tammikuu 24, 2022, 15:45:06 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Volitansin palsta: Kuvapäivitys

Aloittaja Volitans, helmikuu 02, 2008, 16:44:00 ip

« edellinen - seuraava »

hessi

Lisäys paisto tekniikkaan!

jos omistat ohuen tulikivilaatan (itsekkin voi tehdä uuniritilä kokkoiseksi)
se ensin kuumaksi ja sitten pizzan paistoon!  Hmmm hyvää tulee!

ai mistä ostat laatan? itse hankkinut niitä joskus ison nipun, eri paksuisia ja kokoisia, hmm olikohan se nunnauunilta ? sieltä läheltä Kolia, saanee kyllä muualtakin!  :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Suuria vaikeuksia:Kasveille tulee ahdasta. 70 cm on korkeus chilleillä tuosta lootan pohjasta.

Uusia ebbejä rakenteilla on. Herpiililtä ostettu 600 W:nen MH lamppu ollut koekäytössä nyt noin 12 h - kuristin lämpeni ensin sinne 97 C:hen! Asensin sen korotetun vanerin päälle ja nyt lämmöt olivat alle 84 C. Tyyppikilvessä lukee delta t = 80C, joten pitäisi olla aika hyvin kunnossa ranskalaisilta ostettu laite, kun huonelämpö luokkaa 21 C.

No - ainakin ensikaudeksi on sitten kunnon vermeet :)

Tuosta kuvasta voi muuten päätellä aika hyvin valon vaikutuksen kasvuun!
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Hienon viidakon olet saanut aikaiseksi.  :lol:

Tuo käy kyllä opetuskuvasta, miten chilit kurkottelevat kohti valoa. Onko niitä nuppuja vain keskimmäisissä, korkeimmissa chileissä?

Hyvin ovat alalehdetkin kehittyneet. Oletko valaissut niitä erikseen?

timppa

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Taikina:

1 dl kylmää vettä
nokare hiivaa
vajaa 1 tl hienoa merisuolaa
2 tl oliiviöljyä
hiivaleipäjauhoha

Alustetaan taikina ja siirretään jääkaapiin 2-5 päiväksi. Työtasolle karkeita vehnäjauhoja tai polentajauhoja ja muotoillaa pohja käsin - vaatii harjoittelua. Pizzan pohja noin 1-2 mm paksu ja reunat hieman pasummaksi, jotta täytteet pysyvät kasassa (=Napolilainen tyyli). Kannattaa tehdä kerralla useamman pizzan taikina.


Hmm... annetaanko taikinan kohota ensin normaalisti n. tunti ja sitten jääkaappiin vai ilman kohottamista jääkaappiin muutamaksi päiväksi? Jos näin, niin missä vaiheessa hiiva oikein kohottaa taikinan? Ja miten kannattaa taikina säilyttää jääkaapissa, jossain kupissa kelmu vai liina päällä?
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "timppa"
Hmm... annetaanko taikinan kohota ensin normaalisti n. tunti ja sitten jääkaappiin vai ilman kohottamista jääkaappiin muutamaksi päiväksi? Jos näin, niin missä vaiheessa hiiva oikein kohottaa taikinan? Ja miten kannattaa taikina säilyttää jääkaapissa, jossain kupissa kelmu vai liina päällä?


Kylmään veteen ja suoraan kylmään jääkaappiin. Se kohoaa sielläkin hieman! Kelmu päälle. Mulla on nyt isossa kulhossa taikinaa jääkaapissa, jos tulee tilanahtautta, niin voi pyöritellä niistä palloja ja kelmuttaa ne.

Hiivan olen ostanut nykyään laatikko kerrallaan ja laittanut suoraan pakkaseen, jossa ne säilyvät hyvin.

Taikinaa kannattaa vatkata voimakkaasti, jotta siihen muodostuu hyvä sitko.

Hiivaleipäjauhoista tulee paremman makuinen pohja.

Jostain protektionismista johtuen Suomesta ei saa hienoja vehnäjauhoja. Onneksi tarpeeksi pitkään taikinan veden kanssa ollessaan taikinan rakenne muuttuu ja taikinasta tulee hyvin elastista - siitä voi venyttää vaikka läpikuultavan ohuen.

Sitten pizzan muotoilusta: Otetaan taikinapallo ja työtasolle paljon karkeaa vehnäjauhoa. Painetaan pallosta tasainen levy ja sormien päillä tökitään pinta kuopille - käymisen aihettamat kaasupuplat saadaan näin rikottua.

Sitten asetetaan oikea käsi sormet yhdessä taikinan päälle siten, että sormet ovat noin 1-2 cm reunasta. Levitetään sormia, jolloin taikina levyää. Käännetään pizzaa ja toistetaan toisesta kohdasta. Jos työtasossa on pyöreä reuna, niin puolet pizzasta voi roikkua tason reunalla, jolloin painovoimakin venyttää pizzapohjaa suuremmaksi. Kun pizza on tarpeeksi iso, otetaan molemmat kädet mukaan - sama liike, mutta kädet rinnakkain ja venytyksen aikana käsiäkin siirretään toisistaan poispäin.

Pohjan voi muotoilla myös ilmassa... pyöritetään pizzaa ja venytetään reunaa suuremmaksi sormin suuremmaksi. Heittämällä pizza ilmaan samalla pyöräyttäen pizza laajenee ja ylimääräiset jauhot irtoavat pinnasta.

Käsin muotoilu onnistuu vain hyvällä taikinalla. Kaulimella tulee kuollut pizza. Missään tapauksessa reunat eivät saa olla tasaiset ja terevät - ne kuivuvat tai jopa palavat paistettaessa. Piirakkapulikalla voi mutoilla myös, kunhan ei pulikoi koskaan reunan yli.

Tuolla kuvaamallani menetelmällä saa aivan pizzeriatasoisia pizzoja - paistamisen ajoitus on kuitenkin kriittistä ja joka kerta ei onnistu yhtä hyvin. Uunin ja ennenkaikkea pellin on oltava todella kuumia - kun uunin termostaatti näyttää 300 C, niin pelti ei vielä ole lähelläkään tarpeeksi kuuma - anna uunin olla vähintään ½ h täyslämpöisenä. Esipaistamalla pohjaa ensin, siitä saadaan rapea. Jos on pizzakivi, niin kuuman kiven voi nostaa työtasolle vaikka puupalikoiden päälle - heittää siihen kuumalle kivelle pizzapohjan, jolloin se alkaa heti paistumaan. Sitten vaan öljyt, tomaattikastike, juustot ja täytteet päälle ja uuniin.

Täytteissä ei saa olla lilluvaa vettä, sillä vesi estää pohjan paistumista rapeaksi - veden haihtuessahan lämpötila pysyy 100 C:ssä. Samasta syystä pizzaan ei saa laittaa liikaa täytteitä. Vähemmällä täytemäärällä tulee itseasiassa paremman makuinen pizza.

Kaikki täyteaineet valmiiksi valutettuina kippoihin - näin voi tehdä jos jonkinlaisia pizzoja. Kerran tein 75:den pizzan listan ja tein kavereille jokaiselle haluamansa pizzan - kun uuni on kuuma ja kaikki täytteet valmiina ja pohjat jo esipaistettuja, niin homma hoituu aika nopsaan.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Hienon viidakon olet saanut aikaiseksi.  :lol:

Tuo käy kyllä opetuskuvasta, miten chilit kurkottelevat kohti valoa. Onko niitä nuppuja vain keskimmäisissä, korkeimmissa chileissä?

Hyvin ovat alalehdetkin kehittyneet. Oletko valaissut niitä erikseen?


Nuppuja on siellä täällä ja kukkiakin - lajike näyttää olevan määräävin tekijä, sillä sama lajike alkoi kukkimaan lähes samanaikaisesti riippumatta valon saannista - jopa passiivihydrossa olevat pikkutaimet (5x36W) alkoivat kukkimaan suunnilleen samoihin aikoihin ebbissä olevien samojen lajikkeiden kanssa. Näyttäisi siis siltä, että mitä enemmän valoa, sen suuremmaksi kasvi ennättää ennen kukintaa - ja oletettavasti sen suurempi satokin tulee.

Alalehtiä ei ole valaistu erikseen - paitsi eilen, kun oli MH katonrajassa n. 12 h koeajossa. Oli aika kirkas huone, kun oli 2x250 W ESL, 11 W pienoisloisteputki ja 600 W:n MH ja neliöitä noin 9 m2.

Tosin alalehdet ehtivät kehittyä aika hyvässä valossa - selviää, kun katselee noita aiempia kuvia - ne levittyvät jatkuvasti laajemmalle alalle valoa tavoitellessaan.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry