Kukkimisen ajoitus ja sadon kypsymisen kesto

Aloittaja Kuti, helmikuu 23, 2008, 11:11:50 ap

« edellinen - seuraava »

Kuti

Foorumia ilolla selatessa ei silmiini ole vielä osunut sopivaa ajankohtaa kukittamiselle. Etsin siis karkeaa nyrkkisääntöä. Jokainen lajikehan on yksilö, mutta kuitenkin.

Tavoiteena on, että mahdollisimman suuri sato on kypsää elo - syyskuussa.
Tarvittaessa satokautta voi jatkaa sisätiloissa keinovalolla.
Ymmärtääkseni perusrunko menee näin:

1) Kylvö tammi-helmikuussa.
2) Kasvatus siten, että taimista tulee mahdollisimman tukevia, jotta jaksavat kantaa mahdollisimman suuren sadon. Tuuletus, riittävä valaistus, sopiva lannoitus...
3) Ensimmäiset nuput ilmestyvät, kun ilmestyvät, ja ne pois nyppimällä saa kasvin kasvua nopeutettua ja tulevien nuppujen määrää lisättyä.

Siis: Milloin on sopiva ajankohta antaa kasvin kukkia, jotta sato kerkiää kypsymään elo - syyskuun vaihteeseen?

Chilivaari

Tämä asia minuakin kiinnostaa todella.
Lieneekö tuohon valmiita sääntöjä? Ainakin eri lajikkeet käyttäytyvät kovin eri tavoilla ja toiset ovat aikaisempia kuin toiset. Onhan noissa siemenliikkeiden sivustoillakin kypsymisaikoja välillä 65-100+ päivään.

Jospa joku osaisi edes kertoa mikä laukaisee kukkimisen ja sadon tuottamisen. Voiko siihen vaikuttaa? Lannoituksen yhteydessä siitä on puhuttu, mutta valo, lämpötila, päivän pituus yms. saattavat vaikuttaa myös.

Viime kesänä en parvekkeella saanut chilejä kukkimaan kuin vasta loppukesästä. Taimet eivät olleet itse alusta asti kasvatettuja, joten en tiedä niiden historiaa. Nyt parin kuukauden ikäiset taimet työntävät jo kukkanuppuja Habanerossa, baccatumissa ja parissa annuumissa. Marraskuussa kylvetyt Cayennet satoavat parhaillaan, vaikka ne ovat olleet hyvässä mullassa vasta pari kuukautta. Kaikilla on ollut niukasti valoa, enkä tuota Cayennea lukuun ottamatta ole myöskään lannoittanut niitä.

Mitään logiikkaa en ole keksinyt miksi jotkut ryhtyvät kukkimaan, toiset ei.  Ei myöskään ole kokemusta, mitä tapahtuu näille chileille sitten kun ne ovat ensimmäisen sadon tehneet jo ennen Vappua.

Chilivaari

Eipä ole kokeneemmat kasvattelijat rohjenneet puuttua tähän aiheeseen. Taitaa olla liian lajikekohtaista, jotta siitä voisi sanoa mitään varmaa. Kai meidän aloittelijoiden on omat virheemme ja kokeilumme tehtävä.

Cayennet, jotka aloittivat kukinnan helmikuun alussa, ovat nyt kasvatelleet satonsa suunnilleen täysikokoiseksi, vihreäksi tosin ja kukinta on loppunut tai kukat putoilevat. Kuukausi siinä meni. Vaan nytpä nuo näyttävät aloittavan uuden kasvun ylöspäin ja sivuille.

Ihannetapauksessa siis samaan aikaan kun se kypsyttelee ensimmäistä satoa, oksat kasvavat mittaa ja valmistautuvat uuteen kukintaan ja aloittavat sen ehkä sitten kun kypsynyt sato on korjattu. Käykö se noin joustavasti, en tiedä vielä. Toimiiko sama muilla lajikkeilla on täysin arvailun varassa. Intialaisien chilien jalostustavoitteita lukiessani löysin maininnan, että Pusa Jwala on kehitetty nimenomaan pitkää satokautta varten, jotta maatyöläisillä riittäisi työtä ympäri vuoden. Satoa siitä pitäisi voida korjata puolen vuoden ajan.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Kuti"Foorumia ilolla selatessa ei silmiini ole vielä osunut sopivaa ajankohtaa kukittamiselle. Etsin siis karkeaa nyrkkisääntöä. Jokainen lajikehan on yksilö, mutta kuitenkin.

Tavoiteena on, että mahdollisimman suuri sato on kypsää elo - syyskuussa.

Chileille menee lajikeesta riippuen 30-80 päivää kukinnasta kypsään hedelmään. Kesä-heinäkuun vaihde on siis suurimmalle osalle lajikkeista optimaalinen kukinta-aika.

Jägermeister

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Onhan noissa siemenliikkeiden sivustoillakin kypsymisaikoja välillä 65-100+ päivään.


Kuten NaokiSoma kirjoitti niin kukinnan kun ajoittaa tohon 65-100 päivään ennen haluttua sadonkorjuuta niin pitäisi päästä aika hyvään tulokseen. Kasvin ei ole hyväksi aloittaa sadon tuottamista ennenkuin sillä on tarpeeksi kokoa. Tässä vaiheessa kevättä kannattaa siis odottaa ihan maltilla ja nyppiä kukat pois jos niitä ilmestyy.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Jägermeister"Kuten NaokiSoma kirjoitti niin kukinnan kun ajoittaa tohon 65-100 päivään ennen haluttua sadonkorjuuta niin pitäisi päästä aika hyvään tulokseen. Kasvin ei ole hyväksi aloittaa sadon tuottamista ennenkuin sillä on tarpeeksi kokoa. Tässä vaiheessa kevättä kannattaa siis odottaa ihan maltilla ja nyppiä kukat pois jos niitä ilmestyy.

Tuo 65-100+ päivää on yleensä aika kypsään hedelmään lopulliselle kasvupaikalle siirrosta (transplanting). Ei kukinnasta enää noin kauaa mene; 1-2kk on normaali aika.

saulir

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"

Jospa joku osaisi edes kertoa mikä laukaisee kukkimisen ja sadon tuottamisen. Voiko siihen vaikuttaa? Lannoituksen yhteydessä siitä on puhuttu, mutta valo, lämpötila, päivän pituus yms. saattavat vaikuttaa myös.



Ainakin tosiaan topmaxilla saa kukkimisen alkamaan milloin haluaa, purkillisen sitä tuossa juuri hommasin... voipi tunkea vesiviljelyyn taikka multaan.

edit: ja toimii sitten muuten muillakin viherkasveilla, kokeiltu on :)