tammikuu 09, 2025, 22:28:35 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Timpan (timpp) chilit

Aloittaja timppa, maaliskuu 08, 2008, 13:32:39 ip

« edellinen - seuraava »

timppa

helmikuu 20, 2009, 23:15:17 ip #40 Viimeisin muokkaus: helmikuu 20, 2009, 23:30:38 ip käyttäjältä timppa
Melkoisen osuvia vertauksia tuosta poltteesta! :) Itse kuulun kyllä ehdottomasti siihen ryhmään, joille pubejen polte on huomattavasti mieluisampaa kuin esim. chinenseiden. Ja annuumeissa on tosiaan sellainen "kuin pistelisi neuloilla kieleen / viiltelisi veitsellä"-polte. Ehkäpä juuri siksi tänä vuonna ei ole annuumeja kasvamassa kuin pari jalapenoa.

Mutta pieni varoituksen sana kaikille pubejen maistelijoille elävästä elämästä (ja tässä tapauksessa hieman koomisestakin). Ne kun ovat sen verran mehukkaita, että nestettä välillä on vähän liiankin kanssa. Nautiskelin taas näitä canarioita ja hampailla näykin sopivia palasia suoraan podista kuin jotain vähän kirpeämmän makuista omenaa olisin varovasti maistellen syönyt. Niinhän siinä sitten kävi, että kun hitaasti ja varovasti koittaa hampailla irrotella palasta, niin roiskuuhan se näiden neste sieltä. Ja mihin muuallekaan kuin silmiin :)
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

wille

Lainaus käyttäjältä: timppa - helmikuu 20, 2009, 23:15:17 ip
Melkoisen osuvia vertauksia tuosta poltteesta! :) Itse kuulun kyllä ehdottomasti siihen ryhmään, joille pubejen polte on huomattavasti mieluisampaa kuin esim. chinenseiden. Ja annuumeissa on tosiaan sellainen "kuin pistelisi neuloilla kieleen / viiltelisi veitsellä"-polte. Ehkäpä juuri siksi tänä vuonna ei ole annuumeja kasvamassa kuin pari jalapenoa.

Mutta pieni varoituksen sana kaikille pubejen maistelijoille elävästä elämästä (ja tässä tapauksessa hieman koomisestakin). Ne kun ovat sen verran mehukkaita, että nestettä välillä on vähän liiankin kanssa. Nautiskelin taas näitä canarioita ja hampailla näykin sopivia palasia suoraan podista kuin jotain vähän kirpeämmän makuista omenaa olisin varovasti maistellen syönyt. Niinhän siinä sitten kävi, että kun hitaasti ja varovasti koittaa hampailla irrotella palasta, niin roiskuuhan se näiden neste sieltä. Ja mihin muuallekaan kuin silmiin :)


Tuttu tilanne leikkuulaudan äärestä... ja juurikin pubea leikellessä. Tuntuu todella maukkaalta.  :'(
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Pojat, pojat. Ettekö te tiedä että vaarallisia aineita käsitellessä pitää käyttää suojalaseja! ;)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

timppa

Capsaisiini silmissä palkitsee aina ;) hmm... suojalasit, kumihanskat ja mitä vielä? Kypärä päähän, haalarit ja hengityssuojain. Ehkä sellainen tuholaistorjuntaan suunniteltu puku.

Asiasta toiseen. Pari kuukautta vielä, niin saa viedä kasvit ulos. Kasvihuone näyttää nyt vielä suorastaan surkealta lumen keskellä:



Viime kesänä chilejä oli kasvamassa vain kasvihuoneissa, mutta tänä kesänä on tarkoitus kasvattaa myös ihan ulkona. On tulossa liian paljon kasveja, eivätkä ne mahdu enää kasvareihin.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

wille

Mutta kohta pääsis korjaamaan kasvaria...  ::)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Mun pitää aloittaa kuopan kaivuulla heti kun lumet on sulanu, lasihuone on elementteinä varastossa. (lue; vanhat ikkunat) ja kiirettä taitaa pitää. Kannattaa varmaan piirtää se hyvin, ettei sit tarvi miettiä, kun on ilmat tehdä. Mutta meneehän nuo taimet jonkun aikaa astioissaan tuolla vanhan kasvarin lattialla.
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

timppa

Jeps. Itsellänikin ollut vähän suunnitelmissa korottaa tätä kasvihuonetta. Alle pari kerrosta harkkoja ei tekisi pahaa, mutta taitaa olla kuitenkin parasta jättää se oikeiden työkiireiden vuoksi tekemättä, sääli sinänsä :(

Meitä odotetaan mullan alta, meitä odotetaan sieltä, odotetaan sieltä. Ja vaikka moni itää innokkaana, niin ei gala idä vielä, eipä idä ihan vielä YUP:ta mukaillen c. galapagoenset ovat olleet jo pitkään joulukuun alusta saakka itämässä. Olen niitä odottanut innolla, sillä lajike on kuitenkin melko harvinainen ja mielenkiintoinen muutenkin. Muita lajikkeita on nyt itänyt ihan kivasti ja ensi kesästä tulee joka tapauksessa taatusti tulinen.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

naga morich

hienoja chilejä sulla. onkos tulossa kohta kuvia ja päivityksiä?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

djmoz

vau :D olisipa itelläkin tuommoiset paikat kasvattaa chilii

timppa

heinäkuu 15, 2009, 19:34:49 ip #49 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2009, 19:43:18 ip käyttäjältä timppa
Yleisön pyynnöstä siis pientä päivitystä ja samalla pahoittelut, etten ole laittanut kuvia tänne pitkään aikaan. Kiva kyllä lukea viestiketjua pitkästä aikaa ja huomata, että kuvia tai päivitystä on oikein pyydetty lisää :)

Kasvihuoneissa kasvaa chiliä ja tomaattia. Tänä kesänä kasvatan chiliä myös ulkona, kun kasvihuoneisiin ei vain mahdu lähellekään kaikki kasvit.



Kuistia:








Talon edessä on pieni nurmikkoalue, jonka kansoitin rocotoilla:








Piharakennuksen edessä on myös paikka chileille:









Lisää kasveja pihalla:









Isommassa kasvihuoneessa vallitsee viidakko-olosuhteet:








Pienessä kasvarissa on pahasti vielä pieniä taimia, huonompi homma kun eivät suuremmaksi osaksi vielä edes kuki:







Muutamasta yksittäisestä kasvista kuvia.

Pimenta de Neyde:




Canario:




Lanceolatum:




CGN19198#2 kukkii valtavasti:



Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

MasaT

Kyllä on edustavan näköiset kasvatukset! :)   Ja hyvin näkyy sinullakin kasvavan näissä muoviämpäreissä! ;)
Oletkos muuten huomannut mitään eroa muovi- tai saviruukuissa kasvattelussa?
Tuo CGN 19198#2 kyllä ilahdutti erityisesti! Lienee ainakin viimevuodelta asti jo peräisin?

naga morich

heinäkuu 17, 2009, 00:20:32 ap #51 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2009, 13:41:54 ip käyttäjältä naga morich
Kiitos kuvien päivityksistä todella hienoja chilejä.Mitäs lajia  CGN19198#2 on? onko tämän vuoden kasvi?hienosti näyttaa kukkivan ja kukkiakin on valtavasti.Mitäs lannoitetta kaytät chileillesi?

Edit: Mites talvehtineet chili bonsait voivat?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

timppa

heinäkuu 17, 2009, 22:56:52 ip #52 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2009, 22:58:41 ip käyttäjältä timppa
Jeps. Muoviämpärit on ihan näppärän kokoisia ensimmäisen vuoden kasveille ja halpoja hinnaltaan. Saviruukkujen ja muoviastioiden välillä en ole huomannut eroa kasvussa, enkä usko sen suuremmin vaikuttavankaan. Merkitystä kasvuun on ruukun koolla ja lähes kaikki saviruukut on minulla isompia kuin ämpärit. CGN 19198 #2 on viime vuodelta ja se on hybridilajike c.sp x c.pubescens. Muistuttaa vähän rocopicaa. Oma kasvini ei tehnyt viime vuonna ollenkaan satoa, laitoin sen viime vuonna tosin itämäänkin vasta liian myöhään, vasta kesän alussa, joten ei mikään ihme ettei satoa tullut. Nyt ylivuotisena kasvina se näyttää tekevän satoa vähintään viime kesänkin edestä! Hyvä niin.

Lannoitteena olen käyttänyt tänä vuonna Hesin Soil -lannoitteita, joita tilasin keväällä useita kymmeniä litroja. Tuntuu toimivan vähintään yhtä hyvin kuin biobizzit (ellei jopa paremminkin), joita oli viime vuonna käytössä. Ei biobizzeissä mitään vikaa ole, oikein erinomaisia nekin. Vähän hintavia vaan, ja hintaero litrahinnassa korostuu tämän kokoisessa chilipuutarhassa jo melko paljon, kun lannoiteita kuluu sen verran runsaasti. Kasveja on kohtuu paljon ja monet ruukutkin on melko isoja.

Jotkut bonchit talvi tappoi, mutta kaikki ne, jotka säilyivät hengissä, ovat nyt taas isoja kasveja. Omasta mielestäni kyllä satoa ajatellen parempi on pitää kasvit talven yli suurina, eikä leikata niitä boncheiksi. Leikattuna tosin kasvit eivät vie niin paljoa tilaa ja sen vuoksi tulen leikkaamaan suurimman osan tulevana talvena jälleen boncheiksi. Ehkäpä pitäisi vaihtaa keväällä/loppu talvella bonchit suurempiin ruukkuihin aikaisemmin kuin mitä tänä vuonna vaihdoin. Vaihdoin ruukut vasta kun vein kasvit keväällä kasvihuoneeseen ja sieltä pihalle.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

MasaT

Lainaus käyttäjältä: timppa - heinäkuu 17, 2009, 22:56:52 ip
Omasta mielestäni kyllä satoa ajatellen parempi on pitää kasvit talven yli suurina, eikä leikata niitä boncheiksi. Leikattuna tosin kasvit eivät vie niin paljoa tilaa ja sen vuoksi tulen leikkaamaan suurimman osan tulevana talvena jälleen boncheiksi. Ehkäpä pitäisi vaihtaa keväällä/loppu talvella bonchit suurempiin ruukkuihin aikaisemmin kuin mitä tänä vuonna vaihdoin.


Aika samoilla linjoilla ollaan. Bonchit lähtee kuitenkin keväällä aika hitaasti kasvuun. Pieni leikkely talvehtivilla on varmaan kuitenkin paikallaan. Minulla tuo Tepin oli aika hidaskasvuinen viime vuonna mutta nyt talvehtineena alkaa tuottaa jo marjojakin kohtalaisesti. Taidanpa pitää sen henkissä vielä tulevanakin talvena, vaikka Annuum onkin. ;)

timppa

heinäkuu 18, 2009, 18:00:54 ip #54 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 18, 2009, 18:06:28 ip käyttäjältä timppa
Innostuin ottamaan vähän lisää kuvia tänään illansuussa. Ilta aurinko paistoi mukavasti ja kasvit näytti valossa aika hyviltä.



PI 441551 (c. baccatum).
Oma ehdoton suosikkini sellaisenaan syötynä. Mieto lajike. Aivan absoluuttista herkkua voimakkaan makuisen juuston kanssa leivän päällä.




Inca Berry (c. baccatum).
Mukavan makuinen pieni podinen satoisa bacca.




Ubatuba Cambuci (c. baccatum) kypsyttelee satoa. Lähes samanlainen kuin muutkin kellopaprikachilit, tämä on jokin paikallinen versio. Jotkut podit on vähän tulisempia kuin vastaavat muut.




PI 585262 (c. pubescens). En ole ennen nähnyt missään kasvissa yhtä paljon kukkia kuin tässä nyt on. Kuvasta ei näe kuin pienen osan kasvista ja oli vaikeaa saada kukkia näkymään kuvassa. Ehkä tästä kuitenkin vähän näkee mistä on kyse. Kasvi itsessään on valtavan kokoinen, vajaa pari metriä korkea ja vähintään yhtä leveä pusikko.




PI 260567 (c. baccatum). Tämän kokoisena kasvina hyvinkin kompakti baccatum. Nätin muotoinen kasvi baccatumiksi, sillä baccat yleensä tuppaavat olemaan ei-niin-nättejä.




Linssilude. Meinasi olla edessä aina kun otin kuvia.




Ruusutkin kukkii pihalla chilien seassa.




Canario (c. pubescens). Suurikokoinen ylivuotinen kasvi. Korkeutta itse kasvilla 2,5 metriä ja ruukkukin on 80 cm korkea, joten on aika vaikuttava näky kun se kohoaa 3 metrin korkeuteen. Tämä yksilö on aika harvaan kasvanut hujoppi, toisin kuin toinen aikaisemmassa kuvapäivityksessä näkyvä canario. Canario tekee keltaisia suuria podeja, jotka on kyllä suurta herkkua!




Biquimho (c. chinense). Pikku chili vaihtarina Brasiliasta. Kerrostalokasvatukseen ikkunalaudalle varmasti oikein passeli lajike.




Caribbean Red Habanero (c. chinense). Erinomainen chinense. Nätti kasvi, joka tekee paljon satoa. Pysyy hyvin hengissä talven yli, ei ongelmia tuholaisten kanssa. Kaiken kaikkiaan oikein erinomainen habanero.

Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

naga morich

Kuinka paljon chilisi on kasvunu tuol ulkona?Nätti kasvi tuo PI 585262.Onko tuossa kuvassa vain yksi tuollainen?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

timppa

Yllättävän hyvin ovat kasvaneet ulkona. PI 585262 kuvassa on tosiaan vain yhdestä kasvista pieni osa. Sain otettua koko kasvista kuvan ylhäältäpäin. Täytyy vähän korjailla sen mittoja, näyttäisi, että leveyttä tai halkaisijaa kasvilla onkin varmaan 2,5 metriä! :)




Kukkia on mahdotonta havaita tällaisesta suuremmasta kuvasta, mutta ne on pieniä pisteitä, joita näkyy siellä täällä. Kasvi kasvaa isossa 600mm ruukussa.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

naga morich

Mihin aikaa olet nuo pubet idättänyt ja oletko vieny kaikki kasvit siin toukokunn lopussa ja kesäkuun alussa?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

timppa

heinäkuu 19, 2009, 02:00:15 ap #58 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 19, 2009, 02:14:42 ap käyttäjältä timppa
Lainaus käyttäjältä: naga morich - heinäkuu 18, 2009, 19:10:25 ip
Mihin aikaa olet nuo pubet idättänyt ja oletko vieny kaikki kasvit siin toukokunn lopussa ja kesäkuun alussa?


Isot pubet on viime vuotisia kasveja. Tämän vuotiset aikaisimmat uudet pubet idätin joulu-tammikuussa ja ne on luonnollisesti paljon pienempiä kasveja kuin ylivuotiset. Joidenkin idätys jäi myöhemmäksi. Pubet kannattaa kuitenkin idättää hyvissä ajoin tai jää sato saamatta. Parhaimmillaan pubet on ylivuotisina suurina kasveina. Lähes kaikki on viety ulos toukokuun puolella, pikku kasvarissa olevat pienemmät taimet vähän myöhemmin kesäkuun puolella. Pelkäsin keväällä pitkään, että tulee vielä hallaöitä ja halusin säästyä "ulos-sisään-ulos" -roudaamiselta, joten suurimman osan ulosvienti jäi vähän myöhäksi.

Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Toni.A

Meinasiko Timppa aloittaa uuttakautta päivittämään tänne fotoalbumiin? Olisi ihan kiva nähdä päivityksiä kasveistasi ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030