tammikuu 10, 2025, 06:27:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Maakarin chilit -08

Aloittaja Maakari, maaliskuu 16, 2008, 14:07:23 ip

« edellinen - seuraava »

Maakari

Laitanpa nyt kuvan tosta mun kasvihuoneesta. Koko on 4,9 neliötä.
Kesti aika kauan, että sai pystöön mokoman.



Taidan kasvattaa siellä ainakin kasvihuonekurkkuja, kesäkurpitsoja, tomaatteja, chilejä, salaattia ja samettiruusuja. Samettiruusuja siksi, että ne karkottavat kirvoja. Kuulemma kun samettiruusun kukalla koskettelee kirvoja niin ne tippuu maahan, pyörtyy ja kuolee. Jännä juttu. :)

Onko kenelläkään kokemusta kuinka kauan chinese five colorin ja chilly chilin marjan kypsyminen kestää? Meinaan vaan, että oon jo oottanu aika kauan ton five colorin kypsymistä ja nyt oikeastaan koko kasvin kasvu on pysähtyny. Pitäisköhän vaihtaa isompaan purkkiin tai jotain?
Toivossa on hyvä elää...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"Onko kenelläkään kokemusta kuinka kauan chinese five colorin ja chilly chilin marjan kypsyminen kestää? Meinaan vaan, että oon jo oottanu aika kauan ton five colorin kypsymistä ja nyt oikeastaan koko kasvin kasvu on pysähtyny. Pitäisköhän vaihtaa isompaan purkkiin tai jotain?

En ala spekuloimaan kypsymisajalla, mutta kasvu yleensä pysähtyy silloin kun hedelmiä on kasvissa sen kokoon verrattuna paljon. Kunhan hedelmät kerätään pois, kasvu jatkuu jälleen. Malttia siis :wink:.

Ja valon määrä vaikuttaa kypsymisnopeuteen, joten riittävästi valoa vain.

Maakari

Juu no oon kans ainaki sen huomannu, että kun ensimmäiset marjat kasvaa niin uudet tulevat marjat ei kasva lähellekkään niin nopeasti...

En nyt oikeastaan kovin uskoisi, että five colorissa olisi liikaa marjoja, koska siinä on vain kaks raakaa täysikokoista marjaa ja yrittää kasvattaa kahta uutta marjaa. Kaks uutta marjaa ei oo kyllä viikkoon ainakaan kasvanu yhtään.

Noh ootellaan niin saa siemenet talteen ja pääsee napostelemaan.
Toivossa on hyvä elää...

Maakari

Ei paistanut kuin yhden päivän, josta vain murto-osa tuli five colorille niin siltikkin näki, että on väri hieman muuttunut. Nyt kun toisen päivän paistoi niin nyt on taas vaalennut enemmän tuo väri. :)

Taitaa alkaa ilmat lämpenemään, kun mittari näyttää 15-20...
Kohta saattaa voida jo laittaa rehut kasvihuoneeseen.
Toivossa on hyvä elää...

Herra 47

sen verran no lämmintä jo että itse siirsin avokatokseen kaikkiaan 11 chiliä  :D ja toivoo että hallat no jo loppu....
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Maakari

Juu. Katon tolla digit. lämpömittarilla, että kuinka alas laskee lämpö yöllä niin pitää katsoa alanko valmisteleen chilejä kasvihuoneeseen.

Musta vähän tuntuu, että se kasvihuone meinaa vähän paahtaa noita kasveja kun laitoin Sarracenian (lihansyöjäkasvin jonka pitäisi kestää valoa hyvin) sinne päiväksi niin se oli ottanu vähän damagea kuivuttamalla tötteröiden kärkiä.

Noh pitää katsoa miten käy.
Toivossa on hyvä elää...

sera1

Lihikset kestävät kyllä aurinkoa hyvin. Ainut ongelma on aurinkoon totuttaminen. Suoraan sisätiloista aurinkoon heitetyt kasvit tuppaavat järkyttymään enemmän tai vähemmän.
Kasvihuoneessa voi myös pohjaratkaisusta tai kasvien määrästä johtuen päästä ilma joskus lihiksille liian kuivaksi. Ilmankostutusta ja aluksi auringolta harsolla suojaten.
Kasveja ei pitäisi suorassa paahteessa kumminkaan sumuttaa. Auringossa vesipisarat lehdillä voivat aiheuttaa polttovioitusta lehtiin.

Kasvihuoneen lämpötila voi myös nousta auringossa hetkessä infernaalisiin lukemiin. Tuuletusta siis.

Maakari

Juu, pitää muistaa tuuletus.

Viimeyönä oli 2,3 astetta kylmin lukema. Kuinkahan paljon kasvihuone vaikuttaa lämmönsäilyttämisessä?

Kasvihuoneen pohjalla on mustia jätesäkkejä leikelty, ettei nurmikko yms. pääse kasvamaan. Säkithän sitten kerää aika hyvin sitä lämpöä kun mustia ovat. Styroksilla on puolet maasta peitetty ja niiden päällä kasvusäkit.

Vois kokeilla sitä vesivaraajaa, jos laittaisi vaikka jonkin 10L ämpärin ainakin puolilleen vettä.
Toivossa on hyvä elää...

chilimursu

Laita suosiolla huomattavasti isompi vesivaraaja. 5 litraa vettä ei ole juuri mitään. Esim rautakaupasta saatavat isot betoniastiat voisivat toimia hyvin. Eivät maksa paljoa ja mustan värinsä ansiosta absorboivat reippaasti auringonvaloa ja täten lämmittävät vettä tehokkaasti. Kasteluvesi kannattaa toki ottaa samasta saavista, niin se ehtii hapettua avoimessa astiassa.

Maakari

Hmm...
Mökillä on niitä betonisekoittelusaaveja muutama, mutta mihin saan mahtumaan kun kasvihuone on vain 4,9 neliötä. Laitan vaikka sen 10L sankon sinne täyteen. Tuopahan sekin hieman kosteutta sinne kun vettä haihtuu.
Toivossa on hyvä elää...

Chilivaari

Suosittelen kyllä kannellista astiaa, ellet aio hyttysiä viljellä. :lol:
Näihin aikoihin ensimmäiset siivekkäät pikku paholaiset tulevat ja munivat mihin tahansa seisovaan veteen. Muutamassa viikossa sieltä kuoriutuu kuhisten hyttysiä. Rännien alla olevat saavit keräävät niitä, miksei myös kasvihuone, jos ovi tai luukut ovat auki. Meillä ei tarvitse pelätä vielä malariaa, mutta ikäviä ne ovat silti.

Kosteutta kasvihuone saa ihan riittävästi kasveista haihtumalla.

Maakari

Hmm...
Eipä ole ainakaan vielä hyttysiä tullu.

Noh tässä nyt kuitenkin päivitystä chileistä:
             

Bolle yrittää nuppuja.


Bolivian rainbow.


Heh. Isompi tuo bolle vaikka onkin pienemmässä purkissa.


Miksi noin ryppyiset lehdet. Johtuuko pienestä purkista? Yritän saaha tuosta vaan marjat.


Chilly chilin marjoja. Nykyään jo hieman väriä parin marjan kärjessä.


Chinese five colorin kypsä marja.


Kuin kaksi marjaa.


Habanero yrittää vissiin jotain nuppujen tapaista.


Jalopenoja.


Isoin jalopeno.


Lemon drop hieman huterana.


Miksi se on tehnyt joskus tällaiset lehdet?


Red savinasta hieman huono kuva. Mutta kuitenkin. (pitäisi vaihtaa isompaan purkkiin)
Toivossa on hyvä elää...

UrbanChile

LainausMiksi noin ryppyiset lehdet. Johtuuko pienestä purkista? Yritän saaha tuosta vaan marjat.


Kerrohan millä olet lannoittanut? Tuo on dokumentoitu ylilannoitukseksi niin Chilivaarin, kuin minunkin toimesta ( http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=4648 )

Noli Me Tangere

Täällä oli käynyt vähän samalla lailla... kai?

Olin viikonlopun poissa kotoa, ja palatessani 2 cayennea ja 1 habanero olivat juurikin tuon näköisiä. Toinen cayenneista näytti jopa kuolleelta. MUTTA: kaikki kasvini eivät olleet lehdiltään tuollaisia, vaikka jokaista on lannoitettu samalla lailla. Epäilin kuivumistä, mutta multaoli kosteaa joka purkissa. Kuitenkin lisäsin vettä roimasti, ja ryppyisyys alkoi häviämään pikku hiljaa. Tänä aamuna kaikki näytti normaalilta. Outoa...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"... MUTTA: kaikki kasvini eivät olleet lehdiltään tuollaisia, vaikka jokaista on lannoitettu samalla lailla...

Siinäpä se outous on, että "tauti" iskee vain joihinkin lajikkeisiin ja ehkä niissäkin vain joihinkin yksilöihin.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=44184#44184
Lajikohtaiset erot ovat melkoisia. Habaneroa en ole koskaan saanut tuon näköiseksi.

Sen huomasin, että aikaisempi kasvuhistoria vaikuttaa. Varjossa ikkunaa korkeammaksi kasvanut Starfish sai heti oireita, kun sen siirsin parempaan multaan ja parvekkeelle. Oireet olivat vain niissä varjossa kasvaneissa lehdissä. Varsinaista lannoitusta se ei ehtinyt saada lainkaan. Kaikki tuli uudesta mullasta.

Maakari

Lannoituksesta ei ole kiinni.
Biobizzin ykkössarjaa käytän ja en kyllä lannoita liikaa sillä. Sen tiedän.
Toivossa on hyvä elää...

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"Lannoituksesta ei ole kiinni.
Biobizzin ykkössarjaa käytän ja en kyllä lannoita liikaa sillä. Sen tiedän.


Lannoitteen nimellä ei ole väliä jos jokin/useampi aine kertakaikkiaan on rikastunut liikaa. Se käy helposti minimaalisessa purkissa joka kuivuu äkkiä. Kun kasvualusta on kuiva, ja kasvilla jano, niin jos sille tarjoilee nk. normaalivahvaa lannoitettua litkua, ja se joutuu janoonsa juomaan, niin tulos on se, että lannoitteita tulee kasviin asti liikaa. Mitä kuumempaa on, sitä laimeampaa pitää lannoitteiden olla. Samoin mitä huonommin kasvit saavat valoa, eli mitä hitaammin kasvit pääsevät kuluttamaan saamiaan ravintoaineita, sitä vähempää ne kestävät.

Varsinkaan tuo kurttuinen boliviaani on tuskin mikään mainos lannoitebrändilleen.. ollut varjossa kun lehdet eivät ole päässeet keräämään väriä? Ja kyllä se vaan kertakaikkiaan näyttää siltä että saanut liian tiivistä tavaraa. Ehkä kasteletkin ylivarovaisesti? Hyvät uutiset on se, että kun kasvi muuten on kasvanut ihan ok, ja asiallisessa kunnossa, niin tuskin se tuosta paljoa hätkähtää. Mutta ehkä vähän hidastuu se marjojen keruu ellet saa kasvia kuntoon.

Sinuna yrittäisin siirtää tuon oikeaan valoon, siis auringon valoon, esim. sinne kasvariisi? Sitten se multatilan lisäyskään ei olisi pahitteeksi, sanot äiteelle, että tekee lettuja, että saatte kilon mansikkapurkin äkemmin tyhjäksi :)... Mutta ennen kaikkea kokeile jonkun aikaa paljon pelkkää vettä. Ei pipetillä millejä, vaan niin että kasvualusta on hetken kunnolla märkä, sitten voi tyhjentää aluslautasen ja antaa hiukan kuivahtaa ennenkuin jatkaa vesikuuria. Mutta tärkeintä on kuitenkin valo. Valoa pitää olla ja paljon, niin sitten kasvi kestää ylilannoitusta ja vaikka mitä paljon paremmin.

Filago, joka ei ole itsekään täysin välttynyt välillä oireilevilta kasveilta, sitä kun ei ole ennustaja eikä voi aina tietää tulevista säistä, jolloin joskus on varmaan itselläkin kovin tiivistynyt vähäisetkin lannoitteet.. Lemon Dropin alaversot tuntuu olevan herkkiä vetämään lehtiä veneiksi... onneksi vesi on kätevä aine ;)

ps. Chilly chili oli oikein nätti ja hyvinvoivan oloinen, ja Chinese five color ja se isommassa purkissa oleva Boliviaani reippaan oloisia, kohta pääset maistelemaankin sitä Five coloria :). Kyllä se siitä.

pps. Ja kuvat oli selkeitä ja hyviä.
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"... Heh. Isompi tuo bolle vaikka onkin pienemmässä purkissa.

Tähän yleiseen toteamukseen piti puuttumani jo aikaisemmin. On pitänyt monen muunkin päiväkirjojen kohdalla, mutta tulkoon nyt jälkijunassa:

Emme me järjestä pituuskasvukilpailuja chileillemme. Tuuhea, terve kasvi, joka tuottaa hyvin satoa on useimpien tavoite. Esteettiset tavoitteet erikseen, mutta eivät nekään liity pituuskasvuun.  :wink:

Itse asiassa ylempi chili on isompi. Sillä on enemmän oksia ja sen lehtien pinta-ala on suurempi. Siinä pari isomman tuntomerkkiä. Chilit on helppo saada korkeiksi "horsmiksi", jos niitä pitää hämärässä. Normaalielämään totuttelemiseen niillä menee sen jälkeen pitkä aika ja tuollaisia lehtihäiriöitä ilmenee. Selkeintä voisi olla ruukunvaihdon yhteydessä leikata rypistynyt latva pois ja aloittaa uusi kasvu vähän alempaa.   :lol:

Joo, kuvat on hyviä ja selventävät juttuasi paljonkin.

UrbanChile

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Lannoitteen nimellä ei ole väliä jos jokin/useampi aine kertakaikkiaan on rikastunut liikaa.


Noniin, Filago naulasi tämän asian kyllä täydellisesti. Itselläni oli juurikin 1) pieni astia 2) kesän kuumimmat päivät 3) valoa tulee rajallisesti iltapäivästä iltaan asti, tuplalasien läpi.

--> Rocopica ja pienemmän astian Bolivian kupruille.

Eli summa summarum, kun helteet taas yllättävät niin reilummin vettä, vähemmän ravinnetta jottei kasvualusta väkevöidy?

Maakari

Mitenköhän tuon kans jos laittaa ton isompaan purnukkaan niin tiputtaakohan kukat pois?
Äiti ainakin aikalailla sitä vastaan, mutta taidan kuitenki vaihtaa isompaan.

Taidan viedä tosiaan tuonne kasvariin valoa saamaan.

Chilly chilillä on jo kaksi melkein kypsää marjaa.
Tulee mukava juhannus. :D
Toivossa on hyvä elää...