tammikuu 10, 2025, 06:28:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Ajken vuosi 2008 vedessä

Aloittaja ajke, maaliskuu 17, 2008, 20:00:41 ip

« edellinen - seuraava »

Lare78

Wow, kiitos kuvista. Hyvältä se vaan näyttää.
Itse oon ajatellu liittää kaksi putkea peräkkäin noilla 88.5-asteen muhveilla, jolloin saan sopivan kallistuksen aikaiseksi virtaukselle.
Ideana olis että vesi kiertää putkessa 24/7 ja hapettaisi siis vettä jatkuvalla syötöllä.
Resona ajattelin käyttää jotain ~50-litraista kannellista saavia. Samaan tyyliin kun sullakin näyttäis olevan.
Tällä systeemillä saa vähän enemmän kasveja riviin meikäläisen parvekkeelle, joka on pituudeltaan vain vajaa kolme metriä.
Kattoon en noita viitti porata (vuokralla kun olen), vaan teen samalla jonkinlaiset jalat putkien alle.
Ohessa vähän suunnitelmaa:

Krapulan parantaminen viinalla on yhtä tarkkaa hommaa kuin ripulin parantaminen piereskelemällä!

Janme

Varotuksen sana nuista ajastimista. Itellä nyt toinen paketti menossa ja eilen kolmen päivän käytön jälkeen tilttas kello ja tyhjeni kaikki ajastukset toisen paketin 1. yksilöstä. Ensimmäisen paketin eka ajastin tilttas jo ensimmäisen ajastuksen kohdalla. Ajastimet olleet vain sisäkäytössä.

Uskoin vaihdon yhteydessä myyntimiestä joka vakuutti nuiden olevan laatutuotteita.

Ainakaan itse en tuomosta tule enää käyttämään. Ekalla kerralla jäi punppu päälle tiltin takia. Onneksi vain 6h ehti pulputtaa niin säästyttiin katastrooffilta. :) Toisella kerralla oli taas simahtanu koko kello niin kuivahtaa olisivat paskemmassa tilanteessa ehtineet.


Mutta... Älyttömän hienolta näyttää systeemi. Ehkä itekki voi jotain vähän hifimpää koittaa ens vuonna kehitellä. Hifistely ja kamahomoilu on kuitenki harrastuksessa ku harrastuksessa erittäin tärkeää.

Mitäs muuten olis menny pelkkään rakenteluun aikaa, jos kaikki välineet olis tullut kerrasta ostettua oikein?
-Janme

Xbow

Kuulostaa aikas huolestuttavalta tuo tilttailu. Itse laitoin ajastimen ihan koeluontoisesti vaan virtaa ottamaan sen sisäiseen akkuun, niin eiköhän se tänään aamulla ollut tiltannut, ihan itsestään ilman mitään ohjelmia, resettiä piti painaa.

En tiedä sitten, johtuuko se jonkun komponentin ylikuumenemisesta, vai eikö nykyään enään osata ohjelmoida edes kelloa (!). No, onneksi löytyy sentään tilttaamattomia ajastimia ( tai ei ainakaan vielä ole tiltannut). Rahathan pitäisi saada takaisin ajastimesta, joka tilttailee vähän väliä, grr...

Pitää varmaan laittaa ajastimet johonkin jonninjoutavaan testauskäyttöön ja viedä takaisin mikäli tilttailevat... Uutta samanlaista en kyllä huoli, jos sama tilttailu esiintyy kaikissa. Kohtuu kaikessa, myös tilttailussa.

Edit: Uskomatonta, että tällaisia päästetään myyntiin, itse elin kuvitelmassa että sentään tuollainen yksinkertainen elektroniikka nykyään osattaisiin toteuttaa suht pomminvarmalla tekniikalla  :oops:

Edir2: Siis se ajastin tilttaili ilman kuormitusta ihan issekseen, eli ampeerit ei paljoa auttanut. Akku näytti olevan ohjekirjasen mukaan niisä halvemmissa, Noin 7e ajastimessa taisi olla paristovarmennus ( 2 'taskulaskin' paristoa). Kello ei ole kalliimmassa versiossa tiltannut kertaakaan, reilut kuukausi ollut käytössä, nyt 2x18w loistareita ohjailee, kun natikka oli sille liikaa.

Edit3: Pumputhan ei kait juuri mitään kuormita, mutta esimerkiksi natikka käyttöön en noita digiajastimia suosittele.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Janme

Tuossa on tosiaan merkattu 8,7 amppeeria kestoksi. Muissa näyttäisi poikkeuksetta olevan 16A.

Vaihto onnistui ainakin itsellä ilman ongelmia, vaikka kuittia ei ollutkaan tallessa. Tällä kertaa säästin kuitenkin kuitinkin. :) Taidan suosiolla sijottaa muutamaan 7,20€ maksavaan 16 A. versioon.

Edit: Ja kyllä siinä ainaki ohjevihkosen mukaan on sisäinen akku.
-Janme

ajke

Tuo CO:n ajastimessa tuskin on akkua. Halpa kun on. Veikkaan, että pikku paristolla toimii ohjauspuoli niin kauan kuin paristoa kestää. Kelloa ei ole osattu ohjelmoida. Se edistää melkein minuutin vuorokaudessa, vaikka töpselistä saisi tarkan heilurin.

Miulla on kyllä kestänyt koko ajan (sisä)käyttöä. Kuormana ollut 3x36W ja pumput.

ajke

Tulipa sitten ratkaistua potenttiaalinen pumppailu-ajastusongelma.

20W Leo allaspumppu Honkkarista 16.90€. Yksinkertaistaa systeemiä aika paljon ja ei tarvitse investoida enempää  8)

Ja kuvassa vielä työpaikan kahvikuppipassiivihydrossa vuoden asunut helppo ikkunalautachili:


Syönyt vain Blusanaa ja leikkaamaton. Merkkiä en kyllä muista. Vaihtoehtoja ovat Dutch-Habanero, Malawi Bird's Eye, Champion, CGN 22871, CAP 1035.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "ajke"Merkkiä en kyllä muista. Vaihtoehtoja ovat Dutch-Habanero, Malawi Bird's Eye, Champion, CGN 22871, CAP 1035.

Yhdestä haarautumiskohdasta lähtee useampi nuppu, joten noista vaihtoehdoista sen on oltava Dutch-Habanero.

ajke

Niin meinasi unohtua vastata ajankäyttökysymykseen:
reikien poraaminen ja siistiminen: 1h
maalaaminen: 4x15min
ripustaminen: 1h
reso: 1h
hienosäätö: 1h
kasvien muutto sisään ja tukeminen: 2h
shoppailu: varmaan saman verran

eli ilman shoppailua 7h  8)

Lisäsin toissapäivänä vettä ja pH oli pysynyt kohdallaan. Yllätyin vähän. Ja vaikka kaupan lamppu ei näkynyt saavin seinän läpi niin aurinko näkyy :? Levää siis odotettavissa.

Leo-pumppu ei ratkaissut ongelmaa. Ei jaksa pumpata tarpeeksi vettä metrin korkealle ohutta putkea. Eli paluu vanhaan.

Ja koska pumpulle pitää olla käyttöä niin tapahtui näinä päivinä:




Ruukkuja on kolme kappaletta ja resona odottelee 30 litrainen olutpännäri. Harhaoppisesti tähän ei ole tulossa chilejä vaan yrttitarha.

Ostin myös paalin kivivillaa rautakaupasta. Vielä kun saisi sen imemään vettä :shock:

ajke

Niin ja meinasi unohtua muutakin. Kukkaa pukkaa. Champion ja Bosse ovat aukaisseet ensimmäiset kukkansa. Ja kukkia saavat. Mukava, että jotain näyttää tapahtuvan  8)

Samoin viime kesän Championilla on passiivihydrossa kymmenkunta kukkaa auki. Parvekkeella sekin.

Noita muita voi vielä vähän nyppiä  :lol:

Frankstain

Ostin kanssa rautakaupan kivivillaa, missä idättelin pääosan siemenistä. Vaikka kastelin sen puristelemalla lävitse, kuivuminen muodostui melkoiseksi  ongelmaksi. Täytyy myöntää, että olin laiska ja laitoin isoon levyyn useita kymmeniä itämään, ja sirkkalehtien jälkeen leikkelin 5cm x 5cm palan cutting boardiin. Tällä menetelmällä  kuitenkin villan "syyt" ovat poikittain, joten kosteus ei tuntunut nousevan kovin herkästi, vaikka neste koskettikin ruukkujen pohjia. Onkohan Peukun kuutioissa syyt pystysuuntaan? Nopeimmat, jotka saivat heti juurensa veteen, ovat jo tuuheita puolimetrisiä puskia, kun taas hitaimmat jurnuttaa 2-3 lehtiparilla. Ei mee tasan.

ajke

Vaihdoin eilen vedet ja pesin reson. 70 litraa vettä, 34g kalkkisalpietaria ja 45g hydrolannosta. 1ml fosforihappoa. Täytyy hankkia lisää vetyperoksidia ja/tai pimeämpi reso.

Kasvu ollut melko rauhallista. Vähän tuuhentuneet ja yrittävät kukkia. Kukkiva Champion on kasvanut joukon korkeimmaksi ja on nyt metrin. Pakkaspatteri ei ole ollut päällä ja yön alin on ollut silti 6.6°. Päivän korkein 32.3° varjossa.

Saisikohan kirsikkatomaatista tomaatteja chilien lannotteilla? Voisi vaikka poistaa PI260560:set kun vähän kituuttelevat ja pudottaa tomaattiruukut tilalle.

Kivivilla kastui, kun leikkasi tarpeeksi ohuiksi viipaleiksi. Veteen upotus ja puristelu. Asennus syyt pystyyn.

ajke

Mikähän merkki tässä on kyseessä:

Vaihtoehdot samat kuin aikaisemminkin: Dutch-Habanero, Malawi Bird's Eye, Champion, CGN 22871, CAP 1035 eli töissä kasvava viime vuotinen.



Hedelmät ovat kypsänä oransseja.
Bird's Eye on miulla ollut aina eri näköinen.
CAP 1035 lehdet on miulla kotona melkein kämmenen kokoisia eli ei kai sekään.
CGN 22871 on kuvissa punaisia hedelmiä tekevä.
Championin lehdet on kotona kämmenen kokoisia.
Dutch-Habaneron hedelmät on ihan eri näköisiä.

Eli emmää osaa  :oops:

Tämän siemeniä voisin kuitenkin yhdistykselle lahjoittaa muutamia satoja.

calm

Lainaus käyttäjältä: "ajke"Mikähän merkki tässä on kyseessä:
Vaihtoehdot samat kuin aikaisemminkin: Dutch-Habanero, Malawi Bird's Eye, Champion, CGN 22871, CAP 1035 eli töissä kasvava viime vuotinen.

Kyllähän tuo noista vaihtoehdoista CAP 1035 on, vaikka marjojen muoto ja lopullinen väri eivät sovikaan ihan. Mikään muu kun se ei tuosta listasta ainakaan ole, jos nyt ei d-h ole keksinyt kovin kummallista muotoa itsestään tuottaa. Lehtien koossa on melkoisen hirvittävä vaihteluväli olosuhteiden mukaan, joten sitä ei kannata ihan pelkästään tuijottaa.

ajke

Ja vedet vaihdettu taas. Tankkiin meni tällä kertaa 30g typpeä ja 50g hydrolannosta. Kaikki kasvit kukkivat. Osa nopeammin kuin ehtii nyppiä. Hedelmää on jo sormenpään verran Championissa ja muutaman millin Bossessa. Oikeastaan olen luovuttanut nyppimisen kanssa. Ajatuksena oli lähteä nyt laskemaan tuon typen osuutta. Joskus juhannuksen paikkeilla, jos kaikki on kypsymässä, niin jättäisi melkein kokonaan poie.

Ja en ole alkanut latvomaan. Ovat sen verran hyvän näköisiä, että ei ole viitsinyt häiritä 8)

Muutama lehti (alle 10 yhteensä) on tainnut saada liikaa valoa ja ovat muuttuneet osittain täysin valkoisiksi. Ei vaikuta loppu lehden toimintaan.

Champion johtaa korkeuskisaa 130 sentillä. Leveydessä on Inca Berryllä ennätys samaisella lukemalla mutta vain 110 korkeutta.

Ja sitten mystiseen ongelmaan. Kahdesta suunnilleen saman kokoisesta Inca Berrystä toinen pudottelee lehtiä. Hukkaavat ensin väriä. Mustuvat kärjestä. Väri muuttuu pilaantuneen kellertäväksi ja lehti putoaa. Ei ötököitä ja ei samoja oireita muissa. Kasvattaa silti myös uusia lehtiä.

Kuvia ehkä joku päivä, kun jaksaa.

ajke

Ja ajastin tilttasi vihdoin. Nollasi asetuksensa ja jäi pois päältä. Uutta kehitykseen siis  :?

ajke

Lisäsin vettä 30 litraa. Juomassa on ollut 12 chiliä ja yksi pieni tomaatti. Aikaa viisi päivää. Tekee alle puoli litraa päivässä kasvia kohti.

Kuvassa on reunoilla Inca Berryt jotka ovat vähän harventuneet. Ja keskellä hieman tieheämpi Lemon Drop.


Toisesta IB:stä alkanut lehtien tiputtelu on levinnyt toiseenkin. Muut kasvit eivät reagoi. Lehdet näyttävät tältä hieman ennen putoamistaan:

Voisikohan nuo olla vain herkempiä korkealle pH:lle? Tuppaa vähän kipuamaan. Aikaisemmin lehtiään pudottaneessa on rungossa "repeämä":

Liittynee samaan ongelmaan.

Bolivian Rainbow kukkii tarpeeksi:


Kahvikuppipassiivissa vuoden asunut Malawi Bird's Eye on kehittänyt runko-ongelman:

Tekee silti kukkaa ja podeja. Satoa tulossa hurjat kymmenen hedelmää  :lol:

DIN-kiskoon sopiva ajastin on hankittuna. Samoin varaston pohjalta sopiva vikavirtasuoja. Ja laatikko johon voisi asentaa. Täytyy vielä pari päivää pärjätä tuolla tilttailevalla kellolla. Jos joku haluaa ostaa niitä kaksi niin saa halvalla 8)

ZAZ

Itselläni on rawitilla samanlainen varsiongelma.

Se on siis tosiaan tuossa kiljudripviritelmässä. Ja vesisuihku on osunut liian kauan runkoon.
Mutta on se silti kovin elinvoimainen. Kukkia puskee ja podejakin.
Shit happens when you party naked.

harvester

Ootko tarkistanu punkki tilanteen noista tippuvista lehdistä? Se aiheuttaa meikäläisellä aikalailla saman värisiä lehtiä, voihan tuo tietty olla yhdistelmä jotain ravinnevajausta ja huonoo valoa.

GynZi

Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Itselläni on rawitilla samanlainen varsiongelma.

Se on siis tosiaan tuossa kiljudripviritelmässä. Ja vesisuihku on osunut liian kauan runkoon.
Mutta on se silti kovin elinvoimainen. Kukkia puskee ja podejakin.

Samalta näyttää mun dutch haba ebbissä, kuitenkin puskee nuppuja ja kasvaa aika kivaan tahtiin
Artesaanirakastelija

ajke

En ole ötöjä löytänyt. En ainakaan mitään mikä liikkuu tai tekee seittiä. Ei kai se kauhean huonosti voi, kun nuppuja tekee? Vai voiko tiputella juuri sen takia? Säätelen nyt kuitenkin pH:ta vähän tarkemmin ja useammin.

Toi runko-ongelmainen on aika julman näköinen, mutta ei tunnu tosiaan mitään vaikuttavan. Ja kääpiökokoisesta kasvista on muutenkin kyse.