tammikuu 10, 2025, 12:00:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chilien hoito loman aikana

Aloittaja sputnick, toukokuu 04, 2008, 23:39:21 ip

« edellinen - seuraava »

sputnick

Minkälaisia virityksiä teillä on ollut kuukauden poissaolon aikana. Pitäisi lähteä lomalle ja chilit jää kuukaudeksi ilman hoivaa ja hoitajaa ei oo tulossa näille, eli tuommonen 40 kasvia tarttis 30pv selviytymisoppaan.

Kyseessä on juuri itäneitä chilejä noin 20kpl chilin taimia 10kpl, 1 ananas jne. sekä huonekasveja olisi muutama. Millaisen alustan näille kehitän kuukauden ajaksi jotta suurin osa selviäisi. Selviääkö minikasvihuoneessa sen ajan jos huolella kastelee? laittaa lecasoraa ämpäriin, vettä ja taimet multineen päälle tyylillä.

Wesa

jos kerran taimia ja juuri itäneitä chilejä on niin olisiko helpointa viedä ne hoitoon? työpaikalle tms. aina joku sen verran jaksaa auttaa että kasvit kastelee...
isoimmille huonekasveille voisi sopia puutarhaliikkeissä myytävät "automaattikastelijat",isoon pulloon ruuvataan jonkilainen tuttiosa joka tökätään ruukkuun josta sitten tihkuu vettä multaan.
asunto viileäksi ja verhot eteen ettei paista aurinko suoraan,vettä haihtuu vähemmän.hauskat lomat...
Ei se ole väärin jahdata perhosia joita muut ei näe.

timppa

Isot huonekasvit luulisi pärjäävän kuukauden ilman hoitoa, mutta pienet taimet tuskin selviävät. Jos ne olisi totutettu olemaan ulkona ja kelit sattuisi kohdilleen, eli sopivasti sadetta silloin tällöin, niin silloin varmaan homma toimisikin.

Mielenkiinnosta haluaisin tietää miten lopulta toteutat kasvien hoidon loma-aikana ja miten lopulta kävi.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

JartsaP

Kyllä kuukausi kesällä on liian pitkä aika melkein mille vain kasville ilman kastelua. Kaktukset selviävät...

Niinpä, jollet saa ketään värvättyä kastelijaksi, niin käännäpä katseesi automaattikastelijoiden suuntaan. Blumat-kasteluporkkanoilla ainakin pystyy kastelun hoitamaan mallikkaasti, niitä löytyy kahdenlaisia joista ruukkukasvimalli imee vettä purkin viereen asetetusta astiasta ja se normaali kastelujärjestelmämalli käyttää joko ylemmäs asetettua säiliötä tai (paineenalentimen kautta) painevettä kuten vaikka kunnallista vesijohtoa tai kaivosta tulevaa painevettä.

Jos kasvit ovat sisätiloissa, ei tuollaista kastelujärjestelmää voi suositella vesivahinkoriskin vuoksi (jos järjestelmään tulee häiriö, letku irtoaa tms.), vaan silloin on tyytyminen noihin ruukkukasvimalleihin.

Jos ei ole mahdollisuutta tai kiinnostusta investoida kastelujärjestelmään, voi kokeilla vanhanaikaisia konsteja: Iso vesipullo multaan alassuin. Tai sitten purkin viereen vesiastia, josta riittävä määrä villa- tms. lankoja multaan. Veden kuulemma pitäisi kapillaarisesti siirtyä silloin multaan... en ole itse kokeillut.

Äärimmäisessä hädässä voi tietty käyttää isoja altakastelupurkkeja ja täyttää vesisäiliöt piripintaan ennen loman alkua. Jos kasvit ovat vähänkään isompia tai janoisempia, tämä konsti ei valitettavasti riitä kuukauden ajaksi, mutta voihan sitä toivoa...

Yksi vanhanajan konsti on myös kylpyamme. Kasvit vain ammeeseen ja ammeen pohjalle vettä. Ongelmaksi vain muodostuu se, että amme harvoin on missään riittävän valoisassa paikassa. Myös liika märkyys voi koitua kasvien kuolemaksi, ja jos purkkien pohjilla ei ole mitään salaojitusta, tämä konsti takaa liikamärkyyden...

Varmin keino on tietenkin naapurin tms. tutun pestaaminen kastelijaksi, mutta ei sekään täysin varma ole. Kasveja harrastamattomilla kun voi olla vahingollisia käsityksiä kasvien veden tarpeesta - suuntaan tai toiseen.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "timppa"Isot huonekasvit luulisi pärjäävän kuukauden ilman hoitoa, mutta pienet taimet tuskin selviävät.

Minusta asia on juuri päinvastoin.  :lol:

Pikkutaimet selviävät kuukauden kastelematta kun ne laittaa hyvin kostutettuun turpeeseen. siitä on tutkittua tietoa. Minulla olivat 7x7x7 cm ruukussa, mutta suosittelen isompaa, jää pelivaraa.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=41383#41383

Isommille laittaisin jonkun kastelusysteemin, vaikka lankoja vesiastiasta. Pullo mullassa ylösalaisin on osoittautunut erittäin epävarmaksi keinoksi.

Ei auringon paistetta missään tapauksessa, mutta ei pimeääkään. Jos säleverhot saa sellaiseen asentoon, että aurinko ei osu kasveihin, se voisi riittää. Muutoin on viriteltävä loisteputki ajastimella vaikkapa kylpyhuoneeseen.

Huonelämpö mahdollisimman alas. Patterit kiinni ja tuuletusikkunat auki kesällä. Talvella voisi laskea aivan hyvin lähelle kymmentä astetta.

Ilman kosteus on toinen tärkeä tekijä. Minä sijoitin (lyhyemmän matkan ajaksi) kasvit isojen altaiden päälle ritilälle. Ei kiinni veteen, vaan sen yläpuolelle. Kylpyamme kävisi tuohon, ellei muita isoja astioita ole. Valokuvien kehitysaltaat saivat meillä uuden käytön tuosta.  :wink:

Ellei altaita löydy, kasaa kasvit ryhmäksi ja vedä ohut muovikalvo niiden päälle. Porukalla säilyttävät kosteutensa paremmin. Peiton alle voi vielä sijoittaa avoimia vesiastioita, vaikka ämpäreitä haihduttamaan. Mitään umpinaista pakettia ei kannata tehdä vaan löyhä peittäminen. Paketissa ne homehtuvat. Suljettu kylpyhuone ja vettä ammeessa ajaisi varmaan saman asian. Mutta sinne tarvitsee lisää valoa.

Lisätäänpä vielä yksi keino: Isommista chileistä voi leikata kaikki isot lehdet ja latvan pois. Kyllä ne kasvavat ja haarautuvat sinä aikana uudestaan, mutta haihduttaminen vähenee, kun lehtien pinta-ala vähenee.

Rambe

Kastelumaton päälle jättäisin, riittävän iso vesiastia josta k-matto imee kapillaarisesti veden, vesi-varaston voisi muodostaa vaikka muovikalvosta (tupla) jonka reunojen alle jokin koroke.
Ruukuissa ei parane olla soraa vaan multa tai turve pohjareikään asti. :wink:

sputnick

ajattelin iskeä kaikki itäneet suureen ruukkuun ja ruukkuun sitten automaattikastelian. Matkan jälkeen sitten voisi erotella juuret toisistaan jos ees tarvetta. 21 itänyttä, luulen että menee muutamaan 10l astiaan kaikki siksi aikaa... ja niihin kastelija. Toimiikohan tämä viritys...

Wesa

Oli pakko nostaa tämä ylös vielä kun tuli eräs ehkä hyväkin kikka tähän mieleen minkä netistä löysin,todennäköisesti Wanha mutta laitan nyt varmuuden vuoksi :)

Suurin osa meistä tietää ebb&flood vesiviljelyjärjestelmän toimintaperiaatteen,alemmasta resopöntöstä pumpataan ylempään lecasora-astiaan ravinneliuosta josta se valuu ylivuoto putkea pitkin takaisin resoon ja pumpun sammuttua myös tuloletkun kautta valuu vesi pois.yksinkertaista.

Samalla periaatteellahan voi laittaa laakean astian reson yläpuolelle jota ei täytetä lecasoralla vaan taimipurkeilla/ruukuilla,tuloputken&ylivuotoputken päät nostetaan n.1-2cm pohjasta ylöspäin jolloin pumpun nostettua vettä ja sen sammuttua jää ylemmän astian pohjalle tuo 1-2cm vettä josta multa sitten ruukun pohjareikien kautta sen itseensä imaisee.ajastin vain tarpeeksi lyhyelle ja vaikkapa 1xvko toimimaan.
mitä mieltä?
Ei se ole väärin jahdata perhosia joita muut ei näe.

wille

Miksei toimisikin. Tosin itse en kyllä uskaltaisi jättää kasveja esim. kuukauden loman ajaksi ajastimen varaan. Ajastin jos tilttaa niin saattaa multa päästä hiukan liian kosteaksi..tms.  :wink:

Uskon siis Murphyn lakiin.  :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Herra 47

pikkutaimilla toimii kyllä... Entäs isommat altakasteluruukussa... Hmm... :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Hmy

Ite oon tykästyny tuohon ravinneliuksen hapettamiseen pelkästään. Chilit oleskelee rauhassa kuukaudenpäivät jos on vaan tarpeeksi isot astiat. Ilmapumppu pyörii silloon kun on valot päällä. Podiakin pukkaa huolella. Nimimerkillä: Taas pitää suorittaa elonkorjuuta lemon dropista

MikkoM

Tuohon passiiviseen hydroiluun saa näemmä tuommoista automaattista venttiilisysteemiä : http://www.autopot.com.au/

Eli reservi laitetaan korkeammalle kuin ruukku ja venttiili päästää vettä virtaamaan ruukkuun 2 cm korkeudelle jonka jälkeen se sulkeutuu kunnes ruukku on täysin tyhjä, jolloin se taas avautuu ja päästää 2cm vettä ruukkuun. Toimii siis täysin mekaanisesti ei tarvitse sähköä.