Chilien koot ja tarvittavat ruukut ??

Aloittaja Rustyratt, toukokuu 19, 2008, 10:18:16 ap

« edellinen - seuraava »

Rustyratt

Kohta edessä viimeisiin ruukkuihin siirto. Jotta osaisin ostaa oikean kokoiset ruukut ja osaisin sijoittaa chilit oikeisiin paikkoihin talossa tarvitsen tarkempaa tietoa kasvattamistani lajikkeista. Kertokaahan oheisista lajikkeista seuraavat asiat:
- kuinka pitkäksi kasvaa
- kuinka leveäksi kasvaa  
- tarvittavan ruukun halkaisija / korkeus
- onko amppeli mallinen kasvu
- onko puumainen runko

Lajikkeet:
- punainen apache
- Pink habanero
- Inca berry
- Starfish
- Bolivian Rainbow
- Lemon drop
- Habanero pointed yellow
- Malawi birds eye
- Ramiro
- Super Pupe

AvaruusKatti

Samaa tietoa tarvitsisin!
-Lemon Drop
-Golden Habanero

Riittäiskö 10L ämpärit noille?
Amatööri

Chilivaari


ajke

Mulla hydrossa, eli 80mm ruukussa :lol:, on tällä hetkellä
Lemon Drop 40 korkea ja 50 leveä
Inca Berry 120cm korkea ja 160cm leveä
Bolivian Rainbow 80cm korkea ja 50cm leveä

Passiivihydroissa
Malawi Bird's Eyet (5kpl) 30cm korkeat ja 30cm leveä kasvaa viisi kasvia samassa 30cm amppelissa, mutta kaikki ylöspäin.
Ja yksi kahvikupissa kasvava 20cm korkea ja 50cm leveä

Kaikki ovat puumaisia ja muuten itsestään seisovia, mutta 80mm verkkoruukku ei tue tarpeeksi, joten narut lisänä.

Lemon Drop on siinä rajalla voiko tulkita riippuvaksi kasvuksi vai ei  8). Päärunko kasvaa ehkä kymmenen senttiä vaakasuoraan, tai jopa vähän alaspäin, ennen kuin nousee. Ja tosta lähtee monta oksaa, joista osa näyttää hieman alaviistoon.

Kaikki noi kukkii tai ainakin nuputtaa, joten tuskin kasvanevat kauheasti tähän hätään.

Niklas-

Olisi vähä kysyttävää, nyt ois chilejä kasvanut, kaikki on maitopurkeissa.
Osa on jo 20cm korkeita, osa 5cm. Minkä kokoisiin ruukkuihin noi kannattaisi vaihtaa? Ja onko noilla vielä kiirettä?

Chilivaari

Kyllähän nuo parikymmensenttiset jo pitäisivät isommasta juuritilasta. Eikä tarvitsisi kastellakaan niin usein.

Ruukun koko riippuu kasvin koosta, kuten tästäkin keskustelusta olet voinut päätellä. Valtavaksi kasvavat tarvitsevat valtavan ruukun, saavin tai ämpärin, pienemmät kasvit pienemmän ruukun, mutta kyllä alle 17 cm kokoiset ovat kidutusta niillekin. Sanon näin, vaikka olen sadottanut menestyksellisesti niin Habaneroja kuin paria baccatumia ja Cayennea 13 cm ruukussa. Silloin ne vaativat jatkuvaa lannoittamista ja kastelua melkein päivittäin. Helpommalla pääset isompien ruukkujen kanssa.  :wink:

ajke

Lainaus käyttäjältä: "ajke"
Bolivian Rainbow 80cm korkea ja 50cm leveä
...
Kaikki noi kukkii tai ainakin nuputtaa, joten tuskin kasvanevat kauheasti tähän hätään.


Sanoi Ajke, jolla on parvekkeellaan nyt 130senttinen kasvi.  :oops:

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Rustyratt"Kohta edessä viimeisiin ruukkuihin siirto. Jotta osaisin ostaa oikean kokoiset ruukut ja osaisin sijoittaa chilit oikeisiin paikkoihin talossa tarvitsen tarkempaa tietoa kasvattamistani lajikkeista. Kertokaahan oheisista lajikkeista seuraavat asiat:
- kuinka pitkäksi kasvaa
- kuinka leveäksi kasvaa  
- tarvittavan ruukun halkaisija / korkeus
- onko amppeli mallinen kasvu
- onko puumainen runko

Lajikkeet:
- punainen apache
- Pink habanero
- Inca berry
- Starfish
- Bolivian Rainbow
- Lemon drop
- Habanero pointed yellow
- Malawi birds eye
- Ramiro
- Super Pupe


Noista ylivoimaisesti suurin kasvi on Starfish. Se kasvaa pituudeltaan valtavaksi, jos vain annat sille tilaisuuden. Kolme metriä ei ole mikään ongelma sille. Leveä se ei tosin ole, eli tilantarve on aika vähäinen.

Muut ovat selvästi pienempiä kasveja, vaikka hyvinvoivat Habanerot voivatkin kasvaa aika leveiksi, matalahkoiksi ja tuuheiksi pensaiksi. Jos "Super pupe" on jokin c.pubescens-lajin "Rocoto", niillä on myös taipumus kasvaa suuriksi. Liian vähäisessä valossa ne voivat kasvaa erittäin pitkiksi ja honteloiksi. Hyvissä oloissa niistä tulee tuuheita, korkeita ja leveitä pensaita. "Lemon Drop" on baccatum-lajin paprikaksi aika pieni ja kompakti, tuuhea kasvi.

Ruukun koko ei ole kovin kriittinen noista muille kuin ehkä Habaneroille - ja nekin voivat menestyä yllättävän pienissä purkeissa. Omien kokemusteni mukaan ainakin liian aikainen siirto isoon ruukkuun voi jopa olla haitaksi kasveille. Kotioloissa tuollaiset 18..30cm altakasteluruukut toimivat useimmissa tapauksissa hyvin. Jos kasvuolot ovat erinomaiset ja kasvit kasvavat valtaviksi, silloin siirto vielä suurempiin purkkeihin voi kannattaa.

Noli Me Tangere

Tuntuupa jollain tapaa epäreilulta... Kasvamassa on muutama Cayenne, joista parhaiten pärjää ns. kokeiluyksilö. Sitä on riepoteltu, huvikseen leikattu latva, kasvi kasvaa pienessä läpinäkyvässä pirkan hunajapurkissa joka on kerran kaatunutkin, se on lannoitettu päin helvettiä ja silti se on parhaiten voiva ja isoin chilini. Toinen Cayenne kunnon ruukussa ei pärjää sille. Paljonkohan tuota sitkeää sissiä voi kiduttaa... Ei taida ruukku olla noille se tärkein kasvun kriteeri.

wille

Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"...Ei taida ruukku olla noille se tärkein kasvun kriteeri.


Joo, annuumit ei ole ihan niin nirsoja ruukun suhteen. Käyppäs vaikka vilkaisemassa Chilivaarin päiväkirjasta multatestissä olleita horsmia...  :wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Xbow

Juu, chilin kasvuun liittyviä tekijöitä on paljon. Juurille parasta tietty on ilmava, kostea, tuholaisvapaa tila, jossa ravinteita on riittävästi muttei liikaa.

Esimerkiksi passiivihydro pelittää huonommin kuin ebbi johtuen mm. ilman puutteesta ja siitä, että pienemmän vesimäärän takia ravinnepitoisuudet sekä PH ailahtelee enempi. Erikoislannotteilla, kuten Blusana voipi tätä ongelmaa jossain määrin kompensoida. Samoilla ravinteilla passiivissa kitukasvuiset chilit piristyivät 'kummasti' kun laitoin ne ebbiin.

Multapuolella chilille on hyötyä siitä, että juurilla on riittävästi tilaa. Liiasta tilasta tietty ei hyötyä juuri ole, juurienkin koko on jossain määrin rajallinen. Toiset lajit, kuten pubet tuntuvat olevan nipomman oloisia kuin esimerkiksi annuumit tahi baccatumit. Olen pitänyt samanikäisiä annuumeita hieman erikokoisissa ruukuissa, isommassa ruukussa olevat ovat ottaneet jopa ihan parissa viikossa selvästi enempi mittaa, joskin pienemmässäkin olleet kasvoivat kyllä, mutta hitaammin. Lisäksi multatila tuntuu vaikuttavan kohtuu paljon chilin innokkuuteen tehdä uusia versoja. Lisäravinteilla voi jossain määrin kompensoida liian pienestä juuritilasta johtuvia ongelmia.

Kun juuret ovat vallanneet isomman ruukun, on ilo katsoa kun chili rupeaa vähän spurttailemaan :) Joskus ne villiintyvät aikas tavalla, kuten tapahtui minulla esimerkiksi Dutch chilin ( kitkutteli vuoden 17cm altakastelussa -> 13l tavallinen ruukku ) ja Rocopican osalta.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"Tuntuupa jollain tapaa epäreilulta... Kasvamassa on muutama Cayenne, joista parhaiten pärjää ns. kokeiluyksilö. Sitä on riepoteltu, huvikseen leikattu latva, kasvi kasvaa pienessä läpinäkyvässä pirkan hunajapurkissa joka on kerran kaatunutkin, se on lannoitettu päin helvettiä ja silti se on parhaiten voiva ja isoin chilini. Toinen Cayenne kunnon ruukussa ei pärjää sille. Paljonkohan tuota sitkeää sissiä voi kiduttaa... Ei taida ruukku olla noille se tärkein kasvun kriteeri.


Sitten on kuitenkin se lopullinen kysymys: haluatko kasvattaa huonekasvia joka pysyy hengissä kidutuksesta huolimatta, ja homman nimi on kidutus? Vaiko kasvattaa huonekasvia, joka olosuhteiden ollessa sopivat palkitsee sinut hyvällä sadolla, ja homman nimi on chiliharrastus/puutarhanhoito/kokkaaminen oman viljelyksen tuotteilla?

Et nimittäin maininnut, että kiduttamasi chili olisi tähän mennessä kasvattanut eniten ja maukkainta satoa. Ja Chilivaarin multatestissäkin kasvit kasvoivat kyllä pituutta horsmiksi, mutta kun katsot kuvaa tarkasti, ei niiden oksilla killu kymmenittäin meheviä podeja ;). Mikä ei tarkoita, etteikö pienessäkin ruukussa voisi saada satoa. Jopa kohtuullisestikin. Harva kuitenkaan väittää, etteikö se kohtuullisesti hunajapurkissa satoava voisi olla vielä tehokkaampi jos saisi vaikkapa hilloämpärin verran multaa.

Itse olen vienyt sukulaisille "kaupan annuumin" jälkeläisiä joiden ties kuinka mones sukupolvi on menossa, jukurttipurkkiin kasvatettuna ja luovutusvaiheessa, jossa kasvissa on paljon kukkia ja muutama palko näytiksi. Mutta olen antanut ohjeen heti siirtää haluamaansa esteettiseen oikeaan kukkaruukkuun, jolloin multatila moninkertaistuu puolestatoista desistä, ja kasvit tykkäävät kumma kyllä. Ainut mikä on sukulaisten parissa osoittautunut kohtalokkaaksi on kissat, ruukun koolla ei niin paljoa merkitystä kunhan joku astia on, ja hoito on muuten edes sinne päin.

Filago, joka ehkä kuulosti närkästyneeltä, mutta meikäläiselle kasvit eivät ole jotain mitä voi koemielessä rääkätä mielin määrin ja sitten heittää roskiin kun saa tapettua. Se on jotenkin eri asia, että vuoden kiertoon kuuluu kasville ensin itää ja kasvaa ja sitten sadota ja sitten talven tullen päätyä kompostiin jos ei mahdu lampun alle, eikös olekin ;)?
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Filago"... Chilivaarin multatestissäkin kasvit kasvoivat kyllä pituutta horsmiksi, mutta kun katsot kuvaa tarkasti, ei niiden oksilla killu kymmenittäin meheviä podeja ;).

Tuo nyt olikin vain taimien ensimmäisten viikkojen kasvukokeilu erilaisissa mullissa. Se tosin venyi sitten pariin kuukauteen, kun taimet vain kasvoivat ja kasvoivat.
Tuo EI ole se tapa, jolla normaalisti käsittelen taimiani.  :lol:

Nyt niistä yksi on parvekkeella isossa ruukussa ja kasvattelee niitä podeja.  :lol:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=46227#46227

Toiset ovat puutarhassa juuret aivan vapaana ja kaikki kukkivat iloisesti raesateista huolimatta.

Myönnän kyllä, että minulla on tapana kasvatella tavallista pienemmissä ruukuissa, jos näiden sivujen ohjeisiin vertaa, mutta kidutusta en hyväksy. Sen rajoja kyllä haettiin tuolla multatestillä. Lannoitus ja ruukun multatila ovat suunnilleen toistensa käänteislukuja. Runsaassa mullassa ei lisäravintoa paljon tarvita, pienessä ruukussa kasvun aineet on annettava lannoitteina ja kastelukin on paljon tarkempaa kuin isossa.

Noli Me Tangere

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Sitten on kuitenkin se lopullinen kysymys: haluatko kasvattaa huonekasvia joka pysyy hengissä kidutuksesta huolimatta, ja homman nimi on kidutus? Vaiko kasvattaa huonekasvia, joka olosuhteiden ollessa sopivat palkitsee sinut hyvällä sadolla, ja homman nimi on chiliharrastus/puutarhanhoito/kokkaaminen oman viljelyksen tuotteilla?

Et nimittäin maininnut, että kiduttamasi chili olisi tähän mennessä kasvattanut eniten ja maukkainta satoa. Ja Chilivaarin multatestissäkin kasvit kasvoivat kyllä pituutta horsmiksi, mutta kun katsot kuvaa tarkasti, ei niiden oksilla killu kymmenittäin meheviä podeja ;). Mikä ei tarkoita, etteikö pienessäkin ruukussa voisi saada satoa. Jopa kohtuullisestikin. Harva kuitenkaan väittää, etteikö se kohtuullisesti hunajapurkissa satoava voisi olla vielä tehokkaampi jos saisi vaikkapa hilloämpärin verran multaa.

Niin... Kyseessä on siis todellakin KOKEILUYKSILÖ. Kasvi jonka uhraan kasvatuksen alttarille. Mitään hedelmiä ei yksikään kasveistani ole vielä tehnyt, joten en osaa sanoa miltä tuon yksilön podit tulevat maistumaan. Tuota yhtä Cayennea riepotan siksi, että näen mitä kaikkea ne kestävät ja mitä ei kannata tehdä Tuohan on todellakin vain kasvi. En mie harrasta eläinrääkkäystä tms. eikä "kidutus" sen itsensä vuoksi ole todellakaan tarkoitukseni.

Ja editoinpa tätä nyt hieman ettei miuta ymmärretä ihan kokonaan väärin.
1. Miksi yksi Cayenne on hunajapurkissa: ruukkuja ei riittänyt
2. Miksi se on sanomani mukaan lannoitettu päin persettä: se oli vahinko, tuli liian tujut seokset
3. Miksi sen purkki on kaatunut kerran: jälleen vahinko
4. Miksi sen latva on leikattu: kokeilumielessä, että näen miten se lähtee haarautumaan.

Että näin.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"
Niin... Kyseessä on siis todellakin KOKEILUYKSILÖ. Kasvi jonka uhraan kasvatuksen alttarille.  Tuota yhtä Cayennea riepotan siksi, että näen mitä kaikkea ne kestävät ja mitä ei kannata tehdä. Tuohan on todellakin vain kasvi.
Että näin.


No tämä selvensikin. Hiukan se menee nollatutkimuksen puolelle, koska perusasiat siitä mitä ei kannata tehdä ilmenevät kyllä esim. Infernon kasvatusohjeista. Ja koska se mitä pystyt Cayennelle (Annuum) tekemään ei paljoa kerro esim. toisen lajisi, Chinensen kestokyvystä.

Mutta kukin tyylillään, minäkin kasvatan esikasvatusvaiheessa ilman pohjareikiä, joku voisi pitää sitä riskialttiina tapana, joka huolimattomissa käsissä voi olla tappavaa. Tähän mennessä tosin ei ole ollut ;).

Filago, jonka mielestä latvominen tarvittaessa ei ole kidutusta vaan kasvun ohjaamista, jne.. käytin sanaa kidutus koska itse käytit sitä alkuperäisessä tapahtumakuvauksessasi... eli rauhoitutaan nyt nauttimaan kasvun ihmeistä puutarhassa ja ikkunalaudalla, joohan :)
#163

Noli Me Tangere

Hehe, niinpä niin... Tuli tehtyä pari huonoa sanavalintaa. Mutta hyvä jos asia selkeni.

Noli Me Tangere

Tuli tässä sellainen juttu mieleen, että voiko tuota Lemon Droppia kasvattaa amppelissa? Kun se kuulemma on aika hontelo kasvi, eikä pärjää ilman tukea, niin ajattelin että jos jättäisi tukematta ja heittäisi katosta roikkumaan.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"Tuli tässä sellainen juttu mieleen, että voiko tuota Lemon Droppia kasvattaa amppelissa? Kun se kuulemma on aika hontelo kasvi, eikä pärjää ilman tukea, niin ajattelin että jos jättäisi tukematta ja heittäisi katosta roikkumaan.

Varmasti onnistuu. Mutta kyllä se pystyssä pysyy, jos sille näyttää saksia silloin tällöin.

Noli Me Tangere

Jooh... Pitäis muutenki vähä kaikkia chilejä leikellä. Olivat kesän "hoidossa" ja kun eilen ne näin, niin aika rönsyileviä. Lemon drop on vasta pieni, kun se on istutettu todella myöhään.