tammikuu 09, 2025, 22:21:38 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Currywurst

Aloittaja Sunnikka, heinäkuu 01, 2008, 14:54:21 ip

« edellinen - seuraava »

Sunnikka

Olen aina tykännyt Plevnan (Tampereella sijaitseva panimoravintola) currywurst-annoksista, joten väsäsinpä tällaisen (mitat ovat "noin" määreellä);

1 purkki tomaattimurskaa
0,5dl tomaattipyreetä
1 dl-1,5dl ketsuppia
1 dl vettä
1-2 tl omenaviinietikkaa
15-20 kpl viherpippureita
järjetön määrä curryjauhetta (currytahnaa olisin käyttänyt myös jos olisin tajunnut ostaa. Jauhetta meni varmaan puoli maustepulloa...)
1 pkt bratwurst-makkaraa (käytin pirkan vastaavaa, oli ihan asiallista)

1. Soseuta tomaattimurska hienoksi sauvasekoittimella tai teharissa.
2. Kaada tomaattisose kattilaan, kuumenna ja lisää tomaattipyre, ketsuppi ja vesi. Sekoita tasaisesti.
3. Lisää viherpippurit, curry ja omenaviinietikka. Roiski mukaan wursti.
4. Hauduta niin kauan kuin viitsit, koko ajan maku paranee. Lisäile maun mukaan currya ja miksei jotain chiliäkin :)

Tarjoa paistinperunoiden kera. :P

--EDIT:
Tuolla hauduttamisella on näköjään kaksi puolta; jos hauduttaa vain vähän aikaa, wurstit säilyttävät napakkuutensa ja napsahtavat mukavasti suussa :P Mutta jos hauduttaa pitempään, niin wurstit imevät itseensä enemmän kastikkeen makuja..
Ja kannattaa käyttää sitä tulisempaa curryjauhetta, ei välttämättä täten tarvi edes chiliä erikseen tuomaan kivaa poltetta.

--EDIT2:
Joo toi annoskoko on siis jotain 1xPlevnan iso annos.. ;) Mutta sellaisia annoksia ei ihan koko ajan jaksa vetää, joten tästä ohjeesta saa jonkun 3-4 "normaalia kotiolon" annosta.
Hurrrrrrrjan hyvää.
#293

http://sunnikka.vuodatus.net
-Sunnikan (B)Lokikirja. Elämää tai ei.

arse

Resepti vastaa noin yhden hengen annosta plevnassa  :lol:

Omaa curryjauhetta saa helposti sekoittamalla kurkumaa (se keltainen väri),
korianteri-jauhetta, chiliä tietty!, mustapippuria, suolaa, juustokuminaa (kanelia, muskottia, kaademummaa jne...) ja ehkä hieman valkosipuli-inkivääritahnaa. Hieman kun kärtsää pannulla ensin niin mausteet pääsevät paremmin esille.
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Stoppari

Kuullostaa mahtavalta...Miten paljon tuota curryä pitää olla...noin mitta? Entäs nuo bratvurstit, jos ne roiskitaan sekaan, kuuluuko ne olla kokonaisina makkaroina? Sori tyhmä kysymys :roll: En ole ko. annosta nähnyt, mutta kerran kävin Plevnassa, ja makkarapannun söin...nam!

Volitans

Currywurst tarjotaan kokonaisena grillattuna/paistettuna makkarana (joska siis bratwurst). Oleellinen osa on tomaattipohjainen ja curry-jauheella maustettu soossi. Ainakin etelä-Saksassa ripotellaan myös päälle reilusti curryjauhetta.


Kyse on saksalaisesta keksinnöstä, jota on laajalti saatavilla saksanmaalla. Aika toimivaa on, mutta ei mitenkään tulista - mutta helppohan sitä tulta on lisätä ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Janne

Lainaus käyttäjältä: "arse"Omaa curryjauhetta saa helposti sekoittamalla kurkumaa (se keltainen väri),korianteri-jauhetta, chiliä tietty!, mustapippuria, suolaa, juustokuminaa (kanelia, muskottia, kaademummaa jne...) ja ehkä hieman valkosipuli-inkivääritahnaa. Hieman kun kärtsää pannulla ensin niin mausteet pääsevät paremmin esille.

Jeah, mutta mikäli haluaa sitä englannin siirtomaaherrojen kehittelemää joka kaupasta löytyvää jauhetta vastaavaa niin siinä maistuu päällimmäisenä tuosta listasta puuttuva sarviapila :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Stoppari

Kiitos, asia tuli selväksi.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Janne"
Lainaus käyttäjältä: "arse"Omaa curryjauhetta saa helposti sekoittamalla kurkumaa (se keltainen väri),korianteri-jauhetta, chiliä tietty!, mustapippuria, suolaa, juustokuminaa (kanelia, muskottia, kaademummaa jne...) ja ehkä hieman valkosipuli-inkivääritahnaa. Hieman kun kärtsää pannulla ensin niin mausteet pääsevät paremmin esille.

Jeah, mutta mikäli haluaa sitä englannin siirtomaaherrojen kehittelemää joka kaupasta löytyvää jauhetta vastaavaa niin siinä maistuu päällimmäisenä tuosta listasta puuttuva sarviapila :)


Jeps :)


Mikäli oikein muistan, niin curry-jauhe sai alkunsa siitä, kun joku englesmanni halusi tietää mitä oli syönyt "curryä" - siitä sitten kokille aukeni business, kun lähetti omaa curryjauhettaan englantiin. Tilauksia tuli - reilusti :)

Tuosta currywurstista on näemmä Raholankin sivulla hyvä tietopaketti:

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/c.html#curryw

Ja tosiaan tuo curry-tarinakin löytyy:

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/c.html#curr
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

MikkoM

Lainaus käyttäjältä: "Sunnikka"
Joo toi annoskoko on siis jotain 1xPlevnan iso annos.. ;) Mutta sellaisia annoksia ei ihan koko ajan jaksa vetää, joten tästä ohjeesta saa jonkun 3-4 "normaalia kotiolon" annosta.


Plevnan iso annos ei enää pitkään aikaan ole ollut ISO, imho. Silloin parisen vuotta sitten kun ei ollut erikseen pientä ja isoa annosta se oli sen kokoinen että hädin tuskin jaksoi syödä.

Sunnikka

Lainaus käyttäjältä: "Stoppari"Kuullostaa mahtavalta...Miten paljon tuota curryä pitää olla...noin mitta? Entäs nuo bratvurstit, jos ne roiskitaan sekaan, kuuluuko ne olla kokonaisina makkaroina? Sori tyhmä kysymys :roll: En ole ko. annosta nähnyt, mutta kerran kävin Plevnassa, ja makkarapannun söin...nam!


Njoo, oikeaoppisesti wurstin pitäisi olla kokonainen.. Mutta tämä nyt on tällainen "suomalaisten" väännös ;) Ja kyllähän joissakin saksalaisissa nakkikiskoissakin tarjotaan nakki palasteltuna!
Ja kuten ohjeessa jo sanoin määristä, currya menee aivan keleesti. Siis jos itse käytin puolet maustepullosta.. Ja wurstin siis palastelin mukaan hautumaan.

Asian vierestä; kävin Lidlissä ja löysin sieltä myös jonkinsortin chilillä maustettuja wursteja. Chili ei niinkään puskenut läpi maistettaessa, mutta oli muuten tosi hyvää ja mausteista. Niinpä illalla sitten tein näin;

1. Nakkaa wursti mikroon lämpiämään.
2. Ota pitkulainen sämpylä kätöseen. Halutessasi voit myös lämmittää senkin samaan aikaan mikrossa.
3. Viillä sämpylä PÄÄLTÄPÄIN hiukan auki niin, että saat kuuman wurstin mahdutettua väliin.
4. Laita päälle vähän suolakurkkusalaattia, reilusti ketsuppia sekä currymaustetta (voit myös erikseen sekoittaa ketsuppiin ensin currya, ehkä vähän siistimpää kuin roiskia jauhetta ympäri pöytää).
5. Nauti. Oli hyvvää! Ja parempaa ja mausteisempaa kuin tavallinen suomalainen nakkisämpylä tai 'meerikkalainen hotdoggi :)
Hurrrrrrrjan hyvää.
#293

http://sunnikka.vuodatus.net
-Sunnikan (B)Lokikirja. Elämää tai ei.

SapeMies

Muistakaahan sit et tälleen lapsesta asti hannoverin currywursteja syöneenä, niin se ketsuppihan on melko ydin kohta tässä ;)

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41aztSsU5iL._SL500_AA280_.jpg

--^ Tuota ketsuppia oon joskus nähny stokkan delissä, mut TON kanssa tulee parhaat ja oikeimman currypötköt...

P.S. Mut ei sitä älytöntä curry jauheen määrääkään saa unohtaa ;)
" Are you suggesting that coconuts migrate? "

Sunnikka

Lainaus käyttäjältä: "SapeMies"
--^ Tuota ketsuppia oon joskus nähny stokkan delissä, mut TON kanssa tulee parhaat ja oikeimman currypötköt...


Äkkisilmäykseltä toi näyttää vaan currylla maustetulta ketsupilta, mikä on aika nopsaan itsetehtävissä ;)
Hurrrrrrrjan hyvää.
#293

http://sunnikka.vuodatus.net
-Sunnikan (B)Lokikirja. Elämää tai ei.

Noli Me Tangere

Curryketsuppia löytää ihan tavallisista ruokakaupoista myös. Mm. Kampin K-Marketista.

SapeMies

En voi kuin sanoa, että tuota ei välttämättä ihan aluks edes ketsupiks tajuais. En vaan tajua miten ne tuon tekee, mut suoraan vertaaminen esim. Heinzin curryketsuppiin ei ole mahdollista. Pienenä en edes tajunnut että toi Helan soosi on edes ketsuppia :D
" Are you suggesting that coconuts migrate? "