tammikuu 24, 2025, 22:03:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

chipe

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 02, 2015, 15:49:09 ip
Joo, riittää kun kerran kokee huonoja juttuja jonkin merkin kanssa - ei välttämättä viitsi kokeilla uudelleen. Mulla sellainen valmistaja on ollut MSI. Välttelen yhä takavuosien kehnojen emolevyjen takia, vaikka nykyään saattavat olla aivan mainioita. Ja samaten, yksi ostaa Intelin saadakseen laatua ja vakautta (+ tietty joidenkin silmissä myös statusta!) - toinen sitten taas vaikka juuri AMD:n samasta laatu + vakaus (statusta sillä ei tänä päivänä saa) syystä. Kenellä mistäkin merkistä hyviä kokemuksia, kenellä huonoja. Sorriin ongelmien syy jäi selvittämättä, mutta tuskin ne liittyivät mitenkään Intel/AMD -valintaan, sillä molempien laatu on ollut jo pitkään aivan sama, eli moitteeton. Ja molemmilta voi huonolla tuurilla saada maanantaikappaleen.


Maanantaikappaleita sattuu vähän kaikille valmistajille mutta ero tietty siinä kuinka usein ja erityisesti miten käsittelevät asian kun sellainen sattuu kohdalle. Jotkut firmat toimii noissa tilanteissa aivan käsittämättömän typerästi ja lähtevät esim. riitelemään muutaman euron kustannuksista vaikka menettävät sillä asiakkaansa ja mahdollisesti hyvinkin monta muuta.

Crucialin muistipuulaaki kuuluu noihin firmoihin. Kaikki ostamani 4 muistikampaa oli rikkinäisiä, ja vasta postikuluista kiistelyjen jälkeen firma toimitti tilalle 4 uutta kampaa, joista joka ikinen oli tasan yhtä rikki (tarkistivat vielä niiden palautuksen jälkeen itse labrassaan, että rikki ovat). Kaiken lisäksi olivat ilmeisesti vetäneet kaikessa hiljaisuudessa kyseisen mallin myynnistä ennenkuin lähettivät samaa tarkistamatonta shittiä asiakkaalleen, jonka luottamuksen olivat jo valmiiksi menettäneet. Eikä siinä vielä kaikki, vaan tuota jälkimmäistä satsia vaihdettaessa väittivät paluulähetykseni kadonneen postissa, ja vasta joskus kuukautta myöhemmin, kun postin katoamisilmoituksen käsittely valmistui, myönsivät että joo onhan tuo tullut tänne perille joskus aikoja sitten. Käsittämätöntä toimintaa. Joten älkää ikinä ostako Crucialia jos ette halua hukata aikaanne ja energiaanne kuukautta paria rikkinäisten tuotteiden testaajina ja postittajina. Olisi pitänyt lähettää noille lasku testauspalveluista.

Prossuissa tuo laatu taitaa tosiaan yleensä olla aika hyvällä tolalla, ja johtunee siitä että noissa ei kuitenkaan ole varsinaisia liikkuvia osia, ja toisekseen nuo taidetaan testata ihan hyvin jo liukuhihnalla. Noissahan kait on luonnostaan aika paljonkin heittoa keskenään, ja testauksen perusteella periaatteessa samanlaiset prossut saavat kylkeensä vaihtelevat mallitunnukset ja säädöt riippuen siitä miten hyvin toimivat.

Aji Inferno

Toisinaan valmistajat ahneuksissaan tekevät emätyperyyksiä. Esim. oma Sapphiren (AMD-näytönohjainten ns. halpisvalmistaja hyvällä hinta/suorituskykysuhteella) Radeon HD 7870:ni sai heti ilmestyttyään perin huonon maineen. Nimittäin, Sapphire parin muun näyttisvalmistajan ohella oli jättänyt noudattamatta AMD:n tiukkaa ohjeistusta tiettyjen häiriönsuodatuskondensaattorien vaaditusta laadusta. Tuloksena oli sitten satunnaisesti sekoilevia näytönohjaimia. Jotkin sopimusvalmistajat, kuten Asus, olivat noudattaneet vaatimuksia alusta alkaen, eikä niiden tuotteissa sitten esiintynyt ongelmia. Mutta tuokin taas kerran selitti sen, miksi Asusin 7870:n maksoivat aina sen 20..30 euroa enemmän kuin vaikka Sapphiren. Itse olin onnekas, koska tämä Sapphiren yksilö on toiminut moitteettomasti.

Emolevyt erityisesti ovat opettaneet minut suosimaan "kantapään kautta" tiettyjä merkkejä ja etenkin niiden paremman pään malleja. Esim. tämän nyt käyttämäni työaseman Asus Crosshair Formula IV emo oli joitakin vuosia sitten suunnilleen parasta mitä AMD-alustalle saattoi ostaa. Suhteellisen kallis (vaikkei läheskään yhtä kallis kuin serkkunsa Intel-puolella, mistä sitten johtuikin) ja erinomaisilla komponenteilla toteutettu. Ja täysin vakaa rajullakin ylikellotuksella, eli hyvin suunniteltu ja tehty! Loistava ostos.

Koska tämä kone on nyt satunnaisin päivityksin (lähinnä näytönohjain, kiintolevyt ja SSD:t sekä hiljattainen muistipäivitys 16 gigaan) palvellut loistavasti kauemmin kuin ainoakaan toinen rakentamani tietokone, sen seuraajan kokoonpano alkaa tietysti mietityttää. Yksi asia tässä on se, etten todellakaan vielä tarvitse yhtään enempää suorituskykyä. Mutta käyttöjärjestelmätuki alkaa väistämättä tulemaan ongelmaksi. Windows 7 toimii tässä aivan loistavasti. Windows 10:n kanssa on harmittavia ongelmia, jotka joko ratkeavat, tai sitten eivät. Asus ei varmastikaan tule tukemaan nykyemolevyäni Windows 10:llä.

Eli joskus 2016 tai viimeistään 2017 lienee systeemin päivitys edessä. Ja siitä tulee harmittavan kallis, pelkään. Koska teho ei ole nyt ongelma, yksi ratkaisu olisi vaihtaa vielä kerralleen emolevyä AMD-alustan tämän hetken johonkin parhaaseen malliin (esim. Asusilta), hyödyntäen useimpia nykyisiä, riittävän tehokkaita komponenttejani, ja samalla sellaiseen, joka toimii esim. Windows 10:llä hienosti... Intel-leirissä tietysti samat mietteet.

chipe

Nyt kun tässä on puhuttu AMD vs. Intel-leireistä ja statuksista yms. niin pitää ihan kysyä että onko noilla nykyisin kummallakaan oikein minkäänmoista status-arvoa juuri kenellekään?

Itse ainakin suhtaudun prosessoriin vähän vastaavana komponenttina kuin vaikka muistipiireihin. Valmistajat tekee prossuja koko skaalalla halvimmasta kurasta lähtien, joten vaikea kumpaakaan on minään premium-merkkinä pitää. Malleja on luokkaa paljon ja niitten nimetkin on jotain tylsiä vaikeasti muistettavia numerokoodeja. Mallistot kanssa uudistuu sen verran tiheässä tahdissa, että hetken high-end ei kauaa ole sitä kuitenkaan. Onhan se kiva ja hyvä jos prossu tai muistit on mahd. nopeita, mutta sitten kun ne on hankittu, niin väliäkö hällä kunhan toimivat. Samat komponentit löytyy hyvinkin monen koneen sisältä mutta harva omistajista edes tietää minkänimisiä ne ovat. Ja normikäytössä sillä prossulla ei yleensä käytännössä ole edes niin väliä. Varmaan siksi kännyköissä prossut kiinnostaa ihmisiä enempi, koska siellä niillä on rajatumpien tehojen, lämpöongelmien yms. vuoksi oikeasti käytännön merkitystäkin.

Itse en yleensä ottaenkaan ole taipuvainen merkkiuskollisuuteen missään ja jos seuraavaa konetta hankkiessa AMD sattuisi olemaan tehokkain tarjokas (mikä tosin on hyvin epätodennäköinen skenaario), niin Intel vaihtuisi siihen samantien, vaikka tähän asti kaikki on ollut Inteleitä. Ne nyt on vain olleet sitä mitä ovat kun vaihtoehtoja ei ole oikein ollut. Sinänsä hyvin merkittävä ja kalliskin osanen kokonaisuutta, mutta loppuviimeksi ei erityisesti mikään suuria intohimoja herättävä palikka. Esim. Windows vs. Linux on paljon mielenkiintoisempi ja merkityksellisempi valinta.

chipe

Lainaus käyttäjältä: chipe - syyskuu 25, 2015, 21:37:02 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 25, 2015, 17:03:56 ip
Prosessoreiden ja näytönohjainten virrankulutus on laskenut, mutta ei se ole ollut mikään todellinen ongelma aiemminkaan.


Selvästi pöytäkoneen käyttäjän näkökulma ;).

Trendithän on menneet viimeaikoina osapuillleen niin että läppärit on syöneet ensin pöytäkoneitten markkinaa ja sittemmin kaikenmoiset kevytläppärit, hybridilaitteet ja tabletit ovat syöneet raskaampien läppärien markkinaa. Ja kännymarkkinat jättää kaikki muut varjoonsa.

Ei siis mikään ihme että prossuvalmistajilla kehityspanokset suunnataan yhä vahvemmin virrankulutuksen ja lämmöntuoton minimointiin. Jotka on tietysti myös palvelinpuolella hyvin oleellisia kustannustekijöitä. Ja vaikkei noilla pöytäkoneissa olisi niin väliäkään, niin eri tuotesegmentit jakavat kuitenkin siinä määrin samaa arkkitehtuuria, että kutistuva desktop-markkina menee muiden ehdoilla.


Tähän aiempaan vielä palatakseni, jos satuitte katsomaan mitä Microsoft juuri julkaisi, niin siinä taas tuli monta syytä miksi mobiili ja vähävirtaisuus ratkaisee nykyisin ja paljon. Ja mitä AMD:n tilanteeseen tulee, niin kilpailukykyisyys noissa olisi raakaa tehoakin tärkeämpää ettei noutaja tule. Kutistuvilla pöytäkonemarkkinoilla tuskin kukaan elättää itseään enää kauaa.

Mikkis julkisti siis erittäin tehokkaan mutta samalla hyvin ohuen, 12 tunnin väitetyllä akkukestolla varustetun, ja tabletiksi irtoavalla näytöllä varustetun läppärin, entistä tehokkaamman mutta ohuen tabletin, ja esittelipä vielä uusien luurien kanssa Continuumia eli miten työpöytä-Windowsia pyöritellään puhelimella. Intelin ja Qualcommin prossuja ja NVIDIAn näytönohjaimia, AMD no show. Prosamarkkinoita ajatellen tuo lienee kuitenkin se kaikkein mielenkiintoisin juttu miten mukavasti Windows pyörii puhelimella Qualcommin prossuilla ARM-arkkitehtuurilla. Sillä puolella on Intelilläkin kirittävää.

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 06, 2015, 19:39:44 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - syyskuu 25, 2015, 21:37:02 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 25, 2015, 17:03:56 ip
Prosessoreiden ja näytönohjainten virrankulutus on laskenut, mutta ei se ole ollut mikään todellinen ongelma aiemminkaan.


Selvästi pöytäkoneen käyttäjän näkökulma ;).

Trendithän on menneet viimeaikoina osapuillleen niin että läppärit on syöneet ensin pöytäkoneitten markkinaa ja sittemmin kaikenmoiset kevytläppärit, hybridilaitteet ja tabletit ovat syöneet raskaampien läppärien markkinaa. Ja kännymarkkinat jättää kaikki muut varjoonsa.

Ei siis mikään ihme että prossuvalmistajilla kehityspanokset suunnataan yhä vahvemmin virrankulutuksen ja lämmöntuoton minimointiin. Jotka on tietysti myös palvelinpuolella hyvin oleellisia kustannustekijöitä. Ja vaikkei noilla pöytäkoneissa olisi niin väliäkään, niin eri tuotesegmentit jakavat kuitenkin siinä määrin samaa arkkitehtuuria, että kutistuva desktop-markkina menee muiden ehdoilla.


Tähän aiempaan vielä palatakseni, jos satuitte katsomaan mitä Microsoft juuri julkaisi, niin siinä taas tuli monta syytä miksi mobiili ja vähävirtaisuus ratkaisee nykyisin ja paljon. Ja mitä AMD:n tilanteeseen tulee, niin kilpailukykyisyys noissa olisi raakaa tehoakin tärkeämpää ettei noutaja tule. Kutistuvilla pöytäkonemarkkinoilla tuskin kukaan elättää itseään enää kauaa.

Mikkis julkisti siis erittäin tehokkaan mutta samalla hyvin ohuen, 12 tunnin väitetyllä akkukestolla varustetun, ja tabletiksi irtoavalla näytöllä varustetun läppärin, entistä tehokkaamman mutta ohuen tabletin, ja esittelipä vielä uusien luurien kanssa Continuumia eli miten työpöytä-Windowsia pyöritellään puhelimella. Intelin ja Qualcommin prossuja ja NVIDIAn näytönohjaimia, AMD no show. Prosamarkkinoita ajatellen tuo lienee kuitenkin se kaikkein mielenkiintoisin juttu miten mukavasti Windows pyörii puhelimella Qualcommin prossuilla ARM-arkkitehtuurilla. Sillä puolella on Intelilläkin kirittävää.

Onko tää siis jonkunlainen korvaaja noille Surface laitteille?
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

chipe

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 07, 2015, 10:24:27 ap
Onko tää siis jonkunlainen korvaaja noille Surface laitteille?


Surface-laitteita nuo juuri julkaisi eli uuden Surface Pro 4:n ja lisäksi Mikkiksen ensimmäisen läppärin nimeltä Surface Book. Ja se ei näytä ollenkaan hassummalta "ensimmäiseltä yritykseltä":

http://arstechnica.com/gadgets/2015/10/hands-on-the-surface-book-is-a-laptop-but-its-also-a-tablet/

Kallis ja oudolla saranalla varustettu, mutta on kyllä asiallisen oloinen vehje.

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 07, 2015, 10:38:30 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 07, 2015, 10:24:27 ap
Onko tää siis jonkunlainen korvaaja noille Surface laitteille?


Surface-laitteita nuo juuri julkaisi eli uuden Surface Pro 4:n ja lisäksi Mikkiksen ensimmäisen läppärin nimeltä Surface Book. Ja se ei näytä ollenkaan hassummalta "ensimmäiseltä yritykseltä":

http://arstechnica.com/gadgets/2015/10/hands-on-the-surface-book-is-a-laptop-but-its-also-a-tablet/

Kallis ja oudolla saranalla varustettu, mutta on kyllä asiallisen oloinen vehje.

No on kyllä mielenkiintoinen sarana  :o
En ole varma onko hyvässä vai pahassa mielessä ::)
hintaahan noilla parhailla surfaceilla on aiemminkin ollut noin suunnilleen tähtitieteellisesti. Eipä ole tarvinnut kahta kertaa vilkaista niiden suuntaan ::)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 07, 2015, 18:51:55 ip
No on kyllä mielenkiintoinen sarana  :o
En ole varma onko hyvässä vai pahassa mielessä ::)


Varmaan ihan ok sarana jos kiinnitys on kestävä, siis se saranan ja näytön välinen kiinnitys. Pitäisi päästä tarkemmin tutkimaan mutta tuon videopätkän perusteella ei kyllä vaikuttanut kovin luotettavalta, kestävyys käytössä voi tulla ongelmaksi  ???

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - lokakuu 07, 2015, 19:31:57 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 07, 2015, 18:51:55 ip
No on kyllä mielenkiintoinen sarana  :o
En ole varma onko hyvässä vai pahassa mielessä ::)


Varmaan ihan ok sarana jos kiinnitys on kestävä, siis se saranan ja näytön välinen kiinnitys. Pitäisi päästä tarkemmin tutkimaan mutta tuon videopätkän perusteella ei kyllä vaikuttanut kovin luotettavalta, kestävyys käytössä voi tulla ongelmaksi  ???

Ja takuu ei korvaa tietenkään jos vääntyy eikös vain  ;D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

chipe

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 07, 2015, 18:51:55 ip
No on kyllä mielenkiintoinen sarana  :o
En ole varma onko hyvässä vai pahassa mielessä ::)


Ainakin se on erilainen. Tuo kyllä hämää että siihen jää noin suuri rako kansi suljettuna. Näinköhän tuo kestää kunnolla kuljetusta jossain repussa, etenkin jos muu tavara painaa sitä. Joskus yhdessä työläppärissä oli painunut näytön pintaan näppäimien reunoista pysyvät jäljet, kun muu kama oli puristanut sitä. Vähän epäilen että tuon kanssa kävisi vielä huonommin...

Sinänsä tuossa on kyllä aika täydellisen läppärin resepti että näyttö toimii tablettina ja näppiksessä on erillinen GPU lisänä. Meikäläiselle passaisi että tuo näppisosa olisi tuhdimpikin, niin että sinne olisi survottu muutakin sellaista lisäkamaa/laajennusvaraa mukaan mitä tablettikäyttö ei vaadi.

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 07, 2015, 18:51:55 ip
hintaahan noilla parhailla surfaceilla on aiemminkin ollut noin suunnilleen tähtitieteellisesti. Eipä ole tarvinnut kahta kertaa vilkaista niiden suuntaan ::)


Tuon paras malli erillisellä GPU:lla, Core i7:lla ja 16GB:n muistilla maksaa vaatimattomat $2699... Sanoisin että aivan sairas hinta, ellei nykyläppärini olisi maksanut reilusti enemmän ::). Prossun ja GPU:n tarkempia tietoja ei ole ilmeisesti vielä edes kerrottu, eikä myöskään Euroopan hinnoittelua. Mutta jossain ainakin huhuttiin, että tuon Euroopan myynti alkaisi vasta ensi vuoden tammi-maaliskuussa. Silloinhan tuo on jo wanhaa tietotekniikkaa ;).

akselsson1

Mehän heitämme (köh) 16 gigan keskusmuisteilla vesilintua, eikun  ::)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Aji Inferno

lokakuu 07, 2015, 23:24:29 ip #1851 Viimeisin muokkaus: lokakuu 07, 2015, 23:42:50 ip käyttäjältä Aji Inferno
Tuossa Intel-AMD-muut -keskustelussa kun taisi Chipe todeta, ettei AMD ole mukana lainkaan esim. ultraohuiden, energiatehokkaiden läppärien kisassa, se ei nyt pidä ihan paikkaansa. Niiden uusi Carrizo-APU on esim. HP:n uusien ultraohuiden Elitebook bisnesläppärien sisällä: http://www.anandtech.com/show/9674/hp-announces-new-elitebook-with-amd-pro-aseries-apus.

Sisuksiin saa aina 2560x1440 näytön ja max 512 gigan SSD:n supernopealla M2 liitännällä. Magnesiumkotelo (tietenkin) ja roiskesuojattu näppis meille, jotka aamu-unisina haluamme ehdottomasti kaataa kahvikupin näppäimistölle. Nopeutta maksimissaan 3.4 GHz neljällä ytimellä. Saahan noita tietysti Intel-sisuksillakin halutessaan, mutta siinä sitten maksaa aina minimissäänkin noin satasen Intel-lisää. Saako minkäänlaista käytössä havaittavaa etua tuolle sataselleen, enpä usko. Nämä tämän luokan laitteet ovat enemmän kuin sähäköitä kaikkeen mahdolliseen työ- ja muuhun normaalikäyttöön. Ai, niin - ja kaikki tämä alkaen -hinnasta 749 taalaa...

Ottaisin. :)

P.s - koska joku kuitenkin nostaa tässä esiin tehonkulutuksen ja akkukeston, nuo Carrizo-APUt on optimoitu 10..20W virrankulutukseen. En väitä, että olisi parempi tai kehnompi kuin toisessa leirissä, mutta aivan kilpailukykyistä meininkiä - tarkoittaen todella hyvää akkukestoa!

Sinänsä, asia, minkä Chipemies nosti esiin, eli nousevan kilpailun mobiililaitteiden ARM (mm.) -prosessorien puolelta, on hyvinkin mielenkiintoinen! Huhuja on liikkunut siitä, että esim. Apple alkaisi käyttää ARM-pohjaisia omia prosessoreitaan Intelin sijaan läppäreissään - ne kun ovat osoittautuneet erinomaisiksi esim. iPadeissa, jotka eivät lopultakaan eroa enää paljoa kevyistä läppäreistä!

Aji Inferno

Asensin tässä piruuttani AMD:n Radeon RAMDiskin työasemaani. Ilmaisversion, joka on aika rajoitettu, mutta kiinnosti selvittää, onko siitä jotain hyötyä tai haittaa, jos vaikka 16 gigan keskusmuistista laittaa 4 gigaa RAM-levyksi vaikka temp-tiedostoille ja swap-fileksi...

Tulokset nyt parin tunnin jälkeen ovat vähän hämmentäviä. Konettani W10:n kanssa sinnikkäästi vaivanneet satunnaiset ääni-, video- ja näppis/hiiri -katkokset tuntuisivat taas hävinneen. Muutamien minuuttien ajan Windowsin systeeminhallinta näytti todella korkeaa muistinkäyttöä (12 gigaa), mutta ilmeisesti se liittyi jonkinlaiseen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien "järjestelyyn". Pian muistinkäyttö palasi aiempaa korkeammalle tasolle (8 gigaa vs. 6), mutta silti täysin turvalliseksi kaikkeen käyttöön. Ja, todella, kaikki omituiset häiriöt Windows 10:n kanssa näyttäisivät nyt olevan poissa. Koputan tosin puuta...

Ajoin sen vanhan "perusbenchmarkin" eli HDtachin tuolle 4 gigan RAMdiskille (ilmaisversion maksimi). Siinä sai kyllä data kyytiä! Aivan toista kuin edes SSD:n nopeus, kuten voi odottaakin. Eikä viiveitä.

Että saapa nähdä. Onko muilla kokemusta näistä?

chipe

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 07, 2015, 23:24:29 ip
Tuossa Intel-AMD-muut -keskustelussa kun taisi Chipe todeta, ettei AMD ole mukana lainkaan esim. ultraohuiden, energiatehokkaiden läppärien kisassa, se ei nyt pidä ihan paikkaansa. Niiden uusi Carrizo-APU on esim. HP:n uusien ultraohuiden Elitebook bisnesläppärien sisällä: http://www.anandtech.com/show/9674/hp-announces-new-elitebook-with-amd-pro-aseries-apus.


Ihan noin en ole muistaakseni sanonut. Ylempänä totesin että AMD oli no show Mikkiksen uusissa julkistuksissa ja aiemmin totesin etten ole nähnyt AMD:n prossua "mobile workstation" kategorian laitteissa, johon kategoriaan nuo Elitebookit eivät kuulu. HP:lla sitä kategoriaa edustaa ZBook, ja siinä kategoriassa AMD on kyllä GPU-vaihtoehtona muttei prossuna.

Sinänsä kyllä ihan mielenkiintoinen käänne, että HP on nyt tosiaan tuomassa markkinoille yhden bisnesläppäriperheen, jossa on AMD:n prossut. HP:n sivut on muuten harvinaiset surkeat, kun ei tuolta löydy oikein millään mitä eroa tuolla uudella 700 sarjalla muutoin on 800 sarjaan.


Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 07, 2015, 23:24:29 ip
Magnesiumkotelo (tietenkin) ja roiskesuojattu näppis meille, jotka aamu-unisina haluamme ehdottomasti kaataa kahvikupin näppäimistölle.


Tuo roiskesuojaus taitaa olla aika normikamaa bisnesläppäreissä, jos se tarkoittaa sitä että näppis on ikäänkuin omassa kaukalossaan ja siitä on läpivienti koneen pohjaan niin että kahvit plörähtää sieltä läpi tärkeitten komponenttien ohi pöydälle. Kertaakaan en ole kyllä testannut tuollaisen toimivuutta, eikä ole aikomuskaan :).

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 07, 2015, 23:24:29 ip
Sinänsä, asia, minkä Chipemies nosti esiin, eli nousevan kilpailun mobiililaitteiden ARM (mm.) -prosessorien puolelta, on hyvinkin mielenkiintoinen! Huhuja on liikkunut siitä, että esim. Apple alkaisi käyttää ARM-pohjaisia omia prosessoreitaan Intelin sijaan läppäreissään - ne kun ovat osoittautuneet erinomaisiksi esim. iPadeissa, jotka eivät lopultakaan eroa enää paljoa kevyistä läppäreistä!


Nimenomaan. Ja tuo tablettien ja läppärien raja on yhä hämärämpi noiden uusien 2-in-1 laitteiden myötä. Se tosin on Intelille mieluisa kehityssuunta, koska tuossa kategoriassa se on vahvasti esillä.

Applen on huhuttu siirtyvän omiin prossuihinsa jo useita vuosia ja toistaiseksi sitä ei ole tapahtunut. Mutta Applella on kyllä selvä pyrkimys kontrolloida mahdollisimman pitkälle kaikkea omissa tuotteissaan, joten tuo olisi kyllä ihan looginen veto, jos vain saavat aikaiseksi kilpailukykyisen prossun.

Väittäisin että x86-arkkitehtuurin ja samalla myös Intelin kohtalo ainakin kuluttajatuotteissa on edelleen aika vahvasti sidoksissa Windowsiin ja kaikkeen siihen liittyvään yhteensopivuuteen. Kuten totesin, siitä syystä olisin itse AMD:n asemassa pyrkinyt haastamaan koko arkkitehtuurin ARM+Linux painotteisemmilla tuotteilla. Mutta sen sijaan näyttävät panostavan x86-puolelle ARM-tuotesuunnitelmiensa kustannuksella.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 07, 2015, 23:37:58 ip
Asensin tässä piruuttani AMD:n Radeon RAMDiskin työasemaani. Ilmaisversion, joka on aika rajoitettu, mutta kiinnosti selvittää, onko siitä jotain hyötyä tai haittaa, jos vaikka 16 gigan keskusmuistista laittaa 4 gigaa RAM-levyksi vaikka temp-tiedostoille ja swap-fileksi...

Tulokset nyt parin tunnin jälkeen ovat vähän hämmentäviä. Konettani W10:n kanssa sinnikkäästi vaivanneet satunnaiset ääni-, video- ja näppis/hiiri -katkokset tuntuisivat taas hävinneen. Muutamien minuuttien ajan Windowsin systeeminhallinta näytti todella korkeaa muistinkäyttöä (12 gigaa), mutta ilmeisesti se liittyi jonkinlaiseen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien "järjestelyyn". Pian muistinkäyttö palasi aiempaa korkeammalle tasolle (8 gigaa vs. 6), mutta silti täysin turvalliseksi kaikkeen käyttöön. Ja, todella, kaikki omituiset häiriöt Windows 10:n kanssa näyttäisivät nyt olevan poissa. Koputan tosin puuta...

Ajoin sen vanhan "perusbenchmarkin" eli HDtachin tuolle 4 gigan RAMdiskille (ilmaisversion maksimi). Siinä sai kyllä data kyytiä! Aivan toista kuin edes SSD:n nopeus, kuten voi odottaakin. Eikä viiveitä.

Että saapa nähdä. Onko muilla kokemusta näistä?


En ole oikein koskaan nähnyt pointtia noissa RAM Diskeissä. Koska ne hukkaavat datansa jos kone kaatuu tms. niin niille voi tosiaan tallentaa lähinnä jotain temppitiedostoja. Swap-file RAM-levyllä ei ole oikein järkevä konsepti, koska tarve swappaukseen syntyy siitä että muisti loppuu, esim. siksi että se on varattu RAM Diskiksi :). Käyttiksessä on kanssa itsessään jo omat ratkaisunsa millä se hyödyntää ylimääräistä muistia usein käytettyjen levynnurkkien cachena. Linux hyödyntää tuota aika tehokkaasti, Windowsista en ole niin varma. Tällä hetkellä kun katson omaa muistinkäyttöäni niin tuo kertoo että käytössä on 17 gigaa, cachena on vain 1.4 gigaa, ja loput 13.6 on ilmeisesti ihan hukkatilaa. Tosin eipä tällä nyt taida olla mitään todellista tarvetta juuri mitään cachettaakaan. Softaa on auki läjä ja kun niitä ei vaivaudu välillä sulkemaan niin mitäs tuon nyt tarvitsisi cachesta latailla :).

Aji Inferno

Hmm. HP on näemmä tehnyt AMD:n kanssa jonkin sortin yksinoikeussopimuksen A12-APUsta. Techradarin tiedot ovat kyllä ihan mielenkiintoisia:

The most significant thing about the EliteBook 705 G3 is its slim design. HP claims that the notebook is the world's slimmest and lightest commercial Ultrabook, edging out the even more premium priced HP EliteBook Folio 1020 G1, a notebook that ships with Intel's first generation Core M processor. Unlike the Core M, the AMD A12 Pro on the highest configuration of the EliteBook 705 G3 still uses a fan, and you still see air vents on the plastic undercarriage of the notebook.

The AMD A12 Pro APU has the fastest clock speed of any notebook processor, coming in at 3.4GHz. AMD claims that performance benchmarks reveal that the APU outclasses existing Core i5 mobile processors from Intel, so it should readily beat the more power conservative Intel Core M CPU. We'll have to wait to benchmark the A12 Pro against Intel's Skylake-based second generation Core M.

With eight GPU cores, AMD claims that the graphic performance is equivalent to or above a 2000 series FirePro graphics. This means that you're getting discrete-class graphics in an integrated design, according to Vladimir Rozanovich, Corporate Vice President of AMD.

Despite packing in so much power, the A12 Pro still delivers all-day battery life, which means over eight hours on a single charge, said Rozanovich. AMD claims that early testing of the A12 Pro on the EliteBook 705 G3 reveals that the processor can deliver over nine hours of battery life.

In terms of raw performance benchmarks, the A12 Pro delivers 31% faster graphics, 19% greater CPU performance and 18% greater multi-threaded performance. Additionally, there is also an AMD Secure Processor, which is based on ARM TrustZone, for hardware-based root of trust applications.

Jos nuo väitteet pitävät paikkansa, vehje on aika kova luu:

- Maailman ohuin ja kevein Ultrabook (tähän asti 100% Intelin aluetta)
- Hakkaa noiden mukaan laskentatehossa kaikki (!) i5 prosessorit läppäreissä (mikä olisi kyllä aikamoinen saavutus)
- Jopa CAD-käyttöön riittävä grafiikkateho (jos tosiaan hakkaa FirePro 2000 GPU:t)
- Kaiken tuon edellisen jälkeenkin sitten vielä yli 9 tunnin (!) akkukesto...

Siihen sitten tarkka näyttö, iso SSD ja paljon muistia. Ja kyllä kelpaisi! :)

Tuskin nyt kehtaisivat (HP ja AMD) noissa asioissa kovin räikeästi valehdellakaan, eli odotan mielenkiinnolla testejä. Kaikesta voi kuitenkin jo päätellä, että tuo Carrizo-arkkitehtuuri ei ole ihan mikään vitsi. Kilpailukenttä tulee taas selvästi mielenkiintoisemmaksi ennen Zeniäkin...

Aji Inferno

lokakuu 08, 2015, 20:25:39 ip #1856 Viimeisin muokkaus: lokakuu 08, 2015, 20:29:11 ip käyttäjältä Aji Inferno
Jatkuvassa sarjassamme "Elämää Windows 10:n kanssa" viimeisimpiä merkillisyyksiä...

Kuten aiemmin todettu, se todella ärsyttävä ja mystinen "sekunnin hyytymisiä silloin tällöin" näyttäisi loppuneen Radeon RAMdiskin asennuksen jälkeen. Mikä sitten taas viittaisi ehkä siihen, että syyllinen saattoi olla vialliseksi epäilemäni PNY:n SSD, jota en ole käyttänyt SSD:n vaihtoni jälkeen kuin koneen swap-tiedoston levynä. Mikä saattoi olla huono idea, jos levy todella on vähänkään viallinen...  Sillä Windowsit käyttävät tuota swap-tiedostoa aina silloin tällöin, jos se on olemassa. Pirullinen juttu sinänsä: miten testata SSD, joka väittää olevansa ehjä? No, nyt olen kuunnellut Nightwishin instrumentaalilevyä puolisen tuntia putkeen ilman mitään audio- tai muita ongelmia, eli ehkäpä sen swaptiedoston siirto RAM-diskille ei sitten ollut aivan typerä idea. Muutoin jury on vielä miettimässä kantaansa RAM-diskeistä. ;)

Mutta W10 näyttää omaavan hiukan turhan selviä itsetuhoisuuden ominaisuuksia makuuni. Eilen illalla otin (ehkä intuitio tiesi) systeemistä "restore pointin" manuaalisesti. Aamulla selvisi, että aihetta oli. Täysin käsittämätön tapahtumasarja nimittäin johti - taas vaihteeksi - pakkoon palauttaa W10 tuohon iltaiseen tilaansa, koska paska ei enää käynnistynyt (oli taas korruptoinut jotain itsessään). Ja palautuihan se nätisti, eli kaikki hyvin! No, melkein... 

Nimittäin, kone ei sitten mennytkään enää nettiin! Tai: näytti menevän, muttei päässyt minnekään. Kävi ilmi, ettei DNS-palvelu toimi. Kuten arvaatte, Windowsin oma korjaustoiminto (joka ei nykyisellään kykene korjaamaan kerta kaikkiaan mitään) ilmoitti vuoronperään, että "kaikki kunnossa", "DNS-palvelin on rikki, mutten osaa korjata sitä", tai "käsittämätön virhetilanne". Kaapelimodeemin ja koneen uudelleenkäynnistykset: ei apua. Googlauksella sitten selvisi, että kohtasin erään W8:n yhteydessä luodun pikku jekun... On ollut kyllä eri muodoissaan olemassa aiemminkin. Välillä Windows vain konfiguroi itsensä solmuun, mistä ei pääse ulos ilman ikivanhan DOS-tason komentotulkin komentoja malliin "ipconfig /renew". Ja siihen malliin. Onneksi toimi. Muutoin olisi tämäkin typerä vuodatus jäänyt kirjoittamatta. ;)

Vielä yksi havaintoni: kannattaa olla varovainen W10:n "unitilojen" kanssa... Ei ole hyvä idea jättää esim. jotain korvaamatonta asiakirjaa auki tallentamatta yöksi luottaen koneen menevän nukkumaan nätisti - ja heräävän nätisti asiakirjasi kanssa. Välillä se tekee sen. Välillä sitten taas ei. Nämä unitilat ovat olleet Windowseissa aika epämääräisesti toimivia niin kauan kuin muistan (Apple on tuossa ollut ylivoimaisesti parempi) - ja erittäin paljon systeemiriippuvaisia. Yhdessä koneessa toimivat, toisessa toisinaan, kolmansissa eivät koskaan... ;)

chipe

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 08, 2015, 20:25:39 ip
Kuten aiemmin todettu, se todella ärsyttävä ja mystinen "sekunnin hyytymisiä silloin tällöin" näyttäisi loppuneen Radeon RAMdiskin asennuksen jälkeen. Mikä sitten taas viittaisi ehkä siihen, että syyllinen saattoi olla vialliseksi epäilemäni PNY:n SSD, jota en ole käyttänyt SSD:n vaihtoni jälkeen kuin koneen swap-tiedoston levynä. Mikä saattoi olla huono idea, jos levy todella on vähänkään viallinen...  Sillä Windowsit käyttävät tuota swap-tiedostoa aina silloin tällöin, jos se on olemassa. Pirullinen juttu sinänsä: miten testata SSD, joka väittää olevansa ehjä? No, nyt olen kuunnellut Nightwishin instrumentaalilevyä puolisen tuntia putkeen ilman mitään audio- tai muita ongelmia, eli ehkäpä sen swaptiedoston siirto RAM-diskille ei sitten ollut aivan typerä idea. Muutoin jury on vielä miettimässä kantaansa RAM-diskeistä. ;)


Siitä voi kyllä seurata sen seitsemän kummallista ongelmaa jos swappi korruptoituu... Kannattaa kuitenkin ennemmin konffata swappi kokonaan pois käytöstä kun käyttää siihen RAM-diskiä. Loppuviimeksi käytössä on kuitenkin tasan sama määrä muistia ja swappailu vain hukkaa tehoja siirtelemällä muistia paikasta toiseen.

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 08, 2015, 19:59:51 ip
Hmm. HP on näemmä tehnyt AMD:n kanssa jonkin sortin yksinoikeussopimuksen A12-APUsta. Techradarin tiedot ovat kyllä ihan mielenkiintoisia:

The most significant thing about the EliteBook 705 G3 is its slim design. HP claims that the notebook is the world's slimmest and lightest commercial Ultrabook, edging out the even more premium priced HP EliteBook Folio 1020 G1, a notebook that ships with Intel's first generation Core M processor. Unlike the Core M, the AMD A12 Pro on the highest configuration of the EliteBook 705 G3 still uses a fan, and you still see air vents on the plastic undercarriage of the notebook.

The AMD A12 Pro APU has the fastest clock speed of any notebook processor, coming in at 3.4GHz. AMD claims that performance benchmarks reveal that the APU outclasses existing Core i5 mobile processors from Intel, so it should readily beat the more power conservative Intel Core M CPU. We'll have to wait to benchmark the A12 Pro against Intel's Skylake-based second generation Core M.

With eight GPU cores, AMD claims that the graphic performance is equivalent to or above a 2000 series FirePro graphics. This means that you're getting discrete-class graphics in an integrated design, according to Vladimir Rozanovich, Corporate Vice President of AMD.

Despite packing in so much power, the A12 Pro still delivers all-day battery life, which means over eight hours on a single charge, said Rozanovich. AMD claims that early testing of the A12 Pro on the EliteBook 705 G3 reveals that the processor can deliver over nine hours of battery life.

In terms of raw performance benchmarks, the A12 Pro delivers 31% faster graphics, 19% greater CPU performance and 18% greater multi-threaded performance. Additionally, there is also an AMD Secure Processor, which is based on ARM TrustZone, for hardware-based root of trust applications.

Jos nuo väitteet pitävät paikkansa, vehje on aika kova luu:

- Maailman ohuin ja kevein Ultrabook (tähän asti 100% Intelin aluetta)
- Hakkaa noiden mukaan laskentatehossa kaikki (!) i5 prosessorit läppäreissä (mikä olisi kyllä aikamoinen saavutus)
- Jopa CAD-käyttöön riittävä grafiikkateho (jos tosiaan hakkaa FirePro 2000 GPU:t)
- Kaiken tuon edellisen jälkeenkin sitten vielä yli 9 tunnin (!) akkukesto...

Siihen sitten tarkka näyttö, iso SSD ja paljon muistia. Ja kyllä kelpaisi! :)

Tuskin nyt kehtaisivat (HP ja AMD) noissa asioissa kovin räikeästi valehdellakaan, eli odotan mielenkiinnolla testejä. Kaikesta voi kuitenkin jo päätellä, että tuo Carrizo-arkkitehtuuri ei ole ihan mikään vitsi. Kilpailukenttä tulee taas selvästi mielenkiintoisemmaksi ennen Zeniäkin...

Jos aion tarvita läppäriä valmistuttuani niin kuullostaa aika kovalta ehdokkaalta. Mitä näissä piti hintaa sitten olla?  :o
Olen kyllä jo sanonut edellisen läppärin jäljiltä että HP never again ::) mutta.. heh  ;D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Aji Inferno

Suomen hintataso tuossa HP EliteBook 705-sarjassa ei ole vielä kai selvä, mutta menee ainakin jenkeissä selvästi Intel-pohjaisten mallien alapuolelle, vaikka ominaisuudet ja suorituskyky nähtävästi yläpuolelle. Mielenkiintoista. Näyttävät julkaisevan myös pöytäkonesarjan tälle tekniikalle. Huomasin, että noissa läppäreissä on B&O:n kanssa tehty audiosysteemi, mikä Asusin läppäreistä saamieni kokemusten mukaan on kyllä kotikäyttäjällekin melkoisen hyvä. Tuo näyttäisi olevan HP:n historiallisesti aika vaihtelevassa tuotannossa kyllä jonkin sortin killerivehje. Ainakaan spekseissä ei näy mitään ilmeisiä heikkouksia.