tammikuu 25, 2025, 07:23:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

ihis81

joulukuu 13, 2009, 15:12:39 ip #160 Viimeisin muokkaus: joulukuu 13, 2009, 15:15:57 ip käyttäjältä ihis81
No hemmetti, nyt näkyy loputkin juuri tolla sinun ohjeella. Kiitos erittäin paljon.
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Maunemaune - joulukuu 13, 2009, 08:59:48 ap
Mulla on vain tälläinen acerin miniläppäri ja pohdiskelin itsekseni en ostoaikeissa mutta muuten vaan tälläistä hommaa että, mitä maksaisi suunnilleen sellainen kone joka pyörittäisi hyvin alla olevaa peliä? Olisin voinu itekki etsiä noiden näyttisten ym hinnan mutta täällä kumminkin on Pc miehiä ni........
ESIMERKKI.
Mass effect 2
PC RECOMMENDED System Requirements
Windows XP SP3 / Windows Vista SP1 / Windows 7
2.6+ GHz Cure 2 Duo Intel or equivalent AMD CPU
2 GB RAM
ATI Radeon HD 2900 XT, NVIDIA GeForce 8800 GT, or better recommended
100% DirectX compatible sound card and drivers
DirectX August 2008
NOTES: For the best results, make sure you have the latest drivers for your video and audio cards. Laptop or mobile versions of the above supported video cards have not had extensive testing and may have driver or other performance issues. As such, they are not officially supported in Mass Effect 2. Intel and S3 video cards are not officially supported in Mass Effect 2.




Otetaan vaikka tällainen kokoonpano:
- Emolevy Gigabyte MA790XT-UD4P n. 105 EUR
- AMD Phenom X4 965 3.4 GHz n. 180 EUR
- 4 GM DDR3-1333 muistia n. 100 EUR
- Antec Sonata kotelo 500W virtalähteellä n. 110 EUR
- ATI Radeon 5770 näytönohjain n. 150 EUR
- 1 teratavun kiintolevy n. 75 EUR
- DVD-poltinasema n. 30 EUR

Tuo on jo hyvin tehokas (ja ylikellotuksella vielä paljon tehokkaampikin) laite, ja hinta jää sinne n. 750 euron tuntumaan itse koottuna. Näyttö ja näppis sitten tietysti vielä + hiirulainen. Eli kaikkiaan tonnin paketti. Osista tinkimällä hinnan saa putoamaan vielä ainakin parisataa, tai vaihtoehtoisesti esim. näytönohjaimeen ja näyttöön panostamalla tuplaantumaan helposti.

Herkuttelija


Morjes,

Itellä on uuden tietokoneen hankinta vääjäämättä edessä. Nykyinen kokoonpano vuodelta 2003 ja suorituskyky sen mukainen. Nyky-ajan komponenteista en tiedä yhtään mitään, ei ole tullut seurailtua. Mutta tommosen paketin kasasin:

http://www.aijaa.com/img/b/00299/5413810.jpg

En ole vielä tilannut. Lisäksi ajattelin pistää Kingstonin 40Gt SSD-aseman systeemilevyksi. Kertokeehan, onko tuossa paketissa nyt jotain ihan pölijästi valittua osaa? Kone tulisi satunnaiseen pelailuun, Bluray-leffojen katteluun yms. Ennen kaikkea pitäs hiljanen paketti.

tonttu

No jos noinkin laadukasta osaa muuten oot pistämässä, niin jonota vähän ja ota kuitenkin WD:n Black edition levy tohon koneeseen. Tulee ripottain Suomeen, mutta on melkoisen hjyvä. SSD levyjen kanssa kannattaa olla tarkkana, edullisimmat mallit ovat nimittäin verrattaen hitaita.

Aji Inferno

joulukuu 13, 2009, 21:15:22 ip #164 Viimeisin muokkaus: joulukuu 13, 2009, 21:34:10 ip käyttäjältä Aji Inferno
Asiallinen paketti. Ehdottaisin kuitenkin jo 4 gigan keskusmuistia, koska hintaero kahteen ei ole iso, ja etenkin 64-bittisellä Windows seiskalla sille lisämuistille on todella käyttöä. Jopa XP hyötyy siitä selvästi. Hanki kuitenkin kaksi 2 gigan kampaa, älä neljää 1-gigaista. Brändillä ei ole hirveästi väliä. Esim. Kingston tekee hyvää ja kohtuuhintaista muistia. Valitsemasi prosessorijäähdytin on erinomainen (mulla on sama), ja hiljaista konetta kootessa suosittelen saman valmistajan kotelotuulettimia. Ovat täysin äänettömiä ja tehokkaita. Ainoa mahdollisesti äänekäs osa kokoonpanossasi on näytönohjain (en ole varma, mutta epäilen niin). Jos pelaat uusia pelejä korkealla resoluutiolla, tuo on lisäksi ehkä vähän alitehoinen. Uusi ATI 5770 olisi selvästi tehokkaampi, eikä juuri kalliimpi. Hiljaisen löytäminen onkin sitten oma juttunsa... Niitä pitää vain etsiä netin testeistä.

Niin, ja sitten tuo emolevy... En niin hirveästi rakasta MSI:tä, vaikka ovat saattaneet parantaa laatuaan. Tuossa näyttäisi lisäksi vielä olevan Nvidian piirisarja, eikä levyn ulkoasukaan vakuuta. Halpa emo, ja halpa voi tässäkin tapauksessa meinata epävakautta tai lyhyttä elinikää. Ehdottaisin tilalle Asusin tai Gigabyten AMD 785 tai 790 piirisarjalla varustettua emolevyä. Myös ASrockilla on hyviä. Emolevy on koneessa kriittinen komponentti, joten kannattaisin siihen pientä lisäsijoitusta. Noin satasella saa jo erittäin hyvän levyn.

Jollet pelaa uusia pelejä isolla resoluutiolla, et tarvitse välttämättä lainkaan erillistä näytönohjainta. AMD:n monissa emolevyissä on sisäänrakennettu ATI 3200 tai 3300 näyttis, mikä on integroitujen näytönohjainten ehdoton kuningas ja osaa mm. videon dekoodaamisen, säästäen prosessoritehoa. Sillä kyllä jo pelaileekin ihan iloisesti, etenkin vähän vanhempia ja vaikka strategiapelejä.

Aji Inferno

Vielä emolevyvinkkejä:

ASRock M3A790GXH/128M - noin 100 eurolla ensiluokkainen, nykyaikainen emo ATI 3300 näyttiksellä.
Asus M4A78T-E = ASrockin emoyhtiö Asusin vastaava levy ATI 3300 näyttiksellä
Asus M4A79XTD EVO on erinomainen, jollet tarvitse sisäänrakennettua näytönohjainta
Gigabyte GA-MA790XT-UD4P on omassa koneessani nyt. Vaikuttaa hyvältä. Vaatii erillisen näytönohjaimen.

Näissä, etenkin kahdessa viimeisessä, on sekin etu, että ovat tulevaisuudenvarmoja. Sietävät rankkaakin ylikellotusta ja tulevia uudempia superprosessoreita sun muuta.

Ai niin... Virtalähteeksi 500..550W sinänsä riittää, mutta äänetöntä konetta haettaessa esim. Zalmanin 750 wattinen (itselläni) on parempi, sillä se on täysin äänetön - sen ei tarvitse niinsanotusti koskaan kuormittaa itseään niin, että tuulettimen tarvitsisi pöristä...

Aji Inferno

Lisäpäivityksiä. Hommasin tänään Antecin P183 kotelon aiemman, saman valmistajan pienemmän Sonata kotelon tilalle. Alkoi lähinnä ottaa aivoon se, miten pirun ahdasta kotelossa oli, ja miten siitä seurasi kaikenlaisia ongelmia. Jopa yhden komponentin hajoaminen. Ja sitten se lämpötilojen kanssa taistelu; 4 x 3.8 GHz ja ATI Radeon 4890 tuottavat yksinkertaisesti niin paljon lämpöä, että täyteen ahdettu pieni kotelo on vaikeuksissa.

Siinä sivussa hommasin myös CPU-tuulettimeen päivityksen. Noctuan hiljainen, tehokas NH-U12P palveli erinomaisesti, mutta kun näin testin valmistajan uudesta monsterista NH-D-14, joka näyttää olevan maailman tämän hetken selvästi tehokkain cpu-jäähdytin, eikä paljon edes edeltäjäänsä kalliimpi, piru otti minussa vallan. Oli pakko katsoa mihin Phenomini ja 1200 gramman painoinen, aivan käsittämättömän kokoinen 2 tuulettimen ihme yhdessä pystyisivät... :)  Ja sitten vielä ostoskoriin kaksi Noctuan hiljaista, tehokasta 12 cm kotelotuuletinta.

Turhan kallista, mutta kyllä siinä on puolensa, nyt kun sain koko jättiläismäisen kotelonvaihto ym. rumban tehdyksi. Vaikka uudessa kotelossa on peräti 4 (!) 12 cm Noctua-kotelotuuletinta, cpu-tuulettimessa kaksi (14 ja 12 cm), ja Radeon 4890 näyttiksessä kaksi ei-niin-hiljaista sellaista, uusi kokonaisuus on edellistä hiljaisempi ja selkeästi viileämpi. CPU-lämmöt ovat nyt 35 asteen tienoilla, ja veikkaan, että tuo Noctuan giganttinen cpu-jäähdytin antaa selvästi enemmän myös ylikellotusvaraa, jos sellaista kaipaa. Eipä silti; 3.8 GHz riittää kyllä mihin tahansa, eli taidanpa jättää siihen ja koettaa saada koneen mahdollisimman viileäksi ja hiljaiseksi.

Mainio, viileä ja hiljainen kokoonpano. Ainoa asia, joka ihmetyttää ja harmittikin, on Gigabyten sinänsä hyvän emolevyni kiinnitysruuvien reikien epäyhteensopiva sijoittelu molempiin Antecin koteloihini nähden. Ei sinänsä ennen kuulumatonta, mutta nykypäivänä silti kummallista ja tässä tapauksessa periaatteessa vaarallistakin. Toisaalta se tarkoittaa sitä, että emolevyn yksi laita jää käytännössä vaille tukea (huono juttu) - ja toisaalta aitoa oikosulkujen mahdollisuutta, kun kotelon kiinteästi asennetut kiinnityspisteet osuvat paikoin täysin vääriin kohtiin emolevyä. Oli pakko käyttää eristysnauhaa ja toivoa, että se riittää estämään ongelmat. Miten tällainen asia voidaan munata 2009? Ja onko "vika" Antecin vaiko Gigabyten..? Nämä kun on standardoitu...

Ashrak

joulukuu 17, 2009, 15:50:26 ip #167 Viimeisin muokkaus: joulukuu 17, 2009, 15:57:01 ip käyttäjältä Ashrak
Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 13, 2009, 19:30:09 ip

Morjes,

Itellä on uuden tietokoneen hankinta vääjäämättä edessä. Nykyinen kokoonpano vuodelta 2003 ja suorituskyky sen mukainen. Nyky-ajan komponenteista en tiedä yhtään mitään, ei ole tullut seurailtua. Mutta tommosen paketin kasasin:

http://www.aijaa.com/img/b/00299/5413810.jpg

En ole vielä tilannut. Lisäksi ajattelin pistää Kingstonin 40Gt SSD-aseman systeemilevyksi. Kertokeehan, onko tuossa paketissa nyt jotain ihan pölijästi valittua osaa? Kone tulisi satunnaiseen pelailuun, Bluray-leffojen katteluun yms. Ennen kaikkea pitäs hiljanen paketti.


Emolevyksi ehdottomasti Asusin tai Gigabyten AMD 785 tai 790 piirisarjalla oleva. Halvimmillaan moisen saa ~70-80e
Muistit kuvassasi on SO-Dimm mikä ei käy pöytäkoneisiin, ovat läppärinmuisteja. Ota normaalit DDR3:set ja 4gb ehdottomasti. (halvinta)
Corsairin virtalähde on zalmannia parempi eli pysy siinä, mutta 430-450W riittää helposti kokoonpanoosi. Ja on äänetön.
Kiintolevyksi nykyisin Samsungin F3, on monta kymmentä prosenttia nopeampi mitä kilpailijansa. Siirtonopeudet on yli 100mts levyltä levylle, levyn alussa jopa 145mts. Makuasia sitten ottaako 500gb vai 1tb levyn.
Näyttis on ihan ok, mutta reilun nopeuslisän saat kyllä jos ostat sen HD5770:n ~149e

Näillä muutoksilla kokonaishinta ei paljoa muutu ja kokoonpano paranee.

Kingstonin 40gb levy perustuu Inttelin ssd sarjaan ja on hintaisekseen hyvä käyttislevyksi.
Kannattaa muistaa että 60e prossujäähystä on aika paljon, esimerkiksi joku 30e vaihtoehto tower mallin jäähy 12cm tuularilla voisi olla varteenotettava vaihtoehto ja laittaa se 30e luokkaa parempaan näyttikseen niin pelinopeus saattaa noistajopa 50%. Elämä on valintoja. Kellotukset onnistuu varmasti halpistowerillakin sinne 3.5-3.8ghz välimaastoon....


Xbow

joulukuu 17, 2009, 18:11:14 ip #168 Viimeisin muokkaus: joulukuu 17, 2009, 18:12:59 ip käyttäjältä Xbow
Nyt tulee tyhmää kysymysta liittyen aiheeseen crossfire ( / SLI ). Tämä ei minulle ole tuttu, enkä varmaan vielä kerkee kahtomaan tarkemmin detaljeja. S1366 emoissa näyttäisi olevan lautoja, joissa on 3 PCIEx16 paikkaa... IX58 kun moista tukee ( jos luin oikein ). Jos käytetään Radeoneita, onko tuolla kolmannella paikalla jotain konkreettista hyötyä?

Kun vielä pohtii, että esim. Radeon 5850 tahi 5870 on virrankulutukseltaan jokseenkin siedettävähkön oloisella tasolla, niin tulee mieleen, voiko tuohon joskus lyödä vaikkapa 3 korttia ja toimiiko zydeemi? Flopsimäärät kuulostaa aikas hurjalta tuolloin... tiedä sitten mitä kaikkea väkästelyä streaming + compute shader tuo tullessaan... Toivottavasti sopivasti villiyttä nykyisiin grafiikkatoteutuksiin. Mutta niinhän sitä on hypetetty aiemminkin. Kyllä itsekin vissiin joskus perehdyn asiaan konkreettisesti, pixel shader ja vertex shader kun ovat jo tuttuja.

Juu, allekirjoittanut on kuitenkin pohtimassa vaihtoehtoa, että ensiksi yksi kortti ja kavereita lisää, jos tuntuu pahalta ja kun 5000-sarjalaisten hinnat ovat tulleet vähän alaspäin :p En ole kuolaamassa noiden 3xPCIEx16 viritysten perään, mutta kunhan vaan vähän kummastelin. Crossfiressähän on wikipedian mukaan se hyvä puoli, että kortit voivat olla kohtuu erilaisia, kunhan ovat samaa sukupolvea, että esim. tyyliin 2x5850 + 5870 on siinä mielessä teoriassa mahollinen :p
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Herkuttelija

Lainaus käyttäjältä: Ashrak - joulukuu 17, 2009, 15:50:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 13, 2009, 19:30:09 ip

Morjes,

Itellä on uuden tietokoneen hankinta vääjäämättä edessä. Nykyinen kokoonpano vuodelta 2003 ja suorituskyky sen mukainen. Nyky-ajan komponenteista en tiedä yhtään mitään, ei ole tullut seurailtua. Mutta tommosen paketin kasasin:

http://www.aijaa.com/img/b/00299/5413810.jpg

En ole vielä tilannut. Lisäksi ajattelin pistää Kingstonin 40Gt SSD-aseman systeemilevyksi. Kertokeehan, onko tuossa paketissa nyt jotain ihan pölijästi valittua osaa? Kone tulisi satunnaiseen pelailuun, Bluray-leffojen katteluun yms. Ennen kaikkea pitäs hiljanen paketti.


Emolevyksi ehdottomasti Asusin tai Gigabyten AMD 785 tai 790 piirisarjalla oleva. Halvimmillaan moisen saa ~70-80e
Muistit kuvassasi on SO-Dimm mikä ei käy pöytäkoneisiin, ovat läppärinmuisteja. Ota normaalit DDR3:set ja 4gb ehdottomasti. (halvinta)
Corsairin virtalähde on zalmannia parempi eli pysy siinä, mutta 430-450W riittää helposti kokoonpanoosi. Ja on äänetön.
Kiintolevyksi nykyisin Samsungin F3, on monta kymmentä prosenttia nopeampi mitä kilpailijansa. Siirtonopeudet on yli 100mts levyltä levylle, levyn alussa jopa 145mts. Makuasia sitten ottaako 500gb vai 1tb levyn.
Näyttis on ihan ok, mutta reilun nopeuslisän saat kyllä jos ostat sen HD5770:n ~149e

Näillä muutoksilla kokonaishinta ei paljoa muutu ja kokoonpano paranee.

Kingstonin 40gb levy perustuu Inttelin ssd sarjaan ja on hintaisekseen hyvä käyttislevyksi.
Kannattaa muistaa että 60e prossujäähystä on aika paljon, esimerkiksi joku 30e vaihtoehto tower mallin jäähy 12cm tuularilla voisi olla varteenotettava vaihtoehto ja laittaa se 30e luokkaa parempaan näyttikseen niin pelinopeus saattaa noistajopa 50%. Elämä on valintoja. Kellotukset onnistuu varmasti halpistowerillakin sinne 3.5-3.8ghz välimaastoon....



Ehdoton kriteeri on, että koneen tulisi olla mahd. hiljainen (vesijäähyä en kuitenkaan ala laittaan), siitä tuo prossucuulerin valinta.

Näytönohjaimen valinta tuottaa tuskaa. On nuo osat, joita suunnittelen ostavani, vaihtunut jo aika moneen otteeseen, viimeisin näyttisvaihtoehto oli CLUB 3D HD 4670 PCI-E 1 GB HDMI HEATPIPE http://www.lapstore.net/store/product_info.php?cPath=1_22_225&products_id=30809 , kunnes sitten törmäsin tämmösiin, jotka tulevat vissiin kohta suomeenkin myyntiin: http://www.fudzilla.com/content/view/16290/34/ ja http://www.fudzilla.com/content/view/16717/34/ . Nuo 5750 -näyttikset hakkaavat tuon 4670:n nopeudessa varmaan 5-0? Todennäköisesti teen niin, että skippaan aluksi koko näyttiksen hankinnan, ostan sitten kun tulee myyntiin noita passiivijäähytettyjä 5750-ohjaimia, eli siihen asti menen emon integroidulla (varmaan muutaman viikon). Nyky-emojen integroidutkin kuitenkin varmaan melko paljon nopeampia mitä nyky-koneessa oleva antiikkinen GF4-ti4800SE. Kyllä niillä Virtual Pool 3:sta pelailee:)

Radeon 5000-sarjan näyttikset käy myös vissiin jonkun verran viileämpinä noin yleisesti ottaen kuin 4000-sarjalaiset? Jostain luin jotain tuon suuntaista, pitääkö paikkansa?

Miten tuo emon piirisarja, mihin tuo käytännössä vaikuttaa? No integroitu näyttishän siinä ainakin on, ja sillä mennään muutama viikko, oli se sitten miten mopo hyvänsä. Mutta mitä sitten kun on  myöhemmin ostettuna oikia näyttis, niin miten tuo "parempi" piirisarja näkyy käytännössä, kun näytönohjaukseen en sitä enään sitten tarvi, ja äänetkin tulee PCI-äänikortin kautta?

Jep, tuon muistin valintavirheen hokasin itekkin pari päivää sitten. Tässä kuitenkin ajattelin säästää hitusen verran, ottamalla jonkun esim. http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=29187 -emon ja 4 gigaa 800MHz DDR2:sta http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=12191 .

Onkohan noissa valinnoissa miten paljon järkeä?

e-Boy

Mul on tällä hetkellä Atin:n (Noh Amd:n) HD 4870. Ihan ok tuo on Windowsissa tietysti mutta.. bugeja ON enemmän kuin nvidialla. Ainakin vielä kyseisen puljun Linux-tuki on sitä luokkaa, että jatkossa ostan poikkeuksetta vain nVidian tuotteita, ellei tuohon ole tulossa muutosta. Silläkin uhalla, että Atin huippumallit olisivat hieman nvidian vastaavia nopeampia.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Xbow - joulukuu 17, 2009, 18:11:14 ip
Nyt tulee tyhmää kysymysta liittyen aiheeseen crossfire ( / SLI ). Tämä ei minulle ole tuttu, enkä varmaan vielä kerkee kahtomaan tarkemmin detaljeja. S1366 emoissa näyttäisi olevan lautoja, joissa on 3 PCIEx16 paikkaa... IX58 kun moista tukee ( jos luin oikein ). Jos käytetään Radeoneita, onko tuolla kolmannella paikalla jotain konkreettista hyötyä?

Kun vielä pohtii, että esim. Radeon 5850 tahi 5870 on virrankulutukseltaan jokseenkin siedettävähkön oloisella tasolla, niin tulee mieleen, voiko tuohon joskus lyödä vaikkapa 3 korttia ja toimiiko zydeemi? Flopsimäärät kuulostaa aikas hurjalta tuolloin... tiedä sitten mitä kaikkea väkästelyä streaming + compute shader tuo tullessaan... Toivottavasti sopivasti villiyttä nykyisiin grafiikkatoteutuksiin. Mutta niinhän sitä on hypetetty aiemminkin. Kyllä itsekin vissiin joskus perehdyn asiaan konkreettisesti, pixel shader ja vertex shader kun ovat jo tuttuja.

Juu, allekirjoittanut on kuitenkin pohtimassa vaihtoehtoa, että ensiksi yksi kortti ja kavereita lisää, jos tuntuu pahalta ja kun 5000-sarjalaisten hinnat ovat tulleet vähän alaspäin :p En ole kuolaamassa noiden 3xPCIEx16 viritysten perään, mutta kunhan vaan vähän kummastelin. Crossfiressähän on wikipedian mukaan se hyvä puoli, että kortit voivat olla kohtuu erilaisia, kunhan ovat samaa sukupolvea, että esim. tyyliin 2x5850 + 5870 on siinä mielessä teoriassa mahollinen :p


Kyllähän noita monen graffakortin monstereita on sekä AMD- että Intel -alustoille, sekä ATI että Nvidia-pohjaisina. En itse tällä hetkellä näe niille vain järkevää käyttöä, sillä esim. ATI 5800-sarjan näyttikset jaksavat jo yksinään ajaa käytännössä kaikkea ja kaikkia näyttöjä, joita kukaan miljonääriä köyhempi tulisi edes ajatelleeksi. Kaksi ATI 5970 kaksoiskorttia (= 4 Radeon 5850/70 korttia kahdeksi rakennettuna) omaa nykymittapuulla aivan järjettömän tehon ja hyvin monet AMD- ja Intel-pohjaiset vähänkin paremmat emolevyt tukevat tätä hirmuyhdistelmää.

Vaatii toki myös hurjan virtalähteen (nyt puhutaan 750..1000 watista) eikä taatusti ole kovin hiljainen kokoonpano. Miettimään panee myös se fakta, että esim. äsken tarjouksesta löytämäni, vielä hetki sitten huipputehokas Radeon 4890 on jo yksinään niin tehokas, ettei yksikään käyttämäni peli tarvitse puoliakaan sen tehoista. Voin huoleti heittää vaikka Fallout 3:n kaikki säädöt tappiin, ja näyttis vasta haukottelee... Kun lisäkorteista saatava hyöty vielä vähenee korttien lukumäärän kasvaessa, en näe kolmella kortilla todellista hyötyä kuin ehkä hyvin erikoisissa, esim. kolmen jättimonitorin ratkaisuissa. Ja silloin hinta on... HIRVEÄ!!! ;)

Kantsiikin minusta nyt panostaa hyvään näyttöön, esim. Radeon 9850 tai 70 korttiin, ja jos joskus nuo kesken loppuvat kesken, niin toinen samanlainen kehiin - ja taas mennään! Ja prosuksi Phenom 965 kellotettuna vaikka 4.3 gigahertsiin, niin kyllä lähtee, eikä maksakaan mielettömiä...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 17, 2009, 21:13:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Ashrak - joulukuu 17, 2009, 15:50:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 13, 2009, 19:30:09 ip

Morjes,

Itellä on uuden tietokoneen hankinta vääjäämättä edessä. Nykyinen kokoonpano vuodelta 2003 ja suorituskyky sen mukainen. Nyky-ajan komponenteista en tiedä yhtään mitään, ei ole tullut seurailtua. Mutta tommosen paketin kasasin:

http://www.aijaa.com/img/b/00299/5413810.jpg

En ole vielä tilannut. Lisäksi ajattelin pistää Kingstonin 40Gt SSD-aseman systeemilevyksi. Kertokeehan, onko tuossa paketissa nyt jotain ihan pölijästi valittua osaa? Kone tulisi satunnaiseen pelailuun, Bluray-leffojen katteluun yms. Ennen kaikkea pitäs hiljanen paketti.


Emolevyksi ehdottomasti Asusin tai Gigabyten AMD 785 tai 790 piirisarjalla oleva. Halvimmillaan moisen saa ~70-80e
Muistit kuvassasi on SO-Dimm mikä ei käy pöytäkoneisiin, ovat läppärinmuisteja. Ota normaalit DDR3:set ja 4gb ehdottomasti. (halvinta)
Corsairin virtalähde on zalmannia parempi eli pysy siinä, mutta 430-450W riittää helposti kokoonpanoosi. Ja on äänetön.
Kiintolevyksi nykyisin Samsungin F3, on monta kymmentä prosenttia nopeampi mitä kilpailijansa. Siirtonopeudet on yli 100mts levyltä levylle, levyn alussa jopa 145mts. Makuasia sitten ottaako 500gb vai 1tb levyn.
Näyttis on ihan ok, mutta reilun nopeuslisän saat kyllä jos ostat sen HD5770:n ~149e

Näillä muutoksilla kokonaishinta ei paljoa muutu ja kokoonpano paranee.

Kingstonin 40gb levy perustuu Inttelin ssd sarjaan ja on hintaisekseen hyvä käyttislevyksi.
Kannattaa muistaa että 60e prossujäähystä on aika paljon, esimerkiksi joku 30e vaihtoehto tower mallin jäähy 12cm tuularilla voisi olla varteenotettava vaihtoehto ja laittaa se 30e luokkaa parempaan näyttikseen niin pelinopeus saattaa noistajopa 50%. Elämä on valintoja. Kellotukset onnistuu varmasti halpistowerillakin sinne 3.5-3.8ghz välimaastoon....



Ehdoton kriteeri on, että koneen tulisi olla mahd. hiljainen (vesijäähyä en kuitenkaan ala laittaan), siitä tuo prossucuulerin valinta.

Näytönohjaimen valinta tuottaa tuskaa. On nuo osat, joita suunnittelen ostavani, vaihtunut jo aika moneen otteeseen, viimeisin näyttisvaihtoehto oli CLUB 3D HD 4670 PCI-E 1 GB HDMI HEATPIPE http://www.lapstore.net/store/product_info.php?cPath=1_22_225&products_id=30809 , kunnes sitten törmäsin tämmösiin, jotka tulevat vissiin kohta suomeenkin myyntiin: http://www.fudzilla.com/content/view/16290/34/ ja http://www.fudzilla.com/content/view/16717/34/ . Nuo 5750 -näyttikset hakkaavat tuon 4670:n nopeudessa varmaan 5-0? Todennäköisesti teen niin, että skippaan aluksi koko näyttiksen hankinnan, ostan sitten kun tulee myyntiin noita passiivijäähytettyjä 5750-ohjaimia, eli siihen asti menen emon integroidulla (varmaan muutaman viikon). Nyky-emojen integroidutkin kuitenkin varmaan melko paljon nopeampia mitä nyky-koneessa oleva antiikkinen GF4-ti4800SE. Kyllä niillä Virtual Pool 3:sta pelailee:)

Radeon 5000-sarjan näyttikset käy myös vissiin jonkun verran viileämpinä noin yleisesti ottaen kuin 4000-sarjalaiset? Jostain luin jotain tuon suuntaista, pitääkö paikkansa?

Miten tuo emon piirisarja, mihin tuo käytännössä vaikuttaa? No integroitu näyttishän siinä ainakin on, ja sillä mennään muutama viikko, oli se sitten miten mopo hyvänsä. Mutta mitä sitten kun on  myöhemmin ostettuna oikia näyttis, niin miten tuo "parempi" piirisarja näkyy käytännössä, kun näytönohjaukseen en sitä enään sitten tarvi, ja äänetkin tulee PCI-äänikortin kautta?

Jep, tuon muistin valintavirheen hokasin itekkin pari päivää sitten. Tässä kuitenkin ajattelin säästää hitusen verran, ottamalla jonkun esim. http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=29187 -emon ja 4 gigaa 800MHz DDR2:sta http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=12191 .

Onkohan noissa valinnoissa miten paljon järkeä?


No, ehdottaisin emolevyksi kumminkin DDR3:sta käyttävää Socket AM3 mallia, vaikka Asusilta, AsRockilta tai Gigabyteltä. On tulevaisuuden kannalta päivitettävämpi, vaikka uudet AMD:n prosut noissa vanhemmissakin AM2 -emoissa onneksi yhä toimivat. DDR2 muisti vain alkaa nopeasti kallistua sen tuotannon vähetessä. Eli jos/kun haluat päivittää vaikka 64-bittiseen käyttikseen ja 8 gigan keskusmuistiin, et luultavasti saa (ainakaan järjelliseen hintaan) tuohon harkitsemaasi emolevyyn tarvittavia kahta 4 gigan DDR2-kampoja. Siinähän on vain 2 muistipaikkaa...

DDR3-1333 on tällä hetkellä aika ihanteellinen ja huokea muistivalinta. Emoksi jokin AMD 785 tai 790 piirisarjoilla toteutettu vajaan satasen laatulevy ja prosessoriksi esim. sekä melkoisen tehokas, ylikellottuva, että hyvin viileänä normaalisti käyvä Phenom X4 965, ja siinä on konetta pitkäksi aikaa!

Piirisarjat olivat vielä pari vuotta sitten varsinainen murheenkryyni, sillä niissä oli kaikenlaisia yhteensopivuusongelmia ja "jekkuja", jotka pahimmillaan tekivät esim. mahdottomaksi käyttää Intelille suunniteltuja USB-laitteita AMD-koneissa ja päinvastoin. Intel kun ei noudattanut USB:n standardia (eikä muuten noudata edelleenkään, vaan on laatinut omansa USB 3:lle).

Mutta piirisarjat ovat kehittyneet melkoisesti, ja sekä AMD:n, että Intelin nykyiset piirisarjat ovat erittäin hyviä ja yhteensopiviakin. Nvidiasta minulla on vähän kyseenalaisempia kokemuksia.

Integroiduissa näytönohjaimissa AMD on aivan omassa sarjassaan. Radeon HD3200 ja 3300 ovat noin 2 kertaa Nvidian parhaita tehokkaampia ja Intelin tarjontaan verrattuna yhä eri universumissa. Näillä siis todella voi jo pelatakin esim. jotain Oblivionia tai Fallout 3:sta! Eikä tarvitse edes tinkiä liikaa laadusta. Nämä integroidut näyttikset osaavat myös purkaa raskaita HD- ja muita videoformaatteja ilman prosessorin apua tehokkaasti. AMD on myös selvä ykkönen piirisarjojen energiansäästössä, mikä yhdessä sen Phenom prosessorien erinomaisen virransäästötekniikan kanssa tekee siitä esim. kotiteatterikoneisiin ideaalisen. Tehokas systeemi on viileä ja hiljainen.

Jos integroitua näyttistä ei tarvitse, sekä AMD:n että Intelin tarjonta on aikalailla tasavahvaa - esim. pelikäytössä molemmat ovat erinomaisia. Aivan äärimmäisellä huippukalliilla tasolla Intel on tällä hetkellä vaihteeksi se kukkulan kuningas absoluuttisessa tehossa, mutta muutoin näiden alustojen (ja piirisarjojen) paremmuus on enemmänkin omasta käyttötarpeesta kiinni. Toiset ohjelmat toimivat paremmin toisella, toiset toisella alustalla. Mutta molemmilla pärjää mainiosti lähes kaikessa ja esim. luotettavuus on täysin sama. Kuten sanottu, Nvidia-pohjaista konetta vain en itse nyt ostaisi, on prosessorina sitten Intel tai AMD. ;)

Herkuttelija

joulukuu 17, 2009, 23:37:02 ip #173 Viimeisin muokkaus: joulukuu 18, 2009, 00:27:21 ap käyttäjältä Herkuttelija
Powerista vielä. Lueskelin netistä, että Corsairin VX-sarjan powerit eivän ole niin hiljaisia. Vaihtoehdoiksi jää varmaan Corsairin 520HX tai sitten.. http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=30516 .. kumpihan on hiljasempi?

EDIT: noniin, tollanen lähti tilaukseen: http://www.aijaa.com/v.php?i=5432098.jpg

SSD levyä en vielä ottanut, samoin sopivaa passiivijäähytettyä näyttistä odotellaan vielä.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 17, 2009, 23:37:02 ip
Powerista vielä. Lueskelin netistä, että Corsairin VX-sarjan powerit eivän ole niin hiljaisia. Vaihtoehdoiksi jää varmaan Corsairin 520HX tai sitten.. http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=30516 .. kumpihan on hiljasempi?

EDIT: noniin, tollanen lähti tilaukseen: http://www.aijaa.com/v.php?i=5432098.jpg

SSD levyä en vielä ottanut, samoin sopivaa passiivijäähytettyä näyttistä odotellaan vielä.



Powerien kanssa tärkeää ei ole niinkään niiden maksimiteho, vaan se, miten ne toimivat osateholla. Siinä mielessä esim. Zalmanin powerit ovat erinomaisia!

Xbow

joulukuu 18, 2009, 10:47:15 ap #175 Viimeisin muokkaus: joulukuu 18, 2009, 10:51:02 ap käyttäjältä Xbow
90-luvulta lähtien on tuntunut tehokkaissa tietokoneissa yksi nyrkkisääntö pitävän paikkansa: 12000 mummon markkaa niin saa melkein terävintä huippua olevan tehomyllyn näppeihin. Tästä eteenpäin hinta nousee kuin raketti, ja vastine on suht vähäinen. Siinä sitten riittää vääntöä 5 vuotta huippupeleihin. Nyt tarkoituksena on parin tonnin panostuksella saada mahdollisimman paljon "iloa" irti. Ensimmäinen PC kone oli 60 MHz penijumi, doomit pyöri heittämällä ilman mitään nykimisiä, Duke Nukemit pelitti, Settlerssiä sekä Masters Of Magickia tuli myös jauhettua kuten jotain pientä 3d grafiikkaa tuli myös itse koodattua, tosin vaan 286 assemblerilla kun tietotaitoa ei kovatsti ollut. Epämääräsiä phong shading kokeiluja yms...

Valitettavasti prosari ja näyttiskortit ovat kohtuu virtasyöppöjä, joten suosiolla kahtelen tosiaan ratkaisua 700-900W powerilla. Kovin hiljaista konetta ei kyä saa näillä, mutta voihan semmosen hiljasen olohuonelaatikon myöhemmin ostaa, jos jotain konkreettista tarvetta moiseen ilmenee.

Seuraavia "vaatimuksia":
-Full HD resolla voi pelailla mitä lystää, detaljit tapissa ja vähän AA:takin kehissä, vielä muutaman vuoden jälkeenkin. Olihan toi 60 MHz pentijumikin aikoinaan sellainen mylly ettei mitään rajaa, mutta niin se aika vaan etenee ja tekniikkakin kehittyy. Wintoosa 7 sekä DX11 fysiikkamallinnukset ym ym tullee kyllä ottamaan noista 5000 sarjan raadoistakin kaiken mehun irti. Jos ei ihan heti, niin aikanaan kyllä.

-Itse voi tehdä omia enempi-vähempi "innovatiivisia" kokeiluja. Tyyliin tämä athlon64 3500 + radeon 128 megasella 9800 proolla. Jos pelit ei vielä saa kortteja hikoilemaan, niin voin luvata että oma p*a koodi kyllä saa. Harrastus tämäkin, onko tässä järkee vai ei, tiedä häntä. Jos työttömäksi joutuu, niin voipahan ainakin ruveta tekemään jotain pelintynkää.

-Teran kovalevyäkin kyllä tulee käytettyä tappiin asti, jos haluan tehdä jotain animaatiota kunnon resoluutiolla. Raakamateriaali kuitenkin kun on parasta, siitä sitten kompressoimaan jollain sopivalla mpeg 4 koodekilla, kahtoen että miten tulos on mahdollisimman hyvä. ( juu, toi juutuubivideo on laadultaan aikas matala, nyt olisi muuten paremman värkit tehdä parempilaatuinen video, mutta kovalevytila lopussa, ei jaksa, liian hapokasta :p )

-Jos jaksan, niin vois kokeilla saisiko jotain gnu ray-tracing yms renderöintiohjelmaa vähän buustattua ATI stream yms teknologialla.

Ja eihän toi mun kaavailema kone mikään maailman kallein huippumylly ole,
Emo: 100-250 eur, 400 eur kalleimmat
CPU: 250 eur, vs. 1000+ eur kalleimmat
Muisti: 350 eur, vs. ties kuinka paljon jos räimii 4 gigan kampoja setin täyteen...
Kovalevy: Satku
Näytönohjan: 350 eur vs. 600+ eur hinta kalleimmissa / kpl.
SSD -- 100-500 eur, toki kalliimipakin löytyy.
jne jne....
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

tonttu

Noista Zalmannin powereista on kyllä pakko antaa pienehkö varoitus... Kaikki Zalmannin powerit mitä olen myynyt, niin ovat kärähtäneet takuuaikana. Kerran jopa paloi sitten emokin kyseisestä koneesta kaupanpäälle. En enää oikein uskalla tarjota, myyn kyllä jos on pakko. Corsairia mennyt laadukkaampiin koneisiin, eikä ongelmia.


Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 18, 2009, 01:12:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 17, 2009, 23:37:02 ip
Powerista vielä. Lueskelin netistä, että Corsairin VX-sarjan powerit eivän ole niin hiljaisia. Vaihtoehdoiksi jää varmaan Corsairin 520HX tai sitten.. http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=30516 .. kumpihan on hiljasempi?

EDIT: noniin, tollanen lähti tilaukseen: http://www.aijaa.com/v.php?i=5432098.jpg

SSD levyä en vielä ottanut, samoin sopivaa passiivijäähytettyä näyttistä odotellaan vielä.



Powerien kanssa tärkeää ei ole niinkään niiden maksimiteho, vaan se, miten ne toimivat osateholla. Siinä mielessä esim. Zalmanin powerit ovat erinomaisia!

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: tonttu - joulukuu 18, 2009, 11:13:45 ap
Noista Zalmannin powereista on kyllä pakko antaa pienehkö varoitus... Kaikki Zalmannin powerit mitä olen myynyt, niin ovat kärähtäneet takuuaikana. Kerran jopa paloi sitten emokin kyseisestä koneesta kaupanpäälle. En enää oikein uskalla tarjota, myyn kyllä jos on pakko. Corsairia mennyt laadukkaampiin koneisiin, eikä ongelmia.


Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 18, 2009, 01:12:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Herkuttelija - joulukuu 17, 2009, 23:37:02 ip
Powerista vielä. Lueskelin netistä, että Corsairin VX-sarjan powerit eivän ole niin hiljaisia. Vaihtoehdoiksi jää varmaan Corsairin 520HX tai sitten.. http://www.lapstore.net/store/product_info.php?products_id=30516 .. kumpihan on hiljasempi?

EDIT: noniin, tollanen lähti tilaukseen: http://www.aijaa.com/v.php?i=5432098.jpg

SSD levyä en vielä ottanut, samoin sopivaa passiivijäähytettyä näyttistä odotellaan vielä.



Powerien kanssa tärkeää ei ole niinkään niiden maksimiteho, vaan se, miten ne toimivat osateholla. Siinä mielessä esim. Zalmanin powerit ovat erinomaisia!



Ei niinkään pienehkö varoitus, tuo... Pelottaa melko varmaan lähes jokaisen tällä foorumilla!  ;D  Katsotaan onko oma 750 wattiseni myös noita tapauksia. Sisällä on kyllä heatpipe-jäähdytystä ja hiirenhiljainen vehje on, mutta toivottavasti tosiaan sitten laatukin olisi kohdillaan. BeQuiet on sitten kallis ja huippulaadukas merkki, jos sellaisen löytää. Omistin yhden ja hyvä oli.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Xbow - joulukuu 18, 2009, 10:47:15 ap
90-luvulta lähtien on tuntunut tehokkaissa tietokoneissa yksi nyrkkisääntö pitävän paikkansa: 12000 mummon markkaa niin saa melkein terävintä huippua olevan tehomyllyn näppeihin. Tästä eteenpäin hinta nousee kuin raketti, ja vastine on suht vähäinen. Siinä sitten riittää vääntöä 5 vuotta huippupeleihin. Nyt tarkoituksena on parin tonnin panostuksella saada mahdollisimman paljon "iloa" irti. Ensimmäinen PC kone oli 60 MHz penijumi, doomit pyöri heittämällä ilman mitään nykimisiä, Duke Nukemit pelitti, Settlerssiä sekä Masters Of Magickia tuli myös jauhettua kuten jotain pientä 3d grafiikkaa tuli myös itse koodattua, tosin vaan 286 assemblerilla kun tietotaitoa ei kovatsti ollut. Epämääräsiä phong shading kokeiluja yms...

Valitettavasti prosari ja näyttiskortit ovat kohtuu virtasyöppöjä, joten suosiolla kahtelen tosiaan ratkaisua 700-900W powerilla. Kovin hiljaista konetta ei kyä saa näillä, mutta voihan semmosen hiljasen olohuonelaatikon myöhemmin ostaa, jos jotain konkreettista tarvetta moiseen ilmenee.

Seuraavia "vaatimuksia":
-Full HD resolla voi pelailla mitä lystää, detaljit tapissa ja vähän AA:takin kehissä, vielä muutaman vuoden jälkeenkin. Olihan toi 60 MHz pentijumikin aikoinaan sellainen mylly ettei mitään rajaa, mutta niin se aika vaan etenee ja tekniikkakin kehittyy. Wintoosa 7 sekä DX11 fysiikkamallinnukset ym ym tullee kyllä ottamaan noista 5000 sarjan raadoistakin kaiken mehun irti. Jos ei ihan heti, niin aikanaan kyllä.

-Itse voi tehdä omia enempi-vähempi "innovatiivisia" kokeiluja. Tyyliin tämä athlon64 3500 + radeon 128 megasella 9800 proolla. Jos pelit ei vielä saa kortteja hikoilemaan, niin voin luvata että oma p*a koodi kyllä saa. Harrastus tämäkin, onko tässä järkee vai ei, tiedä häntä. Jos työttömäksi joutuu, niin voipahan ainakin ruveta tekemään jotain pelintynkää.

-Teran kovalevyäkin kyllä tulee käytettyä tappiin asti, jos haluan tehdä jotain animaatiota kunnon resoluutiolla. Raakamateriaali kuitenkin kun on parasta, siitä sitten kompressoimaan jollain sopivalla mpeg 4 koodekilla, kahtoen että miten tulos on mahdollisimman hyvä. ( juu, toi juutuubivideo on laadultaan aikas matala, nyt olisi muuten paremman värkit tehdä parempilaatuinen video, mutta kovalevytila lopussa, ei jaksa, liian hapokasta :p )

-Jos jaksan, niin vois kokeilla saisiko jotain gnu ray-tracing yms renderöintiohjelmaa vähän buustattua ATI stream yms teknologialla.

Ja eihän toi mun kaavailema kone mikään maailman kallein huippumylly ole,
Emo: 100-250 eur, 400 eur kalleimmat
CPU: 250 eur, vs. 1000+ eur kalleimmat
Muisti: 350 eur, vs. ties kuinka paljon jos räimii 4 gigan kampoja setin täyteen...
Kovalevy: Satku
Näytönohjan: 350 eur vs. 600+ eur hinta kalleimmissa / kpl.
SSD -- 100-500 eur, toki kalliimipakin löytyy.
jne jne....


Kyllä se hiljaisuuskin nykyään onnistuu, maksaa vain ekstraa. Mulla on nyt koneessani peräti 8 (!) tuuletinta, ja silti kuuluu vain vaimea, häiritsemätön humina - sekin pääosin näytönohjaimesta. Noctuan kotelo- ja prosessorituulettimet ovat käytännössä täysin äänettömiä ja hyvin tehokkaita. Ehdottomasti markkinoiden parhaita, myös testien mukaan! Ja tuo järjettömän kokoinen uusi Noctuan cpu-siili on samaten kovan hintansa arvoinen. Testeissäni 3.8 GHz:lla prosulämmöt saavuttivat noin 58 astetta maksimissaan, vaikka olin nostanut käyttöjännitteen 1.5 volttiin. Uskon, että ylikellottamattomat systeemit aina ehkä 3 GHz asti voivat pärjätä tuolla siilillä jopa kokonaan ilman tuuletinta, kunhan kotelotuuletus on edes kohtuullinen.

Kiintolevyjä on 3 kpl, kaksi Samsungia ja yksi WD. Tässä Antecin hyvässä kotelossa niiden olemassaoloa ei kuule lainkaan. Kuten sanottu, ainoa äänen aiheuttaja on näytönohjain - ja esim. ATI 5800-sarjassa on, ymmärtääkseni, selvästi tätä 4890:tä hiljaisempia vaihtoehtoja.

AMD Phenomien jekku, josta pidän kaiken aikaa enemmän, on yksinkertainen. AMD:n piirisarjalla varustetulla emolevyllä ja AMD Overdrive -ohjelmistolla kone toimii 90% ajasta alle 1 voltin käyttöjännitteellä ja vain 800 MHz kellotaajuudella... Vasta kun kuorma kasvaa, se lisää pykälä pykälältä kellotaajuutta ja käyttöjännitettä - mutta vain sen verran kuin on välttämätöntä. Esim. tämä oma laitteeni heittää peliin täydet 4 x 3.8 GHz vain hyvin harvoin, ja silloin kun siihen on todella aihetta. Esim. videorenderöinnissä. On tavallaan metkaa, että nykyprosessorilla 800 MHz riittää aivan täydellisesti melkein mihin tahansa, tekstinkäsittelystä nettiselailuun ja jopa monille peleille. En havaitse systeemissä minkäänlaista "tuntumaeroa" vikkelyydessä 800 ja 3800 MHz välillä! Mutta kuten arvata saattaa, lämpenemisessä ja virrankulutuksessa ero on aivan dramaattinen. Järeä 4-ydinprosessori ei siis 90% ajasta kuluta ehkä noin 20..30 wattia enempää.

Intelin lähestymistapa teemaan on yllättävän erilainen. Heidän prosessorinsa kuluttavat täydellä teholla keskimäärin (muttei aina, esim. i7:n tapauksessa) AMD:tä vähemmän, mutta sitten taas toisaalta toimivat "lepotilassa" huomattavasti suuremmalla nopeudella ja siten myös kuumempina. Eivätkä omaa yhtä montaa "vaihdetta" eli eri toimintanopeutta. AMD:ltä kesti monta vuotta saada tuo "Cool 'n Quiet" tekniikkansa toimimaan täydellisesti, mutta yhdessä hyvin energiapihien piirisarjojen, Overdrive -softan ja ATIn uusien näytönohjainten kanssa, kaverit ovat saaneet aikaan loistavan balanssin tehon ja "vihreyden" välille.

Starwhite

Kovasti AMD:tä tunnutaan suosivan. Onhan se Phenom II ensimmäinen AMD:n prossu joka tarjoaa tasaväkisen vastuksen Intelille, mutta tähän asti mikä tahansa halvin Intelin Core 2 Duo on päihittänyt kalleimmatkin AMD:t 6-0. Oma Q8400 kellottuu 2.66->3.6 heittämällä ja varmasti paljon ylikin jos jaksaisi edes vähän voltteja nostaa. Toisaalta kun Core 2 on tarjonnut jopa 50% enemmän tehoa verrattuna Phenomeihin ei ole niin tarkkaa miten paljon saa kellotettua. Tämä toki muuttui Phenom II kanssa kun AMD panosti myös ylikellotukseen.