tammikuu 10, 2025, 11:25:54 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Vuoden paria chiliä kasvatellut...

Aloittaja Chilisusi, lokakuu 01, 2008, 10:44:01 ap

« edellinen - seuraava »

Chilisusi

lokakuu 01, 2008, 10:44:01 ap Viimeisin muokkaus: huhtikuu 28, 2009, 18:27:59 ip käyttäjältä Chilisusi
Morjensta forumille.
Tuoreena forumilaisena ajattelin laittaa omia kokemuksia lyhyesti ja kuvia tuotoksiini.

http://kuvablogi.com/blog/16825/6/   # kuvia chilisatokauden varrelta

Laitoin aluksi kasvamaan habaneroa ja jalapenoa marketin valikoimasta ja kaverilta saamasta starfish:istä. En vielä ole "sortunut" vesiviljelmän perustamiseen, mutta ans kattoo, koska se tapahtuu. Niin, ja kasvatushan on tapahtunut mahdollisimman vaatimattomissa oloissa pienen yksiön ikkunalla apuvalona loisteputki-pohjainen työpöytävalaisin.

Ongelmia on ollut onneksi varsin vähän, osin tuurista, osin chilikavereiden neuvojen ansiosta + forumilta löytämieni vinkkien. Ekana huolestuin kun taimet alkoivat käydä kalpeiksi, mutta vika oli siinä että kylvössä ja kasvatuksessa käyttämäni turve/kylvömulta kävi vain heikoksi, aloitin lannotuksen (Neko kaktusravinne, N-P-K 3-3-5 Siemen ja kone:esta, satokautena Plantagenin kaktuslannoite, N-P-K 3-2-6, sellainen vihreä pullo) ja piakoin alkoikin viherrys lehtiin palaamaan.

Seuraavaksi tuli starfish:in honteluus, joka korjautui tukemalla, tästä muodostui oikeastaan ikiongelma, käyttämäni turpeen takia. Yksikään tukikeppi kun ei kestä niin hennossa alustassa tukematta, mutta eiköhän verhokappaan viritetty naru hoida senkin asian.
Jalapeno alkoi jossain vaiheessa viedä niin paljon tilaa että vinttasin sen kylmästi pihalle, ajattelin että "kyllä niitä palkoja kaupasta saa."

Sato kypsyi hiljaksiin ja kärsimätön kasvattaja popsi osan sadosta vihreänä. Taimia ja siemeniä kulkeutui useammallekin tutulle ja jopa satoakin ovat kuulemma saaneet. Sadon kypsyminen selkeästi aiheutti ongelman, kun suurin osa habaneroista oli korjattu ja kuivattu, huomasin että lehtiin alkoi tulla kuivia, mustia pilkkuja. Forumin ötökkä-kirjoituksia lukeneena aloin etsiä elukoita joka lehdestä, mutta onneksi ei niitä löytynyt. Pienellä miettimisellä päätin jättää lannoituksen joksikin aikaa kokonaan, leikata puskan matalaksi (oli päässyt tässä vaiheessa leviämään turhan leveäksi ja syksykin alkoi puskea niskaan) ja lopuksi nypin aina huomatessani vialliset lehdet julmasti pois. Tällä kertaa selvisin säikähdyksellä ja lehtivioitus poistui, selkeästi siis lannoitus oli liiallista (toiveissa uusi kukitus ja sato ;)

Starfish:in sato jäi pieneksi, mutta haba tuotti jotain 30-40 palkoa kaikkiaan. Nyt sitten (tutulta saatuna) on kolmentena tulossa Bolivian rainbow taimivaiheessa ja odottaa ensimmäistä purkkiin tunkemista.

Lopuksi kiitos tässä nimettömäksi jääneille jotka neuvoneet muita täällä forumilla, ainakin itse olen saanut hyviä vinkkejä teiltä :)

edit:
-----

http://kuvablogi.com/nayta/1508697/ tuossa kuva lehtivioituksesta...
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilivaari

Tervetuloa palstoille. Kokemuksiasi varmaan tarvitaan.
Kuvathan ovat hienoja. Anna meidän jatkossa nauttia niistä enemmänkin!

Lainaus käyttäjältä: "Chilisusi"... kasvatushan on tapahtunut mahdollisimman vaatimattomissa oloissa pienen yksiön ikkunalla apuvalona loisteputki-pohjainen työpöytävalaisin.

Ongelmia on ollut onneksi varsin vähän...

Tuolta pohjalta ja noilla kasvatustuloksilla sinulla on selvästi paljonkin annettavaa muille chilinkasvatusta aloitteleville.

Chilisusi

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Tervetuloa palstoille. Kokemuksiasi varmaan tarvitaan.
Kuvathan ovat hienoja. Anna meidän jatkossa nauttia niistä enemmänkin!

Lainaus käyttäjältä: "Chilisusi"... kasvatushan on tapahtunut mahdollisimman vaatimattomissa oloissa pienen yksiön ikkunalla apuvalona loisteputki-pohjainen työpöytävalaisin.

Ongelmia on ollut onneksi varsin vähän...

Tuolta pohjalta ja noilla kasvatustuloksilla sinulla on selvästi paljonkin annettavaa muille chilinkasvatusta aloitteleville.


Juu, tuonne linkkiin päivittelen uutta sitä mukaa kuvia kun päivitettävää tulee :)
Forumin perinteitä noudattaen autan jos voin ja koitan olla kylvämättä väärää infoa.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

No mitä sitten suunnitelmissa seuraavaksi...

Haba siirtyy lähipäivinä uuteen ja isompaan (altakastelu-)purkkiin, yleensä multapaakkua (ainakin muiden kasvien kanssa) kannattaa vähän pöyhiä, jolloin juuret lähtee paremmin leviämään. Ajattelin antaa vain kevyen pöyhinnän, että pääjuurakko pysyisi tuossa turpeessa (kevyt ja ilmava, seassa lekasoraa ehkä 1/4) ja uudet juuret saa sitten kasvaa ihan normaaliin altakastelumultaan (ei siis mustaa multaa, vaan hiekansekaista turvetta ja multaa), joka saa tarjota pääosin ravinteet talven aikana. Korkeintaan merileväuutetta meinaan välillä antaa avuksi.

Starfish, no juu, siinä taas vähän ongelma, laitanko kasvamaan uusiksi vai silpaisenko pienemmäksi ja miten pieneksi se kestää leikata? Haba ei pahastunut leikkauksesta, ainakaan huomattavasti, mutta starfish vaikuttaisi olevan hontelompi, oksat harvemmassa ja pitempiä roikaleita, joten luultavasti parturoin pariin otteeseen isoimmat piipat pois. Purkki saa olla ennallaan, koska on ennestään jo aika kookas, eikä tuota melkein minun pituista fisua purkita Erkkikään yksin uudestaan :) ja merilevää ehkä sillekin.

Bolivian rainbow menee tällä viikolla uudelleen istutukseen ekaan purkkiinsa (kuten taisin mainita aiemmin), ellei sitten tule viikonlopuksi reissuun lähdettyä.

Jos jollakulla hyviä lisäideoita/kritiikkiä noille toimille, niin saa kertoa :)

Tulikin mieleen, että mitkä ovat teidän syystoimet viljelmänne suhteen?
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

harvester

Tervetuloa vain foorumille, minunkin puolestani.
Syksyn suunnitelmat ovat monen kasvis osalta melko radikaalit, eli poikki menee. Tässä kun on tulossa vielä muuttokin eteen marraskuun alussa. Eli mietintään menee mitkä kasvit pääsevät mukaan, ja suunniltelmissa  on vaikka mitä virityksiä talvikasvatuksenkin varalle.. Mutta varmaan nuo mitä on pysynyt pienenä kylmän kesän takia, niin saa jäädä leikkaamati, osan joutunen jättämään luonnon armoille. Mutta kokemuksesta tiedän että talvenkin pärjää hyvin ilman mainittavan tehokkaita lisä valoja, vaikka kerrostalo yksiön yhdellä ikkunallakin..

Chilisusi

Kiitos :)
Mukava kuulla etten ihan hakoteillä ole tuon lyhyeksi leikkaamisen suhteen. Chili-istutus jäi vähän tältä viikolta, kun tuli Turun reissu, mutta lisää sitten kun saan tehtyä asialle jotain.
Onko muuten parempi leikata kerralla lyhyeksi vai osin ensin ja sitten levon jälkeen lisää?
Ja onko tuo merilevä sellainen jota voi antaa joka kastelussa, vaiko vain esim kerran viikossa?
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

harvester

tuohon merilevään en ota kantaa, kun en sitä ole käyttänyt. mutta leikkaamisen suhteen kannattaa olla varovainen, mutta myös melko rohkea. Olisi kuitenkin hyvä jäädä muutama niitä kasvipisteitä. näkyy esim lehtihangassa seillaisena tuoreen vihreänä pikku mötikkänä. Pääsääntönä kaiketikin voidaan pitää sitä että yhdestä lehtihangasta voi versota yksi uusi oksa. Liian innokkaalla leikkaamisella, esim nuorta kasvia leikatessa tulos saatttaa olla ikävä, ja pituus kasvu tyrehtyy täysin, vaikka se koittaisikin haaroa. Mutta lajit mitkä tykkää kovasti kasvaa, kannattaa toki vetää lyhyemmiksi heti valmiiks, niin luonnollisestikkin se on pois niiden mitasta seuraavana kesänä. Ja jos päädyt leikkaan jonkun poikki vaikka puolesta metristä, niin se ekat versot on yleensä odotettavissa sinne kasvin yläpäähän..
Mutta ei kannata lannistua vaikka onnistuis tappaan pari kasvia, siemenistä tai pistokkaista saa aina uusia. Eli harjoitus tässäkin tekee mestarin, ja löydät itelles sopivimman tavan edetä, joka sopii kämppäs olosuhteisiin ja kasvattamies lajien ominaisuuksiin. Habaneroja talvettaneena tiedän sanoa että ne selviävät kerrostaloasunnon eteläikkunallakin hyvin, hieman leikeltyinä(useita oksia vain lyhennetty sen verran että kasvi veisi vähemän tilaa, ja tietty myös lehtikuorman vähentämiseksi). Ja itikat on popsinu monena syksynä kaikki muut chilit, joten leikkelylle ei ole ollut niiden osalta tarvetta

Hombre

Merilevää voi antaa joka kastelussa, mutta itse olen antanut sitä kastelussa ja aina silloin tällöin myös lehdille suihkuttelemalla.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Chilisusi

Hyvä juttu, laittelen merilevää sit vaikka joka toisessa vedessä, niin ei mene liikaa.
Habanerolle annoinkin tuollaisen tanakan silpimisen mutta parissa otteessa, se onkin onneksi röyhähtänyt hyvin kasvuun, matala ja pensasmainen tuuheus, kuva tulee sitten kun saan sen ruukutettua uudestaan. Jos talvi ei tee tepposia niin kevääksi on oikein hyvällä mallilla tuo. Vähän tuon tyyppisiä ajattelinkin tuon starfishin suhteen, eli pitänee rouhaista päättäväisesti, mutta jättää kunnolla kasvupisteitä. Veikkaan et jos puoleenkin typistää niin hyvä juttu :)
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

No niin, nyt sitten oltu taas ahkeria.

Habanero istutettu uusiks isompaan ruukkuun (ja suoraan, runko oli vinossa aiemmin),
kuva http://kuvablogi.com/nayta/1529398/
Habanero onkin leikkaamisen jälkeen kasvattanut ihan kivasti lehtiä ja oksia. Pelkällä vesikuurilla on vielä toistaiseksi ja saa ollakin nyt jonkin aikaa uusien multien ravinteiden varassa.

Samalla tumppasin Bolivian rainbow:in taimet purkkeihinsa. Pari menee kavereille ja yksi jää itselleni. Habanerosta en heti luovu ;)
kuva http://kuvablogi.com/nayta/1529399/

Kikkailin vähän noiden taimien kanssa, tunnustettakoon :) Laitoin purkin pohjalle lekasojaa ja vesigeeliä (sellainen polymeeri joka turpoaa vedessä moninkertaiseksi), nyt siis salaojitus ja vesivarasto samassa. Vesigeeli myös sitoo liian veden itseensä, ideana että jos vähän tulee liikaa vettä, niin geeli imee itseensä ja multa säilyy vähän ilmavampana. Veikkaanpa että imaisee myös lannoitteita itseensä, parhaassa tapauksessa toimii siis myös lannoitusta tasaavana. Sitten purkki aika täyteen altakastelumultaa, johon keskelle isohko kolo. Kolo täyteen istutusturvetta, siihen taas kolo ja taimi siihen. Ideana vähän että hento taimi saa olla alkuun laihemmassa mullassa ja sitten kun pääsee kasvussa vauhtiin, niin ympärillä on tuhdimpaa ja ravinteikkaampaa. Onpahan samalla vähän tukevampi alusta, niin ei notku eikä heilu. Tuo siis ei ole mikään oppikirjaneuvo, tulipa vaan tusatessa mieleen, niin ajattelin kokeilla että toimisiko. Sitten kun rainbow juurtunut kunnolla niin pitänee ottaa taas tuuletin käyttöön, että vahvistuu.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

Nyt meni 4 taimea kavereille, siitä ne hiljalleen katoaa taas :) Mukava kun kaverit alkaa kasvatella chilejä myös.

Mutta ongelmiakin on tullut, se turkasen lehtivioitus on ilmestynyt takaisin habaneroon. Jos liiasta ravinnemäärästä kiinni, niin saattaa olla että uudelleen mullitus vaikutti, toisaalta tulee mieleen että jos mokomassa oikein joku tauti.

No, toistaiseksi vesikastelu ja vaurioituneet lehdet kylmän viileästi pois. Siemeniä onneksi tallessa, jos pitää ihan alusta lähteä. Tietty vois varalta laittaa vesigeeliin pari siementä itämään, hmm...
...Noin, laitoinkin samantien ja tuossa kuva:
http://kuvablogi.com/nayta/1538034/
Näinköhän lähtee itämään...
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

pexi

Mistä tota vesigeeliä saa? Vois kokeilla miten se toimii. Kun alkaa vähän miettiä niin vois saada aikaan aika huimia käyttötapoja sille. Varmaan mullan korvikkeenakin toimis. Ikäänkuin lecasora hydroissa..
Kiva lukea jonkun muunkin vähän kasvattaneen säätöjä kasvien kanssa :)

Chilisusi

Muista paikoista en ole varma, mutta Plantagenista muistaakseni tuon koppasin. Sininen 250g pussi, jossa valmistaja Gardman ja pussissa lukee Watergel, water storing crystals. Joskus olen tuota pieniä eriä saanut mm sekalaisilta messuilta, joissa sitä on usein värjätty karamellivärillä ja käytetty leikkokukkien alustana. Hilpeätä tavaraa, ruokalusikallisen laitoin veteen ja tais tulla toista litraa valmiina turvonneena kamana :)
Suosittelen väljää vettä ja olla ainakin yön yli, niin turpoaa valmiiksi asti. Mielestäni tuo ei ainakaan ole homeelle herkkää.

Juu, aina pitää pientä patenttia yrittää ;) Tuossa kun on se hyvä puoli että mullan seassa se kuivuessaan kutistuu ja kuvittelisin ainakin että se saisi vähän multaan ilmaa paremmin, optimi vois olla 1/4 lecasoraa ja kohtuudella mullan sekaan tuota turvotettuna. Hydrossa leca-soran korvikkeena tai jopa sekaisin leca-soraa ja tuota, vois ollakin aika kova sana, koska rakeet on irtonaisia mutta suht tukevia, juurilla kasvutilaa jne. Toivottavasti kokeilusi onnistuu :) Ph:n säätö ehkä sitten tehtävä pitemmällä aikajänteellä, koska tuo imaisee kyllä veden sellaisenaan itseensä.

Tuli vielä mieleen että jos tuo muuten toimii hydrossa, niin koska se sitää paljon vettä, niin usein meluisat vesipumput voisi säätää käymään esim 2 tunnin välein, koska vesi ei loppuisi heti. Kertoilepa kokemuksistasi sitten, veikkaan etten ole ainoa utelias :)

Aa, huomasin vielä pussissa, maahantuoja on HABITEC Oy, Vantaa.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Bermann_7

ÖÖh.. kuinkahan tuo sitten vapauttaa vettä? ajattelin vaan, että onhan sekin ihan hieno homma, että vettä on, mutta vielä kivempi kasvin kannalta olis kai että te olis käytettävissä...  :?

En tosiaankaan tiedä tosta mömmöstä mitää, eli olen yksi uteliaista, mutta samalla myös hiukka skeptinen...

kerro toki miten käy. Itse en aluksi laittaisi liikaa, ettei käy niin, että kasvatat chiliä läpinäkyvässä betonissa  :lol:
So it goes.
-KV

Chilisusi

En suorastaan tunne mekanismia, mutta vaikka toi onkin suht kiinteätä tavaraa, niin koska se on liki kokonaan vettä, niin käsittääkseni juuret pystyy imemään siitä vettä liki normaalisti. Pinta siinä pysyy märkänä ainakin, joten uskoisin että ei ole ongelma. Ne rakeet myös kutistuu kuivuessaan, eli ei jämähdä möykyksikään. Aivan ruutikuivaksi mennessä tietysti sen tilavuus romahtaa, mutta tuotahan esim hydrossa kastellaan usein joten sekään tuskin ongelma.
Kokemusta mulla on normaaleilla kukilla jonkun verran, ja niissä ainakin tuntunut että liika vesi imeytyy paremmin ja multa pysyy tasaisemmin kosteana. Hyrdoahan mulla ei ole, joten siitä en tiedä omakohtaisesti.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

Pikainen päivitys tilanteeseen:
Vesigeelissä on ensimmäiset siemeneet itäneet, juuri tunkee esiin n. 2mm, kuva tulee kunhan on vähän enemmän kuvattavaa, mutta toistaiseksi vaikuttaa lupaavalta.
Habaneron tilanne taas on huonompi. Se turkasen täplävaurio ilmestyi takaisin oikein tosissaan ja vaan leviää. Ajattelin antaa sen nyt olla ihan itsekseen ja tiukasti pelkällä vedellä, kupsahtaa tai ei. Onneksi siemeniä on vielä, mutta väkisin tulee mieleen että kun epäilin liikalannoitusta syyksi, niin optimistisena vesikuurin jälkeen tilanteen rauhoituttua ruukutin rehun uudestaan liian pian ja nyt sitten tilanne mahdollisesti ihan sama, eli liikaa ravinteita. Mutta laitetaan sekin sitten uusiks, jos tarvista.
Mitä tästä opimme, jos vähänkään tuntuu että liikaa ravinteita, niin rehu dieetille ja *todella varovaisesti* sitten uudestaan lannoitteille tai uudelle mullalle. Siperia opettaa :)
Kun on iso purkillinen kuivattua habaneroa, niin ei jaksa stressata tuosta ja toisella kerralla osaa jo paremmin. Josta tulikin mieleen, toisessa threadissa ollut puhetta kuivaamisesta. Itselläni on kuivuri, jossa 5 tasoa, olen halkaissut 4 osaan habat ja poistanut siemenet vihannesveitsellä, sitten vaan kuivuriin ja odottelua, kunnes rapsakoita, selkeästi huomaa kyllä, onko lötköjä kohtia. Jauheena monikin säilyttää, mutta ainakin muiden mausteiden ja yrttien kohdalla pitää paikkansa, että mahdollisimman isoina paloina säilytys ja valmistaessa sitten jauhaminen, niin maut säilyy parhaiten. Itse käytän kivistä huhmaretta jossa kuivat lohkot saa parilla pyöräytyksella mukavaksi jauhoksi. Tällä välttää myös sen kahvimyllyn pölytupsauksen mutta ei silti kannata tunkea nokkaansa tuohon huhmareeseenkaan, testattu on, ei hyvä idea vaikka hyvälle tuoksuukin :) Säilytän nuo kumitiivisteellisessä säilöntäpurkissa, hyvä keino varmistaa onko tarpeeksi kuivia on että jos päivässä parissa lasiin tulee kosteutta, niin on liian kosteata. Tosin kuten jo sanoinkin niin sen tuntee näpeillä hyvin, onko lötkö ja kostea vai kuiva ja rapea. Ja muistakaa ihmeessä ne käsineet, ainakin nuo niin tujuja, että limakalvot huutaa armoa :D
Tämä vain pikku hyppynä aiheen ulkopuolelle...
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

Do diih, tässä nyt kuva tuosta bolivian rainbow:in siemenestä, joka pukkaa juurta vesigeelissä.
http://kuvablogi.com/nayta/1551149/
Vesigeeli tuntuu toimivan (toistaiseksi) mukavasti, muutaman päivän välein lisäilen vettä hiukan, kun alkaa pinta painua. Toistaiseksi muuta ei ole tarvinnut tehdä.
Uteliaisuudella odotan mikä on itämisprosentti. Jos jaksaa päästä alkuun tuossa, niin testailen sitten habanerollakin.

---lisäys---

Jäi tuossa mainitsematta että starfish kukkii ja tunkee uutta palkoa. Sekaisin on, kasviparka :) Lisäksi olen alkanut iltaisin sumutella suihkupullolla rehukokoelmaa (chilien lisäksi kaktuksia, minibanaani, "tuhma poika" eli nukkatyräkki, kaikki kestää sumuttelua), kompensoimaan kerrostalossa ikiongelmaa eli keskuslämmityksen aiheuttamaa ilman kuivumista.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

Joo, ei näytä hyvältä nyt tuo vesigeeli idättämisessä. Juurta tunkee 5mm ja sitten lakkaa kasvu. Epäilen vahvasti että a) saa happea huonosti jos geelin seassa, koska niillä sama ettei etene ja 2) jos geelin päällä, niin vaikka tuo vesigeeli onkin 99,9% vettä, niin ennen kuin juurikarvoja on kehittynyt, niin juuri ei sitten lopulta saa kiskottua geelistä vettä irti. Mullan seassa tuntuisi toimivan kuitenkin. Bolivian rainbowin taimi voi hyvin, vaikkakin kasvu vähän hitakaista laiskan lampun sytyttäjän ansiosta.
Eli en suosittele idätysalustaksi, mutta toistaiseksi vaikuttaa ok:lta mullansekaan sekoitettuna, koskapa kunnollinen ja valmis juuri kykenee ilmeisesti hyödyntämään vesivarantoa.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Chilisusi

No niin, eli vesigeeli ei ollut menestys idätyksessä. Sen sijaan tuo Bolivian rainbow tuntuu tykkäävän olostaan. Alkaa lehdetkin jo tummua. Pituutta se on kerännyt reilut 12cm, pitää varmaan kohta harkita sen tuulettamista, jotta runko vahvistuu. Tuossa kuva latva-lehdistä:

http://kuvablogi.com/nayta/1578975/

Kasvu on vähän hidasta valon puutteen takia, kun pidän valoa päällä vain illalla nukkumaan menoon asti, joten päivän on ihan tuurissaan millainen sää sattuu olemaan ja paistaako aurinko.

Vesigeeli tuntuu antavan mukavasti vettä juurille ja kokeillessani antaa hiukan liikaa vettä (purkki näkyy osittain läpi, joten näkee ettei kasvi ihan sentään huku), meni liika vesi leca-soran sekaan ja mitä multaan jäi, vaikutti imeytyvän hyvin oletettavasti juuri tuohon vesigeeliin. Leca-soraa on joku 1.5cm, että ei kyllä pieni ylikastelu rehua hukuta muutenkaan. Juuret ovat myös kasvaneet aika mukavasti purkin reunoille ja soran sekaan. Ei vielä kauhean tiheässä ole ohuempia juuria, mutta pääjuuret vaikuttaa vahvoilta. Olen pari kertaa unohtanut kastellakin tuon mutta ei ole alkanut lerpattaa kertaakaan vaikka taisi pahimmillaan olla viikon kastelematta.

Eli voinen sanoa että idätykseen ei kannata käyttää vesigeeliä, mutta mullan seassa sopivasti tasaa aika hyvin vesitilannetta.

Habanero vaikuttaa nippa nappa selviävän hengissä, mutta koputetaan puuta (kop kop, pää kolisee). Tällä hetkellä se on sellaisessa välitilassa, vähän harva ja hontelo-oksainen, mutta täplitys ei näytä pahasti etenevän. Osa sen vioittamista lehdistä on alkanut kuivua reunoista, mutta uusi kasvu onneksi (kyllä, se onneton reppana tunkee hissuksiin pientä lehteä ja oksaa) vaikuttaa toistaiseksi aika hyväkuntoiselta. Toivoa siis on :)

Starfishissä on 5 kypsää podia ja yllättäen varmistui että kaksi uutta podia tulossa. Rehu on vähentänyt vedenkulutusta, vaikkakaan ei millään suoranaisella säästölinjalla ole.

Ai niin, ilmankostutin otettu käyttöön, alkaa keskuslämmitys kuivattaa kämppää ihan tosissaan, nyt kosteus 33%. Saa nähdä onko huomattavaa vaikutusta.

Lisää taas sitten kun on jotain uutta kerrottavaa. Luultavimmin kun b.r. siirtyy uuteen ruukkuun.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

Riiviö

Tuosta vesigeelistä. Tunnetaan myös kastelukiteiden nimellä ja sitä lisätään nykyään Amppelimulta tyyppiseen tavaraan koska rehevää amppelikukkasta saisi muuten kastella noin 26kertaa päivässä oikein aurinkoisella säällä. Matsku toimii siten että se luovuttaa vettä sitä mukaa kun multa ympärillä on kuivempaa kuin kide itse ja taas varastoi vettä kun multa on märempää. Kide on jotain silikaattipolymeeriä jos en ihan väärin muista... Eli kaikenlaisiin astiaviljelyksiin varsinkin suuren vedenkulutuksen aikana ihan käyttökelpoinen, mutta idätysvaiheessa hapettomuus saattaa iskeä pelkän geelin kanssa ja lecapapujen väliset ilmaraot saattaa myös tukkeutua jos kastelu on liiallista yms.
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...