tammikuu 10, 2025, 15:41:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


AkR:n Chilit

Aloittaja AkR, marraskuu 29, 2008, 19:47:46 ip

« edellinen - seuraava »

AkR

Terve vaan kaikille!

Noin vuoden ajan oon passiivisesti ollu foorumilla.

Ekat chilit tuli laitettua noin kolme vuotta sitten (Habanero RedSavina) jotka on vieläkin elossa.

Vuoden tauon jälkeen rupes taas chili hammasta kolottamaan, joten siemeniä tilaukseen.

Osa chileistä on laitettu jo viime maaliskuussa, mutta muiden kiireiden ja muuton takia jäi vähälle huomiolla joten aika lailla kitukasvuisia olivat.
Nyt on ollut hieman enemmin aikaa panostaa kasvatukseen, nuo alkuvuotisetkin on lähtenyt voimaan paremmin, osa jopa kukkii ja puskee marjoja.

Lajikkeita seuraavanlaisesti:

CAP 1546
Orange Rocoto
Concho´s Jalopeno
Datil sweet
Turbo Pube
Fatalii Yellow
CGN 22871
Aji Benito
Pepper Pen
Naga Morich
Lemoin drop
Lisäksi muutama tuntematon lajike.

Osa näistä ihan mullassa ja viimekuussa tuli väsättyä Ebbi jossa 9 kasvamassa, kaikki odottelee kesää ja kasvaria natikan alla.


Kaikki lajikkeet on mennyt sekaisin keskenään joten en tiedä mikä on mitäkin, kaikilla kolmalla kerralla idätyksen jälkeen sekotan ne, ja viimo set viimeistään multien vaihdossa.


Muutamasta kuvaa.. (Kuvat räpsitty 23.11.2008)





Aji Benito


CAP 1546



Concho´s Jalapeño





Turbo Pube




Tässä viel yleisnäkymää, tossa etualalla on ne 3v habikset

chiliwili

Nelos- ja viitoskuva on Bolivian Rainbow, helppo tunnistettava. 8 ja 10 ovat lehdistä päätellen chinensejä, eli jotain näistä kolmesta: Datil sweet, Fatalii yellow ja Naga morich.

AkR

Lainaus käyttäjältä: "chiliwili"Nelos- ja viitoskuva on Bolivian Rainbow, helppo tunnistettava. 8 ja 10 ovat lehdistä päätellen chinensejä, eli jotain näistä kolmesta: Datil sweet, Fatalii yellow ja Naga morich.


Bolivian Rainbow:ta ei pitäs olla, joten taitaa olla tuo CAP 1546, tosi samanlainen kyllä BR:n kanssa.

Tästä oli tuo isompi kypsynyt punaiseksi.:chili:


Luulin sitä joksikin kitukasvuseksi suippo paprikaksi, joten kokonaan suuhun ja jauhamaan..
Aluksi voimakas annuumin maku suuhun ja sitten kunnon polte.. voi olla, että   odotin paprikan makoisaa makua ja tuo pääs yllättämään, mutta oli kyllä melkein habaneron luokkaa...

Chilivaari

Yhdeksikkö (Chinensien välissä) taitaa olla karvainen ja violettikukkainen. Silloin se on Rocoto tai Pube.

AkR

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Yhdeksikkö (Chinensien välissä) taitaa olla karvainen ja violettikukkainen. Silloin se on Rocoto tai Pube.


Kyllä vain, lähempi tarkastelu viittais kovasti turbo Pubeen.

wille

Lainaus käyttäjältä: "AkR"
Lainaus käyttäjältä: "chiliwili"Nelos- ja viitoskuva on Bolivian Rainbow, helppo tunnistettava. 8 ja 10 ovat lehdistä päätellen chinensejä, eli jotain näistä kolmesta: Datil sweet, Fatalii yellow ja Naga morich.


Bolivian Rainbow:ta ei pitäs olla, joten taitaa olla tuo CAP 1546, tosi samanlainen kyllä BR:n kanssa.

Tästä oli tuo isompi kypsynyt punaiseksi.:chili:


Luulin sitä joksikin kitukasvuseksi suippo paprikaksi, joten kokonaan suuhun ja jauhamaan..
Aluksi voimakas annuumin maku suuhun ja sitten kunnon polte.. voi olla, että   odotin paprikan makoisaa makua ja tuo pääs yllättämään, mutta oli kyllä melkein habaneron luokkaa...


Tää vois muotonsa puolesta vaikuttaa Jalapeñolta...  :idea:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

AkR

Lainaus käyttäjältä: "wille"
Tää vois muotonsa puolesta vaikuttaa Jalapeñolta...  :idea:


Joo, maku täsmäis kanssa "tuliseen" Jalapeñoon, sitten vielä isot valkoiset siemenet sekä muhkeasti lihaa hedelmässä...

Melkeimpä pakko olla Concho´s Jalapeño

wille

Lainaus käyttäjältä: "AkR"
Lainaus käyttäjältä: "wille"
Tää vois muotonsa puolesta vaikuttaa Jalapeñolta...  :idea:


Joo, maku täsmäis kanssa "tuliseen" Jalapeñoon, sitten vielä isot valkoiset siemenet sekä muhkeasti lihaa hedelmässä...

Melkeimpä pakko olla Concho´s Jalapeño


Siltä vaikuttaa, ja mitä tohon tulisuuteen tulee, niin jos ei aiemmin ole maistellut kuin kaupan "tuoreita" tai etikkaan säilöttyjä jalluja, voi kotikasvatteisen jalmarin polte olla melko yllättävä...  :wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

AkR

Lainaus käyttäjältä: "wille"
Siltä vaikuttaa, ja mitä tohon tulisuuteen tulee, niin jos ei aiemmin ole maistellut kuin kaupan "tuoreita" tai etikkaan säilöttyjä jalluja, voi kotikasvatteisen jalmarin polte olla melko yllättävä...  :wink:


Eipä oo tullut oikeesti tuoretta edes maistettua, oli kyllä positiivinen yllätys !

Tänään chilit siirretty varaston puolelle tilanpuutteen takia.




Muutamia podeja tullu salaa lisää:


Vanha habiskin jaksaa vielä marjaa pukata




Ebb´n & Flow viritelmä ei ollukkaan käytännöllinen.

Tuossa siis ~100L palju jonka päälle asetettu 3 kpl 120x25cm partsilaatikoita, yhdellä pumpulla, y-haaroilla haarotettu letku joka tulee jokaisen laatikon pohjaan.




Hieno systeemi niin kauan ennen kuin käydään vesiä vaihtamaan.
Oli työn takana.
Vesien poisto kävi kyllä ihan kätevästi, nostin parvekelaatikot pois päältä ja paljusta vesi pois, tässä vaiheessa tietysti täyttöletkut irtosi liimauksista ja pohjasta... huoh

Letkujen takaisin laitto vei hetken aikaa, jonka jälkeen huomasin taas uuden ongelma kohdan, partsilootat peittivät täysin vesisäiliön, milläs sinne nyt vettä ??
Noh ei muutakun yks laatikko irti, letku siitä irti ja pitempi letku tilalle jotta  laatikon voi siirtää syrjään täytön ajaksi.

Vaatii vielä pientä suunnittelua ja parentelua.


Kasvunopeus on hydroilussa omalla mittakaavalla aika hyvä

8.11.2008


Ja tänään 30.11


Ens viikolla jos jaksais käydä kyselemässä multaa niin sais nuo mullassa olevat siirrettyä isompii ruukkuihin, eli 10l ämpäreihin..

AkR

Tämä oli vuorostaa kypsyttänyt yhden chilin






Noin 2-3 cm pitkä, ei paljoa hedelmälihaa, eikä mehukas.
Leikatessa chilin auki tuli nenään kirpeä tuoksu.

Maultaan varsin chinensemäinen, erittäin makea makuinen jota seurasi kuivahkoa polttelua, ei kuitenkaan mikään mahdottoman tulinen. Maukasta joka tapauksessa.

Saattaa olla Fataliin ylläri pussista kun ei sovi kuvaus noihin mitä pitäs olla itämässä. (NaokiSoma paljasti tämän AjiBenitoksi)

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "AkR"Tämä oli vuorostaa kypsyttänyt yhden chilin




Noin 2-3 cm pitkä, ei paljoa hedelmälihaa, eikä mehukas.
Leikatessa chilin auki tuli nenään kirpeä tuoksu.

Maultaan varsin chinensemäinen, erittäin makea makuinen jota seurasi kuivahkoa polttelua, ei kuitenkaan mikään mahdottoman tulinen. Maukasta joka tapauksessa.

Saattaa olla Fataliin ylläri pussista kun ei sovi kuvaus noihin mitä pitäs olla itämässä.

Näyttäisi kovasti baccalta. Eiköhän tuo Aji Benito ole.

AkR

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Näyttäisi kovasti baccalta. Eiköhän tuo Aji Benito ole.


Kyllähän se taitaa olla, itse en kyllä osannut yhdistää mihinkään.
Benitosta odotin sellasta harvalehtistä puskaa jossa roikkuvia marjoja.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "AkR"... Benitosta odotin sellasta harvalehtistä puskaa jossa roikkuvia marjoja.

Sellainenhan sen pitäisi ollakin: http://www.thechileman.org/results.php?find=benito&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search
Vahvasti näyttää Googlen kuvahaulla, että tuollakin nimellä liikkuu useammannäköisiä lajikkeita. Ei se mitenkään harvinaista olisi näissä piireissä. Onhan saman nimisiä chilejä jopa eri lajeissa, vaikkapa baccana ja chinensenä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "AkR"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Näyttäisi kovasti baccalta. Eiköhän tuo Aji Benito ole.

Kyllähän se taitaa olla, itse en kyllä osannut yhdistää mihinkään.
Benitosta odotin sellasta harvalehtistä puskaa jossa roikkuvia marjoja.

Omasta mielestäni tuo menee kyllä ihan yksi-yhteen tuon oman Aji Benitoni kanssa->

Chilivaari

Niinpä menee. Niitä on sitten leveämpää, pystyä, suippoa mallia ja kapeampaa, roikkuvaa.

Pystymallia on monilla baccatumeilla raakilevaiheessa ja täysikasvuisena ne sitten painuvat alas tai vaakasuoraan. Viime kesänä minulla ainakin Aji Cristal ja Aji Indian kasvoivat noin. Benitoa en ole kasvatanut.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Niinpä menee. Niitä on sitten leveämpää, pystyä, suippoa mallia ja kapeampaa, roikkuvaa.

Pystymallia on monilla baccatumeilla raakilevaiheessa ja täysikasvuisena ne sitten painuvat alas tai vaakasuoraan.

Kyllähän tuo sama kasvi on ollut välillä hedelmiään alaspäin roikuttamassakin, kun sattuu olemaan enemmän painoa oksissa.

Hedelmien ja lehtien muodosta sitä yritinkin tunnistaa, sillä baccat tosiaan tuppaavat näyttämään melko monenlaisilta; ihan päivästä riippuen. ;)

wille

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Niinpä menee. Niitä on sitten leveämpää, pystyä, suippoa mallia ja kapeampaa, roikkuvaa.

Pystymallia on monilla baccatumeilla raakilevaiheessa ja täysikasvuisena ne sitten painuvat alas tai vaakasuoraan.

Kyllähän tuo sama kasvi on ollut välillä hedelmiään alaspäin roikuttamassakin, kun sattuu olemaan enemmän painoa oksissa.

Hedelmien ja lehtien muodosta sitä yritinkin tunnistaa, sillä baccat tosiaan tuppaavat näyttämään melko monenlaisilta; ihan päivästä riippuen. ;)


Kasvuolosuhteiden vaikutuksestahan taisikin olla jo keskustelua. Oma lemon droppini ainakin muutti podiensa muotoa melko radikaalisti valon vähennyttyä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

AkR

Päivitellääns...


Kuviakin kerkesin eilen räpsimään


Uusi tuuletin saapui:




Kasvu Ebbissä hyvällä mallilla, liiankin hyvällä, jos tää tahti jatkuu, ni joutuu väsäämään isompaa versiota, tai ainakin laatikoiden väliä kasvattaa jollain konstilla.









Mullassakin viihtyy mut vähän on jotkuu kituvan olosia:





Tämä on vetänyt nuo ylälehdet kippuraan




Vieläkään ei ole kerenny multaa käydä metsästämässä, et sais  vaihdettua "ruukut", eli osa ainakin 10L ämpäreihin, mut sain yhden vesipumpun lisää joten joutuu väsäämään ebbin 2-4 kasville kunhan muilta kiireiltä kerkeää..