tammikuu 09, 2025, 22:45:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 09, 2009, 23:02:13 ip... Ne terälehtien alaosan keltaiset pallukat esiintyy eri kukissa vähän eri kokoisina, siis samankin lajikkeen sisällä. Ne on ikäänkuin nesterakkuloita.


Kiitos Filago tästä. Oikeassa olet, kuten tavallista. Luulen nyt ymmärtäväni Rocoton sielunelämästä vähän enemmän, mutta yllätyslajikkeiden määrittely siirtyi entistä kauemmaksi.

Aurinko tulee tässä kukan terälehtien läpi, joten väriin ei kannata kauheasti kiinnittää huomiota, mutta tämmöisen havainnon tein, lieneekö sitten yleisemmin totta vaiko vain tällä minun kasvillani:

Ensimmäistä päivää auki olevan kukan pallukat ovat hyvin pieniä ja valkoisia, tuskin erottuvat.


Ensimmäisenä auennut kukka. Se on kolmatta päivää auki nyt. Pallukat ovat selkeät ja keltaiset.

Jospa nuo kehittyvät ajan mukaan ja vanhemmilla kukilla muuttuvat paremmin näkyviksi? Silloin kuvaushetki vaikuttaa siihen, onko pallukoita vai ei. Eli minun ei kannata kiinnittää tähän asiaan lainkaan huomiota samanlaisuuksia etsiessäni. Sen sijaan valkoiset juovat keskeltä terälehtien kärkeen asti ovat hyvin selkeät tällä lajikkeella, vaikka ne eivät tuossa valossa erotukaan. Willen PI 585273 alkaa yhä enemmän tuntua hyvältä vaihtoehdolta.


wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 10, 2009, 07:40:31 ap
No voi, sittenhän tämä menee vaikeaksi.
Karsin ensimmäisellä kierroksella pois kaikki, joissa oli selvät keltaiset täplät. Mahdollisuuksien valikoima kasvaa.

Tarkkaan katsoen tässäkin kukassa on nuo pallukat, mutta ne on valkoisia valkoisella alueella, joten eivät erotu sieltä.




Täytyy myös muistaa että valon määrä vaikuttaa kukan väreihin jonkin verran. Oman kuvani kukka on kuvattu viime kesänä runsaasti valoa kasvihuoneessa nautittuaan... Kohta aukeaa loisteputkien alla verryttelevän Orange Rocoton kukka. Täytyy penkoa koneelta, josko löytäisin kuvia sen kukasta viime kesältä ja verrata tähän keinovalon aikaansaamaan...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Juuri auennut kukka on (tietysti) voimakkaamman värinen kuin pari päivää kukkinut. Haalistuuhan se valossa.

Noissa kuvissa hämää erilainen valaistus. Jos tarkkaan värejä haluaisi verrata, kuvaus pitäisi aina tehdä samoissa, tasaisissa valoissa. Ja tietysti kameran olla samoilla säädöillä. Violetti on erityisen vaikea väri kameroille, joten turha meidän on niistä sävyistä tehdä tarkkoja määrittelyjä. Kauniita kukkia kuitenkin.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 10, 2009, 17:02:31 ip
Juuri auennut kukka on (tietysti) voimakkaamman värinen kuin pari päivää kukkinut. Haalistuuhan se valossa.

Noissa kuvissa hämää erilainen valaistus. Jos tarkkaan värejä haluaisi verrata, kuvaus pitäisi aina tehdä samoissa, tasaisissa valoissa. Ja tietysti kameran olla samoilla säädöillä. Violetti on erityisen vaikea väri kameroille, joten turha meidän on niistä sävyistä tehdä tarkkoja määrittelyjä. Kauniita kukkia kuitenkin.


Itse olen myös huomannut niin lanceolatumissa kuin bolivian rainbowsakin, että jos kasvi ei saa tarpeeksi valoa, on kukka huomattavasti valjumpi väreiltään...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Ennen kuin lähden laajemmin esittelemään tämän kauden perulaisia chilejäni, lienee syytä todeta talvehtineet.

Eteisessä pöydältä kattoon ulottuu toistametrinen Aji Chombo. Se kukkii ja pukkaa uutta lehteä. Sillä on oma 21W loisteputki katossa.
Ikkunalaudalla olohuoneessa majailevat:
Aji Cristal, 60 cm, pikkuinen sato juuri korjattu, kukkii taas
PI 439370, 50 cm, Pientä satoa kypsyy, kukkii
Aji Indian, 50 cm, uudet lehdet kasvavat, nuppuja on
Habanero Red Dominica, matalaksi leikattu ja pistokas. Molemmat n. 25 cm, uutta lehteä ja kukkia, jotka eivät tässä valossa vielä kehity.

Bonsaikokoiset Habanero, Piri Piri ja Tabasco ovat vähän huonossa kunnossa ja -valossa keittiön pohjoisikkunalla.


Nämä eivät välttämättä ole talvehtineet, mutta ovatpa tallessa autotallin ikkunalla. Leikkasin syksyllä juuret 1/3 kokoon pikku ruukkuun, varren n. 10 cm tapille ja vein viileään. Noissa on Habanero, pari baccaa ja loput intialaisia annuumeja. Melko kuolleelta vaikuttavat. Baccat ovat pahiten kuivuneet. Nyt jos pitäisi arvailla, mikä meni vikaan, sanoisin, että juurien leikkaus olisi pitänyt tehdä viikko pari ennen kylmään vientiä, että olisivat ehtineet vähän kasvaa. Lämpöä on ollut yli 10 astetta pakkasillakin. Vilkaisin myös parvekkeelle jääneitä muutamaa ruukkua. Kaikissa oli runko paleltunut halki ja kuori irtosi helposti sormilla. Eivät siis kestä oikeaa pakkasta nämä Intian ihmeet. Autotallissa oli kuitenkin yhteen jo kehittynyt tämmöinen lehtiruusuke:
Pusa Jwala 3.2.09:
Tuon toin sisään viikko sitten, eikä mitään ole toistaiseksi tapahtunut. Ei ole kasvanut, mutta ei kuihtunutkaan.


Chilivaari

Kun nyt olen seurannut kuuden kukan kehitystä "Suprise M2" Rocotossani, alan olla entistä vakuuttuneempi siitä, että asia on juuri niin kuin epäilin ylhäällä. Keltaiset pallukat muodostuvat kukan toisena tai kolmantena päivänä. Kukan auetessa mitään pallukoita ei näy, vähitellen ne muodostuvat valkoisina ja vasta seuraavina päivinä saavat väriä. Näin siis yhtä tuntematonta kasvia seuraamalla.

M2 13.2.09:
Yllätyssiemenistä kasvoi aika yllättävän muotoinen pube. Uusin kasvu on kuitenkin taas keskellä ja ylöspäin.

Chilivaari

Taas näitä taimia on aivan liikaa. Valinta on ollut vaikeaa ja vieläkin sitä pitää tehdä. Kaikille ei riitä ikkunapaikkaa isossa ruukussa kesällä.  Moneen riviin en niitä aio sijoitella ja parvekepöydän pidän kahvipöytänä, luulisin. Ehkä luonto hoitaa osan karsinnasta ja joillekin sattuu onnettomuus ennen kevättä. Ruukkuja putoilee, kasveja kuivuu, palaa tai tuholaiset syövät. Muutama saa olla varalla niin kauan kuin ne pysyvät pienenä. (Nyt olen aktiivisesti unohtanut Fataliin yllätyssiemenet, joista on 8 itänyt). Lisäksi ikkunalla kukoistavat talvehtineet 3 baccaa jo melko isokokoisina.

Tässä kuitenkin luetteloa tämän vuoden baccatumeistani:

Inca Red Drop aloitti Peru-buumin jo viime kesänä yllättämällä minut aikaisuudellaan, maullaan, satoisuudellaan ja helppoudellaan. Kerta kaikkiaan huoleton pikku chili. Viime kauden todellinen työjuhta on Inkojen ruokapöydistä meille levinnyt.
Inca Red Drop:
Tämän vuoden taimi on jo kolmen kuukauden ikäinen ja aloittaa juuri kukintaa. Korkeutta sillä on vain 25 cm, leveyttä 35. Olen tainnut hidastaa tämän kasvua aika tavalla, kun pidin sitä 7 cm taimiruukussa näihin asti. Mehupurkkiin se pääsi vasta viikko sitten ja muutamassa päivässä kasvu käynnistyikin uudella vaihteella. Tämä Inca on katkaistu latvasta jo 5 cm korkuisena ensimmäisten oikeiden lehtien yläpuolelta ja siitä kohdasta lähtevät nuo haarat. Viime vuoden ensi sadosta on kuvia vapunaatolta: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg44610#msg44610

Omnicolor on Suomessakin melko hyvin tunnettu pienehkö pensasmainen chili, jonka raakileet vaihtavat väriä vaaleasta sinertävän kautta punaiseen. Omani on pienellä taimella. Infernon esittely: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=157.msg2258#msg2258
Jaahas, Omnicoloria onkin näköjään kahta eri kantaa liikkeellä, PI 215739 ja PI 260590. Näistä jälkimmäinen vaikuttaa enemmän siniväriseltä. Minulla on tuota vähemmän sinistä Infernon esittelemää mallia. Nimestä käytetään myös muotoa Aji Omnicolor.

Kellu Uchu on sitten täysi arvoitus. Se on Inkojen muinaisen valtakunnan "Keltainen chili" tai "Keltainen baccatum" riippuen siitä, miten ketšuan kieltä tulkitaan. Sen nykymuotoina mainitaan Aji Amarillo, Lemon Drop, Hot Lemon ja Peru Yellow, kaikki tunnettuja perulaisia lajikkeita. Saapa nähdä, mitä tuosta tulee. Noilla lajikkeilla voi hyvinkin olla yhteinen esi-isä, mutta tämä se ei välttämättä ole. Siemenliikkeet osaavat nimetä uutuuksiaan kummallisilla tavoilla. Taimi on rotevakasvuinen ja isolehtinen toistaiseksi. Jättää muut ikätoverinsa alleen varjoon.

Peruvian Orange voisi sekin kuulua noihin Kellu Uchun perillisiin, mutta sen hedelmä on pieni ja tylppä. Aromistaan tuota on kehuttu.

Aji Norteno lienee miedohko baccatum. Se on "maalaislajike", jota ei kasvateta kaupallisesti, vaan sitä löytyy talojen pihoilta Perun pohjoisen rannikon jokilaaksoista melko pieneltä alueelta. "Pohjoinen aji" tarkoittaa siis vain Perun mittakaavassa pohjoista, eli se on melko tarkkaan päiväntasaajalta kotoisin.
http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=163.msg2658;topicseen#msg2658

Aji Verde kuuluu edellisen kanssa samaan ryhmään paikallisia chilejä. Sen nimi on sikäli hassu, että tuo tarkoittaa vihreää chiliä, mutta tämä kypsyy kyllä punaiseksi tai oranssiksi. Olisiko niin, että paikalliset käyttävät sitä kuitenkin raakana?

Aji Chanca on yhdysside viime vuoteen ja Kolumbuksen retkiin. Diego Alvarez Chanca oli Kolumbuksen lääkäri, joka kehui matkan jälkeen chilien terveysvaikutusta ja näin levitti niitä Eurooppaan. Hänen mukaansa nimetty baccatum on kotoisin Etelä-Amerikasta. Tarkempaa kotipaikkaa en vielä ole löytänyt. Chili on miedohko ja sen pitäisi sopia tuoreena käytettäväksi. Tämä lienee harvinainen tapaus, sillä Googlekin löytää vain yhden merkinnän; Australialaisen John The Chillimanin sivustolta. John kehui sitä minulle samoin kuin Rocoto Manzano Orangea ja minä lankesin houkutukseen.

Campane on viimevuotinen tuttavuus, jolle on paikka parvekkeen pylvästä kiipeilemässä lattialta kattoon asti. Sen kotipaikaksi mainitaan mm. Brasilia, mutta menkööt tämän kerran vierailijana, naapurivaltio kun on. Perulaisista en noin isoa ole löytänyt. Se oli viime kesän suosikkichilejäni: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg49588#msg49588

Vielä minulla on kasvamassa Rain Forest Trifoliage, jonka sain lisälahjana amerikkalaisesta siemenkaupasta, kun ostin nipun perulaisia lajikkeita. Sen tarkasta alkuperästä ei ole varmuutta, mutta Amazonasin rannoilta tuo on ja tämän maailman pisimmän tai ainakin leveimmän joen alkulähteethän ovat Perussa ja ensimmäiset tuhannet kilometrit se kiemurtelee siellä. Chilillä on kirjavat lehdet.

Pahimmillaan noista pitää puolet karsia kesään mennessä. Tosin annuumeja en tänä vuonna juuri kasvattele, joten niiltä vapautuu vähän tilaa, elleivät sitten nuo tapille leikatut rangat autotallista kuitenkin innostu kasvamaan. Rocotot saavat ulkoilmaa. Enintään yhden Manzanon voin kokeilla parvekkeella, kun se kerran menestyy Australian kuumuudessakin.


Chilivaari

Chinenset on laitettu itämään, mutta kaikki toivomani lajikkeet eivät tunnu haluavan tänne kylmään Suomeen. Tuossa kuitenkin aikaisemmin kylvetyt köllöttelevät aamupäivän auringossa.

19.2.2009:
Tässä laatikollinen chilin taimia. Oikeassa laidassa pienimpänä on uuden vuoden kunniaksi itänyt Peruvian Chinense. Sen yrittää jättää alleen kaksi viikkoa myöhemmin kylvetty risteytys Fatalii X Peruvian Chinense. Käenpoika yrittää kampittaa "aidon asian" pois pesästä. Vasemmassa laidassa on kooltaan ja iältään näiden välistä oleva intialainen Bhut Jolokia.

Olisi varmaan ruukun vaihdon aika, mutta tuolla kasvuvauhdilla ikkunatilani loppuu jo maaliskuulla, joten odotellaan ja annetaan kasvun hidastua.

Chilivaari

Annuumiosasto jääkin tänä vuonna pieneksi. Vain 1 perulainen ja pari intialaista on kasvamassa.

Binguita de Mono eli apinan erektio, tuttavallisesti vain Mono. Siinä on pieni pystykasvuinen, punainen palko. Se on sademetsän kasveja, joten parvekkeen olosuhteet sitä tuskin suosivat. Tämä oli kuitenkin yksi harvoja perulaisia annuumeita, joita löysin. Siellä päin maailmaa ei niitä juuri viljellä. Rocoto (c. pubescens) on perusperulaista ruokaa, kuten perunakin ja chili on  joko Aji, eli baccatum tai sitten tulisempi chinense.

Gundu on kirsikkatyyppinen, siis pyöreä intialainen viime kaudelta. En saanut sitä silloin itämään joten nyt piti kokeilla eri firman siemenillä - ja onnistui.

Suelin Uusi, outo intialainen. Tiettävästi melko iso, pensasmainen kasvi, jossa on reilun kokoiset punaiset palot. Australialainen siemensivusto taitaa olla ainoa, jolla tätä on myynnissä. Viime kesänä kasvattelin Intian kaikkein tavallisimpia chilejä, nyt on harvinaisempien vuoro.

Fataliin yllätyslajikkeista 2-3 näyttäisi kapeiden lehtien perusteella olevan annuumeita, muissa on leveät, jopa herttamaiset lehdet. Taimet ovat vielä pieniä, joten voi olla liian aikaista tehdä johtopäätöksiä. Yritänpä silti demonstroida, miten minä noin päättelen.
Yllärit 19.2. 
Näiden kylvöstä talouspaperin pinnalle on nyt kuukausi ja edellinen kuva niistä oli helmikuun alussa sirkkalehtivaiheessa. Kolmessa viikossa on lehtiä tullut paljon lisää. Litran laatikossa on kaksi riviä chilejä, 5 tainta kummassakin. Ylärivissä ovat yllätyslajikkeet. Pari ensimmäistä näkyvät heikosti, mutta ovat leveä- jopa herttalehtisiä ilmeisiä baccatumeita. Kolmas, korkea ja kapealehtinen on annuum. Alarivissä nimittäin ovat vasemmalta oikealle luettelemani 3 annuumia. Viimeisenä oikealla on chinense. Sen lehtien ryppyisyys ja muoto on jo aika hyvin esillä, vaikka tuon kokoisina ne voivat olla vielä aivan baccatumien kanssa saman oloisia. Isompana lehdet paksuuntuvat ja ryppyyntyvät ja kiiltoa tulee lisää. Ylärivin neljäs on aika tyypillinen bacca. Minulla on toisessa laatikossa lisää näitä ylläreitä ja siellä on ehkä 2 annuumia lisää.

Muutama ranka oli autotallissa vahvasti leikattuna odottamasta mahdollista heräämistä kevääseen. Niistä Pusa Jwala on ollut lämpimässä jo viikkoja, eikä mitään kehitystä ole tapahtunut. Indian PC-1 olisi toinen lajike, jonka haluaisin herätellä terävän makunsa vuoksi.

Riiviö

Ihailin juuri omaa Criolla Sellaani, ne ovat juuri tuollaisia herttatyvisiä, kaljuja, kun taas vieressä on herttaisen karvaiset Rocoto Grandet... Pitää alkaa lannoittamaan kun ovat nyt hidastaneet kasvua...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

Viime päivinä taas kerran pinnalle nousseeseen latvomiskeskusteluun löytyi ikkunalaudaltani sopiva lisäesimerkki:

Kellu Uchu 23.2.
Lemon Dropin tai Aji Amarillon lähisukulainen Kellu Uchu alkoi kasvaa hyvin aggressiivisesti ja peitti pahasti naapureitaan. Se oli jo 30 cm korkea, hento runko ja valtavat lehdet. Leikkasin puolet varresta pois. Muutamassa päivässä latvaan tuli kaksi haaraa ja pitkin vartta alas asti alkoi versoa uusia oksia. Varsi myös tukevoitui selvästi. Nyt tuosta taitaa tulla tosi tuuhea. Ei ole ehkä lajikkeelle ominainen kasvutapa, mutta mahtuu paremmin ikkunalleni, missä on vain puoli metriä kasvutilaa. Yläosaa rajaa lasihylly, jolla pienemmät taimet nauttivat loisteputkista hieman lähempänä valoa. Repaleinen lehden reuna on siirrellessä tarttunut johonkin bonsain oksaan, ei sitä kukaan syönyt ole.   ;)

Chilivaari

helmikuu 25, 2009, 16:31:00 ip #71 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2009, 17:26:50 ip käyttäjältä Chilivaari
Nyt tökkii, tökkii pahasti idätykset.


Tämä ei ole neulatyyny vaan chilin siemen. Kolme viikkoa se on maannut kostealla talouspaperilla odotellen itämistä. Ei tullut itua, tuli hometta. Jo viikko sitten näin, että Peruvian Shiny Redin idätyksestä ei tule mitään, kun ensimmäiset sauvahomeet ilmestyivät.

Jo viime vuonna puolet Reimerin siementalosta tilaamistani lajikkeista ei itänyt ja niihin muodostui hometta. Toisiin sauvamaista, toisiin harmaata seittiä. Aina samoihin lajikkeisiin samaa tyyppiä, eikä viereisissä ollut mitään vikaa.

Nyt erehdyin taas tilaamaa sieltä, vaikka hyvin muistin tuloksen. Ajattelin kait, että jospa olisivat parantaneet laatua. Eipä ollut. Nyt ei idä yksikään lajike niistä neljästä, joita tilasin ja kahdessa on hometta, sitä samaa sauvaa taas, ameriikan hometta. Sitä ei ole ollut yhdessäkään tänä talvena idättämässäni siemenessä tähän asti, eikä sitä nytkään ole viereisissä lajikkeissa. Samasta pussista kylvettyyn uuteen erään sitä taas tulee.

Kolme viikkoa on ensimmäinen erä yrittänyt itää ja uusia olen laittanut puhtaisiin astioihin lisää. Toistaiseksi olen kylvänyt 32 siementä, joista 1 on itänyt, sekin vähiten kaipaamaani lajiketta. Kai se on tasapuolisuuden vuoksi sanottava, että viime vuonna tavallisimmat lajikkeet itivät ihan normaalisti, oudommat erittäin vaivalloisesti. Tänä vuonna taisi tulla tilaukseen vain noita valtavirran ulkopuolisia lajikkeita. Miten vanhoja lienevätkään ja miten käsiteltyjä? Monet siemenet mustuvat nopeasti ja tumma keskusta paistaa läpi, toiset pehmenevät mössöksi ja alkavat haista.

No, tästä ehkä opitaan ja onhan noita lajikkeita jo nytkin liikaa. Tyydytään näihin, jotka haluavat meillä kasvaa.

EDIT:
Selittelyn puolelle menee, mutta edellinen idätyserä aivan muualta hankittuja siemeniä iti muutamassa päivässä 41 siementä 42:sta. Vuosi sitten kokeilin Reimerin ongelmalajikkeita niin mullassa, turpeessa kuin paperissakin. Ei tulosta missään. Biodynaamisen kalenterin oikeat kylvöpäivät saivat pariin siemeneen eloa mullassa. Se jäi nyt kokeilematta.

Leknu

Niin on hienoja kuvia että aivan pakko kysyä millaisella kakkulalla sinä noita kuvailet?


Chilivaari

Eipä viitsitä pahoittaa mieltä ikävillä asioilla, kun iloisia ja kauniitakin on tarjolla:
Kukkia 26.2.
Rocoto kelpaisi kukkivaksi huonekasviksi. Tämä on Fataliin yllätyssiemenistä kasvatettu ensi viikolla kolme kuukautta täyttävä toistaiseksi tuntematon pubescens. Se majailee edelleen maitotölkissä ja korkeutta kasvilla on vain 25 cm. Runsas kukinta on pitänyt pituuskasvun aisoissa jo kuukauden ajan. Jos oikein tarkasti katsot, alaosan kukkien välissä on pikkuinen chilin alku mutkaisen varren päässä kuihtuneiden kukkien vieressä. Enpä usko, että tähän vielä Rocotoja kasvaisi. Liian varhaista on.

sik

Mä haluun kans kaskivi noin suuriksi!  :o

Chilivaari

Vähän aikaa - vähän kärsivällisyyttä!
Koskaan ennen en ole pubescenseja kasvattanut, joten siitä hommasta en tiedä mitään. Tuskin tässä näin olisi pitänyt käydä. Ulkokasvejahan nuo ovat?

Kolmen kuukauden päästä sinunkin taimesi kukkivat, kunhan muistat muutaman kerran vaihtaa isompiin ruukkuihin ja kastella tarvittaessa. Silloin ne myös tuottavat satoa, kun aurinkoa on tarjolla. Nyt raakileiden kehitys on hyvin kyseenalaista.


Riiviö

Haluatko kokeilla sillä Virkonilla käsitellä noita homesiemeniä? Voisin lähettää kirjeessä, en just nyt tiedä mitä ne maksaa, mutta otan selvää. Ei sitä tiedä itääkö ne paremmin, mutta mun kokemuksen mukaan se kyllä auttoi, niissä mitkä ylipäänsä aikoivat itää... Sähköpostia voi laittaa jos kiinnostaa :)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - helmikuu 26, 2009, 17:19:18 ip
Haluatko kokeilla sillä Virkonilla käsitellä noita homesiemeniä?


Kiitos tarjouksesta, mutta heitin homeiset roskiin. Tämän vuoden idätykset on nyt tehty, luulisin.  ;)

Chilivaari

Karsinta on minulle vaikea laji. Näitäkin taimia on liikaa. Viime kesän lopulla sain vain 4 täysikasvuista chinenseä mahtumaan parvekkeen aurinkoisimmalle hyllylle - ja vain siinä ne kukkivat menestyksellisesti. Siitä tuli kyllä riittävästi satoa pieneen ruokakuntaan. Suosikkini oli Hyötykasviyhdistyksen oranssi Habanero, jota en nyt ole kylvänyt ollenkaan. Sitä makua voi vielä tulla ikävä. Yksi ranka on autotallissa odottamasta mahdollista heräämistä kevääseen. ::)

Tässä kuitenkin 6 perulaista ja pari muuta uutta chinenseä ensi kesäksi tutkittavaksi. Ties mitä herkkuja löytyy.

Peruvian Chinense  Australialaisen John the Chillimanin mainiot kuvat tästä erikoisesta chinensestä saivat minut valitsemaan sen. Se on mieto, hedelmä on pitkulainen palko, ryppyinen ja kahvinruskea. Satoisa salaatti-chinense, sanoo John. Tuommoista en ole ennen tavannut.

Fatalii X Peruvian Chinense  on Suomessa tehty risteytys. Hämmästyin niin havaitessani amerikkalaisella siemensivustolla chilin alkuperämaaksi Finland, että sijoitin kolme taalaa tähän risteytykseen, joka muodoltaan näyttää aika lailla Peruvian Chinenseltä. Siemen oli erittäin hyvin itävää ja taimi kasvaa ripeästi.

Limo ja Limon saattavat olla kuin kaksi marjaa, mutta voivat ne olla erilaisiakin. Keltaisia kuitenkin ja vähän sitruunan makuisia. Kyselin täällä sivustolla joulukuussa näiden eroja, mutta kun selvää ei oikein tullut, päätin kokeilla molemmat.
Limo 19.2.
Limon laitoin itämään joulukuun alkupuolella ja tässä se on 9 viikon iässä isolla taimella, korkeutta 30 cm. Eilen se aloitti kukinnan, mutta satoahan ei tähän aikaan vuodesta näillä valoilla ole vielä odotettavissa. Varhain keväällä kuitenkin, kunhan aurinko alkaa vaikuttaa. Haaraantumisen se teki ihan itse, leikkelemättä.  Pikkutaimena se muistutti baccatumia, mutta kyllä sieltä vähitellen chinensen piirteitä paljastuu. Noilla nimillä on molempia lajeja liikkeellä ja sitten tulevat vielä Aji etuliitteellä sekä baccatumit että annuumit. Sotkua on, mutta Limoa on myös kehuttu maultaan. Limon saattaa olla sileämpi ja tulisempi. Tai sitten aivan samanlainen.
   
Carmine Tässä on taas nimisotku ja sen johdosta en ehkä kasvata tätä tainta kovin isoksi. Siemenliikkeen mukaan tämä on pitkäpalkoinen keltainen PI 215730, mutta USDA:n  tietokanta ei sellaista numeroa tunne lainkaan. PI 215731 tuntee myös nimen Carmine ja on toisten mukaan pieni punainen, toisilla Limon tapainen keltainen. Tämä saattaa joutua ensimmäisten joukossa karsituksi, kuten myös toinen tuosta Limo/Limon parivaljakosta, jos näyttävät kovin samanlaisilta.

PI 439450 on pieni pyramidin muotoinen punainen chili, jonka hankin, kun itävää Shiny Rediä ei löytynyt. Tämä muistuttaa sitä jonkin verran, on vain vähän pienempi. Nämä kaksi viimeistä ovat vasta aivan pikkutaimella, sirkkalehdiltä ulos kasvamassa.

Tämä osasto karsiutui aivan luonnollisesti jo lähtöviivoilla, kun Reimeriltä tilatut Peruvian Shiny Red ja Miscuchu homehtuivat siemeninä  idätettäessä ja Habanero Peruvian White iti yhdellä siemenellä pitkän yrittämisen jälkeen, mutta sekin taimi oli sitten viallinen ja menehtyi. Niiden tilalle otin yhden melkein perulaisen ja yhden intialaisen.

Biquinho Pieni, punainen, "kyyneleen muotoinen" chili Amazonasin varrelta, Brasiliassa yleinen, mutta kasvaa myös Perussa Amazonin latvavesillä. Tällä kohtaa minulle selvisi knoppikysymyksen vastaus: Mikä valtamerialusten satama on kauimpana merestä? Vastaus on Iquitos Perussa. Se on 3400 kilometriä Atlantin valtamerestä Amazonia ylöspäin (vain 106 m merenpintaa korkeammalla). Iquitoksesta laivataan mm. öljyä ja kumia.

Bhut Jolokia Intian Assamista, se maailman tulisimmaksi chiliksi virallisesti mitattu. Enpä ole noista ennätysscovilleista kovin kiinnostunut, mutta kun tuollainen tuli kaupantekijäisinä tilaamatta, ehkä se pitäisi testata.

Talvehtimassa minulla on 3 viimekesäistä chinenseä. Ei näistä pulaa tule. :D