tammikuu 10, 2025, 10:46:46 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


kocmokin testipenkki 2009

Aloittaja kocmok, tammikuu 06, 2009, 16:42:46 ip

« edellinen - seuraava »

kocmok

Viimevuosi oli ensimmäinen kasvatusvuosi, satoa tuli melko hyvin ja rehuja oli kasvamassa kokolailla sekavalla rangella.

Tänä vuonna ajattelin yrittää saada hieman jotain järkeäkin toimintaan ja päätin keskittyä Väliamerikan ja erityisesti Meksikon lajikkeisiin (ja muutenkin koko ruokavalioon). Kysymys kuuluu mitkä lajikeet ovat mielestänne must-have-lajikkeita ko alueelta? Chilaca, Jalapeno, Poblano, mitä muuta?

wille

tammikuu 06, 2009, 17:24:30 ip #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 06, 2009, 17:36:12 ip käyttäjältä wille
Serrano, chiltepin ja guajillo tulee mieleen näin äkkiseltään.

E: Ja toki alueen pubescensit kannattaa ottaa huomioon!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

kocmok

Päivitystä tilanteeseen. Päätinkin jättää tämän Meksikoaiheen hamaan tulevaisuuteen ja kokeilla reservissä olevilla siemenillä vielä tämän vuoden. Kokoonpano ei kovinkaan paljon eroa viimevuotisesta, mutta koitan hoitaa homman hieman tarkemmin ja viritellä "oikean" kasvarinkin kevään aikana.

09.01.2009 Multiin meni (2 kpl kukkamulta, 2 kpl kaktusmulta):

Annuum:
2 * 2 kpl Early Jalapeno
2 * 2 kpl Lombardo
2 * 2 kpl Cayenne
2 kpl Short Yellow Tabasco
2 * 2 kpl Birds Eye Piripiri (Gambia)
1 kpl talvehtinut Rawit

Pubescens:
2 * 2 kpl Turbo Pube

Baccatum:
2 * 2 kpl Lemon Drop
2 kpl Aji Habanero
2 kpl Aji Benito (lisäksi 2 talvehtinutta taimea)

Chinense:
2 kpl Caribbean Red Habanero

Muut:
2 * 2 kpl Dutch-Habanero

18.01.2009 Itämistilanne on seuraava:

Annuum:
2(/2) + 0(/2) kpl Early Jalapeno
0(/2) + 0(/2) kpl Lombardo
0(/2) + 0(/2) kpl Cayenne
1(/2) kpl Short Yellow Tabasco
0(/2) + 0(/2) kpl Birds Eye Piripiri (Gambia)
1 kpl talvehtinut Rawit

Pubescens:
0(/2) + 0(/2) kpl Turbo Pube

Baccatum:
1(/2) + 1(/2) kpl Lemon Drop
0(/2) kpl Aji Habanero
0(/2) kpl Aji Benito (lisäksi 2 talvehtinutta taimea)

Chinense:
2(/2) kpl Caribbean Red Habanero

Muut:
0(/2) + 0(/2) kpl Dutch-Habanero


kocmok

Annuum:
2(/2) + 0(/2) kpl Early Jalapeno
1(/2) + 1(/2) kpl Lombardo
0(/2) + 0(/2) kpl Cayenne
1(/2) kpl Short Yellow Tabasco
0(/2) + 0(/2) kpl Birds Eye Piripiri (Gambia)
1 kpl talvehtinut Rawit

Pubescens:
1(/2) + 0(/2) kpl Turbo Pube

Baccatum:
2(/2) + 1(/2) kpl Lemon Drop
0(/2) kpl Aji Habanero
1(/2) kpl Aji Benito (lisäksi 2 talvehtinutta taimea)

Chinense:
2(/2) kpl Caribbean Red Habanero

Muut:
1(/2) + 1(/2) kpl Dutch-Habanero

kocmok

Asiasta aivan kolmanteen - luomutorjuntaan.

Kuivailin pienen satsin ylijäämä Habaneroja taannoin ja maistelin vasemmalla kädellä *hieman* konjamiinia. Hommahan (siis habaneroprojekti) meni muutaman mutkan kautta aivan bärssiilleen, syitä en ala erittelemään, mutta habaneroista tuli pitkälti ihmisravinnoksi kelpaamatonta tavaraa.

Toinen asia joka ei mitenkään liity chileihin liittyy pihalla tänävuonna rehottavaan metsähiiri ja myyräongelmaan.

Mietin mitä haboille tulisi tehdä jolloin sain kuningasidean. Jauhoin habanerot valkosipulin ja ruokaöljyn kanssa tasaiseksi tahnaksi ja skuuppasin tavaraa myyränkolojen suulle, lintulaudan alle maahan josta myyrät ja hiiret hakevat maahan pudonneita siemeniä ja omenapuiden juurelle.

Seoshan toimii ja pihalla ei myyrät eikä hiiret enää melskaa. Korkeintaan naapurin pihalla.Vanhankansan kikkahan on käyttää valkosipulia myyriin, mutta hiiriin se ei käsittääkseni ole tehonnut. Entäs ne linnut, eivät ole olleet millänsäkään.

Voisiko joku viisaampi kertoa onko tätä syytä rajoittaa, lieneekö tästä ympäristölle haittaakaa? Itse en ainakaan keksi.

Aji Ungreat

Lainaus käyttäjältä: kocmok - tammikuu 22, 2009, 14:57:54 ip


Seoshan toimii ja pihalla ei myyrät eikä hiiret enää melskaa. Korkeintaan naapurin pihalla.Vanhankansan kikkahan on käyttää valkosipulia myyriin, mutta hiiriin se ei käsittääkseni ole tehonnut. Entäs ne linnut, eivät ole olleet millänsäkään.

Voisiko joku viisaampi kertoa onko tätä syytä rajoittaa, lieneekö tästä ympäristölle haittaakaa? Itse en ainakaan keksi.


Syy siihen, että lintuihin ei vaikuta, on yksinkertaisesti se että lintuihin kapsaisiini ei vaikuta. Vain nisäkkäät tuntevat poltteen.

Ja eipä kai sinänsä siitä haittaa ole. Jos on todellinen syy saada häiritsevät eläimet pois pihoilta niin miksei tuotakin voisi käyttää. Onhan se toki mahdollista että myyrät ja hiiret polttavat suunsa, mikä on omalla tavallaan hulvatonta, ja toisaalta taas aika kieroa mutta joo..
Tälläisestä asiasta on varmasti aika monta mielipidettä.
Jossei viina, sauna ja kitara auta, on tauti kuolemaksi.

kocmok

Niin, ideana ei ole tuottaa hiirille/myyrille kipua, vaan tarkoituksena oli tehdä mönjä jonka haju karkoittaa jyrsijät. Uskoisin hiirten haistavan jo kaukaa että tämä paikka on syytä kiertää kaukaa ja se ei ole syötävää.

Chilisusi

Itse ainakin sitä mieltä että tuo jos mikä on orgaanista torjuntaa ja jos hiiriparkoja säälii niin siinäkin kunnon polte voittanee varfariinin. Voisin kuvitella että aika nopeasti hajoaa kapsaiini, jos kohta ihan omppupuun juurakkoon en tunkisi :)
Mutta asiallisesti ottaen en ole ainakaan kuullut että olisi haittavaikutuksia.
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

ottulo

Mahtaisikohan tuosta kehittää jotain, jota voisi käyttää hiirien torjuntaan talon sisällä? Valkosipulia ei ehkä uskalla sekoittaa, voisi karkottaa muitakin kuin eläimet. Ja kissanpennun olisi tarkoitus viihtyä myös. Loukulla sain yhden kiinni, mutta ainakin yksi vielä mellastaa seinissä eikä tunnu innostuvan loukusta.

kocmok

05.02.2009

Takaisin asiaan, 2009 vuosi muodostuu siis allaolevaksi. Mikähän siinä on että taaskaan Pubescensosasto ei ota tulta alleen, hankalaa on...

Annuum: Early Jalapeno, Lombardo, Cayenne, Short Yellow Tabasco, Rawit
Baccatum: Lemon Drop, Aji Habanero, Aji Benito,
Chinense: Caribbean Red Habanero
Muut: Dutch-Habanero, Kiinan ihme

kocmok

02.03.2009


Dutch-Habanero, Lemon Drop, Short Y, Cayenne, Early Jalapeno, Aji Habanero, Red Caribbean Habanero, Lombardo

Ikää 6 viikkoa, mittaa 20 cm +- 2 cm. Valona pari 20W ESLiä. Kuitenkin kasvu pysähtyi jostain syystä noin viikko sitten.

Kasvit saavat jokatoisella kasvukerralla Alg-A-Micciä ja Bio-Growta ohjeen mukaan. Saavatkohan nämä kenties jotain övereitä (tai kaipaavat jotain muuta) siitä huolimatta, sillä Lemon Droppi ja Aji Habanero "käpristelevät" lehtiään:


Lemon Drop


Kaverini turautti viime kesänä omien chiliensä juurelle silkkaa kananpas*aa ja sai aivan jumalattoman tiheät pusikot. Itse en uskaltanut tehdä, pelkään että juuret "palavat", vai?!?!?

Sitten talvehtinut Rawit. Puska on 70 cm mittainen, ja on alkanut puskemaan nupun alkuja ihan tosissaan, kannattaakohan ne vielä nyppiä, vai antaako kukkia ja pudottakoon sitten kukkansa jos niikseen tulee?


Thai / Rawit

Työpaikalla talvehtinut Aji Benitokin on lähtenyt Hurjaan kasvuun, Kiinan ihme sensijaan vaikuttaa "hieman" heikolle. Kiinanlainen lähti tammikuulla kovaan kasvuun kunnes yhtäkkiä alkoi pudottamaan lehtiä. Nämä eivät ole saaneet mitään lannoitusta.


Aji Benito ja Kiinan ihme (Fong Sai Yuk  ;) ?)

MasaT

maaliskuu 02, 2009, 19:42:38 ip #11 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 03, 2009, 17:46:36 ip käyttäjältä MasaT
Lainaus käyttäjältä: kocmok - maaliskuu 02, 2009, 17:56:13 ip
02.03.2009
Kaverini turautti viime kesänä omien chiliensä juurelle silkkaa kananpas*aa ja sai aivan jumalattoman tiheät pusikot. Itse en uskaltanut tehdä, pelkään että juuret "palavat", vai?!?!?

Noita biolanin kananpaska-merilevärakeita käytin viime kesänä ruukkujen pohjalle. Kyllä se ihan toimi.
Mutta jos tarkoitat että menee suoraan hakemaan kanalasta lannoitteeksi, niin en suosittele. Kyllä se on liian jytyä! Vaatii ainakin hyvän kompostoinnin ennen käyttöä.

kocmok

Päätin suosiolla jättää pois viimevuotisen "kasvattamoni", saunasatulla vuoratun kaapin jossa ajastinta, tietokoneen puhaltimet, valot ja lämppäri ja sen sijaan kasvatan nämä nyt ihan vaan tavallisissa purkeissa huoneen lämmössä parin ESLin alla hyllyllä. Yritin tehdä viime vuonna myös tarkan aikataulun koska kastellaan ja minkä verran, samoin Bio-Bizzit ja kaikki ennakkosuunnitelman mukaan.

Tänä vuonna etenen enemmän perstuntumalla ja vaikuttaa että nämä kasvavat paljon paremmin kuin viimevuotiset. Taisin aiemmin sortua poikamaiseen yliyrittämiseen. Tai sitten en vain osannut hommaa. No, nyt etenen enemmän kasveja tarkkailemalla ja toimimalla sen mukaan, yritän kasvattaa nämä samalla lailla kuin yrtitkin.

kocmok

Nyt tarvitaan kokeneempien apua.

Lyhykäisyydessään, kannattaako chilien antaa jo kukkia vai nyppiä nuput pois?

Valtaosa kasveista on vasta 25-30 cm korkuisia ja puskevat kovaa vauhtia nuppuja. Auttaisiko isommat ruukut, kasvit ovat nyt 12 cm ruukuissa, pitäisikö ne jo siirtää isompiin ruukkuihin? Erityisesti Fataliin Dutch-Habanero pukkaa nuppua vaikka on vasta 25 senttinen (tosin todella tuuhea ja elinvoimainen) puska.

Vai kannattaako luonnon antaa hoitaa homman, jos kasvit katsovat pystyvänsä kukkimaan niin antaa mennä? Jaksavatko ne kasvattaa podit kypsiksi kokonsa takia? Toisaalta, jos nypin nuput pois kasvi voisi keskittyä kasvamaan vielä kokoa ja myöhemmin kesällä olisi mahdollisesti parempi sato.

Frankstain

Yleensä nypin nuput pois taimivaiheessa niin pitkälle kuin jaksan, jolloin kasvi haarautuu jokaisen poistetun nupun kohdalta. Kun nuppuja alkaa olla useita kymmeniä, ja monta kasvia, into hiipuu ja luonto saa puksutella omalla painollaan. Testimielessä jatkoin nyppimistä yhdessä jallussa vielä puskan ollessa yli puolimetrinen ja tuuhea, tuloksena oli vain sadon viivästyminen verrokkiin nähden määrän juurikaan lisääntymättä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: kocmok - maaliskuu 12, 2009, 09:01:20 apLyhykäisyydessään, kannattaako chilien antaa jo kukkia vai nyppiä nuput pois?


Kas siinäpä ajankohtainen kysymys. Sanon heti, että minä en tiedä vastausta. Kertomani esimerkkitapaukset eivät kelpaa yleistyksiksi, niin vähiin kokemuksiin ne perustuvat. Tuossa olisi jollekin käytännön testien paikka. Samanlaiset lajikkeet ja sama hoito, vain nuppujen nyppiminen erona. Sittenkin jää kysymys, kuinka pitkälle tuota nyppimistä tulisi jatkaa. Ehkä testikasveja pitäisi olla useampia ja erilaiset nyppimistyylit.

Kun keksin tämän sivuston vuonna 07, tuo kysymys oli hyvin usein esillä ja sen hetken auktoriteetit nyppivät innokkaasti ainakin vesiviljelyn kasvejaan. Silmät ymmyrkäisinä lueskelin tuollaisesta, täysin luonnottomasta kasvatusmetodista. Nyt ymmärrän kyllä tarkoituksen, mutta en silti ole ryhtynyt mokomaan puuhasteluun.

Useimmiten nuput tai kukat putoilevat ihan itsekseen, jos kasvi ei ole valmis satoa tuottamaan tai valo ei siihen riitä. Pari tapausta minulla oli viime keväänä, jolloin varmaan olisi ollut eduksi nyppiä vaikka pikku raakileet pois. Molemmat olivat Habaneroja. Ne kukkivat maaliskuussa ja jonkun aurinkoisen päivän vaikutuksesta pari kukkaa kehittyi eteenpäin. Sato jäikin sitten näihin kahteen, kun sitä seurasi pitkä pilvinen kausi. Nuo kypsyivät toukokuun alussa ja vasta silloin kasvit aloittivat uuden voimakkaan kasvun ja kohta uuden kukinnan. Toista kuukautta kasvu oli hidasta. Toisaalta se sopi siihen aikaan minulle. Isommat eivät olisi ikkunalle mahtuneetkaan ja sainhan maistiaisia aikaisin.

Jotkut annuumit voivat keväälläkin tehdä ihan maistuvan sadon, hidastavat kasvuaan siinä samalla, mutta jatkavat kukintaa, kun ensimmäiset alkavat kypsyä. Näissäkin on jatkuvasatoisia, varsinkin pienempiä palkoja tuottavissa.

Muutama baccatum, erityisesti taas tänäkin vuonna Inca Red Drop kykenee sekä kasvamaan että tuottamaan satoa samaan aikaan. Kun Incassa vielä sato on jatkuvaa, sen nyppiminen olisi aivan turhaa.

Tuo Frankstainin jallutarina osoittaa, että nyppimistä voi myös tehdä liikaa.

Lainaus käyttäjältä: Frankstain - maaliskuu 12, 2009, 09:49:54 ap
Yleensä nypin nuput pois taimivaiheessa niin pitkälle kuin jaksan, jolloin kasvi haarautuu jokaisen poistetun nupun kohdalta.


Tuo menee kyllä juuri toisin päin.  :-*
Kasvi haarautuu ensin ja kehittää nupun (tai nipun nuppuja) siihen haaraan. Yleensä ensimmäiset noista putoilevat ihan itsekseen.


Leknu

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 12, 2009, 12:23:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Frankstain - maaliskuu 12, 2009, 09:49:54 ap
Yleensä nypin nuput pois taimivaiheessa niin pitkälle kuin jaksan, jolloin kasvi haarautuu jokaisen poistetun nupun kohdalta.


Tuo menee kyllä juuri toisin päin.  :-*
Kasvi haarautuu ensin ja kehittää nupun (tai nipun nuppuja) siihen haaraan. Yleensä ensimmäiset noista putoilevat ihan itsekseen.


Haara tulee ensin, nuppu myöhemmin, mutta tuleeko haara silti nupun takia, vaiko nuppu haaran vuoksi? ???
Itsellä on pari murheenkryyniä, jotka vain haaroittuvat kerta toisensa jälkeen kun nupun olen poistanut. Ikävä kyllä ei ole verrokkia minkä antaisi kukkia/itse pudottaa nuppunsa... Rasittavaa kun alle 20cm korkuinen puska keskittyy vain latvuston tihentämiseen, ja nuppujen tuottamiseen :(

kocmok

Päädyin tekemään seuraavaa; tuplataimia kun löytyy; vaikka vannoin etten tällä kaudella kokeile yhtään mitään. Kokeilen yhdellä Red Habanerolla, Early Jalapenolla ja Lemondropilla nuppujen poistamista ja toisiin jätän nuput.

Lähtökohdat ovat identtiset, taimet ovat lähes samankokoisia keskenään, purkit ovat samankokoiset, pohjalla 2 puikkoa kananp*skaa ja multa on kukkamullan ja kaktusmullan sekoitusta. Lisäksi saavat saman määrän (50 ml) vettä kerrallaan ja valaistus & lämpötila ovat samat, taimet pidän vierekkäin.

Tällä pitäisi saada melkohyvin selville mikä vaikutus nuppujen poistolla on.

Asiasta kolmanteen, ei kellään muuten satu olemaan tarpeetonta/ylimääräistä 6-9 m2 kasvaria?

kocmok

toukokuu 01, 2009, 23:01:38 ip #18 Viimeisin muokkaus: toukokuu 08, 2009, 20:12:35 ip käyttäjältä kocmok
No niin, tänä vuonna isot puskat rulaa:


näistä kuvista on jo pari viikkoa, nyt mittaa on jo puolentoista metrin korvilla, taimia kymmenkunta lisää...

Sain sitten vihdoin kasvarinkin valmiiksi:


"ammattilaiset", jokohan puskien uskaltaa antaa olla ulkona kasvarissa ilman lisälämpöä? näkyy olevan +5 astetta ulkoilmaa lämpimämpää tuolla sisällä, kosteus vaihtelee 30-60% välivvä

kocmok

Kyllä tämä hieman harjoittelua vaatii, harjoitteluajaksi uhraan muutamia chilien, tomaatin ja yrttien tuplataimia kasvariin, ainakin pari ekaa yötä on mennyt OK vaikka lämpötila onkin laskenut +1'C:n.

Kaikki chilit nostan sinne vasta myöhemmin toukokuun puolenvälin nurkilla, jolloin yölämpötilat pysyvät siedettävämmällä tasolla(?). Työpaikalta pelastin poistoon muuten menevän anturisysteemin (anturit ja näyttö) joka mittaa lämpötilat ja kosteudet ja tekee lokin lämmöistä ja kosteuksista. Vielä kun jaksaisi virittää sen kiinni tietokoneeseen.

Päätin etten tee varsinaista kiinteää kasvupenkkiä mullasta kasvariin, vaan ostin 90 l:n raksapaljuja joihin porasin pohjiin reikiä. Pohjalle kerään kiviä, jotka samalla toimivat "salaojana" että varaavat lämpöä. Samaan tarkoitukseen keräsin lämpöä varaavia takkatiiliä kiertämään kasvarin reunoja.


Palatakseni muuten aiempaan kokeiluuni koskien nuppujen nyppimistä, ne kasvit joista nuput poistin, ovat noin kolmanneksen suurempia kuin verrokit jotka ovat saaneet kasvaa kaikessa rauhassa, eli vast'edes aion nyppiä nuput pois toukokuulle saakka, nyt kukkiminen saa jo alkaa. Tosin niissä kasveissa jotka ovat saaneet kukkia rauhassa on jo vihreitä podeja, veikkaan kuitenkin että kun loppukesästä katsotaan paljonko chilejä on tullut kauden aikana, nämä nypityt vievät mennen tullen voiton.