tammikuu 10, 2025, 15:30:31 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Filagon vuosi 2009

Aloittaja Filago, tammikuu 12, 2009, 00:20:59 ap

« edellinen - seuraava »

Filago

tammikuu 12, 2009, 00:20:59 ap Viimeisin muokkaus: huhtikuu 16, 2009, 18:45:28 ip käyttäjältä Filago
Laji ja lajikekirjo tälle vuodelle alkaa hissuksiin kirkastua, vaikka edelleen on eräitten vanhojen kasvien suhteen epäselvää selviävätkö talvesta ja jos selviävät, saavatko ruukkua vai sankoa kesäksi.

Villit-osio on jo päässyt siemenvaiheen ohi:

Rocopica/ Ulupica, large koki syksyllä kevyen leikkauksen, jolla oli tarkoitus pienentää ja tuuheuttaa ennestäänkin kompaktia olemusta. Ei toiminut odotetusti. Tämän hetken tilanne on joka suuntaan rönsyilevä pehko, joka on lampun alla alkanut nuppuilla mukavasti. Saapas nähdä onko tiedossa kypsiä ennen kesää...

Praetermissum CGN-22795 kasvattaa vasta lehtiä, mutta voi hyvin toistaiseksi pienessä ruukussa.

Lanceolatum ensin itänyt yksilö pääsi juuri ekaan ruukkuunsa, on reilu 10 senttiä korkea ja alkanut haaroa lehtihangoista. Toisena itänyt muutti jo, viimeinen pahnanpohjimmainen asustelee vielä jukurttipurkissa ja etsii mahdollisesti omaa kotia, tosin en kyllä pane pahakseni kahtakaan yksilöä kasvamassa rinnan, ehkä pölyttäminenkin toimisi paremmin kahdella.

Pubescensejä minulla oli viime kesänä vain yhtä lajiketta, ja Rocoto Red jatkaa alasleikattuna lampun alla, kasvattelee nuppuja, mutta on vähän vaisun oloinen sisätiloissa. Pikkutaimena on tällä hetkellä "Locato Long Red", joka koki helikopterionnettomuuden taannoin: nuoremman pojan pieni kauko-ohjattava teki pakkolaskun taimien keskelle lähes traagisin seurauksin. Onneksi jo on alkanut ilmaantua uusia ehjiä lehtiä, ja taimien lähistö on nykyään lentokieltoaluetta. Ja ei kahta ilman kolmatta: itämässä, eilisiltana laitettuna vielä yksi lajike Rocoto Chile de Seda parin siemenen voimin.

Viimevuotiset Annuumit eli  Bolivian Rainbow, Yatsufusa, Fresno, markettiannuum F5 sekä Chilly Chili päätyivät syksyn tullen kompostiin, vain Short Yellow Tabascon leikasin tyngäksi ja annoin jäädä kokeeksi luonnonvaloikkunalle, missä tällä hetkellä on uutta kasvua, aikaisemmin useita kukkia ja nyt yksi kypsymässä oleva hedelmäkin. Aika hyvä suoritus näillä keleillä.
Tarkoitus on myöhemmin kylvää uusia Annuumeja, ja lajikkeiksi olen ajatellut Fresnoa uusiksi sankoon, Deliciasta uutena rohkeasti myös sankoon ja mahdollisesti Yatsufusaa "avomaalle" (eli kalliolla kun ollaan niin laatikkoon jossa on multaa...) istuttavaksi. Koristelajiksi tilasin juuri vaihtelun vuoksi Black Pearlin siemeniä, ja eräänlaisena koristeena tulee myös olemaan jo pikkutaimena ruukussa latvottuna kasvava Goats Weed.

Viimevuotisista Baccoista osa sinnittelee alasleikattuina luonnonvaloikkunalla, keväämmällä näkee sitten mitkä lajikkeet joutuu ehkä uusintamaan siemenestä. Pari sai uuden elämän kaverin luona Boncheina, LemonDrop ja Rainforest nimittäin. molommissa on runsaasti uutta kasvua, mutta Lemon Drop sopeutunut paremmin muutokseen. Pari lajiketta on, joita en meinaa enää laittaa, PI260560 teki turhan pieniä hedelmiä mietouteensa nähden, ja C02598 ei ollut myöskään omaan makuuni. Kaleidoskop vei turhan paljon tilaa, ja saa luultavasti pitää välivuotta.
Suunnitelmissa on keväämmällä huolehtia siitä, että ainakin LemonDropista, Rainforestista, PI441551:stä ja AjiCristalista löytyy elinvoimaisia taimia sankokasvatukseen. Myös, mikäli ikkunalla Aji Benito talvehtii onnistuneesti, saa jatkaa toki ruukkukasvina.
Uutena Baccana ajattelin kokeilla Aji Habaneroa, ja/tai Aji Amarilloa mutta satavarma en ole, onhan tässä aikaa yli kuukausi pähkäillä. Ja jos jollakulla on joku muu must-ehdotus niin kuuntelen kyllä kokemuksia. Haussa siis Liidelin muovin alla sankossa paljon hyvänmakuista kohtuullisen kokoista hedelmää tekevää lajike ;).

Talvehtimisvalon alle on päässyt muutama Chinense: White Bullet Habaneron leikkasin pienemmäksi, ja se kukkii paraikaa hurjasti, tänään huomasin ekan kukan joka ei suunnittelekaan putoavansa. Cumari o passarinho oli jo valmiiksi kohtuupieni ja sai vain trimmauksen, mistä innostuneena on myös kukkimisvaiheessa, ja samoin huomasin tänään ekan hedelmänalun. Muut lampun alle päässeet ovat Golden Habanero ja Naga Morich, jotka toipuvat rankasta rungoiksi pätkäisyistä kasvattamalla vasta lehtiä ja nupun alkuja. Luonnonvalossa ja kirvojen kiusaamina ovat Fatalii, Red Savina, sekä Numex Suave Orange: katkaistut ja uudelleen hiljalleen lehtiä saaneet rungot. Long Choco Habanero ei selvinnyt katkaisusta kunnialla.
Pikkutaimina on jo pari Chinenseä lisääkin: Limo, joka tuntuu kaipaavan paljon valoa ja paljon lannoitusta, sekä Pimenta de Bode, joka kasvaa hitaasti. Idätyksiin pääsi mukaan myös Chocolate Jolokia, josta odotan korvaajaa Long Chocolle, jospa etanat eivät söisi tästä satoa yhtä hanakasti. Hidaskasvuinen, mutta tukeva tähän mennessä tämä suklaajolokia.
Eilen kylvin Chinensejä vielä lisääkin, vaikka oikeasti ei pitäisi olla tarvis: Pepperkingistä löytynyt lajike nimeltä 45er 2006, jonka pitäisi olla satoisa ja hyvänmakuinen. Siemenkirjeestä löytynyt Madame Jeanette. Kaiken varmuuden välttämiseksi idioottivarmaksi sadontekijäksi luvattu Orange Habanero. Ja Pepperkingin mainospuheen lumoissa hankittu hedelmäisen makuiseksi kehuttu Scotch Bonnet Trinidad Orange. Saa nähdä itääkö ja mitkä. Kun juuri olen päässyt kehumaan idätystä helpoksi hommaksi, olisi minulle aivan oikein, että mitään ei nousisi ;).

Mutta siinäpä nuo suunnilleen ovat. Voi olla, että jos onnistun saamaan piankin titukiaiseni Pimenta de Neydet, pitää sitäkin heti kokeilla. Ja mustan teeman mukaisesti saatan Black Pearlin kaveriksi laittaa myös Black Hungariania. Katsotaan nyt.

Filago, josta on mukavaa, että talvisatoa näyttää sittenkin ilmaantuvan ainokaisen lampun alle
#163

Filago

45er 2006 on uusista idätyksistä ensimmäinen häntää näyttävä. Hienoa, saapa nähdä tuleeko yhtä mahtava sato kuin Pepperkingin sivuilla kuvissa ;).

Ja Rocopica avasi tänään kukan :). Kaunis, olin jo melkein unohtanut.

Filago, jolla muuten ei ollut kovin hyvä päivä
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Filago - tammikuu 14, 2009, 23:57:11 ip...  tuleeko yhtä mahtava sato kuin Pepperkingin sivuilla kuvissa ;).


No onpa tosiaan satoisa yksilö mainoskuvissa. Oranssi Habanerohan tuo kai on pohjimmiltaan?

Avautuva kukka piristää vähän huonommankin päivän, eikö totta.

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 15, 2009, 09:47:22 ap

No onpa tosiaan satoisa yksilö mainoskuvissa. Oranssi Habanerohan tuo kai on pohjimmiltaan?



Laitanpa tähän linkin niin muutkin näkevät mitä ihastelemme :). http://www.pepper-king.com/chilis/45er_2006.htm . Kaipa sitä voi kutsua oranssiksi habaneroksi, onhan se oranssi, ja Chinense ja habaneron muotoinen. *hymy. Lajikkeena kuitenkin käsittääkseni eri kuin "peruslajikkeena" pitämäsi Orange Habanero. Samalla tavalla kuin punaisia habanerojakin on lukuisia lajikkeita, eri puolilta maailmaa, ja maku, tulisuus ja aromit vaihtelevat vaikka väri olisikin sama...

Tänään saapui Chilimaailmasta tilatut siemenet, ja Pimenta de Neyde pääsi idätykseen heti. Mahtavat ekstrat taas kerran ja nopea toimitus, suosittelen. Ja aikaisemmin itävyyskin ollut aina huippuluokkaa, menetelmästä riippumatta, uskon että nytkin.

Filago
#163

Filago

Nopea tekstipäivitys.

Kaikki itämään laitetut lajikkeet, 5 Chinenseä ja yksi Pubescens, 2 siementä kukin, mukaan laskettuna perästäpäin joukkoon eksynyt Pimenta de Neyde ovat sirkkalehdillä vähintään. Yllättävästi viimeisenä iti joukon taviksista taviksin, Orange Habenero, vasta muutama päivä sitten. Sentään Rocototkin ehtivät välissä molemmat siemenet, kaikista muista paitsi Orangesta on nyt siis kaksi alkua. Kaksoiskappaleista joutuu luultavasti luopumaan tilanpuutteen takia, mutta kasvatan nuo ensin siihen kokoon, että kelpaavat tutuille paremmin. Toinen Madame Jeanette tosin jo muutti, hyvään kotiin annettaessa luovutusiästä voi tinkiä ;).

Filago, jonka pitäisi varmaan laittaa kuvaa White Bulletista, jossa on hedelmiä kohta melkein kuin kesällä.. no joo, ei nyt liioitella, mutta 10-20 kuitenkin ja lisää pukkaa koko ajan kukkaa ja nuppua. Vaaleanpunaista Puutarhan Kesää olen vähän antanut ruuaksi, vaikka onkin talvi...

ps. Cumarin eka talvihedelmä on tuplasti isompi kuin viime kesänä onnistui pihalla.. taisi siis olla vähän huono tuo viime kesä, huonompi ja vaikeampi Chinenseille kuin osasin ymmärtääkään.. hämäsi kun Red Savina esmes teki ihan hyvin hedelmää ja isoakin
#163

Filago

Ensinnäkin valtava kiitos NaokiSomalle, joka muisti herkullisella siemenkirjeellä. Maistelutuokion jälkeen päätin aivan helposti, että idätettäviin Baccoihin tulee kuulumaan jo aikaisemmin suunniteltu Aji Amarillo, sekä sangen herkullinen Aji Rojo. Aji Rojo vaikuttaa oikein perusmainiolta chilikasvilta.

Päivän hämmennys sen sijaan syntyi, kun mies alkoi Liiderin tuliaisellaan, sähkönkulutusmittarilla hääriä lamppujen luona. Pienet ESLit näyttävät kuluttavan suunnilleen sen mukaan, mikä wattimäärä on paketissa lukenut. Sen sijaan yhdistyksen kimppatilauksena tullut 250 wattinen näyttää noin 90 wattisen lukemia. Kuitenkin, jos yhtään silmällä arvioi valon määrää, niin voin sanoa, että yhdistyksen lampusta irtoaa valoa paljon enemmän kuin kolmesta 30W pienestä ESListä tulisi. Kasvitkin näyttävät hämääntyvän ja uskovan, että valoa on aika lailla. Chinenset pukkaavat palkoa, ja alasleikattu RocotoRed tekaisi jo myös ekat raakileet.. Rocopicaa ei lasketa kun se kuulemma viihtyy hämärässä, mutta siinäkin on paitsi auki koko ajan ja jokapuolella kukkasia, myös jotain ihmeellisiä herneen näköisiä taas alkanut ilmetä..

Eli: Toimivatko nuo mittarit energiansäästölamppujen kanssa normaalisti? Muuttuuko kulutus lampun iän mukana? Yms. kysymyksiä tässä tulee blondille mieleen...

Filago, joka miettii, missä kohtaa nöyrtyä latvomaan Prae, joka ei tajua haarautua.. laskin juuri.. 32 erikorkeudella olevaa lehteä tai lehtiparia tähän mennessä.. voisikohan joku kertoa joka Praeista tietää, onko niillä tapana jättää hiukan myöhäiseksi latvan jakaantuminen ( siis se ensin kahtia ja sit taas ja taas..)? Eikä tuo ole mitenkään hontelon oloinen, lehtiä on ihan tiheässä peittämään vartta, mutta epächilimäinen tolppa silti, korkeutta n vajaa puoli metriä.
#163

MasaT

helmikuu 01, 2009, 05:30:50 ap #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 01, 2009, 13:25:15 ip käyttäjältä MasaT
Mitäköhän tarkoitit tuolla että rocoto red teki raakileet? ;)
Lanceolatumista kerron sinulle, että talvehtii parhaiten chileistäni. Villichileistä muuten lähti taas mopo käsistä.
Tilasin fasselta rhomboideumia ja pistin juuri itämään bolivialaista chacoensea http://petterssononline.com/habanero/peppers.php?action=variety&id=29. (Tuo linkki ei muuten tunnu toimivan. Ainakaan minulla.Sori jollei toimi!)
Niin ja muuten. Pari sinun siemenistäsi kasvatettua rocopicaa sinnittelee tuossa aika ihmeesti. Kasvaa hitaasti ,mutta sehän ei ole paha asia. :)

calm

Lainaus käyttäjältä: Filago - tammikuu 31, 2009, 23:07:55 ip
Eli: Toimivatko nuo mittarit energiansäästölamppujen kanssa normaalisti? Muuttuuko kulutus lampun iän mukana? Yms. kysymyksiä tässä tulee blondille mieleen...


Eivät ne toimi kunnolla. Varsinkin liiterin mittari on tunnettu siitä, että se näyttää muiden kuin puhtaasti resistiivisten kuormien (hehkulamput, lämmittimet) kanssa ihan täysin puutaheinää. Pitäisi olla mittarissa merkintä trueRMS, että siitä saisi mm. loistevalaisimien kanssa järkeviä tuloksia.

Filago

Lainaus käyttäjältä: MasaT - helmikuu 01, 2009, 05:30:50 ap
Mitäköhän tarkoitit tuolla että rocoto red teki raakileet? ;)
Lanceolatumista kerron sinulle, että talvehtii parhaiten chileistäni. Villichileistä muuten lähti taas mopo käsistä.
Tilasin fasselta rhomboideumia ja pistin juuri itämään bolivialaista chacoensea http://petterssononline.com/habanero/peppers.php?action=variety&id=158.(Tuo linkki ei muuten tunnu toimivan. Ainakaan minulla.Sori jollei toimi!)
Niin ja muuten. Pari sinun siemenistäsi kasvatettua rocopicaa sinnittelee tuossa aika ihmeesti. Kasvaa hitaasti ,mutta sehän ei ole paha asia. :)


Niin siis kyseessä on alasleikattu ( bonchattu?) viime kesäinen Rocoto Red. Se kasvatti syksyn mittaan ikkunalla uusia versoja ja kun sytyttelin talvilampun, nuppuuntui ja alkoi kukkia, ja nyt siinä on jokunen ( noin kolme alle oliivin kokoista, ja muutama pienempi jotka saattavat vielä tippua, varsinkin jos en saa kirvaongelmaa jotenkin ratkaistua) raakileeksi muuttunut kukka. Ei sillä korkeutta edelleenkään ole kuin ehkä 30 cm. Mutta on se toki paljon paljon rotevampi kuin helikopterionnettomuudesta hyvin toipunut Locato Long Red, se sinun siemenistäsi kylvetty. Long Red kasvattaa vasta terveen näköisiä karvaisia lehtiä, ei edes nuppuile. Tekee niitä lehtiään valon laitamilla ja pikkuruukussa, joten en tässä vaiheessa muuta odotakaan. Kolmas tämän vuoden Pube, Rocoto Chile de Seda on sirkkalehtivaiheessa vasta.

Lance on valon laitamilla myös, en halua totuttaa sitä liian tip top olosuhteisiin. Se on nyt alkanut tehdä lehtiparinsa tavalla missä molemmat lehdet kasvavat samaan suuntaan sivulle, ja toinen on pitempi ja kapeampi. Ja seuraavassa lehtiparissa sitten sama johonkin toiseen suuntaan. Hankala selitys varmaan kaikille niille kellä ei ole Lancea, mutta mitä olen kuvia katsellut se taitaa olla Lancelle ihan tyypillinen lehtien asettelutyyli. Pienempi Lance näyttää tosi rääpäleeltä ison veljen rinnalla, mutta eiköhän sekin spurttaa, kun päästän sen piakkoin oikeaan ruukkuun jugupurkista.

Sun pitää laittaa sitten kuvia noista villeistä kavereistasi. :) En sanoisi että mopo on vielä edes pahasti keulimassa kun vielä muistat yksilöinä kasvisi. Ja kiva kuulla, että Rocopicat eivät ole jättäneet vähällä leikkiä kesken. Niiden sisarus on ollut hiukkasen kimurantti kasvatettava siellä Espoon nurkilla missä asuu, tässä valillä tuntui kaipaavan tukea ja velttoili helposti. Nyt kuitenkin virkistynyt. Emo kasvoi aikoinaan tosi hitaasti alussa myös, ja on oikeastaan koko ajan ollut pienempi kuin muiden kattoon kurkottelevat yksilöt. Vaikkakin sen uskon johtuvan kitsaasta lannoituksesta ja pienestä ruukusta. Nyt se sitten on oikein repäissyt, leikkauksen jälkeen punki versoa joka puolelta ja kukkaa kasapäin, ja kirvoista huolimatta taidan saada talvisia marjojakin.

Filago, joka ajatteli tänään viedä kasveja suihkuun ja Raidattaviksi.. vaviskaa kirvat
#163

Filago

Lainaus käyttäjältä: calm - helmikuu 01, 2009, 11:22:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Filago - tammikuu 31, 2009, 23:07:55 ip
Eli: Toimivatko nuo mittarit energiansäästölamppujen kanssa normaalisti? Muuttuuko kulutus lampun iän mukana? Yms. kysymyksiä tässä tulee blondille mieleen...


Eivät ne toimi kunnolla. Varsinkin liiterin mittari on tunnettu siitä, että se näyttää muiden kuin puhtaasti resistiivisten kuormien (hehkulamput, lämmittimet) kanssa ihan täysin puutaheinää. Pitäisi olla mittarissa merkintä trueRMS, että siitä saisi mm. loistevalaisimien kanssa järkeviä tuloksia.


Kiitos vastauksesta. Jotain tällaista uumoilinkin. Eli mittaria kannattaa käyttää lähinnä telkkarin ja tietokoneitten valmiustilojen kulutuslukemien kauhisteluun ;).

Filago, joka polttaa talvilamppua kasveille sen mitä tarvitsee eikä laske montako senttiä päivässä se maksaa
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Filago - tammikuu 31, 2009, 23:07:55 ip... Kasvitkin näyttävät hämääntyvän ja uskovan, että valoa on aika lailla. Chinenset pukkaavat palkoa, ja alasleikattu RocotoRed tekaisi jo myös ekat raakileet..


Nyt pitää kyllä kysellä, että miten lähellä kasveja sinä tuota 250W lamppua pidät ja montako sen alle mahtuu?
Ei, en minä tuon kokoisia aio hankkia, kyselenpä vain. Kevätkin tulee kohta ja aurinkoakin ehkä ensi kuussa.  ;)

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 01, 2009, 13:14:08 ip
Nyt pitää kyllä kysellä, että miten lähellä kasveja sinä tuota 250W lamppua pidät ja montako sen alle mahtuu?
Ei, en minä tuon kokoisia aio hankkia, kyselenpä vain. Kevätkin tulee kohta ja aurinkoakin ehkä ensi kuussa.  ;)



Kaivoin nyt sitten pitkään hyllyllä olleen kameran esiin, ja otin kuvat suihkupuhtaista lemmikeistäni.

Tässä Chilivaarille yleiskuva talvivalon alla tungeksivasta porukasta:


By filago, at 2009-02-01

Kuten näkyy, ratkaisu ei ole kasvien kannalta paras mahdollinen, lampun pitäisi tietenkin olla aivan kiinni latvoissa. Sisustuksellisista syistä, ja jotta en lampun alla kasveille jutellessani törmäilisi siihen, se nyt kuitenkin on korkealla. Takana oikealla näkyy WhiteBulletHaba, jossa tarkkaavainen katselija huomaa noita mainostettuja raakileita. Keskellä rönsyilee Rocopica, ja sen takana leikattu Rocoto nostaa kukkiaan kohti valoa.

Koska kirvahäädön takia pystyin kuvaamaan kasvit samantien yksinäänkin, tässä Rocopican sekavaa rönsyilyä. Syksyllä siis leikkasin nuo kaksi päähaaraa tylysti poikki, ja latvojen mukana häipyi melkein kaikki lehdet, koska lehtiä oli vain versojen päissä. Onneksi uutta kasvua ilmaantui pian ja lehdistäkään ei ole enää pulaa. Kunhan kevät tulee ja Rocopiccuinen pääsee pihalle, sillä on varmaan aika hyvä etumatka verrattuna vasta kylvettyihin uusiin. Siksi minusta kannattaa talvehdittaa... ainakin näin blondilogiikalla.


By filago, at 2009-02-01

Että tällaista täältä tänään. Kirvoja oli paljon vähemmän ikkunalla luonnonvalossa sinnittelevillä. Ja alan uskoa kevään tuloon: toisessa pelkällä luonnonvalolla, rungoksi leikattuna talvehtineessa Aji Benitossa oli uusia terveen näköisiä nuppuja.

Filago, jonka pitää lähteä letunpaistoon
#163

Chilivaari

Kiitos, tuo selvensi paljon.  Monta ruukkua sinne mahtuu eri kokoisiakin ja hyvinhän se näyttää sulautuvan "maisemaan".

Rocopiccuinen jos mikä todistaa, että talvehtiminen on onnistunut ja siitä on hyötyä tulevan kesän koitoksiin.

Mursu

söpö on roco joo 8) mun oma teki 3 uutta "päätä" mistä alkaa kasvattelemaan haaroja. muu varsi luikertelee suurinpiirtein pitkin kukkapöytää :D

Filago

Tänään siirtelin edellisestä idätyskierroksesta suurimmaksi kasvaneet oikeisiin ruukkuihin. 45er 2006 suurimpana, mutta myös Madame Jeanette ja Pimenta de Neyde saivat uudet isommat tilat juurilleen. Lastentarhaosastolle jäi Rocoto Chile de Seda, joista isompikaan ei ole vielä täyttänyt purkkiaan juurilla, sekä Scotch Bonnet Trinindad Orange, jonka molemmissa taimissa on omituista vaaleaa vioitusta lehdissä, ikäänkuin molemmissa olisi jo heti syntyjään jokin virustauti... Jätin siksi taimet vielä jugurttipurkkeihin, jos niistä vaikka isompana saisi selvää kumpi kärsii vaivasta vähemmän. Ja pitkään aikaan tuskin ruukkua saa Orange Habanero, joka iti viimeisenä, ja kasvaa hitaasti. Sopiva valinta "idioottivarmaksi sadontuottajaksi", kuten etukäteen suunnittelin ;).

Rocoto Ch. de S. ja Scotch Bonnet T.O. , samoin kuin 45er 2006 -lajikkeen siemenlähde on Pepperking, ja aivan ei nyt kyllä vakuuta. Rocotoissa toinen taimi on kitukasvuinen ja kasvaa tosi hitaasti, onneksi toinen on reipas. Trinidadeissa tosiaan molemmissa on jotain mitä lie valkopälvitautia. Ja kaiken huippuna 45er: ensimmäisenä itänyt siemen kasvatti nopeasti ison Chinensen näköisen taimen kuten kuuluukin. Toisena itänyt siemen taas: alku on voimakkaasti antosyaania kehittävä, ja ainakin vielä tässä vaiheessa ei paljoa eroa jostain Boliviaani Annuumista. Piruuttani päätin kuitenkin kasvattaa senkin, että näkee mitä siitä tulee. Ties vaikka kuinkakin nätti puska ;). (Molemmat Pimenta de Neydet ovat aivan erinäköisiä vaikka niissäkin tuota tummaa väriä piisaa.) Niin, onhan Pepperkingin sivulla nimenomaan maininta siitä, että lajipuhtautta ei taata, mutta tuo tuskin on edes risteymä, veikkaan että on tyystin eri lajiketta.

Talvehtimisosastolle kuuluupi seuraavaa: White Bullet on alkanut kypsyttää hedelmäsatsiaan, vaikka uusiakin vielä ilmaantuu. Rocopicassa eka marja täysikokoinen, mutta ei elettäkään kypsymisestä. Sama juttu Cumarilla. Ja viikon ilahduttajan, Golden Habaneron kukat ovat chiliytyneet jo useammaksi raakileeksi. Red Rocoto tipautti muutaman raakileen, mutta pari näyttää pysyvän, niistä isompi turvonnut jo ohi oliivin kokoluokan, ja kukkiminen jatkuu. Ja Praen nuput suurenevat sitä mukaa kun haarominen etenee.

Ikkunalaudalla luonnonvalossa Aji Benito on avannut pari kukkaa, ja hämmentävästi niissä oli jopa siitepölyäkin. kevät tulee :).

Filago, jonka Goats Weed tajusi lopulta mitä siltä odotetaan kun latva katkaistiin jo toisen kerran, eka kierros aiheutti vain uuden latvan entisen tilalle, nyt sentään saatiin kolme haaraa.
#163

Filago

Reissuun loppuviikoksi. Saapa nähdä mitenkä täällä pärjäillään. Kasteltu on, ja laitoin lopultakin itämään Baccat ja Annuumit.

Filago
#163

Filago

Kaikki idätykset olivat tänä vuonna kivivillassa, ja systeemi, missä kivivillakuutiot ovat muovilaatikossa, jonka pohjalla vettä, ja koko höskä akvaariolampun päällä, tuntui jälleen toimivan.

Viimeisen idätyssatsin Annuumit itivät jokainen laji, erityisesti olen iloinen Black Hungarianin ja Black Pearlin aluista. Deliciakset kasvattelevat jo toisia oikeita lehtiä, Fresnot vasta sirkkoina. Baccoista PI 441551 oli nopein, silläkin jo toiset oikeat lehdet, pitäisi piankin alkaa harkita ruukkua. Aji Amarillo jätti toistaiseksi itämättä, vaikka laitoin peräti kolme siementä tulille. Tänään, siirrettyäni viimeiset kuutio-idut ( hiukan hidas Aji Cristal) jugupurkkeihin nöyrryin laittamaan pari uutta siementä. Ekat Amarillot olivat Soman plantaasilta, nyt kokeilen Chilimaailman Amarilloa. Melkein kiinnostavinta olisi kyllä ollut saada molemmista siemenlähteistä yksi vertailukappale, mutta ei voi mitään. Soman Aji Rojot sen sijaan itivät ok, ja niitä on nyt kaksi tainta odottamassa kesää. Sattumalta tulin valinneeksi vuoden uusiksi Baccoiksi nämä nk. peruslajit eli Ajit Rojon ja Amarillon.

Peruslajeista mukana menossa myös Orange Habanero, jonka vertailukappaleena ( myös Chinense, oranssi ja habaneron muotoinen, mutta jalostetumpi muoto) 45er 2006 on aloittanut kasvun ihan eri nopeudella. Perushaba iti hiukan muita hitaammin, ja jalostettu nopeimmin, mutta on niillä nyt koko ajan eroa meiningissä. Valitettavasti näyttää siltä, että ainakin kasvin koko kasvaa jalostetulla minun oloissani huimaa tahtia verrattuna maatiaiseen. Sinänsä olosuhteet ovat "haastavat".. keinovaloa niukasti, lannoitusta miedosti kerran viikkoon ja juotavaa kun kuiva. Mistä voisi päätellä, että kasvihuoneoloissa "kaupunkilaisversio" olisi vielä kovemmassa iskussa? No, molemmat saavat kasvaa kesään ja satoakin pääsee toivottavasti sitten vertailemaan.

Scotch Bonnet osastolta mukana ei ole peruslajia, vaan Trinidad orange versio, joka tuntuu kasvavan nätisti vaikka lehdissä edelleen satunnaisesti outoa valkoista vioitusta. Sitä ajattelee, että kauheeta kauhtia kasvava reipas kasvi ei voi olla kovin sairas vaikka lehtiin värimuutosta ilmaantuukin. Näkee sitten mikä on tilanne kun olisi sadon aika.

Osa taimista muutti jälleen Kilon suuntaan kaverille, sinne lähti myös toinen ikkunalla talvehtineista Aji Benitoista. Hövelisti annoin sen, joka paitsi kukkii kovin, on tehnyt ekat palonalutkin, pääsee lampun alle niitä kypsyttelemään. Tämä talvi oli aika hyvä luonnonvalokasveillekin, alkavat olla jo mukavassa vaiheessa, Fataliikin avasi ekat kukat ikkunalaudalla jo. Mutta kyllä siinä on toki eroa millainen puska White Bullet Haba on ikkunalla leikattuna, ja millainen toisesta leikatusta on lampun alla kasvanut. Satoa on syöty, mutta vasta ensi kesä näyttää kumpi kasvi kesällä pärjää paremmin.

Red Rocoto edustaa myös peruslajiketta, ja siinä on tällä hetkellä kaksi täysikokoista raakiletta, ja se myös kukkii jatkuvasti ja ahkerasti. Kaunis pienikokoinen huonekasvi. Locato Long Red ja Rocoto Chile De Seda pääsevät esittämään kesällä sitten, millä tavalla uudet ihmeelliset lajikkeet eroavat vanhasta kunnon perusversiosta.

Ihmeitä tänne ei siis kuulu. Kasvit kasvavat ja kevättä odotellaan. Villeistä Prae alkaa muistuttaa sitä luonnehdintaa mitä AjiInferno lajista teki... se osoittaa taipumusta "jättiläismäisyyteen" kovalla innolla. Nuput ovat toistaiseksi pudonneet, liekö tekemistä asiaan sillä, että lampun ohi on menty jo ajat sitten. Katsoo nyt sitten miten laitan hänet kesäksi, leikkaanko vai katsonko montako metriä tulee kesässä. Isompi Lance on alkanut kasvattaa alhaalta kunnon haaroja, oikein nätti puska, ja pienempi seuraa kasvutavallaan perässä, kuin kaksi marjaa siis. Mutta kukkia tai marjoja ei vielä näy... Niitä on sentään kuitenkin Rocopica pullollaan, vihreitä pieniä palleroita tuntuu muodostuvan joka päivä.

Vielä kun pääsisi kirvoista.

Filago, joka laittaa varmaan isommasti kuvia lähipäivinä


#163

Filago

Ikkunalaudalla luonnonvalossakin on lähdetty kasvuun. Tässä Fatalii, joka jo yrittää avata kukkiakin. Leikkasin syksyllä ihan tapiksi, versoja tuli uusia syksyn viimeisellä valolla, nyt sitten alkanut taas kasvaa..


By filago, at 2009-03-13

Ja tässä isompi Lance. Alkanut haaroa tuolta juuresta ihan itse, ei ole latvottu tms.


By filago, at 2009-03-13

Lampun alla myös NagaMorich on kasvanut surkeasta tapista mikä oli kukkivaksi puskaksi. Tästä on hyvä jatkaa ulkona pihalla.


By filago, at 2009-03-13

Rocopiccuinen kasvoi liian isoksi olemaan lampun alla, ja pääsi kasvamaan isommaksi länsi-ikkunalle.. vielä ei yhtään kypsää talvisadosta, uusia tulee ja kukkia pukkaa.


By filago, at 2009-03-13

Ja sitten Chilivaarille Rocoto lajimäärityksen avuksi.. tässä on tavallinen RocotoRed päivän fiiliksissä. Sanoisin että raakileen muoto eri kuin tuntemattomassasi?


By filago, at 2009-03-13

Ja tämmöisiä on isommat raakileet, vähän niinko omenan muoto...


By filago,  at 2009-03-13

Lampun alla Habanero Golden on kasvanut tosi hassun muotoiseksi taistellessaan valosta... jonkinlaista optimointia.. melkein koko pöydän levyinen. Mittakaavana ruukku taisi olla 23 senttinen.. Aika hyvän kokoisia tulossa noista syötävistä, isompia kuin kesällä ulkona.


By filago, [/URL] at 2009-03-13

Ja White Bullet Habanero on kypsyttänyt lisää ekaa satoa, kymmenkunta on jo syötykin noita marjoja. Uusia alkoi ilmaantua heti kun ekat vanhat kerättiin, joko siksi että vanhat kypsyivät ja voimaa riitti taas kukkien chiliyttämiseen, tai sitten sadonkorjuu jotenkin edisti asiaa?


By filago, at 2009-03-13

Että tällaista täältä tänään. Kirvat eivät kaikki jääneet suihkuun, mutta aika monesta päästiin. Kesää ja leppäkerttuja odotellessa..

Filago
#163

Chilivaari

Onpa ilo nähdä noin hyvin kasvavia chilejä - jo tähän aikaan vuodesta. Teillä taitaa olla kaikki maan aurinko siellä eteläkärjessä.  :D

Aivan ilmeisesti syksyllä tapille leikkaaminen sopii chinenseille - ja niitä ahtaissa tiloissa talvettaville. Aivan viime päivinä tuollaista rehevyyden lisäystä on täälläkin ollut havaittavissa. Jos tulkitsen kuvaa oikein, Fataliin lehdet ovat ohuita ja hieman vaaleampaa sävyä kuin lampun alla kasvaneiden. Samalta minun Habaneronikin näyttää. Sinullahan oli isokokoinen ESL noita haboja ja Rocotoita kypsentelemässä. Tulee väkisinkin mieleen, että ensi talveksi pitäisi valaistusta kohentaa.

Joo, ei ole Rocoto Red minulla. Kiitos vihjeestä. Raakile on jo yli 3 cm ja selvästi pitkulainen, ja on niitä muitakin pienempiä samaa muotoa. Haarukka hieman kapenee. Väristä ei vielä ole tietoa.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Filago - maaliskuu 13, 2009, 20:03:19 ip
Ja tässä isompi Lance. Alkanut haaroa tuolta juuresta ihan itse, ei ole latvottu tms.

Ja ihan selvältä lanceolatumilta tuo myös näyttää vaikka niitä siemeniäni vähän epäilin. :)
Seuraavaksi odotellaan sitten kukkasia. 4-5 kuukautta meni minulla kylvöstä kukkimiseen.
Paremmin tuo kasvaa kuin se lance mistä siemenet otin.
Hyvältä näyttää! Niinkuin myös noiden muidenkin chilien osalta! :)