tammikuu 10, 2025, 15:40:45 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Filagon vuosi 2009

Aloittaja Filago, tammikuu 12, 2009, 00:20:59 ap

« edellinen - seuraava »

Filago

Lainaus käyttäjältä: MasaT - maaliskuu 13, 2009, 20:39:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Filago - maaliskuu 13, 2009, 20:03:19 ip
Ja tässä isompi Lance. Alkanut haaroa tuolta juuresta ihan itse, ei ole latvottu tms.

Ja ihan selvältä lanceolatumilta tuo myös näyttää vaikka niitä siemeniäni vähän epäilin. :)
Seuraavaksi odotellaan sitten kukkasia. 4-5 kuukautta meni minulla kylvöstä kukkimiseen.
Paremmin tuo kasvaa kuin se lance mistä siemenet otin.
Hyvältä näyttää! Niinkuin myös noiden muidenkin chilien osalta! :)



Heh ja nyt sanot että epäilit ;). Juu, tuohon on pari mikroskooppista nupun alkua jo tullut lehtihankoihin, mutta tippuneet samantien, ei varmaan riitä koko eikä lehtimassa eikä valo eikä ikä. Odottelen kukkia sitten, kun hää pääsee kesän myötä lopulliseen altakasteluun ja saa oikeaa aurinkoa. Mitenkäs, tuotahan uskalsi pitää ihan ulkonakin kesällä? Oliko sinun?

Filago, joka alkaa maanantaina jakaa työkavereille Baccojen sirkkataimia, itävyys oli hyvä
#163

MasaT

Kyllä siitä varmaan mainitsin, että ainoa minkä kanssa lancet voisi olla risteytynyt on pubescens, kun  kasvoivat niiden juurella. Mutta pubescenssit ei oikein käsittääkseni risteydy minkään muun chilin kanssa.
Vähän olin huolissani kyllä, kun kasvattelin vasta ensimmäistä kesääni näitä chilejä. :)
Lanceolatumit kasvoivat tosiaan koko kesän ulkona pubescenssien kanssa ja tuntui kyllä todella sitkeältä chililtä.
Ja vaikuttaa nyt kasvavan ihan hyvin sisätiloissakin vaikka olot ei taatusti vastaa alkuperäistä elinympäristöä guatemalan pilvimetsissä. :)
Ihan huoletta voi mielestäni kasvattaa ulkotiloissa. Ei ole kovin kylmän arka.

wille

Lainaus käyttäjältä: MasaT - maaliskuu 15, 2009, 00:09:12 ap
Kyllä siitä varmaan mainitsin, että ainoa minkä kanssa lancet voisi olla risteytynyt on pubescens, kun  kasvoivat niiden juurella. Mutta pubescenssit ei oikein käsittääkseni risteydy minkään muun chilin kanssa.
Vähän olin huolissani kyllä, kun kasvattelin vasta ensimmäistä kesääni näitä chilejä. :)
Lanceolatumit kasvoivat tosiaan koko kesän ulkona pubescenssien kanssa ja tuntui kyllä todella sitkeältä chililtä.
Ja vaikuttaa nyt kasvavan ihan hyvin sisätiloissakin vaikka olot ei taatusti vastaa alkuperäistä elinympäristöä guatemalan pilvimetsissä. :)
Ihan huoletta voi mielestäni kasvattaa ulkotiloissa. Ei ole kovin kylmän arka.


Turha pelko. Lanceolatum ei risteydy kirveelläkään näiden päälajien kanssa. Annuum, baccatum, chinense, pubescens ja frutescens ovat kaikki 24-kromosomisia, kun C. lanceolatum puolestaan on 26-kromosominen.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Hombre

Kyllähän sitä tunnetaan tapauksia, joissa eri kromosomimääräiset ovat lisääntyneet keskenään, myös eläinkunnassa. En siis laskisi sen varaan,
että se olisi mahdotonta. Helposti se ei ilmeisesti tapahdu, mutta mahdotonta ei ole se. ;)
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Filago

huhtikuu 02, 2009, 20:06:11 ip #24 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 02, 2009, 20:25:30 ip käyttäjältä Filago
Taas kirvasuihkuttelua ja pari kuvaakin.

Kuten viimeksi ihmettelin, White Bullet Haba senkus innostui vaan siitä että satoa poimittu... No näin se tuntui olevan, syödään mitä keretään, ja uutta pukkaa vaan. Olen jaellut jo työkavereillekin kourallisen kypsiä, mutta kun noita oksia sojottelee joka suuntaan lampun alla niin on monta paikkaa minne tehdä uutta. Ja kypsyvät hämmentävällä vauhdilla. Eli tässä taas päivityskuvaa itselle muistuttamaan miksi kannattaa säästää joku kasvi talveksi lampun alle.


By filago, at 2009-04-02

Ja Nagakin.. se on alkanut muuttaa kukkia raakileiksi, huolimatta kirvainvaasiosta. Kuvassa tähän mennessä suurin raakile, kasvaa kyllä vielä kokoa päivittäin, en usko jäävän ihan tuollaiseksi. Tunnistaa silti Nagaksi ;). Päivän raakileluku oli 6 kpl, en usko että lamppu ja ruukkukoko kovin paljon useampaan riittääkään. Kesällä sitten tehokkaammin.. ehkä annan tälle ämpärin kesällä?


By filago, at 2009-04-02

Taimirintamalla menee ihan ok, suurin osa viimeisistä kylvöksistä pääsi eilen oikeisiin ruukkuihin. Aji Amarillo on vasta sirkoilla, kun jouduin tekeen sille uusintakylvön. Ja ensi tiistaina lähtee kaksoiskappaleita isompi määrä hyvään kotiin. Pääsevät parvekkeelle missä aiemmin kasvateltu kuulemma tomaatteja, paprikoita ja yrttejä menestyksellä. Ja samalla Nutriforten kastelulannotteella mitä itsekin käytän.

Porukka alkaa siis olla kesää varten koossa, vielä kun keksisi jonkun keinon saada kirvat oikeasti ja lopullisesti veks. Onneksi nuo kasvit tuntuvat kuitenkin suhtautuvan kirvoihin aika rennosti, Golden Habanerokin on kypsytellyt puolenkymmentä hedelmää vaikka oli välillä niin kirvojen peitossa että ihan säälitti. Prae on muuten myös kirvojen suosiossa, ei auta karvat eikä villichiliys tuossa. Vaikea suihkuttaakin, kun nuppuja niin vieri vieressä että kirvat luimii siellä seassa suojassa, enkä viitsisi suihkutella nuppuja irtikään, kun haluan niistä kukkia-->hedelmiä-->siemeniä.

Mitäs muuta.. Juu, se mun kokeilu aito ja oikea Orange habanero vs. jalostettu oranssinen habanero nimellä "45er 2006" jatkuu. Pitänee kuvata nuo vierekkäin kun ehtii. Kylvetty samana päivänä. Latvottu samana päivänä. Kasvavat vierekkäin saman lampun alla. Kummassakin kirvoja, poistettu kirvoja hiki päässä. Kumpikin saa vettä yhtä aikaa, ja lannotevettä samoina kertoina. On nuissa vähän eroa, lehtien koossa ja kasvien koossa. Alkuperäinen on reilu 10 senttinen, kaksi latvaa tuli latvonnan jälkeen kehiin. "45er" on n. 30 cm, ja latvonnan jäljiltä uusia latvoja 6 kpl, joista tosin vain 4 saa tarpeeksi valoa kasvaakseen hyvin.

No, ei vielä anneta tuomiota, saattaahan tuo toinen näyttää kyntensä muissa asioissa kuin nopeassa ja elinvoimasessa kasvussa. Vertailemaan päässee kesällä sit sadon määrää ( laitan samanlaiset ruukut/ämpärit) ja makua ( tulisuutta olen vähän huono vertaamaan, kun mun suussani noi habat tuppaavat olemaan ihan riittävästi tulisia kaikki, enkä sitä muutenkaan pidä itseisarvona), hedelmäisyyttä ja herkullisuutta siis, ja kypsymisnopeutta jne. Ja syksyllä sadontuotannon jatkuvuutta ilmojen viiletessä. jne. Koska kumpaakin lajiketta on vain yksi kasvi, niin ei tuosta vielä ihmeellistä tilastollista johtopäätöstä tehdä mistään. Mutta saa vähän mutua siitä, onko tuossa kasvin jalostus saanut aikaan mitään hyvää. Tässä tapauksessahan hedelmän muotoon ja väriin ei olla koskettu, ei siis vastaa näitä jalosteita missä pyrkimys saada aikaan diskovalossa hohtavia hedelmiä...

Filago, jolla ei vielä ole käynyt poliiseja kylässä

#163

Filago

Tänään saapui Chilifellowilta Aji Colorado sirkkataimena, vaihtariksi Ulupican siiduista. Kuvassa tulokas on istutettu purkkiin kivivilloineen, ja pääsi viimeisten jugupurkissa vielä ruukkua odottavien joukkoon kasvamaan. Vasemmalla vasta uusintakierroksella itänyt Aji Amarillo, keskellä uusi perheenjäsen Aji Colorado, ja oikealla jo piankin oikeaan ruukkuun pääsevä Lemon Drop.


By filago, at 2009-04-15

Moni chili alkanut kukkia, palkoilla, ja RocotoRed kypsytti ensimmäisen omenansa, mutta laitetaan nyt silti Nagakuva. Itse ainakin odotan innolla että saa taas tuoretta Nagaa taloon, ja aika kivasti hedelmänalkuja ilmestynyt vaikka kasvi pieni, purkki pieni, ja ei pääse ikkunalle vaan joutuu olemaan keinovalossa vielä. Ajattelin siirtää hänet sitten kesemmällä ämpäriin ja pihalle ottamaan aurinkoa.


By filago,  at 2009-04-15

Kirvaongelma on taas vaihteeksi räjähtänyt käsiin, niitä on kaikissa kasveissa. Neem-tilaus on sisässä, toivotaan että pullo saapuu pian. Ja toivotaan että siitä olisi isompi apu kuin mäntysuovasta, jota nämä mun kirvani tuntuvat syövän nälkäänsä...

Filago, joka kuvaili tänä aamuna paljon, pitää laittaa isompi kuvapäivitys sitten kun ei ole juoksemassa iltavuoroon työmaalle..
#163

chilifellow

Hienoa! Uusi tulokas selvisi postin pyörteistä ja hyvältä näyttää.

Siemen alkuperä on Italia.  ;)
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

TurboPuberteth

Minulla oli myös viime kesänä kirwa ongelma. Mistäköhän niitä oikein tulee kun eivät ulkona käyneet kertaakaan. Jos jollakin on vinkkejä niiden poistoon niin kertokoon.. :)

Filago

Tänään tein oikein täyshuollon kasveille kasvarissa, otin kaikki ulos ihmeteltäväksi, keräilin kypsiä, kastelin kunnolla, kuvasin parhaat palat ja takaisin kasvamaan. Ja ajattelin kiusata ihmisiä niillä kuvilla.. arvatkaapas pelittääkö ImageShack tänään. No, pitää sit sanallisetsi kuvailla:

Syy kuvausintoon oli se, että pienempi Lance päätti ottaa murrosikä spurtin ohi isomman veljensä, joka vain kasvattaa lehtiä, ja avasi ekan kukkansa tänään. On se nätti :).

Toinen villi, Prae on kukkinut ulkosalla jo hyvän tovin, ( se eka kierros sisällä päättyi kirvojen tiputtamiin raakileen alkuihin), ja nyt päätin sit ikuistaa muutaman kauniin melkein valkoisen kukan, ja palon alkuja.

Tän vuoden muista uutuuksista Goats Weed on saanut aikaiseksi paljon mustia palkoja ja edelleen vasta yhden punaisen. Hungarian Back samoin yksi punainen, paljon mustia.

Muita kypsymisvaiheeseen päässeitä: ekat Aji Cristalit vaihtamassa väriä. Samoin ekat Fresnot punertuvat. Delicias, jonka kuvittelin olevan saman tapainen kuin Fresno on vasta raakilevaiheessa, ja nekin paljon pienempiä kuin Fresnon, joka tänä vuonna tekee aivan mielettömiä jöötejä. PI441551: kahdesta yksilöstä vanhempi kypsyttelee, keväällä kylvetty on vasta raakileita täynnä. Aji Benitosta keräsin ekan sadon jo pois, mutta tonttulakkitehdas suoltaa raakiletta aivan simona.

Vasta raakileina ovat myös Lemon Drop ja Rainforest, tosi onnettomia pikkualkuja vasta. Sen sijaan kauden uusi tulokas Aji Rojo on täynnänsä, osa tosi isoja, vielä vihreitä raakileita.

Chilifellowlta saatu Aji Colorado sirkkataimi on kasvanut hyvin kiinni muuta porukkaa vaikka aloittikin uransa sirkkakokoisena kun muut melkein kaikki jo siirretty oikeisiin ruukkuihin. Nyt se nuppuilee, ja alkanee aukoa ekoja kukkia pian. Aji Amarillo sen sijaan.. ensin se ei itänyt, sitten uusintakierroksella iti, ja oli jo nätisti vauhdissa kun Colorado tuli.. no sitten se onkin ollut ihmeellistä junnaamista. Nyt vasta tekee ekaa haarautumista, sentään onneksi hyvällä nuppumäärällä, mutta silti.. hoh hoijaa.

Rocotot puuhailevat omiaan.. "Locato Long Red" on reippaana tehnyt muutaman raakileen, ja tänään aloin ihmetellä, meinaakohan se kypsyttää ensimmäisen sittenkin keltaiseksi. No näkee piakkoin. Kaverit vasta pikku alkuja saaneet aikaiseksi, joista ei tiä niistäkään tippuuko vai pysyykö. Onneksi Roco/Ulupica saanut taas raakilesatsin oksilleen.

Chinense rintamalla ei ihmeitä. 45er 2006 on saanut uudet raakileet paisumaan kun sain kerättyä pari viikkoa sitten pois kaiken kypsän. Ne muuten ei olleetkaan ihan niin karkkeja kuin ensin luulin... tulisuutta alkoi löytyä. Muttei mitenkään liikaa kuitenkaan.
Limo vähän paloi auringossa ja tiputti isot lehdet, silti tekaisi muutaman uuden raakileen ja uutta haaraa puskee, joten eiköhän se siitä kanssa.
Nagasta keräsin enimmät punaiset pois, niin nyt on sit taas uusia pikkuisia vihreitä.
Golden Habanero teki ihme jutun. Tähän asti hän sitkeästi tehnyt melkein valkoisiksi, siis tosi vaalean keltaisiksi kypsyviä hedelmiä. Niin nyt yhtäkkiä muutama uusin raakile kypsyikin "oikean väriseksi". Niitä siis on samoissa oksissa rinnan, kahta eri väriä. Omituista etten sanoisi.
Neyde kärsi kirvoista, nyt alkanut toipua, saa nähdä miten ehtii sato kun kirvat vei kukat, ja uudet vasta mikroskooppisina nuppuina.
Madame Jeanette toipuu myös kirvoista, alkanut tehdä uusia haaroja ja silmillä nähtäviä nuppuja.
Habanero Orange joutui etanahyökkäyksen kohteeksi. On ne muitakin nakerrelleet, mutta tässä tuho oli n 85 % ... Mutta uskon toipuvan, pitää talvettaa niin saa sit keväällä satoa jos saa.

Siinä kai suurinpiirtein.. kuvia kunhan saan ladattua ne sinne, että voin laittaa tänne...

Filago
#163

Filago

No nyt se ImageShack taas tuntuu toimivan.

Eli, tässä on meidän pikku-Lancen ensimmäinen kukkailuesitys.
Lähikuva kukasta.


By filago at 2009-08-01

Kasvin nuppuilevaa sivuhaaraa ja eka kukka.


By filago, at 2009-08-01

Reiät lehdissä ovat pääosin etanoiden tekosia, ulkoilu on vaarallista... Laitetaan muita kuvia myöhemmin.

Filago
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: Filago - elokuu 02, 2009, 11:41:03 ap
Eli, tässä on meidän pikku-Lancen ensimmäinen kukkailuesitys.
Lähikuva kukasta.


By filago at 2009-08-01

On se kaunis! Itselläni vasta nuppuja, mutta eiköhän niistä saa parin viikon sisällä jo ihan kukkiakin.

Filago

Lisää kuvapäivitystä.

Praetermissumin (CGN-22795) kukat ovat omalla tavallaan kauniita myös.


By filago at 2009-08-01

Tässä koetettu saada kuvaa pensaan sisällä lymyilevistä mahdollisesti hedelmöittyneistä aluista.. muutama jo kasvanutkin raakileen alku on, mutta vielä vaikeammassa paikassa.


By filago, at 2009-08-01

Ja sitten toisenlaista estetiikkaa: Goats Weed on juuri niin ilkeän näköinen kuin on makukin.


By filago, at 2009-08-01

Se pari päivää sitten kuvattu Lancen kukka oli eilen oikein kunnolla auki, siitepölyäkin mielestäni oli, ja pikkukärpäset olivat kiinnostuneita, jopa niin, että hämis kävi siitä yhden nappaamassa. Tänään kukka jo sulkeutumaan päin, joten sitten vain odottelemaan miten kävi...

Filago
#163

wille

Lainaus käyttäjältä: Filago - elokuu 03, 2009, 19:45:05 ip

Se pari päivää sitten kuvattu Lancen kukka oli eilen oikein kunnolla auki, siitepölyäkin mielestäni oli, ja pikkukärpäset olivat kiinnostuneita, jopa niin, että hämis kävi siitä yhden nappaamassa. Tänään kukka jo sulkeutumaan päin, joten sitten vain odottelemaan miten kävi...

Filago


Oman kokemukseni mukaan noi c. lanceolatumin kukat ovat kunnolla auki vain pienen ajan päivässä... sitten ne taas valahtavat lähes löysän näköisiksi. Hauska ja sitkeä kasvi. Sopeutuu nopeasti uusiin olosuhteisiin. Itse siirsi Wanhan lancen hydrosta multaan. Se heitti kaikki isot lehtensä pois ja alkoi tekemään uusia. Nyt siirrosta reilu viikko ja lance kukkii taas... Toi Lance vaihtaa muuten lehtiään (ainakin minulla), kuin eläin turkkiaan.  :D
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

pgrt

Mitenkäs muilla on käynyt lancen kanssa, eli koska rupeavat kukat jäämään kiinni. Lanceni on nyt n. 1,5kk vanha, n.20cm korkea ja monihaarainen ja ensimmäinen nuppu rupeaa kohta aukeamaan. Voiko toivoa että jäisi heti kiinni vai heitteleekö niitä aluksi? Kasvissa on kokonaista 3kpl nukkuja joista pari seuraa vähän ensimmäisen jäljessä.
Experience is simply the name we give our mistakes.

wille

Lainaus käyttäjältä: pgrt - elokuu 05, 2009, 15:58:17 ip
Mitenkäs muilla on käynyt lancen kanssa, eli koska rupeavat kukat jäämään kiinni. Lanceni on nyt n. 1,5kk vanha, n.20cm korkea ja monihaarainen ja ensimmäinen nuppu rupeaa kohta aukeamaan. Voiko toivoa että jäisi heti kiinni vai heitteleekö niitä aluksi? Kasvissa on kokonaista 3kpl nukkuja joista pari seuraa vähän ensimmäisen jäljessä.


Riippuu ihan valosta, lämmöstä ja ravinteista yms. Mulla toi iso c. lanceolatum on ollut sisällä länsi-ikkunalla hydrossa. Sen ravinteensaantiin on siis ollut suht helppo vaikuttaa. Toisaalta taas pistokkaasta kasvatettu pienempi lance on itäisillä portailla. Se saa mollukkaa aamusta tuonne kello yhteen asti. Se on kukkinut reippaasti ja lähes kaikki kukat ovat "tarttuneet" heti. Pieniä podejakin siellä on jo tuloillaan reippaasti. Lannoittanut sitä en juurikaan ole. Muutama kerta Puutarhan Kesää.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

MasaT

Noh. Katsotaan nyt! Minulla on 4 Lanceolatumia rinta rinnan. 2 talvehtinutta ja 2 niistä otettua pistokasta, kaikki kukkii metsässä pihlajien ja mäntyjen puolittaisessa varjossa. Pistokkaat on vielä maitopurkeissa, kun kukaan ei tuntunut niitä huolivan.? Sanoisin, että kyllä lance ihan hyvin kukkii, ainakin näissä olosuhteissa.

Filago

Lainaus käyttäjältä: pgrt - elokuu 05, 2009, 15:58:17 ip
Mitenkäs muilla on käynyt lancen kanssa, eli koska rupeavat kukat jäämään kiinni. Lanceni on nyt n. 1,5kk vanha, n.20cm korkea ja monihaarainen ja ensimmäinen nuppu rupeaa kohta aukeamaan. Voiko toivoa että jäisi heti kiinni vai heitteleekö niitä aluksi? Kasvissa on kokonaista 3kpl nukkuja joista pari seuraa vähän ensimmäisen jäljessä.


Tuo eka kukka minkä kuvasin: terälehdet tipahtivat tänä aamuna, jäljelle jäi varsi ja tosi vaalea, epäilyttävästi raakileelta näyttävä pallon alku, jota pitkät calyxin hampaat ympäröivät. Erikoinen näky, jota en ehtinyt työhönlähtökiireissä kuvata, nyt palatessa ulkona jo hämärää, mutta systeemi edelleen kiinni kasvissa tukevasti...

Filago, jonka Lancet ovat siis talvella idätettyjä, ja paljon hitaammin tähän vaiheeseen päässeitä.. nyt se isompikin on lopulta alkanut nuppuilla oikean kokoisilla nupuilla, eikä niillä mikroskooppisilla jotka tippuvat.. kolmas yksilö, joka asuu Espoossa, ei vielä tätäkään
#163

CyberDog

Lainaus käyttäjältä: MasaT - elokuu 05, 2009, 22:25:09 ip
Noh. Katsotaan nyt! Minulla on 4 Lanceolatumia rinta rinnan. 2 talvehtinutta ja 2 niistä otettua pistokasta, kaikki kukkii metsässä pihlajien ja mäntyjen puolittaisessa varjossa. Pistokkaat on vielä maitopurkeissa, kun kukaan ei tuntunut niitä huolivan.? Sanoisin, että kyllä lance ihan hyvin kukkii, ainakin näissä olosuhteissa.


Minä voin ottaa sun lancen :D

MasaT

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - elokuu 07, 2009, 11:40:59 ap
Lainaus käyttäjältä: MasaT - elokuu 05, 2009, 22:25:09 ip
Noh. Katsotaan nyt! Minulla on 4 Lanceolatumia rinta rinnan. 2 talvehtinutta ja 2 niistä otettua pistokasta, kaikki kukkii metsässä pihlajien ja mäntyjen puolittaisessa varjossa. Pistokkaat on vielä maitopurkeissa, kun kukaan ei tuntunut niitä huolivan.? Sanoisin, että kyllä lance ihan hyvin kukkii, ainakin näissä olosuhteissa.


Minä voin ottaa sun lancen :D

Laitoin yksityisviestin.

Filago

Lancen ekasta kukasta eka raakile.


By filago, at 2009-08-07

Ei tämä tosiaan olekaan mitään rakettitiedettä, tai vaadi muuta kuin multaa ja ruukun ja siemenen. ( Joista kiitos MasaT:lle).

Filago, joka miettii, kelpaako Fresno jalapenokisaan?
#163