tammikuu 25, 2025, 07:07:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MasaT,n chilit -09

Aloittaja MasaT, tammikuu 14, 2009, 12:00:52 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MasaT - maaliskuu 23, 2009, 10:01:32 ap... Yleensä kun olen maistellut raakoja chilejä podit on maistunut herneeltä. Jalapeno ja goats weed ovat myös sellaisia jotka ovat jo raakana tulisia.
Muita en tähän hätään heti keksi.


Inca Red Drop nyt ainakin maistuu raakana ja tulivathan nuo Aji Cristalit vihreinä kauppoihin viime kesänä. Intialaiset annuumit ovat aivan yleisesti käyttökamaa jo vihreinä. Itse asiassa niitä käytetään lähinnä vihreinä tai kuivattuna. Punaisia on vähemmän toreilla. Nepali menisi tähän sarjaan mainiosti.


MasaT

maaliskuu 25, 2009, 10:14:18 ap #41 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 25, 2009, 10:22:08 ap käyttäjältä MasaT
Joo. Pitäisi varmaan maistella vähän enemmän näitä kypsymässä oleviakin podeja. Toinen nepalin hedelmä maistui jo enemmän herneeltä, muttei tuollaisen tulisen herneen maku mikään paha ole ollenkaan.
Nappasin myös Tasmanian habanerosta ainokaisen podin raakana , ettei kasvi kuluta turhaan energiaa sen kypsyttämiseen. Tämäkin oli jo aika tulinen ja selvä chinensen maku.
Tasmanian habanero kypsyy vihreän ja violetin kautta punaiseksi.


Tasmanian habanero

Charapitan oli aika siirtää lopulliseen ruukkuunsa. Kukkinut on muttei vielä alkanut tehdä marjoja.


Charapita (C. chinense)

Aribibi gusano alkoi nyt 3 kuukauden ikäisenä kukkia. Tunnetaan myös nimellä Caterpillar pepper ja Aji gusanito.


Aribibi gusano

hessi

moikka onks toi sama jonka siemeniä mulle laitoit?
Aribibi gusano?

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

MasaT

Lainaus käyttäjältä: hessi - maaliskuu 29, 2009, 00:06:50 ap
moikka onks toi sama jonka siemeniä mulle laitoit?
Aribibi gusano?

On se. :D Ja kukkavarret on aika selvästi pystyt niin kuin frutescensseilla yleensä. 1-3 kukkavartta kasvupisteestä. Tätähän on epäilty että chinenset olisi lähtöisin tästä kasvista. Aika samannäköinen kukka kuin tuolla minun charapitallani (chinense), yhtä pieni. :) -Satoa odotellen, kun pitäisi olla vielä ihan hyvänmakuinen. ;)

MasaT

No nyt onnistui sitten ensimmäiset juurrutukset. Näköjään näin keväällä kannattaa harrastaa tätä juurrutusta, ihan kaiken varaltakin, jos vaikka isäntäkasville sattuisi käymään kehnosti.


C.Lanceolatum

Lanceolatumin sain ensimmäiseksi juurrutettua. Tämän pistokkaan olen siirtänyt jo samantien turpeeseen. Toisena on Peruvian chinense missä ainakin lehdet näyttää vielä ihan hyvältä.
Lanceolatumille käytän tälläistä juurrutussysteemiä.



Ensin pitää juoda muutama litra lähdevettä, että saa tehtyä tuon pöntön säilyttämään ilmankosteutta juurrutusastian päällä. Peruvian chinensen pistokkaiden päällä tällaista ei ole mutta saattaa nekin kohta tehdä juuria. Sen näkee sitten.

MasaT

maaliskuu 31, 2009, 20:21:58 ip #45 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2009, 20:25:33 ip käyttäjältä MasaT
Noin kuukausi sitten toin osan ulkorakennuksessa talvehtimassa olleista pubescensseista sisälle Lämpimään. Vaihdoin turpeet ja leikkasin juuret ja oksat näistä vasta tässä vaiheessa.
Tänään aioin jo hieman toivonkin menettäneenä, että niistä mitään alkaisi tulla, viedä ne takaisin ulkorakennukseen tilaa säästääkseni ja tuodakseni vaikka keväämmällä sitten ne ulos jos niissä vaikka jotain kasvua alkaisi ilmetä.
Mutta yllätys,yllätys. Yhdessä pubessa olikin jo yhdet lehdet hyvällä alullaan.



Tämä on fataliin yllätys-siemenistä kasvatettu pubescens ja mitään hedelmiä en viime kesänä tästä saanut.
Aikamoinen yllätys-pube! :D
Pitää nyt vaan kuitenkin odotella, jos noissa muissakin alkaisi olla jotain henkeä. ;)



Pistän tähän nyt ihan vertailuksi "peru cusco"-pubescenssin, josta leikkasin oksat ja juuret viime syksynä, sekä vaihdoin turpeet. Henkissä sekin vaan selvisi sisällä läpi talven vaikka välillä hieman kituen. Nyt on alkanut jo haaroittumaankin aika mukavasti. Saas nähdä joko tänä kesänä saisin ajoissa satoa Pubescensseistakin.  :)

MasaT

huhtikuu 07, 2009, 13:08:59 ip #46 Viimeisin muokkaus: lokakuu 08, 2009, 07:22:43 ap käyttäjältä MasaT
Pikaista kuvapäivitystä.



Lanceolatumin lehtipistokkaita. Lehdet oli vaan tökätty multaan ja vähän leikattu lehdistä pois. -Onnistuu se juurrutus näinkin. :)


(Edit; Näitä en loppujen lopuksi saanut kuitenkaan kasvamaan mullassa.)

Chilivaari

Hieno homma.
Eipä ole tullut mieleenkään tuollainen pistokkaiden otto. Onnistuu se. Uskottava tuo on.  :)

MasaT

Laitanpa tähän pitkäperjantain ratoksi hieman kuvia chileistä tällä hetkellä. Ilmat saisi jo pikkuhiljaa alkaa lämmetä, että saisi siirrettyä jo osan chileistä kasvihuoneeseen. Tarkoitus olisi hommata biltemasta 2000w puhallin ja eristellä kasvaria jotenkin, että pysyisi lämpimämpänä. 4 neliön kasvihuoneeseen ei kovin paljon tämän kokoisia taimia mahdu mutta tarkoitus onkin kasvattaa suurin osa ulkosalla.
Lannoitteeksi olen nyt laittanut näiden lopullisten ruukkujen pohjalla Neudorffin bio-marja-lannoitetta, ruukkujen päälle olen pistänyt teelusikallisen guanoa ja kastelulannoitteena on ollut Chillifocus.

                  

Peruvian chinense   Tasmanian habanero   Aribibi gusano            Chili brasil

                  

Eximium              Orange rocoto      Chokolate bhut jolokia    Hot paper lantern

Chilicutter

Nättejä chilejä sulla on,joo ilmat sais tosiaan lämmetä osa rehuista on jo sen kokoisia että joutaisivat ulos.
Toi lehtipistokas juttu täytyy pitää mielessä.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Filago

Onkohan tuo Tasmanian Habanero sanut Chinensen lisäksi jotain muitakin geenejä itseensä? Yleiskuva kasvista on jotenkin aika epä-habaneromainen, eikös? Mutta kun tärkein, eli Chinensen maku on mukana niin eipä tuolla niin väliä ;).

Oma Baccatum-Chinense risteytykseni eli Lemon Drop-HabaneroUganda F1 selvisi talven tapittamisesta ja luonnonvalossa värjöttelystä paljon oikeita Haboja paremmin. Kasvanut takaisin ihan isoksi puskaksi ja kukkii nyt ikkunalla, ekan palonkin bongasin. Eli ainakin sille on ollut jotain iloa mukaan tulleista Bacca-geeneistä, kestää vähää valoa mielestäni paremmin. Muutenkin elinvoimainen tapaus. Lapsensa, vieressä kasvava syksyllä kylvetty F2 versio on lehdiltään Chinensemäisen ruttuinen, aloittelee vasta nuppuilua.

Filago, joka bongaili ekat nuput myös suklaajolokiasta, mutta se onkin lampun alla... Lance tekee vasta mikroskooppisia nuppuja jotka putoavat
#163

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Filago - huhtikuu 10, 2009, 15:42:52 ip
Onkohan tuo Tasmanian Habanero saanut Chinensen lisäksi jotain muitakin geenejä itseensä? Yleiskuva kasvista on jotenkin aika epä-habaneromainen, eikös?


On tuo outo. ::) Tästä on olemassa vielä kaksi eri versiota, punertavakukkainen ja valkokukkainen. Minulla on tuo punertavakukkainen.
Tuo habanero-nimi ei tälle kyllä mielestäni sovi sen enempää kuin tuolle Hot paper lanternillekkään.
Erikoinen se ainakin on ja sen tähden sitä tässä kasvattelenkin. :)
Vahinko vaan, kun en saanut tuota Orange paper lanternia itämään. Sillä olisi ollut jo PI-luokituskin.
Mutta tämän Tasmanian Habaneron kanssa ei sillä ole niin merkitystä, pääasia että vaikuttaa satoisalta.
Nimestään huolimatta tämä chinense ei ole kotoisin Tasmaniasta vaan karibialta. ;)

MasaT

Tänään tuli sitten siirrettyä ensimmäiset chilit kasvihuoneeseen hallaharson alle. Piti siirtää jo viikko sitten mutta kylmä pohjoistuuli puhalteli useamman päivän aika voimakkaasti. Termostaatilla varustettu puhallin on tällä hetkellä päällä. Pitää vielä käydä tutkailemassa missä lämpötilat pysyy kasvarissa. Huomenna siirtelen sitten lisää, jos kaikki näyttää hyvältä.



Chili brasil vasemmalla ja Aji Amarillo kasvavat kilvan korkeutta. Kuten kuvasta näkyy kasvariin pääsy alkaa olla paikallaan, kun tulee katto vastaan! Runkoon saisi kyllä tulla jo pikkuhiljaa paksuutta molemmille. Aji Amarillo on muuten paljon parjatun Reimer seedsin siemenistä kasvatettu. ;) En silti ala kehumaan minkään firman siemeniä, mitkä tulee paperipussiin pakattuna. Siemenet säilyy paremmin ilmatiiviisti pakattuna. (On tullut luettua vähän tuota Dave DeWittin chili-ensyklopediaa). ;)
Tuossa Chili brasilissa on muuten ilmeisesti punkkeja. >:( Ihan uusi tuttavuus minulle. Ihmettelin vaan kun lehtiin alkoi tulla läpikuultavia läiskiä ja tänään jonkinlaista seittiä yhden lehden alapinnalta, jonka kyllä nyyhdin äkeissäni välittömästi pois. Saniteettitiloista tuli tämän jälkeen heti kaasukammio ja chili sai raid sumutuksen. Sen jälkeen sumuttelin merileväliuoksella ja vielä neemillä päälle.
Seuraavassa vähän kauhukuvia tuhoista, vaikka kyllä tämän aion vielä henkissä pitää.

   


MasaT

No nyt on sitten siirretty iso osa chileistä kasvihuoneeseen.

Yölämpötila oli alimmillaan +14 `c . Se on pienen kasvihuoneen etu, että saa helpommin pysymään lämpimänä.
Vois tuota puhaltimen termostaattia tosin säätää vähän pienemmälle vielä. Päivälämpötilat meinaa nousta ihan älyttömäksi mutta onneksi on kaksi tuuletusluukkua ja kummassakin automaattiset avaajat.
Surkean pienihän tällainen 4 neliön kasvari meikäläiselle on ja pistinkin juuri kasvihuonemuovia tilaukseen. Suunnitteilla olisi, että saisi tehtyä jonkinlaisista elementeistä tuon huoneen ja saisi sen sitten purettua talveksi.

MasaT

Nepali orange alkoi kypsyttää podejaan pian kasvariin siirron jälkeen. Toivottavasti kasvihuoneen aika korkeat päivälämmöt innostaa muitakin chilejä tekemään hedelmiä. Aika moni kukkii kuitenkin. Charapita tuntuu pitävän eniten hieman lämpimämmästä, mutta se onkin sademetsäalueen kasvatti amatsonin latvoilta. Peruvian chinense ei niinkään nauti korkeista lämpötiloista ja lanceolatumin jouduin ottamaan takaisin sisälle. Siirrän sen sitten ilmojen lämmettyä suoraan ulos varjoisaan paikkaan.


Nepali Orange C.Annuum

Rhomboideumin otin sisältä vähäksi aikaa ulos kuvattavaksi. Vaikuttaisi, että se alkaisi ottamaan kasvuspurttia ja vaihto isompaan ruukkuun voisi olla paikallaan.


C.Rhomboideum

Pubescenssien kasvatukset ei minulla ole menneet tänä vuonna ihan toivotulla tavalla, mutta jotain sentään on saatu aikaiseksi. Talvehtinut Peru Cusco on tällä hetkellä kasvarissa isoon ruukkun sijoitettuna ja ainakin vielä tuntuu voivan hyvin. On taitanut jopa ruveta kasvamaan vähän paremmin.
Tältä vielä sisällä kasvavalta Orange Rocotolta kuitenkin odotan eniten. Kasvu näyttää aika lupaavalta ja runkoonkin on jo tullut aika hyvin paksuutta. n. 35 cm korkea tuuhea puska on hän. :)


Orange Rocoto

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MasaT - huhtikuu 30, 2009, 16:32:13 ip... vielä sisällä kasvavalta Orange Rocotolta kuitenkin odotan eniten. Kasvu näyttää aika lupaavalta ja runkoonkin on jo tullut aika hyvin paksuutta. n. 35 cm korkea tuuhea puska on hän. :)


Hieno kuva Rocotosta ja hyvin on kasvanut edellisestä kuvasta.

Minä hankin lannoittamatonta hapanta turvetta Rocotoja varten, kun koeyksilöt ovat viihtyneet niin hyvin alhaisen pH:n turpeen ja puutarhamullan seoksessa. Lähipäivinä taidan ottaa kuvan testikasvista, kun se avaa kukkansa. Ei ole kyllä vielä noin komea.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 30, 2009, 19:01:24 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - huhtikuu 30, 2009, 16:32:13 ip... vielä sisällä kasvavalta Orange Rocotolta kuitenkin odotan eniten. Kasvu näyttää aika lupaavalta ja runkoonkin on jo tullut aika hyvin paksuutta. n. 35 cm korkea tuuhea puska on hän. :)


Hieno kuva Rocotosta ja hyvin on kasvanut edellisestä kuvasta.

Minä hankin lannoittamatonta hapanta turvetta Rocotoja varten, kun koeyksilöt ovat viihtyneet niin hyvin alhaisen pH:n turpeen ja puutarhamullan seoksessa. Lähipäivinä taidan ottaa kuvan testikasvista, kun se avaa kukkansa. Ei ole kyllä vielä noin komea.


Tuon talvehtineen Peru Cuscon laitoin jo lopulliseen ruukkuunsa.(Ehkä). Sekoitin 1/3 Viherrinkin Vihermultaa (PH 6.2), 1/3 Rhodomultaa (PH 5.5) ja 1/3 lecasoraa. -Katsotaan miten lähtee kasvuun. Ehkä laitan tulevaisuudessa tuon vihermullan tilalle lannoittamatonta turvetta. Seuraan testiäsi. ;)

MasaT

toukokuu 09, 2009, 19:14:44 ip #57 Viimeisin muokkaus: toukokuu 24, 2009, 15:13:50 ip käyttäjältä MasaT
Tänään oli pubescenssien uudelleen ruukutus päivä.

Takana; Peru Cusco,Orange Rocoto ja Ftaliin yllätyspube.
Edessä; San isidro, joka ei ole ihan vielä toipunut ruukun vaihdosta ja Rocopica.

Isoin astia on takana keskellä n. 40 litran pyykkisaavi "lötkö" josta katkesi heti toinen sanka (en suosittele ostamaan >:(), sen vieressä on 25 litran saavi. Muitten koosta en niin osaa sanoa. Reilusti yli 10 litraisia pubescensseillä ainakin.


Sisätiloissa vielä keltainen Canario ja Rocopica takana.
Pari Lanceolatumin pistokas-tainta ja edessä Rocopican pistokas.
Lanceille ja tuolle rocopican pistokkaalle ainakin pitäisi löytää kasvatuspaikka jostain muualta.



Rocopican pistokkaassa on juuret jo hyvällä alulla.
Näistä pistokaskokeiluista pitää mainita, että lanceolatumin lehtipistokkaat ei oikein tunnu lähtevän kasvamaan.
Sitä vastoin oksa-pistokkaat tuntuvat voivan oikeinkin hyvin.







MasaT

toukokuu 24, 2009, 16:08:56 ip #58 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 09, 2009, 21:36:30 ip käyttäjältä MasaT
Teinpä sitten elämäni ensimmäisen vesiviljelysysteemin kun tarvikkeet sattui olemaan jo valmiiksi saatavilla.

   

Pumppuna toimii vanha suihkulähdepumppu. Aluksi meinasin laittaa sen vain tuon verkkokorin pohjasta läpi mutta tämä letkusysteemi alkoi kuitenkin tuntua paremmalta vaihtoehdolta. Kokeilutaimeksi sai ryhtyä Bubba C. Baccatum. Katkoin vielä Birgits locoto baccatumista latvan siihen viereen jos vaikka alkaisi tekemään juuria. Saa nähdä kumpaa alan tässä kasvattelemaan. Astiassa on 30 litraa vettä ja lannoitteena Bio sevia growta. Neuvokaa ihmeessä jos tuntuu, että jotain meni pieleen. ;)
(Edit. 9.7. Tämä projekti piti lopettaa parin viikon kokeilun jälkeen, kun juuret vain pehmenivät. Ehkä joskus uusiksi. -Ehkä.)



Kasvihuoneessa habanero peach alkaa jo tehdä podeja.


Talvehtinut Heart throp on alkanut tehdä ihan käsittämättömästi lehtiä. Minkähän lainen puska tästä vielä tulee?

   
Habanero orange            Charapita                     Rocopica

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: MasaT - toukokuu 24, 2009, 16:08:56 ip
Teinpä sitten elämäni ensimmäisen vesiviljelysysteemin kun tarvikkeet sattui olemaan jo valmiiksi saatavilla.

Pumppuna toimii vanha suihkulähdepumppu. Aluksi meinasin laittaa sen vain tuon verkkokorin pohjasta läpi mutta tämä letkusysteemi alkoi kuitenkin tuntua paremmalta vaihtoehdolta.


Kannattaapa muuten tarkistella kuinka lämpinä vedet tuolla pumpulla pysyvät, itselläni oli kokeilussa jokin 12W eheimin suihkulähdepumppu ja se lämmitti vettä aivan liikaa, päälle 30 asteiseksi - juuret mädäntyivät ennätysajassa.