lokakuu 06, 2024, 08:19:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


dh:n chilikausi 2009.

Aloittaja dh, tammikuu 15, 2009, 16:45:26 ip

« edellinen - seuraava »

dh

dh:n chilikausi 2009


Noniin, uusi kausi kausi on lähdössä pikkuhiljaa liikkeelle. Tosin tässä vaiheessa ollaan vasta suunnitteluvaiheessa. Tämän on minulle toinen kausi, eli hyvinkin alottelijoita vielä ollaan.

Viime vuonna kasveina oli Lemon Drop, Apache ja Peach Habanero. Ainoastaan LD:t säilyivät hengissä kauden loppuun asti. Tuli tehtyä suunilleen kaikki mahdolliset aloittelijan virheet ja tuli keksittyä myös kourallinen uusia mokia ;) .. näistä myöhemmin lisää.

Lemon Dropille täytyy kyllä tehdä syvä kumarrus - kaikesta rääkistä huolimatta sain niistä hyvän sadon ja vielä ikkunalaudalla. Näistä osa on vielä pakkasessa ja kuivattuna. LDt tekivät satoa aina marraskuulle asti, tosin viimeiset olivat aika mietoja, joten päädyin ennen leikkaamista laittamaan viimeisen kourallisen marjoja hakkeena vodkapulloon maustumaan. Jos tätä lukee joku ensimmäistä kautta suunnitteleva niin Lemon Drop on varma valinta ensimmäiseksi chiliksi.

Setuppi tulee olemaan sama kuin viime vuonna. Kaktusmullassa kylvö ja myöhemmin turpeeseen. Pimeän kauden lamppuna on yhdistykseltä tilattu 250W ESL. Lannoitteena on BioBizzin paketti. Kausi on sinällään hieman vaikeasti ennustettavissa, koska tästä kerrostaloasunnosta olisi tarkoitus jossain välissä muuttaa rivarin pätkään, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole tiedossa. Kasvit voivat siis mahdollisesti saada luonnonvaloa muunkin kuin ikkunan läpi, tai sitten eivät.

Siemeniä on tullut kerättyä aika paljon erilaisia, joten valinnanvaraa on. Tosin lista näyttää olevan aika baccatum painotteinen, mikä on ihan ok, koska tällä hetkellä pidän eniten baccojen ominaismausta. Tarkoitus on valita alla olevasta listasta noin kuusi lajiketta kylvöön. Päätettyjä tähän mennessä ei ole muita kuin Starfish ja Naga. Tämän lisäksi on tarkoitus valita yksi miedompi ja yksi tulinen bacca. Valitettavasti en tiedä juuri mitään suurimmasta osasta baccoista mitä listasta löytyy. Osaisiko joku suositella noista jotain? Chilemanin db:stä ei tuntunut olevan juurikaan apua.

Chinesejen puolella tilanne on hieman huono, löytyy vain Naga ja Peach haba enkä jälkimmäisestä saanut oikein mitään eloa irti viime kaudella.  Jos jollain olisi Oulun alueella vaihtaa/antaa jotain suhteellisen helppoa ja tulista chineseä niin se olisi aika hieno juttu. Annuumista laitan kylvöön varmaankin joko Bolivian Rainbowin tai Jallun.




Siemenet (nimi,suku,lähde)

Hot Lemon (baccatum) chiliseeds.co.uk
Peach Habanero (chinese) chiliseeds.co.uk
Apache (annuum) chiliseeds.co.uk
Lemon drop (baccatum) Chiliyhdistys ry.
Bolivian Rainbow (annuum) Chiliyhdistys ry.
PI 441551 (baccatum) Chiliyhdistys ry.
Aji Benito (baccatum) Fatalii.net
Aji Cristal  (baccatum) Fatalii.net
CGN 22871 (baccatum) Fatalii.net
C02598 (baccatum) Fatalii.net
PI 260560 (baccatum) Fatalii.net
C. microcarpum (PI 260567) (baccatum) Fatalii.net
Inca Red Drop (baccatum) Fatalii.net
Aji Peru (baccatum) Fatalii.net

+ Randomit, ei varmuutta onko risteytynyt

Starfish (baccatum) Heinältä
Jalopeno (annuum) Heinältä
Naga Morich (chinese)..Oiskohan Hessin Nagoista

dh

tammikuu 19, 2009, 18:39:24 ip #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 19, 2009, 19:02:26 ip käyttäjältä dh
Pähkäilyn jälkeen B2-turpeeseen idätyskuppeihin päätyivät seuraavat kasvit:

Starfish
Naga Morich
Inca Red Drop
CGN 22871
White Bullet
Fatalii Yellow
Jalapeño
Lemon Drop



Kiitoksia THP:lle (lieköhän sama nick täällä kuin irc:issä) White Bulleteista, Fataliista ja läjästä muita siemeniä! Lemon dropit ovat menossa kaverille, itellä niitä on vielä viime kaudelta talvehtimassa.

Pistetään vielä kuva tästä virityksestä, vaikka vähän hävettää tämä mutkalle vääntynyt karvalakkimalli :D (idätyskupit ovat olleet säilössä vuoden imurin alla siivouskaapissa..) Valokuvaus ei myöskään ole ihan vahvin ala minulle.




wille

Lainaus käyttäjältä: dh - tammikuu 19, 2009, 18:39:24 ip

Pistetään vielä kuva tästä virityksestä, vaikka vähän hävettää tämä mutkalle vääntynyt karvalakkimalli :D (idätyskupit ovat olleet säilössä vuoden imurin alla siivouskaapissa..) Valokuvaus ei myöskään ole ihan vahvin ala minulle.



Tollaisissa minäkin olen kasveja maailmaan saattanut. Tänä vuonna tosin laitoin kivivillakuutiot tonne sisään turpeen sijasta. Viime keväänä ostin semmosen HiFimmän näkösen isätysrasian. aikkoja oli varmasti tuplaten tuohon verrattuna. Kyllähän siinäkin kasvit iti, mutta niitä irroitettaessa idätyskupit hajosivat/jäivät ruttuun. Ei kestänyt HiFi-laitos ei, vaan vanha karvalakki porskuttaa vuodesta toiseen. Jote ei tarvii häpeillä..  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Fudurez

Ei tuossa vielä mitään, minulla on tommoinen vanha pyykkikori jonka pohjalla vielä semmoinen muovirasian kansi, jonka päällä on jugurttipurkeissa chilintaimet itämässä :D Korin päällä sitten toi 100W natikanrotisko valaisemassa ja lämmittämässä pikkuisia :) Välissä oli vielä jonkun aikaa viritettynä talouspaperi, joka imi ylimääräisen valon pois, ettei taimet olisi kärventyneet, mutta nyt otin sen pois kun näyttäisi nuo kestävän sitä jo oikein hyvin :D Sitten on vielä tuuletin lattialla tuulettamassa tuota pyykkikoria, ettei lämpene liikaa. Aluksi vielä tuuletin toimi liiankin hyvin ja jäähdytti liikaa, joten tukin vielä korin toisen reunan guinnessin ennätyskirjalla :P. Että semmonen viritys. Hyvin näyttäisi kuitenkin toimivan. Karvalakkijeesusteippisäädöissä ei ole mitään hävettävää ;)

dh

Jep, eiköhän se pääasia ole, että tulosta tulee. Ja kaikenlainen pikku näpräily pitää mielen virkeänä :).

dh

Ohjeita ensikertalaisille


Noniin, ja nyt niitä aiemmin luvattuja mokia näin ensimmäisiä turpeesta nousioita odotellessa. Näistä ei vähänkään pitemmälle edenneille ole muuta kuin korkeintaan hupiarvoa.

Näistä saattaa jopa olla oikeasti hyötyä jotka ovat samassa tilanteessa kuin minä vuosi sitten, eli nollakokemus chilin kasvattamisesta ja kasvien kasvattamisesta yleensäkin. En ole jaksanut katsoa läpi Infernon ja Fatalii:n kasvatusohjeita uudestaan tänä vuonna, mutta näistä ainakin osa pitäisi olla sellaisia, että niitä ei oppaissa mainita. Ehkä itsestään selvyyksiä? :).

  Chilejä kasvattaessa EI kannata:

    - Kastella isolla kannulla idätyskuppeja niin että siemenet lilluvat mullan pinnalla (käytä sumutinta)
    - Päästää idätyksien multaa kuivumaan kokonaan
    - Härkkiä mutkia tms. varhaisia ituvaiheita ilman syytä, kuolevat helposti
    - Yrittää irrottaa siemenkypärää hennoista pikkutaimista, ainakaan jos on armoton nakkisormi  :-\
    - Kastella kasveja aina ylhäältä päin suoraan multaan niin, että ruukkua vaihdettaessa huomaa mullan olevan kovempaa kuin viereinen betoniseinä
    - Punkki-invaasion yllättäessä upottaa kasvia sankolliseen vettä johon ennen sitä on lorauttanut reilusti neem-öljyä. :D (käsittelyn jälkeen kasvi näytti lähinnä italialaisittain marinoidulta salaatilta)
    - Menettää yöuniaan joka ikisen lehden rypyn ja pikku värinmuutoksen takia.

  Pari yleistä ohjetta:

   -  Ota tavaksi nostella ruukkuja usein, varsinkin kastelun yhteydessä ja silloin kun se on täysin kuiva. Näin oppii yllättävänkin nopeasti ruukun painosta arvioimaan millon tarvii lisää vettä.
   -  Ruukunvaihdon kanssa on turha pitää kiirettä. Ruukun vaihdon ajan määrittelee juuritilan ahtaus, ei kasvin koko.
   -  Lamput voi ja pitää oikeasti tuoda lähelle chilejä. Aluksi en uskaltanut ja pidin välinä jotain 20-30cm.

Eli nuo kaikki mokat ovat vain ne mitä itse onnistuin tekemään, muita hyvin yleisiä on tietysti myös olemassa. Siemenet:itäneet:sadotetut ratio olikin 16:7:2. Tosin huonomminkin olisi voinut mennä.

wille

tammikuu 21, 2009, 12:54:34 ip #6 Viimeisin muokkaus: tammikuu 21, 2009, 12:56:25 ip käyttäjältä wille
Hyviä pointteja ja kokemuksia, joista varmasti on hyötyä harrastusta aloittelevalle. Kantapään kautta tullut oppihan se on se paras oppi. Ja näitä oppeja tuntuu tulevan jokaisella kaudella lisää.  ;) Maltti on valttia tässä hommassa. Kuten sanoit ei ruttantuneen lehden takia kannata yöuniaan menettää. Kannattaa katsoa kasvia kokonaan, eikä vain sitä kurttaantunutta lehteä tms. Altapäin kastelu on kyllä omasta mielestäni tosi tärkeä juttu. Mainitsemastasi syystä ja myöskin siitä syystä, että moni kastelee kasvin helposti, kun mullan/turpeen pinta on rutikuiva. Ruukun pohjalla saattaa olla hyvinkin märkää ja juuret saattavat lahota liian kosteuden takia. Tuolla kippojen nostelulla tosiaan saa helposti selville vedentarpeen. Ruukunvaihtoon olen itse alkanut kun chilin juuret tunkeutuvat pohjarei'istä ulos. Jos mullan huuhtelee kiehuvalla vedellä, ei kannata siemeniä laittaa liian aikaisin multaan. Kannattaa laittaa vaikka in/out-lämpömittarin anturi yhteen idätyskippoon ja odottaa, että multa jäähtyy alle 30 asteiseksi. Veikkaan itse hätäilleeni juuri tuon asian kanssa tämän kauden aloituksessa. Itävyys jäi huonoksi ja jouduin tekemään rinnakkaiskylvöjä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

dh

Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 21, 2009, 12:54:34 ip
Jos mullan huuhtelee kiehuvalla vedellä, ei kannata siemeniä laittaa liian aikaisin multaan. Kannattaa laittaa vaikka in/out-lämpömittarin anturi yhteen idätyskippoon ja odottaa, että multa jäähtyy alle 30 asteiseksi. Veikkaan itse hätäilleeni juuri tuon asian kanssa tämän kauden aloituksessa. Itävyys jäi huonoksi ja jouduin tekemään rinnakkaiskylvöjä.


Heh, juuri tuollaisella in/out mittarilla mittailtiin mullan lämpö ennen siemennystä. Siitä näkyykin pala johtoa tuossa ylemmässä kuvassa.

dh

tammikuu 25, 2009, 22:27:21 ip #8 Viimeisin muokkaus: tammikuu 25, 2009, 22:46:17 ip käyttäjältä dh
Mikä sen mukavampaa tulla viikonloppureissulta takasin ja huomata, että turpeesta pilkistää usiampiki mutka.



Kaikista muista paitsi Nagasta ja White Bulletista on ainakin yksi kasveista itänyt. Fatalii Yellowsta ja Lemon Dropista kaikki. Ei hassumpi tulos alle viikon idätyksellä, varsinkin kun jo nyt on itänyt suurempi prosentti siemenistä kuin viime vuonna ...  ::)

Tässä vielä epätarkka lähikuva kasvukilpailun johtopaikkaa pitävävästä yellow fataliista:



Missähän vaiheessa noita kannattaa siirtää omiin kuppeihinsa? Viime vuonna mulla oli alunperinkin yks siemen per kuppi.

dh

tammikuu 26, 2009, 12:00:00 ip #9 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2009, 17:52:30 ip käyttäjältä dh
Tänä aamuna tuli kiire kaivaa ESLi talviteloilta käyttöön. Yön aikana Fataliit ja LDt olivat venyneet entisestään valoon kurkotellessaan.



Teline on Ikeasta ostettu kuivausteline. Siinä voi mukavan helposti säätää lampun korkeutta ja koko rötiskö on kohtuullisen helposti liikutettavissa renkailla.

Säädin lampun nyt noin 10cm päähän korkeimmasta taimesta. Tuuletinta en ajatellut vielä laittaa päälle, ellei lämmöt tuosta sitten lähde nousuun, nyt 26C.

Yön aikana oli 3 kpl White Bulleteja itänyt, eli nyt odotellaan enää sitten sitä maailman tulisinta nousevaksi turpeesta :).

EDIT: Nousihan ne lämmöt siitä vielä melkeen kolmeenkymppiin, eli piti laittaa tuuletin pöriseen.

dh

tammikuu 28, 2009, 16:55:45 ip #10 Viimeisin muokkaus: tammikuu 28, 2009, 17:05:15 ip käyttäjältä dh

Tänään lähtivät Fatalii Yellowit omiin kuppeihinsa. Tässä vielä viimeinen yhteiskuva ennen siirtoa:





Vasemmalta oikealle pystysuunnassa olevissa tuplakupeissa Lemon Drop, Fatalii Yellow, CGN 22871, Inca Red Drop ja Starfish. Alarivissä poikittain 2 kuppia White Bullet Habaneroa ja 2 kuppia Jalapenoa.

Tällä hetkellä huonoimmin menestyy Jalapeno. Niitä on noussut vain kolme, joista yksi ei päässyt eroon siemenkodastaan ja toinenkin on jotenkin väkkyrän näköinen. Yksi mutka on vielä kupissa tuloillaan.  White Bulleteista yksi näyttää tällä hetkellä hyvältä, kolmesta on turhan varhaista sanoa, yhden sirkkalehdet näyttää palaneelta ja yks tuskin pääsee massiivisesta kypärästään eroon. Jalapenon siemeniä riittää,  mutta White Bulletit on kaikki tuossa, joten toivottavasti niistä joku pysyy hengissä.

Tässä on tullut paljon parina päivänä mietittyä tuota oikeata kastelemista. Isommat kasvit tykkäävät suht koht kuivasta ja liikakastelu onkin pahin aloittelijan virhe. Sitten ihan pienet kasvin alut toisaalta vaativat kostean ympäristön tai ne nopeasti kuivuvat. Mutta missä menee se raja, että kuivuus onkin parempi kuin kosteus? Nyt olen tehnyt niin, että pidän turvetta pinnalta kosteana suihkupullon avulla siihen asti kunnes sirkkalehdet ovat kunnolla auenneet. Sen jälkeen siirryn pelkästään altakasteluun (+ hieman suhuttelua lehdille)...?

.. ainiin, ja yksi Naga Morichin mutka on tullut esiin  8).




dh

helmikuu 02, 2009, 13:38:25 ip #11 Viimeisin muokkaus: helmikuu 02, 2009, 14:41:42 ip käyttäjältä dh


Nopea päivitys tähän väliin. Lähes kaikki taimet ovat saaneet omat kuppinsa, ja eloonjäämisprosentti on ollut niin huikea, että kohta tulee varmasti ahdasta. Fataliit ja suurin osa baccoista ovat tekemässä ensimmäisiä oikeita lehtiä. Jalapenojen ja White bulletin tilanne on parantunut: Jalapenoja on nyt jo pari kehityskelpoisen näköistä ja kaksi mutkaa on tulossa lisää. White bulleteja näyttäisi olevan 3 ok-kunnossa olevaa. Hieman heiveröinen Naga pääsi tänä aamuna hatustaan eroon. Toivottavasti tämä el hijo único selviää!

Turve + pienet kupit + suht.koht voimakas lamppu + tuuletus yhdistelmä on ajanut melkoiseen kastelurumbaan. Tällä hetkellä kasteluväli tuntuu olevan jotain 1-1.5vrk luokkaa ja joka kuppi tietenkin tuntuu kuivuvan eri aikaan. Kastelen pohjan kautta vain vähän kerrallaan (10-20s pohja vedessä), niin kuivuminen tapahtuu aika nopeasti.

EDIT: Toinen ikkunalaudalla talvehtimassa olleista Lemon Dropeista alkaa näyttää elonmerkkejä.



Chilivaari

Reippaita taimia.

Lainaus käyttäjältä: dh - helmikuu 02, 2009, 13:38:25 ip...  kohta tulee ahdasta.


Ajattelepa tilannetta huhtikuussa, kun chilisi ovat 30-50 cm korkeita - ja melkein yhtä leveitä.

Lainaus käyttäjältä: dh - helmikuu 02, 2009, 13:38:25 ip... Turve + pienet kupit + suht.koht voimakas lamppu + tuuletus yhdistelmä on ajanut melkoiseen kastelurumbaan. Tällä hetkellä kasteluväli tuntuu olevan jotain 1-1.5vrk luokkaa...


Jos jatkuva kastelu alkaa kyllästyttää tai siinä alkaa tapahtua virheitä, hommaa voi myös helpottaa. Suuren joukon ruukkuja voi asettaa samaan astiaan ja kastella kaikki kerralla. Sopivia alusastioita on esimerkiksi kaupan lihapakkauksissa. Kesällä ainakin oli grillipihvejä valtavissa muovikaukaloissa.

Jos noilla on 2,5-3 desiä multaa, ne pärjäävät yhdellä kastelulla neljä viikkoa. Viime keväisessä kokeilussani ei kyllä ollut tuuletinta haihduttamassa. Valitettavasti viimevuotiset linkit eivät toimi uudessa softassa, mutta tuosta on hyvä aloittaa ja vilkuilla vähän eteenpäin: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg40997#msg40997
Ja neljä viikkoa kastelematta: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg41383#msg41383


dh

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 02, 2009, 16:04:54 ip
Reippaita taimia.

Lainaus käyttäjältä: dh - helmikuu 02, 2009, 13:38:25 ip...  kohta tulee ahdasta.


Ajattelepa tilannetta huhtikuussa, kun chilisi ovat 30-50 cm korkeita - ja melkein yhtä leveitä.



Juu, tarkoitus olis tietty luopua suurimmasta osasta ja jättää kotosalle vain sellane 7-12 kasvia. Ahdasta tulee silti.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 02, 2009, 16:04:54 ip
Lainaus käyttäjältä: dh - helmikuu 02, 2009, 13:38:25 ip... Turve + pienet kupit + suht.koht voimakas lamppu + tuuletus yhdistelmä on ajanut melkoiseen kastelurumbaan. Tällä hetkellä kasteluväli tuntuu olevan jotain 1-1.5vrk luokkaa...


Jos jatkuva kastelu alkaa kyllästyttää tai siinä alkaa tapahtua virheitä, hommaa voi myös helpottaa. Suuren joukon ruukkuja voi asettaa samaan astiaan ja kastella kaikki kerralla. Sopivia alusastioita on esimerkiksi kaupan lihapakkauksissa. Kesällä ainakin oli grillipihvejä valtavissa muovikaukaloissa.

Jos noilla on 2,5-3 desiä multaa, ne pärjäävät yhdellä kastelulla neljä viikkoa. Viime keväisessä kokeilussani ei kyllä ollut tuuletinta haihduttamassa. Valitettavasti viimevuotiset linkit eivät toimi uudessa softassa, mutta tuosta on hyvä aloittaa ja vilkuilla vähän eteenpäin: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg40997#msg40997
Ja neljä viikkoa kastelematta: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg41383#msg41383




Kävin lukasemassa tuon multakokeilusi. Kyllähän tuosta hyvin käy ilmi sen kuinka kuivasta oikeasti chilit tykkäävät. Aika uskomatonta, että noin isoiksi kasvoivat noilla eväillä.

Minulla turvetta on noin 1-2dl per kuppi. Lämpötila on myös 3-4 astetta suurempi ja tuuletus päällä niin vedenkulutuskin on varmaan suurempaa. Lisäksi en ole turvetta kertaakaan kastellut läpimäräksi asti (alkudesinfioinnin jälkeen),vaan aina pieniä määriä kerralla. Voisi kyllä nyt antaa kaikkien kuivua lähes rutikuivaksi, laittaa niille alusastiat ja kerralla kastella ne kunnolla ja sitte unohtaa ne viikoksi :). Pääsisi helepommalla.

wille

Kastelusta sen verran, että itse kastelen aika vähäisesti ja usein. Kuvittelen tämän pienessä päässäni kehittäväni juurikasvua. Pidän siis turpeen melko kuivahkona kokoajan. Kasteluväli on noin 3 - 5 päivää, kun kasvit jo nuupattavat ja ruukut on kevyitä. Nätisti ovat juurisysteemiään kasvattaneet.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

dh

Lainaus käyttäjältä: wille - helmikuu 03, 2009, 10:25:40 ap
Kasteluväli on noin 3 - 5 päivää, kun kasvit jo nuupattavat ja ruukut on kevyitä. Nätisti ovat juurisysteemiään kasvattaneet.


Tuota nuupahtamista käytin viime vuonna isommille chileille kastelun merkkinä, mutta sitä varmaan ei uskalla noille ensimmäisiä oikeita lehtiä tekeville käyttää mittarina?

wille

Varovainen pitää ainakin olla! Purkkien punnitseminen näppituntumalla on mainio keino.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

dh

Kannattaa verkostoitua. Lahjoitin eilen yhdelle oululaiselle chilipäälle (jonka nick irc:issä on myös mysteerisesti dh  :o) pari LD:n taimea, niin sain vastalahjana Nagan taimen. Taimen juuret olivat kyllä päässeet hieman huonoon kuntoon. Taimen maitopurkissa ei ollut reikiä pohjassa ja multapaakku oli hyvinkin tiivistä. Vaihtaessani sen eilen turpeeseen ei siinä juurikaan elossa olevia juuria ollut, saas nähdä miten kasvin käy.

En jaksanut nyt kuvaa ottaa, kun tilanne ei ole hirveästi lampun alla muuttunut. Melkein kaikki ovat nyt omissa kupeissa, enää muutama Jallu tarvitsee siirtoa. Ensimmäiset omat lehtiparit ovat kasvamassa jo melkein joka sortissa. Viikonloppuna olisi tarkoitus antaa kaverille läjä noita ylimääräisiä taimia. Varmaankin uskaltaa siirtää jo tässä vaiheessa jos autolla kuljettaa?

dh

Eivät minulla chilit ihan neljää viikkoa kestäneet ilman vettä. Tänään olivat aika tarkalleen kolme vuorokautta olleet kastelematta, kun tulin kotia ja 4/6 jallusta olivat matalana ruukun pinnalla, yksi Lemon Drop roikotti ja yksi CGN 2287 oli vetänyt lehdensä kippuraan. Ruukut olivat kyllä melkein läpimärkiä kun ne kolme päivää sitten kastelin, mutta luultavasti tuo turve idätyskupissa + tuuletin (+ 250W ESL 10cm etäisyydellä?) on sellainen yhdistelmä, että kuivuminen koittaa nopeasti. Hyvänä puolena tässä voi pitää sitä, että näitä nyt on ainakin äärimmäisen vaikea ylikastella tässä vaiheessa.

Noh, vahingot jäivät onneksi pieneksi. Suurin osa näyttää jo toipuvan, ja vaikka eivät toipuisikaan niin varakappaleita on riittävästi.

Chilivaari

Ilmeisesti saat sellaisen haihtumisen aikaan tuolla lämmittämisellä ja tuulettamisella, että testituloksillani ei ole mitään tekemistä noissa oloissa. Minulla oli pienet loisteputket yli metrin päässä eikä mitään tuuletusta. Lämmöt oli siinä 21 astetta. Paljonko sinulla on tuota turvetta kupissa? Entä taimien koko?

Sääli sinänsä, että tämmöiset osoittautuvat hyvin tapauskohtaisiksi. Mitään ei voi yleistää. Taitaa olla parempi, kun ei julkisesti neuvoja jakele. Ne voivat johtaa chilien kuolemaan toisissa olosuhteissa.