Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 10, 2014, 08:26:07 ap
Normi esikasvatuksella kasvatus pellossa onnistuu ihan hyvin lajikkeella  melkeinpä millä tahansa.
Haittatekijät on korostuneet tänä kesänä, etenkin tuo kylmyys ja vesisade, josta johtuen omissa peltokasveissani (27) on jotain home-, härmä-, tai virustautia noin kolmasosassa. Satoa sieltä on joistain puskista tullut jo yksittäisiä chilejä ja paprikoita.

Satonäkymänä reaalitulos voisi olla noin 1/3-1/5 paremissa olosuhteissa kuin taivasalla pellossa.

Tietty jos niiden päälle rakentaa jonkun kasvutunnelin tms, mutta silloin ei enää puhuta samasta asiasta.


Ajatuksena oli siis yrittää löytää lajike, joka edes tuurilla vähän paremman kesän sattuessa kohdalle voisi onnistua tuottamaan jotakin siten että esikasvatus on korkeintaan minimaallista (suorakylvön suhteen aika ei varmaan realistisesti riitä millään) eli tyyliin jos nyt kasveissa muutama lehtipari olisi kun peltoon joutuvat.

Oikeasti tarvittavat chilit on siis tarkoitus kasvatella kasvihuoneessa ja ne tulevat luultavasti tulevanakin vuonna viemään esikasvatustilan lamppujen alta varsin totaalisesti. Peltochilit olisi sitten ihan kokeilu mielenkiinnosta ja vieläpä sellainen kokeilu että sen ei pitäisi aiheuttaa isommin kustannuksia tai työtä (jota noissa kasvarichileissä on jo tarpeeksi). Peltoa on käytettävissä luokkaa tarpeeksi ja samoin niiden lajien siemeniä mistä nyt omaa satoa tulee, niin voihan sitä kokeilla onneaan. Jos nuo jotain onnistuisivat tuottamaan se olisi sitten bonusta.

Tuossa asiaa sivuavassa Aji Perkele projektissa on enimmäkseen keskitytty talvesta selviämiseen, mutta nyt kun ketjun luin kokonaan, niin olipa sielläkin esitetty vähän vastaavaa vaihtoehtoista suuntaa, eli sellaisen lajikkeen löytämistä joka voisi yhden kesän aikana ehtiä itämisestä kypsymiseen asti, ja siihen liittyen oli mainittu muutamia mielenkiintoisia lajikkeita. Tuo ketju lienee siis näille haaveiluille oikeampi paikka :).

SK

chipe, jos etsit peltoon laitettavia chilejä, niin kaksi vaihtoehtoa tuli mieleen.

1. Rocotot. Viihtyvät hyvin suomen kesässä, mutta olisi hyvä idättää aikaisemmin.

2. Fresno c.annuum. Nopea ja hyvin satoava, mutta sattaa olla herkkä keräämään tuholaisia.

Baccatumeja ja chinensejä en kokeilisi.

chipe

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 11, 2014, 10:13:23 ap
chipe, jos etsit peltoon laitettavia chilejä, niin kaksi vaihtoehtoa tuli mieleen.

1. Rocotot. Viihtyvät hyvin suomen kesässä, mutta olisi hyvä idättää aikaisemmin.

2. Fresno c.annuum. Nopea ja hyvin satoava, mutta sattaa olla herkkä keräämään tuholaisia.

Baccatumeja ja chinensejä en kokeilisi.


Olen harkinnut lähinnä annuumeja ja baccoista Lemon Droppia (sitkeähenkiseksi osoittautunut) ja Starfishiä (parhaimmillaan huima kasvuvauhti). Onko nuo baccat kuitenkin liian hitaita vai mikä niissä on suurin ongelma?

Rocotoista ei itsellä ole vielä minkäänlaista kokemusta, eikä siemeniä. Ainoa kasvarista löytyvä pube on Canario, joka on osoittautunut varsin hitaasti kasvavaksi ja tähän mennessä vain yksi yksilö on avannut edes yhden ainoan kukan. Ja eikö nuo pubet yleensäkin ole hitaan ja vähän hankalan chilin maineessa? Ajatuksissa oli tosiaan selviytyä minimaallisella esikasvatuksella ihan jo siksi että esikasvatustila (ja kasvattajan energia) kyllä kuluu varsinaisiin tuotantochileihin. Ideaali olisi tietysti pikakiituri joka ehtisi satoon asti suoraan peltoon kylvettynä mutta se lienee utopiaa. Mutta varmaan pitää tuotakin kokeilla jollain siemenläjällä eri aikoihin peltoon heitettynä sen verran että näkee kuinka pitkälle voivat ehtiä... Chinenseosaston hitaus ja lämmöntarve on jo tullut huomattua eli niitä en ole edes harkinnut.

Annuumeista omalla listalla on ainakin Fire Flame ja Orange Flame, jotka tuottivat omistani nopeimmin satoa ja siemeniä on hyvin tarjolla, ja jotka tuolla jo parhaillaan kokeilevat kestävyyttään muutaman sadan suoraan kylvetyn siemenen voimin. Olisiko noista noin puolet itänyt tuolla karussa savimaassa kylmän jakson aikana ja parhaiten pärjänneissä on tällä hetkellä 4-5 lehteä ja näyttävät vielä voivan olosuhteisiin nähden ihan ok vaikka hidasta tuo kehitys onkin. Noista voisi jo pelastaa vahvimpia yksilöitä syksyllä sisälle ensi vuoden valikoituja siemeniä tuottamaan.

Jalapeno Earlyn siemenpussi on seuraavan kauppareissun ostoslistalla (noita kun muistaakseni oli aika yleisesti tarjolla), se nimi kun pomppasi esiin useammassakin paikassa yhtenä nopeimmista. Noita voisi laittaa nyt per heti muutaman kasvin kasvamaan ensi vuodeksi isompaa siemensatsia tuottamaan, vaikken nyt muuten ole kauheasti jalluja fanittanutkaan.

Fresnoa en tunne mutta Wikipedia mainitsee tuon olevan hyvin herkkä kylmälle, joka ei kuulosta lupaavalta: http://en.wikipedia.org/wiki/Fresno_pepper

Toinen usempaan kertaan esiin noussut nimi oli Chimayo, joka kuulosti kokeilemisen arvoiselta, jos sellaisen siemeniä käsiinsä sattuu saamaan. Venäläisistä nopeista annuumeista on myös ollut mainintoja muttei käsitystä mitä olisivat tarkemmin ja mistä niitä saisi.

chipe

Annuumeista ja baccoista vielä sen verran että jos esim. kylvän peltoon Starfishejä sirottelemaan siitepölyään alla olevien annuumien päälle ja toisaalta ötökät pölyttelevät noita ristiin miten sattuvat, niin kuinka suuri on riski että ne luonnonvalinnan tarkkaan valikoimat vahvimmat yksilöt osoittautuvatkin steriileiksi hybrideiksi? Tämän mukaanhan nuo baccojen kanssa sekaantuneet tuottavat sellaisia mutta toisaalta risteytymisen sanotaan tapahtuvan vain satunnaisesti:

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=870.msg264542#msg264542

Pelto-oloissa varmaan tuuli kanssa ravistelee noita sen verran että pölyttelevät itsensä aika tehokkaasti ennen muita.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: chipe - heinäkuu 11, 2014, 13:07:50 ip... jos esim. kylvän peltoon Starfishejä...

Starfisheistä ulkona on sen verran kokemusta, että kerran istutin pienen ylijäämätaimen noin kymmensenttisenä keväällä ulos. Syksyllä löysin sen rikkaruohojen seasta noin kaksikymmensenttisenä. Edes kukkia ei ollut vielä syyskuussa. Kyllä ulkoviljely vaatii hyvin esikasvatetun taimen, kukkivan tai raakileita kantavan, ei siitä muuten tule mitään.

Nopein minulla on ollut annuum Alma, joka lämpimässä ja hyvässä valossa alkoi kukkia kuukaudessa. Yleensä siihen menee baccoilla ja chinenseillä kolme ja kypsymiseen vielä pari päälle. Kylvämisestä varsinaiseen satokauteen menee helposti puoli vuotta hyvissäkin oloissa, joten Suomen kesä ei riitä.

Sori, jos masensin, mutta kokeilulla ei ole paljon onnistumisen mahdollisuuksia, ei ilman esikasvatusta.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 11, 2014, 13:29:27 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - heinäkuu 11, 2014, 13:07:50 ip... jos esim. kylvän peltoon Starfishejä...

Starfisheistä ulkona on sen verran kokemusta, että kerran istutin pienen ylijäämätaimen noin kymmensenttisenä keväällä ulos. Syksyllä löysin sen rikkaruohojen seasta noin kaksikymmensenttisenä. Edes kukkia ei ollut vielä syyskuussa. Kyllä ulkoviljely vaatii hyvin esikasvatetun taimen, kukkivan tai raakileita kantavan, ei siitä muuten tule mitään.

Nopein minulla on ollut annuum Alma, joka lämpimässä ja hyvässä valossa alkoi kukkia kuukaudessa. Yleensä siihen menee baccoilla ja chinenseillä kolme ja kypsymiseen vielä pari päälle. Kylvämisestä varsinaiseen satokauteen menee helposti puoli vuotta hyvissäkin oloissa, joten Suomen kesä ei riitä.

Sori, jos masensin, mutta kokeilulla ei ole paljon onnistumisen mahdollisuuksia, ei ilman esikasvatusta.


En nyt minään kovin hyvänä ole tuota onnistumisen todennäköisyyttä pitänytkään. Mutta tuo Aji Perkele projekti kuulostaa sitäkin utopistisemmalta, jos käytännössä tämän haasteen lisäksi pitäisi vielä talvestakin selvitä. Tuo suorakylvö lienee siis tosiaan mahdottomuus, joten järkevämpi tavoite on mahdollisimman lyhyt esikasvatus.

Kevään kylmillä jo sirkkalehdille kasvatuskin leikannee ulkoaikaa kuukauden verran ja siitä eteenpäin jokainen lehtipari varmaan kasvaa sisällä aikas reilusti nopeammin, eli jospa sitä sitten pitäisi kokeilla pikkutaimien siirtelyä ulkoilmaan vähän eri aikoihin ja kahtoo kuin niille käy. Ja ainakin jallujahan on tapana syödä raakana eli sillä voi leikata aikaa toisesta päästä :). Kukkivaan asti en kyllä noissa meinaa odotella, koska silloin kasvi on jo niin pitkällä, että ansaitsee päästä kasvihuoneeseen :).

Ja näissä oloissa minkäänlainen onnistuminen on tietty kiinni tuurista säitten suhteen. Siinä tosin tuuri täällä harvoin montaa kuukautta kestää putkeen...

chipe

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 11, 2014, 13:29:27 ip
Nopein minulla on ollut annuum Alma, joka lämpimässä ja hyvässä valossa alkoi kukkia kuukaudessa.


Tuo Alma pitää kyllä lisätä "jos siemeniä tulee vastaan" ehdokaslistalle, vaikka meneekin vähän turhan mietojen paprikoiden osastolle.

Onkos tuo jälkimmäisen linkin takana mainittu "Hungarian Hot" muuten varmistunut että se on eri lajike kuin Hot Wax, kun mainitsit tuolla että: "Tässä unkarilaisessa ei myyjällä ollut Hot Wax lisäliitettä, joten ilmeisesti tämä on eri lajike kuin ensimmäisellä kaudellani kasvattamani Yellow Hot Wax, joka ei maistunut juuri millekään." Olikohan tuo Hot Wax:kin eri lajike kuin Yellow Hot Wax?

Chilivaari

Minä en noista Waxeista ole saanut selkoa, enkä maistuvaa chiliä. On niissä punaisiakin ja kuulemma joissakin on ihan chilin poltetta, ei vain ole osunut kohdalle.
Yleisesti ottaen eurooppalaiset annuumit ovat nopeampia kuin aasialaiset tai meksikolaiset.

SK

Lainaus käyttäjältä: chipe - heinäkuu 11, 2014, 12:50:14 ip
Venäläisistä nopeista annuumeista on myös ollut mainintoja muttei käsitystä mitä olisivat tarkemmin ja mistä niitä saisi.


Vänäläiset on ilmeisesti annumeita jalostaneet useitakin ja hyvin tuloksin. Leek ja Zadira löytyy minulta.

Asustat ilmeisesti Tampereella, niin käy ihmeessä pyörähtämässä chilifesteillä. Sieltä löytyy chilejä siemenineen.
Ja yritän muistaa ottaa mukaan Leekin, mikäli podit ehtii kypsyä. (löytynee sitten infosta tiskinalta) ;)

chipe

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 11, 2014, 16:21:33 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - heinäkuu 11, 2014, 12:50:14 ip
Venäläisistä nopeista annuumeista on myös ollut mainintoja muttei käsitystä mitä olisivat tarkemmin ja mistä niitä saisi.


Vänäläiset on ilmeisesti annumeita jalostaneet useitakin ja hyvin tuloksin. Leek ja Zadira löytyy minulta.

Asustat ilmeisesti Tampereella, niin käy ihmeessä pyörähtämässä chilifesteillä. Sieltä löytyy chilejä siemenineen.
Ja yritän muistaa ottaa mukaan Leekin, mikäli podit ehtii kypsyä. (löytynee sitten infosta tiskinalta) ;)


Juu tarkoitus on kyllä käydä festareilla eli pidän Leekin mielessä :). Pitää samalla katsella jos siellä on jossain muodossa tarjolla noita muita hakusessa olevia eli ainakin Jalapeno Earlyä ja tuota Chimayoa (taitaa tosin olla harvinainen). Eipä nimittäin enää tänään löytynyt tuota jallua lähistön kaupoista ja Chilitarvikkeestakin tuo on loppu. Hungarian Hot Waxia sen sijaan löytyi vieläpä alennettuun hintaan, mutta Chilivaarin kommentit tuoreessa muistissa sai jäädä kauppaan.

Ei muuten mikään paras nimi chilille tuo Leek eli purjo(sipuli), kun googletuksella tulee ihan väärää vihannesta vastaan. Mutta löytyihän noista molemmistakin Chiliwikin kuvaukset ja muutamia kuvia ja ihan asiallisiltahan nuo vaikuttavat.

Yleensäkin näyttää siltä, ettei nämä nopeimmat lajikkeet mitään ihan minimarjoja tuota vaan ihan kunnollista käyttöchilikokoa. Minusta vaikuttaa entistä vahvemmin, että nuo nopeat pitkälle jalostetut annuumit voisivat jonain päivänä johtaa täkäläisittäin käyttökelpoisiin tuloksiin, mitä tulee vähintäänkin enimmän osan elämästään ulkona viettävään chiliin, ellei sitten joku joskus onnistu kehittämään jotain jonka voi heittää peltoon muiden vihannesten tavoin. Tuo Aji Perkele keskusteluhan on tosiaan keskittynyt enimmäkseen tuohon talvikestävyyteen ja pienimarjaisiin villichileihin. Sinänsä tietysti pienimarjainen pensas on niitä täällä todistettavasti menestyviä kasviformaatteja mutta muita menestysformaatteja ajatellen jonkun pitäisi varmaan kehittää joko yhteen hedelmään koko energiansa kohdistava chili tai sitten sellainen jonka syötävä osa on juuressa ;).

Huru-ukko

 Muista Waxeista en tiedä, mutta Hungarian Hot Wax on omasta mielestäni  hyvänmakuinen pienellä polteella varustettu annuumi. Kolme vuotta olen sitä kasvatellut, mutta ei mukana tänä vuonna.

Kyseessä on kuitenkin lajike, joka on isopodinen ja hidas kypsyttämään podejaan. Kasvu oli vaatimatonta kasvihuoneessakin multapenkissä.

Täytynee itse kokeilla tuota samaa mitä chipekin suunnittelee, mutta taidan tyytyä tekemään sen kasvihuoneessa.

Aiempina vuosina on tomaatteja varissut ylikypsinä sinne turpeeseen, ja silloin usein hautasin ne sinne.
Nyt sieltä nousee niiden siemenistä uusia tomaatinalkuja melkein kuin rikkaruohoja, ja myös ulkona kasvimaalla on niitä löytynyt.

Samahan pitäisi kyllä toimia chileilläkin. Liian aikainen "herääminen" keväällä tulee aiheuttamaan paleltumisen, joten harsoja ja lämmityksiä tarvitaisiin melko varmasti.

Tape

Mikä on optimaalinen ilmankosteus chileille? Paljonko sillä on merkitystä? Entä lämpötilan yläpää? Mikä on liian kuuma?

0lli

Lainaus käyttäjältä: Tape - heinäkuu 13, 2014, 22:55:35 ip
Mikä on optimaalinen ilmankosteus chileille? Paljonko sillä on merkitystä? Entä lämpötilan yläpää? Mikä on liian kuuma?

Ilmankosteudesta en osaa sanoa, mutta muistelisin lämpötilasta lukeneeni että 26-27 olisi yläpää, toki lajikekohtaisia erojakin on :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

chipe

Lainaus käyttäjältä: 0lli - heinäkuu 13, 2014, 23:46:29 ip
Lainaus käyttäjältä: Tape - heinäkuu 13, 2014, 22:55:35 ip
Mikä on optimaalinen ilmankosteus chileille? Paljonko sillä on merkitystä? Entä lämpötilan yläpää? Mikä on liian kuuma?

Ilmankosteudesta en osaa sanoa, mutta muistelisin lämpötilasta lukeneeni että 26-27 olisi yläpää, toki lajikekohtaisia erojakin on :)


Infernosta:

http://infernochili.net/index.php?page=kasvatus

"Useimmat chilikasvit ovat kuitenkin parhaimmillaan noin 25..32 asteen lämmössä."


donjaffa

Ovatko siemenet käyttökelpoisia vain kypsyneistä podeista? Mites säilytys? Ilmeisesti mielellään valolta suojattuna. Kannattaako säilöä esimerkiksi jääkaapissa?

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: donjaffa - heinäkuu 17, 2014, 21:05:43 ip
Ovatko siemenet käyttökelpoisia vain kypsyneistä podeista? Mites säilytys? Ilmeisesti mielellään valolta suojattuna. Kannattaako säilöä esimerkiksi jääkaapissa?


Juu, chilin pitää olla kypsä, jotta siemenet itävät. Tärkeää säilytyksessä, että on kuivaa. Jääkaappi on varmaan huono paikka, koska siellä on paikoitellen aika kosteaa, lämpötila vaihtelee kun ovea avataan ja taas koneellisesti jäähdytetään. Joskushan pullonkin kylkeen tulee kondensaatiokosteutta, niin hyvinkin voi tulla jos vielä suljetussa pusissa pitää siemeniä, eikä kosteus pääse pois.

Eli siis kun otat siemenet podista, kuivata ne ilmavassa ja kuivassa paikassa, vaikkapa paperin päällä kaapin ylähyllyllä. Kun ne ovat hyvin kuivatettuja, menee kyllä sitten vaikka siellä kaapin ylähyllyllä pitkään vaikka minigrip-pussissa.

Keia

Hei, mitä luulisitte, mahtaakohan chilini vielä ehtiä valmistumaan kesän aikana? Tällä hetkellä siis on tulossa Aji Cirstalia, Medinaa, cayennea, starfishiä, habanero sudden deathia ja riotia.
Aji Cristal ja Medina ovat täydessä vauhdissa, palkoja on usemapia kasveissa, vanhimmat olleet n. kk täysmittaisina, edelleen vihreitä, eikä vieläkään merkkiäkään kypsymisestä..
Cayenneissa on kukkia ja noin pikkirillin pään kokoisia alkuja.
Starfish ja Riot kukkii, ei alkuja.
Habanero tehnyt vain kukkanuppuja, ei vielä kukkia.
Kasvit ovat kasvihuoneessa, lämpimässä, aurinkoisessa paikassa, tosin melko tiheästi.
Harmittaa jos eivät ehdi... Aji Cristal ja Medina antavat sentään toivoa, mutta nuo muut, kun kerran kypsyminenkin vie yli kuukauden, eivätkä ole vielä lähelläkään täysimittaisia. Pahinta tässä on se, että noita ensimmäiseksi mainittuja on 3 kasvia, viimeiseksi mainittuja 30... HELP ME!

PP

Lainaus käyttäjältä: Keia - heinäkuu 18, 2014, 23:26:52 ip
Hei, mitä luulisitte, mahtaakohan chilini vielä ehtiä valmistumaan kesän aikana? Tällä hetkellä siis on tulossa Aji Cirstalia, Medinaa, cayennea, starfishiä, habanero sudden deathia ja riotia.


Muut ehtii varmasti, mutta Starfishin, Riotin ja varsinkin Habaneron menestys riippu keleistä ja tuurista. Jos saat ne tekemään podeja pian ja kesä ja loppusyksy on lämpimiä, ehdit hyvin saada satoa. Kautta voi jatkaa myös lämmittämällä kasvaria, jos syyskuussa tulee liian kylmiä öitä.

Jani M

Riot oli aika nopea minulla, yksi nopeimmista kypsyjistä jos mittaa kukan lakastumisesta kypsään podiin.

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0