Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 25, 2014, 14:46:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 25, 2014, 14:12:44 ip
Itselläkin tuo kasvaa, ja Prisman siemenet  ::).....Vasta raakileita tulossa.
Uskon että jos siemeniä erikseen ostaa, niin siitä saa juuri oikean värisiä ja näköisiä Rocatoja.
Muistelen että jollekkin toiselle oli käynyt samanlainen tapaus, keltaisia podeja.


Onko muistikuvaa missä olisit kuullut vastaavasta tapauksesta? Onko joku kenties maininnut täällä foorumilla tai muualla webissä?


Jonkun päivyrissä muistaakseni, saatan kylla sekoittaa johonkin toiseen lajikkeeseen.

Jame

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 25, 2014, 14:12:44 ip
Itselläkin tuo kasvaa, ja Prisman siemenet  ::).....Vasta raakileita tulossa.
Uskon että jos siemeniä erikseen ostaa, niin siitä saa juuri oikean värisiä ja näköisiä Rocatoja.
Muistelen että jollekkin toiselle oli käynyt samanlainen tapaus, keltaisia podeja.


Samma här, raportoidaan kun nähdään lopputulos.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

chipe

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - elokuu 25, 2014, 14:47:31 ip
Kaupan (Prisman) myyntipaketista kerätyistä siemenistä on tämäkin Rocatoksi nimeämäni kasvatettu.



Podien muoto on hataran muistikuvani mukaan oikeansorttinen, mutta kypsiä ei vielä ole myöskään tässä pensaassa. Varauksella tuohon kasvatukseen olen suhtautunutkin, tiedostaen riskin siitä, että tulos ei välttämättä ole paketista otetun näköinen.


Katselin nyt paremmin noitten podien muotoja ja kyllä tuolla näyttäisi ainakin parissa kasvissa kasvavan tuollaisia vastaavia sileitä puikuloitakin mutta ovat vielä kaikki vihreitä. Suurin osa podeista on kuitenkin paksumpia kiharampia. Yhdessä sellaisia tuottavassa nuo ovat jo alkaneet muuttua oransseiksi eli tulossa saattaa olla oikea väri mutta väärä muoto... Ja sitten yhdessä on vielä enemmän habaneron mallisia kirkkaanpunaisia mutta tuo on habanerojen vieressä eli en ole ihan 100% varma kumpi on. Pitää lähiaikoina maistaa. Ja joissakin podeissa on kantapuolella muita enemmän sellaista nagamaista ryppyä.

Kyllähän tuota variaatiota tuntuu olevan sen verran paljon että tuo epästabiili lajike kuulostaisi aika loogiselta. Hyvä kun noita nyt on kasvamassa samoista hedelmistä pari tusinaa ja toisessa paikkaa vielä puoli tusinaa varatainta niin tulee variaatiot hyvin esiin jos vain ehtivät kypsymään...

Mordokaj

Iltaa kaikille. Nykyään näyttää olevan muotia laittaa habanero joka chilin nimeen.
Oli minkä näköinen ja muotoinen tahansa,niin aina se on muka jokin habanero.
Yleensähän habanero on jokseenkin samannäköinen ja muotoinen.Onko esimerkiksi
peruskeltainen fatalii eri kuin yellow fatalii habanero? Ne näyttävät samalta ja
tulisuuskin on.Uskon yellow fatalii habaneron olevan ihan pelkkä normaali fatalii.
Totta vai tarua?

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Mordokaj - elokuu 26, 2014, 21:25:27 ip
Iltaa kaikille. Nykyään näyttää olevan muotia laittaa habanero joka chilin nimeen.
Oli minkä näköinen ja muotoinen tahansa,niin aina se on muka jokin habanero.
Yleensähän habanero on jokseenkin samannäköinen ja muotoinen.Onko esimerkiksi
peruskeltainen fatalii eri kuin yellow fatalii habanero? Ne näyttävät samalta ja
tulisuuskin on.Uskon yellow fatalii habaneron olevan ihan pelkkä normaali fatalii.
Totta vai tarua?


Erittäin todennäköisesti näin on. Yellow fatalii habanero on aika varmasti täysin sama kuin fatalii. Habanerosta on kovaa vauhtia muodostumassa kaupallinen yleisnimi Capsicum chinense -lajin edustajille.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Jani M - elokuu 26, 2014, 22:10:04 ip
Habanerosta on kovaa vauhtia muodostumassa kaupallinen yleisnimi Capsicum chinense -lajin edustajille.


Ei Wikipedian mukaan. Se kertoo ihan selvästi että:

Capsicum chinense, commonly known as "yellow lantern chili", is a species of chili pepper native to the Americas.

Senhän täytyy olla totta koska se on Wikipediassa ;).

chili noob

elokuu 27, 2014, 02:19:18 ap #8586 Viimeisin muokkaus: elokuu 27, 2014, 02:22:04 ap käyttäjältä chili noob
Lainaus käyttäjältä: Jani M - elokuu 26, 2014, 22:10:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Mordokaj - elokuu 26, 2014, 21:25:27 ip
Iltaa kaikille. Nykyään näyttää olevan muotia laittaa habanero joka chilin nimeen.
Oli minkä näköinen ja muotoinen tahansa,niin aina se on muka jokin habanero.
Yleensähän habanero on jokseenkin samannäköinen ja muotoinen.Onko esimerkiksi
peruskeltainen fatalii eri kuin yellow fatalii habanero? Ne näyttävät samalta ja
tulisuuskin on.Uskon yellow fatalii habaneron olevan ihan pelkkä normaali fatalii.
Totta vai tarua?


Erittäin todennäköisesti näin on. Yellow fatalii habanero on aika varmasti täysin sama kuin fatalii. Habanerosta on kovaa vauhtia muodostumassa kaupallinen yleisnimi Capsicum chinense -lajin edustajille.


tottakai tänään brändien maailmassa pitää olla helppo, yksinkertainen ja vakuuttava nimi tuotteelle kuin tuotteelle. jos meinaa markkinoida joitain ja menestyä, niin on hyvä turvautua vanhaan ja tunnettuun nimeen, kuin keksiä uusi. voin kuvitella miten vaikeaa on yksinkertaistaa chilien valtava kirjo jos meinaa tuotteistaa omat kasvatit. tarkoitan että halutaan ns. normaali kuluttajan ymmärtävän tuotteen olevan tulinen yhdellä sanalla kuin se että kerrotaan tarkka lajike josta on mahdoton tietää heti onko se tulinen vain mieto. habanero miellettään tuliseksi kansan parissa ja se riittää. onhan mauste seoksissakin "cayannepippuria" ja chiliä erikseen eriteltynä vaikka on käytännössä sama asia. on vain haluttu helpottaa kuluttajaa että on tulisempi mausteseos kuin pelkkää chiliä sisältävä.
edit:tekstiä korjattu

villihelli

Ihan eka, täysin noloo kysymys: miten mä osaisin laittaa tänne teille kuvan? Ja se oikea kysymys, joka liittyisi siihen kuvaan  8) Kun oon koko kesän kasvatellut nyt chilejä, enkä alkukeväällä ajatellut edes että lajikkeen nimen vois painaa mieleen.. Ne on valmiinakin vihreitä ja siis kysymys on se että mistä tiedän chilieni olevan valmiita poimittaviksi? Oosin laittanu kuvan mukaan mutta en näemmä osaa..

chipe


villihelli

Lainaus käyttäjältä: villihelli - elokuu 28, 2014, 19:07:09 ip
Ihan eka, täysin noloo kysymys: miten mä osaisin laittaa tänne teille kuvan? Ja se oikea kysymys, joka liittyisi siihen kuvaan  8) Kun oon koko kesän kasvatellut nyt chilejä, enkä alkukeväällä ajatellut edes että lajikkeen nimen vois painaa mieleen.. Ne on valmiinakin vihreitä ja siis kysymys on se että mistä tiedän chilieni olevan valmiita poimittaviksi? Oosin laittanu kuvan mukaan mutta en näemmä osaa..


https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10615964_10152636368648544_6029391458951143116_n.jpg

villihelli

nojoo yritin kyllä kuvaa tuohon mutta menee se noinkin :D

Huru-ukko

elokuu 28, 2014, 19:35:19 ip #8591 Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2014, 19:37:57 ip käyttäjältä Huru-ukko
Lainaus käyttäjältä: villihelli - elokuu 28, 2014, 19:07:09 ip
Ihan eka, täysin noloo kysymys: miten mä osaisin laittaa tänne teille kuvan? Ja se oikea kysymys, joka liittyisi siihen kuvaan  8) Kun oon koko kesän kasvatellut nyt chilejä, enkä alkukeväällä ajatellut edes että lajikkeen nimen vois painaa mieleen.. Ne on valmiinakin vihreitä ja siis kysymys on se että mistä tiedän chilieni olevan valmiita poimittaviksi? Oosin laittanu kuvan mukaan mutta en näemmä osaa..

Lesson 1. Kypsä chili ei ole koskaan vihreä.
Chilit voi osa maistua hyvälle vihreinäkin, esim. jalapenot.
Moni vaihtaa väriään keltaisen kautta punaiseksikin.

Hmmmm......Oletko ostanut jostain, en tosin tunnista varmaan siltikään.

chipe

Lainaus käyttäjältä: villihelli - elokuu 28, 2014, 19:29:05 ip
nojoo yritin kyllä kuvaa tuohon mutta menee se noinkin :D


En ole mikään hääppöinen chilintunnistaja mutta olisko joku Poblano joita on tapana syödä sekä vihreänä (raakana) että punaisena (täysin kypsänä), josta on syntynyt ehkä käsitys siitä että nuo olisivat kypsinä vihreitä.

Itsellä kasvaa vähän vastaavanoloinen Meek and Mild nimellä myyty ja siinä nuo muuttuvat ensin hyvin hyvin tummanvihreiksi, joka ilmeisesti olisi se vaihe jossa noita on tapana käyttää raakana, ja lopulta menevät sitten punaiseksi. Nuo ovat osoittautuneet erittäin hitaiksi kypsyjiksi ja punaiseksi ei ole ehtinyt vieläkään yksikään vaikka podit on niissä roikkuneet iät ajat.

villihelli

Siemenpussin kyljessä oli kuva jossa oli vihreitä mutta erittäin tummanpuhuvia podeja.  Ja sanottiin että se on mieto lajike. Eli oliskohan sitten se sama.. Luulin että jää vallan vihreeksi kun en tienny ettei se oo mahdollista :D 

chipe

Lainaus käyttäjältä: villihelli - elokuu 28, 2014, 20:00:50 ip
Siemenpussin kyljessä oli kuva jossa oli vihreitä mutta erittäin tummanpuhuvia podeja.  Ja sanottiin että se on mieto lajike. Eli oliskohan sitten se sama.. Luulin että jää vallan vihreeksi kun en tienny ettei se oo mahdollista :D


Näyttääkö tutulta? http://www.chilitarvike.fi/meek__mild


villihelli

Tuleeko siitä siis sitä tulisempi mitä kauemman sen antaa kypsyä..?

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: villihelli - elokuu 28, 2014, 20:12:47 ip
Tuleeko siitä siis sitä tulisempi mitä kauemman sen antaa kypsyä..?

Yleensä kyllä. Tiettyyn pisteeseen asti :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

chipe

Lainaus käyttäjältä: villihelli - elokuu 28, 2014, 20:12:47 ip
Tuleeko siitä siis sitä tulisempi mitä kauemman sen antaa kypsyä..?


Käsittääkseni tuo on markkinointinimestään huolimatta käytännössä poblano, josta Wikipediakin sanoo että punaiset ovat selvästi tulisempia ja maukkaampia. Omakohtaista kokemusta punaisista ei vielä ole. Hyvin mietojahan nuo normaalisti ovat mutta tuolla mainitaan että joku yksilö voi tulla sattumalta huomattavankin tuliseksi.

almaak

Hei vaan kaikille!

Minulla on saunassa kasvamassa 250W SpNa:n alla useita chilipuskia ja nyt Aji Cristal sekä Jamy ovat kukkimassa. Tarvitseeko kukintoja pölyyttää esim pensselillä vai hoitaako chili pölyyttämissn itsenäisesti? Puskien lähellä pyörii pöytätuuletin lämpötilan tasaamiseksi. Auttaako tuuletin pölyyttymiseen?

Kaikista vastauksista, ohjeista ja neuvoista olen erittäin kiitollinen.