Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

biblo

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - marraskuu 24, 2009, 19:57:58 ip
Tässä tapauksessa viemäröinti ohjaa liemet resoon, mutta kuinka kookas reson kannattaisi esimerkiksi olla, jotta vettä on resossa ja kiertoon viikon tarpeisiin ulkona?


Reson koosta en tiedä mutta määrä riippunee myös ilmoista.Ennemmin ylimitoittaa kuin alimitoittaa.
"Grow food, not lawns"

chilimieli

Lainaus käyttäjältä: biblo - marraskuu 24, 2009, 21:13:21 ip
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - marraskuu 24, 2009, 19:57:58 ip
Tässä tapauksessa viemäröinti ohjaa liemet resoon, mutta kuinka kookas reson kannattaisi esimerkiksi olla, jotta vettä on resossa ja kiertoon viikon tarpeisiin ulkona?


Reson koosta en tiedä mutta määrä riippunee myös ilmoista.Ennemmin ylimitoittaa kuin alimitoittaa.


Kyllähän sen tyhmäkin tajuaa, mutta tuosta setin omasta listasta ei käy ilmi mitään muuta tarpeistoa, jota tarvitaan setin toimivaksi kasaamiseen, eiköhän 50 litran reso riitä jo sitten toiseksikin viikoksi. Mutta edelleen vinkkejä kaipailen ja mielellään kokemuksia jne.. ::)
Parvekkeen koosta johtuen asettelen altaat ainakin osittain peräkkäin seinustalle,tilaa säästääkseni.

Miksaa

Mä laittaisin ainakin 100L reson. Jopa isompi ei ole liioittelua, ulkokäytössä. Sulla on 24 pottua/kasvia ja jos jokainen kuluttaa kesäkuumalla sen 0.5l/pvä, niin 50l ei riitä vkoa... Lisäksi pitäis jäädä vettä kiertoonkin. Myös lämpö haihduttaa vettä tosi paljon.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

chilimieli

Lainaus käyttäjältä: Miksa73 - marraskuu 24, 2009, 22:50:40 ip
Mä laittaisin ainakin 100L reson. Jopa isompi ei ole liioittelua, ulkokäytössä. Sulla on 24 pottua/kasvia ja jos jokainen kuluttaa kesäkuumalla sen 0.5l/pvä, niin 50l ei riitä vkoa... Lisäksi pitäis jäädä vettä kiertoonkin. Myös lämpö haihduttaa vettä tosi paljon.


Tätä juuri hain, hankin siis isomman, täytynee myös rakennella jonkin asteiset telineet altaille.

bluesman

 Oman yhden kauden kokemukseni hydroilusta on sellainen että jos aikoo 24 puskaa saada myös tuottamaan jotain, on tilaa oltava melkoisesti. Ellei nyt tyydy pienikokoisiin chililajikkeisiin. Suuri kasvi-suuri tuotto-suuri lehtipinta-ala = aktiivista ja passiivista haihduntaa eli nesteenkulutusta joka tietysti vaatii ison reson/resoja. Muutoin saa olla koko ajan täyttelemässä eikä pH/ravinnetasapainonkaan säätö ole niin helppoa kuin että jos olis esim 2 tai 4 100 litran resoa. Päiväkirjastani saa jonkunmoisen käsityksen omasta virityksestäni. Laastipalju on valoa läpäisemätön, lähes mahdoton rikkoa ja lisäksi halpa. Halpisrautakaupoista saa 90 litran pyttyjä alta kympin. Vaatii kannen jota voi helposti availla eikä päästä valoa läpi. Mun viritys oli ihan p:stä, ens kaudelle kannet tulevat olemaan toimivammat. Aquatray on varmaan ihan ok, mutta mun mielestäni hiukka kallis.

chilimieli

Juuh, täytynee poiketa rautakaupassa heti kun itse vesiviljelyjärjestelmän saan maksettua. :P
->Voisi sitä kyllä harkita toista resoa, josta saisi pumpattua tarvittaessa lisää litkuja itse pääresoon taikka suoraan kasveille.

Sitten toinen kysymys koskien ensi kesän kasvatuskautta:
Ehdottakaa lajikkeita, jotka voisi istuttaa kesämökille kesäksi ja selviytyisivät kesästä satunnaisella hoidolla siten, että siitä jäisi sadoksi muutakin kuin kuivia kasvinrantuja. ;)
Pubensikset ja valtaosa chineseistä lienee poissuljettuja vaihtoehtoja..

Ideana siis istuttaa turpeeseen maahan, jonka pohjalla suojamuovia eristämässä veden valumista syvempiin maakerroksiin. ::)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - marraskuu 25, 2009, 15:22:20 ip... Ideana siis istuttaa turpeeseen maahan, jonka pohjalla suojamuovia eristämässä veden valumista syvempiin maakerroksiin. ::)

Mikäs idea tuo on?
Tai minkälainen maaperä?

Minulla kun on ollut semmoinen käsitys, että kuivalla kaudella kosteus kasveille tulee nimenomaan syvemmistä maakerroksista ja sateella taas ylijäämä valuu sinne. Meillä tosin on soraharju, jossa pintamulta ei kauan märkänä pysy, mutta jos maan pinnan peittää vaikka ruohosilpulla, kosteutta nousee kuivinakin kausina jostakin syvältä ja kasvien juuretkin hakeutuvat sinne.

Joskus laitoin turvetta kasvatuskuopan täyteen, mutta äkkiä se oli kuivunut korpuksi soran ympäröimänä, mutta jos sen sekoittaa maaperän kanssa ja vielä peittää jollakin eloperäisellä, voi vaikka onnistuakin. No, toisenlaisessa maastossa on täysin toisenlaiset ongelmat. Savimaassa kun kuopan tekee, se on jossakin vaiheessa täynnä vettä ja kasvi tukehtuu. Siellä pitää istuttaa kummulle. Paikallista maastoa tutkimalla voi oppia, missä ja miten kasvit selviävät.

Noista lajikesuosituksista voisin mainita vaikka Inca Red Drop, joka on uskollinen makuaineen tuottaja, jos sen vain saa alkuun. Paras kylvää jo tammikuussa, jotta siinä on ainakin raakileita ellei kypsää toukokuussa ulos vietäessä.
http://chilivaari.blogspot.com/2009/08/ulkona-on-kesa.html
Omnicolor sai erityiskohtelun eteläseinällä amppelissa, mutta varmaan se olisi maastossakin viihtynyt. Se on hitaanlainen alkuun lähtijä, enkä siirtäisi sitäkään ulos ennen kuin sadosta on merkkejä lämpimässä.
http://chilivaari.blogspot.com/2009/09/ei-selvitty-myrskysta-ilman-tuhoja.html
Talvehtineet, jo keväällä satokauden aloittaneet baccatumit jatkoivat sitä sujuvasti ulkona, esimerkiksi Aji Cristal. Ulos kylvetyistä tai pikkutaimina ulos siirretyistä on vain huonoja kokemuksia.

chilimieli

Ok. Mökki sijaitsee keskellä havumetsää, muutamia lehtipuitakin on, joten maan ph lienee aika hapan, siksi maan eristäminen ympäristöstä. Kokeilumielessä tässä mennään, joten kesällä näkee onko chilistä mihinkään ominavuin, varsinaista satoa kasvatellaan sitten kotona. OLisi vain kiva kerätä satoa myös mökiltä.

Chilivaari

Tuskin happamuus alta päin iskee ja monet chilit pitävät happamasta, ainakin kaikki vuoriston kasvit. Kourallinen kalkkia ja kanankakkaa multaan, jos sitä paikalla olevaa käytät istutuksessa. Valitse aurinkoisin, mutta tuulensuojainen paikka. Pohjoispuolella on hyvä olla jotakin; seinä, kivi tms.

Mieli%

Kuinka monta tuntia chileille pitäisi antaa valoa? Jotkut sanovat ettei valoa voi saada liikaa.

Kun aloitin kasvattamaan taimia, pidin valoa päällä 24h. Sitten pudotin valaistusta 22h/vrk.
Kasvit alkoivat kuolemaan! Luulin että vika on lannoituksen puutteessa tai liikakastelussa.
Ihmettelin viikon eikä mikään tuntunut auttavan... Kokeilin piruuttani 10h lepoa ja kaikki taimet
olivat muuttuneet elinvoimaisiksi ja kasvoivat ihan älyttömästi tuon 10h aikana!

Tuosta viisastuneena vakiinnutin valon 15h/vrk ja kasvu on nopeaa. Aina levon aikana kasvaneet silmissä :)
Onko tuo sopiva valomäärä? Millaista valojaksoa muut yleensä pitävät?
Valoina 2x30w 2700k + 3x15 kasvi esl pienessä kaapissa.

Hombre

15 tuntia on ihan sopiva. Itselläni about sama määrä.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Chilivaari

Minulle riittää 13 tuntia.
Luonnon oloista sen väänsin. Tropiikissa aurinko paistaa aina 12 tuntia ja siihen vähän hämäränhetkeä päihin.

Sterno

marraskuu 26, 2009, 12:22:16 ip #792 Viimeisin muokkaus: marraskuu 26, 2009, 12:23:54 ip käyttäjältä Sterno
Minulla ovat  3-4 viikon ikäiset taimet 400W monimetallin alla klo 07-23.  Olen huomannut, että klo 21 aikoihin alkavat lehdet jo lerpsahdella ja kasvit näyttävät väsyneiltä.  Aamuisin toki lehdet jököttävät terhakkaasti pystyssä.

Eli tuntuisi siltä, että saavat hieman liian pitkään valoa.  Taidan siis lyhentää tuota valo-aikaa parilla tunnilla ainakin.

Sterno

nuthero

Osaisiko joku sanoa milloin auringon valon määrä voittaa 3x loisteputket? Eli onko viisasta laittaa lämmitettyyn kasvihuoneeseen esim. helmikuussa chilejä, jos olisi loisteputkiakin?

Kärsä Babar

Paprikan viljely opas kertoo: Jos valotuskalustoa ei ole käytettävissä, paprika kannattaa istuttaa aikaisintaan viikolla 5.
Sen jälkeen on 2-3 viikkoa aikaa saada kasvusto hyvään kasvuun. Helmikuun lopulla (viikot 7-9) valomäärä riittää hyvin jo hedelmien kehitykseen ja ensimmäisen satoaallon pölyttyneitä kukkia voidaan jättää kehittymään.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

ChiliSX

marraskuu 30, 2009, 13:16:38 ip #795 Viimeisin muokkaus: marraskuu 30, 2009, 22:36:14 ip käyttäjältä ChiliSX
Moi,

Minulla on nyt muutama chili kasvanut jo 35cm. Monessa on kukan alkuja ja 4 kokonaista kukka. Tänään huomasin et jotkut uudet kukanaluista on kuivumassa ja tummumassa, mistä moinen johtuu? Myös joissakin isoimmissa lehdissä on tummia pilkkuja. Parin chilin lehdet ovat menneet rullalle, onko se ominainen niille vaiko kasvi sairas? En ole ainakaan ötököitä nähnyt silmiin. Valoa näillä on 9W ja 30W ESL, lannoiteena puutarhankesä ja tuuletusta oon aloittanut vast kolmisen päivä sitten( tästäkö voisi johtu?). Jos joku osais neuvoa, kiitos etukäteen.

tässä pari kuva:

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img2375204.jpg

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img2375208.jpg

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img2375210.jpg

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img2375211.jpg

bittipippuri

Taas on tullut kysymyksiä kerättyä.

Kuinka helposti kasvit saavat liikaa valoa (liian vähän lepoa) ja mistä tämän tunnistaa, muuten kuin "väsyneistä" lehdistä. Etenkin olen taimistani huolissani, kun tuntuvat kovin hitaasti kasvavan. Kuinka nopeasti pitäisi alkaa toisien ja kolmansien lehtiparien ilmestymään? (mullassa)

Lisää hölmöjä kysymyksiä: lehtien väritys on epätasainen, osa lehdestä on vaaleamman vihreää osa tummempaa, mistä on kysymys?

Onko kenelläkään kokemusta kekkilän taimimullan ravinnepitoisuuksista? Kuinka pitkälle moisessa yty riittää?

Miksaa

Toi valon yliannostus on eri lajeilla erilaista, mutta yleensä se on siellä 14-18h, riippuen valon määrästä.
Chilihän kerää energiaa ja voimia valosta ja sit pimeässä keskittyy kasvamiseen. Eli anna kunnolla vaan valoa ja sit uinumaan
kun niille alkaa riittään.

Minkälainen valaistus sulla on niille? Entä lannoitus?? Kyllä mun naperoille tuli oikeat lehtiparit, ihan pari päivää sirkoista.
Noihin lehtien väreihin en ota kantaa näkemättä, mutta onko ollut kypärä liian kauan päässä? Päässyt palamaan?

Kyllä ne kasvaa vauhdilla, kunhan valo ja ravinteet on kohdillaan.

Tuossa esimerkki. 28.10 itänyt ja eilen, tasan 1kk:n ikäisenä Scotch Bonnet(2. vasemmalta) pukkaa jo pirusti nuppuja...
Kuvassa vasemmalta Habanero White Bullet, Scotch Bonnet ja 2 x Champion.
Saanut heti sirkkojen jälkeen Puutarhan Kesää ja valaistuksena 3 x 30w eslit.



Tossa linkki samaan kuvaan vähän isompana:
http://i46.tinypic.com/r7nf9v.jpg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

papereeka88

Onko ekat chilit menossa?Itselläni oli myös hidasta kasvua kesällä,kun idättelin ja kasvattelin ekoja chilejä.Nyt kun on muutaman uuden idättänyt niin toiset lehdet ilmestyneet sirkkalehtien jälkeen paljon nopeampaa.Tuo lehtien epämääräinen väritys kyllä voisi johtua lannoituksesta.Itselläni yksi kasvi meinasi kuolla lannoituksen puutteeseen (lehdet olivat keltaisia missä oli vihreitä läikkiä),mutta kun annoin jämäkän satsin lannoitetta,niin rupesi kasvi taas kasvamaan ja vihertämään.Oman käsityksen mukaan keltainen läikikkyys lehdissä viittaisi typen puutokseen,kukkimisen ongelmat liittyvät yleensä fosforin puutteeseen.Ja jos aivan oikein muistan niin kaliumilla oli jotakin tekemistä kasvin soluseinien kanssa (ilmeisesti kasvi on tällöin pirteämmän oloinen ja ryhdikkäämpi.Korjatkaa kokeneemmat jos olen väärässä!Lisäksi on hyvä huomioida,että chilit menevät nukkumaan.Itselläni n. 13-14 tunnin  valojakson jälkeen kasvit alkavat roikuttamaan lehtiään (tämä myös jatkuu lamppujen sammuttamisen jälkeen),mutta sitten aamulla kun valot laitetaan päälle niin kasvit ovat taas terhakkaasti valmina ottamaan valoa.Tästä uni asiasta taisi olla täällä alottelija puolella,joku keskustelukin?
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

bittipippuri

Emt. Rehut ovat jo ainakin kolmisen viikkoa olleet mullassa ja isoimmissa on toinen lehtipari jopa puolen sentin pituinen. Yhdessä on jopa osittain ehtinyt kellastua kakkoslehti. Osaa tohon enää itse oikein mitään sanoa tai tehdä. Kasvit eivät vain kasva.

Valoina 90w ufo ja 2x18w loistaria. Olohuoneessa, jossa kasvit kasvavat, ei pysty mukavasti olemaan ufon pöhöttäessä, joten valaisu on pakko suorittaa öisin. Ehkä en vain saa annettua niille tarpeeksi pitkää lepoaikaa.

On tämäkin, ensin oli kirvat ja vihannespunkit vanhoissa kasveissa. Niistä kun pääsin, tulivat ripsiäiset. Nekin kun vielä tapoin, niin sitten eivät kasvit muuten vain kasva. Ei tullut helppoa tästäkään harrastuksesta.