heinäkuu 05, 2024, 11:03:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Laurin kasvatuksia

Aloittaja ladoga, maaliskuu 15, 2009, 12:28:59 ip

« edellinen - seuraava »

ladoga

maaliskuu 15, 2009, 12:28:59 ip Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2009, 17:12:45 ip käyttäjältä ladoga
Chilejä kasvattelen ensimmäistä vuotta, jos viimevuoden kauppapaprikayrityksiä ei lasketa.  Joulun tienoilla pistin kasvit itämään ja ovat jo mukavasti kasvaneet. Kokoajan tulee idätettyä vielä lisää, kun on utelias näkemään ja maistamaan. Helposti tuntuu lähtevän tämä touhu lapasesta joten toivottavasti ei tila lopu kesken. :) Ajattelin siis pistää tänne kuvia omista kasveista. (eli päiväkirjaa tuskin on tiedossa)


Bolivian rainbow tuntuu tykkäävän monimetskusta. Yleensä en raaski leikellä kasveja, enkä siis tätäkään, mutta silti on haarautunut hyvin pienestä asti.




Nättejä kukkia boliviaanissa.


Tuore marjakin näyttää kivalta, mutta oisko moni kakku päältä kaunis...


Seven pot...


...ja PI 281429 ovat vielä pieniä mutta mukavan tuuheita. Onko kellään muuten tietoa miltä PI 281429:n marjat maistuvat? Aika tyypilliseltä chinenseltä ainakin noin pikkukasvina vielä näyttää.


Inca red drop pukkaa ensimmäistä palkoa. Näitä kavereita laitoin kasvamaan kaksi Chilivaarin päiväkirjan innoittamana.


Aji cristal tekee palkoja miltei pelkällä ikkunasta tulevalla valolla. Laitoin sen karanteeniin makuuhuoneeseen lehdissä olevien näppylöiden vuoksi.




Aluksi ajattelin että lannoitus ei ollut kohdillaan mutta mullanvaihdon ja pitkän vesikastelun jälkeen oireet pysyivät ennallaan ja näppyjä ilmaantui myös viereiseen chinenseen. Oireet voimistuvat latvoja kohti (lehdet rypyttyy ja näppyyntyy enemmän) eli ajattelisin kyseessä voisi olla jonkin sortin virus..nehän yleensä ovat aktiivisia uudessa kavustossa. Pitää nyt kuitenki pitää tämä Aji Cristal muista erillään.

Pari villitomaattia...

Lycopersicon glandulosum. Lajike on kotoisin Perusta. Vielä ei ole tietoa ovatko tomaatit syötäviä, joten mielenkiinnolla odottelen. Ei kai siihen kuole vaikka myrkyllisiä olisivatkin? ;) Ilmeisesti lajike on joku näistä http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/DispPN.pl?22958


Lycopersicon melanocarpa. Tämän alkuperämaasta ei minulla ole tietoa. Syötäviä punakeltaraidallisia tomaatteja siitä pitäisi tulla.

Physalis peruviana, ananaskirsikka, karviaiskoiso. Rakkaalla lapsella monta nimeä...

Tykästyin näihin Capsicumien lähisukulaisiin mehukkaita ja maukkaita kun ovat. Kovinhan se kasvaakin chilimäisesti.


Pienestä koostaan huolimatta kukkii runsaasti ja oksat ovat täynnä kehittyviä marjoja.


wille

Juuri äsken koulin ensimmäisen ananaskirsikkani omaan ruukkuunsa. Vielä noita pieniä kasvin alkuja olisi vaikka kuinka. Hyvin näyttää kasvavan ja täältä luetun perusteella ovat oikein satoisiakin! Hyvältä näyttävät chilisikin!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

ladoga

Viimeyönä heitin Aji Cristalin roskiin. Näppylät olivat nyt vallanneet myös pienempien villitomaattien lehdet, joten päätin hankkiutua kaikista oireilevista kasveista eroon. :/


Sato jäi viiteen marjaan joten täytynee laittaa uusi Aji Cristal itämään.


Keittiön kulmassa kasvit sensijaan voivat hyvin ja saivat tänään jo suht voimakasta auringonpaistetta osakseen. Lannoitus on vakiintunut noin 1-2ml biobisseä joka toinen kastelukerta. Chinenseille olen antanut myös silloin tällöin ylimääräisen annoksen Substral Ekoa. Näyttää siltä että chinenset tarvitsevat enemmän lannoitusta kuin baccatumit ja annuumit. Lehdet muuttuvat selkeästi tummemmanvihreiksi, suuremmiksi ja varsi paksunee.


Karviaiskoiso on pysäyttänyt kasvunsa noin 30cm korkeuteen ja puskee ihan hulluna marjoja (38!). (Taustalla Bolivian rainbow ja Inca red drop)

Mitenkäs ihmiset, onko syytä vaihtaa lamppu monimetskusta natikkaan kun satoa on tiedossa? Kaapissa olisi yksi natrium polttimo. En kyllä tiedä miten mahdollisesti voisisivat enemmän satoa tehdä kun kukkiakaan eivät tiputtele :) Olisi joskus hauska nähdä 5300K Monimetalli vs Natikka kasvatus ja sadotus testi. Tuleeko monimetallilla tuuheampia kasveja? Tuleeko natikalla paremmin satoa? Vai onko millään mitään väliä...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: ladoga - maaliskuu 19, 2009, 17:18:58 ip... Tuleeko monimetallilla tuuheampia kasveja? Tuleeko natikalla paremmin satoa? Vai onko millään mitään väliä...


Erittäin hyvä ja asiallinen kysymys.
Chilinkasvatuksessa kulkee ilmeisesti monia myyttejä mukana. Ne ovat periytyneet jonkun muun kasvin kasvatuksesta tai ovat jopa urbaania legendaa. Otapa selvää.  ;)

Noli Me Tangere

Niin. Onko kukaan tehnyt kunnollisia testejä monilla eri verrokkikasveilla noiden valojen suhteen? ESL/monimetalli/natikka.

Tämä ei sitten ole loukkaus ketään kohtaan, enkä pyri provosoimaan, mutta... Välillä tuntuu menevän joidenkin kasvatukset vähän ns. välineurheiluksi. Mutta harrastukseenhan toisaalta pitääkin paneutua kunnolla.

Hieno nurkkaus tossa kuvassa by the way, kunpa ois miullakin mahdollisuus, mutta tila ei anna myöten. Kateeksi käy...

ladoga

maaliskuu 27, 2009, 00:23:19 ap #5 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 27, 2009, 00:39:08 ap käyttäjältä ladoga

Ripsiäinen :E (aikuisen pituus noin 2mm)

Kohta on "puutarhassani" mahdollisesti helvetti irti. Aikuisia yksilöitä bongattu eilen 2kpl. Yksi tomaatissa ja yksi PI 281429:ssä. Kokemuksesta tiedän että jos pääsevät lisääntymään, niin näiden kanssa on leikki kaukana. Jos - kuten minä - ei kovempia myrkkyjä tahdo käyttää niin kasvit voi heittää suoraan roskiin tai tilata ripsiäispetopunkkeja. Petopunkeissa on se huono puoli etteivät ne oikein menesty kuivassa huoneilmassa ja maksavatkin muistaakseni noin 40€ puteli.

Joskus kuukausi sitten huomasin tuntemattomassa annuumissani (jalapeno tai fresno, osaako kukaan tunnistaa kumpi on kumpi) pari ripsiäisen toukkaa. Laitoin kasvin karanteeniin ja poistin lehden jonka olivat vallanneet...se kasvi on nyt puhdas mutta ilmeisesti muutama toukka oli ehtinyt kehittyä aikuiseksi ja lentää toisiin kasveihin. En oikein ymmärrä mistä nämä ovat ilmestyneet näin aikaisin kun eivät vielä ole ulkoakaan voineet tulla. Ilmeisesti munat ovat horrostaneet jonkun huonekasvini mullissa ja kuoriutuneet näin keväällä.

Aikuisilla yksilöillä on pienet karvaiset siivet joilla ne lentelevät kasvista toiseen. Ripsiäiset olisi siis tärkeää huomata ja listiä jo toukkavaiheessa. (valkoisia, läpikuultavia asustavat lehden alapinnalla tai kasvin varrella imien solunesteitä). Aikuiset taas useimmiten löytää lehtien yläpinnoilta. Tarkistin kasvit useaan otteeseen, mutta enempää ripsiäisiä en löytänyt. Jotain keltaisia pitkulaisia kavereita kylläkin jotka viilettivät lehden pinnalla kovaa vauhtia, näissä kasveissa ei ollut minkäänlaisia vaurioita enkä kyseisiä ötylöitä tunnistanut miksikään tuhohyönteiseksi joten annan olla. Jos ei ole tuholainen niin on tod näk hyödyllinen elukka. Täytyy tarkkailla nyt ahkerasti parin viikon ajan ja pistää ne kasvit karanteeniin joista ripsiäisen toukkia mahd. löytyy.

Tarkkailen, toivon parasta, valmistaudun pahimpaan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: ladoga - maaliskuu 27, 2009, 00:23:19 apKohta on "puutarhassani" mahdollisesti helvetti irti. Aikuisia yksilöitä bongattu eilen 2kpl. Yksi tomaatissa ja yksi PI 281429:ssä. Kokemuksesta tiedän että jos pääsevät lisääntymään, niin näiden kanssa on leikki kaukana.

Menestystä ripsiäisjahtiin!
Nuo tulivat tutuksi viime kesänä parvekkeella. Niitä lentelee ulkoa ja takaisin ulos. Niitä on lukuisia lajeja niitäkin. Kuvaamani yksilö oli vain millin mittainen.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg49383#msg49383

Tuollaisia on ainakin vanhoilla silmillä hankala havaita. Valoa vasten lehden läpi ne erottuvat parhaiten, tai sitten suurennuslasilla. Siivekkäätkään eivät ole kovia pakenemaan, vaan ne saa helposti liiskattua.

En kokenut niitä kovinkaan harmillisiksi kesällä. Söiväthän ne chilienkin lehtiin laikkuja, mutta uusia lehtiä kasvoi enemmän. Syksyllä kasvun pysähdyttyä niistä tuli riesa. Silloin uhkasi mennä koko kasvi, kun nuo paholaiset söivät latvatkin, eikä uutta korvaavaa kasvua ollut. Nyt ovat chilit taas niin kovassa kasvussa, että niitä tuskin pysäyttää muutama lentävä paholainen, jos niitä nyt jostakin heräisi talviuniltaan.

dicotyledon

Ripsiäiset olivat allekirjoittaneenkin kasveihin päässyt. Ihmettelinkin outoja näppyjä ja laikkuja hetken ennen kuin kuin Laurin päiväkirjaa. Nyt vaan raju Raid + neem -käsittely, toivottavasti tepsii. Eihän tuo suurta tuhoa ole (vielä) aiheuttanut, mutta selvästi kasvua osaltaan hidastanut.

ladoga

huhtikuu 03, 2009, 16:48:27 ip #8 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 03, 2009, 16:54:25 ip käyttäjältä ladoga
Lainaus käyttäjältä: dicotyledon - maaliskuu 29, 2009, 18:58:04 ip
Ripsiäiset olivat allekirjoittaneenkin kasveihin päässyt. Ihmettelinkin outoja näppyjä ja laikkuja hetken ennen kuin kuin Laurin päiväkirjaa. Nyt vaan raju Raid + neem -käsittely, toivottavasti tepsii. Eihän tuo suurta tuhoa ole (vielä) aiheuttanut, mutta selvästi kasvua osaltaan hidastanut.


Näpyt omissa kasveissani eivät olleet ripsiäisen tekosia vaan veikkaisin kyseessä olevan jonkin kasvitaudin. Nyt myös 7pot on nyt alkanut kiertämään lehtiään sivulle ja näppyyntymään Aji Cristalin tavoin ja poistin sen muiden kasvien seurasta. Harmittaa hiukan tuo, kun kasvi oli muuten niin terveen oloinen ja tuuhea.

Ripsiäisiä on löytynyt muutama aikuinen lisää, mutta niiden toukkia ei näy missään eivätkä ole vielä vahingoittaneet kasveja. Kellertäviä vikkeliä ötiäisiä juoksentelee joillakin kasveilla (ainakin Inca red drop ja Bolivian rainbow) ja näköjään järsivat lehtiin pieniä laikkuja. Otan niistäkin kuvia kunhan pääsen kotiin jos joku vaikka tunnistaisi. Ehkä kyseessä on joku toinen ripsiäislaji.

ladoga

huhtikuu 04, 2009, 01:01:21 ap #9 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2009, 15:54:37 ip käyttäjältä ladoga

Sain napattua pikkuviilettäjästä kuvan. Kovasti ripsiäisen muotoinenhan se. Onkos tuo vain joku myöhempi toukkavaihe?

ladoga

Uusia tuttavuuksia


Keltainen Manzano aluillaan. Tämä ei kyllä kerkeä kesäksi mutta kasvakoot syksyllä lampunvalossa jos ripsiäisinvaasiosta selviää.


Variegata. Kunhan kokeilen mitä siitä tulee - ehkä lahjoitan pois.

ladoga

Kaksi Inca red droppiani puskee jatkuvasti raakileita. Kypsyyköhän ensimmäiset kohta?


Näyttää juuri niin satoisalta kuin chilivaari mainosti.

Bolivialaisesta tulee aina vain tuuheampi...


Alkaa olla aika pusikko.


Marjojakin tulee...


...ja väriä vaihtavat.








LemieuX

Tosi hyviä kuvia. Laitoin itsekin pari Bolivian Rainbowta itämään, kun näyttävät niin hienoilta.

wille

Kyllähän tuo vaaleampi kaveri kovasti ripsiäiseltä näyttää.

Tässä kuva jleskisen ötömapista!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

ladoga

Lainaus käyttäjältä: LemieuX - huhtikuu 04, 2009, 10:30:31 ap
Tosi hyviä kuvia. Laitoin itsekin pari Bolivian Rainbowta itämään, kun näyttävät niin hienoilta.


Omasta muutaman bolivianin kasvatuskokemuksesta sanoisin että jos tahtoo bolivian rainbown haarautuvan kovasti pienenä eikä kasvavan horsmaksi niin kannattaa laittaa 20-30W ESLi ihan viereen ja kunnon tuuletus heiluttamaan taimea. Kun pienellä on vahvat sivuoksat se niitä sitten kasvattelee vaikka vähän vähemmälläkin valolla ja tuuletuksella. Tämä tuuheampi yksilöni haaraurautui jo usealle haaralle noin 5cm korkeana. Vaikka kaipa tuo pätee taimeen kuin taimeen.

Incat ja chinenset kasvatin suoraan monimetallin alla, vähäisellä tuuletuksella. Incat ovat kyllä haarautuneet jonkin verran alemmista lehtihangoista, mutta chinenset tuntuvat kasvavan lähinnä ylöspäin kunnes saavuttavat ensimmäisen Y-muotoisen haarautumiskohdan. Yksi bolle olikin sitten suoraan eslin alla (noin 30cm) ilman riittävää tuuletusta ja kasvanut pitkäksi luihuksi.

ladoga

Voisiko joku neuvoa mistä saisi pyretriiniä?

Sillä kuulemma pääsee hyvin ripsiäisistä eroon. On luonnonmukainen eikä myrkyllinen nisäkkäille.

Kärsä Babar

Raid ja muut suihkutettavat myrkyt on pyrertriiniä, niissä saattaa olla muitakin aineita. Ei ötököitä puutarhassa bioruiskute s, on veteen lantrattava pyretriini myrkky. Myydään puutarhamyymälöissä.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

ladoga

huhtikuu 06, 2009, 22:39:09 ip #17 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 09, 2009, 14:02:08 ip käyttäjältä ladoga
Idätyskokeiluista

Nyt viimeikoina olen yrittänyt idättää siemeniä kekkilän vaaleassa puutarhamullassa (itseasiassa turve+hiekkaseos) erittäin huonolla menestyksellä.  Olen myös idättäny talouspaperi ja nessulautoilla jotka toimivat hiukan paremmin, mutta paras idätysalusta tähän mennessä on ollut voimakasravinteinen musta kukkamulta.

Tulin tässä sellaiseen johtopäätökseen että ilmeisesti turve ei ole tarpeeksi vahvaa ja tiivistä kamaa edes lisälannoittein. Chilin siemenethän ovat luonnossa tottuneet saamaan kunnon linnunp a s k a-annoksen linnun suoliston läpi ja sitä myötä ulosteen mukana maahan tullessaan. Tämä ilmeisesti antaa siemenille alkusysäyksen itämiseen. Varsinkin villilajikkeilla olisi ehkä hyvä kokeilla jonkinmoista kanankakassa idätystä.

Vai horisenko ihan joutavia?

Ps. Voisiko joku kytkeä tuon sanojenmuuttelubotin pois käytöstä. Joskus se muuttaa virkkeitä niin paljon ettei alkuperäisestä ajatuksesta ole hajuakaan...ja jos on muisti kuten minulla niin vaikea sitten korjata.

ladoga

huhtikuu 10, 2009, 15:04:35 ip #18 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 10, 2009, 15:27:22 ip käyttäjältä ladoga
Tässä kuvia 7 potin oireista. Kasvi on tarkastettu öttiäisten varalta ja voin miltei varmuudella sanoa ettei sitä elukat vaivaa.


Eli ihan samanlaista näppylää lehtiruotien vieressä kuin edesmenneellä Aji Cristalilla.


Myös outoja läpinäkyviä pilkkuja joissa keskellä tumma piste on ilmestynyt kasvin lehtiin.


Kasvi voi muuten hyvin ja majailee "karanteenihuoneessa" tuntemattoman honkkeli baccan ja ehkä-fresnon kanssa.

ladoga

huhtikuu 10, 2009, 15:12:02 ip #19 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 10, 2009, 15:31:49 ip käyttäjältä ladoga
Tunnistustehtäviä.

1.

Tässä vielä tuntemattoman baccan kukka, jos joku tunnistaa. Siemenet ovat peräisin chilirouheesta joka on ostettu torilta Barcelonasta.

Kasvutapa on honkkeli. Erittäin nopeakasvuinen, joskus useita senttejä päivässä. Vähän lehtiä ja pitkät, kuitenkin suht vahvat varret. Pituus on nyt hieman reilu metri ja näyttäisi jatkavan kasvua samaan tahtiin. Laitan kuvia marjoista kun tulee. Muistaakseni pitkulaisia ja käyriä hieman hollantilaisten kauppa-annuumien näköisiä. Kypsyy tummanvihreästä punaiseen.

2.

Tämä on joko Fresno tai Jalapeño. Itse kallistun Fresnon puolelle, mutta varmuutta ei ole.