tammikuu 09, 2025, 12:28:55 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Viinien nauttiminen chiliaterian yhteydessä

Aloittaja MikaK, kesäkuu 29, 2009, 10:06:27 ap

« edellinen - seuraava »

MikaK

Viikonloppuna tuli pasta-aterian yhteydessä nautittua viiniä ja olipa pastan joukkoon hiukan chiliäkin tullut laitettua. Vaimon kanssa aloimme pohtimaan viinin ja chilin toimivuutta keskenään. Tulisimmat chilit voi varmaan sivuutta automaattisesti, mutta olisiko kevyempien ja maukkaampia lajikkeita, joiden kanssa sopiva viini voisi toimia ja jopa täydentään toisiaan?

Esim. Championin kuvaus Fatalin sivuilla kertoo miedosta tulisuudesta ja voimakkaasta mausta. Perusidealtaan vastaisi käsitystäni chilistä minkä kaveriksi voisi etsiä sopivaa viiniä joko ruuan kanssa nautittavaksi tai olisihan se hurja veto jälkiruokajuustojen sijaan tarjota jälkiruokachilejä sopivan viinin kera. Teorian testaaminen ei itseltä onnistu koska Championini ovat siemenasteella kaapissa odottamassa ensi vuotta.

Aihetta on hiukan käsitelty vuosia sitten:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=733.0

Tepi

Aihe kiinnnostaa itseänikin jo siitä syystä, että sekä chili että viini ovat molemmat lähellä sydäntäni. Tähänastiset kokeilut eivät ole oikein kantaneet tulosta...tai ovat kantaneet mutta mitään ihmeellistä lopputulosta en ole saanut. Eli oma milelipiteeni on edelleen se, että chilin kanssa punkkuna toimii jokin perusviini ilman ihmeempiä nyansseja...tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viini pitäisi olla jotenkin laimeaa maultaan- päinvastoin. Esim, omasta mielestäni portugalilainen Dom Dinis (muistaakseni- etiketti tumman sininen) on hyvä, kohtuu voimakas arominen ja joka toimii ainakin lievien chilien kera.

Voimakkaat chilit ja voimakkaat ns. laatuviinit voivat olla kuitenkin sekä hyvän chilin- että hyvän viinin haaskausta.

Mutta, vaikka valkkaria ei ole tapana liharuokien kanssa nauttiakaan- on voimakkaan chilin kanssa kylmä valkoviini oikeasti hyvää...joku hanapakkaus vaikka.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

ruuhonen

Itse olen kanssa viinimiehiä ja muutama puskakin kasvaa, joten auttamatta sitä on yrittänyt yhdistellä näitä kahta. Tuo tepin suosittelema Dom Dinis on kyllä hieno viini, mutta sopii paremmin riistan ja tumman lihan kanssa, ei niinkään tulisen ruuan viini. Mahdollisesti Chili con Carnen seuraksi, mut voi olla hieman liian mausteinen ruoka Dom Dinikselle. Jokin aromaattinen viini voisi sopia paremmin tämän ruuan seuraksi, kuten Merlot.

Tietysti chilillä höystettyjä ruokia on monia ja aina pitääkin valita viini ruuan mukaan. Itse myöskin valitsisin tepin ohella tulisen ruuan seuraksi valkkaria ja etenkin Gewurztraminer-rypäleestä valmistetun viinin, koska kyseinen rypäle leikkaa mukavasti chilin poltetta. Ko. viinit ovat usein puolimakeita ja hapokkaita joten toimivat erinomaisesti itämaisen ruuan ja vaalean lihan kanssa. Yksi erinomainen viini on esimerkiksi tämä.

Aji Inferno

Argentiinalaiset Malbec-punaviinit toimivat hyvin, eivätkä maksakaan paljon.

MikaK

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 30, 2009, 13:56:41 ip
Argentiinalaiset Malbec-punaviinit toimivat hyvin, eivätkä maksakaan paljon.

Onko väliä mitä chiliä näiden kanssa nauttii vai toimiiko kautta linja? Itseasiassa tuli juuri sunnuntaina korkattua yksi Malbec, tosin ruoka ei ollut kummoisen tulista. Täytyy varmaan kokeilla loppu pulloa tulisemman ruuan kanssa, kun sain maistiaisena Aji Beniton palkoja.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 30, 2009, 14:14:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 30, 2009, 13:56:41 ip
Argentiinalaiset Malbec-punaviinit toimivat hyvin, eivätkä maksakaan paljon.

Onko väliä mitä chiliä näiden kanssa nauttii vai toimiiko kautta linja? Itseasiassa tuli juuri sunnuntaina korkattua yksi Malbec, tosin ruoka ei ollut kummoisen tulista. Täytyy varmaan kokeilla loppu pulloa tulisemman ruuan kanssa, kun sain maistiaisena Aji Beniton palkoja.


Itse oon tykästynyt esim. kohtuuhintaisiin Trapiche ja Graffigna merkkeihin. Aika voimakas, pehmeä, hiukan makeahko maku noiden Malbec-versioissa, jakanee hiukan mielipiteitä kuten monet Merlot-viinitkin, mutta itse tykkään. Noiden valmistajien Cabarnet Sauvignonitkin tuntuvat olevan makuuni hyviä, eli Argentiinan ilmastossa ja maaperässä lienee jotain omaa taikaansa. :)

Tepi

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 30, 2009, 18:12:40 ip
Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 30, 2009, 14:14:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 30, 2009, 13:56:41 ip
Argentiinalaiset Malbec-punaviinit toimivat hyvin, eivätkä maksakaan paljon.

Onko väliä mitä chiliä näiden kanssa nauttii vai toimiiko kautta linja? Itseasiassa tuli juuri sunnuntaina korkattua yksi Malbec, tosin ruoka ei ollut kummoisen tulista. Täytyy varmaan kokeilla loppu pulloa tulisemman ruuan kanssa, kun sain maistiaisena Aji Beniton palkoja.


Itse oon tykästynyt esim. kohtuuhintaisiin Trapiche ja Graffigna merkkeihin. Aika voimakas, pehmeä, hiukan makeahko maku noiden Malbec-versioissa, jakanee hiukan mielipiteitä kuten monet Merlot-viinitkin, mutta itse tykkään. Noiden valmistajien Cabarnet Sauvignonitkin tuntuvat olevan makuuni hyviä, eli Argentiinan ilmastossa ja maaperässä lienee jotain omaa taikaansa. :)

Pikkasen sama vika. Tuo mainitsemasi Graffina on yksi omista viineistä jota pidän turvallisena valintana melkein mihin tahansa- tai silloin jos en pitkäripaisessa oikein itsekään tiedä mitä punkkua haluaisin.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Tinippa

Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve    toi oli omasta mielestä hyvä chilin kanssa, tosin ei älyttömän tulisten kanssa.

Chilivaari

Tämähän onkin mielenkiintoinen ketju. Paljon hyviä vinkkejä viineistä. Pitänee kokeilla muutamaa uutta. Tuo Santa Digna on mielenkiintoinen sikäli, että se on kotoisin samalta paikkakunnalta kuin Aji Cristal!

Oma suosikkini chiliruokienkin kanssa on ollut portugalilainen Quinta das Setencostas, jossa on tylsä etiketti, mutta mielenkiintoinen maku. http://alko.fi/tuotteet/fi/453977
Kaikkein tulisimpien keitosten kanssa en sitä ehkä käyttäisi, mutta kanan, possun ja pizzan kanssa kyllä, kun niissä on runsaasti tuoretta chiliä mausteena.

ruuhonen

heinäkuu 01, 2009, 12:17:47 ip #9 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 01, 2009, 12:20:50 ip käyttäjältä ruuhonen
Monestihan viiniä valitessa kannattaa valita juurikin tuo ruuan alkuperän mukaan, koska maut myötäilevät toisiaan, niin kuin vaari tokaisi. Itse meinaan myös hakea pullolisen tuota Santa Dignaa ja nautiskella sen juuston ja Aji Cristalin kera.

Muutama viikonloppu sitten tehtiin mäkillä vartaita, jotka olivat marinoitu tulisesti ja välissä oli paprikan ohella Penan herkullisia jalapenoja. Tämän kaltainen mausteinen ja tulinen ruoka sopii erinomaisesti juurikin portugalilaisen täyteläsien viinin kanssa. Portugalilaiset viinit ovatkin itseasiassa lähes kaikki melko tai erittäin täyteläisiä ja mausteisia, joten sopivat grilliruuan kanssa. Meidän ruokajuomanamme oli Quinta de Chocapalha mutta halvemmallakin pääsee nauttimaan hienosta viinistä. Fonte do Beco valittiin viime vuonna vuoden viiniksi ja se on aivan priima tavaraa hinta/laatu -suhteeltaan!

Tinippa

sillon kun kokkikoulussa olin niin tota Santa Dignaa yleensä suositellaan aasialaisten safkojen kanssa. mutta omasta mielestäni toi on hyvä kaikkien chiliruokien kanssa (tosin yleensä mun kriteerit on viinille 6-8€ + kierrekorkki. :DDD)

axo

Meikän ainut kriteeri viinille on et sen pitää olla luomua mikä supistaa sen valikoiman naurettavan pieneks... Jostain kumman syystä suomeen ei tuoda noita luomuviinejä, esim. ruotsissa jo valikoimaa löytyy hyvin.

MikaK

Tässähän tullut tukku uusia viinejä mitä täytyy maistaa. Heräsi myös idea teemaillasta, missä olisi saman alueen chiliä, viiniä ja jos löytäisi vielä jonkin paikallisen reseptin, mitä kokeilla.

Aji Cristal, Santa Digna ja googletus kohta curicolaisten reseptien perään tai ellei löydy, niin chileläinenkin käy.

kocmok

Suurin osa laatuviineistä on luomuviinejä tai orgaanisia viinejä vaikkei sitä erikseen mainosteta, tosin usein niillä on hintaa jo 35+ Egee. Luomu rekisteröinti on usein rahakysymys äärimmäisen kilpaillulla alalla.

Itselleni ylivoimainen suosikki tällä hetkellä on Rosemount GTR (vakiovalikoima) etenkin Aasialaistyyppisten ruokien kyljessä. Mutta esimerkiksi tota luomua edustaa loistava viinintekijä; omasta mielestäni ehkä kaikkein paras; Zind-Humbrecht Alsacesta (Tilausvalikoima), jonka viinit (esim Pinot Gris, mutta lähes koko range) sopivat melko hyvin maustetummille ruoille. Tärkeintä on että viinistä löytyy sopivasti hapokkuutta, hedelmäisyyttä ja hieman makeutta. Esimerkiksi Itävaltalainen Muskat Ottonel tai Saksalainen keski-ikäinen pk Riesling on todennäköisesti varsin istuva combo.

Myös punaviineistä löytyy sopivia, mutta mielestäni se on "hieman" haastavampaa ja mielummin valitsen valkoviinin. Jos kuitenkin pitää valita punaviini, itse silti valitsisin hieman kevyemmän viinin, vaikka usein suositellaan tammitetua, voimakasta ja keskitäyteläistä viiniä. Myös jäähdyttämällä viini hieman liian kylmäksi saa myös hieman pelivaraa viinin istuvuuden suhteen.

Toisaalta raaka-aineilla on viinivalintaan valtava merkitys joka voi muuttaa viinivalinnan päälaelleen. Habaneropyrettä Hampparin välissä on täysin eri asia kuin Habaneroon tehty tiukka Arrabiata pasta annos.

MikaK

Tuli ostettu sekä Santa Dignaa että Graffinaa. Graffina korkattaneen tänään lomaa juhlistamaan ja nautitaan nautasuikaleiden kera höystettynä Aji Benitolla. Santa Digna jää tulevaisuuteen odottamaan jotain soveliasta ateriaa.

Valkkarit eivät kuulu omaan juomavalikoimaan, mutta pitkästä aikaa ajattelin kokeilla valkkariakin chiliaterian yhteydessä. Olarin Alkossa ei vain ollut mitään kohtuuhintaista Gewurztraminer-rypäläeistä tehtyä valkkaria, mutta Alkon sivun mukaan valikoimassa niitä on useampikin.

Tepi

Itse kävin tänään hakemassa Pfaffenheim Pinot Grisiä, tarkoituksena käyttää sitä tulisemman kanan kyydittäjänä...jos siis raaskin. Vaihtoehtona on ihan peruskamaa oleva Tarapacá Sauvignon Blanc- tällä on joka tapauksessa kohtalona olla viikonlopun pihaviini.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

MikaK

Tuli kokeiltua Graffignaa tulisemman ruuan kanssa ja hyvin toimi. Tosin nautasuikale-fenkoli-kiinankaali-nuudeli ruokamme höystettynä parilla Aji Benitolla ei ollut itsessään kovin tulista, mutta Amazonin very hot-sauce pelasti tulisuuden :) Lisätyllä tulisuudellakin viini toimi oikein mainiosti. Kun emme juoneet koko pulloa eilen, niin tänään voi viiniä testata kanavartaiden kanssa, joile on tarkoitus tehdä Strömssön opastama Jamaican jerk-kastike.

Aji Inferno

Tulipa koettua eilen mukava ylläri: aussilainen Painter's Cove 2007 Shiraz Cabarnet. Hitusen makeahkoa, mutta oikein miellyttävän makuista ilojuomaa! :)

pgrt

Perus juustotarjottimen voi tuunata eri chilipaloilla (ja hammastikuilla) vähän polttavammaksi/paremmaksi. Seuraksi vaikka makea ja kohtuuhintainen Lenz Moser jälkiruokaviini.

Leivitetty ja paistettu brie/valkohomejuusto on myös hyvää kun iskee vähän chilijauhetta leivityksen sekaan. päälle mansikkakastiketta jota sitäkin voi jollain chilillä vähän jatkaa. Viiniksi myös jotain makeaa valkoista.
Experience is simply the name we give our mistakes.

MikaK

Tuli tänään syötyä kanasalaattia Aji Cristallilla höystettynä ja kanapalat oli marinoitu mm. habarouheella. Aterian yhteydessä tuli korkattua Versus-punaviini. Toimi hyvin mausteisen ruuan kanssa ja oli riittävän kevyt salaatin kanssa nautittavaksi.