tammikuu 25, 2025, 07:08:27 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jopen projektit

Aloittaja jla1710, marraskuu 15, 2009, 23:38:19 ip

« edellinen - seuraava »

jla1710

Lainaus käyttäjältä: Markp - joulukuu 16, 2009, 22:53:58 ip
Onko tuo kemiran puutarhan kesä muuten toiminut?
Kotoa löytyisi jo valmiiksi tarvikkeet ämpärihydroon, vesipumppu vanhasta suihkulähteestä. Mutta tuo monen pullon lannoite säätäminen pelottaa. Mutta puutarhan kesää löytyisi, jos se edes toimii pidemmänpäälle.

Vastaremontoidussa kämpässä laminaatti lattialla en kuitenkaan uskalla pitää mitään vesimassoja minkaanlaisessa astiassa, joten pitää varmaan ilmojen lämmetessä pystyttää avoparvekkeelle kasvihuone (biltemasta 17€ minikasvari) jonne se vesiviljely sioitetaan.



Ei se vesi mihinkään ämpäristä katoa paitsi kasviin. Ja laminaatti on halpaa materiaalia uusia. Chilien pitääkin tulla kalliiksi jotta niiden syöminen tuntuu sitten mukavammalta ;)
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jeQQ

Jaa, hydrossa. Ettei vaano olis pH-vaihteluita? Kannattaa panostaa siihen pH:n mittaamiseen, ja muutenkin sen laskemiseen! Ei paljoa maksa vermeet mistä tahansa eläinkaupasta.

E: Ja niin vielä sen verran, että mulla on alilannoitus yleensä ilmennyt niin, että koko kasvu on sitten vaalean vihreätä, ei tuollaista laikukkaanomaista. Mulla tuli juurikin tuontapaisia laikkuja, kun laiskottelin pH:n säädön kanssa.

jla1710

joulukuu 16, 2009, 23:52:30 ip #22 Viimeisin muokkaus: joulukuu 16, 2009, 23:54:04 ip käyttäjältä jla1710
Lainaus käyttäjältä: jeQQ - joulukuu 16, 2009, 23:37:01 ip
Jaa, hydrossa. Ettei vaano olis pH-vaihteluita? Kannattaa panostaa siihen pH:n mittaamiseen, ja muutenkin sen laskemiseen! Ei paljoa maksa vermeet mistä tahansa eläinkaupasta.

E: Ja niin vielä sen verran, että mulla on alilannoitus yleensä ilmennyt niin, että koko kasvu on sitten vaalean vihreätä, ei tuollaista laikukkaanomaista. Mulla tuli juurikin tuontapaisia laikkuja, kun laiskottelin pH:n säädön kanssa.


Ikinä en ole ph:ta mitannut enkä mittaa  :P Mitähän sen Ph:n sitten pitäisi olla. Vesi on noin periaatteessa aika lähellä 7 joten ei se varmaankaan siitä siis kaukana ole...

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jeQQ

Chileille on suositeltavaa, että pH on noin 5-6. Itsellä on yleensä 5.5, tottunut lurauttamaan saman määrän pH:n laskijaa, kun teen aina saman määrän nestettä resoon.

jla1710

Lainaus käyttäjältä: jeQQ - joulukuu 17, 2009, 08:10:30 ap
Chileille on suositeltavaa, että pH on noin 5-6.


Mikähän tuossa suosittelussa on lähdemateriaali? Kokemus, tämän foorumin kirjoitukset vai jokin opus/tutkimus/muu? Miten muut kasvit? Tomaatti, kurkku tai paprika? Mitä Fatalii sanoo chileille suositellusta PH:sta? Luulisi, että hänellä olisi ainakin oman käden tietoa asiasta.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jla1710

Kun en mittaa ph:ta (koska ei ole välineitä :)) niin ajattelin ainakin vaihtaa veden koska en muista milloin viimeksi olen vaihtanut. Yleensä kirjoitan päivämäärän johonkin pienelle lapulle mutta nyt en löytänyt sitä ja vaihdoin vedet. Laitoin nyt myös tuolle Inca Red Dropille bionova liemet jos vaikka tilanne muuttuis johonkin suuntaan. Ainakin Habamero vieressä on todella tumman vihreä lehtinen ja syö juuri tuota bionovaa. Katotaan sano tohtori.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jeQQ


bluesman

 Kasvilajeissa on eroja optimipH:n suhteen, joku tykkää emäksisestä (esim.parsa) ja joku happamasta (chilit). Nähtävästi liittyy ravinteidenottoon koska kraanaveden pH:n ollessa n.7 (neutraali) on pH 6 kymmenen kertaa happamampi. Mun hydrochilit kasvoivat pH 5,5-6,5 välillä. Selvästi huomasi kasvuspurtin kun pH:ta laski 6,5:stä 5,5een. En näe muuta syytä olla hankkimatta pH-mittaria tai tippatesteriä pH:n mittaukseen kuin sen ettei halua tietää mitä kasvit vaativat ja mistä ne pitää. Ei oo musta turha hankinta. Tämä siis vain oma mielipiteeni yhden kauden jälkeen.
Sama koskee EC-mittaria, varsinkin jos kasvattaa hydrossa.
Eri juttu jos kasvattaa vaikkapa kurpitsaa. Kananp:tä vaan säkillinen niin kyllä kasvaa. Teepä sama chilille tai sukulaiskasvilleen perunalle.

jla1710

Uskon teknologian voimaan myös chilin viljelyssä mutta nuo ph arvot ja muu "tieto" tuntuu olevan sitten enemmän tai vähemmän perinnetietoutta tms. Kyllähän noita asioita on varmaankin ihan oikeastikin tutkittu. Täytyy alkaa etsimään jotain tutkimustietoa viljelystä ja lukemaan vaikka ulkomaista kirjallisuutta.

Joo, kyllä hankin ph mittarin ja EC-mittarin. Tuo johtavuus mittailu onkin varsin haastavaa. Sillä saa siis selville veden sähköjohtavuuden mutta missä rajoissa sitten sen pitäisi olla? Mitä vaikuttaa eri aineiden pitoisuudet johtavuuteen. Typpi, fosfori tai kaliumi? Mittarin anturit tulisi luonnollisesti puhdistaa aina mittauksen jälkeen tislatulla vedellä ja sitten mittari tulisi kalibroida säännöllisesti eli ainakin puolen vuoden välein. Kuka on tehnyt noi?
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jeQQ

Tuskin niitä kukaan noin tarkasti putsailee, vaikka ei se olisi vaivakaan.. Itsellä myös ph yleensä 5.5 ja hyvin kasvaa. Nyt ei itsellä ole valitettavasti liittää mitään eksaktia tutkimusta aiheesta, mutta toisaalta Fataliin sana on aika painava näissä hommissa. :)

jla1710

Ei sillä että perinnetieto/omakohtainen kokemus olisi huonompaa kuin tieteellinen tutkimus mutta pitää aina muistaa jonkinlainen lähdekritiikki kun on internetin kanssa tekemisissä ;) Fataliin sana on melko painava näissä asioissa nykyään mutta enpä usko että hänkään on enää täysin samoilla linjoilla kuin esim 5 vuotta sitten. Perusasiat (narulla ei voi työntää) eivät toki muutu mihinkään mutta ainahan se tekniikka tuntuu kehittyvän ja tietämys lisääntyvän jopa perusasioiden suhteen. Asiantuntijuutta ei synny hetkessä, se vaatii paljon työtä ja pitkän kokemuksen. Vaikka olenkin ehdottomasti eksaktien luonnontieteiden edustaja niin tässä foorumilaisille hieman ajattelemisen aihetta:

Prof Kai Hakkarainen: (http://www.tml.tkk.fi/Opinnot/T-110.556/2004/Materiaali/kollektiivinenalykkyys.pdf)


Tämän  artikkelin  tarkoituksena  on  luoda  katsaus  psykologisen  ja  kulttuuritutkimuksen
suuntauksiin,  jotka  tarkastelevat  ihmisen  älykästä  toimintaa  luonteeltaan  kollektiivisena
prosessina.  Artikkelissa  hahmotetaan  vaihtoehtoa  perinteiselle  näkemykselle,  joka
tarkastelee  älykkyyttä  yksipuolisesti  lyhytkestoisina  yksilön mielensisäisinä  tapahtumina.
Artikkelissa tarkastellaan useita kollektiivisen älykkyyden muotoja, kuten työvälineisiin ja
toimintaympäristöön  esineellistynyt  älykkyys,  keinotekoiset  tiedon  esittämisen  välineet,
transaktiivinen  ja  kollektiivinen  muisti  sekä  älykkyys,  joka  syntyy  yhteisöllisessä
toiminnassa,  jopa  siihen  asti,  että  saumattomasti  yhteistyötä  tekevät  ihmiset  toimivat
yhtenä kollektiivisena mielenä. Johtopäätöksenä esitetään ettei  ihmisen älykästä  toimintaa
voida  palauttaa  yksilöön,  vaan  kollektiivisilla  prosesseilla  on  siinä  olennainen  asema.
Älykkään  toiminnan  kollektiivisuutta  ei  tulisi  kuitenkaan  tarkastella  jonakin  mystisenä
yliyksilöllisenä oliona, vaan nähdä kulttuurihistoriallisuus tärkeänä osana ihmisen kaikkea
älykästä  toimintaa  ja ymmärtää yhteisölliset älykkään  toiminnan muodot sosiokulttuuriksi
järjestelmiksi, joilla on yksilöiden ominaisuuksista poikkeavia järjestelmäominaisuuksia.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jeQQ

Huh, valitettavasti ei tenttiviikon ja muutenkin raskaan periodin jälkeen jaksa lukea noin tykkiä tekstiä, varsinkin kun innostun enemmän filosofiasta kuin psykologiasta. ;) Kysäisin kuitenkin asiaa tuossa Fataliilta itseltään ja hän kertoi, että ph 6 on toiminut kaikille lajeille keskimäärin parhaiten sadontuottoon! Tämä vastaus noin minuutti sitten.

bluesman

 Tuskin tarvitsee olla huippuälykäs tai kollektiivisesti älykäs kun mittaa lannoitepussista puteliin tavaraa josta laimentaa kasveille sopivaksi. Sensijaan että käyttää harrastusaikansa sinänsä mielenkiintoisten artikkelien lukemiseen (esim Prof Hakkarainen) voi helpottaa tiedonjanoaan tällä saralla lukemalla lannoitepussin kyljestä NPK-suhteen ja tekemällä laimennoksia kasvien eri kasvuvaiheessaan tarvitsemassaan suhteessa. EC-mittari antaa vinkkiä miten vahvaa juomaa on hilille tarjolla. Ei varmaan ole tarkoitus pyrkiä ammattilaistasoon mutta kummasti mm.mittarin antamien lukemien perusteella sain itse mielestäni kohtalaisia tuloksia sadon muodossa. Ei tarvinnut arvailla missä mennään. Kalibroin mittarit 4 kertaa kauden aikana ja käytin puhdistusnestettä (Sera) ja jopa jonkin aikaa säilytysnestettäkin joka sitten unohtui ja ilmeiseti ei lopputulokseen ollut vaikutusta.
Varsin yksinkertaista ja nopeaa jos haluaa jossain määrin olla perillä missä mennään.

jla1710

Kiitos kaikille kollektiivisesta tuesta jota olen saanut.

Ei rehujen kasvattaminen ole mitään rakettitiedettä vaan se enemmän harrastus joka tasapainottaa työn tuomia kuormia, joita ei pysty vielä tenttiviikkojen aikana edes todeksi uskomaan ;) Toisaalta kun puuhailee eksaktien teknisten härpäkkeiden parissa kaiket päivät niin haluaisi koittaa soveltaa samaa myös harrastustoimintaan. Toisaalta on myös hyvä jos näin ei käy.

Minulla välillä chilit kasvavat ja välillä eivät. Ei se lopputulos ole minulle niin merkittävä vaan matka sinne. Epäonnistuminen on aina hyvä vaihtoehto jos se on kunnolla dokumentoitu :)
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

jeQQ

Juu, chilejä on pakko kasvattaa, toimii mulla ainakin kovin terapeuttiseena välineenä..

Harmillisesti en dokumentoinu tota omaa ph vaihtelun vaikutusta..

bluesman

 Samaa mieltä puutarhanhoidon (nyttemmin erityisesti chilienkasvatuksen) positiivisesta vaikutuksesta mielenterveyteen. Saatoin kesällä kun oli valoisaa unohtua kasvariin vaan katselemaan kasveja joskus havaiten kellon olevan puoli kaksi yöllä. Eikä edes väsyttänyt kun homma on kivaa ja tuntee onnistumisen riemua.
Mittareista senverran että samaan sarjaan EC-, pH-mittareiden kanssa kuuluu lämpömittari. Ihan hyvä kapistus.

jla1710

Avovaimo oli käymässä tuolla IdiotParkissa ja tilasin häneltä ph-mittarin ja ph:n alennusainetta eläinkaupasta. Mittari tulikin mutta ph:n alennusainetta ei jostain syystä tullut. Ja ph:n mittaus setillä pystyy mittaamaan vain välillä 6-8 joten ei sekään nyt aivan putkeen mennyt.

Joka tapauksessa tein muutaman mittauksen. Kraanaveden ph on meillä noin 7,2. Ämpärihydrossa olevan puutarhan kesä seoksen ph on noin 6,4 samoin kuin bionova seoksen. Inca Red Dropin vieressä oleva Habanerossa ei ole laikun laikkua lehdissä ja lehdet ovat todella tumman vihreät. Kun ei tullut ph:n alennusainetta kaupasta niin heitin hieman sitruunahappoa tuohon liemeen vaikkei mielestäni olekaan paljon syytä ph:ta alentaa. Katotaan miten Intiaanin käy näissä kokeiluissa. Epäilen kuitenkin ennemmin jonkin ravinteen puutetta kuin tuota ph:n väärää arvoa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: jla1710 - joulukuu 18, 2009, 20:58:57 ip
Avovaimo oli käymässä tuolla IdiotParkissa ja tilasin häneltä ph-mittarin ja ph:n alennusainetta eläinkaupasta. Mittari tulikin mutta ph:n alennusainetta ei jostain syystä tullut. Ja ph:n mittaus setillä pystyy mittaamaan vain välillä 6-8 joten ei sekään nyt aivan putkeen mennyt.

Joka tapauksessa tein muutaman mittauksen. Kraanaveden ph on meillä noin 7,2. Ämpärihydrossa olevan puutarhan kesä seoksen ph on noin 6,4 samoin kuin bionova seoksen. Inca Red Dropin vieressä oleva Habanerossa ei ole laikun laikkua lehdissä ja lehdet ovat todella tumman vihreät. Kun ei tullut ph:n alennusainetta kaupasta niin heitin hieman sitruunahappoa tuohon liemeen vaikkei mielestäni olekaan paljon syytä ph:ta alentaa. Katotaan miten Intiaanin käy näissä kokeiluissa. Epäilen kuitenkin ennemmin jonkin ravinteen puutetta kuin tuota ph:n väärää arvoa.

Kannattaa sitruunahapon kanssa olla varovainen. On todella tehokas pH:n alentaja. Laita ämpäriin 10 litraa kraanavettä ja sekoita teelusikallinen sitruunahappoa niin takuulla yllätyt. Niin sitten kun mittaat jollain toisella mittarilla.

jla1710

Pannaan taas hieman kuvapäivitystä rehuista. Näyttää olevan edellinen päivitys 6.12.2009 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6668.msg79429#msg79429) tehty joten kyllähän ne kasvavat melkeimpä silmissä.







Ei noita ihan kokonaan ole kasvatettu Substralin voimalla mutta annoin välillä sitä lisäksi tuon puutarhan kesän ohella lisäämään typen määrää. Ja onhan tuota vihreätä kasvua tullut sen jälkeen. Niitä vaaleita laikkuja ei ole enää näkynyt tuskin ollenkaan sen jälkeen kun ostin tuon turhan PH mittarin (turhan siis siinä mielessä että sillä ei voi mitata kuin välillä 6-8).

Habanerosta putoilee kukat pois mutta katsotaan missä vaiheessa siinä alkaa ne pysymään ja podeja muodostumaan. Jos uskoisin noiden hampun kasvattajien neuvoja niin vaihtaisin tilalle tuon spna lampun mutta taidan pitää sen vielä hyllyssä ja katsella kukkien tippumista. On nuo Habaneron  lehdet vaan melko tummia verrattuna noihin muihin rehuihin. Johtuneeko sitten osittain lannoituksesta ja kasvin itsensä ominaisuudesta; mene ja tiedä. Pannaan tämän loppuun hieman taiteellisempi kuva kasvihuoneen sisäpuolelta :)



Turvallista vuoden vaihdetta ja Menestyksekästä Kasvatusvuotta 2010 kaikille!
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

CyberDog

Mä olen edelleen vähän sitä mieltä että chileille ei voi noita kukitusspektrejä suoraan soveltaa tuolta hamppupuolelta. Tai siis kun chili ei käsittääkseni samalla tavalla säätele kukkimistaan valorytmin ja spektrin mukaan kun hamppu.