kesäkuu 14, 2024, 19:38:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bluesmanin kausi 2010

Aloittaja bluesman, marraskuu 28, 2009, 00:00:59 ap

« edellinen - seuraava »

bluesman

marraskuu 28, 2009, 00:00:59 ap Viimeisin muokkaus: kesäkuu 19, 2010, 21:33:58 ip käyttäjältä bluesman
 Iski tässä viikko sitten hirveä paniikki kun kaikki tuntuvat kylvelevän jo seuraavaa kautta ajatellen. Ettei nyt sitten pidetä mitään taukoa vaan täysillä eteenpäin. Pakko oli mutama rocoto ja chinense ja muutama muukin pistää alulle.
Ne jotka ovat kiinnostuneita kaudestani 2009 klikatkoon linkkiä; http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6187.0

Kausi 2010 alkoi samassa kasvihuoneessa kuin kausi 2009;


Eli vanhassa akvaariossa joka ei mennyt kaupaksi. Laitoin vain vähän näytteeksi kylvöstä; tänään oli 141kpl joista ekat kylvin 21.11.
Kunnianarvoisan sirkkalehtien avauksen ensimmäisenä teki Peito de moca (C.chinense) joka ei viime kaudella suostunut edes ollenkaan itämään.


Kokeilin huonoksi itäjäksi mainitun Peruvian white habaneron itävyyttä. 8/13 jo näkyvissä ja varmaan siitä vielä paranee.
Sitten vielä kuva lokakuun alussa kerätyistä starfisheistä ja muutamasta siemenestä jotka kohta lähtevät chiliyhdistykselle kunhan testaan itävyyden. Podit ovat olleet jääkaapissa ja ovat täysin syömäkelpoisia. Muutama heart throb ei ole kypsynyt. Starfishit olivat kerätessä jo punaisia.


Suurin osa baccatumeista ja annuumeista on vielä kylvämättä, lajikkeita lienee riittävästi. C.lanceolatum on kylvetty, ei vielä itänyt.
Niinettä mihin tuollaisen taimimäärän kanssa oikein joutuu? No,jos ei valkotakit hae niin kaverin talvilämpimään kasvariin joulukukkamyynnin jälkeen kokopäivähoitoon ja sitten omaan kunhan lämpenee ehkä maaliskuulla.
Teen jossain vaiheessa listan mitä on tulossa viljelyyn ja koetan pitää päiväkirjaa ajan tasalla. Talvehtivista on kuvia kauden 2009 päiväkirjassa, huomenna niiden luokse mökille.
Tein ekat savustukseni Bradleyn savustimella, kala oli oikein hyvää. Harmi etten aikaisemmin älynnyt hommata vekotinta, tuntuu tosi toimivalta. Laitan viimeiset tuoreet chilit savuun varmaan maanantaina (turbo pubet). Starfishiä tuskin kannattaa savustaa?
Huomenaamuna hirvenlihasavustuskokeilu.

jeQQ

Miksei starfishiä kannattaisi savustaa!? Sinne vaan lihan joukkoon.Tänne ainakin kelpaisi.

bluesman

 Niin voishan tuota kokeilla, ovat vaan lähes viimeiset tuoreet chilit mutta onhan mulla starfishiä jo joka muodossa muuten; kuivattuna paloina, jauheena, marmeladina, hapankaalin seassa (faija 87v kehui muuten hyväksi, kuulemma sopivasti chiliä, ei liikaa) ja salsasekoituksissa.
Nythän tietysti laitan lihat lämminsavuun kun on sensorttisia paloja. Pitäiskö turbo pubet ja starfishit sitten kylmäsavustaa? Lisälaite savustimeen on hankittu.

jeQQ

No kyllä varmasti saa loistavan lisämaun. Ja kun vielä laittaa jauheeksi, niin avot. Savustettu turbo pube on ainakin todella loistava mauste!

bluesman

 Oon juuri vartin päästä laittamassa lihat savuun. JeQQ luuletko että turbot ja starat voi olla kaapissa yhtä kauan kuin kilon-puolentoista paistit?
Siis lämminsavu.

keto

Kerrohan kokemuksia kylmäsavustamisestakin kunhan saat homman valmiiksi, kiinnostaisi kovasti...

Tuo Bradley houkuttelisi minuakin (kovasti kun on kehuttu, mm. Erä-lehdessä), mutta savubrikettien korkea kulutus ja hinta hieman mietityttävät. Eikö noita brikettejä mene luokkaa pari-kolme tunnissa? Esim. 15 tunninkin savustussession aikana kuluu siis briketti poikineen...

Mikä malli sulla on, rosterinen vai tavallinen? Hommasitko laitteen ihan Suomesta?

CAVOK

Hombre

"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

jewe

On sulla todella viimeisen päälle mietityt ja järjestetyt idätykset. Ilo katsella noita kuvia ja fiksut nimisäleet. Oletko laminoimalla värkännyt ?

Voisihan tässä kai pikkuhiljaa itsekin avata oma ensi vuoden päiväkirja kun muutama siemen kylvetty ja pari tainta on jo sirkkalehtiasteella ja listakin on aika pitkälle mietitty. Suurin osa on minulla vielä kylvämättä ja tammikuussa ajattelin itse laittaa mm.annuumit, baccatumit ja chinenset vai pitäisiköhän sittenkin aikaisemmin jo laittaa noista jotain...sormia syyhyttää :D.

Bradley voisi olla kova sana savustukseen, mutta hinta vaan kismittää. Pistä tänne infoa miten savustukset toimii.

Rusakko

[offtopic]
porukka vannoo aika paljon bradleyn savustimien nimeen täällä, mutta hinta muodostuu ongelmaksi. ratkaisin itse kylmäsavun hieman insinöörimäisemmällä ratkaisulla. vanha jääkaappi (0e), diesel auton hehkutulppa (7,5e), vanha tietokoneen virtalähde ja tuuletin (0e) sekä valinnainen lämpömittari (5e). kalaa olen kylmä savustanut ja vetää kyllä vertoja kaupan kylmäsavustetuille kaloille.
[/offtopic, pahoittelen]

bluesman

 Vastaan tässä kesken hirvipaistien lämminsavustuksen. Ovat nyt olleet 1h40min n.100 asteessa. Lätkäisin satsin chilejä ihan kokeeksi (vaikka kokeilin jo kesällä lämminsavun vain kärventävän podit). Kurkkasin sisälle,ei havaittavia värimuutoksia. Varmaan siis kesän peltiloota/kaasupoltinyhdistekmä nosti lämmön liian korkeaksi. Nyt oli paistin sisälämpötila vasta 24 C. Raporttia tulee kunhan homma etenee. Lihojen pitäisi olla ohjeen mukaan n.6h.
Tottakai funtsasin itsekin Hessin tapaan dyykata vanha jääkaappi ja savusampoja pari sisään, olis päässyt halvemmalla. Mutta kun oon laiska ja halusin tasaisenvarman lopputuloksen (laite siis syöttää euron (=briketti) kerrallaan 20min välein ulkopuolella olevasta putkesta joten ovea ei tarvitse avata lisätäkseen purua. Elikkä 8h kylmäsavua a´3€/h on 24€. Oltava siis kaappi täynnä kamaa jotta kannattaa. Tai mikä tässä maailmassa kannattaa? Chilien kasvatus ja jatkojalostusko? Ei todellakaan. Heinältä saa todella laadukkaita kylmäsavujauheita 5€/pussi.
Harrastuksesta on jotain maksettava mutta niinkuin Rusakko totesi, voi samaan lopputulokseen päästä eri tietä. Vaatii vähän viitsimistä ja näppäryyttä. Sitä ajattelin että jos sais purua esim.omenapuusta itse puristettua jollain vehkeellä briketeiksi ja keksis sopivan sidosaineen niin löis leiville.
Nimiliuskat on tulostettu ja leikattu ja laminoitu. Erittäin helppoa ja nimet näkyy eikä valu tussi. Samalla periaatteella kuvalliset nimilaput isompiin kasveihin.

bluesman

marraskuu 28, 2009, 13:09:25 ip #10 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 19, 2010, 21:36:04 ip käyttäjältä bluesman
 Tässä kuva original savustimesta, chilikaupasta mielestäni ihan sopuhintaan ja toimitus päivässä kotiovelle veloituksetta.

Erillinen lihan sisälämpötilan mittari kympin, piikki ovessa on kaapin lämpötilan anturi.
Kaappihan on aivan vajaa, mutta täytyy ensin kokeilla ennenkuin uskaltaa fileitä laittaa. Ei se hirvenlihakaan vaikka itse sen metsästä hakee, ole ilmaista.

bluesman

 Välikommentti kun nyt tässä savupönttöä päivystän. Sisälämpötilan asteet ovatten merkityt hienosti ja meikäläisellekin näkyvästi mustalla, punaisella merkitty asteikko näkyy sitten (huomio vanhat ja yhtä sokeat) kunnolla kun laittaa lasit päähän. Punainen on celsiusasteikko. Musta on fahrenheitteja, joten ei ihme ettei väri muutu kun on 40 asteessa celsiusasteikolla. Pitäis olla euroopan markkinoille pelkästään täkäläisellä asteikolla varustettu mittari ettei tällaiset hölmöt mee halpaan.

bluesman

marraskuu 28, 2009, 14:43:54 ip #12 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 19, 2010, 21:38:29 ip käyttäjältä bluesman
Tässä taas väliin kuva Habanero sudden deathista ennen ja jälkeen raivaussahan.


Toinenkin on samanlainen mutta mökillä 15 asteessa ollut ensin tunki lehtiä ja sitten kuoli.
Arvaatte varmaan mistä pinkki valo tulee.
Savustus jatkuu.

bluesman

 Kello tulee kohta viisi. Kuusi tuntia (joista n.1,5h 40 C:ssa) ja paistin sisälämpötila 54C. Suositus olis 70C. Chilit näyttää olevan ok, siis ei ainakaan kärähtäneiltä.  Briketin syöttö meni ilmeisesti jumiin koska pariin tuntiin ei ole kulunut yhtään. Tökin keksin eteenpäin ja painoin syöttönappulaa niin taas homma jatkuu.... Savua oli kuitenkin silti ihan kiitettävästi.
Raportoin kun on valmista. Toivottavasti vielä ennen saunaa. Ei selvästikään ole nälkäisen hommaa.

bluesman

marraskuu 28, 2009, 19:56:13 ip #14 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 19, 2010, 21:40:39 ip käyttäjältä bluesman
 Noniin. Krhm. Savustusta n. klo 11.00-18.30, alkuun 1,5h 40 asteessa vahingossa mutta ilmeisesti ei tehnyt lihoille tai chileille ollenkaan pahaa. Sitten 4,5h n.80C ja viimeinen puoli tuntia 100C. Tulos kuvassa.


Eipä ole chilit kärventyneet vaan ovat saaneet mahtavan lisämaun savusta. Ovat mehukkaita ja erityisesti turbo pube on edukseen. Kuvassa näkyy pari pientä haba orangeakin, en ole vielä kerinnyt maistaa.
Mutta että aina kylmäsavu? Jo näin lyhyen kokeen perusteella voin todeta että ei pidä paikkaansa. Varmaan olisivat voineet olla vieläkin pidempään mutta lihalämpömittari näytti 69C niin ajattelin että nyt riittää. Jos olis enemmän chilejä niin kokeilisin kylmäsavua. Mutta kun ei oo kuin pari podia.
Lihan ruiskusuolasin n.10% suolaliuoksella jossa ne lisäksi likosivat yli yön kylmässä. Isoimmat paistit ovat ok, pikkupalat turhan suolaisia.
Jos Bradleyn savustin ja sen käyttö (keksit ovat siis 50c/kpl toisin kuin väitin että 1€/kpl) tuntuu ylellisen kalliilta niin jos tällaisia tuotteita saa itse aikaan ja laite kestää yli 10 vuotta, katson ostoksen olevan hintansa väärtti. Kaupasta saa edullisesti erilaista savustettavaa; lihaa, kalaa (jotkut saa niitäkin itse) vihanneksia (zibulat,valkozibula ym,ym). Samaan satsiin ei passaa sotkea lihaa ja kalaa mutta erilaisia pähkinöitä ym. ja kuten Fatalii tekee, sitä voi käyttää myös kuivurina.
Ostosta näinkin vähäisen käyttökokemuksen perusteella en kadu, päinvastoin, jos vaan kukkaro kestää ja on sopiva paikka (savuttaa melkolailla) voin suositella. Seuraavaksi fileet kylmäsavuun ja odottelemaan seuraavaa chilisatoa jotta voidaan vertailla eroja eri puulajien välillä ja kylmä/lämminsavutuotteiden vivahteita.


Terveiset snulle - ensimmäinen taimi Lahden meetingissä sulta saamastani siemensatsista (Harold St.Bart´s ) on koulutettu.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 28, 2009, 14:43:54 ip
Tässä taas väliin kuva Habanero sudden deathista ennen ja jälkeen raivaussahan.

Tuossa on ytyä!!! Harvinaisen paljon versoo!

keto

Aijai, tuo savustuksen lopputuotos näyttää kerrassaan herkulliselta... drool  :P

Jos mietitään vaikka kylmäsavulohen kilohintaa vs. tuoreen lohifileen hinta erilaisissa alennuskampanjoissa pitkin kesää, eivätpä tuon Bradleyn käyttökustannukset enää niin suolaisilta tunnu. Pitäis kai hankkiutua myös hirviporukkaan  ;D
CAVOK

bluesman

marraskuu 29, 2009, 20:00:17 ip #17 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 19, 2010, 21:51:32 ip käyttäjältä bluesman
 Mutta on varottava isoja ötököitä jotka voi tuhota koko sadon. Onneksi on Lapuan special raid niin tällaiset otukset saadaan Bradley´siin.


Mökillä talvetushuoneessa tapahtuu. Tässä kuvat 7.11 ja 29.11Ei näytä mitään tapahtuneen sillä huoneen lämpötila on 15C. Katsotaanpa tarkemmin.

Pisin luihu josta (luvattoman huonoista kuvista) josta ei nimilappu oikein näy, on starfish. Haba brown large on valitettavasti kuollut mutta kuolleelta näyttävä champion näyttäisi olevan hengissä. 31:sta talvehtimaan laitetusta on 6 selkeästi menetettyjä.
Paras lopuksi; look and amaze! Camerun on muutakin kuin vain versoa tunkemassa. Pätkitty lokakuun alussa ja istutettu lannoittamattomaan ja kalkitsemattomaan turpeeseen. Vettä on annettu vaan ei leipää. Pitäisköhän kohta ottaa chilinkasvattelu tosissaan?


Marcelo

Yllätit sitte itseteossa, podi vielä suussa ;D

bluesman

Lainaus käyttäjältä: keto - marraskuu 29, 2009, 11:52:38 ap
Aijai, tuo savustuksen lopputuotos näyttää kerrassaan herkulliselta... drool  :P

Jos mietitään vaikka kylmäsavulohen kilohintaa vs. tuoreen lohifileen hinta erilaisissa alennuskampanjoissa pitkin kesää, eivätpä tuon Bradleyn käyttökustannukset enää niin suolaisilta tunnu. Pitäis kai hankkiutua myös hirviporukkaan  ;D
Lainaus käyttäjältä: Marcelo - marraskuu 29, 2009, 20:45:12 ip
Yllätit sitte itseteossa, podi vielä suussa ;D

Tämä yksilö tuli ihan oikeesti läheltä kasvaria,n.80m. Itse tärisin n.120m päässä peurasta. 8 piikkiä ei nyt mitaleja tuo mutta savustimen kylmäsavuosioon voin nyt laittaa muutakin kuin viimeiset kymmenen turbo pubea. Siinäpä ne tuoreet chilit kolmea SriLankan chinenseä ja n.viittäkymmentä juhannuksesta saakka kasvissa kiinni ollutta malaguetaa lukuunottamatta onkin. Ei oikein kannata varsinkaan kylmäsavustaa joka kestää kauan muutamaa tuotetta vaan pitäis saada kaappi täyteen niin lyö leiville.
Toi kalansavustushommaa mietin juuri kuten ketokin, savustukseen sopivat rasvaiset kalat ovat usein tarjouksessa. Pakko käyttää kaupan antimia sillä kuulun ns. kymppikerhoon (10 kertaa peräjälkeen kalassa saamatta mitään). Olen päässyt maistamaan kylmäsavusilakkaa, onhan muuten hyyyyvää! Ei tahdo juuri kaupoista löytyä. Lohitarjoukset kaikki tietää.
Asian (chilin)vierestähän nää mun jutut menee mutta sori kun oon tämmoinen luontoihminen ja innoissani pitää näyttää mitä taas on päässyt tappamaan. Kaikkeen luoti mikä liikkuu paitsi niihin joilla on marja- tai sienikori. Tai punaista yllä, vaikka chiliä. Kommentoikaa vaan rohkeasti jos ketä kuvat häiritsee niin en enää laita moisia kauhisteltavaksi.
Huomenna yritän saada kasvatuslistan valmiiksi niin eiköhän päästä taas itse asiaan.