lokakuu 06, 2024, 03:34:15 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jalapeno

Aloittaja san2, joulukuu 02, 2009, 21:19:20 ip

« edellinen - seuraava »

san2

Terve, olen jalapeno tsilien suurkuluttaja ja se on kehittynyt miltei intohimoksi. Olisin erittäin kiinnostunut kasvattamaan niitä. Kokemusta kasvattamisesta on jokusen verran aikoinaan hampun kasvatuksesta (toivon ettette tuomitsisi tämän perusteella), ja muistaisin niin että aika samat olosuhteet paitsi korkeampi pH (n. 8?) ja vähän lannoitettu turve kasvualustana.

Kiinnostuksena olisi nämä perus "pepperoni" tyyppiset jalapenot, ja aivan mahtavaa olisi pystyä tekemään omaa vihreetä tabascoa. Osaako joku kertoa lajikkeita joilla on tämän kaltaisia ominaisuuksia/ makuja? Mistä näitä siemeniä saa?

Jotta saa jalapenon vihreänä on se vissiin noukittava ei ihan kypsänä, mistä tietää milloin se on hyvä noukittavaksi? Paljon se tarvii valoa päivässä (esim 150w red esl) ja tuottaako hedelmiä sitten kun on valmis vai joudutaanko pakottamaan jotenkin kukkimaan? Minkälaisista lämpötiloista tykkää? Onko mitään muuta tärkeetä tiedettävää chilin kasvattamisesta?

Onnistuuko jalapenon kasvattaminen kesällä ulkona kasvimaalla, tästä jos sais vähän enemmän infoa olisin kiitollinen.

Kiitos etukäteen vastauksille ja olisi mahdottoman hauskaa saada nauttia itsetuotettuja jalapenoja tai vihreetä tabascoa, njam!

axo

Luepa ekana toi infernon tietopaketti asiasta, löytyypi tuolta vasemmalta ylhäältä (banneri). Sen jälkeen oot jo paljon viisaampi. Sitten siinä vieressä on fataliin banneri  jonka takaa löytyy siemeniä. Jos noitten jälkeen on vielä jotain tietovajetta, täältä saa kyllä vastauksia.

san2

Kiitos nopeasta vastauksesta, mutta en ihan tollasta vastausta hakkenut. Olen kyllä nyt lukenu noita sivuja aika paljon, ja siksi juuri laitoin tämän kysymyksen koska noi asiat jäivät epäselviksi. No ei kaikki, mutta on kiva kuulla kerättyjä mielipiteitä ihan kasvattajilta eikä vaan jostain kasvatus ohejistosta. Etenkin kun tämä asia on aivan uutta minulle, aloittelijana ei pakosti heti sisäistä noita pitkiä ohjeita, tekstejä ja "alan" sanastoa. Vai opitko kasvattamaan chiliä miten sitä nykyään kasvatat pelkkien nettiohjeiden perusteella? Anteeksi jos oletin väärin etkä edes kasvata chiliä.

Asia noista pepperoni jalapenoista on aika hajalla ja eri lähteet käyttävät eri nimiä jne. En haluais että tämäkin idea tössähtää siihen ku en saa mistään tarpeeksi tietoa minkä perusteella uskaltaisin aloittaa kyseisen toiminnan (tapahtuu minulle aika usein).

Pää asia jota halusin tietää on jos joku tietää jonkun jalapeno lajikkeen jonka maut vastaavat niitä joista vihreä tabasco on tehty ja noita yleisiä joita on joka paikassa. Tällaista tietoa en millään löytänyt. (Ei edes mc ilhenny:lle lähettämäni meili tuottanut tulosta  :o).

Myönnän että toi voiko ulkona kasvattaa oli hieman liian yleinen kysymys, mutta ihan siinä mielessä kysyin että saan erilaisia mielipiteitä. Yleensä kun omien kiinnostuksien foorumeilla näen tällaisia aloittelijan kysymyksia vastaan niihin niin hyvin kuin pystyn vaikka olisivat voineet tiedon muualta hankkia, mutta tiedän tunteen, ja en haluaisi että niillä jää harrastus pelkästään siihen etteivät löytäneet/ jaksaneet lukea tietoa muualta ja sit kaikki laittaa vaan sellasta kommenttia että: "Opetteleppa käyttämään hakua" tai sit vaan nauretaan koska itselle nämä asiat ovat päivänselviä.

Ylläoleva viestini sävy ehkä oli hieman negatiivinen vaikka en sitä tarkoittanut, en vaan ole hyvä heittämään vitsiä internetin kautta.

Kimppu

Jalapenoja on erilaisia niitäkin. Suosittelen tuolta Fataliista tilaamista, sieltä näköjään löytyy nytkin jalapenoa earlyä ja jalapeno herculesta.

150 wattinen esli riittää hyvin muutamallekkin kasville, ja sopiva valaistusaika on semmoset 13-15 tuntia, itse pidän valoja päällä noin 13 tuntia nyttenki. Siis vuorokaudessa.

Chilit tuottavat kyllä hedelmää helposti auttamatta, mutta monet suosittelevat että jos kovin pieninä taimina alkavat tekemään nuppuja ja kukkia niin net voi nyppiä pois. Näin kasvi aluksi vain kasvaa ja sitten kun kasvi on riittävän vahva/kesä on jo aluillaan niin alkaa jättämään kukat kasviin, joista kehittyy kyllä hedelmiä.

Avomaallakasvatus riippuu aika paljon siittä missä asustelet... Kokeilla kyllä aina voi, mutta aina kannattaa etsiä tuulilta suojattu paikka, ja esim. seinän vierusta, tai muu paikka mikä varaa lämpöä päivällä (vaikka kallio), jolloin illat on lämpösempiä.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Paracetamol

joulukuu 03, 2009, 19:12:27 ip #4 Viimeisin muokkaus: joulukuu 03, 2009, 19:18:01 ip käyttäjältä Paracetamol
Itse olen käsittänyt, että useat esim. kebab-paikat myyvät annostensa yhteydessä näitä "jalapenoja", jotka oikeasti ovat pepperoneja. Nämä ovat varsin mietoja verrattuna "oikeisiin" jalapenoihin, joita niitäkin on montaa eri lajiketta. Tuolla sivun lopusta löydät taulukosta kebabpepperonin ja jalapenon: http://www.saunalahti.fi/~thietavu/

Ja tuskin jalapenojen kasvattelussa on mitään erilaista verrattuna muihin perus-annuumeihin, näyttävät monilla (itsellänikin) kasvavan ihan kiltisti, vaikka olosuhteet olisivatkin vaihtelevat. Ilmeisesti monet ovat ihan onnistuneesti käyttäneet turvetta, mutta myös multa tai erilaiset hydro-systeemit toimivat ihan hienosti. Lannoitus kannattaa varmaan pitää mietona, mutta kokeilemallahan tuo selviää mitä kestävät.

Ja kukkiminen tapahtuu yllättävän helposti, ei tarvitse vaihdella lamppujen värisävyjä tai muuta.  ;D Kunhan vain valoa ja ravintoa on tarpeeksi.

Edit: ja kuten tuossa aiemmin todettiin, luepa vaikka tuo Infernon ohje läpi: http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/C_Kasvatus.htm. Ei ole vaativaa tekstiä, eikä pitkä.

san2

Kiitos paljon vastauksista, olen lukenut ton infernon, äsken toista kertaa ja asiat alkoivat aueta enemmän. Luulen jopa pystyväny aloittaa tämän projetkin. Ainoana on noiden lajikkeiden monipuolisuus, en oikein ymmärrä niistä mitään. Haluaisin sellasen lajikkeen joka jotenkin vastaisi vihreän tabascoon käytettyyn... se on vain niin hyvää  ;D

Eli jos nyt laitan sisällä eslin kanssa kasvamaan muutaman jalapenon saan ne pidettyä "kasvuvaiheessa" nyppimällä mahdolliset nuput, ja sitten kesällä voisin kokeilla laittaa ulos jonnekkin mahdollisen lämpimään paikkaan. Saan ehkä kasvihuoneen käyttööni, tai siis osan. Jos ymmärsin oikein niin niissä kasvaa hyvin. Sit voisin taas kauden päätteeksi tuoda sisään. Jos se on tässä vaiheessa liian iso, voinko huoleti leikellä/ latvoa pienemmäksi ja sit tuoda sisään?

Chilivaari

joulukuu 03, 2009, 20:09:48 ip #6 Viimeisin muokkaus: joulukuu 03, 2009, 20:17:00 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: san2 - joulukuu 03, 2009, 18:57:57 ip... jos joku tietää jonkun jalapeno lajikkeen jonka maut vastaavat niitä joista vihreä tabasco on tehty ja noita yleisiä joita on joka paikassa. Tällaista tietoa en millään löytänyt. (Ei edes mc ilhenny:lle lähettämäni meili tuottanut tulosta  :o).


No autetaan vähän miestä mäessä outojen termien kanssa.
Tabasco on tehty Tabascosta. http://www.saunalahti.fi/thietavu/
Sen satoisuus on kuitenkin vähäinen ainakin minun hoidossani, joten en lähtisi edes yrittämään siitä omaa kastiketta. Joku helppohoitoisempi baccatum tai annuum, vaikkapa juuri Jalapeno voisi olla helpompi lähestymistapa. Etikan, suolan, veden ja sokerin määrä sitten ratkaisee maun.
Vihreä Tabasco näkyy olevan Jalapeno-pohjaista: http://fatalii.net/chile/?word=early+jalapeno&u=g&c=search

Kimppu

Juu kasvattelet vain kasvia (+poistat mahdolliset nuput) sinne asti kun saat kasvit vietyä ulos/kasvihuoneeseen. Ulos siirron jälkeen kannattaa kasvit suojata suoralta auringonpaisteelta jollakin varjostavalla tai ihan harsolla, etteivät lehdet pala. Ulkona intoutuvat sitten kukkimaan ja tuottamaan hedelmiä. Syksyllä voi tuoda sisään lampun alle, leikellen kasvia pienemmäksi ihan reilulla kädellä. Jotkut siirtää kasvin pienempään ruukkuun pienentäen ensin kasvin juurimassaa saksien, ja pätkäsemällä koko kasvin ihan pieneksi kymmenen sentin tyngäksi ilman lehtiäki, joka kyllä alkaa valossa versomaan uutta kasvia. Jalapeno (ja muut capsicum annuum -lajikkeet) ovat tosin melko ötökkäherkkiä, joten niitä kannattaa varoa syksyllä, ihan raidia suihkuttamallaki.

Eikös vihreä tabasco ole tehty jostaki jalapenosta, tavallinen tabasco tabascosta? (c. frutescens -laji)
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

san2

joulukuu 03, 2009, 20:53:25 ip #8 Viimeisin muokkaus: joulukuu 03, 2009, 21:06:46 ip käyttäjältä san2
Niin olen ymmärtänyt, tossa vihreässä ainakin lukee mild jalapeno sauce, ja sit jotain selostusta "...is made from a blend of mild jalapeno peppers..." Niin en nyt uskonutkaan saavani ihansamanlaista... vaan parempaa  :P Oishan se itse tehtyä, ja voishan noitaki kokeilla eri lajikkeita, sellaillahan löydän oman lempparin tai vaikka yhdistelmän. Mutta en nyt mene asioiden edelle, olisi kivaa kuitenkin aloittaa tämä homma, kasvit on aina kiinnostanut ja etenkin jos niistä saa jotain itselleen. Aloin tykkäämään vihreestä teestä ihan törkeästi vain sen takia kuin pystyin kasvatin omat mintut  :D

Tuolla fataalin siemenissä on useita early jalapeno:ja, onko niissä suuria eroja. Kuvissa mitkään ei näytä niin suipoilta kuin mitkä olen syönyt, mutta varmaan riippu kasvattamisesta aika lailla. Concho's jalapeno näyttää herkulliselta, mitään kommenttia ton lajikkeen suhteen?

Osaako kukaan sanoa mistä löydän noiden pepperonejen siemeniä, en ole ihan perillä että onko pepperoni ja jalapeno aivan eri asia?

Miksaa

toi pepperoni kulkee nimellä Peperonchino. Jalapeno on ihan oma chili.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

san2

Aah, tuolta fatalii sivult ei oikein löydy. Teidätkö mistä olisi mahdollista saada noita siemeniä. Kuuluvatko pepronchinot kutenkin annuum perheeseen? Muistuttavat aika paljon kyllä jalapenoa näin aloittelijan mielestä.

Miksaa

Tossa on Fataliin Annuumit. Siellä on Jalapenot ja punainen Peperonchino, mutta se näyttää olevan loppuunmyyty...
http://fatalii.shop.wosbee.com/PublishedService?pageID=3&file=page&;
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

san2

Niin näyttääkin olevan  :'(, voiko joku kertoa mistä noita löydän, en oikein osaa käyttää tota sivustoa (vielä). Eli kun avaan fataalin sivun, mistä mene noihin jalapeno ja peperonchino siemenvalikoimiin?

Miksaa

Siitä vasemmalta valitsee: Get chile seeds ja sitten valitsee lajikkeen, esim Annuum...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

axo

joulukuu 04, 2009, 09:16:33 ap #14 Viimeisin muokkaus: joulukuu 04, 2009, 09:22:12 ap käyttäjältä axo
Lainaus käyttäjältä: san2 - joulukuu 03, 2009, 18:57:57 ip
Vai opitko kasvattamaan chiliä miten sitä nykyään kasvatat pelkkien nettiohjeiden perusteella? Anteeksi jos oletin väärin etkä edes kasvata chiliä.


En tarkottanu mitenkään kettuilla, yleensä vaan ihmisillä on tapana tulla kysymään samoja asioita mitkä tuolla infernon erinomaisessa ohje-osiossa on selitetty juurta jaksain. Itse kyllä kasvatan, luonnonmukaisesti kesällä ulkona. Ja ei, en ole oppinut kasvattamaan nettiohjeiden perusteella kun en harrastusta aloittaessani edes tiennyt että joku muukin näitä kasvattelee. Voi sitä iloa kun ton infernon sivun löysin. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, vettä, valoa ja multaa, niillä pääsee jo pitkälle.
e. Siis ei tää homma oo todellakaan mitään rakettitiedettä, vaikka välillä saattais ehkä niin luullakin kun lueskelee näitä juttuja täältä foorumilta, hommat voi viedä aika pitkälle jos innostusta riittää...

san2

Kyllä nyt ku perehdyin paremmin, ja tuli tutummaks toi inferno on kyllä aika raamattu. Kyllä multa onnistuu erilaisten kasvien kasvattelu, mutta elin aina siinä käsityksessä että tämä on aika vaikeeta, mutta se on niin vaikeeta miksä sen tekee. Ehkä sain tämän käsityksen koska vesiviljely on aika suosiossa ja lajikkeita on niin paljon. Eiköhän se siitä kokeilemalla. =)

bittipippuri

Jooh, täällä on kyllä niin intoutunutta väkeä, että homma vaikuttaa helposti kummallisemmalta kuin onkaan. Valkkaa vain helppoja lajikkeita ja soveltaa maalaisjärkeä, niin pitkälle päässee. KISS (keep it simple stupid) on varmaan kanssa alkuun ihan hyvä periaate (itsekin pitäisi soveltaa enemmän :P ).

Quini

Jos et muualta siemeniä saa, niin mars mars esimerkiksi johonkin hyvin chilimyönteiseen lähikauppaan. Itse hain K-lähikaupasta hevi osastolta naposteltavaksi hollantilaisia jalopenoja. Punaisista chileistä kun otat ne siemenet, niin siitä se lähtee... Sieltä voit samalla löytää jotain muitakin mielenkiintoisia lajikkeita. Itsekin ajattelin laittaa noista jalopenoista kokeeksi siemenet itämään. Nämä mitä löysin ovat tämmöisiä kuin: Via nova, Our chillies, jalapeno punainen, alkuperämaa Hollanti.

jeQQ

Jallun kanssa voi kuulemma tulla helposti ötökkäongelmia talvella.

Quini

No katsotaan. Pistin tänään itämään kaupasta ostettujen holskujallujen siemenet. (Toki samalla muutaman muunkin lajikkeen).