tammikuu 08, 2025, 22:00:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kilp - ensimmäinen kausi 2010

Aloittaja Kilp, tammikuu 01, 2010, 15:45:37 ip

« edellinen - seuraava »

Kilp

kesäkuu 07, 2010, 17:44:07 ip #60 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 07, 2010, 18:09:29 ip käyttäjältä Kilp
7.6.2010

Vähän huolestutti tuo juuri ohi mennyt viileiden öiden jakso, mutta kasvit selvisivät pihalla hyvin vaikka lämpötila laskikin paikoittain turhan lähelle nollaa. Hallaharsoja poistaessani huomasin, että myös Pink Habanero on tehnyt muutaman pienen raakileen ja Turbo Puben raakileetkin olivat kasvaneet säistä huolimatta. Tuo Pink Habanerohan kukki pitkän aikaa sisällä, mutta ei tehnyt hedelmän hedelmää ennen pihalle pääsyä. Pitänee viedä Naga Morich ja PI 281429 pihalle seuraavaksi, kun eivät tahdo sisällä menestyä kuten Habanero Orange, jossa taitaa olla jo yli 20 hedelmää.

Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 06, 2010, 00:22:26 ap
Hyvät lajikkeet olet valinnut, kaikki makoisimmasta päästä. Harmi että Inca red drop on niin pieni, maku on aivan loistava. Ensi kaudelle vielä Black scorpion tongue ja C.chinense Tobago sweet niin ollaan makujen top 10:ssä.


Sellainen makujen potpurihan tuon listan piti olla, mutta tuntuu olevan liian vaikeaa koota nuinkin pieni lista ilman, että joitain mielenkiintoisia lajeja jää ulkopuolelle. Jälkeenpäin on kyllä harmittanut, kun en muutamaa lajia huomannut istuttaa.

Ensikauden lajivalintoja onkin jo tullut mietittyä pariin otteeseen, vaikka tämänkin kauden lajikkeet ovat suurinosa vielä maistamatta... Pakkohankinnaksi taitaa se natikka tai monimetalli muodostua, jos nykyisistä lajikkeista löytyy turhan paljon välttämättömiä makuja seuraavallekkin kaudelle.

Lainaus käyttäjältä: muffe95 - kesäkuu 07, 2010, 14:26:38 ip
mitä multaa käytät  :o


Altakasteluruukuissa (20cm orthex) pitäisi olla pääsääntöisesti Biolanin altakastelumultaa sekä kourallisesta kahteen lecasoraa sotkettuna sekaisin. Nuissa ulos viedyissä 10l ämpäreissä on sitten vaihtelevasti Kekkilän puutarhamullasta Rainbowin kukkamultaan. Sanottakoon vielä, että lannoituksen aloitin Puutarhan Kesällä toisen lehtiparin kohdalla eli suht aikaisessa vaiheessa.

Kilp

kesäkuu 08, 2010, 14:41:42 ip #61 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 08, 2010, 21:39:46 ip käyttäjältä Kilp
8.6.2010

Tämänlaista meillä Rocoto Perun hallaharsojen alla. Liekö tuo nyt sitten joku "perus kirva" joita viereinen koivukin on varmaan pullollaan? Itse kasvi ei kyllä vielä oireile mitenkään, eikä naapureissa moisista invaasioista vielä tiedetä. Vähän kahden vaiheilla olen kyllä, pitäisikö tuota nyt pestä tolulla tai raidilla, vai luottaa siihen että luonnosta löytyy peto jolle maistuu kirva ja uusia kirvoja tapettujen tilalle. Kuva on sitten aavistuksen harhaanjohtava. Ihan näin paljon ei sakkia jokaisen lehden alta löydy vaan kyseessä on ruuhkaisimpia lehtiä.



/edit
Kyseessä siis Rocoto M2 eikä Peru. Ovat pihalla vierekkäin ja muistin nimet nurinperin. Kävin harrastamassa kansanmurhaa sormenpäillä ja suihkuttelemassa pihalla olleet chilit kylmällä vedellä. Pitää huomenna hakea jotain väkevämpää paikallisesta Honkkarista samalla kun haen tarpeet Nagan ja PI 281429 ulkoistamista varten.

Xbow

Noi wilssonit ovat kyllä aikas riesa, jos ilmaantuvat. Voivat lisääntyä nopeasti. ja tuppaavat myöhemmin hakeutumaan kukkien varsille / latvoihin terrorisoiden sadon muodostusta sekä uutta kasvua. Toissavuonna meni hermot noitten kanssa juu. Lisäksi erittävät jotain hemmetin mömmöä, johon kaikenmaailman moska, sienet ja muu kiva tarttuu.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Kilp

17.6.2010

Joko kirvat uskoivat kylmää kylpyä ja kasvattajan vihaisia sormenpäitä, tai saivat hoidettua hommansa ja nyt nautitaan tyynestä myrskyn edellä. Joka tapauksessa kirvoja ei juuri ole näkynyt sen jälkeen Rocoto M2 ja Rocoto Peru pääsivät pois harsojen alta. Nyt harsojen alla olevat Naga Morich ja PI 281429 eivät näytä kiinnostavan kirvoja ollenkaan.

Vielä kun Naga Morich, PI 281429, Rocoto Peru ja Golden Nugget tekisivät raakileita niin maistiaisia olisi luvassa jokaisesta taimesta.


Alla: Verhoja ei tarvita kun baccat pyrkivät käyttämään ikkunan viimeiseen saakka. Kuvassa Aji Cristal ja Lemon Drop. Kiitettävää kasvua itään osoittavalta ikkunalta. Ikkunan olisi kyllä voinut pestä vielä kun taimet olivat vähän pienempiä. Nyt niitä ei enää pahemmin siirrellä katkomatta oksia.


Alla: Habanero Orange tuottaa ihan kelvollista satoa sisällä. Reilu 2m leveä ja 1,5m korkea taimi juo litran Puutarhan Kesällä terästettyä vettä alta kahden vuorokauden. Samanlaisia 3-5 mollukan oksia taimesta löytyy puolisen tusinaa. Kuvaus sisällä vaan tuottaa tuskaa. Joko vastavaloa on liikaa, tai sitten on liian pimeää eikä salamassa riitä potkua koko taimen kuvaamiseen... Toisinsanoen kuvaaja on käsi.


Alla: CAP 1042 josta sain maistiaisia alkuviikosta. Maku ei ollut kaksinen, samaa luokkaa kauppojen punaisten irtochilien kanssa. Kyseessä taitaa muuten olla tahaton risteytys. Ainakin Fataliin galleriassa laji kasvattaa isompaa hedelmää jotka kallistuvat alaspäin. Tuon minun CAP 1042 hedelmät jäävät törröttämään pystyyn eivätkä kasva paljoa kahdesta sentistä isommaksi.


Alla: Sitten vielä pihalta Aji Cristalli jolla on jokin vaiva. En tiedä vieläkö tuo neljännellä viikolla kärsii liiasta UV-säteilystä vai ovatko sateet aiheuttaneet liikakastelua. Hedelmätkin näyttävät olevan aavistuksen haaleilta. Sinänsä kumma kun taimi muuten kukkii edelleen ja satoakin näyttää tulevan kiitettävästi. Tuholaisia ei ainakaan lehdillä näyttäisi olevan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Kilp - kesäkuu 17, 2010, 15:28:44 ip... vielä pihalta Aji Cristalli jolla on jokin vaiva. ...  Tuholaisia ei ainakaan lehdillä näyttäisi olevan.

Kannattaa kuitenkin ottaa suurennuslasi käteen ja käydä lehden alapintaa läpi tarkasti. Ripsiäinen sopisi hyvin kuvaan. Ei niistä koko ajan ole liikkuvia otuksia lehdillä, vaan saattavat piileksiä toukkina tai munina välillä ja tulevat jatkamaan viikon päästä.

Kun tarkemmin muistelen, niin toissa kesänä kylmä ja aurinko yhdessä aiheuttivat tuon tapaista habanerolle.

MaXXer

Olisikohan tuolla hallaharsolla jonkinlainen kirvoja houkutteleva vaikutus, pääseehän ne sinne syömään suojaan sään armoilta, itse oon havainnut kans tuollaista että harsojen alla on kirvoja mutta kun harsot ottaa pois, kirvatkin häviää..

Itseasiassa kun nyt tarkastin, pihalla lojuu pari pientä palasta harsoa ylimääräisenä painon alla, niitten välissä oli jotakuinkin puolensataa kirvaa, toki tänä kesänä on paljon kirvoja mutta suurin osa näyttää tyytyvän koivun lehtiin pihalla..

Hyvän näköistä kasvua kyllä on chileissä.. Tuohon kun pääsisi itsekin..

Kilp

8.7.2010

Viimeisestä päivityksestä onkin jo vierähtäny tovi joten tässä vähän uusia kuvia...

Alla: Turbo Pube satoaa ihan kivasti (20-30 hedelmää tulossa), ja verrattuna muihin lajeihin nuo podit ovat herkullisen painavia. Laskin, että Turbo on ollut pihalla noin 50 vuorokautta ja vanhimmat hedelmät alkavat olla 30-40 vuorokautta vanhoja. Kuinka kauan nämä rocotot tahtovat kypsyä?


Alla: Turbo Pubea melkein neljä kuukautta myöhemmin idätetty Rocoto M2 tekee hieman pitkulaisempaa raakiletta. Ikää tällä Vaarilta saadulla tunnistamattomalla pubella siis todellakin vain reilut kolme kuukautta.


Alla: PI 281429 tekee vihdoin ensimmäisiä raakileita. Toivottavasti nuo vielä ehtivät kasvaa ja kypsyä pihalla, sillä myös paljon pelätty Naga Morich on lähes samassa vaiheessa ja onkin se viimeinen laji Rocoto Perun kanssa jotka eivät ole ehtineet vielä raakileille.


Alla: Pink Habanerosta löytyy monen kokoista ja muotoista raakiletta. Näin jälkikäteen harmittaa, etten tuonut Nagaa ja PI 281429 ulos samaan aikaan Pink Habaneron kanssa. Naga ja PI 281429 pääsivät pihalle noin kolme viikkoa Pinkkiä myöhemmin ja mitä raakileisiin tulee, ovat sen saman ajan tätä myös jäljessä.


Alla: Yhteiskuvaa eteläseinällä olevista taimista. Paikassa riittää lämmintä kuten kuivahtaneesta nurmesta näkee. Tuossa aikasemmin ihmettelin kuinka Bluesman joutui kastelemaan ulkona olevia taimia päivittäin... En ihmettele enää.


Alla: Sisällä oleva Habanero Orange on nauttinut heinäkuun helteistä ja porotuksesta. Uusimmassa kasvustossa alkaa paikoitellen olla ahdasta ja kypsääkin on jo enemmän kuin keittiö vetää. Pitää ilmeisesti laittaa viikonloppuna heti aamusta uuni päälle ja kokeilla kuivatusta Aji Cristallien kanssa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Kilp - heinäkuu 08, 2010, 11:38:46 apKuinka kauan nämä rocotot tahtovat kypsyä?

Yli kaksi kuukautta meni viime kesänä parvekkeella.

Lainaus käyttäjältä: Kilp - heinäkuu 08, 2010, 11:38:46 ap... Tuossa aikasemmin ihmettelin kuinka Bluesman joutui kastelemaan ulkona olevia taimia päivittäin... En ihmettele enää.

Tuohonkin on kyllä keino.
Kaiva ämpärit maahan, niin multa ei kuumene, eikä tuuli kaatele ruukkuja. Myös pitkä ruoho niiden ympärillä helpottaa vähän. Tuollainen on luonnoton, vaikkakin kovin yleinen ja sisustuslehtien suosima kasvatustapa, että juuret kuumenevat paisteessa.

Druhtinaz

heinäkuu 08, 2010, 23:16:15 ip #68 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 08, 2010, 23:17:58 ip käyttäjältä Druhtinaz
Lainaus käyttäjältä: Kilp - heinäkuu 08, 2010, 11:38:46 ap
[ Näin jälkikäteen harmittaa, etten tuonut Nagaa ja PI 281429 ulos samaan aikaan Pink Habaneron kanssa. Naga ja PI 281429 pääsivät pihalle noin kolme viikkoa Pinkkiä myöhemmin ja mitä raakileisiin tulee, ovat sen saman ajan tätä myös jäljessä.


Yllättävää - tuottavatko sinulla kasvit todellakin paremmin ulkona kuin sisällä !?!

Minulla esim. ulkona olevassa nagassa ei ole kuin kukkia, kun taas sisälle jättämässäni on jo 7 isoa raakiletta.  Ylipäätänsäkin ero on minulla aivan selvä sisäkasvien eduksi:  sisällä on 4 kasvia, joissa on yhteensä 79 marjaa, ulkona taas sinnittelee 9 kasvia, joista vain viidessä edes on marjoja (yhteensä 72 marjaa), ja näistäkin 35 on pikkulehtisten cap 1042:n tynkäkokoisia marjoja. CAP 1042:n lisäksi vain ají cristal+tuntematon pubescens näyttävät viihtyvän ulkona ja erityisesti kaikki ulko chinenset ovat jääneet todella pieniksi.

Sinulla täytyy olla todella hyvä kasvupaikka ulkona!

Kilp

Lainaus käyttäjältä: Druhtinaz - heinäkuu 08, 2010, 23:16:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Kilp - heinäkuu 08, 2010, 11:38:46 ap
Näin jälkikäteen harmittaa, etten tuonut Nagaa ja PI 281429 ulos samaan aikaan Pink Habaneron kanssa. Naga ja PI 281429 pääsivät pihalle noin kolme viikkoa Pinkkiä myöhemmin ja mitä raakileisiin tulee, ovat sen saman ajan tätä myös jäljessä.


Yllättävää - tuottavatko sinulla kasvit todellakin paremmin ulkona kuin sisällä !?!

Minulla esim. ulkona olevassa nagassa ei ole kuin kukkia, kun taas sisälle jättämässäni on jo 7 isoa raakiletta.  Ylipäätänsäkin ero on minulla aivan selvä sisäkasvien eduksi:  sisällä on 4 kasvia, joissa on yhteensä 79 marjaa, ulkona taas sinnittelee 9 kasvia, joista vain viidessä edes on marjoja (yhteensä 72 marjaa), ja näistäkin 35 on pikkulehtisten cap 1042:n tynkäkokoisia marjoja. CAP 1042:n lisäksi vain ají cristal+tuntematon pubescens näyttävät viihtyvän ulkona ja erityisesti kaikki ulko chinenset ovat jääneet todella pieniksi.

Sinulla täytyy olla todella hyvä kasvupaikka ulkona!


Kyllä ja ei.

Chinenseistä parhaiten satoaa ehdottomasti juurikin tuo sisällä oleva Habanero Orange, mutta PI 281429, Pink Haba sekä Naga Morich eivät suostuneet samalla ikkunalla satoa tekemään, vaikka muutaman kukan saivatkin aikaan alkukeväästä. Nyt ulos vietyä tämä kolmikko on kunnostautunut ja raakileita löytyy Pinkistä ja PI 281429:stä. Pubescensit eivät myöskään tehneet sisällä satoa vaikka kukkivatkin. Baccoista minulla on kaksi Aji Cristallia joista toinen on sisällä ja toinen pihalla. Nuo näyttävät tekevän suht identtisesti satoa, vaikka ulkona olevaa Aji Cristallia vaivaakin joku ötö-,  puutos- tai ähkyongelma.

Kilp

11.7.2010

Muutama kuva lisää...

Alla: Ensimmäinen kuivatuskokeilu. Halkaisin kaksi Aji Cristallia ja Habaneroa ja laitoin aamulla yhdeksän pintaan uuniin 40-50C. Kuusi tuntia myöhemmin tulos on kuvan mukainen. Taittaessa hedelmäliha raksahtaa kyllä poikki, mutta kovin lyhyeltä vaikuttaa silti tuo kuivatusaika. Morttelia en vielä omista, mutta ajattelin tehdä leivinpaperista taskun ja jauhaa tuon vähäisen kaulimella.


Alla: Champion kypsytti ensimmäiset hedelmänsä jotka päätyivät samantien uuniin cheddar-pekoni täytteellä. Aavistuksen liian suolainen kombo tuo cheddar-pekoni, seuraavalla kerralla kokeillaan sitten tuorejuustolla.



Alla: Lemon Dropin ensimmäiset vaihtavat myös väriä. Lajille
näyttää olevan tyypillistä tuollainen mutka "niskassa". Yhtään
täysin väriä vaihtanutta ei vielä löydy, joten maistellaan
myöhemmin.
Alla: Jalapeño Early näyttäisi korkkautuvan altakasteluruukussa,
ebbissä ollaan muutama viikko jälessä. Kumpainenkaan
kasveista ei kummoista satoa näytä antavan. Altakastelu-
ruukusta löytyy neljä jallua ja ebbistä kolme.

Kilp

10.8.2010

Päivitys kuukauden tauon jälkeen...

Kaikki taimet ovat olleet pelkällä vesikuurilla kuun alusta lähtien. Viherkasvu ja kukinta näyttäisi hieman hidastuvan, mutta ainakin pihalla voi ämpäreissä vielä riittää ravinteita toviksi. Sisällä sato alkaa baccatumien ja annuumien osalta olla kerätty. Annuumien kanssa kaudesta tuli varsinkin chinenseihin ja pubeihin verrattuna pettymys. Kahdesta jalapenosta irtosi satoa alle kymmenen hedelmän verran, CAP 1042 osoittautui huonosti ruokapöytään sopivaksi lajiksi, eikä Golden Nuggetkaan tee kolmea hedelmää enempää.

Alla: Olin viikon kotoa poissa, chilit pärjäsivät hyvin tuuraajan käsissä ja satoakin sai taas kerätä kupillisen. Kuvassa on myös heikon jalapeno-kauden viimeiset kaksi hedelmää.


Alla: Kauden aikana kuivattua satoa silppurin läpi lyötynä. Oikealla myllyllä olisi tullut tasaisempaa jälkeä, mutta eihän tuon pitäisi makuun juuri vaikuttaa. Mietintämyssyn alla on ollut myös mausteseosten tekeminen ainakin sipulin ja valkosipulin kanssa.


Alla: PI 281429 jota en vielä ole päässyt maistelemaan on kasvatellut satoa reilun kuukauden.


Alla: Myös Pink Habanero on innostunut oikein kunnolla, harmi että en ole keksinyt tälle lajille vielä kunnon käyttöä. Ehkä mansikkahillon jatkoksi?


Alla: Naga tekee myös satoa. Kesää vaan saisi jatkua vielä ainakin kuukauden verran.

tulimies

Kivasti tulossa satoa ! ja komeita kasveja :)

Kaltsu

Lainaus...Mietintämyssyn alla on ollut myös mausteseosten tekeminen ainakin sipulin ja valkosipulin kanssa.


Kokeileppa vaikka tuon tyylistä. http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/chilinen-mausteseos.html
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - elokuu 14, 2010, 23:01:14 ip
Lainaus...Mietintämyssyn alla on ollut myös mausteseosten tekeminen ainakin zibulan ja valkozibulan kanssa.


Kokeileppa vaikka tuon tyylistä. http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/chilinen-mausteseos.html


Itse olen juuri miettinyt ihan paprika-jauheen ja jonkun tulisemman chili-jauheen yhdistämistä. Nagakin voisi antaa paprika-jauheelle ihan mukavasti potkua, kunhan on hyvän makuista paprikaa.

ChristianSiriano

kuinka kauan takapihaasi paistaa aurinko siinä kohdassa missä chilit on?

wille

Lainaus käyttäjältä: muffe95 - elokuu 15, 2010, 01:02:38 ap
kuinka kauan takapihaasi paistaa aurinko siinä kohdassa missä chilit on?


Sähän voisit kohta aloittaa uuden topicin. "Kuinka pitkään aurinko paistaa chileillesi"...  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

ChristianSiriano


Kilp

Huomenna lähtee kotimaista paprikaa, sipulia ja valkosipulia kaupasta kuivuriin. Tarkoituksena olisi lantrata ainakin itse kuivatun ja jauhetun Lemon Dropin ja Aji Cristalin kanssa. Mustapippuria, cayannea, yms en meinannut sotkea sekaan, vaan lähden siitä, että kaikki ainesosat on vähintään tuoreena ostettuja. Samalla voisi hakea kaupasta ainekset ainakin appelsiini- ja mansikkarocotohilloihin, kun nuo ensimmäiset Turbo Pubet kypsyvät vihdoin  :P

Muffen kysymykseen taisin jo aikaisemmin vastata, mutta noin aamu yhdeksästä ilta kolmeen-neljään. Välillä aurinko tosin käy naapuritontin mäntyjen takana jolloin tuo seinusta on ainakin osittain puolivarjossa päivän kuumimpien tuntien ajan.

Kilp

21.8.2010

Nyt on tutustuttu hillojen ja etikkaliemien keittelyn dekadenssiin maailmaan...

Alla: Vasemmalla: puolukkahilloa Rocoto M2:lla ja sitruunalla höystettynä. Keskellä Mansikka-mustaherukka-vadelmahilloa johon vauhtia lisäämään laitoin kaksi isoa Turbo Pubea, appelsiinin, limen kuoret sekä mehun ja aavistuksen rommia. Oikealla appelsiinihilloa limellä ja Turbo Pubella. Keskellä oleva hillo on ainut johon laitoin ohjeen mukaan Atamonia, eli pitää syödä nämä pienemmät "testierät" alta pois ja tehdä vielä pari isompaa purkkia Atamonilla talvea varten. Reseptien pohjana toimi tämä.


Alla: Marttojen marinoidut valkosipulinkynnet-reseptiä soveltaen tehty Aji Cristal säilyke johon lisäsin vielä muutaman Orange Habaneron. Ensimmäisistä vedoksista tuli opittua sen verta, että purkki kannattaa oikeasti survoa niin täyteen kuin järkevältä tuntuu, ja lisätä vielä tämän jälkeen kourallinen valkosipulin kynsiä täyttämään tyhjä tila...



PS: Lisäsin myös Pisimmät chilit 2010 -tulospalveluun muutaman kuvan.