tammikuu 06, 2025, 22:26:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Filagon meksikolaisvuosi 2010

Aloittaja Filago, tammikuu 11, 2010, 20:49:16 ip

« edellinen - seuraava »

Filago

Viime vuonna Aji amarillo ei ollut mikään erityisen nopea kypsymään. Tänä vuonna ekat kypsät saatiin vasta sisällä, ja vieläkin on puskassa jopa ihan vihreitäkin, ja ollaan sentään joulukuussa. Ei tämä kyllä mikään nopeusihme ole, ei ainakaan meikäläisen hoidossa. Mutta onhan se kiva, että näin talvella on muutakin kuin Pubeja tuoreena...


By filago at 2010-12-08

Mutta sitten kuvia Pubeista, kun luettelin nimiä tuolla siemenketjukirjeosastolla, niin joku saattaa pohtia millaisia ne sit onkaan. Ensin yksittäiskoulukuva Rocoto Manzano Rojosta, josta tulee jotenkin mieleen tomaatti.. mehukkuus kait. Maku kylläkin sitten ihan normi Rocotoksi.


By filago at 2010-12-08

Ja tässä on sitten noita muita, mitä nyt sattui tänään olemaan kypsinä kuvattaviksi. Rocoto Rojo puuttuu tästä, mutta niitä tavispunaisia olen kuvannut aikaisemminkin tänne, muistuttaa kovasti kuvassa olevia muita pyöreitä punaisia...

Eli kuvassa vasemmassa reunassa ylhäällä muutama Rocoto Peru Puno Marki, Chilivaarin "omppuja", joista mainittakoon, että tuo yksi iso on nk. normaalimpi esitys kesällä saatavasta sadosta kuin nuo pienet "lampun alus" marjat. Keskellä muutama Turbo Pube. Oikea ylälaita, pari Rocoto Manzano Rojoa ( Bluesmanin siiduista), huomaa kuinka nämäkin pienempiä kuin aikaisempi yksittäiskuvan tähti. Oikealla keskikorkeudella punaiset suipot hedelmät ovat Locato Long Red-tyyppiä, MasaT:n lanseeraama nimi kasvattamalleen ja jakamalleen erikoisuudelle. Ja oikealla alhaalla Turboja vaaleamman, aidon keltainen yksilö, hän on Rocoto Chile de Seda.



By filago at 2010-12-08

Hyvä kysymys on, mihin tarvitsee useampia lajikkeita samaa lajia eli Pubescensiä... Näissä on eroja kasvutavan, helppouden, maun ja koon suhteen, mm. En ala vielä analysoimaan todellisia eroja, koska kasvihuoneonnettomuuden suorittama latvonta huonolla hetkellä muutti kauttani näiden suhteen merkittävästi. Silti kaikista tuli satoa, myös Canariosta, jota ei tällä hetkellä ole yhtään kypsää.

Tämän kesän punaiset uutuudet eli Manzano ja Peru Puno Marki tekivät molemmat hiukan isompia hedelmiä kuin aikaisempi Red Rocotoni, mutta en tiedä olisiko potkua vastaavasti vähän vähemmän, mene ja tiedä. Locaton etu on varmatoimisuus myös kesän lämmössä, ja nopea kypsyminen, vaikka hedelmät ovatkin pienikokoisempia kuin muut. Turbo on klassikko maultaan, vaikkakin itse olen ihastunut Chile de Sedan makuun ja nopeaan kypsymiseen. Kaikki tuntuvat kuitenkin tyytyvän perusshoitoon ja tekevän hyvänmakuista ja painavaa satoa.. Mitä sitä ihminen muuta kaipaakaan :).

Filago, joka miettii onko Pink Habanerossa oikein järkeä, ihan hyviä mutta ei yhtä satoisa kuin joku muu mieto olisi
#163

Herra 47

tulettomat habat ovat aivan erinomaisia habanero säilykeessä. niillä saa säädeltyä lopullisen silykkeen tulisuutta erinomaisesti maun kärsimättä :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Filago

Lopettelen tän päiväkirjan nyt tähän, pitää alottaa uusi sitten kun alkaa laitella ensi vuodeksi itämään jotain.

Tällä hetkellä siis talvehtii lampun alla Pubet ja ikkunalla villit ja pari Chinenseä, ja ainokainen Fruteni.

Lampun alla korjattu Canariosta eka aito talvisato, siis lampun alla uudet kukat, raakileet ja hedelmät. Ja kuten aina ja normaalisti, Rocoto Chile de Sedassa on raakileita. Vaan hiukan yllättäen myös Rocoto Peru Puno Markissakin kukinta tuottanut tulosta ja raakileet kehittyvät. Alkaa tuntua, että mun kannaltani se, millaista satoa tulee ulkona kesällä on sittenkin se vähemmän oleellinen, kun siellä tulee kaikista jotain edes... Mutta se, missä lajikkeiden hyöty punnitaan on sitten se, kuinka pieniksi ne voi talveksi leikata ja silti saada uutta tuoretta satoa.

Filago
#163