tammikuu 08, 2025, 04:58:43 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Filagon meksikolaisvuosi 2010

Aloittaja Filago, tammikuu 11, 2010, 20:49:16 ip

« edellinen - seuraava »

Filago

Ja sitten lepakonguanosta asiaa.

Käytin perusversiota, kuivattua, muuten jalostamatonta, villiosastolle keväällä, panoksena mullan alla ruukun yhdessä nurkassa, ja kaikki kasvoivat vähintäänkin hienosti muihin oloihinsa nähden, ja kukkivat hienosti, mutta raakileiden pysymisessä oli ongelmia.

Sitten tein samoille kasveille pienet panokset myös "rock guanon" nimellä myytävästä jalostetummasta tavarasta, joka vastannee enempi PK-lannoitetta.


By filago at 2010-07-23

Ainakin näyttää siltä, että Tovariilta ensimmäisessä aallossa kypsyneen yhden marjan lisäksi saadaan siemeniä muistakin, nyt tuntuvat raakileet alkavan kasvaa eivätkä tipu enää minimaalisina. Mutta imageshack väänsi kuvan väärään asentoon,.... no kääntäkää päitänne...

Ja Rocopiccuinen/Ulupicakin sai ensin lepakkoa raakana ja sitten kivettyneenä:


By filago at 2010-07-23

Näin montaa en olekaan ennen nähnyt yhdessä kasvupisteessä marjana asti :).

Lepakkomainos loppuu tähän. Mutta ainakin tällä hetkellä uskon olevan aika pätevää kamaa, tulee mukana sellaisetkin hivenaineet mitä ei muuten tietäisi olevan olemassakaan ;). Ja kaipa minun pitää nöyrtyä antamaan "verrokkivillillenikin" vähäsen. Galapagoense on ollut tavislannoitteen varassa, ja on kasvanut kauniiksi puskaksi, iso ja terve ja paljon haaroja ja lehtiä, mutta eipä tajua kukkia. Siis ei tietoakaan kukista, asuu länsi-ikkunalla missä vieressä Chinenset, Limo ja Choco Jolokia vääntää hedelmää ongelmitta, joten en usko, että valonpuute olisi niin kova, ettei edes yhtä kukkaa voi mun mieliksi tehdä... kerron sit kuinka kävi. Ehdotuksia mikä Galaa voisi pänniä otetaan vastaan.

Filago
#163

Filago

Päivän kuva:

Liittyen meksikolaisvuoteen, nyt alkaa olla jo jotain kuvattavaa puskissa vaikkei kypsiä vielä: C. Annuum Mulato Isleno, eli Poblano, vielä raakileita, mutta alkaa olla jo toiveita herättävän kokoisia :).


By filago at 2010-07-23

Filago, joka tuo bluesfarmitapaamiseen ainakin Chacoënse "Aji Infernon" marjoja siemenistä ja maistelusta kiinnostuneille

#163

Filago

Rocotoista:

Rocoto Chile de Seda alkanut kypsyttää tämänkertaista satsiaan.


By filago at 2010-07-23

Locato Long Red ottaa lomailun vakavasti, kasvanut pihapuskan sisään, mutta raakileet muodostumassa kuumasta kelistä huolimatta.


By filago at 2010-07-23

Ja kasvarionnettomuudessa juuri haarautumiskohdasta tyngäksi katkennut Chilivaarin siemenistä kasvatettu Rocoto Peru Puno Marki osoittaa kuinka elämä voittaa.. katkeamiskohta on arpeutunut ja uudet versot kehittävät jo kukkiakin :).


By filago at 2010-07-23

Eli tässäpä näitä tänään.

Filago
#163

Filago

Päivän kuvat: Joe's Long on osoittautunut oikeasti pitkäkasvuiseksi chiliksi, ja käväisin kuvaamassa sitä mitan kanssa tulospalveluun.. Suurin ongelma noissa oli, että meinaavat kasvaa käyriksi kiemuralle ja suoraa mittaa ei kerry. Tässä kuva ilman mittaa.


By filago at 2010-08-08

Ja kuten jo aikaisemmin iloitsin, Tovarii viihtyy pihalla ja tekee raakileita.. kasvissa on nyt reilusti yli kymmenen sen kokoista raakiletta että tuskin enää putoaa, ja kukkii edelleen hiukan.


By filago at 2010-08-08

Mitäs muuta.. Meksikolaiset on kasvaneet kaikki aika mukavasti raakileen tuoton kannalta, mutta kypsiä saa vielä odotella, Early Jalapeno nimensä mukaisesti ainut, joka alkanut saada ekoja hedelmiä valmiiksi asti. Eihän tässä kiirettä, kuitenkin Anchot, Mulatot ja Guajillot ovat isoja ja herkullisen näköisiä, enkä malttaisi jaksaa odottaa kypsymistä... Cascabelkin on lopulta saanut aikaan ihan nätin kokoisia palleroita, ja Serranossa on enemmän raakileita kuin lehtiä. Mökillä asustavassa Pasillassakin oli lopulta ekat raakileet, siitäkin päästään jotain maistamaan :).

Filago
#163

Filago

Syksy alkaa täälläkin lähestyä, yöllä lämmöt n. 10 astetta enää, ja päätin, että pitää nostaa pihalla ulkoilman armoilla olevia ehkä jo ensi viikolla sisälle. Muovin alla oleviin en rupea vielä koskemaan.

Praen osalta nyt on miettimisen paikka.. Kasvi on ulkona tempaissut itsensä melkoiseksi puskaksi, olen taivuttanut oksat alas uudelle kierrokselle noin metrin korkeudella, mutta sieltä ne taas punkevat ylös. Kokonaisuus on risukko missä pääoksat on sidottu vähän siistimmiksi kaariksi/ympyrän alkeisosiksi. Joka tapauksessa liian iso mihinkään, kasvaristakin joutui ulos kun vei tilaa liikaa. Voisihan sen taas leikata tapiksi niinkuin viime vuonna, mutta puumaisessa rungossa ei ole kovin alhaalla silmuja. Jos uutta kasvia ei olisi, tietenkin yrittäisin. Mutta. Viime keväänä otin pari pistokasta, ja nyt sisällä ikkunalla on reipas pieni haarova pensas. Paljon emoaan nätimpi, ei kasvattanut mitään lipputankoa ensin kuten siementaimet tuppaa tekemään, vaan heti varsia joka suunnalle. Luulen, että iso saa nyt lähteä tutustumaan kompostin ihmeelliseen maailmaan, ja pieni saa jatkaa edustamista. Jos nyt kävisi niin, että pieni ei jaksaisi talvea yhtä hyvin kuin nuo runkoisemmat tapit, niin kaapissa on kuivattuja marjoja ja siemeniä satoja, hätätilassa uuden voi idättää.

Galapagoense on tykännyt ulkoilusta sikäli, että on tuuheutunut mukavasti, ja liiallinen korkeuskasvu on pysähtynyt, kasvi on sen saman n metrin eli ikkunankorkeuden verran kehittänyt varsille pituutta, päälatvoja on 5-6. Ongelma on se, että kukkia ei edelleenkään muodostu mininuppuja pitemmälle, enkä tiedä, kuinka isona yrittäisin talvettaa. Jos leikkaan tapiksi, siinä on riskinsä, joka tapauksessa ollaan taas pisteessä A, ja siemeniä ei ole tallessa yhtään. Jos jätän kovin isoksi, vie tilaa ikkunalla enemmän ja ei ehkä jaksa talvea. Tällä hetkellä arvelen, että tekisin sellaisen trimmausversion, millä pienentäisin lehti-juuristosuhdetta talvisemmaksi, mutta jättäisin vihreää kohtuullisesti. Mitä muut ovat mieltä?

Rocotoporukassa on raakileita nyt jo suunnilleen kaikissa, myös niissä jotka katkeilivat aikaisemmin, ja niiden osalta suunnitelma on helppo, siirretään talvivalon alle kypsyttelemään, kun saatu kypsiä, pienennetään vähän ja siinä se.

Meksikolaiset eivät ole tajunneet Guajilloa lukuunottamatta syksyn lähestymistä, vihreinä joukolla, ja arvelen, että nyt on viimeiset hetket poistaa kukat.

"Koristeannnuumit" eli parvekelaatikoissa asustavat ulkochilit saavat olla pihalla kunnes pakkanen vie, sitten vasta kompostiin, sitä ennen kerään kypsiä pois uuden siemensadon takia. Halloween oli yllättävän kompakti ja nätti lajike, otan siitä kuvia ja laitan siemeniä sitten aikanaan ketjukirjeeseenkin, kunhan taas osuu kohdalle. Omnicolor ehti sittenkin moniväriseksi asti, ja kun punaisiakin on joukossa kivasti jo, sain siemenet ensi vuodelle. Bolivian Rainbow on syyskirjavuudessaan yhtä kaunis kuin aina, ja tänä vuonna näyttää siltä, että Black Pearl ehtii kypsäksi asti ulkona ( viime vuonna jouduin tuomaan yhden yksilön ruukkuun siirrettynä kypsyttämään sisälle, että sain tälle vuodelle siemeniä). Fresno toimi kivasti pienenä parvekelaatikko koristeena, vaikkei uskoisi siitä kuinka isoksi kasvaa jos antaa ämpärin.Yatsufusa, jotka katkesivat molemmat parin sentin tyngiksi koko kasvit, ovat nyt lopulta raakilevaiheessa, ja odotan mielenkiinnolla punastuvatko syksyn viileydessä ( tästä on siemeniä tallessa niin hyvin että voi tehdä kokeita...).

Chinenseistä ulkona on tehnyt kypsäksi satoa ainoastaan vanhat uskolliset White Bullet Habanero, joka on ollut pensaan alla aivan taivasaalla koko kesän, sekä Golden Haba muovin alla. Muut ulkoilijat vaan kasvattelevat raakilemassaansa. Ne joudun tuomaan lampun alle kypsymishommiin, katson sitten vasta kuka ehkä päätyy pois valikoimasta, kuka jatkaa. Jo nyt veikkaisin, että Beni Highland on talvehditettava :).

Sisällä Limo ja muutama muu Chinense on vallannut ikkunan täysin, pitää alkaa heitäkin pienentää talvikokoon. Limo on ollut tuottovarma tänäkin vuonna. Chocolate Jolokia oli tulinen, teki satoa, mutta väärän väristä, punaiseksi kypsyvää, joutunen idättämään uuden varmemmin ruskean ensi vuodeksi. Ja lopulta, kaksi kalenterivuotta kasvaneena, Pimenta de Bode teki siemenellisen marjan. Ei kovin satoisa mun taidoilla ;). Madame Jeanette sen sijaan alkoi lopulta tehdä syötävääkin, silläkin toinen kesä, mutta nyt sitten en olekaan enää varma, oliko ne nyt niiiin hyviä, että annan olla tilaa viemässä. Pitää meditoida. Neyde teki myös lopulta satoa, ei ollut niin ihmeellinen, en varmaankaan talvehdita enää, ja siemeniä on nyt tallessa reilusti jos vaikka tulee katumapäälle joskus.

Edellä mainitsemattomat villit ja puolivillit saavat rauhallisen pienennyksen ja menevät "luonnonvalotalvehditukseen" länsi-ikkunalle. Tovariin kypsyminen pitää toki ensin odotella, ennenkuin alan pienennellä ;).

Siinä nyt syysaatoksia, ensi kerralla varmaankin kuvia paljon ja läpinää vähemmän...

Filago, joka on palannut töihin, ihmeellistä kun aikaa jää huonommin muuhun...
#163

Filago

elokuu 31, 2010, 18:32:25 ip #105 Viimeisin muokkaus: elokuu 31, 2010, 18:44:36 ip käyttäjältä Filago
Koristechiliosastolle tilasin viime talvena mielenkiintoisen kuuloista lajiketta: C. Annuum Numex Halloween.

Markkinamiehen kirjoittama esittelyteksti lupasi kauniit violetit kukat tyyliin Bolivian Rainbow, ja hedelmien värimuutokseksi raakileet mustat, kypsät kurpitsan oranssit. Sitähän oli pakko kokeilla.

Tämä piti paikkansa. Kukat olivat aivan kuten missä tahansa violettikukkaisessa Annuumissa, mutta lehdet eivät tummuneet ollenkaan niin paljoa. Raakileet olivat melkein alusta asti erittäin tummia, puolikiiltäviä ja mustuivat nopeasti käytännössä mustiksi, ei siis violetin sävy vaan musta. Kypsyminen tapahtui suoraan mustasta heleän oranssiksi nk. yhtäkkiä.

Se mitä myyjä ei maininnut, oli että kyseessä on ainakin molempien idättämieni kasvien suhteen tähän mennessä kasvattamistani lajikkeista ylivoimaisesti pienimmäksi jäävä ja silti satoava chili. Kukkia alkoi tulla molempiin jo viisisenttisinä, yhtään ei ole leikattu tai latvottu tms. Ja tässä nämä nyt ovat, koko kesän ahkeran kasvatuksen ja lannoittamisen ja huolenpidon jälkeen, korkeus jo yli 10 senttiä...:


By filago at 2010-08-31


By filago at 2010-08-31

Se jossa on jo useampi kypsä, on ollut parvekelaatikossa ihan pihamaalla sään armoilla, siksi lehdet ovat hiukan kärsineet sään vaihteluista ja paahteesta ja etanoista jne... Se mikä on vielä pääosin mustilla raakileilla, ruukku on ollut muovin alla pahimmilla säillä, etanat silti seuranaan.

Filago, joka ottaa talteen siemeniä kyllä, vaikkakin puhtaus on sitä mitä se ulkokasveilla on.. joko on tai ei..

ps. Aurinko paistoi niin kovin kirkkaasti, että hedelmien aito mustuus ei tule esille, mutta ne ovat yhtä mustia ellei mustempia kuin esim. Black Pearl, jota kasvaa mulla myös... samalla erottuu myös vierestä, kuinka paljon tummemmiksi Boliviaanin lehdet muuttuvat auringossa
#163

Filago

Tuntuu että kaikki muut laittavat hienoja satokuvia. Tässä se nyt näkyy se, että olin hidas siirtämään kasveja ulos ja isompiin astioihin keväällä. Sato on alkanut kypsymään, mutta kypsiä on vielä vähän ja raakileita paljon.


By filago at 2010-08-31

Tässä ekat kypsät Lemon Dropit.


By filago at 2010-08-31

Ja tässä Deliciasta. Early Jalapeno oli nimensä mukainen, mutta Serrano ja Delicias ovat selkeästi hitaampia. Toisaalta jallut voi hyvin kerätä vihreinäkin, paremmin kuin monet muut, joten tavallaan hyväkin, että on sekä nopeaa, että hitaampaa lajiketta kasvamassa.

Melkeen joka puskassa on nyt sama tilanne, kypsiäkin on, mutta sadon pääosa vihreänä. Moni kasvi on tosin lopulta tajunnut, että uusia ei enää kannata vääntää. Viimeistään kun siirtelen sankokasvit ympäri taloa kypsymään sisätiloihin, leikkaan kaiken ylimääräisen oksien kärjistä pois.

Filago
#163

Filago

Päätinpä jättää Madame Jeanetteen hedelmät kiinni tarpeeksi pitkäksi aikaa, että tulee hyvin itäviä siemeniä. Tämän lajin kun olen aikoinaan saanut itse, ja sitä muutkin tuntuu haluavan kokeilla, niin ajattelin, että siemenketjukirjeeseen tulee nyt sitten hyvän kokoinen satsi oikein hyviä siemeniä, pidin kasvin jopa kesän sisällä, ettei hyönteiset pääse pölyttämään ristiin..., että puhtaita ja kaikkea.

No joo, hyvät ideat ja sinnepäin. Availin nyt sitten podeja: siemenet olivat järjestään itäneet jo hedelmien sisällä. Pelastin kymmenkunta suunnilleen kokonaisena irti saatua multaan, mutta kypäräpäitä ovat tällä hetkellä, ja toisen isomman satsin lautalle, ja nekin tuntuvat ponnistavan vartensa suoriksi kypärän kera. Eikä sillä sinänsä edes väliä, väliä on sillä, että noista siemenistä ei ole kuivattavaksi ja keväällä kylvettäväksi millään.  :( Mutta jos nuo taimet tuosta pudottelevat kypäriään, niin sitten on halukkaille Madame Jeanetten kasvattajille taimia tiputettavaksi kulkureiteilleni. Hyvissä ajoin ensi kautta ajatellen...

Filago, jolle ei ole ennen näin käynyt mutta nyt kävi
#163

tulimies


NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: Filago - syyskuu 07, 2010, 12:58:23 ipAvailin nyt sitten podeja: siemenet olivat järjestään itäneet jo hedelmien sisällä.

Itselleni on myös käynyt silloin tällöin noin. Joskus muuten tomaateillakin.

Olisi mukava jos jollakulla olisi selitystä siihen mikä voisi tuota aiheuttaa... Liiallinen lämpö ehkä?

Aji Inferno

Serranot muuten kantsii syödä tai säilöä vihreinä samoista syistä kuin jallutkin.

ARvngr

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 13, 2010, 15:18:38 ip
Serranot muuten kantsii syödä tai säilöä vihreinä samoista syistä kuin jallutkin.
Tämä on minulta mennyt kyllä ohi, vai onko kyse vaan makumieltymyksistä?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: ARvngr - syyskuu 13, 2010, 16:39:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 13, 2010, 15:18:38 ip
Serranot muuten kantsii syödä tai säilöä vihreinä samoista syistä kuin jallutkin.
Tämä on minulta mennyt kyllä ohi, vai onko kyse vaan makumieltymyksistä?


Enemmänkin yleisestä käytännöstä. Molempia pidetään paremman makuisina vihreinä, vaikka punaisinakin molempia käytetään. Esim. vihreät tölkkiserranot ovat suurta herkkua.

Filago

Siirtelin tänään ulkochilit sisälle, säätiedotus ei enää kauaa anna armoa. Muovin alle jätin vain ne ämpäreissä kasvavat, joiden olisi tarkoitus enää kypsyä, sitten kompostiin.. ne pääsevät sisälle vasta jos on ihan pakko raahata. Eli kun alan pelätä että myös muovin alla alkaa olla öisin pakkasta. Toivotaan että kypsyminen etenee niin pääsen vähemmällä. Kompostiin meni aika monta lajiketta, talvehtimistila on rajallinen. Lampun alle Pubeja ja edelleen vihreähedelmäinen Peppadew, ikkunoille Chinenset, ainut Fruteni ja villit.

Ja kerättyäni muutaman meksikolaisen, ne alkavat lopulta kypsyä, otin "valikoimakuvan", missä on vasemmalla pari Mulato Islenoa, yksi Ancho keskellä, oikealla kolme Guajilloa ( puskassa vihreänä on paljon isompia) ja yläosassa kuvaa pari jalapenoa antamaan mittakaavaa ( sanomalehden palstaleveyksien lisäksi). On ne isoja :).


By filago at 2010-09-28

Cascabelit eivät ole vielä kypsiä kotona muovin alla eikä mökillä luonnon armoilla, mutta molemmissa on kyllä jonnii verran satoa, muovin alla kokoluokkaa pingispalloja, mökillä kokoa isohko 2 eken kolikko. Saa nähdä ehtiikö kypsäksi, ja saako uuden siemensadon. Serranoissa on ollut huonosti siemeniä, sinänsä tietty hyvä, että ei tarvii perata siiduja pois, mutta... Voi olla, että ongelma vain näissä ekoissa, kypsyneitä hedelmiä on alle 20 vasta, ja myöhemmät ovat isompia.

Että silleen. Jos pitää valita chilien missikisaan lajikkeita, niin Mulato olisi mielestäni ehdottomasti finaalitasoa :).

Filago, joka melkein onnistui olemaan sanomatta mitään villeistä, mutta sanotaan nyt MasaT :tä varten, että Tovarii kypsyttää marjojaan, pari kolme on jo punaisia, mutta en ole poiminut vielä, joten siemenluvusta ei tietoa...
#163

chilihardhead.fi

Mulla alko cascabel tekeen marjoja vasta kun siirsin sen ulos amppeliin roikkumaan. Isoimmat on n. € kokoisia, vasta pari on kypsiä.
Aika hyvä ja mieto, pääsee varmaan lämpöseen talveksi, jollei pakkaset vie ennen viikonloppua. Päätin joskus, että ulkokausi kestää ainakin lokakuulle, tiukkaa tekee, mutta kerran jääräpää on aina jääräpää.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Aji Inferno

Eivätkös meksikaanot maistukin aika hyviltä? Miltäs mulato maitti? :)

Filago

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 28, 2010, 21:11:24 ip
Eivätkös meksikaanot maistukin aika hyviltä? Miltäs mulato maitti? :)


Mulatoa en ole vielä kuivannut, eli perinteiseen oikeaoppiseen nautintoon emme ole tutustuneet, mutta tuoreena näitä maisteltu ruisleipien päällä koko perheen voimin. Tulisuus asettuu hauskasti pääosin vain siemenkiinnikkeisiin, ero lempeän makean täyteläisen hedelmälihan ja ärjympien kiinnikkeiden välillä on aika jyrkkä. Voisi sitä leipänsä pahemmankin makuisella aineksella päällystää. Ja keskimäärin siis ei kovinkaan tulinen, salaattitasoa. Ja maku makean täyteläinen.

Koetan nyt kovasti saada ainakin osan sadosta kuivatuksi, että päästään kokeilemaan molen keittoa. Anchoja tulee hyvin, Guajilloja samoin, Pasillaa tulee mökiltä muutama kunhan kypsyvät. En ainakaan vielä kadu yhtään Meksikon ihmeisiin panostamista.

Ainut mikä ei oikein toiminut oli Pulla, "jalostettu Guajillo", kasvoi valtavaan kokoon ennenkuin alkoi tehdä raakileita, ja niinpä niitä ei nyt sitten ole kypsinä vielä yhtään. Kokokin jää oikean Guajillon hedelmistä, mausta ei tiedä kun ei kypsiä ole.. mitähän tuossa oikein on jalostettu?

Filago
#163

Aji Inferno

Meksikaanoissakin on (tuskin yllättäen) isoja eroja. Osa on jalostettu satoisuuden tms. vuoksi "pilalle". Siksi kannattaakin kokeilla useampia, jos mahdollista. Pätee mm. Poblano/Mulatoon, josta on mitä moninaisimpia variaatioita. Parhaissa on todella mehevän rehevä, selvästi paprikasta poikkeava, hiukan luumumainen aromi, eikä tulisuutta välttämättä lainkaan.

Koetan vältellä kaikkia "paranneltuja" lajikkeita, koska parannukset tuskin koskaan kohdistuvat makuun, vaan aivan muihin asioihin.  8)

Filago

Mittailin Chilivaarin ehdotuksesta Rocotojen ympärysmittoja puskista, ja n. 15 sentin hujakoilla ne tuntuu olevan järjestään. Ei oikein viitsi ilmottautua kisaan missä taakse ei jäis kuin ruotsalaiset :). Tavallinen Rocoto Red ja Chilivaarin siemenistä kasvateltu Rocoto Peru Puno Marki ovat pulleimpia.

Monet ovat kyselleet siemeniä Tovariista, siinä on tällä hetkellä kypsiä kiinni n. 6 marjaa ja raakileita jonkun verran lisää. Laitan lähipäivinä kypsistä siemenet kuivumaan, siinä kohtaa näkee lukumäärääkin, onko enempää kuin mitä MasaT tarvitsee oman kasvin saamiseksi.

Filago
#163

tulimies

Olisko tosta Tovariista mahdollista saada siiduja kun kypsyy podit ?