tammikuu 08, 2025, 04:56:40 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Filagon meksikolaisvuosi 2010

Aloittaja Filago, tammikuu 11, 2010, 20:49:16 ip

« edellinen - seuraava »

Filago

lokakuu 14, 2010, 12:57:17 ip #120 Viimeisin muokkaus: lokakuu 15, 2010, 13:57:52 ip käyttäjältä Filago
Lainaus käyttäjältä: tulimies - lokakuu 13, 2010, 14:21:08 ip
Olisko tosta Tovariista mahdollista saada siiduja kun kypsyy podit ?


Tuossa juurikin edellisessä viestissäni kerroin, että podeja on kypsynyt jo. Mutta koska kyseessä on aika erityinen kasvi, pitää vähän miettiä mitä muuta siemenillä tehdään kuin kasvatetaan MasaT:lle kasviyksilö. Tämä mun yksilöhän on MasaT:n Australiasta hankittujen siidujen back up -kasvatus, ja koska tilanne meni siten, että varasuunnitelmaa eli tätä mun kasvia tarvittiin, niin tärkeintä on nyt saada MasaT:lle se varsinainen kasvatus käyntiin.

Ja mielestäni loputkin siemenet pitää jakaa paikkoihin, missä on suurin mahdollisuus siihen, että suku jatkuu ja siementen ja ko. kasvien määrä Suomessa lisääntyy eikä vähene. Eli otetaan nyt rauhassa ihan.

Sitten Peppadew uutisia: ensimmäinen pallero on alkanut vaihtaa väriä, eli pian pääsee maistamaan onko kyseessä aito Peppadew, ja siemeniäkin siis tulee, ja niitä tuleekin sitten enemmän kunhan koko sato kypsyy tuossa lampun alla :). Veikkaisin, että huomattavasti isommalle porukalle jos on halukkaita, kuin mitä Tovariista riittää. Koitan kuvata pallukoita ja kasvia kunhan väriä enempi.

Filago, jonka Aji Goldeneista näyttää ulkona tulevan ennemminkin Aji Vaaleankeltaisia.. saa nähdä jos pelastan ne sisään piakkoin, tummuuko keltaisuus

edit: Tähän mennessä kypsyneitä Tovariin marjoja on nyt purettu: yleensä marjassa oli vain 2 siementä, joissain 3, ja nyt siis kuivamassa kaikkiaan 20 siementä, joista 17 normikokoisia ja 3 tavallista pienempiä.
#163

Filago

Tässä kuvaa mistä näkyy hyvin villien marjojen kokoja.. siis pieniähän ne on...


By filago at 2010-10-19

En muuten olisi uskonut, että jossain vaiheessa on yhtä aikaa puskissa kypsinä Lancea, Praea, Chacoja ja Tovariita... Vielä kun tuo kaapin kokoinen Gala saisi jotain aikaiseksi niin olisin iloinen.

Filago, joka on nyt ottanut kaiken sisälle, talvi saa tulla ( tänään +7)
#163

Aji Inferno

Koska monet noista villeistä ovat todella oikeasti äärimmäisen harvinaisia kasveja, pitäisin aika tiukkaa sihtiä sen suhteen minne niiden siemeniä annetaan tai myydäänkään. Pelkiksi "kiva kokeilla" kasveiksi ne eivät ole oikeita, vaan esim. ultraharvinaisen tovariin kasvattajan olisi syytä sitoutua ihan tosissaan sen kasvatukseen ja sen siementen keräämiseen talteen.

ingeniero

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 19, 2010, 20:16:11 ip
Koska monet noista villeistä ovat todella oikeasti äärimmäisen harvinaisia kasveja, pitäisin aika tiukkaa sihtiä sen suhteen minne niiden siemeniä annetaan tai myydäänkään. Pelkiksi "kiva kokeilla" kasveiksi ne eivät ole oikeita, vaan esim. ultraharvinaisen tovariin kasvattajan olisi syytä sitoutua ihan tosissaan sen kasvatukseen ja sen siementen keräämiseen talteen.


Hyvä kriteeri olisi tuntea henkilö oikeassa elämässä. Tai jos foorumin kautta olisi vahvaa tukea jonkin henkilön suunnalle. Teillä ilmeisesti aika paljon miittejä ja sitä kautta tunnette muutenkin toisenne, niin ehkä sellaisesta ringistä saisi "pelastajan" harvinaisuuksille.

kalat69

hmmm, meille tuli ensimmäiset villit periaatteella olis kiva kokeilla, ja nyt niitä on vintissä talvehtimassa koko villichililandia verran. minusta on hiukan hankala mennä erottelemaan ihmisiä sen perustelaan, että jos varmasti sitoudut keräämään siemeniä talteen, niin saat näitä villin siemeniä. voihan siinä käydä vaikka niinkin, että joku joka on täysin villichilihullu, ei vaikka saakkaan millään villejään itämään ja lähtemään kasvuun, joku toinen vaan kokeilu mielessä saakin sen kasvuun, ja ihastuu kasviin, saa sen tuottamaan podeja ja taas saadaan uusia siemeniä. eikös se nagakin ole joskus ollu suht harvinainen ja nyt sitä kasvaa kaikilla ;D ja lance, sellakin taitaa olla joka toisen chiliharrastajan ikkunalla :D, minusta vaan mahdollisimman monelle halukkaalle siemeniä. ei se villichilihulluus voi iskeä kunnolla, ilman villejä chilejä :)


2010- 2013 hallituksen jäsen

ingeniero

Jos nyt lähtisi kolme kokenutta kasvattamaan, niin seuraavalla kerralla heistä jokaisella olisi hyvällä "tuurilla" vaikkapa kolme kasvia ja se tekisi jo 9 satoa tuottavaa yksilöä. Tämän jälkeen siemeniä riittäisi jo kymmenille turvaamaan suomikannan :)
Jotenkin vain ikävää jos näitä harvinaisuuksia "tuhotaan" heti alkuunsa. Kun on alkuajan riskeistä päästy, voi toiminnan vakavuutta keventää.

No nyt vois lopetella puuttumisen toisen asioihin ::)

kalat69

niih, mutta ei se aina kokeneillakaan onnistu, masa t:lläkin taisi olla aikamoisia ongelmia... mutta tämähän on taas vaan minun  mielipiteeni, kukin tehköön siemenillään mitä haluaa :)


2010- 2013 hallituksen jäsen

MasaT

Lainaus käyttäjältä: kalat69 - lokakuu 20, 2010, 11:59:13 ap
niih, mutta ei se aina kokeneillakaan onnistu, masa t:lläkin taisi olla aikamoisia ongelmia... mutta tämähän on taas vaan minun  mielipiteeni, kukin tehköön siemenillään mitä haluaa :)

Oli tosiaankin hankaluuksia ja C.tovariita pidetään yleensäkkin erittäin hankalana idätettävänä! Tuntuu aika pahalta tuollainen sanonta, että kasvatukset "tuhotaan" heti alkuunsa! :(
Kannattaa tosiaan kokeilla vaikka tepinin kasvatusta alkuun, niin pääsee hieman sisälle näiden villichilien kasvatuksen ihanuuteen. ;)
Eiköhän näitä tovareita yritetä tosissaan saada lisääntymään.  ;) Lanceolatumejahan on jo saatu harrastajille sen verran, ettei luulisi olevan pulaa siemenistä. :)

Filago

Aika lailla sattumankauppaa se on, mikä siemen itää. Saamistani Tovariin kolmesta siemenestä yksi ei itänyt, kaksi iti, joista toinen kasvoi kunnon kasviksi, toinen ei koskaan päässyt ulos siemenestä enempää kuin muutaman millin, elinvoima loppui. Ihan samoissa oloissa olivat kaikki, ja samaa alkuperää.

Mutta asiaan: olen tässä miettinyt tuota siemenasiaa, ja kasvien lisäämistä ja jne. Ja tullut siihen tulokseen, että nyt ensi hätään tosiaan postittelen MasaT:lle hänen pyytämänsä 5 kpl "terveen ja itävän" näköisiä siemeniä, tummempia ja vaaleampia, sekä joku pienikin, kun yhtään ei voida sanoa itääkö paremmin tumma ja kovan näköinen vai vaalea ja ohutkuorisempi vai pieni mutta muuten ok näköinen...

Sitten jäljelle jäävistä en ala vielä jakamaan n kpl eriin ja postittelemaan, vaan laitan ainakin muutaman, esim. saman 5 kpl itämään täällä. Ja jos tuosta tuloksena on yksi tai useampia valmiita sirkkataimia, sitten niitä voin toimittaa innokkaille kasvattajille,(= tuleville siementuottajille) kädestä käteen vieden. Esim. vaikkapa sinne Tammisiltaan, mikäli haluatte. Tai jollekulle muulle joka haluaa ryhtyä projektiin. Esim. Herpiilin luona mm. Rocopicani jälkikasvu on kasvanut virtahevon kokoiseksi satoihmeeksi, eli on monia kasvattajia, jotka saisivat omasta Tovariistanikin luultavasti enemmän irti kuin minä itse.

Mutta tämä ei ole nopeaa puuhaa, itäminen varmaankin kestää taas, vaikka onnistuisikin, ei jaeta kasveja vielä, kun vasta on siemeniä.

Filago
#163

pkdi

moi... tuo peppadewi vei mielenkiintoni tätä selatessani! onko siellä jo podia tulossa vai vielä kukinta käynnissä. kuvia kuvia!! =))
Chiliyhdistyksen jäsen nro: 620, palveluksessanne. pkdi @ #IRCnet/#Qnet

kalat69

kyllähän täällä Tammisillassa kiinnostusta riittää, kuustoista villiä on nyt ainakin jo talvehtimassa villichililandiassa. ja kovasti yritetään niistä siemeniä saada aikaiseksi :)


2010- 2013 hallituksen jäsen

Filago

Lainaus käyttäjältä: pkdi - lokakuu 21, 2010, 19:15:23 ip
moi... tuo peppadewi vei mielenkiintoni tätä selatessani! onko siellä jo podia tulossa vai vielä kukinta käynnissä. kuvia kuvia!! =))


Täällä on kypsiä hedelmiä :). Tänään laittelin kuivamaan siemeniä, tyhjensin noita palleroita. Ne on hiukan pitkänomaisempia kuin mitä Peppadewiltä odotin, ei täysin pyöreitä vaan siis ikäänkuin venyneitä palloja. Oli aikomus myös joko kuivata tai täyttää niitä kokeeksi, mutta sattui hama.. söin kaikki sitä mukaa kun sain siidut ulos.... Maku on makea, herkullinen, vain miedosti/sopivasti jälkimaussa tulinen. Ja sisällä mainiosti tilaa esim. juustotäytteelle... ensi vuonna mulla on näitä useampi puska. Siemeniä on nyt siis kuivamassa jonkuu verran, ja puskassa kypsiä ja raakoja myös vielä.

Laitoin kuivamaan paljon muitakin siiduja, mm. Cascabelejä, mutta Peppadewiin verrattuna maku on suorastaan inhottavan Annumminen ja tyly, katsotaan onko kuivattuna sit eri maku ( siis hedelmänlihat lähti uuniin).

Toinen uutinen: laitoin 4 Tovariin siidua itämään. Kerron kun tapahtuu jotain.

Filago
#163

Filago

Keräsin eilen viimeiset raakileet pois mökillä olleista "ulkoilukoe"-chileistä. Nämähän kasvoivat kimppamökillä omissa oloissaan seinustalla, ämpäreissä, ilman pohjareikää, ohjeella, että mökillä kävijät jättivät rauhaan jos multa oli märkää, ja antoivat puoli litraa vettä/ämpäri jos multa oli selvästi kuivaa.

Yöpakkanen yletti mökillä terassille asti, mihin vajaan metrin korkeudelle ja katon alle olin parkkeerannut ämpärit, vaikka täällä Hangossa pihalla parvekelaatikoissa osassa kasveja on vielä lehdet terhakoina. Kaikissa mökkichileissä oli lehdet lakastuneet, mutta raakileet kunnossa. Juuri sopivasti siis, raakileet oli helppo löytää kaikki. Vaikkakin alunperin olin kuvitellut nostavani kasvit sisemmälle terassille lämpimään kypsymään. No aina ei käy niinkuin suunnitellaan.

Lajikkeita pääsee silti vertailemaan. Tuollahan oli siis yli 10 eri lajiketta, osa yksinään ämpärissä, osa kaverin kanssa. Taimet olivat enimmäkseen nk. jämätaimia, ämpärit sellasia euron muovisia, joita voi käyttää vuosia, ja multa isosta säkistä. Eli jos lasketaan ämpärille käyttöikää vaikkapa 5 vuotta, eli 20 snt per vuosi astiakulua, ja multa ja lekasora pohjalle ( ilman pohjareikää kun on niin pakko sitäkin uhrata) noin 50 +50 senttiä. Eli ämpärillisen kasvatus jämätaimilla ulkosalla ohikulkijoiden kasteluhoidolla maksaa n. 1,20 euroa. Ja mitä sillä sitten saa? Laskuissa mukana vain kypsät ja niin isot raakileet, että voin olettaa niiden kypsyvän irrotettuinakin. ( Ja olisivat kypsyneet lämpimään siirrettyinä nopeasti puskissa kiinnikin..)

Chilien massan suhteen kaksi lajiketta oli ylitse muiden:

Fresnoja oli kaksi yksilöä samassa ämpärissä, saivat kypsiksi asti jonkun verran hedelmiä, syötiin sitä mukaa, nyt runsaasti täysikokoisia raakileita. Yhteispainoksi arvioimme kappalemäärän ja koepunnitusten perusteella reilusti yli 500 g / sanko (2 yksilöä). Eli tuotosten kilohinta n 2 €.

Toinen satoihme oloihinsa nähden oli Black Hungarian. Runsaammin kypsiä kuin Fresno, yksin sankossaan. Ja lopullinen tulos kypsinä syödyt ja lopun raakileet yhteensä n. 500 g. Kilohinta tuotolle n 2,40 €.

Jalapenoja oli kahta lajiketta ( jos siis Fresnoa ja Serranoa ei lasketa jalluksi..), molemmat tuottivat hyvin, ja siihen nähden, että kumpikin jakoi sankonsa, myös taloudellinen valinta. Early Jalapeno kypsytti aikaisimmin ekat, nimensä mukaisesti, ja lopullinen tuotto n 250 g. Delicias ei saanut yhtäkään kypsäksi asti, mutta vihreitä sitten hiukan enemmän, n. 300 g. Eli Early kulutti puolikkaan sankopaikan, siitä laskien kilohinta tuotolle 2,40 €, ja Delicias samoin puolikas sankopaikka ja korkeampaa matematiikkaa, tulos: kilohinta tasan 2 € tuotetulle chilimäärälle. Koska jalapenot voi varsin hyvin syödä vihreänä, tulosta voi pitää aika hyvänä ja kannattavana, jos sattuu pitämään esim. täytetyistä jalluista, ja on tilaa mihin heittää paljon kasveja.

Serrano lasketaan kai tavallaan jalapenon sukuun myös, ja silläkin sato jäi suurimmaksi osaksi vihreäksi, olikohan yksi ihan kunnolla punainen ehtinyt tulla ennen tätä keruuta. Puolikkaalla ämpäripaikalla kymmenkunta hedelmää, mutta paljon pienempiä/ohuempia kuin muut jallut, sanotaan että yhteispaino meni 100 gramman yli muttei paljoa, lasketaan 100 g mukaan, ja tulos siis 6 €/teoreettinen kilon tuotanto. Muovin alla Hangossa serrano teki paljon yli sata hedelmää, osa tosin pieniä, mutta kuitenkin, eli tämä on selvästi kasvi, joka palkitsee paremman hoidon..., mutta voihan sitä laittaa jokusen pihallekin jos taimia jää ja tyhjiä ämpäreitä pyörii nurkissa.

Muita hauskoja oli Joe E. Parker, joka puolikkaassa sankopaikassan tehnyt kylläkään kuin 4 hedelmää, mutta lajin hedelmän koon huomioiden setti painoi kuitenkin n. 200 g. Nämä ehtivät hiinä ja hiinä kypsiksi, vähän punastelevat mutteivat ihan kypsiä. Olisivat kypsyneet kyllä pöydälläkin, mutta söimme ne vahingossa vihreinä, olivat niin raikkaan makuisia, yhdistelmä hernettä kevyellä poltteella. ( Kotona kerätyt kypsät olleet makeampia ja tulisempia toki.) Tälle kilohintaa siis n. 3 €, ei vielä paha sekään.

Baccatumit kokeilin kaikki samassa sankossa, nähdäkseni ilman pahoja tappioita tuleeko niistä mitään ilman suojaa ja hoitoa. Kokeilussa oli Lemon drop, jota ehti kypsäksi eniten, muutamia, mutta kokonaissato jäi, ehkä ahtaudesta johtuen kuitenkin n 100 g. Toinen Bacca oli Criolla Sella, sekin sai peräti yhden kypsäksi, loppuja melkeen kypsiä ei ollut paljoa, ja arvioisin että vain 30 g kokonaispaino sadolla... Sekin oli paremmin kuin Aji Golden, jonka raakileet olivat kaikki vielä niin pieniä, että eivät olisi kypsyneet edes sisään siirtämällä ilman lamppua. Eli Lemon Drop vei tilaa 40 sentillä, tuotti 100g, sadon teoreettinen kilohinta 4 €. ( Mainittakoon, että omassa sankossaan muovin alla tuotti huomattavasti paremmin, joten tälle lajikkeelle ehkä parempi hoito on kannattavampaa, jos on tilaa muovin alla.) Criolla Sella vaatii taas korkean matematiikan laskun, mutta saamme sen kasvatuskuluiksi teoriassa 13,3 €/kg. Alkaa lähestyä halvimpia kaupan hollantilaisannuumeja.. Aji Golden ei saanut tulosta ollenkaan, joten voidaan sanoa vain, että lajike tuotti tappiota sankopaikkansa verran, eli miinusta 40 senttiä. Pitipähän kokeilla. ( Hyvä se ei ollut mulla muovin allakaan, hidas kypsymään, etanamagneetti, ja ei kovin satoisa...)

Cascabel oli ulkona pettymys. Kasvoi kokoa, puolikas sanko, ja tuloksena kaksi kpl suunnilleen kypsyvää raakiletta, eikä pieniä raakileitakaan paljoa. Näin siis n. 20 g satoa 1/2 sankolla, eli näitä jos haluaisi kasvattaa kilon tällä menetelmällä, saisi laittaa 25 sankoa, ja kuluja tulisi 30 ekeä.. huokaus. Melkein Fataliin hintoja ;). Muovin alla Cascabel oli hidas myös, jakoi isoa laatikkoa yhtenä neljästä, mikä vastaa noin sankollista multaa, ja teki ehkä vajaa 100 grammaa satoa, ei hääviä sekään :(. Ja ei edes ollut niin ihmeellinen.. katotaan nyt jos kuivattuna oisi eri..

Pasilla ehti saada satonsa mustaksi, mutta ei vielä punaiseksi, toivottavasti nyt sisällä punastuvat, ja satoa sellainen vajaa 200 g. Puolikas sankopaikka, ja lasketaan pyöristellen, n 3,6 € sadon teoreettinen kilohinta.

Suurimpia harmeja oli myös Pulla, joka oli alunperin isoimmasta päästä jämätaimi, ja sai oman sankon: tuloksena kourallinen ohuita mitään sanomattoman makuisia hedelmiä, missä yhteispaino jäi alle 100 g, lasketaan 80 gramman mukaan lasku ( ei niitä punnita mitä poimitaan ruokiin...). Teoreettinen kilohinta huima 15 euroa. Ja kun eivät edes ollet hyviä...

Samaan grammamäärään 80g pääsi, parilla isoksi asti ehtineellä hedelmällä, Guajillo, siis kasvi, mistä Pulla jalostettu, myös omassa sankossaan. Mutta Guajillon puolustukseksi on sanottava, että sen innokas mökkiläisapuri katkaisi kerran, katkenneessa latvassa oli jo paljon raakileita, se joutui aloittamaan alusta sivuhaaran kanssa. Eli jos ei olisi katkennut, olisi saattanut hyvinkin uhata Fresnon lukemia. Eli onnettomuuden jälkiseurauksena ei ehtinyt tuottaa tarpeeksi kuolettaakseen asumustaan, ja teoreettinen kilohinta sama kuin Pullalla, eli 15 euroa.

Eli kaikenkaikkiaan 8 ämpäriä viemässä tilaa seinustalla, sopiva määrä että ihmiset jaksoivat kastella, kokonaiskulu alle kympin, ja satoa yhteensä reilut 2 kiloa. Eli halvemmaksi tuli kasvattaa itse kuin ostaa kaupasta ;). Vaikka oli ostomulta ja sankot. Paras hyöty oli se, että kun kasveja oli grillin vieressä, missä ruokaa laitettiin, niitä alkoi moni sellainenkin kokeilla, joka ei ikinä menisi kaupaan ja ostaisi chilejä. Nyt tuosta loppusadonkorjuustakin entinen "valkopippuri ja suola riittää" -kaveri halusi viedä osan omaan keittiöönsä kypsymään, ehti tykästyä Black Hungarianiin ja Fresnoon kesän aikana.

Että tällaista täältä tänään, pitipä tällaisiakin karkeita laskelmia tehdä, kun välillä joku laukonut, että kaupasta saa halvemmalla vaikka maksaisi satasen kilo... riippuu ihan siitä paljonko omiin kasveihin uhraa resursseja, ja äärimmäisen pienelläkin uhrauksella voi silti saada hiukan kerättävää..

Filago
#163

Chilivaari

Hieno yhteenveto, kiitos siitä.
Hanko tietysti on hieman erityisasemassa lämmön puolesta, mutta kyllä tuosta viitteitä saa. Minä kasvatin Tampereella etelärinteellä paria eurooppalaista annuumia, jotka saattaisivat myös olla mahdollisia: Pimiento de Padron ja Espanola. Niistä sain reilusti satoa ulkona, mutta ne olivat kyllä isoja sinne vietäessä. Nämä olivat ilman ruukkuja suoraan mullassa.

MasaT

Eikös tuo Pasilla ole sama, kuin Chilaca. Kuivatusta Chilacasta käytetään nimitystä Pasilla.
Chilaca on kypsänä tumman ruskea, eli kyllä nuo sinun chilisi on kypsiä. ;)
Tämä minun kirjani "The great chile book", kertoo tälle kuivatulle Chilacalle myös nimen Chile negro.


Filago

Lainaus käyttäjältä: MasaT - lokakuu 29, 2010, 19:47:29 ip
Eikös tuo Pasilla ole sama, kuin Chilaca. Kuivatusta Chilacasta käytetään nimitystä Pasilla.
Chilaca on kypsänä tumman ruskea, eli kyllä nuo sinun chilisi on kypsiä. ;)
Tämä minun kirjani "The great chile book", kertoo tälle kuivatulle Chilacalle myös nimen Chile negro.




Mjoo, nyt rupesin niitä tutkimaan, ja näyttää siltä, että tosiaan tosi tosi tummanvihreä on muuttunut kuin varkain sangen tummanruskeaksi ja olemus on "kypsä". Mistähän mä kuvittelin, että tulisi punaisia? Kai ehdin jo unohtaa, kun Anchot kypsyi punaisiksi vaikka kuivattuna ovatkin aika tummia. Ja miksikö kutsun Pasillaksi? Koska siemenet oli myynnissä nimellä Pasilla Bajio... En sitten ajatellut loppuun asti :). Mutta pääasia että nyt siis saa itäviä siemeniä, ja pääsee maistelemaan ja kuivaamaan nämä mitä tuolta tuli. Nimittäin tässä lajikkeessa mökille päätyi lopulta ainoaksi jäänyt taimi, kun sisko tappoi omansa...

Filago

Ps. jossain olen nähnyt jollakulla myös nimellä Chiluacle negro? Onkohan sekin samaa?
#163

Aji Inferno

Paljon pisteitä Filagolle joka tapauksessa meksikolaisten peruschilien, kuten Chilaca/Pasillan kasvatuksesta! Eivätkö olleetkin maukasta tavaraa?

MasaT

lokakuu 30, 2010, 14:36:40 ip #137 Viimeisin muokkaus: lokakuu 30, 2010, 14:45:23 ip käyttäjältä MasaT
Chilhuacle negro on taas etelä-Meksikolainen tavallisen pienen paprikan muotoinen chili. Kypsyy tummaksi ja pitäisi kirjan mukaan olla myös maukkaimpia chilejä mitä löytyy.
Mahtaisko tuolla Meksikon auringossa sitten tulla paremman makuisia chilejä, kun niin kehutaan. :)

chilihardhead.fi

Cascabellissa tuntuu olevan eroja, kun täällä puolimatkan krouvin tietämillä 5l amppelissa kesti pientä hallaa ja nyt sisällä kypsyttelee +100 podia.
Alkoi tosiaan vasta viileämmässä tekemään mitään.
Toinen cascabel pääsi melkein hukkumaan ja kasvu loppui 30cm kohdalle kuten Hercules jallukin molemmat sai aikaan yhden minipodin.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: MasaT - lokakuu 30, 2010, 14:36:40 ip
Chilhuacle negro on taas etelä-Meksikolainen tavallisen pienen paprikan muotoinen chili. Kypsyy tummaksi ja pitäisi kirjan mukaan olla myös maukkaimpia chilejä mitä löytyy.
Mahtaisko tuolla Meksikon auringossa sitten tulla paremman makuisia chilejä, kun niin kehutaan. :)


Makuasioita nämäkin kait. Itse pidän noista meksikolaisista enemmän kuin esim. Aji Cristalista, mutta moni on vastakkaista mieltä - ja kukin toki tyylillään! :)  Tuo tsiluakle on Poblanon versio, muuten.