maaliskuu 24, 2023, 17:47:11 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Rakuunan tuliset 2010

Aloittaja dragoon, tammikuu 17, 2010, 21:35:43 ip

« edellinen - seuraava »

dragoon

tammikuu 17, 2010, 21:35:43 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 25, 2010, 20:50:29 ip käyttäjältä dragoon
On aika aloittaa vuoden 2010 kasvattelut. Vuonna 2009 chilikuume iski varsin myöhään ja kausi jäi varsin tyngäksi vaikkakin satoa tuli ihan hyvin omaan tarpeeseen. Tälläkertaa voisi yrittää josko matkanvarrella syntyisi jonkinmoista päiväkirjaa. Päivityksiä oletettavasti purskeittain.

Viime vuonna kasveiksi asti pääsivät n. 45 yksilöä, ja sittemmin päätin, että seuraavalla kaudella voisi hieman rajoittaa.

Tälle kaudelle multaan valikoituivat 30 lajikkeen joukosta 11:
- Habanero (oranssi, omaa satoa '09) [2/4]
- Habanero chocolate [4/4]
- Inca Red Drop (omaa satoa '09) [3/4]
- Naga morich [1/3]
- Chinese five color [1/2]
- Fresno [3/3]
- Early Jalapeno (osa bauhausista, osa omaa satoa '09) [2/4]
- Lemon drop [3/3]
- Fish Pepper [2/2]
- Bird Pepper [3/3]
- C01172 [0/3]

Nagat eivät viimekaudella päässeet tuottamaan satoa joten siinä ainakin yksi tavoite tulevalle kaudelle. Inca Red Dropit ja Jalapenot ovat olleet kuivattuna myllyssä ja yleisin mauste ruoan yhteydessä joten niitä lisää :).

Siemenet pääsivät multaan siis 16.1. Multana käytetty kaverilta lahjaksi saatua Jiffy Mixiä ja osassa Kekkilän kaktus- ja kylvömultaa. Siementen kaverina ylimääräiseksi käynyt sääasema mittaamassa lämpötilaa ja ilmankosteutta.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

dragoon

tammikuu 20, 2010, 19:58:28 ip #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 27, 2010, 19:04:37 ip käyttäjältä dragoon
Moiditeksen päiväkirjan innoittamana ja siementen itämistä odotellessa eilinen ja tämä ilta meni lapsosille nimikylttejä väsätessä. Pohdin myös, että olisin jopa numeroinut kaverit jotta kasvua olisi voinut seurata tarkemmin, mutta tälläkertaa jätin ne tekemättä. Ehkä sitten ensivuonna ;). Nimikyltit naputtelin nopsasti ja tulostin normaalia paperia vahvemmalle valokuvapaperille jotta kyltit eivät vetkuaisi multaan työnnettäessä. Valtaosa aikaa menikin sitten niiden päällystämisessä kontaktimuovilla molemmin puolin.Ensimmäisiä niskalenkkejä näkyykin jo vähitellen työntyvän mullan seasta. Alustavan tutkailun perusteella käytetyssä mullassa (Jiffy Mix / Kaktus- & kylvömulta) ei näy itävyyden perusteella olleen merkitystä. Mutta jatkossa nähdään miten innokkaana kaverit kasvavat. Kotelon lämpötila on liikkunut 26 ja 30 asteen välillä ja suhteellinen kosteus 30 ja 70 prosentin välillä. Hieman on väljä tuo Puuilosta ostamani kotelon kansi mutta ehkä se on vain hyvä, että ilma pääsee vaihtumaan.

Tällä kaudella päätin tosiaan vielä pysyä ihan multakasvattelussa ja katsellaan sitten ehkä ensivuonna josko siirryttäisiin ammattimaisempiin järjestelmiin :).

Pitkään myös mietin lisävalaistuksen hankkimista ja pohdin pitkään loisteputkien, eslien ja natikoiden välillä. Nyt sitten viimein päätin ostaa käytetyn 400W natikan. Sille täytyy vielä keksiä sitten paikkakin kun ei taida kehdata ihan ikkunalle laittaa sitä porottamaan.

Aikaisemman kauden chilieni mukana tuli loppuajasta ärsyttävä ongelma pikkuruisten kärpästen muodossa. Niitä on nyt sitten yritetty listiä; kärpästeipeillä, omilla koktaileilla (hunajaa, etikkaa, pesuainetta ja vettä laakeassa astiassa) sekä mäntysuopavedellä. Näyttäisi, että kolmesta jäljelläolevasta isosta chilistä ne ovat vähentyneet mutta nyt niitä pörrää jo idätysastiassakin. Tykkäävät tietenkin pirulaiset munia sinne märkään multaan. Murr!

Mikä siinä muuten on kun kokoajan himottaa vaan tilata uusia siemeniä? Ihan uskomatonta, ei sitä vissiin vaan voi tajuta, että jo keväällä on auttamaton tilanahtaus ja ahdistus kun ei raskisi mitään heittää pois...  ::)

Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

jewe

Siistin näköiset idätykset ja hienot etiketit olet väsänyt.

Pitää varmaan ensi vuonna sitten itsekin panostaa noihin nimilappuihin.

hessi

laitat toiset laput sitten kun siirrät varsinaisen kasvuruukkuun joissa numerot lajeittain,
voit seurata kasvua jos kasvavat esim.eri ilmansuunnassa/varjossa/kasvarissa/ulkona tai annat eri määrän ravinnetta yms. ja
sitten punnitset kaiken sadon /taimi,
eli pidät kirjaa kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Kilp

Siihen vielä simppeli tietokanta niin voit yksinkertaisilla kyselyillä selvittää esim. kuinka paljon "Naga Morich #1" on käyttäny vettä ensimmäisen ensimmäisen kukan puhjetessa.


Nimim: "Naga #2" on tähän mennessä saanut yhteensä 1,25dl vettä, ja ei, en tiedä onko tässä enää mitään tolkkua ;D

bluesman

 Hienot nimilaput. Eikös kontaktimuovi kuitenkin vety ajan kanssa? Kuumalaminoimalla ei ime vettä kun pariin kertaan ajaa läpi.
Mulla on exelillä seurantapäiväkirja. En kyllä pysty seuraamaan kaikkia yksilöitä ja kirjaamaan veden ym.kulutusta mutta jotain sentään. Kukinnat ja kypsymiset on helppo kirjata, samoin sadon määrä jota en viime kaudella tehnyt.

dragoon

tammikuu 21, 2010, 06:55:24 ap #6 Viimeisin muokkaus: tammikuu 21, 2010, 06:58:24 ap käyttäjältä dragoon
Kilp & Hessi: Just tuohon se voi mennä. Tää harrastus tekee hulluksi ;)

bluesman: Täytyy kuumalaminoida seuraavat sitten jos vettyvät. Moista kuumalaminointikonetta ei minulta vielä löytynyt joten väkersin käsin. Yritin kuitenkin tiivistää ne reunoiltaan mahd. hyvin.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

dragoon

13 niskalenkkiä nyt näkyvissä, osa jo vähitellen venyttelevät itseään. Päivitän huomenna itämistilanteen ensimmäiseen viestiin. Harmillisesti yksikään Inca Red Drop ei ole vielä noussut mullasta.

Otin viimekauden habanerostani kolme pistokasta, ekaa kertaa kokeilen pistokkaiden ottoa joten jännityksellä odotan mitä niistä tulee. Ovat siis vesipurkissa kolmestaan.

Viikonlopun aikana voisi ohjelmassa olla pistokkeen vaihto maadoitettuun versioon natikkaa varten ja mahdollisesti sen ripustus katosta esim. kettingillä.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

dragoon

tammikuu 25, 2010, 20:54:55 ip #8 Viimeisin muokkaus: tammikuu 25, 2010, 20:56:37 ip käyttäjältä dragoon
Tässä itämistilannetta tänään:
- Habanero (oranssi, omaa satoa '09) [2/4]
- Habanero chocolate [4/4]
- Inca Red Drop (omaa satoa '09) [3/4]
- Naga morich [1/3]
- Chinese five color [1/2]
- Fresno [3/3]
- Early Jalapeno (osa bauhausista, osa omaa satoa '09) [2/4]
- Lemon drop [3/3]
- Fish Pepper [2/2]
- Bird Pepper [3/3]
- C01172 [0/3]

Jostain syystä yksikään C01172 ei ole vielä nostanut päätään, eli tuntuvat olevan muita hitaampia itämään onko muilla ollut vastaavia kokemuksia?

Yksi Fish Pepper kaatui taistelussa kärpäsiä vastaan, takertui nääs vahingossa kärpästeippiin ja katkesi siinä hötäkässä sitten kahtia  :o.

Natikka pääsi viikonloppuna kattoon ja nyt ovat chilit (ja naapurit ;) ) vähitellen totutelleet sen valoon. Kuinkahan äkkiä sen alle kehtaa lapset laittaa? Ovat ne jo muutaman tunnin kokeilleet sen alla, mutta pelko niiden kärventymisestä kalvaa mieltä. Myös pistokkaat saivat kokea kovia ja nuupahtivat tunnissa melkoisesti vaikka olivat ~1,5 metrin päässä lampusta, toipuivat kuitenkin suihkuttelulla ja päästessään varjoon.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

Ryhis

40-luvullahan lapsia kierrätettiin "alppiaurinkolampun" alla jotta vältyttäisiin riisitaudilta.

Vanhat tavat kunniaan!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

dragoon

Täytyy marssittaa niitä sitten vähitellen siellä alla :)

Tänään päädyin vielä dumppaamaan kaksi aiemman kasvatuskauden habaneroa kärpäsongelman vuoksi. Yhden pistokkaan otin vielä muistoksi.

Viimevuodelta siis jäljellä enää Bolivian Rainbow:n puolikas joka työntelee vähitellen tuoreita lehtiä latvastaan. Sen purkkia koputtelemalla ei tunnu kärpäsiä lehahtavan ilmaan... Vaan eipä ne munat tietenkään lennä. Noh jos sieltä jotain vielä nousee niin 8 liuskaa kärpäspaperia odottelee. Lähinnä ajattelin, että kun noita uusia lapsosia tuolta päästää kuvun alta enemmän ihmettelemään maailmaa, niin eivät kärpäset ole heti munimassa ihanaan märkään multaan.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

bluesman

 Suihkaise muutamana iltana valojen sammuttua pyretriiniä (esim,Raid) niin sienisääsket vähenevät mutta turpessa on jo munia ja toukkia. Eli parin viikon välein nopeastihajoavaa ja luonnontuotetta kehiin vaikka myrkky onkin. Sitten kun taimet kasvaa niin ruukulle jokin kate, lecasora tms.
Mulla on kaksi tainta toimenpiteistä huolimatta kuollut jo varhaisvaiheessa ja vahva syyllinen on tämä "kärpänen". Pyretriini hajoaa valossa eikä esim.aamuspray auta yhtään.

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: dragoon - tammikuu 25, 2010, 20:54:55 ip
Jostain syystä yksikään C01172 ei ole vielä nostanut päätään, eli tuntuvat olevan muita hitaampia itämään onko muilla ollut vastaavia kokemuksia?


Juu ei idä ei.. Sama oli Aji Cristalin jyvät. Tuoreesta otetut iti hienosti, mutta pussissa tulleet ei. Criola Sella on kans haastava idätettävä, mutta sain ku sainkin yhden itään piiiiiitkän odottelun jälkeen.

Itse suosittelen ötökkeihin tota kukka raidia. Multa hävis ripsiäiset ym öttiäiset jo parilla kerralla. Varmistan vielä loppuviikosta kolmannella suihkutuksella, että pysyyki poissa.

dragoon

Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - tammikuu 25, 2010, 22:56:53 ip
Itse suosittelen ötökkeihin tota kukka raidia. Multa hävis ripsiäiset ym öttiäiset jo parilla kerralla. Varmistan vielä loppuviikosta kolmannella suihkutuksella, että pysyyki poissa.


Vaan tuo ei vaikuta öttiäisten muniin :(. Noh, voiskai tuolla yrittää vielä listiä loput önnit tuolta bolivian rainbow:n purkista.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

dragoon

tammikuu 26, 2010, 20:51:54 ip #14 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2010, 20:56:21 ip käyttäjältä dragoon
Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 25, 2010, 22:54:48 ip
Suihkaise muutamana iltana valojen sammuttua pyretriiniä (esim,Raid) niin sienisääsket vähenevät mutta turpessa on jo munia ja toukkia. Eli parin viikon välein nopeastihajoavaa ja luonnontuotetta kehiin vaikka myrkky onkin. Sitten kun taimet kasvaa niin ruukulle jokin kate, lecasora tms.
Mulla on kaksi tainta toimenpiteistä huolimatta kuollut jo varhaisvaiheessa ja vahva syyllinen on tämä "kärpänen". Pyretriini hajoaa valossa eikä esim.aamuspray auta yhtään.


Aikuisemmilla chileillä oli katteena lecasoraa mutta sinne ne kärpäset olivat alle tiensä löytäneet. Olisiko sitten ollut liian ohuesti katetta? Tosin koko kärpäsongelma tuli vasta talvehtimisen yhteydessä, ilmeisesti kastelin liikaa ja päästin ongelman liian vaikeaksi. Täytyy kokeilla kukka raidilla iltasella ja miedolla mäntysuopaliuoksella.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

teemu

Lainaus käyttäjältä: dragoon - tammikuu 25, 2010, 20:54:55 ipJostain syystä yksikään C01172 ei ole vielä nostanut päätään, eli tuntuvat olevan muita hitaampia itämään onko muilla ollut vastaavia kokemuksia?


Eipä ole mullakaan vielä C01172 itänyt. Muuten on tänä vuonna kaikki itänyt paremmin ku viimevuonna. Johtuu varmaan aktiivisemmasta seuraamisesta/hoivaamisesta ja saattaahan tolla kivivillallakin olla osuutta asiaan.

dragoon

tammikuu 27, 2010, 10:36:37 ap #16 Viimeisin muokkaus: helmikuu 02, 2010, 20:37:35 ip käyttäjältä dragoon
Itämistilannetta tänään:
- Habanero (oranssi, omaa satoa '09) [3/4]
- Habanero chocolate [4/4]
- Inca Red Drop (omaa satoa '09) [3/4]
- Naga morich [1/3]
- Chinese five color [2/2]
- Fresno [3/3]
- Early Jalapeno (osa bauhausista, osa omaa satoa '09) [2/4]
- Lemon drop [3/3]
- Fish Pepper [2/2]
- Bird Pepper [3/3]
- C01172 [0/3]

Masennuin kun Nagoista on noussut vain yksi, ja sekin melko heikon oloisena joten meinasin laittaa vielä pari nagan siementä itämään mutta ne olivat jo loppuneet :o. Noh siihenhän ei sitten mikään muu auttanut kun laittaa tilausta menemään Fataliille, eli tulossa nyt:
- Cheiro Amarela (C. chinense)
- Bird's Eye Baby (C. annuum)
- Dorset Naga (C. chinense)
- Naga Morich (C. chinense)
- Turbo Pube (PI 585267) (C. pubescens)
- Ivorian Pimente (C. chinense)
- Habolokia (C. chinense)
- Dong Xuan Market (C. baccatum)
- Limon (C. chinense)

Lisäksi multaan pääsee yksi fataliin ylläri siemen, musta sellainen. Saapas nähdä mitä sieltä putkahtaa.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

Chilivaari

tammikuu 27, 2010, 11:21:03 ap #17 Viimeisin muokkaus: tammikuu 27, 2010, 11:53:25 ap käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: dragoon - tammikuu 27, 2010, 10:36:37 ap
- Don Xaun Market (C. baccatum)Tuossa on ikävä kirjoitusvirhe. Huomautin siitä Fataliille jo pari vuotta sitten ja hän lupasikin korjata asian jossakin sopivassa päivityksessä. Näkyy unohtuneen. Oikea nimi on siis: Dong Xuan Market, iso tori Hanoissa Vietnamissa.

Laitoin minäkin tuon vihdoin itämään. Edellisinä vuosina ei ole ollut muka tilaa.

EDIT: Mutta tuossa linkin Chilemanin tietokannassa on vielä isompi virhe. Chiliä väitetään annuumiksi, vaikka kuva on selvästi baccatumin. Eikö ne edes katso, mitä kirjoittavat?

dragoon

Kiitos vaarille, korjasin omiin kirjoituksiini niin ei jää kummittelemaan.
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja

dragoon

Onkos tuo Dong Xuan Market nyt sitten Baccatum vai Annuum? Fataliin sivuilla lukee Baccatum ja TheChileMan sanoo sen olevan Annuum?
Chilipää nro 823 - Kasvatuspäiväkirja