tammikuu 09, 2025, 12:15:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chiliruoka ja viinit

Aloittaja davve, maaliskuu 14, 2010, 21:19:23 ip

« edellinen - seuraava »

davve

Löytyykö havaintoja viineistä jotka sopivat enempi vähempi hyvin tulisen ruoan kanssa?  Alkon luetteloissa on jo aika monta eri luokitusta, mutta tulisen ruoan kanssa sopivista viineistä ei ole yhtikäs mitään. Tässä etsin vinkkejä jossa saadaan esille ne viinityyppi ja chililajike yhdistelmät jotka saavat hedonistin koukkuun...


Jätetään se  "naga pata" joka herättää epäkuolleet omilleen, ja  otetaan lihaisa, Habanerolta maistuva, ruoka targettina.


Cabernet ei tunnut kovin onnistuneelta, viini jää pahasti alakynteen ja melkein riitelee ruoan kanssa.
Voimakas Ripasso voisi toimia...
Tunkkainen Merlot riitelee chilin kanssa...

hapokas viini voi olla aika tyly makuyhdistelmä poltteen kanssa... Havaintoja??


Aji Inferno

Argentiinalaiset Malbec-johdannaiset toimivat kyllä hyvin.

Ryhis

Tumma ja tulinen Prado Rey, epsanjanmaalta.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jla1710

En ole pitkään aikaan (siis noin 20 vuoteen) juonut valkkareita mutta nyt alkon myyjän suosituksesta ostin valkkaria ja sehän oikeastaan sopii todella hyvin chilin kanssa. Sanoisin, että melkeimpä jopa paremmin kuin punkut vaikka olen valkkareita pitkään pitänytkin tiskivetenä. Kannattaa koittaa puolimakeaa saksalaista Rieslingiä. Mutta kyllä punkkukin menee. Ja oikeastaan kaikki mitkä sisältää alkoholia :)
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

davve

Tuo valkkari suositus tuntuu yhtäkkiä kovinkin houkuttelevalta! Puolimakea/makea valkkari voisi tosiaan olla kokeilemisen arvoinen. Chablis ja Riesling tulee muutenkin tankattua, mutta jostain ihme syystä niitä ei ole tullut yhdistettyä tähän ruoanlaiton toiseen "ääripäähän"...  ;)



Ja aivan oikein! Loppumetreillä chili kuin chili menee alas, ja sama viin(o)istakin!

tuohisuu

Kesällä rouvan suosikki kendermann, saksalaista ½makeaa, meni joten kuten mausteisemman grilliruuan kanssa.

(Itse otan savustetun chipotle possun sisäfileen kanssa Snakedogin, punk ipan tai laitilan humalaisen.  Anteeksi, oli viinisiima. En osallistu enää   :D)

linker

Olen "pelannut" lähinnä punaviinien kanssa parikymmentä vuotta, ja korkkikokoelmassa 400 erilaista: pauillac'sta gato negroon.

Menneenä viikonloppuna päätin kokeilla chiliä ja punkkua keskenään. Tein tyypillisen satsin ruokia ja hankin helpon mutta hyvin tyypillisen viinin.

Kattaukseen kuului punaleimaa, savu-tilsitiä, metwurstia, ja patonkia: normaaliin stabilontiin.
Lämpimänä ruokana kermaperunat ja saksanhirvi. Viininä Cabernet Sauvignon Vina Maipo chilestä.
Chilitoteutus pirkan salaattikastikkeeseen Blair's Mega Dathia: 3 tippaa 2 desiin, ja vatkaus.

Viini ei mennyt kyykkyyn chilillä maustetun kanssa. Ruo'an maku korostui hienosti ja kokemus oli kaikin puolin onnistunut,
ja ennen kaikkea: jotain uutta tällä "rintamalla.
Inhoan valkoviinejä, makeita ja puolimakeita "viinejä" ja tätä Maipoa lukuunottamatta pelti- ja synteettisellä korkilla varustettuja viinejä.
Mutta suosittelen rutikuivaa Cabernetia tai sen seuralaisia chiliruualle "lämpimästi"!

Kaltsu

maaliskuu 17, 2010, 15:29:30 ip #7 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 17, 2010, 15:36:41 ip käyttäjältä Kaltsu
LainausInhoan valkoviinejä, makeita ja puolimakeita "viinejä" ja tätä Maipoa lukuunottamatta pelti- ja synteettisellä korkilla varustettuja viinejä.


Mitäs vikaa noissa korkeissa on? Ei ole ainakaan korkkivikaa. Tietysti muilla korkkimateriaaleilla on omat haittansa, muttei niin suuri ongelma kuin korkkivika.

Synteettisen korkin ongelma voi olla pitkään varastoitaessa hapettuminen, koska korkki menettää elastisuuden. Kierrekapselilla pullotettuihin viineihin voi tulla rikkiyhdisteitä, koska viini ei saa happea. Tulevaisuuden juttu okin sitten lasitulppa. Alkossa on kai muutama lasitulpalla varustettu viinipullo.

Synteettisillä korkeilla säästetään luontoa ja arvokkaita tammimetsiä. Tietysi muovinkin valmistus kuluttaa luonnonvaroja.

Itse en ole jättänyt ostamatta hyvää viiniä korkin takia.

Edit. Joskus saattaa olla että huippulaatuinen tammikorkki nostaa viinin hintaa, mutta jos olisi käytetty synteettistä korkkia olisi viinin hintakin saatu alemmaksi. Olen jostain lukennut juttua, että viinipullossa voi olla korkki kalliimpi mitä sisältö. Muovin valmistus on halpaa verrattuna tammikorkkiin.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

linker

Ei korkeissa vikaa ole, mutta useimmiten korkki kuvastaa pullon sisällön luonnetta.
Minulla on ollut hyvä säkä: en ole törmännyt korkkivikaiseen.

20 euron hintaluokassa on aina korkkinen korkki.
Maipot ovat oma lukunsa: niillä on oma tarkoituksensa.

Kaltsu

Lainaus20 euron hintaluokassa on aina korkkinen korkki.


Pitkälti imago kysymys. Ei se synteettinen korkki viiniä huononna.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: linker - maaliskuu 17, 2010, 15:53:08 ip
Ei korkeissa vikaa ole, mutta useimmiten korkki kuvastaa pullon sisällön luonnetta.
Minulla on ollut hyvä säkä: en ole törmännyt korkkivikaiseen.

20 euron hintaluokassa on aina korkkinen korkki.
Maipot ovat oma lukunsa: niillä on oma tarkoituksensa.


Aito korkki -> parempi viini.

Paskapuhetta.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

linker

entäs
parempi viini -> aito korkki
:D

davve

Hiukan off topic:

Kaikissa "kasvatus lajeissa" käytetään lannoitteita yleensä enemmän kuin tarvii. Suomalainen istutusmetsä on hyvin nopeasti kasvanutta puuta...
Myös korkkiviljelyssä on käytössä vastaavat "mömmöt", viljelijähän (vai onkohan tarhuri?) saa palkan per tilavuus.... Loput arvaatte itse.

Olen kysynyt tuota korkkiasiaa myös alkutuottajalta, ja hän vastasi että hyvän korkin saaminen on yhä hankalampaa. Muovi on aina tasalaatuista ja hyvää ellet aio varastoida tuotetta kovin pitkään.


e-Boy

Kaippa ne kaikki korkit toimivia on. Mutta, tunnelma menee tässä järjestyksessä:

1.Korkki
2.Synteettinen
3.Pelti

Viimeinen vaihtoehto tuokin sitten elävästi mieleen jo Sorbukset sun muut "arvo" viinit.  ;)
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

linker

väittelyt sikseen...
Kyllähän hyvä viini on hyvää viiniä, olkoon korkki korkkia muovia tai peltiä, mutta tunnelma syntyy korkin ollessa 2/3 mitaltaan viinin värjäämä.
Kun viini on säilytetty pullo vaakatasossa. Mutta siihen menee aikaa. "Käyttöviinin" korkilla ei ole merkitystä, ja mitä siihen tammea tuhlaamaan.

En missään tapauksessa ole elostelija, vaikka joskus siltä tuntuukin  ;D

tuohisuu

Lisäksi muovi tai peltikorkkin haistelu tuntuu pöljätä   :D


davve

Ohessa on monopoolin arvio asiasta:
-------------------------------------------------

Ruokasymboleista riisikuppi puikkoineen on sellainen,
että sillä on ajateltu nimenomaan itämaisen tulisia ruokia. Toki itämaiset
ruoat ovat suuri ryhmä, mutta jos klikkaat auki esimerkiksi
Tuotteet-sivumme tuotehausta tuotteet pelkän Minkä ruoan kanssa? ja sieltä
Itämainen ruoka - hakukriteeri, saat esille listan juomista, joista voi
valita tuliselle ruoalle eniten itseä miellyttävän vaihtoehdon.

Tulisesti maustetuille itämaisille ruoille hyvänä vaihtoehtona
suosittelemme lager- tai ale-olutta, viineistä kevyet puolikuivat tai
kukkaiset, mausteiset valkoviinit kuten saksalaienn Kabinett-Riesling,
Gewürtztraminer, Muscat tai Viognier. Uuden maailman chardonnayt käyvät
hyvin kermaisen tai kookosmaitoa sisältävän ruoan kanssa.

Toivottavasti sait tästä apua. Opaskirjassamme 'Viiniä aterialla' on vielä
eritelty eri itämaiset keittiöt ja annettu jopa ateriakohtaisia
suosituksia. Suosittelen kirjaa lämpimästi, se on myynnissä kaikissa
Alkoissa ja maksaa 10 euroa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: linker - maaliskuu 18, 2010, 08:07:56 ap... Kyllähän hyvä viini on hyvää viiniä, olkoon korkki korkkia muovia tai peltiä...  "Käyttöviinin" korkilla ei ole merkitystä, ja mitä siihen tammea tuhlaamaan.


Aika muuttuu, mielipiteetkin voivat muuttua. Pari viikkoa sitten olin taas ostamassa suosikki-portugalilaistani kun huomasin hiukan halvemman uutuuden. Pitihän sitä maistella ja todettiin porukalla ihan hyväksi vaihtoehdoksi. Siinä on kuitenkin kierrekorkki. Portugalilaisessa viinissä? Portugali on kait suurin luonnonkorkin tuottaja ja korkista luopuva tuottaja leimataan kansan viholliseksi.

Kun asiaan tottuu, kierrekorkki on kätevä ratkaisu. Minä olen ehkä vaihtamassa suosikkia. Niin, se uusi on Sá de Baixo. Sopii chiliruoalle.

tuohisuu

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 18, 2010, 09:47:35 ap
Lainaus käyttäjältä: linker - maaliskuu 18, 2010, 08:07:56 ap... Kyllähän hyvä viini on hyvää viiniä, olkoon korkki korkkia muovia tai peltiä...  "Käyttöviinin" korkilla ei ole merkitystä, ja mitä siihen tammea tuhlaamaan.

Niin, se uusi on Sá de Baixo. Sopii chiliruoalle.


Edukasta on. Tuo varmaan Stifado tyyppiseen pataan, ja padan alas huuhtomiseen? Täytyypä testata.