apua järjestelmän valintaan ja suunnitteluun, paaaljon ihmetystä

Aloittaja jahmi, maaliskuu 26, 2010, 21:23:24 ip

« edellinen - seuraava »

jahmi

maaliskuu 26, 2010, 21:23:24 ip Viimeisin muokkaus: maaliskuu 27, 2010, 01:48:02 ap käyttäjältä jahmi
Noniin nyt on lähdössä ensimmäinen hydroprojekti käyntiin, kolmisenkymmentä pikkuista itää idässä :)
Pahoittelen että teen vanhoille jutuille uuden aiheen, mutta kaipaan omaa ohjausta sinulta minulle, kun tuntuu vaikeelta kiteyttää koko tarjonnasta se oma juttu :D Tilaa kämpästä löytyy ainakin seuraavasti;
-kaksi parveketta kesäksi (3 & 4m, perus kapeat kerrostalomeiningit ilman lasituksia)
-kaksi ikkunalautaa (2 & 3m)
-tilaa tulevalle chilihyllykölle löytyy parisen metriä (2,5m korkeutta, syvyyttä reilu puoli metriä)

Eli mitenkäs itse lähtisit näissä puitteissa opiskelijabudjetilla visioimaan? Hyllykön rakentaminen puusta taitaa olla hyvä ratkaisu. Onnistuiskohan koko hyllyyn yhteinen hydro? Ruukut ja vesisäiliöt tuumailin tekeväni vanerista jonka suojaan epoksimaalilla. Puusta saan mittatyönä sopivat osaset edullisesti, natsaa sisustukseenkin kun vahaan kaiken puun tummaksi ja teen vielä liitokset japanilaisittain loveamalla ja tapeilla ;D Koitan välttää tarpeetonta muovin, metallin ym bioenergioita sotkevan matskun käyttöä. Kuinka monta kasvia uskoisit hyllyyn mahtuvan, täydessä mitassaan? Kesäksi sitten valtaan ainakin toisen parvekkeen viidakoksi ja teen sinne vastaavat hyllysysteemit. Ikkunalaudat voivat olla vapaana multa/turve/bonsai-käyttöön sekä hydrojen päivänpaistattelua varten. Lisäksi täytyy miettiä mahdollisia amppeli-ratkaisuja.

Nyt täytyisi valita hydroista ensimmäinen, myöhemmin jos saan töitä niin voi kokeilla loputkin :D Eli ehkäpä drippi tai ebbi voisi olla paras hyllyjärjestelmiin? Vaiko "valumapöytä" mikäsenimiolikaan? tai ihan vaan passiivi/wickki vaikö jopa aero ??? Jumankekka kun menetelmiä riittää, eikä mistään omankäden kokemusta :P Suhteellisen helppohoitoista ja hyväksi havaittua menetelmää etsin, toki tilatehokasta ja edullista. Mistä tarvittavat osat, pumppu täältä http://www.akvaterra.fi/at004.html# vai biltemasta/bauhasussita/honkkarista ?? jostain näistä saa kuulemma yleisimmän alle kympin maksavan pumpun. putket ja liittimet eivät esim etolassa paljoa maksa onko oikea paikka?

Sitten vielä valaistuksesta ;D Kovasti olen kallistumassa esleihin ja loisteputkiin, natikka tuntuu vielä turhan tuhdilta ja sähköävievältä? Leditkin taitaa tulla turhan kalliiksi. En oikein ole päässyt vielä sisään valotieteeseen, kelvinit & lumenit ymmärtääkseni merkkaa väriä ja tehoa? waiko onko wattimäärä suoraan verrannollineen tehoon kuten ennen ajattelin?
Mistä siis parhaimmat eslit halvimmalla? tässä pari vaihtoehtoa joita olen katsellut: suomesta http://taskuraketti.com/index.php?sivunro=2&laji=26 saksasta http://www.head-nature.com/seite.html?id=EY6aH7jQ&wg=4065
Entäpä loisteputket, biltemasta jengi tuntuu paljon puhuvan, onko se nyt sitten järkevin mesta? Oisko putkivalaistus välttämätön kun on näin laaja viljelmä, vai leviääkö esli kuinka laajalle?

Tuulettimista ajastimista lämpömittareista ja heijastuskalvosta voisi olla apua, mutta ne saan kai itsekkin järkeiltyä. suositelkaa muuta hyötyllistä?

Elikä summa summarum, mikä hydro, mistä siihen pelit ja vehkeet, mikä valo ja mistä, ja viimeisenä ja tärkeimpänä, miltä vaikuttaa? eiköhän tällä saada ainakin anoppi hiljaseks ::)
:-* Rakkaudella, Jam-I
The love of evil is the root of all money

jahmi

Kun saan hommat etenemään voin tehdä päiväkirjaa ja pistää kivoja fotoja. Tässä vielä lista lajikkeista, kaikkia on ainakin pari kappaletta itämässä
baccatumit:
-Aij Cristal
-Champion
-Inca Red Drop
-Lemon Drop
annuumit:
-Bolivian Rainbow
-Tepin
-Birds Eye Baby
-Black Scorpion Tongue
chineset:
-Brown Large Habanero
-7 Pod
-Naga Morich
pubescensit:
-Turbo Pube
-Canario
lisäks jotain surprise mixiä.
toivon hyvää itämistä, kivivillat kosteena kunnon boksissa lekasoran päällä. lekasoran pohjalla hiukka vodaa houkuttelemassa juuria ;) tässä vaiheessa tuuletusaukot vissiin hyvä pitää kiinni että kosteus säilyy? ja lämmöt alle 30
The love of evil is the root of all money

Ryhis

Ruukut ja vesisäiliöt vanerista? Aika paljon saumaa&pintaa mikä saada vedeltä turvaan.

Onhan porukka tehnyt ebbejä vesivanerista, siinä se kyllä toimii. Mitä "epoksimaalia" ajattelit käyttää saadaksesi vedenkestävän pinnan?

Kannattaa laskea myös "arvo" mielenrauhalle, eli mitä maksaa itsetehdyt laatikot kontra mitä maksaa, ettei koko ajan mielessä pyöri olohuoneen lattialle valuneet ravinneliuokset.

Loisteputkilla on vähän huono kasvattaa, ellei niitä ole TOOOOODELLA paljon, eslejä saa jo suhteellisen tehokkaina e40 kantoihin. Natikka syö sähköäkin niin pirusti. Jos oikeasti haluaa kasvatushyllyn tms. niin itse hankkisin lundian hyllykön tai sitten IKEAn billyn, josta väkertäisin hyllyn ekaksi kaudeksi. Siitä saisi vähän referenssiä miten homma hyllyn kanssa toimii. Sinullakin tuota parveketilaa löytyy joten se kannattaa hyödyntää niin hyvin kuin mahdollista, mikään ei voita auringonvaloa.

Kelvinit meinaa valon sävyä, yleisesti käytetään >5000 kelvinin putkia, mitä isompi luku sen sinisempää valoa eli lähempänä auringon värisävyä.

Watit meinaa tehoa, enemmän on enemmän.

Bilteemasta saa toki halvalla. Mutta jos haluaa halvan ja hyvän, joutuu ostamaan kaksi tuotetta. Hyvänä esimerkkinä bilteeman pyyhkimensulat, jotka maksavat 5€ kpl. Niillä sulilla pyyhki näillä keleillä 2 päivää. Toiseen autooni hankin suoraan 40€ sulat ja ne pyyhkivät edelleen yhtä hyvin kuin asennuspäivänä, yli vuotta myöhemmin.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jahmi

Totta, halpa ja hyvä harvemmin kohtaa, mutta kultainen keskitie olisikin hakusessa. Niin valoissa kuin pumpuissa ja muussa tekniikassa jota en itse osaa/jaksa rakentaa.

Hyllyn kyllä ehdottomasti rakennan itse, kasvatus- ja vesisäiliötkin mielelläni jos vain keksin hyvän keinon. Savi alkoi todella lupaavasti kutkuttelemaan mieltäni ;D Olet kyllä oikeassa, vanerin suojaaminen ei ehkä ole paras ratkaisu, mutta en vielä sulje sitäkään pois. (Tosin tarkemmin ajateltuna pitäisin kyllä enemmän vaikka liimapuusta :D) Voisihan puun vuorata vaikka muovillakin, useallakin tapaa. Tai tosiaan tarpeeksi paksulla kerroksella epoksia, venelakkaa tms vedenkestävää? Tai puulaatikoiden sisään voisi myös muotoilla "sähköraudalla" styroxista haluamansa muotoiset säiliöt jotka saisi helposti epoksilla vedenkestäväksi, tästä olen kuullut hyviä tuloksia.
Olisi hauska kuulla onko joku keksinyt jotain muita ruukkuja tai vesisäiliöitä kuin erilaiset paljut, ämpärit, muovilaatikot ja vastaavat öljypohjaiset?

Niin olen vähän skeptinen itsekin loisteputkia kohtaan, mutta kovasti tuntuu olevan käytössä? Ainakin saisi jotain valoa hyllyn jokaisen tason koko leveydelle.. Valistakaa joku "putkiaivo" näistä lisää :P Vai kuinka isoon viljelmään vain yksi esim. 250w esli riittää? Ja vielä näistä kelvineistä kyselisin, kuinka tarkkoja chilit ovat eri kasvuvaiheissa spektristä? Tuo suurempi kelvin-luku ei käsittääkseni ole lähempänä auringon sävyä, vaan ilta-auringon? Aamulla on punertavampaa? Kannattaako chileille hankkia punaista, sinistä vai molempia? Ja olisiko parempi antaa eri kasvuvaiheissa vai samaan aikaan? Paljon tuntuu löytyvän myös usean heikomman eslin käyttöä, kumpiparempi yksi 250w vai 10 25w? Minkälainen valosysteemi on hinta-laatusuhteeltaan järkevin kasvatushyllyyn? Hintaluokka 50-100e.

Ja tosiaan suositteletteko kasvatushyllyyn yhtenäistä hydro-järjestelmää, jolloin yksi pumppu ja vesisäiliö riittäisi kaikille, vaiko esim eri hyllytasoille omat järjestelmät? Ja onko nyt tosiaan niin että hyvää pumppua ei saa esim. biltemasta halvalla? Millainen pumppu ylipäänsä kannattaa hankkia? Vesi/ilma vai molemmat? Vissiin vesipumppu riittää.
Tulisiko kalliiksi ja epäkäytännölliseksi laittaa hyllyyn kolme tasoa joissa olisi kaikissa eri hydrot; drippi, ebbi ja aero? Olisi hauska nähdä erot käytännössä ;D Kun en tosiaan osaa valita.. Noita passiivisia pystyy kuitenkin väsäilemään erillisinä ikkunalaudoille ym. kämppään. Mikäs sen valumapöytä/kallistus systeemin nimi olikaan ja toimiiko hyvin käytännössä? "Rännihydro"? Sillähän saisi hyllyltä aina alemmalle vedet valumaan ja lopulta pumpattua takas ylimpään :)

Toistelen tässä nyt jo kyllä vähän samoja kysymyksiä, mutta auttoi itseäni hahmottamaan astetta paremmin missä menen :D Valaiskaa aloittelijaa, tästä tämä opettavainen yhteis-elo alkaa!
Kunnioittaen ja jokaista tiedonmurustanne himoiten, Jam-i <3
The love of evil is the root of all money

Tinsa

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 27, 2010, 01:44:42 ap
Kannattaako chileille hankkia punaista, sinistä vai molempia?

LainausValon värilämpötila kertoo, onko valo kylmää (=sinivoitoista) vai lämmintä (=punavoittoista). Värilämpötila ilmaistaan Kelvinasteina (K). Auringon valon värilämpötila muuttuu päivän aikana aamun punertavasta (2000 K) keskipäivän sinertävään (12 000 - 18 000 K). Värilämpötila on tärkeä, sillä kasvit käyttävät hyödykseen vain osaa spektristä - periaatteessa energiaa ei kannata hukata niihin valon aallonpituuksiin, joita kasvi ei pysty hyödyntämään.

Kasvit yhteyttävät käyttämällä spektristä vain sinisiä ja punaisia aallonpituuksia. Kasvien lehtivihreä, eli klorofylli on vihreää siksi, että se heijastaa vain kasvin käyttämättättä jääneet aallonpituudet.

Spektri vaikuttaa niin kasvien kehittymiseen, niiden lehtien väriin kuin varren rakenteeseenkin. Esimerkiksi sininen valo on tärkeää ilmarakojen oikealle säätelylle. Sinisen valon puute ja suhteellisen korkea pitkäaaltoisen punaisen valon määrä aiheuttaa liiallista varren kasvua ja toisinaan lehtien kellastumista. Tällainen herkkyys voi vaihdella eri kasvilajien kesken.



Kasvit hyödyntävät kasvukaudella sinisen valon jonka aallonpituus on suunnilleen 450 - 490 nm ja kukinnan/hedelmän tuotannossa punaisen valon jonka aallonpituus on suunnilleen 630 - 760 nm.
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger
Vaikka on jo vuosia kasvatellut ja antanut tutuille amistiaisia

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 24, 2011, 21:02:53 ip
Kaupassa luulivat teeholistiksi kun ihmettelin ettei hyllyssä ollut 32:ta teesiivilää.

Kärsä Babar

Meiltä saa ainakin pumppuja:
www.chilitarvike.fi
Ota yhteyttä niin voimme myös miettiä saataisko kehitettyä sinulle mieluisa vesiviljely järjestelmä ja valaisu.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

calm

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 27, 2010, 01:44:42 ap
Niin olen vähän skeptinen itsekin loisteputkia kohtaan, mutta kovasti tuntuu olevan käytössä? Ainakin saisi jotain valoa hyllyn jokaisen tason koko leveydelle.. Valistakaa joku "putkiaivo" näistä lisää :P Vai kuinka isoon viljelmään vain yksi esim. 250w esli riittää? Ja vielä näistä kelvineistä kyselisin, kuinka tarkkoja chilit ovat eri kasvuvaiheissa spektristä? Tuo suurempi kelvin-luku ei käsittääkseni ole lähempänä auringon sävyä, vaan


Valaistusmuoto riippuu vähän siitä mitä kaikkea niillä meinaat saada aikaan. Taimikasvatus onnistuu hyvin pienempienkin loisteputkien kanssa, mutta jos tarkoitus on sisällä talvella / muualla kuin ikkunalla saada kunnolla satoakin, niin sitten pitää joka tapauksessa moninkertaistaa valaistus. Auringonvalo sinänsä on ~5800 K, matalalla olevan auringon ilmakehä suodattaa punaisemmaksi ja keskipäivän hajavalo sinisestä taivaasta taas on siellä kymmenissä tuhansissa kelvineissä. Kovin vakuuttavia tuloksia eriväristen loisteputkien alla saaduista eroista ei ole näkynyt - enemmän tulee eroja sinänsä samansävyisten eri valmistajien putkillakin...

LainausJa tosiaan suositteletteko kasvatushyllyyn yhtenäistä hydro-järjestelmää, jolloin yksi pumppu ja vesisäiliö riittäisi kaikille, vaiko esim eri hyllytasoille omat järjestelmät? Ja onko nyt tosiaan niin että hyvää pumppua ei saa esim. biltemasta halvalla? Millainen pumppu ylipäänsä kannattaa hankkia? Vesi/ilma vai molemmat? Vissiin vesipumppu riittää.


Yksi pumppu / järjestelmä on helpoin ja toimintavarmin ratkaisu. Jos yhdellä pumpulla meinaa hoitaa monta järjestelmää, niin menee hankalammaksi ja todennäköisesti kalliimmaksi kuin vain ostaa jokaiseen oma pumppu. Ebbit ja yksinkertaiset hydrolaatikot/ämpärit pyörivät hyvin halvimmalla muutaman watin uppopumpulla, dripfeedit ja aerot vaativat sitten kalliimpia painetta kestäviä/tuottavia pumppuja. Biltemasta ei oikein ole saanut sopivia. Muissa halpakaupoissa on kyllä näkynyt pieniä suihkulähdepumppuja välillä edullisestikin. Hintataso sinänsä on akvaarioliikkeestäkin ostettuna 15-20 e.

LainausTulisiko kalliiksi ja epäkäytännölliseksi laittaa hyllyyn kolme tasoa joissa olisi kaikissa eri hydrot; drippi, ebbi ja aero? Olisi hauska nähdä erot käytännössä ;D Kun en tosiaan osaa valita..


Ei kannata suunnitella kovin mittavia monen tason hyllyratkaisuita pitkäaikaiseksi kasvatuspaikaksi. Toimiihan se hyvin, kun kasvit ovat kahden sentin kokoisia, mutta sitten kun ne samat kasvit ovat vähän ajan päästä kahden metrin kokoisia, niin olet ongelmissa. ;)

Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: calm - maaliskuu 27, 2010, 10:19:37 apEi kannata suunnitella kovin mittavia monen tason hyllyratkaisuita pitkäaikaiseksi kasvatuspaikaksi. Toimiihan se hyvin, kun kasvit ovat kahden sentin kokoisia, mutta sitten kun ne samat kasvit ovat vähän ajan päästä kahden metrin kokoisia, niin olet ongelmissa. ;)


Tuo on kyllä erittäin havainnollinen vastaus.
Tämä kannattaisi sijoittaa pysyvästi saataville johonkin aloittelevan ebbinrakentajan/chilihyllystä haaveilevan raamattuun.

CyberDog

Mä unohtaisin kans noi monitasoiset hyllyt. Jos ihan tosissaan lähtisin rakentelemaan niin tekisin ehkä ebbit koska on helpoin saada toimimaan kasvun kannalta luotettavasti. Ei oo niin herkkä esim pH:n vaihteluille. Säiliöt on "helppo" tehdä ite. Fataliihan on vuorannut noita vanerilaatikoita epoxilla. Mun mielestä se on sisällä ehkä aavistuksen riskialtista touhua... ja muoviahan se epoxikin on... jos muovin haluu piiloon voihan siihen rakentaa kuoret vaikka mistä. Valaistukseen ehkä noita isompia eslejä. Vaikka Veepeen pitkänmallisilla heijastimilla missä on lamput päissä. Sopii kivasti ikkunan eteen. Sillä kasvattelee sitten talvellakin.

jahmi

Jeb, ebbi tuntuu parhaalta tässä vaiheessa. Kyllä kovasti hyllyn kyhääminen houkuttelee kun siihen saisi lamput kätevästi kiinni ja olisi puskat siinä niin nätisti kuin kanat orrella :D Kahden tason hyllykkö voisi toimia, olisi tilaa yli metrin korkeille kasveille. Eikö muka millään riitä? Kesäks sitten parvekkeelle avaraan luontoon :P

Valoiksi tuumailin nyt sitten kahta 125W "half spiral" esliä. 2700K ja 6400K --> http://taskuraketti.com/index.php?sivunro=2&laji=26 Heijastimet saksasta kun ystävällä ois tilausta muutenkin menossa. Vertailun vuoksi kaksi erilaista, molemmat halvempia kuin suomesta löytämäni --> "aluminium" http://www.head-nature.com/04174-47X42-HAMMER "mirrorfinish" http://www.head-nature.com/04176

Koitan saada ainakin ruukut tehtyä savesta. Jaksaako pumppu täyttää useamman ruukun, jos laitan jakajan vesiletkuun?
The love of evil is the root of all money

Larski

Mulla tuo hydroilu on vasta aivan alkutekijöissä, mutta sanompa kuitenki asiani. Eli siis. Ite ostin tuolta Akvaterrasta tuon ACO-9602-mallisen ilmapumpun ja se tuossa pörisyttää paria bubbleria. Astioina bubblereissa toimii työpaikalta mukaan tarttunu n.3l fetapönikkä ja taimille väsätyssä tuollanen Lidlin parin litran jäätelöpaketti. Lannotteina oon käyttäny lähinnä Puutarhan kesää. Systeemit on melkosen vaatimattomat mutta kuitenki yllättävän toimivat.

Ilmeisesti et tässä hakenu tuollasia pienen mittakaavan virityksiä jotenka tyydympä vaan kehumaan tuota Akvaterraa. Muista verkkokaupoista en toki oo kasvatusvehkeitä ikinä ostanukkaa mutta AT:lla oli kyllä melko asiallinen palvelu. Hinnat oli oikeen kohdallaan ja vielä jos sattuu Helsingissä päin asustelemaan niin nouto onnistuu vallan kivuttomasti. Pumppu on toiminu vallan täydellisesti ainaki nämä puoli vuotta ku se on mulla ollu käytössä.

Neutroni

Osta ennemmin 250 W natikka (tai monimetallilamppu, jos sisustukselliset seikat ovat määrääviä). Tai 150 W:n tuollaiset, jos tarvitset kaksi pienempää. Saat samalla sähköllä selvästi enemmän kaseville hyödyllistä valoa (erityisesti natikalla). Ne vaativat liitäntälaitteet, jotka eivät ole aivan ilmaisia, mutta säästävät kyllä itsensä sähkölaskuissa.

Ei tuo muovin karttaminen ole mikään fiksu veto. Elintarvikelaatuinen polyeteeni tai -propeenilaatikko on luotettavuudelta ja kemialliselta turvallisuudelta ylivoimainen epoksimaalilla (joka on ei-elintarvikelaatuista muovia) maalattuun vanerilaatikkoon verrattuna. Itse ostin Teollisuus-Etolasta vaaleanvihreitä Tellus-merkkisiä PP-laatikoita, mutta niiden soveltuvuudesta opiskelijabudjettiin en sitten tiedä. Mutta eipähän tarvitse miettiä, liukeneeko niistä jotain ja uskaltaako satoa syöttää lapsille (sikäli kun ne joskus alkavat tajuta chilin päälle).

CyberDog

No jos ruvetaan laskemaan lumen per watti niin sit kannattaa mennä melkeen t5 putkiin, mutta se ei enää sitten olekaan halpaa ostosta...

Kerros lisää noista PP laatikoista?

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - maaliskuu 29, 2010, 20:21:13 ip
No jos ruvetaan laskemaan lumen per watti niin sit kannattaa mennä melkeen t5 putkiin, mutta se ei enää sitten olekaan halpaa ostosta...


Ilmeisesti korkeapainenatriumlamput ovat kustannustehokkaimpia kasvilamppuja spektraalisista puutteistaan huolimatta, koska ne ovat vallitsevia ammattimaisessa maatalaoustuotannossa.

Järkevän värisista yleisistä valaisimista parhaita ovat HE-sarjan T5-loisteputket ja keraamiset monimetallilamput, jotka tuottavat parhaimmillaan aavistuken toista sataa lm/W hyvällä spektrillä. Kasvien valaisuun kannattaa kuitenkin käyttää loisteputkista HO-sarjan putkia, jotka ovat suuritehoisempia. Mutta eivät nuo tosiaan ole ilmaisia, jos investointikustannukset ovat rajoitettuja, kannattaa hankkia T8-loistevalaisimia romukaupoista tai kierrätyskeskuksista ja niihin hyvälaatuiset 800-sarjan loisteputket.


LainausKerros lisää noista PP laatikoista?


Tällaisia. Ne ovat valmistajan mukaan elintarvikelaatua. Ne ovat myös tukevia ja hyvällä kahvalla varustettuja. Ainoa huono puoli löytyy hintalapusta.

Toni.A

Eikös pöntöksi kävisi hyvin myös käymisastia, eivät ole hirveän kalliitakaan, on kannet ja pelit valmiina, sekä vetoisuutta heti 30 litraa. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

biblo

Käymisastiaan itse ajattelisin moisen tekeväni.


Joskus kyselin niin tosiaan noihinkaan ei kannata kuin yksi planttu per pönttö laittaa jos meinaa siinä isoksi kasvattaa.
"Grow food, not lawns"

miemsl

Lainaus käyttäjältä: Neutroni - maaliskuu 30, 2010, 09:26:16 ap
Ilmeisesti korkeapainenatriumlamput ovat kustannustehokkaimpia kasvilamppuja spektraalisista puutteistaan huolimatta, koska ne ovat vallitsevia ammattimaisessa maatalaoustuotannossa.


Se että korkeapainenatriumlamput on halpa ostaa/investoida ei kerro niiden hyvyydestä juuri mitään, enemmän se kertoo tämän maan epäsuorista maataloustukiaisista, jotka eivät varsinaisesti ole järjellisiä.

Ammattimaisen kasvihuoneviljelyn käyttämän sähkön verokohtelu on merkittävästi kevyempi verrattuna pienkuluttajan vastaavaan, eli investointitarve laitteisiin tulee merkittävämmäksi kuin valontuotannon tehokkuus tai juuri oikea spektri kasvien kasvulle (PAR - photosynthetically active radiation).

Jos PAR enempi rupeaa kiinnostamaan niin tuolla lontooksi lyhyt johdanto aiheesta;http://www.advancedaquarist.com/2009/7/aafeature2/view?searchterm=par

Tässä taas vertaillaan MH, T5 ja LED valaistuksen vaikuttavuutta; http://www.advancedaquarist.com/2010/2/aafeature2

Haulla tuolta löytyy asiantuntevia juttuja myös valaisin/heijastinrakenteista.

Ja ennen suurempia vastalauseita voin kertoa että koralleilla ja chileillä on kuitenkin hyvin samankaltainen fotosynteesimekanismi. Samoin valon sävy ja värintoiston luonnollisuus ovat ihan yhtä haluttuja ominaisuuksia niin riutta-akvaariossa kuin asumiseen integroidussa (taimi)kasvatuksessa.

CyberDog

Mä luulen että natikoita käytetään sen takia kun niitä on käytetty "aina" ja kohtalaisen halpoja hankkia ja niillä on helppo valaista iso alue ja suunnata se valo.

jahmi

maaliskuu 31, 2010, 00:25:51 ap #19 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2010, 00:59:52 ap käyttäjältä jahmi
No voi närhen munat kun koskaan en saa järkeiltyä aivojani asian ympärille oikein :D kahdessa 125w eslissä on spektrit kohallaan?(2700&6400), mutta vähemmän lumeneita per watti kuin natikassa tai monimetallissa? Kertokaas vielä idiootille että syökö 250w eslit saman määrän sähköä kuin 250w natikka tai monimetalli? Näiden tarvittavat liitäntälaitteet (muuntimet ko?) säästää sähkölaskuissa, verrattuna liitäntälaitteettomiin esleihin kö?? Jostain kummasta olen kuvitellut että esli ei vie yhtä paljon sähköä kuin vaikka natikka. Totta kai jos samalla sähkömäärällä saan enemmän lumeneita niin valitsen natikan. Ja vieläkin loisteputkia suositellaan, pärjääkö ne muka yli 200wattisille valoille? Kovin on pienen ja hölmön haastavaa löytää oikea ratkaisu tästä isosta ja kummasta maailmasta ;D Kaikilla taitaa olla vähän omat mielipiteet ja näkemykset oikeasta tässäkin asiassa.
Ois tosi näppärää saada kattava lista eri lampuista, josta näkis myös ominaisuuksia. Jotain tyyliin teho, sähkönkulutus, hintaluokka, lumenit per W, spektri ja vaikka läpäisyteho, valon leviävyys yms.. Vaikuttaisko järkevältä? Mielestäni vastaava kiteytys asiantuntemuksella varustettuna olisi paikallaan, kävisi vertailu kovin paljon helpommaksi.

  • ESL

  • Monimetalli

  • Korkeapainenatrium/Natikka

  • LED

  • Loisteputket (eri mallit? HO, HE, WTF, T5, T8?!?)



Alkaa olla hoppu jos on eslejäni parempi vaihtoehto, kun niille lähtee muuten kohta heijastimet tulemaan! Nyt kiireesti kaipaan apuanne, haluan sopivan setin suunnilleen 100e hintaluokasta. ILMAN että sähkölaskuni hipovat taivasta, onko tämä edes mahdollista ;D kuinkakohan paljon laskut nousee lampun seurauksena, onko tuntuvaa eroa?
The love of evil is the root of all money