heinäkuu 03, 2024, 06:35:15 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mistä masa harinaa?

Aloittaja Tepi, huhtikuu 18, 2010, 21:45:53 ip

« edellinen - seuraava »

Tepi

Eli mistä tätä saisi Suomesta? Vai saako lainkaan?
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

koshui

huhtikuu 18, 2010, 23:30:31 ip #1 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 19, 2010, 00:45:03 ap käyttäjältä koshui
Maissijauhoa saa kaupoista ainakin 'gluteeniton' hyllyosastolta. Älä osta Maizenaa joka siis on maissitärkkelystä ja pikkuisen eri asia.
Se, että tulee autenttista meksikolaista niin valkkaapa tästä mitä se masa harina sitten oikeesti on http://en.mimi.hu/gastronomy/masa_harina.html .
Mitäs meinasit tehdä, tortilloja?

edit: ei ne näköjään kelpaa noi tavalliset maissijauhot.
Lainaus käyttäjältä: http://www.keliakianuoret.fi/nuoret/ajankohtaista/tapahtuma-arkisto/makuja_meksikosta/
Maissitortillat eivät Mirjan mukaan onnistu mistä tahansa saatavilla olevasta maissijauhoista, joten niitä varten kannattaa etsiä eksoottisempien elintarvikkeiden liikkeistä esimerkiksi venetzuelalaista Pan-maissijauhoa, Maseca- tai Minsa-maissijauhoja. Nämä jauhot ovat nixtamalisoitua jauhoa, mikä on keitetty ja sen jälkeen kuivattu. Pan-maissijauhoa on esimerkiksi Tampereella saatavilla ainakin Hämeentiellä sijaitsevassa Al Niil -kaupassa.



arse

Itsekin kiinnostaisi tietää, olen koittanut nämä perus stokka,sokos,k-kauppa jne lisäksi Punnitse ja säästän, ruohonjuuren ja runsaudensarven. Kysellessä normivastaus on ollut että "Mitä ne on?".
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Tepi

Lainaus käyttäjältä: koshui - huhtikuu 18, 2010, 23:30:31 ip
Maissijauhoa saa kaupoista ainakin 'gluteeniton' hyllyosastolta. Älä osta Maizenaa joka siis on maissitärkkelystä ja pikkuisen eri asia.
Se, että tulee autenttista meksikolaista niin valkkaapa tästä mitä se masa harina sitten oikeesti on http://en.mimi.hu/gastronomy/masa_harina.html .
Mitäs meinasit tehdä, tortilloja?

edit: ei ne näköjään kelpaa noi tavalliset maissijauhot.
Lainaus käyttäjältä: http://www.keliakianuoret.fi/nuoret/ajankohtaista/tapahtuma-arkisto/makuja_meksikosta/
Maissitortillat eivät Mirjan mukaan onnistu mistä tahansa saatavilla olevasta maissijauhoista, joten niitä varten kannattaa etsiä eksoottisempien elintarvikkeiden liikkeistä esimerkiksi venetzuelalaista Pan-maissijauhoa, Maseca- tai Minsa-maissijauhoja. Nämä jauhot ovat nixtamalisoitua jauhoa, mikä on keitetty ja sen jälkeen kuivattu. Pan-maissijauhoa on esimerkiksi Tampereella saatavilla ainakin Hämeentiellä sijaitsevassa Al Niil -kaupassa.




Tortillojen tekoon niitä tosiaan tarvitsisin. Tuo kaupoissa myytävä maissijauho ei ole sitä "oikeaa" vaan sitä joka soveltuu hyvin vaikkapa polentan tekoon.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

koshui

huhtikuu 20, 2010, 00:26:05 ap #4 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 20, 2010, 01:18:42 ap käyttäjältä koshui
Itse olen vehnätortillojen ystävä, mutta olis mukava koittaa itse tehtyjä jos ne maistuisi oikeasti hyviltä eikä semmoisilta kaupan kumilätkiltä.

Tässäpä on kunnostautumisen paikka ja tehdä itse jauhot http://en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
Jyvät kuivataan auringossa (tai uunissa) jonka jälkeen ne keitetään joko kalkkivedessä (Ca(OH)2) tai miedossa lipeässä (savustustajat huom ;)).
Keittämisen jälkeen annetaan seistä yön yli liemessä, huuhdotaan kunnolla jonka jälkeen märkä maissi hienonnetaan ja annetaan kuivua jauhoksi.
Jos tuli liian karhiaa niin eikun hienontaen.

Tjooh, ehkä olis kuitenkin parempi ostaa valmista..
Kaupallisista tuotteista Maseca olisi se autenttinen tuotemerkki jolla on lähes monopoliasema Meksikossa ja Ameriikoissa.

Ja heti kun menee tuskailemaan niin löyty helpot ohjeet miten valmistaa http://mexicanfood.about.com/od/tortillasandbreads/ht/nixtamal.htm .

Muokataan nyt vielä kerran:
Valmistuksessa käytettävät aineet ovat syövyttäviä. Huuhtomista ei siis missään tapauksessa saa jättää väliin.

Tepi

Ei tuo valmistus mitenkään ihmeelliseltä vaikuttanut, kotoa lipeää tai oiekastaan NaOH:a löytyisikin...enää pitäisi löytää raakaa maissia. käyköhän tähän paukkumaissi eli pop corn? Tuskin.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Julli-

Heh, popparimaissi tuskin kelpaa. Eikös tuon pitänyt olla vielä sitä tärkkelyspitoisempaa maissia eikä tuota samaa maissia mitä purnukoista löytyy kaupassa. Siis eri lajike/tyyppi kyseessä. Ilmoita ihmeessä jos jostain löydät, nuo vehnälätyt ei kuitenkaan sama asia ole. Täysjyvätortillat on sentään vähän maukkaampia ja vähemmän kumisia.

koshui

Olettaisin kyllä, että popparimaissijyvät kelpaa. Ne on kuivattuja maissinjyviä.
Mistäs löysit referenssiä siihen, että olisi joku erityinen lajike ? Maseca ilmoittaa: "100% selected corn", mutta ei kerro lajiketta/lajikkeita.

Valmistus ei tosiaan kovin hankalalta vaikuta. Jos incatädit tuhansia vuosia sitten siinä onnistui niin eihän se voi epäonnistua ;)
Jonkun sivun mukaan masa harinan maku tulee tuosta valmistuksessa käytettävästä kalkista joten lipeällä ei sitten taida tulla ihan saman makuusta.

Julli-

huhtikuu 20, 2010, 21:26:53 ip #8 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 20, 2010, 21:37:30 ip käyttäjältä shibari
Tuo tärkkelyspitoisempi maissi jäi mieleen maanmainion Alton Brownin Good Eats ohjelmasta. Kaivelen linkin jahka kerkeän.

Muoks: Linkki videoon http://www.youtube.com/watch?v=JFn3GKVLHnM

riha

Minä oon ostanu masa harinaa Helsingistä jostain niistä Hämeentien itämaisista kaupoista. Ehkä Maharaja tai sitten Taj Mehal. Kilon pussissa myivät.

Maissitortilloista en kummemmin sitten tykänny joten ei oo tullu sittemmin ostettua, en muista mitä maksoi. Mutta siitä sai siis hyvin tehtyä niitä maissitortilloja jotka painettiin pressillä lätyn muotoon ja paistettiin sitten.

koshui

Lainaus käyttäjältä: shibari - huhtikuu 20, 2010, 21:26:53 ip
Tuo tärkkelyspitoisempi maissi jäi mieleen maanmainion Alton Brownin Good Eats ohjelmasta. Kaivelen linkin jahka kerkeän.

Muoks: Linkki videoon http://www.youtube.com/watch?v=JFn3GKVLHnM


Aivan loistava jakso/video. Olisinpa tuon nähnyt niin ei olis tarvinnut googletella jutskia.
Tuosta tosiaan selviää, ettei tavallinen 'sweet corn' ole sitä mitä halutaan käyttää. Tärkkelyspitoisempi viittaus oli asteekkien käyttämään maissiin.
Se mitä halutaan käyttää on field tai flint cornia. Suomeksi varmaan sanottaisin villimaissi ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Flint_corn :
"Popcorn  (Zea mays everta, "corn turned inside out") is considered a variant of this type. It has a hard, slightly translucent kernel.[8]  It also is the preferred type of corn for making hominy, a staple food in the Americas since pre-Columbian times."

Popparimaissia siis kaupasta ja jos asteekki makua haluaa niin puulipeällä ja nykyaikaisempaa makua hakeva käyttää kalkkia.

koshui

Tällainen pussukka tarttui mukaan Stokkalla asioidessa  .
Kyljessä lukee, että kelpaa tortillojen tekoon ja samalla firmalla on myös polenta jauhoja myynnissä.

Julli-

Ajattelin hemmotella itseäni ja ostin tortillaprässin reissun päältä, vähän oli lentokentän turvatarkastuksessa ihmetteleviä ilmeitä kun laukku läpivalaistiin, mutta ongelmitta laskivat koneeseen. Masa harina jäi ostamatta rajoitetun laukkutilan takia, josko kokeilisi ensin millaiset letut vehnästä tulee, ja kokeilisi sitten tuota koshui:n postaamaa pussukkaa.
Löytyi tuolta. Oli jos jonkin sortin herkkuja, mole-tahnoja, kuivia chilejä ja hiton hyviä salsoja.

Miksaa

Jaetaas nyt tännekin DIY-ohje tortillaprässin tekoon. Itsellä on tuollainen tehtynä...
Omatekoinen tortillaprässi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

Cocktus

Ja tästä hyvä vehnätortilla ohje. Tuli meinaan hemmetin hyviä kun tuota reseptiä kokeilin!

http://www.food.com/recipe/flour-tortilla-recipe-204109

Roope

http://chanfles.com/comida/nixtamal/index.html

Aika karua tuo 59 dollarisenttiä samaa kamaa suomessa ei saa kuin erikoisliikkeistä ja maksaa noin 50€ kilo.

cuski

toukokuu 25, 2011, 16:26:42 ip #16 Viimeisin muokkaus: toukokuu 25, 2011, 17:56:02 ip käyttäjältä cuski
Onko kellään kokemusta tästä http://www.empresas-polar.com/pro_a17.php vrt "virallinen" meksikolainen masa harina?
Nopeiden hakujen jälkeen pitäisi toimia ja tuolla http://www.lintulaakso.net/kallionbasaari/puoti.php?puoti=tajmehal käydessäni henkilökunta sanoi että tämä on se mitä meksikolaiset ostavat. Oli kyllä jees palvelua vaikka hieman kesti että saatiin yhteisymmärrys mitä haen :D

cuski

edittiä

Autossa istuessani pitäen tylsää keksin ehkä helpoimman tavan prässätä lätyt eli tarvitaan http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/66190109  <-- tuo yksinään ja massaa päälle jo riittäisi :) mutta lisätään (mahdolliset saranat, poikittaisvahvikkeet, sopivat prikat joilla säätää paksuuden ja esim tällaset http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=161797873 siinäpä se.
Ei ehkä kestä hellasäröä mutta toiminee, bonuksena mahdollisimman helppo säilytys ja monikäyttöisyys. Helppo ottaa mukaan toimii tavis leikkuulautana ja puristimia voi käyttää muutenkin (taas hellasärö, ei ehkä kannata käyttää puristimia ihan kaikkein sotkuisimpiin hommiin :D liimaiset/likaiset voivat aiheuttaa sanomista)
Kuhan jäisi aikaa kokeilla ja vaikka tehdä for dummies ohjeet, oon vaan niin huono selittämään mitä tarkoitan.

mulkku

Vehnäjauhoista voi tehdä voi tehdä tortillan, mutta ei tacoja. Paistetusta ja täytetystä vehnätortillasta tulee burrito. Maukkaimmat tortillat on sinisestä maissista. Jos ei ymmärrä oikean maissitortillan päälle niin ei varmasti ole saanut oikeaa tuotetta. Tuoksu on huumaavan rikas ja tuo veden kielelle.

M@sa

Itse olen vuosikausia etsinyt masa harinaa suomesta, enkä ole löytänyt. Olen myös kirjoitellut ainakin poppamieheen ja kokkiman.com:iin ja ehdottanut valikoimiin, mutta huonolla menestyksellä. Olen pitemmän aikaa aatellut EU:sta tilata ja nyt sain aikaiseksi ja tilasin MexGrocerilta (http://www.mexgrocer.co.uk/) 4 kg masecan masa harinaa ja muutaman pussin maissin kuoria (corn husks) tamaleita varten. Viikon kesti toimitus ja tuli postiin, joten ei kuriiri ollut päiväsaikaan koputtelemassa ovea turhaan. Parcelforce oli kuriiri, jolla lähti Englannista liikkeelle.

Parin viikon päästä olis tarkoitus pitää texmex-bileet ja pitääpä kokeilla noita :)

tiikeri1

syyskuu 02, 2011, 08:57:19 ap #19 Viimeisin muokkaus: syyskuu 02, 2011, 09:03:02 ap käyttäjältä tiikeri1
Oon itse hakenut ohi kulkiessa haaparannasta, en muista olico cooppi vai maxi, jommasta kummasta löytyy. P.A.N. Corn flour Harina Pan

Vaikuttaisi ainakin olevan oikeaa ainetta. Tosin, pirun hankala käsitellä kun taikina ei meinaa pysyä kasassa ollenkaan vaan murenee, tiedä sitten kuuluuko sen sellaista ollakin.