tammikuu 24, 2025, 21:31:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sisäkasvari

Aloittaja ottulo, huhtikuu 25, 2010, 04:06:11 ap

« edellinen - seuraava »

ottulo

Enpä tällaisesta muista lukeneeni, ainakaan tällä foorumilla.

Tässä jokunen päivä sitten tuli mieleen, että voisi olla mielenkiintoista rakentaa sitten joskus omaa kämppää pykätessä yksi huone, joka olisi alusta asti omistettu kasveille. Tarkoituksena olisi pitää chilejä ja mahdollisia muita kasveja ympärivuotisesti tuossa huoneessa, ja sitten kesällä viedä erilliseen isompaan kasvariin tai pihalle. Erona kasvihuoneeseen olisi ainakin nämä:
1. rakennettu kiinni asuinrakennukseen eli käynti "sisäkautta"
2. ympärivuotisessa käytössä, vaatii hyvän eristyksen + lämmityksen

Omia ideoita toteutukseen ovat ainakin kylpyhuone-tyyppinen vesieristetty laattalattia + seinä (rakennuksen puoleinen), vahvat rakenteet ja pienehköt ikkunat, jotka kestävät lumen painon talvella (mahdollisesti tarpeeksi jyrkkä katto, ettei lumi keräänny?) ja tietysti vähintään lattialämmitys ja tupla/triplalasit kattoon ja seinustoille. Lattialämmitys tullee samassa rakennuksen lämmityksen kanssa, sillä olen suunnitellut kiertovesisysteemiä + "kamiinaa", joten putken voisi kierrättää helposti myös tuon kasvarin kautta. Tietysti sinne laittaisin vielä oman säätimen, jotta saa kesällä vaikka kokonaan katkaistua veden kierron tuossa osassa.

Eniten huolestuttaa katon ja seinien eristys. Mahtaakohan lämpöä karata liiaksi, jos suurin osa seinistä ja koko katto on lasia? Seinissähän voisi olla ensimmäinen ~metri normaalia, ja vasta siitä ylöspäin lasia, niin ei lumi pakkautuisi ihan heti lasia vasten. Kasvarin lattiapinta-alaksi tulisi ehkä 7,5 - 12m² ja korkeudeksi ehkä 2,5m. Yksi seinä olisi siis asuinrakennuksen seinää, jossa ovi asuintiloihin. Lisäksi yhdellä ulkoseinällä olisi ovi pihalle. Katossa olevista ikkunoista osa toimisi myös tuuletusikkunoina.

Haluaisin kuulla, mitä mieltä muut ovat tämän tyyppisestä "talvipuutarhasta". Miten eristyksen saisi kuntoon, mitkä materiaalit sopivat kestävän katon ja seinien rakenteisiin, tarvitseeko tehokkaampaa lämmitystä talvisin yms? Todennäköisimmin rakennus sijaitsisi Etelä-Suomessa, noilla päin on kovimpina talvina laskenut -30°C asti, useimmiten keskimäärin -20°C kylmimpään aikaan vuodesta. Kasvari olisi tietysti eteläseinustalla valon maksimoimiseksi. Itse asuinrakennuksen rakennan enimmäkseen puusta, joten kasvarin osa seinästä pitää varmaankin eristää kasvarin puolelta.

Chilivaari

Erinomaisen suositeltava rakennuskohde. Itsekin jo mainitsit nimen talvipuutarha, myös viherhuoneita rakennetaan. Jo 1700-luvulla Suomessakin rakennettiin kartanoihin ja pappiloihin Orangerie nimisiä laitoksia, kasvihuoneen esiasteita. Ne olivat rakennuksen eteläseinustalla, yksi seinä ja osa katosta lasia. Nimi tuli siitä, että niissä kasvatettiin appelsiinipuita.

Tällaisten tilojen lämpötila pidettiin talvella aika matalana, ehkä vain 10°, mikä piti hyvin aratkin kasvit hengissä pimeän ajan. Aurinkoisina päivinä lämpö sitten nousi tuntuvasti. Jos talvilämpötilaa nostaa kovin korkealle, joutuu huolehtimaan myös runsaasta valosta. Kylmät yöt ja viileys pilvisinä päivinä taitavat sopia hyvin kasvien luonnolliseen elämään. Ihmisasukas vain vaatii tasalämpöä.

bluesman

 Olen tässä funtsaillut ja jopa rouvakin on ehdotellut moista lisäystä talon yhteyteen jottei tarvitse ajella mökille ja pitämään erillistä rakennusta talvella lämpimänä. Rakennehan ei nykymateriaaleilla ole ongelma vaan talven pimeys. Mikäli pysyttelee sitruuna-appelsiini-viiniköynnös-laakeripuulinjalla ei lisävaloja juurikaan tarvita. Chilit tarvitsevat hyvin kasvaakseen knnon valaistusta ja natikka omakotialueella = troubles. Ellei sitten aloittele kautta myöhään. Mutta silloin viherhuone on turha.
Viime vuoden puutarhamessuilla oli valmiita paketteja en vaan muista firman nimeä. Yksilöllisesti lienee kuitenkin parasta rakentaa.
Paha juttu kun taas rupesi harmaat solut toimimaan kun vanha idea pomppas keskustelussa esiin. Varmasti eläkepäiviä ajatellen mitä kätevin ratkaisu.

CyberDog

Täräyttää kattoon vaan yhden 1000W rikkiplasmalampun niin ei tarvii valosta huolehtia :)

TurboPuberteth

En usko, ett' lasiseinä/katto niinkään sitä lämpöä hukkaa kunhan tosiaan valitset kunnolliset rakenteet ja lasit.. Nykyään tuntuu olevan trendinä ihan omakotitaloissa asuinhuoneissa, että rakennetaan lasista kaikki mahdollinen seinäpinta-ala. Kunnolliset 3k lasit, niin ei lämpö karkaa "harakoille"..

ottulo

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 25, 2010, 07:37:39 ap
Chilit tarvitsevat hyvin kasvaakseen knnon valaistusta ja natikka omakotialueella = troubles. Ellei sitten aloittele kautta myöhään. Mutta silloin viherhuone on turha.


Tästä tuskin tulee ongelmaa, pari mielessä olevaa tonttipaikkaa on muutaman sadan metrin päässä lähimmistä muista rakennuksista. :D
Natikka tms tuleekin varmasti hankittua tuonne. Katsotaan nyt kuinka paljon minkäkinlaisia kasveja tulee kasvamaan, voihan sitä yrittää pitää jonkun nurkan vähän pimeämpänä jos on tarvis.

Ajattelin tässä aloittaa suunnittelun ajoissa, kun tuskin lähimpään viiteen vuoteen tulee tehtyä mitään tuon eteen... ::)

pete79

itse olen miettinyt samaa sillä erotuksella että omassani olisi vähintään eteläseinä ja katto täysin lasiset sekä huoneen joka nurkassa loimottamassa 600w natikka pitämässä lämmöt sekä valaisemassa huoneen pimeään aikaan. lattia todellakin tuollainen vesieristetty, mutta siihen päälle 30-50cm multaa johon kasvit suoraan istutetaan ja tietenkin muutama pieni puu. esim mandariinia jne... johonkin nurkkaan pieni hiekkaranta ja muutaman neliön lampi johon pieni suihkulähde. riippumatto tämän "rannan" edustalle ja aurinkolasit päähän.... tarttee vaan vielä noin 30k rahaa...

ottulo

Lainaus käyttäjältä: pete79 - huhtikuu 28, 2010, 06:25:13 ap
itse olen miettinyt samaa sillä erotuksella että omassani olisi vähintään eteläseinä ja katto täysin lasiset sekä huoneen joka nurkassa loimottamassa 600w natikka pitämässä lämmöt sekä valaisemassa huoneen pimeään aikaan. lattia todellakin tuollainen vesieristetty, mutta siihen päälle 30-50cm multaa johon kasvit suoraan istutetaan ja tietenkin muutama pieni puu. esim mandariinia jne... johonkin nurkkaan pieni hiekkaranta ja muutaman neliön lampi johon pieni suihkulähde. riippumatto tämän "rannan" edustalle ja aurinkolasit päähän.... tarttee vaan vielä noin 30k rahaa...


Sisäkeidas! Loistoidea. ;D

Mutta käykö siinä niin, että ainakin isompien (puiden) juuret yrittävät lattian kulmista yms rakenteiden läpi?

linker

Eurajoella, Vuojoen kartanon alueella, on entisöity kartanon vanha Orangeria.
Tämä ei varsinaisesti sisäkasvariasiaan liity, mutta käytyäni tutustumassa
940 000 euroa haukanneen entisöintityön tulokseen, piti laittaa linkit tänne.

Juttua paikasta:
http://www.vuojoki.fi/tmp_vuojoen_kartano_site_1.asp?lang=1&sua=2&s=223&q=lkf9f1d%2Bfh4d01h74
Ja pohjapiirros:
http://www.vuojoki.fi/viewLibDocument.asp?lang=1&sua=2&id=152


Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: linker - huhtikuu 28, 2010, 09:25:37 ap... kartanon vanha Orangeria.
Tämä ei varsinaisesti sisäkasvariasiaan liity,...


Eikös tuo nyt ole mitä ihanteellisin sisäkasvihuone.
Lokeroitu, väliseinillä eritetty rakenne mahdollistaa eri lämpötilasta pitävien kasvien viljelyn. Jossakin niistä voisi olla myös ihmistä miellyttävä ilmasto.
Liiallinen kosteushan pitää saada jotenkin pois. Korkea rakenne auttanee siinä. Massiiviset kiviset väliseinät ja peräseinä tasaavat lämpöä. Ennen näissä oli vielä tulisijakin. Sopisi tuo takkahuoneeksi edelleen.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 28, 2010, 12:51:33 ip
Eikös tuo nyt ole mitä ihanteellisin sisäkasvihuone.


Joo, tuo olisi aivan täydellinen harrastusviljelijän unelma, jos ei yksi pieni varsinaiseen kasvatukseen liittymätön yksityiskohta torpedoisi projektia totaalisen toteutuskelvottomaksi.

shp

Kannattaa sitten laittaa niihin ikkunoihin rulla"verhot", jostain sopivasta materiaalista. Saa yöksi lisää eristystä, eikä natikan loimotuskaan paista ulos =)
Rakentaa vaikka automaattisen systeemin, joka nostaa verhot aamulla ja laskee iltapäivällä/illalla
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

keto

Mulla on talon kyljessä tämmöinen vajaan 20 neliön teräspalkkirunkoinen viherhuone jossa on lämpölasit ja lattialämmitys sekä infrapunalämppäri hetkellistä käyttöä varten. Ensi talven ajattelin pitää täällä peruslämpöjä päällä talvettaen samalla chilit, kausivaihtelusta tykkäävät orkideat, sitruspuut ja mahdollisesti muita satunnaisia rehuja. Pistän sitten kokemuksia tänne.

Luulisi toimivan sen perusteella, mitä olen vastaavista systeemeistä muualta lukenut. Nuo lämpölasitkin vaan taitavat tätä nykyä maksaa ns. maltaita...
CAVOK

Murderado

Tervehdys chilifoorumilaiset!

Talon kylkeen rakennettu kasvihuone vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta idealta. Ympärivuotisessa käytössä sellaisen käyttökustannukset vain kohoavat melko korkealle. Koska asiasta ei näyttänyt vielä olevan tarkempaa keskustelua, niin heitänpä ilmoille hieman tietoutta, jolla voi laskeskella oman/tulevan kasvihuoneen energiankulutusta.

Kaikilla rakenteillahan on U-arvo, eli lämmönläpäisykerroin. Mitä pienempi kerroin on, sitä paremmin kyseinen rakenne eristää. U-arvot ilmoitetaan usein pelkkänä numerona, mutta oikeaoppisesti sen yksikkö on W / K * m^2, eli Wattia jaettuna Kelvin-asteilla kerrottuna neliömetreillä. U-arvon avulla siis voidaan laskea hyvin yksinkertaisesti, kuinka paljon energiaa rakenteen läpi kulloinkin siirtyy. Käytännössä laskukaava on hyvin yksinkertainen: energiankulutus = rakenteen U-arvo * rakenteen pinta-ala * sisä- ja ulkoilman välinen lämpötilaero.

Aloitusviestin kasvihuoneen energiankulutusta voidaan siis arvioida seuraavasti:
- lasketaan lasiseinien pinta-ala: seinien yhteenlaskettu pituus * korkeus = (7,5m + 12m + 7,5m) * 1,5m = 40,5m^2
- lasketaan katon pinta-ala: leveys * pituus = 7,5m * 12m = 90m^2
- oletetaan, että katossa ja seinissä käytetyt lasit ovat U-arvoltaan samanlaisia, jolloin niiden pinta-alat voidaan laskea yhteen: 90m^2 + 40,5m^2 = 130,5m^2
- oletetaan, että kaikki lasit ovat A-energialuokkaa (eli nykyiset rakennusstandardit täyttäviä, mutta eivät vielä kaikkein kalliimpia, kuitenkin huomattavasti parempia kuin vielä 10 vuotta sitten), joiden U-arvo on tasan 1
- jos vielä lopuksi oletetaan, että sisälämpötila on vaikkapa 10 astetta ja ulkolämpötila -10 astetta (eli lämpötilaero 20 astetta), saadaan energiankulutus: (U-arvo) 1 W/K*m^2 * (pinta-ala) 130,5m^2 * (lämpötilaero) 20 K = 2610 W

Kyseisellä kulutuksella laskettuna kuukaudessa kuluu energiaa: 2,610 kW * 24 h * 30 (päivää) = 1879,2 kWh. Käytännössä esim. suorasähköllä (lämmityspuhallin, terrassilämmittimet, sähköinen lattialämmitys yms.) lämmitykseen kuluu nykyhinnoilla noin 188 euroa kuukaudessa. Tämä on tietysti karkea arvio, jossa ei ole vielä huomioitu lainkaan seinien alaosien (lasin alapuolella oleva metrin korkuinen osa) kulutusta eikä katon kaltevuutta (joka kasvattaa kulutusta) yms. Lisäksi todelliset lämpötilaerot ovat todennäköisesti huomattavasti suuremmat kuin tuo edellä oletettu. Tokihan valaistuksesta tuleva lämpö menee hyötykäyttöön, jolloin riittävällä määrällä valaisimia erillistä lämmitystä ei välttämättä aina tarvita, mutta esimerkiksi viime talven kaltaisen pakkasjakson aikana ei varmaan tarvitse laittaa ylähuulen lisäksi juurikaan mitään muuta leivän päälle. 400-500 euroa kuukaudessa kasvihuoneen ylläpitoon voi olla perusharrastelijalle hieman liikaa.  :)

Tulihan hieman ylipitkä ja sitäkin tylsempi neitsytviesti chilifoorumilla, mutta toivottavasti tästä tiedosta on edes jollekin hieman apua. :)

Ryhis

No kerrankin saatiin kovaa faktaa ja numerot sellaisessa muodossa, että tämmöinen lyhyen matikan ihminen ymmärtää! Kiitoksia laskelmista, nyt jokaisella on taas hivenen lisää perspektiiviä maailmankatsomukseen.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

mohla

Lainaus käyttäjältä: Murderado - syyskuu 01, 2010, 19:17:39 ip
Tulihan hieman ylipitkä ja sitäkin tylsempi neitsytviesti chilifoorumilla, mutta toivottavasti tästä tiedosta on edes jollekin hieman apua. :)


Sarjassamme uljaita aloitusviestejä! Täysi vastakohta aloittelijoiden yleisille monesti käsitellyille ja haulla nopeasti löytyville kysymys -viesteille. =)

Hienot ja ymmärrettävät laskelmat, joita tarvii heitellä ilmoille, kun tuttu haaveilee talon yhteyteen juuri tuollaisesta kasvihuoneesta. =) Tervetuloa vaan harrastuksen pariin!

ottulo

syyskuu 01, 2010, 23:48:04 ip #17 Viimeisin muokkaus: syyskuu 01, 2010, 23:51:30 ip käyttäjältä Noseless
Lainaus käyttäjältä: Murderado - syyskuu 01, 2010, 19:17:39 ip
Tulihan hieman ylipitkä ja sitäkin tylsempi neitsytviesti chilifoorumilla, mutta toivottavasti tästä tiedosta on edes jollekin hieman apua. :)


Ei ollut mitenkään tylsä, vaan pikemminkin erittäin kiinnostava ja hyödyllinen! Iso kiitos tästä!

Ihmettelin hetken noita mittoja joita käytit laskuissasi, kun vaikuttivat kovin suurilta omiin muistikuviin verrattuna, ja niinhän ne olikin. 7,5 ja 12 olivat siis esimerkkejä lattiapinta-alaksi, jolloin seinien pituudet olisivat 2,5-4m * 3m. Taitaa aika rajusti laskea lämmönkulutus. :)

Käyttäen laskukaavaasi näillä arvoilla saan kulutukseksi 405 W eli 291,6 kWh kuukaudessa, tai 12m² alalla 540 W eli 388,8 kWh/kk.

Pitäydyn edelleen suunnitelmassani myöskin sen takia, että tarkoitus on lämmittää koko rakennus (muk. luk. asuinhuoneisto yms.) puulla, jota saan omasta (vanhempien, toistaiseksi) metsästä mielin määrin. Varsinaiset kulut syntyvät siis lähinnä työstä + työkaluista, joita puun hankintaan tulisi käytettyä.

Murderado

Lainaus käyttäjältä: Noseless - syyskuu 01, 2010, 23:48:04 ip
Ihmettelin hetken noita mittoja joita käytit laskuissasi, kun vaikuttivat kovin suurilta omiin muistikuviin verrattuna, ja niinhän ne olikin. 7,5 ja 12 olivat siis esimerkkejä lattiapinta-alaksi, jolloin seinien pituudet olisivat 2,5-4m * 3m. Taitaa aika rajusti laskea lämmönkulutus. :)


Ohhoh, hieman on meikäläisellä vielä sisälukutaidossa parannettavaa.  :)
Ajattelinkin tuossa noita laskuja tehdessäni, että aika reilun kokoinen kasvari sulla on suunnitteilla, jos 90 neliöinen tulee.

Noilla oikeilla mitoilla energiankulutus on varsin kohtuullinen, ja etenkin puulla lämmitettäessä kustannukset jäävät käytännössä minimaalisiksi. Toki tietysti jonkinlainen peruslämpöä ylläpitävä systeemi sinne kasvariin kannattaa (/pitää) rakentaa, koska kovalla pakkasella lämpötila voi laskea hyvinkin nopeasti silloin, kun puu ei pala takassa (esim. yöllä tai työaikana).

Rince

syyskuu 02, 2010, 09:46:18 ap #19 Viimeisin muokkaus: syyskuu 02, 2010, 09:49:10 ap käyttäjältä Rince
Lisäksi pitää vielä huomioida, että koska yksi seinä on yhteinen asuinrakennuksen kanssa, kasvari lämpiää osittain asuintilojen hukkalämmöllä.

EDIT: hmm, jos yhteistä seinää on 3m = 4,5 m^2, seinän U-arvo 0,25 ja asuintilojen lämpötila 23 astetta, on lämmön siirtyminen 0,25*4,5*13 = 14,6 W. Ehkä tuon voi jättää huomiotta  ;D