Ensimmäinen "aloittelija"-ketjuni

Aloittaja Legoinsinööri, toukokuu 15, 2010, 00:08:27 ap

« edellinen - seuraava »

Legoinsinööri

Elikkäs ekaa kertaa olen kokeilemassa chilien kasvatusta. Aikaisempaa viherpeukalointia en ole harrastanut. Aloitin tyylikkäästi mutulla kasvattamisen ja kun taimituksen oli jotakuinkin saanut tehtyä olikin jo aika lukaista näiltä foorumeilta mitä kaikkea teinkään jo väärin ;)

Aloituslajikkeiksi otin tosiaan Caribbean Red Habaa, Orange Habaa sekä Naga Morichia eli tulisella linjalla. Pienen opiskelun jälkeen ymmärsin potentiaalin makunsa puolesta rikkaammissa lajikkeissa.



Suurimpana ongelmana tänään tuli vastaan vasta ensimmäiset oikeat lehdet omaavien taimien liiallinen auringonotto. Aamulla kasvit parvekkeelle ottamaan arskaa ja vienoa tuulta, kotiin tullessa kasvit sisään, mutta ikävä kyllä ennakoimattoman kova paiste oli ilmeisesti aiheuttanut tuhojaan. Lehdet ovat useammassa taimessa alkaneet kellertämään lehden kärjestä alkaen. Oletan että ovat auringossa palaneet kun noin nopeasti meni. Pengoin foorumin aloittelijaosastoa läpeensä, mutta en ainakaan vielä törmännyt tietoon siitä, miten vakavaa auringon korventamat lehdet on? Tippuuko ne seuraavaksi kasvista vai jatkavatko kasvuaan hieman kärsineenä?

Myös tuolta Miksan "Chilin puutosoireet"-ketjusta katselin kuvausta vastaavaa tapausta, mutta en usko tässä vaiheessa ravinteiden vielä niin vaikuttavan (taimet olleet nyt uudessa mullassa n. 2 viikkoa) Huomasin toisaalta että samainen ketju olisi varmasti tehokkaampi jos oireille saataisiin vielä kuvitus viereen selventämään asiaa.

Toisena kysymyksenä voisin tähän samaan laittaa että mihin multaan/turpeeseen kannattaa taimet ylipäänsä istuttaa? Tästäkin löysin tiedonpätkän että kukkimisen aikaan esim. Kekkilän syysturve on hyvä, mutta toimiiko sen myös hyvänä alustana vuoden ympäri? Itsehän menin kasvit laittamaan good 'ol Mustaan multaan myöhemmin taas lukien siitä täältä.

Yritän huomenna ottaa kuvaa noista taimista jos se asiaa selventäisi.

psyphish

En nyt mitään ihmepelastusta voi tarjota, mutta sumuta kasvit vedellä ja anna olla varjossa. Luultavasti virkoavat, omille kasveille on vähän valovahinkoja tullut, mutta ovat siitä aina selvinneet viileässä varjossa oleilulla ja kostealla ilmalla.

Itse idätän siement "Chilivaarin kelluvalla idätyslautalla" ja siirrän itäneet siement taimi- ja kylvömultaan. Tuntuvat nuo kasvavan ties minkälaisissa maaperissä nimittäin laitoin pari viimeisintä siementä ihan tavalliseen kukkamultaan ja ihan elinvoimaisilta vaikuttavat. Varmaan tärkeintä olisi saada kasveille ilmava multaseos. Jotkut sekottavat eri maalajeja, turve tuntuu aika monella olevan se suurin osa sekoitusta.

Legoinsinööri

Sumutinkin illalla ja noi näyttääkin jo huomattavasti paremmalta jo yön ajan levänneenä. Pientä kellerrystä ja muutaman lehden lievästi rullalle vetäytymisen lisäksi ei ihmeempää enää. Tulee vaan hätäiltyä varmastikin liikaa kun ei ikinä tiedä mitä odottaa ja potuttaa pahasti jos tulee "se oli siinä"-tilanne kun kaikki taimet on suht samassa junassa tuolla ulkona.

Olin saanut käsityksen että musta multa vaan tunnetaan about kirosanana täällä ravinteidensa takia :P Nyt on muutenkin hyvä aika kysästä näistä kun multa loppui äskettäin niin voi paremmin suunnitella mitä seuraavaksi hankkii. Kaikkia vesihärpäkkeitä yritän hieman välttää kun sattuu olemaan kaksi kissaa (jotka muuten vastuussa kahden taimen syömisestä jo :() sekä 9½ kk lapsi joka myös päästessään enemmän pyörimään vetää kyllä kaiken tieltään lattialle.

Goottivompatti

Mä kasvatin omani jossakin kaktus/kylvömullassa ensin (ja/tai ilmavassa kylvöseoksessa), ja sitten siirsin ne multaan, jossa oli jonkin verran kaktusmultaa, ja osittain jotain kestomultaa. Sen jälkeen ovat saaneet puutarhamultaa :D
Ensimmäisen vuoden puutarhuopiskelija, ensimmäistä vuotta chilien kasvatusta kokeilemassa.

Legoinsinööri

Minkä kokoiselta kasvilta on edes odotettavissa hedelmiä? Mulla on muutama chinense ja annuumi jotka idätin vasta toukokuussa joten paljon eivät ole vielä ehtineet kasvamaan.

Tarkoitus olikin vetää tämä ensimmäinen vuosi näin myöhäisstarttina ja sitä kautta saada kokemusta ensi kaudelle sekä mahdollisesti valmiita kasveja jos nuo sinne asti elossa onnistun pitämään.

Eli tosiaan minkä kokoisen kasvin voi odottaa kukkia ja tuottavan satoa vaikka sadon koko jäisi vaikka siihen yhteen podiin? Sekin pieni määrä jättäisi jotain mitä kaipuulla muistella sinne ensin vuoteen asti :P

Hydrosora

Kysymykseesi on erittäin vaikea vastata, koska kasvin koko ja hedelmien tuotanto riippuu tsiljoonasta eri tekijästä mutta...
Periaatteessa joku 30-40 senttinen varpukin tekee sen yhden podin, jos tuuri käy.

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: Hydrosora - heinäkuu 04, 2010, 18:29:33 ip
Kysymykseesi on erittäin vaikea vastata, koska kasvin koko ja hedelmien tuotanto riippuu tsiljoonasta eri tekijästä mutta...
Periaatteessa joku 30-40 senttinen varpukin tekee sen yhden podin, jos tuuri käy.


Olihan täällä jossain ketjussa kuva "hullusta chilistä", olikohan joku 10-15cm varpu muutaman lehden kera joka oli kasvattanut itsensä kokoisen podin  ;D

Mutta tuollaiset taitavat olla aika harvinaisia, osa chililajikkeista ei edes kasva kovin suureksi mutta niissä poditkin ovat sitten pieniä. Paljon lajikkeesta kiinni minkäkokoisena voi satoa odottaa ja ilmeisesti monella lajilla ensimmäinen/ensimmäiset podit ovat pieniä ja seuraavat sitten "normaalikokoa", ainakin jos antaa niiden ensimmäistenkin nuppujen kasvaa podeiksi asti.

Legoinsinööri

Tarkennetaan että,

Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - toukokuu 15, 2010, 00:08:27 apCaribbean Red Habaa, Orange Habaa sekä Naga Morichia


+ Yellow short tabasco

Tosiaan mitään odotuksia ei ole ja täysin hypoteettisiä vastauksia odotankin, että jos kaikki tähdet sattuu oikeille paikoilleen niin mikä on se piste kun tulee 1% mahdollisuus satoon?

MikaK

Itselläni ainekin short yellow tabasco hyvin pienessä ruukussa kasvoi ripeästi, teki nopeasti kukkia ja nyt olen jonkin aikaa kerännyt siitä satoa. Idätys tosin oli tammikuussa ja iti kahdessa viikossa. Saksilla olen pitänyt kasvin pienenä. Uskoisin toukokuussa idätyn SYT:n ehtivän satoamaan. Viime vuonna sain lemon dropin pistokkaan kesäkuun alussa ja kasvi teki syys-lokakuussa n. 30 podia satoa. Taitaa olla auringon valossa kivasti energiaa.