lokakuu 06, 2024, 06:22:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Räyhäkkäästi kyökissä.

Aloittaja Ryhis, kesäkuu 04, 2010, 21:34:26 ip

« edellinen - seuraava »

TunturiTiger

Jopa siinä määrin, että unohdin eilen illalla kokata. ::)

Jahvetti

Tuli sitten testattua Räyhäkkään tulinen possurulla, tosin vähän sovellettuna.

Mozzarellan tilalla käytin sekä täytteessä että kuorrutuksessa emmental-mozzarellaraastetta.
Chilien osaltakin vähän oikaisin, ja käytin Jamaican style-habanerokastiketta. Lisäksi Jannelta saadun ohjeen mukaan sekoitettua Magic Dust-jauhetta ja omaa chiliseosjauhetta viime kaudelta, jonka sisällöstä en voi kertoa, koska annuumit on pahoja...

Hyvää tuli, kiitos Räyhis!
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

Ryhis

^ Varmasti toimii. Hyvä, että reseptistä oli apua.  :)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

LupeKani

Tänään lähti itsellä huomista grillailua varten paisti maustumaan. Chilitahnaa ja chilisavujauhetta tuoreiden tilalle ja fetaa hieman vielä "tahnan" joukkoon. Aika herkkua oli tahna itsessäänkin, joten eiköhän tosta hyvä vielä saada aikaan. Kiitoksia ohjeesta, kaikkea pitää kokeilla näemmäs :)

ragor

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 04, 2011, 17:34:49 ip

Otetaan;
3 litraa kiehuvaa vettä
750g fariinisokeria
2 kg sokeria
2 dl siirappia
4 lohkottua sitruunaa (tai 3/4 dl sitruunamehua)
Kourallinen kuivattuja viinirypäleitä
Superhiivaa
3 litraa haaleaa/kylmää vettä

Keitetään kaikki sekaisin ja kaadetaan passeliin (=litratilavuudeltaan tarpeeksi isoon) saaviin, itse ostin kymppilitran kannellisen ämpärin. Päälle kylmää vettä 3l. Annetaan seistä tunnin verran, jottei ole liian kuumaa. Hämmennetään turbohiiva sekaan ja nostetaan pytty viikoksi kylppäriin pulputtamaan.



No pitihän tuota kokeilla ja täytyy sanoa että on parasta simaa mitä olen nauttinut!! Tokko tuota enään vapuksi riittääkään, kun en enempää tehnyt  ;D

Janne

Pikkuisen mun kokemuksia lampaanpaistin valmistuksesta. Ohjeet pätevät aika hyvin tuollaiseen reippaasti alle vuoden vanhaan kotimaiseen karitsaan, Uuden Seelannin pakastepaistit olen aina kuutioinut ja valmistanut intialaishenkisiksi curryiksi joten en osaa varmaksi sanoa miten toimisivat niiden kanssa.

Paistoajat ja -lämmöt ovat vain minun näkemykseni, eivätkä taatusti ainoat oikeat mutta näillä ohjeilla olen saanut TODELLA mureaksi paistin, lihassyyt irtoavat toisistaan varsin helposti. Lapa, eli etujalka on vähälihaisempi ja kypsyy 20-30 minuuttia nopeammin kuin paisti, eli takajalka. Näissä mureissa, nuorista lampaista silpaistuissa lihoissa on se hyvä puoli että ei haittaa yhtään vaikka jäisi vähän enemmänkin roseeksi ja toisaalta eivät helposti sitkistykään vaikka olisivat hieman liian kauankin uunissa. Usein ohjeissa kehotetaan ottamaan paistopinta tosi kuumassa uunissa ja sitten laskemaan lämpöä esim. 120 asteeseen ja varmasti tuokin metodi toimii.

Lapa paistopussissa:

- lampaan lapa
- pari porkkanaa
- pari sipulia
- valkosipulin kynsiä vaikkapa 10, kokonaisina
- palsternakka
- pala purjoa
- muutama laakerinlehti
- mustapippuria
- vapaavalintaista yrttiä teelusikallinen kuivattuna tai enemmän tuoreena, perinteiset rosmariini, timjami ja minttu toimivat, myös persilja sopii erinomaisesti. Rosmariinia vähän varovaisemmin, kokonainen oksa sellaisenaan on aika hyvä, ei kannata hienontaa sekaan.
- suolaa 2-3 teelusikallista, saa olla kukkuraisia
- desi-pari kuivaa valkoviiniä, ehdottomasti sellaista joka maistuu omassa suussa hyvältä sellaisenaankin. Voi laittaa myös punkkua mutta valkkari sopii etenkin jos haluaa raikastaa lampaanrasvan makua. (vaikkei nuoressa karitsassa voimakas maku olekaan)

juurekset ja sipulit pilkotaan isoiksi paloiksi, esim. porkkana saa olla vaikkapa 4 osassa. Mausteet ja suola hierotaan lihaan, ainekset heitetään paistopussiin, pussi kiinni ja pieni reikä yläreunaan. Koko komeus uunipellille ja 170 -asteiseen uuniin. Viimeistään tunnin ja 40 minuutin kuluttua on valmista, erittäin pehmeätä ja silti MEHUKASTA. Voi ottaa myös aiemmin pois, mikäli haluaa punaisempaa. Ja annetaan tämänkin levähtää pöydällä vartin verran ennen leikkaamista.


Sitruunainen paisti:

Pääsiäisenä testattu, oikein raikas paisti:

- lampaan paisti
- kokonainen valkosipuli silputtuna
- 3 sitruunaa viipaloituna
- 2 sitruunan mehu
- rosmariinia
- muutama laakerinlehti
- 3 tl suolaa
- aika reilusti mustapippuria
- 1tl rouhittua korianterinsiementä
- 0.5tl kuivattua timjamia tai pari oksaa tuoretta

Tykötarpeet sekoitetaan keskenään ja hierotaan paistin pintaan, jätetään jääkaappiin marinoitumaan 1-2 vuorokaudeksi. Käännellään ja sekoitellaan välillä.
Mä paistoin tätä 170 -asteisessa uunissa muistaakseni 2 tuntia ja vartin, olisi ollut tämäkin valmista jo aiemmin eli 1.5h - 2h välillä voi ottaa uunista pois, taatusti mureata aikaskaalan molemmissa päissä mutta punaisuusaste toki vaihtelee.

Ohjeet muuten ovat kokonaiselle, luulliselle paistille. Luuttomat vaativat vähemmän paistoa, ovathan ne muutenkin toki pienempiä. Tosin laskisin niiden kohdalla lämpötilaa n.20 astetta ja paistaisin kutakuinkin saman ajan.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Jahvetti

Tohon Jannen ohjeen "lapa paistopussissa" kylkeen sopisi mielestäni kastike, jonka tein menneenä pääsiäisenä. Siis jos käytetään punkkua.

Ainekset:
-Reilu puoli pulloa punkkua (joka itsellä jäi marinoinnista yli)
-Lampaanpaistin paistoliemi (n.5 dl, ehkä vähän enemmänkin)
-1 keltasipuli
-1 valkosipuli
-2 rkl voita
-chiliä oman maun mukaan
-3 laakerinlehteä
-2 tl suolaa
-töräys tummaa siirappia
-n. 0,5 dl tummaa balsamicoa
-10 kokonaista maustepippuria
-5 kokonaista mustapippuria
-3 tl kuivattua rosmariinia + muita yrttejä oman mieltymyksen mukaan
-2 dl ruokakermaa
-(vehnäjauhoa/maizenaa)

Kattilassa sulatetaan voi, jossa kuullotetaan suurieleisesti pilkotut sipulit.
Lisätään paistoliemi+punkku ja odotellaan kiehumista. Kaikki muut voikin sit roiskaista sekaan, ruokakermaa ja suurustetta lukuunottamatta.

Anna kiehua reilusti, välillä hämmäytellen, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut liesituulettimen kautta naapurin kiusaksi. Sikäli kun muistit kiireiltäs sen laittaa päälle.

Painele soossi siivilän läpi toiseen kattilaan, heitä mäski kompostiin ja lisää kattilaan ruokakerma. Tässä vaiheessa on hyvä maistella tuotostaan, ja tarvittaessa lisätä suolaa tai esmes chiliä. ;)

Jos on tarvetta suurustaa, niin tiedät kyllä mitä teet. Minä olisin lisännyt sen kerman joukkoon...(siis suurusteen)

Kiitoksia Räyhäkäs kyökin lainasta, siivoon jälkeni jos räyhäkkäästi niin vaadit. ;D

#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

Peedrox

Lainaus käyttäjältä: Jahvetti - huhtikuu 28, 2011, 21:46:57 ip

Kiitoksia Räyhäkäs kyökin lainasta, siivoon jälkeni jos räyhäkkäästi niin vaadit. ;D




Toivottavasti Räyhis on suvaitsevainen, kiitos kuitenkin maistuvan oloisesta reseptistä. :)

Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Tänään piti taas säveltää.

Rainbow raakapaisto tms. patonkeja
Puoli litraa pikamajoneesia (kts. aikaisemmat sivut) maustettuna nagalla.
Rainbow katkarapuja ja Rainbow savusimpukoita öljyssä.

Paista patongit, viipaloi, lusikoi chilimajoa ja täytteet päälle. Ei niin hätäiset voivat ostaa jotain vihreää yrttiä vielä koristukseksi.

Aikaa, rahaa ja vaivaa ei pala juuri ollenkaan, mutta ex-tempore vieraat ovat taatusti tyytyväisiä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Chilimajoa jäi eiliseltä ja kun kerran jääkaapissa oli pekonia ynnä kananmunia niin oli loogista yhdistää kaikki kolme ruisleivän päälle!

Tosin tänään tein hienosteluversioita paistetuista kananmunista, eli uppomunia.

Korkealaitaiseen paistinpannuun laitetaan tarpeeksi vettä, tässä tapauksessa ehkä puolitoista litraa. Sekaan kaadetaan 3 rkl punaviinietikkaa. Vesi kuumennetaan liki kiehuvaksi. Tämä on pirun tärkeää, jos vesi kuohuu ja ryöppyää liikaa, kananmunat hajoavat tuhannen *skaksi. Liian kylmässä vedessä valkuainen ei hyydy tyydyttävästi.

Mutta kokeilemalla oppii, itse väännän sähköhellan kutoselle ja kun vesi alkaa "väreilemään" pinnasta, höyryn noustessa, tiputan neloselle.

Stansseista (pyöreät metallivanteet) on isosti hyötyä tässäkin kokkaamisessa, suosittelen lämpimästi stanssisarjan hankkimista jos mahdollista. Kokkailupuodeissa maksavat varmaankin alta kympin.



Stanssit asetellaan pannulle veteen ja jokaisen keskelle kaadetaan varovaisesti kananmuna.

Jos stansseja ei ole, toinen näppärä kikka on rikkoa kananmuna märkään kastikekauhaan (sellaiseen 2dl vetoiseen), laskea kauha pystysuorassa hitaasti kuumaan veteen ja antaa veden mennä kananmunan alle, sitten kauha kiepautetaan alta pois. Kaikenlainen ylimääräinen liikuttelu saa valkuaisen karkaamaan, joten hellästi!

Harjoitus tekee mestarin, onneksi kananmunat eivät ole kalliita. Itsekin jouduin treenaamaan tätä useamman kerran!

Uppomunia keitellään, edelleen varovaisesti, noin viitisen minuuttia. Itse pallottelen lämpöä, välillä täysillä, välillä pois päältä. Munia voi varovaisesti tökkiä sormella jotta saa tietoa keltuaisen hyytymisestä. Täysin kypsä keltuainen on periaatteessa "tyylivirhe", uppomunan pitäisi aina olla valuva. Mutta kukin makunsa mukaan!

Munat on kätevintä nostaa kauhalla tai kauhalla ja kauhanmallisella spagettiottimella, tuolla pastakauhalla vesi pääsee karkaamaan ja munat voi nostella suoraan leivän päälle. Yksi vaihtoehto on nostaa munat puhtaalle liinalle tai ritilälle (mutta menee hieman monimutkaiseksi).

Vasemmalla kädellä paistoin pekonit ja ladoin ne Vaasan jälkiuuniviipaleiden päälle, niiden päälle chilimajoa joiden päälle uppomuna jonka päälle viipaloitua habaneroa.



https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Kanki

MEIN GOTT kun tuli hyvää pizzaa tämän ketjun ohjeilla! Tomaattikastikkeet ja pohjataikinat väsäsin ohjeiden mukaan ja paistoin vielä lätyt pizzakiven päällä pallogrillissä. Täytteet sävelsin omasta päästä, mutta ne onkin näköjään pizzassa vähän niinku sivuosassa. Kanki kiittää!
Hyvä hyvä, huusivat lapset ja taputtivat suuria karvaisia käsiään.

Chili-Rothe

Uppomunien osalta on parikin juttua mitä olen kokeillut ja todennut toimiviksi:

1. Kuuma etikalla maustettu vesi kuten yllä, mutta hämmennetään vesi pyörteeksi ja siihen keskelle se varovasti rikottu muna sitten esim kauhasta. Pyörre pitää sen munan kasassa siihen asti että se hyytyy tarpeeksi (ei leviä enää).

2. "Kelmu"-metodi, eli laitetaan juomalasiin "kelmutasku", Elmu-kelmusta, riittävän iso että voi solmia sen myöhemmin kiinni, eli siis "arkki" kelmua jonka keskusta on siellä lasin pohjalla kiinni ja reunat jää yli. Siihen taskuun siihen rikotaan se muna, sitten varovasti solmitaan siitä reunojen yli jäävästä kelmusta se semmoiseksi paketiksi että se on tiivis ja ei ole ilmaa mukana. Sen kun pistää kiehuvaan veteen ni muna kypsyy kuin uppomunaksi, mutta ei ole hajoamisen vaaraa. Luulisin että nää vois helpoiten prepata jos pitäis tehdä isompi setti nopeesti - paketit valmiiksi ja sit samaan aikaan kattilaan. Voi jättää sisältä juoksevaksi jopa, saa silti ne sieltä kattilasta ylös ehjänä ja sit vaan terävällä veitsellä se paketti varovasti auki.

Kelmu kestää yllättäen kiehuvan veden ihan ok.

Tepi

Tuon kelmujutskan pitäisi kyllä toimia. Olen tehnyt vastaavalla idealla joskus pastanyyttejä...kiehuvassa vedessä kelmussa kypsennettynä.
http://paahtaja.vuodatus.net/blog/2322925/slowfoodia-ja-pakkasen-pitoa-taytetyt-pastarullat/
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Ryhis

Kiitos tärpeistä! En ole tullut ajatelleeksikaan kelmua!

Joskus tuli tehtyä pestotäytteisiä lohirullia. Hiisi kun ei muista ihan tarkkaan. Olin ravintola Teatterissa aikoinaan harkkarina ja siellä ne olivat kuuminta shittiä. Kelmu kesti höyryuunissa helposti 120'C, himassa joutuu kikkailemaan vesihauteen kanssa.

Yritän palauttaa tuon lohirullan ohjeen kaaliini, joku voisi piruuttaan vaikka kokeilla sitä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Oli pakko perustaa ruokablogi. Eihän tältä foorumilta löydy mitään, sitäpaitsi sähköpostikommenttien perusteella suurin osa lukijoista ei ole foorumin käyttäjiä.

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Toki resepteistä tulee kopiot edelleen tänne. Itse asiassa, resepteistä menee kopiot blogin puolelle.  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Toni.A

Onnea uudelle Blogille, seurataan mitä safkoja viännetään!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

PP

Asiaa! Tuosta tulee vakioluettavaa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - toukokuu 17, 2011, 20:46:30 ip
Oli pakko perustaa ruokablogi. Eihän tältä foorumilta löydy mitään, sitäpaitsi sähköpostikommenttien perusteella suurin osa lukijoista ei ole foorumin käyttäjiä.

Siinä on asialliset päätelmät.

Ja eron näkee kun vilkaisee blogia. Todella hyvä päätös.

Ryhis

Jäin kaipaamaan "tägejä", vai miksikö noita avainsanaperustaisia pikalinkkejä pitäisi kutsua? Foorumi on täynnä tarinaa, mutta yritäppäs löytää "se vuosi sitten räyhiksen tekemä jäätelökastikeresepti - mitäköhän siinä oli  ööö". Haku-toiminto on niin kovin kankea, varsinkin jos olet ulkopuolinen.

Lisäksi tuonne blogiin saa faktat faktoina, tässäkin ketjussa on varmaan offtopikkia ja kaikenlaista jauhantaa enemmän kuin reseptejä, mikä ei myöskään palvele foorumin ulkopuolisia lukijoita.

Kopsin näitä reseptejä hissukseen tuonne blogimaailmaan. Näyttää hoopolta kun perustamispäivänä on tippunut jo seitsemän reseptiä!  ;D
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa