heinäkuu 16, 2024, 13:11:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Räyhäkkäästi kyökissä.

Aloittaja Ryhis, kesäkuu 04, 2010, 21:34:26 ip

« edellinen - seuraava »

Ryhis

^ Paistit kokonaisina on eri asia, nyt puhuttiin paistilihasta tehdystä pihvistä.



Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - marraskuu 29, 2011, 14:46:29 ip
Mä sain jo paskahalvauksen, notta Räyhäsetä on alentunut johonkin koipireisipihveihin! ;D


"Nyt se on mennyt sekaisin, iik!"  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jakob

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - marraskuu 29, 2011, 14:46:29 ip
Pitää vaan aina varmistaa, varsinkin Kariniemen kohdalla, ettei se ole mitään kevyesti suolattua...


On muuten niin kusetusta kun vaan voi olla. Miksei kukaan puutu tollasiin vedätyksiin? Jos on kevyesti suolattu niin siinä on sillon vähintään se 99% sitä itseään. Ei 85%  >:(

Lihamestari

Voihan sen paistin täräyttää vaikka siihen 200 asteeseen ja näin se tulee pikkaen nopeammin!
Lopputulos ei vaan ole hirveän hyvä!

Hieman huonosti olin tuon viestini muotoillut, lähinnä tarkoitin kuutioita ja suikaleita tuossa tuntitolkulla hauduttamisessa!
Maalaisjärkikin sanoo jo, että jos isoa lihaklönttiä kypsennetään matalassa lämmössä, menee siihe aikaa!
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Ryhis

Tästä safkasta en jaksanut napata kuvaa. Luotan lukijoiden mielukuvitukseen, kuvitelkaa kattila jossa on sulaa juustoa.

No niin, homma hanskassa.

Fondue on jostain syystä sellaista "kekkerisafkaa", eli sitä syödään isommalla köörillä. Henkilökohtaisesti olen niin ahne, etten voi sietää toisia ihmisiä ruokakupillani. Vaimon kanssa ollaan tätä syöty ihan kahdestaankin.

Fondue mielletään helposti välineurheiluksi, moni saattaa luulla, ettei fondueta (tai fonduebileitä) voi olla ilman asiaankuuluvaa fonduepataa spriilämmittimineen ja erikoisine hummerihaarukkaa muistuttavine tikkuineen. Nyt kukin voi syvällä sydämessään miettiä, vaatiiko juuston sulattaminen ja siihen leipäpalan dippaaminen oikeasti jonkun erikoiskiulun ja erikoishaarukan?

No ei varmasti.

Fondue syntyy helposti, otetaan pari kolmea eri juustoa, pullo pari valkoviiniä ja muutama valkosipulinkynsi. Jos olet näitä valkosipulivammaisia tai vampyyri, ole ystävällinen ja syö saarioisen mummonlihapullia. Fondueeseen kuuluu valkosipuli - oleellisesti. Toinen oleellinen ainesosa on Kirschwasser / Kirsch väkevä, kirkas, voimakkaan kirsikkainen viina joka esimerkiksi sivistysmaa Sveitsissä on kermaviiliin rinnastettava ruoka-aine jota saa joka puljusta. Sarvikuonojen Maassa, Junttisuomessa, Kirschiä ei saa kuin Alkosta, pienissä pulloissa ja riistohintaan. Jätin sen pois, sattuneesta syystä.

Eli:

4 valkosipulinkynttä
~ 100 g Comte-juustoa
~ 100 g Gruyereä
~ 200 g Raclettea
~ 200 g emmentalia
~ 2,5dl valkoviiniä
~ 40 g voita

Hienonna valkosipulit, kuutioi juustot.

Nakkaa voi kattilaan, sulata. Freesaile valkosipulia tovi. Lisää valkoviini, kiehauta. Pidä lämpö asteikon keskivaiheilla, ryhdy nyt sulattamaan juustokuutioita pienissä erissä jatkuvasti sekoittaen. Tässä menee tovi, hyvinkin varttitunti. Varo ettei fondue pala pohjaan. Kun juusto on sulanut ja konsistenssi kutakuinkin tasainen, on fondue valmis. Itse rouhaisen vähän mustapippuria vielä sekaan.

Sitten vain patonkia tms. kuutioiksi joita dipataan fondueeseen!

Jos kattilan alle ei ole mahdollista sijoittaa lämpökynttilää tms. niin kattilaa joutuu välillä lämmittämään. C'est la vie!

Oikotie onneen löytyy President-tuotemerkin pikafondyystä. Joka on itseasiassa aika hyvä tuote ja hinnaltaan hyvinkin kilpailukykyinen!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jaolsten

Epätietoinen Ylöjärveltä kysyy:
Voiko kirsikkaviinan sijaan lorottaa vähän kirsikkavinegaria? Olen epätoivoisesti yrittänyt löytää sille jotain käyttöä, aika erkoisia salaatteja tullut kehiteltyä johon tuo sopisi ;D
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Aji Inferno

Niin, mahtaisiko jokin toinen viinas ajaa kirsikkaveden roolin? Akvaviitit esim.? Entä mitähän nagajauhe mahtaisi tuolle tehdä... Epäortodoksista, toki, mutta kokeiluhan on yksi kokkauksen iloista. Hmm. Ehkä pitää joskus testata.

Ryhis

Kirschin maku on aika omintakeinen. Ei niin kirsikkainen, pikemminkin pistävä. Kirsikkaviinietikka todennäköisesti maistuu samalla tavalla kirsikalle kuin erilaiset kirsikkaliköörit.


Aji Inferno;
Nagajauhetta puoleen kiloon sulaa juustoa? Taktinen ydinase?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Horna

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - marraskuu 17, 2011, 21:48:29 ip
Pitää napata duunista tikku mukaan, missä on mun väsäämä pikaopas lihamestariksi, oikein kuvien kera! ;)
Siitä voisin laittaa sen sisäpaistiosion, niin ensikerralla onnistuu sisäpaististakin, ilman useiden tuntien hauduttamista... ;D


Opasta odotellessa ;) Kelpaisi tännekin
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

Lihamestari

Lainaus käyttäjältä: Horna - joulukuu 13, 2011, 10:21:44 ap
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - marraskuu 17, 2011, 21:48:29 ip
Pitää napata duunista tikku mukaan, missä on mun väsäämä pikaopas lihamestariksi, oikein kuvien kera! ;)
Siitä voisin laittaa sen sisäpaistiosion, niin ensikerralla onnistuu sisäpaististakin, ilman useiden tuntien hauduttamista... ;D


Opasta odotellessa ;) Kelpaisi tännekin
Täytyy yrittää muistaa napata toi mukaa, mut mun pää on ku kunnon emmental, täynnä isoja reikiä! :D

Lisähuomautuksena picanhan ystäville, uuden juhlintaan voi varustautua kerrankin kunnon lihalla! ;D
Eli picanhaa on saatavilla joulun jälkeen...
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Whili

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - joulukuu 13, 2011, 12:12:55 ip
Lisähuomautuksena picanhan ystäville, uuden juhlintaan voi varustautua kerrankin kunnon lihalla! ;D
Eli picanhaa on saatavilla joulun jälkeen...

Onko kotimaista vai Brasilialaista lehmänpyllyä ??

Lihamestari

Veikkaisin että Chile tai Australia...
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Jahvetti

Tarvinnee välipäivinä poiketa hakemaan.
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

Ryhis

Eikä taaskaan kuvaa....

Nopea ja hyvä lisäke, ei mitään ylimääräistä kikkailua. Kaveriksi paistoin sisäpaistista "jerkymaustettuja" pihvejä.

Jotkut jopa santsasivat, aterian jälkeen ihmiset esittivät seisten suosiotaan.

(ei pidä paikkaansa, pelkkää egotrippailua)


Tarvitaan;

1 Uunivuoka
Vajaa kilo n. golfpallon kokoisia punajuuria
Vajaa kilo karkeaa merisuolaa
Öljyä ja ripaus mustapippuria
n.500 g hyvää vuohenjuustoa

Levitä karkeaa merisuolaa uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
Pese punajuuret huolellisesti, nappaa veitsellä kannat yms. pois. Asettele punajuuret uunivuokaan.
Pirskottele öljyä ja mustapippuria punajuurten päälle ja tyrkkää uunivuoka uuniin.
Paista ~200'C asteessa 1½  tuntia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.

Ota punajuuret pois uunista ja anna jäähtyä tovi, lohko punajuuret toiseen vuokaan ja riivi sormin vuohenjuusto niskaan. Hulauta oliiviöljyä vielä päälle ja rouhaise mustapippuria hivenen. Tähän sopii myös hunaja ja tuore basilika, mutta kun niitä ei just nyt ollut hollilla.

Sit vaan!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Horna

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - marraskuu 05, 2011, 11:18:53 ap
Mötorheadia mukaileva otsikko vie kätevästi huomion siitä faktasta, että annoksesta ei ole kuvaa. Nälkä, humala ja kiire aiheuttivat sen, ettei digipokkaria ryhdytty tonkimaan hämyluolasta. Safka on todellinen ex tempore-pläjäys, nyt jo hyväksi kaveriksi muodostunut Setä haahuili kaupunginosamme kapeilla kujilla, kädessään sekakäyttäjältä ostettu, varastettu sisäpaisti. Koppasin Sedän mukaani oluelle ja tuopin äärellä aloitin tietoiskuni.


Haha, näitä meidän taloudessa kutsutaan sekä yöruuaksi sekä mysteeriruoaksi.. tapahtuu öisin eikä seuraavana päivänä ole oikein aavistustakaan mitä se sisältää.. :D Pitäisi varmaan joku sanelukone olla mihin höngin sitten 'tollain sopivasti tätä porkkanaa ja vähän vähemmän tätä inkivääriä'.. Huoh, ei tuokaan taida toimia..
Mutta kiitos räyhis näistä resepteistä, olen löytänyt jo monta mitä on pakko päästä kokeilemaan.. Joskus yöllä :D
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

Ryhis

Pidetään juusto sisällä ja ylenpalttinen rasva jossain muualla.

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Wanha klassikko.

Tarvitaan;

700g jauhelihaa
10 valkosipulinkynttä
2 isosipulia
reilu kourallinen raastettua porkkanaa
2 dl paseerattua tomaattia
1 pikkupurkki tomaattipyrettä
Mustapippuria
Suolaa, sokeria
Hyvää juustoraastetta.

Vajaa paketti lasagnelevyjä

7-9 dl maitoa
~80g voita
~desi vehnäjauhoja

Ensin veivataan jauhelikastike, eli bolognese eli "bolo".

Heivaa paseerattu tomsku kattilaan, vähän lämpöä alle.
Hienonna valkosipuli ja sipuli, freesaa pannulla voinokareessa ja lisää porkkanaraaste. Viimeiseksi lisää tomaattipyree. Kääntele ja nakkaa paseeratun tomaatin joukkoon. Voit huuhtaista pannun punkkupullon pohjilla, jos käden ulottuvilla..

Seuraavaksi ruskista jauheliha parissa eri erässä ja lisää kattilaan. Kiehauta ylös varovaisesti, mausta pippurilla, oreganolla, basilikalla. Tarkista suola ja sokeri/happamuus. Siirrä syrjään jäähylle.

Sitten tehdään valkokastike, eli bechamel.

Sulata voi kattilassa ja lämmitä maito mikrossa. Lisää vehnäjauhot voihin ja alenna lämpöä tuntuvasti. Turvota jauhot, mutta älä vahingossakaan ruskista niitä! Turvottele rauhassa viitisen minuuttia tai puolikkaan Koff-tölkin verran. Nosta lämpöä ja lisää maito pienissä erissä. Sinun pitäisi saada aikaan sellaista valkoista, vähän lettutaikinasta paksumpaa, valkoista kastiketta. Varo, ettet polta soosia pohjaan!

Jos kastikkeesta tulee liian paksua, ohenna sitä maidolla. Jos liian ohutta, vatkaa pieneen maitomäärään vehniksiä ja lisää tämä kastikkeeseen sekoittaen. Mausta valkokastike suolalla ja jauhetulla muskotilla.

Voitele uunivuoka, levitä pohjalle kerros boloa, tasaa se vaikka yhdellä lasagnelevyllä ja asettele levyt tasaisesti massan päälle. Levitä toinen kerros boloa ja sen päälle vähän valkokastiketta, tasaa taas yhdellä levyllä ja asettele levyt tasaisesti ja toista edellinen työvaihe. Oma uunivuokani on sellainen vajaa norttiasin korkuinen ja pohjaltaan sellainen, että molemmat kämmenet mahtuvat sinne. Tällä ohjeella saan kolme kerrosta aikaiseksi. Kun laitat lasselevyt viimeisen kerran "kanneksi" kaada loput bechamelit päälle, tasoita ja levittele juustoraaste pinnalle.

Paista 180'c uunissa reilu puoli tuntia. Anna vetäytyä ainakin 20 min ennen leikkaamista.

Bon eko..
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

koshui

joulukuu 31, 2011, 17:02:28 ip #516 Viimeisin muokkaus: joulukuu 31, 2011, 17:05:24 ip käyttäjältä koshui
Tuli tehtyä edellisviikonloppuna punajuurivuohenjuustohöystöä nuotiolla. En ollut huomannut postausta joten tekotapa oli hieman erinlainen. Esikeitin punajuuret n. 30min jonka jälkeen viipaloin ja laitoin folioon tulen viereen muhimaan. Kaverina höystölle oli loimulohta ja vihreää.

On muuten hyvää, ensi jouluna on rosollille kova kilpailija.

Ryhis

^ Ei muuten ollenkaan huono! Ensi kesänä aion veivata punajuurinyyttejä grilliin, samalla tavalla kuin perunaa ja sipuliakin!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Risotto ei ehkä ole ruokamaailman heteroin juttu, mutta ei se mikään marjanpoimijoiden nynnyilysafkakaan ole! Risotossa on tiettyä herkkyyttä, mutta se ei tarkoita sen valmistuksen olevan mitenkään yltiövaikeaa. Päinvastoin.

Omat risottoni ovat poikkeuksetta sienirisottoja, johtuen lähinnä siitä, että minulla on ympärivuotinen "hankintakanava" erilaisille sienille. Toinen syy on se, että sienet ovat komponenttina herkkiä. Niiden maku ja rakenne vaatii vastaavanlaista herkkyyttä annoksen muilta komponenteilta. Kolmas syys on, että sienirisottoon saa kätevästi ympättyä suuresti rakastamaani tryffeliä!

Voit käyttää melkein mitä sieniä vain, olen tehnyt sienirisottoa portobellosta, tavisherkkusienestä, pikkutateista, tateista, mustista torvisienistä, kanttarelleista ja suppilovahveroista.

Sieniä tärkeämpää on risotossa käytetty riisi, olen viimeisen vuoden aikana veivannut risottoa useammasta eri riisilajikkeesta ja eroja löytyy. Pirkka/Euroshopper/Ben-setä yms. mikättimet kannattaa jättää suosiolla kauppaan. Jos tällaista moskaa on erehtynyt ostamaan, suosittelen joko heittämään paketin luiskaan tai käyttämään sitä ovenpönkkänä.

Henkilökohtainen suosikkiriisini on italialainen Divellan Riso de Arborio, se on kallista eikä sitä saa joka kaupasta. Toinen hyvä merkki on italialainen Piginon puuroriisi, tätä riisiä pitää tosin hetki liottaa ja huuhdella siitä ylimääräinen tärkkelys pois.

Myös Risella-tuotemerkillä löytyy risottoriisi, eikä sekään pahaa ole vaikkei olekaan tyylipuhdasta risottoriisiä vaan perus parboiled-kamaa. Suosittelen kuitenkin tutustumaan tai ainakin aloittamaan risottoharrastuksen "oikealla" risottorisiillä, italialaisella arboriolla tai carneolilla.

Sitten varsinaiseen reseptiin;

1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
~3dl risottoriisiä
~8dl kuumaa lientä (8dl vettä, 1 kanaliemikuutio, 1/4 lihaliemi- ja 1/4 kasvisliemikuutiota)
1 dl kermaa
Kourallinen (tai kaksi) valinnaisia sieniä
½ paketti briejuustoa
½ dl valkoviinietikkaa tai 1 dl valkoviiniä
Voita, sokeria, mustapippuria (ja tryffeliöljyä!)

Laita vesi kiehumaan ja lisää liemikuutiot.

Hienonna sipulit, nakkaa 50g voita ja loraus oliiviöljyä pannulle. Lisää sipulit ja kuullottele hetki. Jos päädyit italialaiseen puuroriisiin, olethan muistanut liottaa sitä 5-10 minuuttia? Spuulaa sitä tällä välin kun varovasti kuullottelet sipulia.

Lisää riisi pannulle, nosta vähän lämpöä ja huljuttele pannua. Riisiä saa kuullotella ihan rauhassa, pitää vain varoa, etteivät sipulit kärvähdä.

Kun olet kuullotellut riisiä n.4 minuutin ajan, lisää sienet pannulle. Kuullottele vielä pari minuuttia, sitten voit ryhtyä lisäämään lientä pienissä erissä pannulle. 1-2 dl vetoinen kauha on erittäin näppärä tässä tilanteessa. Ensimmäisen kauhallisen jälkeen voit lisätä viinin/viinietikan pannulle. Lisää samalla n. 1tl sokeria pannuun leikkaamaan viinin happamuutta.

Risottoa pitää hämmentää jatkuvasti pienellä, pehmeällä liikkeellä. Tarkoitus on lisätä lientä noin desilitra kerrallaan ja imeyttää se riisiin, kun ylimääräinen neste on kadonnut, lisätään taas kauhallinen.

Kun liemestä on käytetty suunnilleen puolet, lisää kerma risottoon. Tässä vaiheessa voi lisätä myös ripauksen tryffeliöljyä, jos moista on käden ulottuvilla.

Reilun vartin kypsentämisen jälkeen voit alkaa maistella risottoa, kun riisi on kypsää, on risotto valmis. Ainoa asia mitä pitää varoa on, ettet lisää liikaa nestettä. Siksi sitä kaadetaan vähän kerrallaan. Itse kypsennän risottoa kunnes riisi on kypsää ja risotto on rakenteeltaan sellaista jossain määrin kasassa pysyvää puuroa. Heiluttelen sitä yleensä pannussa ympäri, jolloin rakenteesta saa selvän.

Kun risotto on valmis, nosta se kylmälle levylle ja nostele päälle vähän kuutioitua briejuustoa.

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

tomppa,

tammikuu 08, 2012, 13:42:50 ip #519 Viimeisin muokkaus: tammikuu 08, 2012, 17:53:32 ip käyttäjältä .TOMPPA.
Kiitos kiitos! ratkaisit juuri ongelmani hävittää pakastimesta ylimääräiset sienet. Riisi on jo hoidossa, enää kunnon juustoa peliin mutta kauppa kutsuu kunhan saan auton lumen alta sulatettua. Samalla voisin koittaa pistää jotain ekstraa tuolta chiliosastolta vaikka ihan kokeeksi..