Kivivillassa idätys ja vesiviljely

Aloittaja Caghot, kesäkuu 17, 2010, 00:41:30 ap

« edellinen - seuraava »

Caghot

Terveeks.

Neuvokaas aloittelijaa missä on menty metsään, kun n. kuukausi sitten samaan aikaa itämään laitetut siemenet eivät tahdo kasvaa noissa villakuutioissa? Mullassa idätetyt ja kasvaneet taimet alkavat jo tekemään toisia oikeita lehtipareja, ovat n. 10cm korkeita kun taas kivivillassa kasvavat ovat vasta hentosilla sirkkalehdillä ja korkeutta muutama sentti??
Villakuutiot ovat olleet kosteina koko ajan ja myöskin lämpimällä ja valoisalla paikalla. Joka toinen kastelukerta olen laittanut veden sekaan laimeaa micro&mato liuosta, kun villassahan ei ravinteita ole.. Onko tässä nyt käynyt jokin pahemma luokan hazardi vai?
Tarkoitus oli kasvatella noita villapaakkuja bubblerissa ja myöhemmin siirtää ne ebbiin tms.
Pitäisikö jo nyt suosiolla siirtää nuo bubbleriin kasvamaan?

Toinen kysymys liittyykin juuri noihin bubblereihin ja taimien kasvamattomuuteen. Eli osa taimista jotka idätin mullasta siirsin bubbleriin n. 5cm korkeina. Pesin juuret huolellisesti mullasta ja laitoin taimet halkaistuun villakuutioon ja koko komeus verkkoruukkuun kera hydrosoran.
Ovat nyt 2 viikkoa lilluneet bubblerissa ja ainut jossa on edes jotain pientä kasvua tapahtunut on Short Yellow Tabasco. Naga, trinidad scorpion, Bolivian rainbow ei ole kasvanut yhtään tänä aikana. :o Ravinneliuoksena olen käyttänyt tuota micro&mato yhdistelmää 1ml/l suhteella. pH on tippatesterin mukaan optimaalisella alueella ja kasvupaikka on talon eteläseinusta, eli välillä aurinkoa ja välillä varjoa. Kasvupaikkaan on tehty muovista "teltta" jotta ei aivan säiden armoille joutuisi ja lämpöäkin olisi jonkun verran.
Taimet istutin ruukkuihin siten, että pohjalle laitoin n. 1/4 ruukullista soraa ja taimikuutio siihen päälle juuri soran väleissä oleviin rakoihin ja soraa lopuksi niin että kuutio peittyy. Ravinneliuos yltää ruukun alaosaan. Tänään tosin kokeilin nagalla niin että istutin kuution suoraan ruukun pohjalle ja juuren laitoin pohjan raosta ruukun ulkopuolelle, josko syynä olis ollut joku kämmi tuossa taimen syvyydessä.
Vai voiko syynä kenties olla tuo viimeaikojen matalahko lämpötila jolloin myös ravinneliuosten lämpötila on aika viileä?


calm

Kivivillassa kun tosiaankaan ei ole ravinteita, niin koko ajan niitä on sinne syötettävä. Kun ei laimeilla kasva, niin tuplaa-triplaa, tai jopa nelinkertaista annostuksesi (jota et tosin maininnut) ja unohdat pelkän veden antamisen niille.

Mullasta vesiviljelyyn siirrettäessä taas tulee helposti kuukaudenkin tauko kasvamisessa, kun kasvit totuttelevat uudenlaiseen kasvuympäristöönsä. Noin päin siirtäminen ei minusta ole kovinkaan suositeltavaa, vaikka sen nyt voikin tehdä, kunhan kärsivällisyys riittää. Vesiviljelystä multaan siirto menee paljon helpommin.

greenlife

Muutama kysymys vielä kivivillassa idätyksestä:

- ihan alussa, kun siemenet vasta laitetaan kivivillaan, ei kai lannoitusta tarvita? Missä vaiheessa lannoitus aloitetaan ja miten?
- onko niin, että siemenet tosiaan vain TIPAUTETAAN pienen kivivillakuution (melko isoon) reikään? Siemenhän jää ihan pinnalle ilman mitään suojaa?
- kasteletteko päältä vai alta, suihkuttamalla vesipullosta tai ihan kaatamalla vettä? Miten kostea kivivillan pitää olla?

Kiitos etukäteen (istutus myöhässä, mutta parempi aloittaa edes joskus...)

solari

Itselläni ei kivivillaidätyksestä kokemusta ole mutta ei se siemen mitään tarvitse siihen päälle..itäähän se vaikka märän talouspaperin päälläkin :) Voit vilkaista Chilivaarin blogia uteliaisuuttasi. Ja idätyksessä tärkeää on ettei siemen pääse missään vaiheessa kuivumaan! Kastelumenetelmälle ihan sama kaadatko päältä vai alta..Kai se kivivilla imee sitä kosteutta suhtkoht hyvin..sen varmasti sormella tuntee onko kivivilla kostea vai ei..Minun ymmärtääkseni kivivilla laitetaan vain johonki rasiaan lillumaan jossa on vettä pohjalla pitämässä kivivillakuutiot kosteana! Ei tarvitse itämisvaiheessa ravinteita! Mutta sitten voi alkaa ruokkimaan niitä lannotteilla kun ensimmäisiä lehtipareja on havaittavissa :) Onnea kasvatukseen!

solari

Tästä aiheesta on varmasti miljoona artikkelia tällä foorumilla jo valmiiksi! Käytä hakua ;)

greenlife

Kiitos, tämä varmisti asian. Olen kyllä hakenut ja lukenut aika paljonkin, mutta en ollut jostain syystä saanut täyttä varmuutta... Joissain ohjeissa siemen käsketään työntää villaan sisään. Jotkut sanovat, että jo alusta asti annettava lannoitetta... Kiitän siis ja odotan, josko tuolta mitään nousee.

solari

http://infernochili.hommat.info/index.php?page=kasvatus
Siinäpä on melkosen hyvä ohje myös kivivillaidätykseen sekä muutenkin chilien erivaiheiden kasvatusmenetelmiin!

latukka

huhtikuu 14, 2012, 22:32:45 ip #7 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 14, 2012, 22:34:55 ip käyttäjältä latukka
Nostampa vanhaa ketjua kun aihe näyttää vastaavan omaa ongelmaa. Eli taimien kasvu on täysin olematonta kivivillassa. Alla kuva viritelmästä:
Kuva

Kyseessä on talonrakennuksessa käytettävä kivivilla, mutta sama ongelma on myös kasvatusliikkeestä ostetuissa kuutioissa. Sijoitin itäneet siemenet veitsellä leikattuihin reikiin kivivillaan, minkä jälkeen ne kasvoivat normaalisti muutaman päivän, minkä jälkeen kasvu pysähtyi. Kuvan taimet ovat olleet tuon kokoisia jo yli kaksi viikkoa. Kuutiot oli liotettu rootjuicea sisältävässä vedessä, mutta kastelut on tapahtuneet pelkällä vedellä pl. viimeiset neljä päivää ec 0,7 liuoksella. Valo on noin 10cm päässä. Hanaveden ph on ~6. Juuria ei näy vieläkään villan ulkopuolella. Olen pitänyt kuutioiden pohjat kokoajan kosteina ja antanut kasteluveden imeytyä alustan kautta ylöspäin kivivillaan. Mikähän tässä voisi mättää? Onko kasvu pysähtynyt koska en käyttänyt ravinteita tarpeeksi aikaisin?

Melko turhauttavaa, kun NFT pöytä on odottanut jo kaksi kuukautta taimia, mutten tunnu onnistuvan juurrutuksessa sitten millään   :(

#cstone

Älähän mitään, täällä löytyy toinen, jolla kivivilla ja vesikastelu ei vedä. 7.3. kivivillassa itänyt Aji Cristal jumittaa tuossa kuvan mukaisessa tilanteessa tänäänkin. Mullassa kasvanut kaverinsa tekee jo komeasti uutta lehtiparia. Ehkä pitää vielä kärsivällisesti odottaa, niinkuin mua tossa toisessa säikeessä rohkaistiin... tsemppiä sinnekin :)
riutuva AC
#2143
ilmailu....tekniikka....kalat...rehut... joku ei nyt täsmää...

ookkerpak

Ei toi mun mielestä mitenkään huonolta saati riutuvalta näytä, onhan se alkanu tekemään ekoja varsinaisia lehtiäkin. Noi taimet ei ole identtisiä kasvunopeudeltaan, ei kannata tuijottaa sitä toisen taimen vauhtia. Samassa kivivillakuutiossakin olevat siemenet itää ja kasvaa eri tahtiin. Odottelet nyt rauhassa. ;)
Never take any shit from an inanimate object.

#cstone

Huoh! *lopettaa huitomisen ja istuu oluen kanssa alas*
#2143
ilmailu....tekniikka....kalat...rehut... joku ei nyt täsmää...

latukka

Kai se on sitten uskottava  ;D

Ensi talvena taimet tammikuussa villoihin...

calm

Lainaus käyttäjältä: latukka - huhtikuu 14, 2012, 22:32:45 ip
Sijoitin itäneet siemenet veitsellä leikattuihin reikiin kivivillaan, minkä jälkeen ne kasvoivat normaalisti muutaman päivän, minkä jälkeen kasvu pysähtyi. Kuvan taimet ovat olleet tuon kokoisia jo yli kaksi viikkoa. Kuutiot oli liotettu rootjuicea sisältävässä vedessä, mutta kastelut on tapahtuneet pelkällä vedellä pl. viimeiset neljä päivää ec 0,7 liuoksella.


Villa ei sisällä mitään ravinteita, niin ei ne toki pelkällä vedellä mihinkään kasva sen jälkeen kun siemenen ravintovarat on käytetty loppuun. Kyllä ne siitä lähtee, kunhan annat niille kunnolla ruokaa syötäväksi.

Xbow

Terhakkaalta sirkkavaiheessa olevalta pikkuiselta tuo näytti. Malttia sitten niiden litkujen kanssa. Tarvitsevat ravinteita, muttei mitään yberövereitä tyyliin 4+4ml/l micro/matoa. Kasvavat alkuun rauhaisaa tahtia. Ehkä viikon päästä toinen lehtipari on jo isompi, ehkä, onko niin? :) Kait sitä voi 2ml/l microa kokeilla, varovaisesti. Ebbissä pärjäilivät aika pienillä ravinnemäärillä, bubblerista eos.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Huru-ukko

Aiheesta haeskelin, mutta ei oikeastaan juuri sitä mitä tietää halusin löytynyt. Ämpäribublereitahan tuolla foorumilla löytyy, mutta onko kellään ämpäreistä tehtyjä ebbejä käytössä. Ämpäri+kansi on 3 euron arvoinen Honkarissa, joten kyseessä olisi halpa ebbi, ellei sen käytössä ole muita ongelmia. Esim. onko sen (10l) koko liian pieni "tavanomaisille" chileille tai onko jotain muita ongelmia, juuritila liian pieni... Mahd. läpinäkyvyys fiksataan aumamuovilla vaikka...
Kesäksi täytyisi keksiä joku ebb systeemi, joka olisi kelvollinen vielä tulevinakin vuosina. Putkiebbiä myös suunnittelin, mutta materiaalina se on kallista, koska mielestäni halkaisija saisi olla ainakin sen 250mm...
Vanerista tehdyt olisi myös yksi vaihtoehto, mutta niissäkin on työtä turhankin paljon noin 40 kasville...

calm

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 23, 2012, 17:57:04 ip
Aiheesta haeskelin, mutta ei oikeastaan juuri sitä mitä tietää halusin löytynyt. Ämpäribublereitahan tuolla foorumilla löytyy, mutta onko kellään ämpäreistä tehtyjä ebbejä käytössä. Ämpäri+kansi on 3 euron arvoinen Honkarissa, joten kyseessä olisi halpa ebbi, ellei sen käytössä ole muita ongelmia. Esim. onko sen (10l) koko liian pieni "tavanomaisille" chileille tai onko jotain muita ongelmia, juuritila liian pieni... Mahd. läpinäkyvyys fiksataan aumamuovilla vaikka...
Kesäksi täytyisi keksiä joku ebb systeemi, joka olisi kelvollinen vielä tulevinakin vuosina. Putkiebbiä myös suunnittelin, mutta materiaalina se on kallista, koska mielestäni halkaisija saisi olla ainakin sen 250mm...
Vanerista tehdyt olisi myös yksi vaihtoehto, mutta niissäkin on työtä turhankin paljon noin 40 kasville...


Harvalla varmaan on ämpärikokoluokkaa, kun isompi ebbi syntyy samalla vaivalla kuin pienempikin. 40 kasville vaneriebbi olisi minusta ylivoimaisesti pienitöisin vs 40 ämpärin kanssa askartelu (ja reilusti halvempi, ~6 pumppua vs 40 pumppua), jos vaan sopivan muotoista tilaa riittää. Semmonen 15 metriä 40 kasville voisi just ja just mennä, 40 sentin kasvivälillä vielä just ja just selviää ilman, että ihan mahdottomasti toisiaan peittävät. Juuritilana sinänsä 10 l kyllä riittää ebbikäytössä vallan mainiosti ihan julmetun kokoisillekin kasveille.

ChIlIDoG

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 23, 2012, 17:57:04 ip
Aiheesta haeskelin, mutta ei oikeastaan juuri sitä mitä tietää halusin löytynyt. Ämpäribublereitahan tuolla foorumilla löytyy, mutta onko kellään ämpäreistä tehtyjä ebbejä käytössä. Ämpäri+kansi on 3 euron arvoinen Honkarissa, joten kyseessä olisi halpa ebbi, ellei sen käytössä ole muita ongelmia. Esim. onko sen (10l) koko liian pieni "tavanomaisille" chileille tai onko jotain muita ongelmia, juuritila liian pieni... Mahd. läpinäkyvyys fiksataan aumamuovilla vaikka...
Kesäksi täytyisi keksiä joku ebb systeemi, joka olisi kelvollinen vielä tulevinakin vuosina. Putkiebbiä myös suunnittelin, mutta materiaalina se on kallista, koska mielestäni halkaisija saisi olla ainakin sen 250mm...
Vanerista tehdyt olisi myös yksi vaihtoehto, mutta niissäkin on työtä turhankin paljon noin 40 kasville...


Miksi ei putki hydroa? riittää pienempi putki oma on 110mm "tusinaputkea" (käytetään komposiittiputkien toimituksessa suojaputkena, joka käytännössä menee roskiin) LVI-liikkeistä kyselemällä voi saada lähes ilmaiseksi. Tällä hetkellä viime syksynä idätetyjä ja kahdella 1500mm listeputkella chilit ovat kasvaneet telineestä kattoon. esim. piri-piri 170cm pitkä ja metrin leveä. Ainoa ongelma on että chilejä ei saa irti putkesta suurten juurien ja 5cm verkkoruukkujen takia. joten joudun virittelemään kasvariin patentin, missä siirrän hydrosta putken kerrallaan. Onneksi putekt eivät ole kuin reilu 2m pitkiä.

Huru-ukko

Pumppumäärän ajattelin pitää 4 pumpussa korkeintaan. Eli tarkoitus on pumpulta viedä useamalle kasville yhteinen syöttö, josta otetaan t-haaralla aina ämpärin kohdalta syöttö ebbiin. Samaten myös tyhjennys yhteisellä runkolinjalla. Ämpärin sisälle ylivuotoputken alareunaan ~6mm reikä, josta liemi pääsee valumaan pois. Ylivuodot tietysti täytyy olla jtn 20-25mm letkua.
T-liittimet ei nyt paljoa maksa, ja ne pystyn kyllä itsekkin tekemään. Resoiksi aattelin laittaa 200l muovitynnyrit, niitä on valmiiksi 3 kpl.
Tänä keväänä on joka tapauksessa tuo kasvariprojekti, joka vie enimmän ajan.
Noita vaneriebbejä kyllä oli/on tarkoitus askarella, kun aika antaa myöten...
  Lämmintä luppaa.......... ;)...

Huru-ukko

huhtikuu 23, 2012, 19:14:18 ip #18 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 23, 2012, 19:16:32 ip käyttäjältä Huru-ukko
Miksi ei putki hydroa? Lainaus ChiliDoG:ilta...
Tarkoitat tuolla putkihydrolla samaa kuin minä putkiebillä, vai onko niillä jotain muutakin eroa kuin nimitys....?
Jossain noin kuukausi sitten taisin yrittää juuri tuosta kysellä, kuinka iso putki halkaisijataan tarvitaan juurikin ebbi käyttöön. Katselin erään chilistin,Nurmijärveltä taisi olla, päiväkirjassaan julkaisemaa kuvaa chilien juurista ebissä. Se oli sen verran komea juurakko, että tuli mieleen jos sellainen olisi 110mm putkiebissä, tulviminen voisi tulla jossain kohtaa kesän aikana vastaan.....
Mutta mieli on avoin, ideat ja muiden käyttämät systeemit on tervetullutta tietoa.


 

ChIlIDoG

toiminta periaatehan on ebbillä ja hydrolla erilainen, ainakin mitä itse olen ymmärtänyt. Eli ebbissä kasvit laitetaan astiaan, mikä täytetään hyrdosoralla tms. ja pumppu pumppaa vettä 2-4 kertaa päivässä astian täyteen ja kun pumppu sammuu astia tyhjenee. Mutta tuossa minun putkihydrossa ei ole mitään soraa tyhjä putki vain, tai no onhan siinä vähän villaa ja muutama hyrosorakivi painona jokaisessa 5cm verkkoruukussa. Ero tässä on ainakin se että pumppu pyörii 24h ja liruuttaa hitaasti vettä putken läpi.