tammikuu 10, 2025, 12:49:48 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


ruukun koko ja kasvaminen

Aloittaja klistier, heinäkuu 15, 2010, 14:03:27 ip

« edellinen - seuraava »

klistier


Moi.

Kasvattelen Bih Jolokia chiliä ja nyt olen miettinyt tarviiko chilini isomman ruukun vai käykö tämä nykyinen? Ruukun koko halkasijaltaan ehkä noin 13cm ja multaa ruukussa ehkä noin. 10cm verran. Ruukku siis pyöreän muotoinen. Multana käytän iha Biolanin mustaa multaa.

Sitten toinen kysymys.. Kasvini siis on nyt yli 30cm korkea. Lehdet ovat tosi isoja ja niitä on paljon. Aloin kasvattaa kasvia keväällä siemenestä asti. Milloin alkavat itse chilit kasvamaan? Meinaan kun ei ole tullut edes kukkia vielä.



Tässä kasvini (oikeanpuolenmainen) jokin aikaa sitten. Nyt kasvi tuosta puolet korkeampi http://i25.tinypic.com/xddlqg.jpg



Chilivaari

heinäkuu 15, 2010, 15:23:46 ip #1 Viimeisin muokkaus: helmikuu 11, 2011, 07:52:36 ap käyttäjältä Chilivaari
Tervetuloa kyselemään!
Kyllä se mahdollista on saada kasvattamaan tulisia chilejään tuossakin ruukussa, siitä on omaa kokemusta viime kesältä: http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/ikkunalaudan-komistus-bhut-jolokia_21.html

Helpompi vain olisi isommassa astiassa. Ei olisi niin tarkkaa lannoitus ja kastelu. Bhut (ja olettaisin Bih Jolokian olevan hyvin samanlainen) kasvaa noin 60-100 cm korkeaksi ja alkaa minun kokemusteni mukaan tehdä satoa vasta aika vanhana, jotakin 4-6kk iässä. Paljon valoa on tarpeen, jotta kukinta onnistuu, oikeastaan vain eteläikkuna tai vastaavat olot on varma tae ja sekin vain kesäaikaan suunnilleen huhtikuulta elokuulle. Muihin aikoihin tarvitaan lisävaloa, eikä vähä riitä.

Kaunis huonekasvi se on, vaikka ei kukkisikaan.

klistier


Okei hyvä tietää että ruukku on ainakin sopiva. Tässä siis kasvini tällä hetkellä http://i26.tinypic.com/2hwnwbc.jpg . Niin kuin näkyy kasvi alkaa vissiin vähän kasvamaan vinoon. Voiko sille tehdä jotain mm. jotain tukea tai jotain vai antaako vaa kasvaa miten haluaa. Kastelen kasviani joka aamu sekä lehdille että multaa loraus. Onkohan se oikea määrä? Ainakin hyvin näyttää voivan.

Ikkuna on kyllä sekä etelään sekä länteen. Valoa tulee päivällä hyvin. Aurinko ei vissiin kuitenkaa suoraan saisi paistaa kasviin?

Tuosta lannoitteesta eli koska ja mitä lannoitetta kannattaa tuohon käyttää? Löysin kaapista "Substral Kasviravinne".

Tinsa

Tervetuloa foorumille
Jos kasvi lähtee kasvamaan vinoon sille kannattaa laittaa tukikeppi.
Auringon on hyvä paistaa suoraan kasviin.
Substral on erittäin kiistelty ravinne täällä. Siinä on hiukan liikaa typpeä suhteessa kaliumiin, joten jos sillä lannoitat, lopeta sen antaminen kun nuppuja alkaa ilmestymään. Mieluummin kannattaa ostaa vaikka Puutarhan kesää. Se on oiva lannoite, eikä maksa paljon.
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger
Vaikka on jo vuosia kasvatellut ja antanut tutuille amistiaisia

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 24, 2011, 21:02:53 ip
Kaupassa luulivat teeholistiksi kun ihmettelin ettei hyllyssä ollut 32:ta teesiivilää.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: klistier - heinäkuu 15, 2010, 15:43:54 ip

Okei hyvä tietää että ruukku on ainakin sopiva.

No ei se varsinaisesti sopiva ole, mutta tuonkin kanssa voi saada satoa, kunhan huolellisesti hoitaa. Isomman kanssa voi olla vähän huolettomampi. Laita nyt ainakin ruukku täyteen multaa, ellet istuta sitä isompaan. Varteen tulee lisää juuria ja voit samalla suoristaa sitä vähän.

ARvngr

Lainaus käyttäjältä: klistier - heinäkuu 15, 2010, 15:43:54 ip

Okei hyvä tietää että ruukku on ainakin sopiva. Tässä siis kasvini tällä hetkellä http://i26.tinypic.com/2hwnwbc.jpg .
Onkohan tuon purkin pohjassa reikä? Jos sieltä ei ylimääräinen vesi pääse pois niin kyllä siinä hukuttaa kasvinsa tai saa olla todella tarkkana.

klistier


No nyt sitten töihin lähtiessä laitoin parvekkeelle kasvini ja kun tulin kotiin niin lehdet oli vajonnut alas ja olivat aivan ryppysiä. Aurinko oli tehnyt tehtävänsä. Sen jälkeen siirsin kasvini sisälle ja annoin vettä ja nyt alkaa taas elämä hymyilee tosin 2 kpl lehdistä on puolet palanut (kuivunut). Voiko niille kahdelle tehdä jotain tai mitä niille pitäisi tehdä?

RikuS

Onko parvekkeella laseja? jos on niin varmaan nuupahtanut kuumuuteen. Ei niille paljoo pysty tekemään, paitti sumuttaa vedellä ja siirtämään kasvi viileämpään paikkaan.
Yhtäkään chiliä en ole saannut liikakastelulla tapettua (kop kop) mutta aurinkoon on moni henkensä heittänyt.. siinäpä kaksi yleisempää virhettä.

Onnea kasvatukseen ;)

klistier

heinäkuu 19, 2010, 18:37:52 ip #8 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 19, 2010, 18:44:30 ip käyttäjältä klistier
Juu no olihan siellä lasit. Mutta miksi kasvini ei kestä edes sisällä ollessaan kun siihen paistaa aurinko? Menee 5 min niin lehdet alkaa kuukahtaa. En pysty pitämään kasviani yhtään auringossa. Miten muilla? Vai tekeekö se ikkunanlasi vain siitä auringon valosta sitten vain niin voimakkaan?

Sitten vielä kysymys tuosta lannoitteesta. Ajattelin käydä ostamassa sitä puutarhan kesää. Jossain luin ohjeen 1ml/1l vettä. Kastelenko sillä litralla sitten kasvia niin kauan kuin sitä riittää vai esim. vain yhtenä päivänä viikossa? Eli miten usein sitä lannoitetta saa käyttää?

Ryhis

Auringonvalo on niin pirun voimakasta näin keskikesällä. Omat kasvitkin ottivat vähän nokkiinsa toukokuun helteillä, vaikka olivat koko elossaoloaikansa kasvaneet ikkunalaudalla. Kyllä ne kasvit pikkuhiljaa lämpöönkin tottuvat, tosin lasitetulla parvekkeella lämpö saattaa nousta tukalan kuumaksi. Oletko kokeillut järjestää ristivetoa parvekkeelle? Tai viedä pöytätuuletinta sinne? Liikkuva ilma on aina parempi vaihtoehto kuin seisova. Itselläni on lasittamaton parveke joten ilma liikkuu ihan mallikaasti. Viilentelen chilejä kuitenkin sumuttamalla ne kaksi kolme kertaa päivässä, samalla sumutan myös saviruukut ulkopuolelta märiksi.

Puutarhan kesää voi antaa reippaampina annoksina kuin tuo 1ml/l. Kiteisenä tuotteena sitä voi ollakin vaikea annostella 1ml laakeissa  ;) näin kuumalla kasvit tarvitsevat myös vettä janoonsa, joten anna lannoitetta vaikka joka toisella kastelukerralla, tai joka kolmannella. Itse annan chileille 4l vettä aamulla ja 2-4 litraa illalla (jos on kuuma päivä). Lannoitetta annan karkeasti joka kolmantena päivänä, molemmilla kastelukerroilla. Puutarhan kesää, ½-1tl / 2 litraa vettä. Lisäksi kerran viikkoon laitan kasteluveden yhteydessä 3ml/2l vettä Substralia.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Xbow

heinäkuu 19, 2010, 19:19:39 ip #10 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 19, 2010, 19:32:29 ip käyttäjältä Xbow
Veden puutteesta se lehtien lysähtäminen johtuu. Tämä on kokolailla yksiselitteistä. Mutta se, miten asia korjataan ei ole. Kuumassa auringonvalossa chilin on saatava itselleen enempi vettä. Valitettavasti jos käyttää vääränlaista ( ei reikiä pohjassa ) ruukkua, niin ratkaisu ei olekaan ihan helppo. Nyt tilanne siis on:

a) Chili ei ole kasvattanut riittävän vahvaa juuristoa, jotta voiisi kuumassa pärjäillä. Mitä vahvemmat juuret, sitä paremmin se kykenee imemään vettä. Mikäli käyttää reiättömiä ruukkuja, juurimädän riski ruukun pohjassa on ilmeinen. Mädäntyneillä juurilla ei vettä kiskota ei, terveillä pintajuurilla ei pitkälle pötkitä.

b) Pienessä ruukussa vesi loppuu äkkiä, terveemmilläkin juurilla. Oma isompi Fatalii puska imee hellesäällä yli litran vettä / vrk. Noi pikkuiset ei vielä siihen kykene, mutta totuttelua ne kaipaavat terveilläkin juurila.

c) Liikalannoitus, seurauksena voi olla vesipula. Liian suolaistakaan vettä chilit eivät "sulata".

Itselläni on toiminut seuraavanlainen juoni: Chilit isoon ( esim. 5-10l ) ruukkuun, jossa reikä / reikiä pohjassa. Voi olla vähän pienempikin ruukku, mutta ne reiät... Vesi sitten aluslautaseen. Antaa sen siinä helpommissa oloissa kasvattaa kunnon juuriston. Tähän mennee jokunen viikko. Sitten totuttelua kuumempaan, tarpeen niin vaatiessa enempi kastelua. Ylhäältäpäin tapahtuvaa kastelua vältettävä, ainoastaan kriisitilanteessa kerran tai pari ok.

Oma Fataliini kestää heittämällä täyspaahteet maksimihelteillä lasittamattomalla eteläparvekkeella maksimaalisessa auringonvalossa, varjolämmön ollessa tyyliin 35c. Mutta jos olisin sen pikkuruukussa sinne vienyt, ni olisi käynyt "ohraset" helposti.

Edit: Älä lannistu. Kun sopivat taktiikat löytyy, niin homma hoituu sit jatkossa paljon helpommin, alku aina vähän hankala, sanotaan :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Disturbed

Lainaus käyttäjältä: Xbow - heinäkuu 19, 2010, 19:19:39 ip
Ylhäältäpäin tapahtuvaa kastelua vältettävä, ainoastaan kriisitilanteessa kerran tai pari ok.



Meinaatko siis tuolla ylhäältä kastelulla ruukun ''suuaukon'' kautta kastelua?
Miksi sitä tulisi välttää? Ja pitäisikö sitten antaa sen alulautasen kautta vettä vai häh? ???

Olenko siis tehnyt tässä jo muutaman kuukauden jotain hirveää sanoinkuvaamatonta syntiä,
kun olen aina antanut vettä päältä päin?
Helteisillä säillä olen myös ruiskutellut kerran kaksi vettä lehtiruokintanakin,
ja ainakin omat kasvit kasvaa hyvin eikä ole valittaneet tai tiputelleet lehtiä tai
mitään.Teenkö mä tässä siis jotain väärin nyt?

Ryhis

Riippuu mullasta, kuinka paljon sitä voi kastella päältä. Ongelmana siinä on mullan tiivistyminen. Multaan kannattaa sekoittaa lecasoraa 5-20% ruukun kokonaistilavuudesta antamaan kuohkeutta. Itse kastelin chilejä päältä ensimmäiset 8kk kun ei ollut mahdollisuutta järkevään aluslautasratkaisuun. Hyvin chilit kuitenkin kasvoivat. Alkuunhan rehuja pitääkin kastella päältäpäin, niin saavat vettä "heti", näin myös altakasteluruukuissa.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Xbow

heinäkuu 19, 2010, 20:09:15 ip #13 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 19, 2010, 20:18:00 ip käyttäjältä Xbow
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - heinäkuu 19, 2010, 19:52:28 ip
Meinaatko siis tuolla ylhäältä kastelulla ruukun ''suuaukon'' kautta kastelua?
Miksi sitä tulisi välttää? Ja pitäisikö sitten antaa sen alulautasen kautta vettä vai häh? ???


Rehellisesti en osaa sanoa, oletko tehnyt jotain väärin. Ihan hyväkuntoisilta noi pikkuiset tuossa kuvassa vaikuttaa, joten hyvä niin :) Riippuu monesta asiasta. Altakastelua suositellaan, näin on. Eli siten että varmistutaan sen veden meneminen ensiksi ruukun pohjaan. Kun ruukun pohjassa on reikä, on liikakastelun välttäminen helpompaa.

Voisit vilkaista, miltä juuritilanne näyttää? Joku tämmöinen olisi hyvä ( joskin alhaalla juuristo voisi olla vahvempikin, alkavat myöhemmin juuret kiertelemään pohjassa kehää ):


Huomaa samaalla myös, onko se alapuoli ok, vai onko liikaa / liian vähän kosteutta. Juuret haluavat myös ilmaa, ja sitä on vaikempi järjestää, ellei kastele alta.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

klistier

heinäkuu 20, 2010, 08:33:37 ap #14 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 20, 2010, 08:39:01 ap käyttäjältä klistier
Jaa. Mulla on kyllä nykyään ruukku missä on reijät pohjassa ja sitten aluslautanen. Olen itsekin kastellut päältäpäin mutta pari päivää sitten aloitin myös alhaalta kastelun. Mietin tässä vain että jos kastelen vain alhaaltapäin niin pintamultahan kuivuu. Imeekö multa alhaalta kastellessa sitten ihan ylös asti juuriin asti? Koska juureni ei ole vielä läheskään alas asti. Vaihdoin tuohon ruukkuun vasta viikko sitten. Kasvini on nyt n. 30cm korkea.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: klistier - heinäkuu 20, 2010, 08:33:37 ap... Mietin tässä vain että jos kastelen vain alhaaltapäin niin pintamultahan kuivuu. Imeekö multa alhaalta kastellessa sitten ihan ylös asti juuriin asti?

Kyllä se imee.
Tuossa on joitakin perusteluja alta kastelulle:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5592.msg99411#msg99411

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: klistier - heinäkuu 20, 2010, 08:33:37 ap
Jaa. Mulla on kyllä nykyään ruukku missä on reijät pohjassa ja sitten aluslautanen. Olen itsekin kastellut päältäpäin mutta pari päivää sitten aloitin myös alhaalta kastelun. Mietin tässä vain että jos kastelen vain alhaaltapäin niin pintamultahan kuivuu. Imeekö multa alhaalta kastellessa sitten ihan ylös asti juuriin asti? Koska juureni ei ole vielä läheskään alas asti. Vaihdoin tuohon ruukkuun vasta viikko sitten. Kasvini on nyt n. 30cm korkea.


Tuohonhan altakasteluruukutkin perustuvat, eli kyllä imee. Jos multa pääsee ihan kuivaksi (sellaiseksi "pölyävän kuivaksi") joudut ehkä hieman sumuttamaan päältä kosteutta avuksi mutta normaalisti se imee hyvin kosteuden pintaan asti.

Päältäkastellessa mullasta tulee helposti liiankin märkää vähäksiaikaa, liika vesi kyllä valuu pohjareijistä ulos aika nopeasti. Jos vertaat altakasteltua ja päältäkasteltua ruukkua muutama tunti kastelun jälkeen ei kosteudessa ole merkittävää eroa, päältäkasteltu multa tosin tuppaa olemaan tiukempaan pakkautunutta mikä ei ole hyväksi koska juuret kaipaavat ilmavuutta (tuo pakkautuvuusherkkys riippuu mullasta). Altakastelussa pitää vain katsoa että se lautanen tai muu alusta on riittävän iso tai sitten kastella parissa erässä että vettä menee riittävästi (suunilleen niinpaljon kuin multa imee kunnolla).

Xbow

Juu, nyt jummartaa jo paremmin :) Eli jokunen viikko menee, kunnes chili on saanut kasvatettua kunnon juuriston siihen uuteen multaan. Ensimmäisen viikon parin aikana voi joutua vähän kastelemaan sitä alkuperäistä multaa. Mutta lopulta homma kulminoituu 100% altakastelutouhuksi.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Disturbed

heinäkuu 20, 2010, 18:43:05 ip #18 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 20, 2010, 18:45:12 ip käyttäjältä Disturbed
Taisi sulla mennä Xbow nyt hieman nimimerkit sekaisin :D
En ole mitään kuvia laittanut tänne vaan ne kuvat on laittanut
klirstier.

Satuin vaan itsekkin kommentoimaan, että olenko minä tehnyt sitten jotain väärin  kun olen itsekkin antanut pinnanpäälle veden
kasteltaessa. laitan toki aina silloin tällöin myös alulautasen kautta vettä,mutta jotenkin tuntuu että itellä nuo chilit tykkää siitä että kun on kuuma päivä
niin ensimmäisen kastelun tekee pinnalta että päällä oleva multa ei kuivuisi tomuksi ja kaataa niin paljon vettä että alulautunenkin on ihan täynnä pintaan asti ja jos näyttää siltä, että jano on kovinkin kova niin silloin yleensä lisään alulautaselle nesteen,että saa tarvittaessa imeä sitä kautta.
Saattaa olla juurille parempi niin.

Evilyn

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - heinäkuu 19, 2010, 18:52:00 ip
Viilentelen chilejä kuitenkin sumuttamalla ne kaksi kolme kertaa päivässä


Ethän kuitenkaan sumuta suorassa auringonpaisteessa?


"Don kiiruhti kastelemaan puutarhaa. Se täytyi suorittaa ennen kuin aurinko porotti liian kuumasti ja muutti veden pieniksi polttolaseiksi jotka kärvensivät salaatinlehdet kuin paperin. Aurinko oli tärkeämpää kuin vesi, vesi oli myös tärkeää; mutta harkitsemattomasti sekoitettuna nämä kaksi saattoivat saada pahaa jälkeä aikaan."

Lainaus kirjasta Kummisetä, Mario Puzo 1969; Suom. Pekka Hakala