tammikuu 08, 2025, 04:53:50 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


CD-kopiosuojaukset... - pirun keksintö todelliseen ongelmaan

Aloittaja Aji Inferno, elokuu 25, 2003, 01:27:11 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Tässä on todella pirullinen juttu. Suurin osahan uusista levyistä ei soi tietokoneessa tai edes tarpeeksi tietokonetta muistuttavassa laitteessa (sisältää tietyt DVD-soittimet, autostereot, yms.). Levyteollisuus oli pakotettu moiseen, koska ilkeät piraatit joukossamme tekevät jokaisesta levystä MP3 -musaa, ja jakavat internetissä maailmalle... Vai mitä?

Sen verran on pakko tulla levyteollisuutta vastaan että ongelma ei ole ihan hatusta tempaistu. Pikagallup tutuista osoitti ettei montaakaan paskaakaan kiinnostanut musiikin laillinen ostaminen, vaan niin MP3:sten "haku" netistä kuin jakelukin olivat aivan ok. Heitä vaan ei kiinnosta - siinä se, sen kummemmin moralisoimatta tai analysoimatta.

No, minua kiinnostaa. Ja potuttaa. Ostan CD:ni - en siksi että olisin hyvä ihminen, vaan koska pidän musiikista liikaa ollakseni kiinnostumatta siitä, saako arvostamani artisti omansa. Mutta koko homma on mennyt niinsanotusti perseilleen...

Ne, jotka haluavat ilmaiset MP3:nsa, ja jotka vielä pitävät itseään fiksuina saatuaan ne ilmaiseksi, saavat ne. Siinä mikään ei ole muuttunut. Mutta ne suojatut lailliset CD:t... Huh!

Oma äänentoistojärjestelmäni on PC:n ympärille rakennettu. Se ei liene laitonta eikä moraalitonta, vaikka sellaisiakin ääniä kuuluu ettei kukaan rehellinen musan ystävä oikeasti kuuntele tietokoneelta musiikkia... Onhan oikeitakin stereoita! No, meitä poikkeuksia löytyy. Ja me olemme ns. kusessa, kun ostamme laillisesti CD-levyjä.

Nightwish: Century Child erikoispainos: ei soi, soittokoneeni eli tietokoneeni sekosi täysin. Stratovarius: Elements: ei soi. Soittokoneeni ei edes käynnisty. Maija Vilkkumaa: Ei! - asensi minulta kysymättä tietokoneeseeni soitto-ohjelman joka siinä ohimennen kytki pois päältä kaikki CD:n poltto-ohjelmani, varmaan ajatellen että se siten ehkäisisi mahdollisia piraatin taipumuksiani... Tulos: jouduin asentamaan Windowsin uudestaan, enkä päästä ao. levyä enää lähellekään konetta! Ja viimeksi eilen: Catatonian mainion solistin, Cerys Matthewsin soololevy. Levyssä ei mainintaakaan kopiosuojauksista. Ikävä juttu... sillä siellä se on. Ei soi. PERKELE!!!

Juttuhan on sellainen, että jokainen vähänkään tekniikkaa tunteva ihminen pääsee kyllä ajalla ja vaivalla noista suojauksista ohitse - ja niinpä kaikki musa on alta aikayksikön webissä niiden kopioitavana jotka, syystä tai toisesta, niin tekevät. Eikä se aina ole edes lainkaan huono asia. Mutta se joka kärsii, on todellakin se "rehellinen" tyyppi joka ostaa levynsä - ja huomaa kotonaan että "ei toimi, eikä palautusoikeutta..."

Asia ei ole ihan yksinkertainen, ja tilaa monenlaisille moraalisille ja muille perusteille löytyy.

Millaisia kokemuksia muilla on?

Jep

Näinhän se on: ammattilaiset kiertää kuitenkin suojauksen ja levyt löytyy mp3:na netistä. Rehellinen kuluttaja tässä joutuu kärsimään. Suosittelenkin, että hommaat kyseiset ostamasi levyt mp3:na tietokoneellesi. On ainakin moraalisesti oikein.

Sitten tästä:
"Maija Vilkkumaa: Ei! - asensi minulta kysymättä tietokoneeseeni soitto-ohjelman joka siinä ohimennen kytki pois päältä kaikki CD:n poltto-ohjelmani, varmaan ajatellen että se siten ehkäisisi mahdollisia piraatin taipumuksiani... Tulos: jouduin asentamaan Windowsin uudestaan."

Tuo on reklamaation paikka. Jos CD:ssä ei lukenut, että se tekee tommosta. Hinnoittelet tehdyn työn arvon ja laitat laskun levy-yhtiölle.

Ettei tämmöinen suojaus systeemi vaan lisää piratismia?

Janne

Painavaa asiaa. Kopiosuojaus on todellakin aivan väärä termi kuvaamaan näitä cd-levyn irvikuvia. Sillähän ei estetä ainoankaan kopion tekemistä, kotikäyttäjäkin tekee levystä sopivalla ohjelmalla kopion käden käänteessä puhumattakaan ammattilaisista joita eivät suojaukset hetkauta pätkääkään.
Itse ostan levyni useimmiten divarista ja uutenakin ostamani levyt ovat yleensä pienten kustantajien tai artistien itsensä julkaisemia, eikä minulla ole henkilökohtaista kokemusta kopiosuojauksista, mutta juttua kuulee kyllä koko ajan joka puolelta.
Mielestäni suurin syyllinen tilanteeseen eivät ole piraatit, vaan pöhöttynyt levyteollisuus joka on luonut pohjan pimeälle kaupalle tolkuttomalla ahneudellaan. CD-levyjen kateprosentit ovat aivan tähtitieteellisiä. Vai miten on selitettävissä että pieni kustantaja voi myydä levynsä kolmanneksella siitä hinnasta mitä iso maailmanlaajuinen organisaatio joka tuottaa levyjä liukuhihnalta kuin MacDonalds purilaisia? Musiikki on näille warnereille, sonyille ja muille PELKKÄÄ bisnestä. Minun puolestani koko kupla saakin puhjeta, jos vaikka musiikki nousisi taas isoillakin levy-yhtiöillä edes 10 tärkeimmän seikan joukkoon levyjä tuotettaessa. Levyjen hinta järkevälle tasolle (kymppi?) niin eiköhän myynti nouse. Mutta eipä taida kelvata osakesalkun vartijoille...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

kyris

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Mutta se joka kärsii, on todellakin se "rehellinen" tyyppi joka ostaa levynsä - ja huomaa kotonaan että "ei toimi, eikä palautusoikeutta..."

Jos levyssä on CD-logo ja kopiointisuojaus, on palautusoikeus ilman muuta, tai vaihto-oikeus levyyn, jossa kopiointisuojausta ei ole! CD-logoa ei nimittäin saa käyttää levyissä, jotka ovat virallisen CD-standardin vastaisia! Ja kopiointisuojaus rikkoo tuota standardia.

Ja aina kannattaa myyjältä kysyä toimiiko tämä levy varmasiti autoissa, tietokoneissa, DVD soittimissa yms. vehkeissä. Aika moni myyjä on jo aiemmin saanut ämpärillisen p***aa päällensä pettyneiltä asiakkailta, eli osaa kertoa etukäteen. Ja jos ei tiedä, ja sanoo toimivan, niin voi, voi, myyjän kannalta. Levy palautukseen jos ei toimi.

En osaa itse hirveästi moralisoida MP3:sten warettamista (en ole tässäkään aivan synnitön), mutta sillä rehvastelua en kyllä kestä. Eli rehvastellaan useamman tuhannen "levyn" kokoelmalla. Musiikki on kuuntelua varten! Ei rohmuamista varten!

Ymmärrän periaatteessa kyllä levy-yhtiöitä siinä, että haluavat puolustaa omia oikeuksiaan. Mutta onko koti-kopiointi sitten niin paha mörkö kuin annetaan ymmärtää?

70 ja 80 luvuilla väiteltiin C-kasetille kopioinnista. Itsekin muistelen kaiholla nyttemmin hävinneitä C-kasettikokoelmia (ei sitä teininä uskonut, että halvat kasetit eivät kestä  :(  ).

Tuon kopioinnin seurauksenahan meillä on ns. kasetti-maksu, jota yritetään aina välillä saada kovalevyillekin! Itse käytän tyhjiä CD levyjä lähinnä ottamieni digikuvien taltiointiin, sekä varmuuskopioihin. Ja maksan Teostolle siitä iloista... Viimeksi kopion CD:n kun tein äidilleni auto käyttöä varten kopion hänen levystään.

Mitä muuten tulee noihin laskeneisiin myyntituloihin, niin jenkkien RIAA sanoo myynnin laskeneen 2001 10%, ja viime vuonna 6,8%. Ja nimenomaan kotikopioinnin ja Kazaan kaltaisten palveluiden takia.

En epäile, etteikö myynnit olisi laskeneet, mutta katsotaanpa muita lukuja: International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) julkisti viime kuussa raportin, ammattipiraattien levyjen myynti nousi 2002 14%. Joka kolmas maailmassa myyty levy oli piraatti.

Ja RIAA:n omien tilastojen mukaan kahtena viime vuonna levyjä julkaistiin 25% vähemmän kuin aiemmin!

BBC julkaisi aiheesta hyvän artikkekin http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3117505.stm

Mielestäni on myös irvokasta, että levy-yhtiöt irtisanovat väkeään samaan aikaan kun tähdille maksetaan tähtitieteellisä summia levyistä. Ymmärrän ja hyväksyn, että hyvin myyvät artistit saavat miljoonia levynmyynnistään, mutta en sitä, että heille taataan nuo miljoona tulot myi levy tai ei.

Itse en suosittele mp3:ten hakua kazaalla ja kummpaneilla jo ihan virus yms. skeidan takia, mutta en haluaisi asiaa hirveästi moralisisoidakaan... Laillisesti levyn ostajan ei kuitenkaan pitäisi minusta aina sydän pamppaillen odottaa soiko odotettu levy vai ei!

Ja nuo "kopiointisuojakset" ovat kyllä lähinnä vitsejä. Korkeintaan hidastavat, jos sitäkään. Useimmat polttosoftathan sallivat bitti-tason kopioinnin, jolloin levystä saa kopion helposti, kopiosuojauksen kera.[/color]

Jarkko

Oon kans törmänny tuohon soitettomuuteen työpaikan koneella, mutta pääsin eroon siitä polttamalla kopion tuon levyn biiseistä niin johan alkoi soimaan ilman sen kummenpia pyöritysongelmia.
Mutta onhan sekin ihme homma jos joka suojatusta levysta pitää ensi polttaa ittelle kopio, että pääsee kuuntelemaan.

Herpiili

Nuo kopiosuojaukset kyllä potuttavat aina välillä, itse ainakin ostan ne levyt jotka ovat ostamisen arvoisia, jos yksittäinen biisi kiinnostaa niin siinä tapauksessa hankin sen muilla keinoin.

Nuo kopiosuojaustekniikat ovat lähinnä vitsi, pienellä googlettamisella löytää ohjeet suojauksien poistoon ja TOIMIVAN audiolevyn tekemiseen (kuten teen joissakin tapauksissa).

Mp3-muodossa olevan musiikin laadussakin on eroa alkuperäiseen äänitteeseen joten ostan siitäkin syystä useimmat levyni (ja tarpeen vaatiessa teen niistä mp3-kopiot).

Nuo kopiosuojauksen estävät "soitto-ohjelmat" ovat todella surkeita, biisit soivat 24kbps laadulla joka kuulostaa karmealta, varsinkin jos tietokone palvelee "mediakeskuksena".

Itselläni ei ole varaa ostaa erillisiä stereoita, kuten meillä opiskelijoilla ei yleensäkään ole  :;):

On kyllä surkuhupaisaa ettei normaali kuluttaja saa kuunnella laillisesti ostettua levyä niillä laitteilla jotka omistaa, tämänkin idean on joku "ruudinkeksijä" ilmeisesti toteuttanut.

Ammattimaista kopiointia ei estetä sillä että laitetaan yksinkertainen suojaus, joka estää normaalia kuluttajaa käyttämästä levyä haluamallaan tavalla ja samalla valitetaan etteivät levyt myy.

Aji Inferno

Hyviä kommentteja, kiitoksia! Juttu on sikälikin kinkkinen ettei palautusoikeudesta esim. ole juuri iloa, jos haluat ao. levyn, eikä siitä ole suojaamatonta versiota olemassa. Ja jollet halua kinata tai jopa riidellä myyjien kanssa... Heillä kun on yhtälailla selvät ohjeet: levyjä ei vaihdeta. Todistustaakka ongelmista saattaakin langeta ostajalle, jolloin vaaditaan helposti jo melkoisen pitkää pinnaa ja sinnikkyyttä.

Se Maijan levyn aiheuttama ongelma oli kiintoisa, sillä veikkaan että kyseessä oli soitto-ohjelman "bugin" aiheuttama ei-toivottu efekti joka sotkee vain tiettyjä tietokoneita. Muutoin asiasta pidettäisiin enemmänkin meteliä. Todistaminen on jälleen lähes mahdotonta, etenkin kun levyteollisuus pitää suojauksia julkisesti täysin harmittomina.

Niinpä vaan eilen illalla siirsin optisella kaapelilla CD-soittimestani Cerys Matthewsin ja Stratovariuksen levyt digitaalisesti koneelleni, ja paloittelin biisit manuaalisesti. Aikaa meni kolmisen tuntia enkä hihku ilosta. Mutta tulipa tehtyä. Saapa nähdä milloin tuollainenkin siirto estetään. Periaatteessa se on jo nyt estetty, mutta onneksemme monet äänikortit eivät piittaa tuosta kopionestobitistä datassa... Kummallista miten tunnen itseni melkein rikolliseksi kopiotuani omat CD:ni hämärällä tavalla omalle PC:lleni voidakseni nauttia ostamastani musiikista..? On aikoihin eletty. :(

Jotain tässä yritetään asian tiimoilta, ihan bisnestasollakin. Lukekaapa Mobile Kemopetrol -juttu ja kertokaapa uskotteko tuon lähestymistavan toimivuuteen?

Stenu

En voi sietää ajatusta äänenlaadun keinotekoisesta huonontamisesta, kun itse yritän saada äänen kuuluviin mahdollisimman puhtaasti.

Ostan levyni, mutta en yhtään kopiosuojattua. Kun törmään levyyn jonka haluan, joka on suojattu, informoin asiasta levy-yhtiötä (ja artistia) ja waretan levyn netistä. MP3:iin en koske, pyrin aina löytämään levyn imagen. Pyydän levy-yhtiötä antamaan mahdollisuuden ostaa seuraavan levyn. Vielä en ole saanut yhtään vastausta.

Puhuin potaskaa. Massive Attackin 100th on ostettu, kun en saatana huomannut kopiosuojausta kaupassa. En myöskään palauttanut levyä, olisi pitänyt.

Niin ja käytännön syistä poltan aina kopion autokäyttöön. Nuilla soittimilla kun tuntuu olevan taipumus merkata levyt naarmuilla, enkä oikein siedä sitäkään.

Stenu

Poro-

Joo, itse en voi kauheesti lähteä moralisoimaan musiikin lataamista vastaan, kun itse teen niin, mutta ostan kyllä aitojakin levyjä. Nykyään on tosin vähentynyt kun ei saa enää suojaamattomia levyjä... Minähän en maksa rikkonaisesta tavarasta täyttä hintaa, yksi kopiosuojattu levy löytyy, joku kokoelma ja maksoi pari euroa. Soi kyllä ihan hyvin mun koneessa :D
Jäi Nightwishin uusin ostamatta tuon takia, samaten monet muut.. Moraalini kestää musiikin lataamisen jos en sitä laillisesti voi kuunnella.

Tuosta artistien tukemisesta sen verran, että levy-yhtiöt vetää n. 96% välistä ennen artistia levytuotosta
jos ostat 20e levyn, artisti saa hyvällä mäihällä euron siitä. Mieluummin laittaisin rahat tilisiirtona artistille jos tukea haluaisin  :cool: