A-P-U-V-A! Mitkä valaisimet valitsen?

Aloittaja viherpiipertäjä, marraskuu 09, 2010, 09:58:49 ap

« edellinen - seuraava »

CyberDog

Stadista näyttäis löytyvän, täältä meiltä itäsuomesta ei. Ja sähkösenä en äkkiseltään löytänyt mitään. Mut jos jaksat kaivella uudempia niin niitä vois sähköisenä löytyäkin.

Xbow

Aika loputon suo tuntuu olevan zilikäyrän etsimisessä. Voi olla että vielä jaksan kahlata, voi olla että ei. Joten koitan vaan tyytyä olemassaolevaan. Sellainen Summa Summarum kuitenkin, että vaaditaan kohtuullisesti "hyvää tahtoa" + muita subjektiivisia elämyksiä, jos analyyttisesti saa 120w led lampun 600w natikkaa vastaavaksi. Juu, sinisessä valossa kyllä, mutta muutoin ei. Natikat eivät tunnetusti ole mitään sinistä valoa lähettäviä lamppuja.

Analysoin muutaman suht perus T8 loistarin: 36 W Osram Lumilux Deluxe 954, 36W Lumilux 830, 36W Osaram Basic 640 sekä purple version 36W Fluoran. Melko tasaväkistä sakkia. Hyötysuhde ei kovin kaksinen. Sini-puna painotuksessa eroja, kuten kuuluukin olla. Ainakin oma värilämpötilan arviointi spektrin avulla tuntui jokseenkin pelittävän :) Deluxe 954 tuntui antavan parhaiten PAR säteilyä. Fluora painotti melko voimakkaasti sinistä verrattuna muihin. Fluoran tuottama violetti väri on selvästi valkoisempaa / "inhimillisempää" kuin sini-puna led lampun.

Loistarit ovat varsin hyviä taimilamppuja. Saa helposti tasaista valoa esim. hyllyn alalle. Mutta näilläkin saa sirkkalehtivaiheessa olevan taimen kanttuvei, eli aloittaa varovasti etäisyydestä tyyliin 10+ cm riippuen lampusta + heijastuksesta.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

CyberDog

Mulla on tommonen monimetalli valaisimena ja se antaa aika sinistä (valkoista) valoa. Tuntuu sopivan hyvin kun sen alla tulee lyhyitä ja tukevia chilejä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Xbow - joulukuu 14, 2010, 11:20:02 ap... Natikat eivät tunnetusti ole mitään sinistä valoa lähettäviä lamppuja.

Ja natikan valossa kuitenkin kasvaa hyvin.
Eikös tämäkin todista, miten vähän valon vaikutuksesta chilien kasvuun tiedetään?

Hamppufoorumin ohje sininen kasvuun, punainen kukintaan taas meni aivan pieleen, kun valaisin kukkivaa Aji Cristalia hehkulampulla ja vaihdoin sen halogeeniin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg54873#msg54873
Halogeenista on leikattu sininen pää spektristä jostakin 450nm:n paikkeilta ja se riitti pudottamaan raakileet ja esti kukkien kehityksen chileiksi.

Zabin mielenkiintoinen testiasetelma siitä, mihin suuntaan kasvit suuntautuvat:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8351.msg123939#msg123939
Tuossakin vain saatetaan tutkia väärää asiaa. Muistan hiljattain jonkun tutkijan keksineen, miten kasvit osaavat kasvaa pois muiden varjosta. Se oli joku määrätty valon värisävy,  joka kertoi, että tuossa suunnassa on vapaata kasvutilaa. Kenties ledissä on juuri tuota taajuutta. Sehän saisi aikaiseksi turhaa pituuskasvua tuota kuviteltua aukkoa kohti.

Aika yleinen "testiasetelma"  kotitarvekasvattajilla on tuoda joku pienitehoinen led/esl ikkunalaudalle tai loisteputkilla/natikalla valaistuun lisävaloksi ja todeta sitten, että sen alla kasvaa paremmin. Totta kai kasvaa, kun siinä on ensin perusvalo muualta ja lisäksi jotakin pientä lisälampusta. Pienikin muutos parempaan saa kasvin kääntämään suuntaansa, mutta ei se tarkoita, että se pärjäisi, jos perusvalo sammutettaisiin.

Xbow

joulukuu 14, 2010, 14:01:20 ip #44 Viimeisin muokkaus: joulukuu 14, 2010, 14:28:19 ip käyttäjältä Xbow
Niinpä. Natikka kuitenkin lähettää sinistä valoa. Ei kovin paljoa, mutta sen verran että kasvua sekä sadotusta ajatellen välttämättömin tulee täytettyä.

Kultaisella 60-luvulla mitattuja  toiminta spektrejä, kuvat sekä niiden selitykset linkitetty tuolta, täytyy lueskella paremmalal ajalla. Sieltä löytyy tomaatin sekä munakoison tapaukset (14,15), muttei zilejä :(. Verrattuna tuohon monissa paikoissa esiintyvään "referenssikäyrään", näyttääpi että punapainotteisempi on kuin Anacharis. sp . Sen verta erityyppinen kasvi juu.

Lainaus käyttäjältä: ChilivaariTuossakin vain saatetaan tutkia väärää asiaa. Muistan hiljattain jonkun tutkijan keksineen, miten kasvit osaavat kasvaa pois muiden varjosta. Se oli joku määrätty valon värisävy,  joka kertoi, että tuossa suunnassa on vapaata kasvutilaa. Kenties ledissä on juuri tuota taajuutta. Sehän saisi aikaiseksi turhaa pituuskasvua tuota kuviteltua aukkoa kohti.

IR alueella oleva "Far Red" "sävy" taitaa olla yksi, mikä ohjaa. Natikassa sitä on komee piikki, joka voisi selittää kasvukäyttäytymistä. Ja LEDien kanssa voi käydä niin, ettei kasvi tiedä minne oikein tässä kasvaisi. Tiedä sitten, kahtotaan jos illalla kerkee tutkimaan tarkemmin.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Xbow

joulukuu 15, 2010, 14:41:45 ip #45 Viimeisin muokkaus: joulukuu 15, 2010, 22:45:40 ip käyttäjältä Xbow
Spektrin sekä valon tehokkuutta kuvaavasta arvosta ( esim. Lumenit, Candelat, Watit ) voidaan laskea lampun PPF arvo. PPFD arvon voi arvioida käyttämällä luksi mittaria: PPFD = PPFPAR(Lamppu)*lux(mittari)/Lumen(lamppu). Tämä on se, mikä määrää valon "tehon" kasveille. Tietenkin valon tehokkuuden olisi hyvä jakautua suht tasaisesti koko kasvin alalle tai korkeammalla kasville "sylinterille".

Esimerkiksi lasketaan 600w natikan PPFD, kun luxi mittari näyttää lukemaa 10000: PPF=1100 µmol/s, Lumen(lamppu)=90000Lm -> PPFD(10000lux)= 1100µmol/s * 10000lux/90000lm = 122 µmol/(m2s).

Luxien arviointiin löytyy myös halpismittareita, esim:tuo tai  tämä. Näiden tarkkuudesta ei hajua, mutta kunhan nyt suunnilleen näyttää oikeaa arvoa. Ohlsonin mittarin mukana tuli oikein vastekäyrä sekä virhemarginaalit eri arvoille.

PPF=Photosynthetic Photon Flux
PPFD=Photosynthetic Photon Flux Density

Spetkrien rakenteella on merkitystä paljon, esimerkiksi kasvin käyttäytymiseen sekä valon "tehokkuuteen". Esimerkiksi huippuhyvä LED, "oikean spektrin" valaisin voi ehkä antaa jopa 1.5 kertaa "parempaa" valoa kuin HPS. Silloin samaan tulokseen pääsee todennäköisimmin pienemmällä PPF määrällä, esim. 10000lux natikkavaloa voisi vastata esimerkiksi 90 µmol/(m2s) PPFD ledeillä.

Philips TLD865 loistarilla 12000lux arvossa PPFD oli reilut 168 µmol/(m2s).. Löytyy myös PPFD mittareita, mutta pari satkua niistä saanee maksaa, enkä tiedä ovatko kuinka laadukkaita.

Edit: Vertailuksi auringonvalon PPFD pilvettömältä taivaalta keskikesällä, keskipäivällä on karkeasti arvioiden luokkaa 1000 µmol/(m2s). Tässä valossa tutkimusen mukaan paprikat joutuvat jo osittain suojautumaan, eikä ne voi täysillä sitä valoa hyödyntää.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti