kesäkuu 16, 2024, 14:54:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bluesmanin kausi 2011

Aloittaja bluesman, marraskuu 14, 2010, 17:38:17 ip

« edellinen - seuraava »

hessi

... Aji Inferno taitaa osata vastata tähän parhaiten !

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

minun tietämyksellä Chilaca on kuivattuna Pasilla, näin on minulle opetettu....
kunnes toisin todistetaan minä elän tässä tiedossa....
mutta rakkailla chileillä saa vissiin käyttää mitä tahansa nimeä, ainakin toisilla taitaa
olla oikeus moiseen  ???

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

bluesman

Hämäs kun sama nimitys "Pasilla" on kahdella eri lajikkeella, samoin "Chilaca". Näin Meksikossa. Jossa 1974 muuten söin ensimmäisen chiliateriani. Ikimuistoinen kokemus.

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 12, 2010, 00:02:38 ap
Hämäs kun sama nimitys "Pasilla" on kahdella eri lajikkeella, samoin "Chilaca" Näin Meksikossa. Jossa 1974 muuten söin ensimmäisen chiliateriani. Ikimuistoinen kokemus.


Back To Roots -kausi 2011 ? :)

Itsellä edelleen itsehillintä riittänyt, eli ei oo tullut aloitettua kautta, toivon mukaan ei aloitetakaan ennenkuin tammikuun puolivälin jälkeen :)

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Chilivaari

Tuossa oli Loikkarisella ja Hessillä niin selkeät kuvat meksikolaislajikkeista, että laittakaa ihmeessä ne Chiliwikin sivuille, niin saadaan tieto helpommin löydettävään paikkaan. On siellä puutteita monessa muussakin lajikkeessa. Täydentämään vain, vähän kerrallaan.

hessi

juu voisin laittaakki, kun aika riittäis....

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

moidites

Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 11, 2010, 23:36:50 ip

Elikkä alkaa seljetä. Hessi sulla on siis Pasilla bajio l. Chilaca ja tämä Loikkarisen Chilhuacle negro on ihan eri lajike chilemanin väitteistä huolimatta. Kuvat puhukoon puolestaan. Olikohan ketjukirjeessä olleet Filagon Pasillat ja Chilacat sitten mitä sorttia? Jännäksi menee.


Mulla kans kasvatuksessa nyt tulevalle kaudelle 'Chilhuacle negro', 'Pasilla' ja 'Chilaca' ja kaikki eri lähteistä saatuna... Muutama sivu aikaisemmin jo ehdin ihan tosissaan masentua, kun hoksasin että voisivat olla yhtä ja samaa, mutta jos noin eri näköisiä tulee, niin ehkä tässä en nyt aivan turhaan idättele noita kolmea.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: moidites - joulukuu 12, 2010, 16:22:42 ip
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 11, 2010, 23:36:50 ip

Elikkä alkaa seljetä. Hessi sulla on siis Pasilla bajio l. Chilaca ja tämä Loikkarisen Chilhuacle negro on ihan eri lajike chilemanin väitteistä huolimatta. Kuvat puhukoon puolestaan. Olikohan ketjukirjeessä olleet Filagon Pasillat ja Chilacat sitten mitä sorttia? Jännäksi menee.


Mulla kans kasvatuksessa nyt tulevalle kaudelle 'Chilhuacle negro', 'Pasilla' ja 'Chilaca' ja kaikki eri lähteistä saatuna... Muutama sivu aikaisemmin jo ehdin ihan tosissaan masentua, kun hoksasin että voisivat olla yhtä ja samaa, mutta jos noin eri näköisiä tulee, niin ehkä tässä en nyt aivan turhaan idättele noita kolmea.


Niin kun nimitykset vaihtelevat ilmeisesti Meksikossakin alueen mukaan ja riippuen siitä onko chili kuivattua vai/ja savustettua. Chilhuaclejakin on vielä rojo ja amarillo ja varmaan vielä muitakin joista ei ole tietoa netissä. Esim. Filagolla oli muistaakseni Chipotlea joka ei ollut Jalapenoa. Chipotle on ymmärtääkseni jonkinlainen yleisnimitys savustetulle chilille? Vai savutahnalle/salsalle?
On tietysti mukavampaa kun tietäisi etukäteen mitä kasvattelee. Vai onko tuolla nyt niin väliä.

moidites

Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 12, 2010, 16:34:46 ip
Vai onko tuolla nyt niin väliä.


On sillä väliä, jos ei ole tilaa/aikaa monelle sadalle eri lajikkeelle ja sittenkin pitää tehdä ankaraa karsintaa.  ;D

bluesman

Lainaus käyttäjältä: moidites - joulukuu 12, 2010, 17:06:07 ip
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 12, 2010, 16:34:46 ip
Vai onko tuolla nyt niin väliä.


On sillä väliä, jos ei ole tilaa/aikaa monelle sadalle eri lajikkeelle ja sittenkin pitää tehdä ankaraa karsintaa.  ;D


Olet oikeassa. Turhaan aikaansa tuhlaaminen johonkin pitkän kasvatuksen vaativaan kasviin tympii varmasti jos loppujenlopuksi osoittautuukin joksikin aivan muuksi mitä tavoitteli. Jäisi molekana valmistamatta. Vaikka oma kasvatuslistani näyttää nyt pitkältä kuin nälkävuosi niin se tulee lyhenemään koska aion sun tomaattilajikkeet laittaa kasvariin. Joten moni lajike kokee tylyn kohtalon jos ei kasva kunnolla. Tai joutuu kukkapenkkiin.

Jesper

joulukuu 12, 2010, 19:03:35 ip #90 Viimeisin muokkaus: joulukuu 12, 2010, 19:05:11 ip käyttäjältä Jesper
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 12, 2010, 16:34:46 ip
Chipotle on ymmärtääkseni jonkinlainen yleisnimitys savustetulle chilille? Vai savutahnalle/salsalle?

Savutahna/salsa on oman käsitykseni mukaan oikein.
Ilmeisesti täysin sama mitä chiliä kyseinen soosi sisältää...

jeQQ

Chipotle o savukuivattua jallua..

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:52:57 ip
Lainaus käyttäjältä: rasse - maaliskuu 28, 2009, 16:54:44 ip
http://www.thechileman.org/results.php?find=negro&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search

Tuolla on tietoa.


Hmmm... ja taas kerran väärää tietoa. Joko kuva tai teksti ei pidä paikkaansa. :(  Mutta jos tuosta tosiaan kasvaa tekstin kuvaama Chilaca, se on vallan mainio lajike.


No olihan Aji Infernon kommentti jo foorumilla. Pitää vaan älytä etsiä oikeasta paikasta.

koshui

joulukuu 12, 2010, 20:12:06 ip #93 Viimeisin muokkaus: joulukuu 12, 2010, 20:19:57 ip käyttäjältä koshui
Chipotle sanana tarkoittaa savuchiliä, mutta en ainakaan englanninkielisistä lähteistä löytänyt viitettä muuhun kuin savukuivattuun jalapeñoon.
Mielenkiintoisempi kysymys on, että onko alkuperäinen(?) chilpotle oikeampi kieliasu suomenkielessä kuin englanninkielinen muunnelma chipotle?
Pirkan mielestä näin on. 

jeQQ

Ei ryytänä, enpä ole aikaisemmin edes tajunnut katsoa tuota pirkkaa. ;D Ettei vaan purkin takana lukisi jalopeeno?

Kaltsu

On muuten mainio tuote tuo Pirkka. Kannattaa kokeilla jos et ole vielä maistanut.;)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

wille

joulukuu 13, 2010, 10:50:54 ap #96 Viimeisin muokkaus: joulukuu 13, 2010, 10:53:14 ap käyttäjältä wille
Sotketaan nyt vielä Bluesmanin päiväkirjaa hetki tällä Chipotle ym. asialla. DeWittin Complete Chile Pepper Book kertoo vapaasti suomennettuna näin:

Chipotle mikä tahansa savustettu chili. Useimmiten kuitenkin Jalapeño, joka savustamisen vaikutuksesta muuttuu hyvin tummaksi ja kovaksi. Kulkee myös nimellä cilpotle tai chipocle. Pohjois-Amerikan marketeista löytyvä tyypillinen chipotle on jalapeñoa, joka on savustettu vihreänä (raakana) punaisen sijaan. Siksi sen väri on huomattavasti vaaleamman ruskea.

Pasilla tarkoittaa "pientä rusinaa". Se on pitkä, ohut ja mieto meksikolainen chili, jota kasvatetaan pääasiassa Guanajuatossa, Aguascalientesissa, Zacatecasissa ja Jaliscossa. Sitä käytetään "Mole"-kastikkeissa. Pasillan maussa on pieniä vivahteita suklaasta ja rusinasta. Tuoreena Pasillaa kutsutaan Chilacaksi.

Chilaca viittaa terminä myös "New Mexican"-tyyppisten chilien tuoreeseen muotoon Durangossa ja Chihuahuassa, Meksikossa.

Chiluacle on oaxacanilainen chili, jota käytetään pääasiallisesti moleissa. Joidenkin lähteiden mukaan se olisi Guajillon alueellinen lajike. Se kuitenkin muistuttaa enemmänkin pientä Poblanoa. Chiluaclesta on liikkeellä kolema eri muotoa: amarillo (keltainen/oranssi), rojo (punainen) ja negro (musta).

Poblano puolestaan tarkoittaa kutakuinkin "kotoisin Pueblasta". Se on yksi yleisimmistä meksikolaisista chileistä. Ulkonäöltään se on sydämenmuotoinen, tummanvihreä (kypsänä punainen) ja noin 10cm pitkä ja 7,5cm leveä. Sitä kutsutaan myös Miahuatecoksi eteläisessä Meksikossa ja Yukatanin niemimaalla. Poblanon kuivattua versiota kutsutaan nimellä Ancho.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

bluesman

Täytyy ensin syödä omat viljelmät tyhjiksi. Tiukkaa tekee.



Vasemmanpuoleinen on Manzano rojo emokasvi joka on monen siemenen äiti, toista talveaan viettämässä. Pieni pyöreäpodinen on Rocoto Peru Puno Marki joka vasta sisälle tuotuaan alkoi kypsytellä podejaan. Kaatumassa Rocoto peronin päälle. Taustalla juuri erottuu keltaoranssi Rocoto Chile de Seda joka on melko tulinen ja maukas, pienehköt podit. Täytyi kylvää lisää kun maistui senverran hyvälle.
Jos oikein tarkkaan kuvia tihruaa niin saattaa rocotojen takana huomata C.lanceolatumit 2kpl jossa vasemmanpuoleisessa on puolentusinaa oranssia podia. Näkyy kyllä varsin heikosti.

bluesman

 Kiitos wille. Onhan itsellänikin tuo kirja mutta ei vaan vanha hokannut siitä tarkistaa. Selvensi paljon nimitysmeininkiä.

jeQQ

Jaa sä olitkin möksällä tänään, tuli vaan ajeltua nummenpään ohi ja mielessä kävi pirhauttaa, josko tulisi vakoilemaan. ;D