tammikuu 10, 2025, 11:35:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n toinen kausi

Aloittaja PP, joulukuu 04, 2010, 11:57:18 ap

« edellinen - seuraava »

InkRose

Kyllä on komean näköistä. Kunpa olisi itselläni samat vaivat vuoden päästä kuin sinulla nyt. ;D

Ainakin tuota PI 585273:a voisin huolia muutaman siemenen, kun sulla niitä vissiin on vähän ylikin oman tarpeen nyt? ::)

PP

Nyt valmistui kunnon tavaraa. Ohje on alunperin hessin, mutta se on hieman hankalasti löydettävissä joten uskallan kopioida mukaillen tänne.



Oman satsiin meni:
800 g savustettuja Rocotoja
800 g tomaattimurskaa (kesällä käyttäisin tuoretta)
pari suippopaprikaa
3 pientä sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
vajaa dl tummaa sokeria
vajaa rkl suolaa
yrttejä maun mukaan (käytin oreganoa ja salviaa)
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl hillo-marmeladisokeria (pahvipaketissa oleva versio)

Chilit, paprikat ja sipulit paloiksi ja pataan, tomaatit ja mausteet mukaan, ja keitetään sopiva aika niin että chilit ja sipulit on pehmeitä. Minulla siihen meni jopa tunnin verran. Mössö porataan sauvasakoittimelal muusiksi, lisätään etikka ja hillosokeri, ja keitetään vielä hetki. Tölkitetään kuumennettuihin tölkkeihin.

Tuolla chilimäärällä tuli hyvin potkivaa ja todella hyvänmakuista tahnaa. Toimii äärettömän hyvin esim. lämpimien leipien pohjalla tomaattisoseen sijaan. Hillosokeri tekee koostumuksen juuri sopivaksi vaikka mössö on kuumana vetelää.

jewe

Eikö ole loistavaa tavaraa, sopii myös liharuokien joukkoon. Ite olen tehnyt jo neljä-viisi settiä tuolla alkuperäisellä ohjeella jossa rocotoja tai muuta chiliä n. 1,5 kg, lisäksi mukaan muutama scorppari tai joku muu chinense niin potkii vielä kovemmin.

PP

Illan sörsselit. Tänään chileinä oli kylmäsavu Orange Rocotoa ja Manzano Yellowta yhteensä 800 g, ja tein soosin keltaisista tomaateista ja paprikoista tarkoituksena saada lopputuloksesta kellertävää. Eipä tullut, mutta väiläkös tuolla. Tein kaksi versiota, laimeammassa on vain 15-20% chiliä, tujummassa 60-70%.

Huomasin tänään, että käyttämäni etikka olikin hunaja-omenaviinietikkaa, jossa on puolet hunajaa. Tahnoissa on siis reilusti sokeria, muttei vielä monikäyttöisyyttä häiritsevästi.


PP

Kasvatuksen suhteen ei tapahdu mitään uutta, mutta on tässä postauksessa sentään chiliä. Kasvarissa lioppusato kypsyy hitaasti, pitäisi tyhjentää se kun vaan ehtisi/jaksaisi.

Chilipitoista ruokaa sentään on tehty. Tässä raakaa naggaraa, johon tuli vajaan kahden kilon taikinaan 2 nagaa, kaksi rocotoa ja muutama Aji Cristal. Tuli vähän kuivaa mutta erinomaisesti nagalle maistuvaa ja potkivaa makkaraa.




Eilen tein pekoniin käärittyjä juustotäytteisiä chilejä. Juustoina oli kova cheddar ja rasvainen Oltermanni, chilit Pink Habaa, Aji Cristalia, Jallua ja Campanea. Paistettujen ulkonäkö on mitä on, kun juustot ei halunneet pysyä sisällä, mutta maku oli loistava.




chilifani

tuossa alussa kun sinulla on idätyslautta, niin kuinka on, onko siinä pelkkää paperia?

PP

Lainaus käyttäjältä: chilifani - lokakuu 25, 2011, 20:34:23 ip
tuossa alussa kun sinulla on idätyslautta, niin kuinka on, onko siinä pelkkää paperia?


Ei, talouspaperin alla on valkoinen hankaussieni tai mikälie onkaan nimeltään. Kyseessä ei tarkasti ottaen ole lautta, koska sieni ei kellu. Kelluvassa lautassa paperin täytyy mennä styroksin tai vastaavan alle, tässä sieni pysyy koko ajan märkänä.

PP

On se hullua, että kausi jatkuu marraskuulle. Chilit ei ole kasvarissa millänsäkään ja terassillakin Bolle on vielä hengissä. Kasvavatkin vielä, etenkin karsitut puskee uutta versoa. Raakileet on kypsyneet niin, että raa'aksi ei jää paljoakaan, mutta eipä taida kypsyneidenkään maku olla kaksinen.

Jo poimittua satoa on jäänyt käsittelemättä, kun arkena on kiire ja kahdelle edelliselle viikonlopulle tuli yllättäviä pakollisia menoja. Chilit on ulkona kylmälaukussa ja jonkin verran on ollut pakko heittää pois vaikka ne säilyy yllättävän hyvin. Rocotoja pidetään kai yleisesti huonosti säilyvinä, mutta ne säilyy minulla parhaiten. Aji Cristalit vetää homeeseen ja chinenset pehmenee muuten vaan. Lemon Dropit säilyy jostain syystä paremmin kuin Aji Cristalit. Ei ole kiva tehdä tuollaisia havaintoja. :(

wille

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 02, 2011, 22:09:02 ip
On se hullua, että kausi jatkuu marraskuulle. Chilit ei ole kasvarissa millänsäkään ja terassillakin Bolle on vielä hengissä. Kasvavatkin vielä, etenkin karsitut puskee uutta versoa. Raakileet on kypsyneet niin, että raa'aksi ei jää paljoakaan, mutta eipä taida kypsyneidenkään maku olla kaksinen.

Jo poimittua satoa on jäänyt käsittelemättä, kun arkena on kiire ja kahdelle edelliselle viikonlopulle tuli yllättäviä pakollisia menoja. Chilit on ulkona kylmälaukussa ja jonkin verran on ollut pakko heittää pois vaikka ne säilyy yllättävän hyvin. Rocotoja pidetään kai yleisesti huonosti säilyvinä, mutta ne säilyy minulla parhaiten. Aji Cristalit vetää homeeseen ja chinenset pehmenee muuten vaan. Lemon Dropit säilyy jostain syystä paremmin kuin Aji Cristalit. Ei ole kiva tehdä tuollaisia havaintoja. :(


Samaa ongelmaa. Ei kerkeä käsittelemään satoa. Hätäratkaisuna olen mättänyt niitä pakastimeen. Typerää. Onnistunut kausi jää torsoksi kiireen takia. :-\
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

PP

Viikonloppuna sain viimein kasvarin tyhjäksi. Astiat ja sorat pitää vielä pestä ensi viikonloppuna, mutta kasvit sai kyytiä ja kasvari on suhteellisen siisti vaikka vaatii vielä pesun ja desinfioinnin.

Podeja irtosi vielä reilu ämpärillinen, ehkä 12 litraa, ei tullut punnittua. Raakoja jäi lopulta (liian) pitkän syksyn vuoksi hyvin vähän ja ne kypsyy parhaillaan lämpimässä pellilla folion alla. Ylikypsimmät podit pistin paloina pakkaseen, lopuista pitäisi vääntää säilykkeitä ja kuivata osa.






Ebbeissä oli melkoisia juurakoita. Kuvassa vasemmalta Campane, Aji Cristal (samassa ebbissä) ja Lemon Drop. LD:n alaosa oli kohtuullinen tukeva (ruukku on 8 cm). Huonommin menestyneissä lajikkeissa oli paljon pienemmät juuret.






Viikon parin sisällä kirjoitan vielä jonkunlaisen tiivistelmän kaudesta, mutta muuten tämä alkaa olla tässä. Seuraava kausi alkaa kuukauden sisällä ja menee toivottavasti pitkälti samansuuntaisesti.

Ryhis

Viime talvea kun muistelee, on suorastaan uskomatonta että tänä vuonna kasvarikausi jatkui marraskuun puoliväliin. Varmaan olisi voinut viikon kaksi vielä tiristää kunnon lämppäreillä? Ihan komia sadonkorjuu tuli näköjään vielä kasvaria siivotessa.

Kiitoksia vielä tästä päiväkirjasta, on ollut nasta lukea!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

PP

Hyvä, että on kelvannut. Eihän tässä paljoa muuta sisältöä ole ollut kuin kökköjä kuvia ja turhaa jorinaa.

Kasvaria olisi hyvin voinut lämmittää vielä ainakin viikon, ja käyttää sähköä täysin turhaan. :) Merkittävä määrä raakileita jäi vain Lemon Dropeihin, mutta sitä on jo ylimäärin eikä edes kaikkia viime vuoden jauheita ole käytetty.

PP

Tuntuu, että melkein kaikki kasvattaa tai idättää jo ensi vuoden chilejä. Pitäisikö minunkin? Ei vaan ehdi, jaksa, viitsi, kykene mutta ei kai tuo ole vielä tarpeenkaan. Pubet ajattelin aloittaa 15.-20. ensi kuuta, chinenset tammikuun puolivälissä ja baccat sekä annuumit helmikuun puolivälissä. Tänä vuonna noin olisi ehtinyt hyvin, jos kirvat ei olisi tehneet alkukesästä kiusaa ja viivettä.

Eilen sain viimeiset sadon riippeet kuivuriin ja säilykkeiksi. Ei tullut paljoa eikä kaunista joten en kiusaa kuvilla. Muutama pilttipurkitettu ei ottanut tiivistyäkseen eli tuli myös hetikohta syötäväksi joutuvaa tavaraa. Tein purkituksen Saarioisen Hillox-säilökkeellä sen ohjetta mukaillen. Liemeen meni pussi säilötettä, 2,2 litraa vettä, 3,5 dl hunaja-omenaviinietikkaa (= 50/50 etikkaa/hunajaa), 4,5 dl etikkaa ja 300 g sokeria. Toivottavasti ei tullut liian hapokasta.

PP

Viimeinkin. Astiat ja sorat on pesty ja kasvari on valmiina talvea varten.


Kauden viimeinen kuva. Lämppäri ja ilmankuivain kuivaa vielä kasvaria ettei lattialle jää vettä, joka voisi rikkoa betonin pintaa.

Vuosi oli kokonaisuudessaan uskomaton. Taimikasvatuksessa oli ongelmia varsinkin pubejen kanssa, mutta sain aikaan pääosin hyvät taimet. Kasvarissa iski kirvat pahemman kerran, mistä tuli takapakkia parhaimpaan kasvu- ja kukinta-aikaan, mutta kirvat sai onneksi kyytiä Provadolla. Satoa alkoi tulla kunnolla vasta elokuussa, mutta sitten sitä tuli kahden kuukauden ajan.

Uskalsin toivoa parempaa vuotta kuin edellinen oli, mutten olisi uskonut, että satoa voi tulla pienten ongelmien kanssakin 20-30 kg. Tuon tarkempaa arviota en pysty antamaan, koska ei tullut punnittua läheskään kaikkea. Eriyisesti pubet yllätti satoisuudellaan ja helppoudellaan. Kaipa olot oli vaan niille sopivat. Chiliä meni tuoreena kilokaupalla töihin, sukulaisille ja tutuille eli ilosanomaa on levitetty innolla ja muutama tartuntakin varmaan saatu aikaan. :)

En kiusaa lajikekohtaisella listalla, mutta outoja pettymyksiä oli pari. Poblano tuotti sekä mullassa, että ebbissä vain pari hassua podia. Mullassa syy oli se, että annoin ensimmäisten podien viedä kasvilta voimat pitkäksi aikaa, mutta ebbin ongelmaa en tiedä. Samassa ebbissä Aji Cristal pärjäsi hyvin. Chinense PI281429 ei jostain syystä tykännyt ebbistä ollenkaan vaikka vieressä Pink Haba ja Haba kasvoi hyvin. Mullassa 281429 oli OK. Jallu DRH 7400 tuotti sekä ebbissä, että bubblerissa melko huonosti, mutta podit oli hyvän kokoisia. Muitakin ongelmia oli, mutta ne johtui kirvoista tai pubejen pitämisestä liian kuumassa kasvarissa.

Kiitokset auttajille, kommentoijille ja lukijoille tämä pääosin huonojen ja ehdottomasti liiallisten kuvien päiväkirjan seuraamisesta. Ensi vuoden suunnitelmat on pitkälti samankaltaiset pienin lisäyksin ja muutoksin. Siitä tulee uusi päiväkirja sitten, kun on jotain kerrottavaa.

sami.

Mukavaa lukemista on ollut päiväkirjasi, onnea ensi kaudelle!

Whili

PRO-Meinikiä !!
Päiväkirja hienoa luettavaa, paljon on oppia tarttunut meikäläiselle.
Ensi kautta ootellessa...  Hyvät Joulut YMS  ;D

Ps. Vähän kateellisena oon katsellut komeita satokuvia, ehkä joskus minäkin..

PP

Vielä kerran vanha päiväkirja ylös, kun en viitsi aloittaa vielä uutta yhden kuppasen idätyslautan takia.

Voisiko joku lähettää Biquinhon/Chupetinho siemeniä? Se on vielä puutteena ensi vuoden listassa. Voin vaihtaa omiin siemeniin tai maksaa postituskorvauksena pari euroa.

SK

Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 21, 2011, 19:17:08 ip
Vielä kerran vanha päiväkirja ylös, kun en viitsi aloittaa vielä uutta yhden kuppasen idätyslautan takia.

Voisiko joku lähettää Biquinhon/Chupetinho siemeniä? Se on vielä puutteena ensi vuoden listassa. Voin vaihtaa omiin siemeniin tai maksaa postituskorvauksena pari euroa.


Minulla saattaa löytyä muutama ylimääränen Biquinhon siemen, sain niitä vaihtarina ja pari simentä jo näyttää elon merkkejä.
Laitan vaika yv.tä kun pääsen kotia ja tarkistan kuinka paljon niitä on jäljellä.

PP

Siemenet löytyi, kiitokset niitä tarjonneille.