kesäkuu 26, 2024, 03:04:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Herpiili's.Garden.S09E00[eBook]-Capsaicin

Aloittaja Herpiili, tammikuu 22, 2011, 19:57:51 ip

« edellinen - seuraava »

Tiemuh

Kiitos tarjouksesta. Täytynee katsoa syksymmällä josko tulisi hakemaan ja pelastamaan kompostilta. Itselläni myös 22 lajia ja viitisenkymmentä yksilöä joista osa tarkoitus talvetella.
Jännästi nämä vaan kasvaa eri oloissa. Mun BCT:t tekee jo kolmatta satoaan.

Herpiili

Tulipa tuossa muutama viikko sitten käytyä erään harrastajan tupareissa ja matkalta tarttui mukaan pari aquafarmia ja waterfarm. Niiden lisäksi löytyi Capsicum Flexuosumista sopivaa valmiiksi juurtunutta pistokasmateriaalia joten tämä nykyinen flexuni sai sitten uuden lajitoverin seurakseen, pari viikkoa on saanut kasvatella vesilasissa lisää juuristoa ja tänään istuttelinkin tuon pistokkaan waterfarmiin :)

Huomenna suuntana on Tampere kuten monella muullakin harrastajalla, paikalla tulee oltua näillä näkymin lauantaina klo 15 jälkeen ja sunnuntaina. Muutama Flexuosumin pistokasoksakin voi tulla mukaan jos kysyntää on, ilman juuria tosin.
Saapi nyppiä hihasta josko tunnistaa ;)

Toni.A

Luulen, että kaikkein parhaimmat mahdollisuudet ovat Flexun pistokkaan onnistumiselle tökätä se turpeeseen juuri leikattuna ja pitää turve tasaisen kosteana koko ajan. Yksikään pistokas ei juurtunut lasissa, saatikka bubblerissa, vaan juuri turpeessa. Kannattaa vielä pistokkaasta ennen juurtumaan laittamista leikata pala päästä pois, että olisi mahdollisimman tuore pinta. Onnea pistokkaiden juurruttamiselle, ketkä nyt sitä saakaan Herpiililtä kokeiltavaksi. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Toni.A - elokuu 19, 2011, 17:25:27 ip
Luulen, että kaikkein parhaimmat mahdollisuudet ovat Flexun pistokkaan onnistumiselle tökätä se turpeeseen juuri leikattuna ja pitää turve tasaisen kosteana koko ajan. Yksikään pistokas ei juurtunut lasissa, saatikka bubblerissa, vaan juuri turpeessa. Kannattaa vielä pistokkaasta ennen juurtumaan laittamista leikata pala päästä pois, että olisi mahdollisimman tuore pinta. Onnea pistokkaiden juurruttamiselle, ketkä nyt sitä saakaan Herpiililtä kokeiltavaksi. ;)


Parhaiten on onnistunut saksimalla maan päälle kasvaneita suurempia juuria, jollainen on toinen niistä sinunkin pistokkaistasi - noita vaan ei ihan hirveästi ole tuossa omassa yksilössäni tarjolla niin en ole viitsinyt leikellä.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - elokuu 19, 2011, 17:31:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - elokuu 19, 2011, 17:25:27 ip
Luulen, että kaikkein parhaimmat mahdollisuudet ovat Flexun pistokkaan onnistumiselle tökätä se turpeeseen juuri leikattuna ja pitää turve tasaisen kosteana koko ajan. Yksikään pistokas ei juurtunut lasissa, saatikka bubblerissa, vaan juuri turpeessa. Kannattaa vielä pistokkaasta ennen juurtumaan laittamista leikata pala päästä pois, että olisi mahdollisimman tuore pinta. Onnea pistokkaiden juurruttamiselle, ketkä nyt sitä saakaan Herpiililtä kokeiltavaksi. ;)


Parhaiten on onnistunut saksimalla maan päälle kasvaneita suurempia juuria, jollainen on toinen niistä sinunkin pistokkaistasi - noita vaan ei ihan hirveästi ole tuossa omassa yksilössäni tarjolla niin en ole viitsinyt leikellä.
Juu totta kai noin mahdollisuudet on parhaat, mutta tarkoitinkin ihan oksista otettuja pistoja!  :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Herpiili

Juuri sopivasti Chilifestin jälkimainingeissa oli K-Supermarkettien hedelmällisyyspäivät eli hedelmiä 1e/kg ja Hessin innoittamana toki tarvi tarjousta hyödyntää n. 28kg hedelmälastin kera. Hauskoja ilmeitä ihmisillä jotka katseensa suuntasivat ostoskärryjäni kohden, muuten.

Tänään tuli keiteltyä kahta eri hilloa, greippi-cantaloupe-rocoto oli ensimmäinen testierä ja n. 2kg hillosatsiin oli sopivan tuntuinen määrä 60 grammaa Rocotoa. Melko hyvin vaikutti onnistuvan, greippi tuo kirpeyttä joten sopinee muuhunkin kuin makeisiin jälkiruokiin.

Kakkosena testissä olikin sitten papaija-chilihillo johon meni n. 2kg papaijaa sekä 2 Queen Laurien podia ja 2 Aji Citoa. Tämä satsi osoittautuikin sitten aivan loistavaksi ja sopii jäätelön kylkeen todella upeasti.

MrFrost

Hitto kun ei koskaan jaksa supermarkettiin asti vaivautua, kun toi Lihameisterin EX-supermarket on nykyään Citymarketti...

No, en mää hilloja osaa keittää, joten olkoot :P

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Herpiili

Hiljalleen alkaa näyttämään siltä että loputkin kasveista alkavat hedelmiään kypsyttelemään joten pitää saada satoa säilöttyäkin.

Chilikaupan valkosipuleita tuli ostettua festareilta purkilliset, rocotokynnet tuli tuhottua parissa päivässä ja habanerokynnet tuli lahjoitettua eteenpäin kyläillessä. Maku oli tavattoman herkullinen joten samaan suuntaan olevaa chilimarinoitua valkosipulia tekeekin mieli, ehkä hieman suuremmalla chilipitoisuudella tosin :)

Suuremman valkosipulimäärän kuorimiseen ei ole suurta innostusta joten kynsiksi kelvannee K-Supermarketin vihannesosastolta löytynyt pussi. Pussi sisältää kilon suomalaisia, kuorittuja valkosipulinkynsiä ja pussilla oli hintaa vain 8,95e!

Olisikos kellään harrastajalla valmista, hyväksi havaittua liemireseptiä chilimarinoiduille valkosipulinkynsille? Jos tulos on lähelläkään valmiita tuotteita niin pitää harkita isomman erän valmistamista, tosin sitten pitänee tilata/hakea Hunajatukusta säilykepurkkeja vähän isompi lasti :D

Masa.T

Jos haluat vielä hunajaa mausteeksi, sitä voi löytää minun kauttani. ;)

Herpiili

Pistetäänpäs kaikkien hitaita mokkulayhteyksien käyttävien iloksi vähän isompi kuvapäivitys ;)


Praetermissumit ovat suht satoisia tällä kaudella, tosin kypsää satoa ei ehdi hirveämmin poimimaan koska muutamaankin otteeseen olen nähnyt praetermissumin kaadettuna ruukkuineen päivineen ja kasvia lähestyessä sen kimpusta lähtee parvi pikkulintuja.


Trinidad Scorpion tekee paria hassua podia, koko kasvissa taitaa olla yhteensä 6 podia.


Habanero Red.


Tobago Sweet kypsyttää podejaan, satoisuus tänä vuonna melko surkea - niin on kyllä itse kasvikin.


Omnicolor on intoutunut AutoPotissa todella satoisaksi.


Campanet alkavat punertumaan.


Pratermissumin latvaa.


Pimenta barro di robiero alkaa kypsymään. Taustalla Wenk's Yellow Hot.


Aji Verde alkaa kypsymään.


Syksy alkaa saapumaan.


Aji Cristalissakin kasvaa muutama podi.


Toinen Praetermissumeista on tällä kaudella kasvanut sen verran kookkaaksi että sen taakse on kätevää kätkeytyä.


Starfish-hybridi, melko satoisan oloinen ja makukin on hyvin lähellä Starfishiä. Hedelmä muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran Aji Verdeä. Enää ei harmita yhtään että tulikin vahinkohybridi tällä kaudella kasvatukseen, ainakin on helpompaa poimia hedelmät :D


Tammella ja mesquitella savustettua rocotoa, rocotot tuli ostettua Heinän puutarhalta :)


Samalla tuli savusteltua vähän Heinältä saatuja tavallisia paprikoitakin.


Charapitassa alkaa olemaan kypsiä podeja.


Aji Pancalla on pituutta melko reippaasti.


Hot Tree Pepperissäkin alkaa olemaan kypsiä podeja.


Queen Laurie.


Wenk's Yellow Hot sopisi vaikka joulupöytään koristeeksi.


Pimenta barro di robiero (c. baccatum), tätä pitää ensi vuonna laittaa useampi yksilö kasvamaan sillä kerrankin on nätti ja käyttökelpoinen chili :)


Omnicolorissa on valehtelematta useita satoja podeja, taitaa mennä 500kpl rikki :) Toimivan oloinen vehje tuo AutoPot.


Thai Culinary (C. Annuum) tykkää myöskin AutoPotista, itse lajike tosin vaikuttaa makunsa puolesta turhalta joten ensi kaudella jääneepi kasvattelematta.


De Arbol (C. Annuum) kasvattelee pieniä ja ohkaisia podeja, tuoreena turhan oloinen lajike.


Hungarian Black (C. Annuum) on kasvina kaunis ja podeissa ei makukaan ole aivan huonoimmasta päästä. Säilykkeeseen sopisi varmaankin mainiosti väriä tuomaan.


7-Pottia AutoPotissa.


Santa Fe Grandelle on puhuttu härskejä.


Santa Fe Granden isoimpia podeja.


Scotch Bonnet Red on onnistunut tuottamaan tuplapodin, melkoisen hassulin näköinen ilmestys on tämä :)


Mahtaiskohan tämä olla PI-260549 tms.


White Bullet Habanero.


Jonkin sortin tautia alkaa puhkeilemaan näin syksyllä, saattaa olla jopa muumiotauti joka tarttuu chileihinkin.


bluesman

 Johan siellä sato kypsyy! Mielenkiintoisia lajikkeita kuten tuo Barro Robiero. Ilmeisesti ihan syötävääkin sorttia? Uskomatonta että suuri osa kasvaa teillä ulkona ja silti noin paljon tavaraa. Punaiset pikkupodit ovat lintujen herkkua, on jokunen puska viime kaudella tyhjentynyt tunnissa.

Masa.T

Jos nyt näitä kuvia katselee, niin minun taimeni taitaa olla hieman edellä kasvatuksissa, kirvoista huolimatta (meillähän on samoista siemenistä kasvatettuja taimia osa.). Pitänee mennä keräämään esim. tuosta Wenk,s hot pepperistä sato pois. Se on mielestäni ihan hyvän makuinen, tulinen ja paksuseinämäinen näin jalopenosta jalostetuksi annuumiksi. Minulla se on huomattavasti satoisampi, kuin tuo sinun näyttää olevan. White bullet habanero sen sijaan näyttää oikein järkyttävän hyvän näköiseltä omaani verraten. (Jos siis oli minun taimistani ;).)
Tuo hot tree pepper on minun suosikkini, kunhan vaan saisi kypsyttämään podejaan hieman aiemmin. Viime vuonna tuo Queen laurie oli myöhäisempi.

Herpiili

Viikonloppu on mennyt taas yllättäen chilien merkeissä ja kuivuri on laulanut. Savusteltua tuli taas pieni sekalainen 1,6kg satsi omista puskista kerättyä satoa josta tulee savuchilijauhetta. Viime viikon 3kg rocotosavusteluista tuli kuivauksen jälkeen 290g jauhetta joten noin kymmenesosaan kutistuvat chilit kuivaamisen jälkeen.

Satoa on vielä ihan kivasti oksilla, muutamien kilojen verran ja tuottoisimmasta päästä näyttäisi olevan Omnicolor, Aji Cristal ja Starfish-hybridi.

CAP1144 on myöskin hiljalleen kypsyttänyt satoaan, linnut eivät ihan kaikkia kypsiä ole onneksi vielä syöneet joten tänään tuli keräiltyä muutama podi. Nää näyttää kyllä niin herkullisilta että mielessä kävi josko täyttäisin juustolla, käärisin pekoniin ja grilliaisin - voisivat olla melko mainioita snackseja :)


Siku

Omat praen podini (kaikki 2) ajattelin kypsentää oluttölkki menetelmällä.

Eihän vajaa 300g savurocotojauhetta riitä viikoksikaan, köyhää on. Eikun...

Mr_Green_


Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

InkRose

On kyllä hieno meininki siellä! Saas nähdä miten käy omien Prae-yritysten kanssa ensi kaudella. CAP1144:ää sainkin lauantaina Minbaarilta, eli kaksi erilaista löytyisi nyt, jos vain itävät.

Herpiili

syyskuu 24, 2011, 11:37:50 ap #117 Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2011, 12:07:35 ip käyttäjältä Herpiili
Kausi alkaa hiljalleen lähenemään loppuaan ja hiljalleen pitää laittaa kasveja matalaksi.



Alareunassa näkyvästä Aji Cristalista tuli suoriteltua loppusadonkorjuu, 1.3kg yhteispainoa ja näistä tulee viipaleita säilöntäliemeen, kyseisen kasvin yhteistuotto taitaa ylittää 5 kg rajan tälle vuodelle sillä tästä on korjattu lähes jatkuvasti satoa sekä sisällä että ulkona vuodenvaihteen tienoilta :) Toisen vuoden yksilö kyseessä joka viime vuonna sai melkeinpä kuolemantuomion ankaran punkkihyökkäyksen myötä.

Kuvassa näkyy muuten sekalaista seurakuntaa 1156 grammaa, ensimmäinen podi vasemmassa yläkulmassa on Hot Tree Pepper (C. Baccatum) jonka vieressä on 6 podia hybridi-Starfishistä joka on osoittautunut oikeinkin mainioksi vahinkoristeymäksi. Siemenethän tuli otettua MasaT:ltä viime syksynä saamistani Starfishin aidoista podeista joiden joukossa oli ainakin yksi luonnon aikaansaannos. Muutamasta podista tuli laitettua siemenet talteen ja alkukaudella idättelin muutamia kasveja, tämä itselleni jäänyt yksilö osoittautui sitten sadontuottovaiheessa risteymäksi ja varsin jännäksi sellaiseksi, melkoista wtf-oloa aiheutti kun Starfish tekeekin isoja ja pitkiä podeja joissa on Starfishille ominaista muhkuraisuutta havaittavissa.

Satoisuuden puolesta tämä hybridi vaikuttaa oikeinkin hyvältä ja noita varsin suuria 16-31g painoisia podeja on tullut keräiltyä jo useampi kymmenen, kasvissa taitaa olla vielä viitisenkymmentä podia kypsymässä ja kukkiakin taitaa olla muutama. Makunsa puolesta tämä on oikein oiva hybridi, sillä maku on todella lähellä Starfishin ominaismakua ja maku on ehkä hieman vähemmän "kitkerä" kuin aidossa lajikkeessa. Kasvi kasvoi pienemmän mallin AutoPotissa  (7,5L ruukku) joten saattaisi olla tätäkin tuottoisampi jossain toisessa kasvatusjärjestelmässä. Talvetuksen suhteen pitää pohtia josko tämän yksilön talvettaisi sillä hybridin siemenistä saattaa tulla sitten taas jotain ihan muuta.

Ruskeat podit hybridin vieressä ovat sitten taas peräisin 7-Pod Chocolatesta / Trinidad Douglahista jonka mystistä katoamista kesän aikaan ihmettelin suuresti. Nyt alkoi kypsyttelemään podejaan jotka kypsyivät ruskeaksi. Satoisan oloinen myöskin AutoPotissa ja raakileita on vielä muutamia kymmeniä. Bluesmanilla taitaa olla tästä kyseisestä lajikkeesta pieniä traumoja ;)

Sitten onkin yksittäinen Cayenne Golden, jota en arvosta yhtään ja tämäkin yksilö tuli väärällä nimellä taloon (piti olla Dr. Green, baccatum).
Isohko punainen podi on Habanero Red.

Yläreunan oikeassa laidassa onkin sitten läjä MasaT:n taimesta kasvanutta "Quintisho Red"-lajiketta jonka piti olla baccatum mutta osoittautuikin täysin selväksi chinenseksi. Maku on ihan ok ja satoisuuskin.

Hybridi-starfishin alla olevalla rivillä lepää yksittäinen Pimenta de Neyde, sen vieressä muutama De Arbol (C. Annuum) joka on osoittautunut vaikeaksi kasvatiksi parillakin kertaa yrittäessäni kasvattaa, kovin satoisaksi ei voi sanoa sillä podit muistuttavat turvonneita heinänkorsia :D Makukaan ei järin mainio ole.
Tämän jälkeen löytyy 2kpl Chocolate Scotch Bonnettia, josta tuli satoa kymmenen podin verran. Varsin tulinen ja normaalin chinensen oloinen kaveri.
CSB:n vieressä on pari yksittäistä podia Scotch Bonnet Redistä sekä yksi 7-pod, punainen versio.

Sitten on vuorossa vähemmän selkeä rypäs sekalaista settiä, mm. Lemon Drop, sen alla muutamia Aji Chayn podeja ja yksi Queen Laurie. Pari yksittäistä rocotoa lepää myöskin Lemon Dropin vieressä. Isompi rypäs viher-oranssi-punaisia podeja on peräisin Santa Fe Grandesta. Violetin ja punaisen sävyjä sisältävät podit ovat peräisin Hungarian Black-lajikkeesta joka on yllättävän hyvä maultaan annuumiksi, vieressä Harold St. Bart'sin podeja. Näiden alla sitten taas rypäs Omnicolorista. Pyöreät podit peräisin Cascabelistä. Muutamat Eli Kocheen podit palluroiden ja Haroldien välissä. Violetin-punaisia podeja taas, tällä kertaa ***. Niiden alla kaksi Orange Lanternia. Oikeassa laidassa muutama Scotch Bonnet Orange, niiden alla PI-260549, Pimenta Barro di Robiero ja minikokoisia Nagoja.

Yksittäinen Peter Pepper Yellow ja raakile 7-podista lepää "alarivissä".

Ja alimpana sitten onkin Aji Cristalit.

edit: Tuli hieman tarkisteltua muistiinpanoja ja tämän kauden saldo chileistä on 8780 grammaa (n.4kk ajalta), joka tosin ei sisällä kaikkea chiliä joita on tullut napsittua maistiaisiksi ja kokkailuihin. Ehkä hieman yli kymmenessä kilossa liikutaan saldon kannalta. Tuloksena ihan ok, tosin odotukset olivat huomattavasti korkeammalla ja pientä pettymystä tämän kauden satoisuuden suhteen tuleekin. Pääsyyksi syytettäköön muutamaa ötökkäinvaasiota, luteet kun näyttivät tappavan useammankin kasvin kasvuhalut heti alkuunsa ja toukokuun puolella vielä todella hyvin voinut Naga päätti kesän aikana tehdä vain minikokoisia podeja (plus kuihdutti uudet kasvupisteet ja näytti muutenkin olevan kuoleman kielissä).

Autopotissa kasvoi myöskin Thai Culinary (C. Annuum) joka teki satoa hyvin, tosin kypsiä maistellessani pettymys oli erittäin suuri sillä kyseisen chilin ominaisuudet sekä maun että poltteen suhteen olivat tähän mennessä luokkaa "turhin chili jota on tullut kasvatettua", maku muistuttaa kypsänä vihreää vihannespaprikaa ja poltetta ei löydy lähes yhtään.

Herpiili

Pikkasen saattaa iskeä kiire päälle niin tulipa rankalla kädellä poimittua sitten raakileet ja kypsymisvaiheessa olevat poditkin vielä kymmenestä puskasta ja kasvit saivat kompostikohtalon - 1480g. Sen verran lähellä kypsymistä että makuakin jo löytyy kummasti ja tulisuuttakin, joten näistä pitää kehitellä vaikkapa salsaa tai kalamaustetta. Samalla meni 10kg rikki - 10,26kg dokumentoituja omista puskista poimittuja chilejä ja dokumentoimattomat sen päälle.

Puskiin jäi vielä suht hyvin satoa kypsymään joten toivotaan että sääennusteet pitävät paikkansa ja syyskuun loppupuolen sekä lokakuun alkupuolen "lämpöaalto?" toteutuu. Saattaa tuolta raapaista vielä läjän kypsää chiliäkin pöytään :)

SK

Hienolle näyttää.

Tuota samaa muumiotautia on minullakin esiintynyt. Mitenkän sen vois välttää ensi kaudella?
Viime vuonna sitä oli toisessa omenapuussa ja tänä vuonna kyseinen puu ei tehnyt yhtään omenaa.
Nyt kun muumiotautia on kasvihuoneessa niin ensi kaudelle en omenapuun kohtaloa kaipaisi.
Tosin ensi kesänä on uudet kasvit ja tän kesän kasvatukset kompostissa.