Salen chilit - Kasvarikausi 2006 - FieryFace-video lisätty!

Aloittaja Sauli Särkkä, lokakuu 01, 2004, 09:56:59 ap

« edellinen - seuraava »

cornell

Mun rännit:
2x 120 cm putket (110mm) ilmaiseksi
2x 45 asteen kulmapalat      10 euroo
ressumuuttolaatikko              7
pumppu                              15
t pala ja 2m syöttöletkua       5
ripustuskoukut ja naru           5
verkkoruukku x6                  3
                                        -----
                                         45 euroa  
Ressun peittää musta muovipussi (ruma)... vanerikansi ja T -liitin nostais hintaa sen 20 euroa... jos ei halvemmalla löyrä
¨käynks mä usein täällä?¨

Sauli Särkkä

Huomasin tuossa muutama tunti sitten, että Aji Cristal on pukannut nuput. Risu on vain parikymmentä senttiä korkea - aika ihme homma.. No, kukkikoot rauhassa, ei siitä tälle kesälle edes odoteltu mitään satoja. Talven yli kun se kasvaa kokoa niin pääsee sitten seuraavalla kaudella tuottamaan kunnolla.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Sauli Särkkä

Noniin. Nyt se sitten alkaa...nimittäin se taistelu.

Ei, taloyhtiöstä ei ole tullut valituksia! :)

Alla paljon asiaa ja kysymyksiä...olo kuin aloittelijalla, taas..

Meinaan, että kaikissa tomaateissa alkaa olemaan jonkinasteista kellastumista havaittavissa ja epäilen jonkinlaista sairautta, kun joihinkin raakileisiin on tullut sellaista ruskehtavaa, jopa karvan verran vahamaista pintaväriä, joka ei ainakaan nopean tutkimisen osalta tuntunut raapimalla lähtevän.

Tänään tarttui mukaan pari purkkia mömmöjä tuolta kaupasta. Toinen oli jotain peruskilttiä Substralin pyretriinipohjaista (3g/kg) kampetta ja toinen oli tätä malationia (513g/l) sisältävää tavaraa. Jälkimmäisen varo-ohjeet ovat kyllä aika melkoiset...suojapukua, kumisaappaita, nitriilikäsineitä, lätsää ja maskia, jne. kivaa... - uskaltaako tuon kanssa edes kasvihuoneessa mitään tehdä? Tuota kyllä ainakin muurahaisille meinaan näyttää.

Mitenkäs tuon malationin annostelu? Määrät kyllä löytyy purnukasta, mutta se annostelutapa olisi hieno kuulla myrkyn osalta kokeneemmilta kasvattajilta. Toimiiko esim. sumutepullo vai meneekö liian vaaralliseksi?




-Sale
Sauli Särkkä

#002

tknummelin

No minä sitä Malania kanssa käytin. Muurahaiset hävisivät sodan viimeiseen mieheen, eikä nyt viikkoon ole näkynyt ensimmäistäkään. Kertonee tehosta tarpeeksi  :shock:

Muorilta kyseltyäni laitoin tavaraa reippaasti 10 ml / 10 litraa vettä, eli puolen litran sumutuspulloon (kyllä, semmoista käytin) meni puoli millilitraa täyttä tavaraa.

Suojia en tietenkään käyttänyt, vaan vetelin paljaalla  :oops:   :lol: Ei oireita havaittavissa. Tosin, en kyllä jäänyt sinne kasvariin pyörimään enää, joten en tiedä, olisiko niitä oireita sitten ilmaantunut pitempiaikaisen altistumisen seurauksena... :?

Sauli Särkkä

Pitänee sitäkin kokeilla.

Tomaatit jatkavat kellastumistaan, mutta eilen illalla naapurin rouvan kanssa huomattiin, ettei kasvari ollut homman alkupiste. Meidän ja naapurin välisessä aitaristikköhärdellissä kasvaa humalaa, siinäkin on keltaisia täpliä ja yleistä huonovointisuutta nähtävissä. Myös muutamassa pensaassa ja puussa sitä on nähtävissä.

Kesäkurpitsat näyttävät myös hieman ottavan uusia vivahteita samaan suuntaan, mutta Apassit, eli tämän kesän tärkeimmät plantut, ovat toistaiseksi säästyneet.

Kohta lähtöö malation-perkele valloilleen tuolla kasvarissa, ellei joku heitä parempia vinkkejä.




-Sale
Sauli Särkkä

#002

Omskakas

Pitäskö sun ensin varmistaa vaikka suurennuslasin kanssa, että kyse on todellakin selkärangattomista pikkuöttiäisistä ennen kuin panet suihkuhuoneen täyteen Zyskowicz-B:tä?   :wink:

Sauli Särkkä

Lyhyesti: juu. Keräilen muutaman lehden risuista ja laitan tänä iltana luupin alle.

Tuo Zyskovicz-B oli hyvä! :lol:



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"Pitäskö sun ensin varmistaa vaikka suurennuslasin kanssa, että kyse on todellakin selkärangattomista pikkuöttiäisistä ennen kuin panet suihkuhuoneen täyteen Zyskowicz-B:tä?   :wink:


Tuolla hävis kyllä ihan kaikki, hämähäkkejä lukuunottamatta  :o

tso

Malationia minä olen aina suositellut kaikille jos on ollut ötökkäongelmia. Vahvaa tavaraa! Erityisen hyvää puutarhassa keväällä ja uusille istutuksille suojaksi pitkin kasvukautta.

MUISTAKAA VAROAIKA 2vk... ja on sitten erittäin myrkyllistä jos sattuu lorahtamaan vahingossa vaikka läheiseen ojaan. Omenapuiden ja puutarhakasvien kukkiessa tappaa sitten myös kaikki pölyttäjät...
#20

svalli

Onko niissä tomaatinlehdissä ruskeita täpliä vai ovatko vaan kellastuneita?

Ruskeat täplät kellastumisen lisäksi on merkki yleisesti tomaatteja vaivaavasta taudista:
http://s142412519.onlinehome.us/uw/pdfs/A2606.PDF

Onko alueella ruiskutettu Round-uppia tai jotain nurmikolle tarkoitettua rikkaruohomyrkkyä? Jotkin noista varsinkin ammattilaisten kayttämistä aineista saattavat kaasuuntua ja kaasut voivat päästä kasvihuoneeseen tuuletusikkunan kautta. Täälläpäin saatetaan yleisten alueitten nurmikenttiä ruiskuttaa noilla leveälehtisiä kasveja tappavilla aineilla ja naapuruston istutukset ja jopa kasvihuonekasvit ovat kärsineet vaurioita tai kuolleet.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Sauli Särkkä

Svalli: ei näyttänyt ihan samalta, mutta tsekkaapas nämä kuvat:

Ensimmäisenä kolme sairauskuvaa. Multarisutkaan eivät ole selvinneet tältä rutolta...







Ainoat (jotka olen huomannut) terveet,



Apachet sentään tuottavat mukavasti:






-Sale
Sauli Särkkä

#002

svalli

Kuvat nähtyäni en enää ihmettele miksi olet huolestunut. Johan on hyvin kasvaneet kasvit menneet huonoon kuntoon. Veikkaisin jotain puutostilaa. Tomaatit tarvisevat enemmän typpeä ja kalkkia kuin chilit. On kuitenkin mystistä, että samat oireet ovat multakasveilla.

Näistä linkeistä löytyy hyviä kuvia eri puutostiloista.
http://www.hbci.com/~wenonah/min-def/tomatoes.htm
http://3e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Sauli Särkkä

Lainaus käyttäjältä: "svalli"On kuitenkin mystistä, että samat oireet ovat multakasveilla.

Näistä linkeistä löytyy hyviä kuvia eri puutostiloista.
http://www.hbci.com/~wenonah/min-def/tomatoes.htm
http://3e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289



Tuon ekan linkin takana tulisi ensimmäisenä mieleen kalkkipuutos. Toinen voipi olla kaliumvajaus, pitänee kokeilla jotain..

..niin, tai sitten kyseessä on mosaiikkivirus, jolloin pitäisi pistää jokainen tomaatti vauhdilla kauas kaikista muista risuista, jotta koko sato ei kuse kintuille. Ei noilla tomaateilla paljoa arvoa tällä hetkellä ole, kun apassit ovat tälle kesälle ne tärkeimmät.


Onko kellään muita ehdotuksia/mielipiteitä/jne..?



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tknummelin

Svallille iso käsi, kuvien avulla tunnistin omista kirsikkatomskuistanu lievähkön magnesium-vajarin.

Voisiko noita vajareita korjata apteekin lääkkeillä? Eli nyt esim. tässä tapauksessa liuottaisin vaikka yhden magnesium-tabletin litraan vettä? Emännän talvisiin ääreisverenkiertovaivoihin noita on hankittu...

svalli

Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Voisiko noita vajareita korjata apteekin lääkkeillä? Eli nyt esim. tässä tapauksessa liuottaisin vaikka yhden magnesium-tabletin litraan vettä? Emännän talvisiin ääreisverenkiertovaivoihin noita on hankittu...


Jos tabletit on tehty magnesiumsulfaatista, ne on samaa tavaraa kuin käyttämäni epsomsuola. Suomessa magnesiumsulfaatti tunnetaan myös nimellä katkerosuola. Magnesiumsulfaattia kannattaa kokeilla antaa lehtien kautta.

Ethän Sale vielä anna periksi tomaattien kanssa. Kokeile jos homma hoituu lisäämällä lannoitusta. Syynähän voisi olla myös typpivajaus? Juttu on vaikeampi, jos syynä on jonkin ravintoaineen ylimäärä, mikä sitten taas blokkkaa toisen aineen imeytymisen. Magnesium ja kalkki taisivat olla just sellaisia. Liika ilmankosteus voi myös aiheuttaa kalkinvajausta, sillä silloin se ei siirry juurien kautta. Olen nähnyt kaupassa kalkkilientä, jota ruiskutetaan lehdille estämään sitä "blossom end rot"tia. Kalkkikin siis kai vaikuttaa myös lehtien kautta, joten sitä ei tarvitse lisätä lannoiteliemeen.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Sauli Särkkä

Pistin karvan verran typpeä pönttöihin, josko auttaisi. Tsekkasin vielä kaikkien tomaattien juuret, olivat kaikki priimakunnossa, ei limaa, eikä mitään muutakaan ihmeellistä.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Sauli Särkkä

Eilen illalla kävin puutarhasaksien kanssa poistelemassa kellastuneita lehtiä/oksia ja saastuneen näköisiä raakileita. Huomasin, että ainakin yhdessä tomaatissa ei yksikään raakile oireile. Jos käy tuuria, niin toinenkin moinen löytyy. Pitänee kipaista apteekista vielä MgSO4:sta (parissa hilissä näyttäisi lehtiruodit/suonet erottuvat siihen malliin, että magnesiumin puutetta on) ja tutkia kaupat läpi, josko jossain olisi sopivaa kalkkilitkua.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Sauli Särkkä

Uusia mutanttiraakileita ei ole ilmaantunut, tilanne vaikuttaa jokseenkin stabiililta.

Sain tänään inspiraation. Sisäinen sähkömieheni pääsi valloilleen ja modasin hieman erästä langatonta mittaria. Nyt tuli sitten Tieteen Kuvalehden kylkiäisestä, eli "langattomasta sääasemasta", joka käytännössä on pelkkä langaton lämpömittari, hydroveden etälämpömittari.

Normaalisti lähetin on vain pisaran muotoinen mollukka, joka laitetaan seinälle roikkumaan, josta se sitten lähettää lämpötilatietoa tietyin väliajoin (olisikohan 30-60s välein). No, kun mokkulaa ei sellaisenaan tietenkään voi nesteeseen heittää, korkkasin romun auki ja hoksasin, että lämpöä aistiva termistori tai vastaava mokkula oli aika hyvällä paikalla, josta sen pystyi nätisti juottamaan irti, juottamaan tilalle hieman johtoa, joiden nokkaan siirsin tuon mokkulan.

Pelkäsin, että jatkojohtojen resistanssi muuttaisi lukemaa ja joutuisin kalibroimaan mittarin uudelleen, mutta ei. Tuon termistorin (onkohan PTC vai NTC, en edes vaivautunut mittaamaan) resistanssialue taitaa olla niin kaukana noiden johtojen milliohmeista, jolloin niiden aiheuttama ero "oikeaan" lukemaan on promilleluokkaa, jos sitäkään.

Mokkulan hautasin sitten muoviseen putkenpätkään, jonka sain kastroitua pikaliiman kiihdyttimen ruiskunokasta dremelin ja veitsen kera. Toiseen päähän tehtiin reikä siten, että mokkula hieman pääsi haukkaamaan raitista ilmaa. Jalat eristettiin teipinpalalla toisistaan, mokkula jalkoineen laitettiin putkeen, ohutta pikaliimaa + kiihdytintä perään. Anturiin paristot paikalleen, testaus, ja lukema oli lähes +50 astetta. Tämä on siis ihan normilukema, kun pikaliima polymeroituu kiihdyttimen avustamana. Itse asiassa, olen saanut pahimpina kertoina palovammoja pikaliiman ja kiihdyttimen kanssa leikkiessäni - RC-lennokkihommien varjopuolia.

Summa summarum, homma näyttäisi toimivan ja nyt on kahden kanavan monitorointi päällä: ilman lämpötila sekä vesiviljelyliuoksen lämpötila. Jos huomenna ehdin, nappaan muutaman kuvan kamppeista.

Tilatkaa Tieteen Kuvalehti (tai vast. Bonnier-julkaisujen tekele), ottakaa tilaajalahjaksi tuo mittari, maksakaa eka lasku (muutama ege), peruuttakaa lehti ja se on siinä. Mukavaa luettavaa parin lehden edestä + mittari.




-Sale
Sauli Särkkä

#002

Sauli Särkkä

Kasvarissa suhisee...tai siis hieman lorisee ja porisee, hieman humiseekin.

Tomaatit etenevät, raakileita on varmaankin 50-80 kpl, eli sentään jotain naposteltavaa tulee noista, ainakin tämän hetken arvion mukaan.

Habanero päätti sitten alkaa kukkimaan! :)

Tuskin tuosta mitään satoa tämän vuoden puolella saa, mutta kukkipahan kuitenkin. Siis löysin yhden nupun.

No, talven yli se pääsee sitten lämmittelemään keinoauringon alle kavereidensa, Jalapenon (nuppuja myös, avautuvat varmaankin viikon sisällä), Aji Cristalin (avannut jo muutaman kukan) sekä parin Apachen kanssa.

Kuvia en tähän hätään saanut upittua killan serverille, joten ne odottavat jonkun aikaa. Apachen kohdalla on tulossa myös melkoinen yllätys. Kun näin mitä äskettäin kasvarissa näin, sanoin oikeasti ääneen "Que?" [to be continued]



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Apachen kohdalla on tulossa myös melkoinen yllätys. Kun näin mitä äskettäin kasvarissa näin, sanoin oikeasti ääneen "Que?" [to be continued]


Innolla odotan, mitä tuleman pitää :P Olisiko kyseessä niinkin raaka asia, kuin kukkien aukeaminen ?  :lol: