heinäkuu 28, 2021, 20:46:37 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Espan ebbi

Aloittaja Espa, helmikuu 06, 2011, 12:37:45 ip

« edellinen - seuraava »

Espa

helmikuu 06, 2011, 12:37:45 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2011, 08:20:37 ap käyttäjältä Espa
Tämän foorumin innoittamana piti alkaa miettimään ebbiä kasvatus hommeleihin. Juttujen ja kuvien perusteella näillä puskat kasvaa ja tuottaa satoa paremmin.
Tässä kuvia jo valmiista paketista mutta koitan selostaa miten se on tehty ja mitä meni pieleen.

tältä se näyttää, vielä väriä pintaan kesällä niin sopii paremmin sisustukseen.Aloitin homman etsimällä sopivan kokoisia laatikoita kasvatusaltaiksi.
Tässä meni heti pieleen ja tajusin sen oikeastaan heti kun aloin häkkyrää rakentaa. Muovi laatikot on liian ohutta materiaalia ja elää tästä systä (läpiviennit alkaa helposti vuotamaan). Onneksi läpiviennit on reson päällä joten mahdollinen vuotava vesi menee suoraan resoon. Vielä on patentti pitänyt  :)
Lisäksi laatikot olisi pitänyt olla valoa läpäisemättömät jotta valo ei pääse resoon.
Probleemi ei ole niin paha kuin kuullostaa. Reilusti silikonia ratkaisi vuoto ongelman toistaiseksi mutta seurata noita pitää. Lisäksi teippasin jeesusteipillä laatikoiden kyljet jotta valoa ei tulisi läpi, mutta koska mulla on avonainnen reso (n.40l laatikko), piti kehitellä kansi tuolle vielä. Sen tein pahvista tähän hätään.

Kansi on tehty vesivanerista ja mitoitukset kasvilaatikoiden mukaan. Noi sähköputket on ylivuoto putkia jotka menee letkujen päälle. Putket on sahattu pitkittäin auki muutamasta kohtaa jotta vesi pääsee valumaan putkeen ja sora jää sinne minne kuuluukin.
Runko on 2/2. Jalat ylös asti ja samasta materiaalista kehikko ylös aja alas. ajatus oli että laatikkoon tulisi lattia jonka päälle reso, mutta tuli mitta virhe eikä resoa saanut millään paikalleen ilman että kasvi laatikoita olisi nostettu. Tämähän ei siis käy koska vedet pitää saada vaihdettua aika ajoin.
Jouduin siis poistamaan välipohjan ja laittamaan reson lattialle mikä ei ole hyvä asia. Pitää siis etsiä usui reso joka olisi matalampi ja kannellinen.Tuo ämpäri ei siis ole reso vaan pumppu on siellä veden vaihdon aikana.
Huollot on helppo tehdä koska etuseinä lähtee irti alhaalta vetämällä. Yläpää on pontissa ja pysyy hývin paikallaan. Simmpeli ja siisti ratkaisu.Siinäpä se. Kysykää jos jäi epäselvyyksiä.

Mitä tekisin siis toisin?
Paremmat jämäkät laatikot kasveille.
Läpivientien paikat miettisin uusiksi (keskelle resoa)
Paremmat tilat laatikon sisään, jotta veden vaihto sujuu helpommin sekä reso sopisi välipohjan päälle.

jeQQ

Upea ebbi! En malta odottaa, että pääsen tekemään oman. Tarkoitus tehdä hieman samantyylinen, mutta korkeampi, kahdella ovella ja sisälle yksi taso, jonka päälle tulee resot ja alle lannoitteet!

Macex

Voisin melkein lyödä vetoa, että jokaisen perheen hallitus näyttäisi vihreää valoa tuon näköiselle Ebbi rakennelmalle! Hemmetin komea ja vielä tyylikäskin.

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

Espa

Kiitosta kehuista,
oli helppo alkaa rakentaa kun muut materiaalit oli ennestään runkoa lukuunottamatta.
Panelit on saunapanelia haapaa ja vesivaneriakin löytyi sopiva pala.
Noi lampun jalat pitäs kuitenkin uusia, häiritsee ittäkin  :o

miikkaj

helmikuu 07, 2011, 20:33:45 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 07, 2011, 20:41:06 ip käyttäjältä miikkaj
Onpas kyllä komea. Oli tarkoitus lähteä etsimään Ikeasta sopivaa pöytää chilipöydäksi mutta kyllähän tuon voi tehdä itsekin, samoilla lämmöillä vielä saunaremontin jäljiltä. Saisi tehtyä juuri sellaisen kuin tarvitsee. Älä ihmettele jos alkaa tulemaan kopioita tästä pöytämallista ympäri Suomea  ;)

Ehkä itse tekisin tuon pöytätason kahdesta levystä, joista päällimmäiseen tekisin reiät laatikoille. Laatikot makaisivat sitten alemman pöytälevyn päällä eivätkö roikkuisi reunoistaan. Levyjen korkeusetäisyys toisiinsa sitten vaan passataan laatikon korkeuden mukaan että tulee lopputulos ulkonäöltään tuota vastaavaksi.

Edit: Löytyikin heti parikymmentä metriä kakkoskakkosta nurkasta, sirkkeli laulamaan ;D Btw. Onko tuo sun runko ihan tosiaan kakkosnelkkua että kuva hämää niin paljon?

Espa

helmikuu 07, 2011, 20:56:58 ip #5 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2011, 08:21:45 ap käyttäjältä Espa
kopioikaa vain rauhassa. ei ole patenttisuojaa haettu  ;D
kyllä se on 48x48 mitallistettua tarkalleen ottaen oli siis virhe eka viestissä. tuo saunapaneli on suunnalle saman levyistä.

tuo että laatikot roikkuu reunoista ei ainkaan vielä vaikuta aiheuttavan ongelmia. jos vielä käyttää parempia laatikoita niin en usko että tuleekaan. tuolle resolle pitäs olla paremmat tilat ja oma taso ettei ole lattialla.

vinkki. mulla tuo poikki parru jonka päälle ovi tulee on vain yksillä ruuveilla kiinni päistä jolloin se pääsee pyörimään. auttaa oven laittamisessa paikalleen jos tulee liian tiukka sovitus.
kulmiin vois vielä laittaa kulmalistat muovista.

miikkaj

Noniin, kävin hakemassa sellaisia about 40x40 cm valkoisia suht jäykkää/joustavaa muovia olevat paljut joista ajattelin tehdä kasvualtaat. Korkeutta on reunoilla n. 15 cm ja ostin niitä nyt sitten kolme kpl. Mahtuu kivasti yksi iso puska tai pari kolme pienempää.

Huomenissa alan hahmottamaan runkoa. Resoksi tulee tuollainen "37" muuttolaatikko :)

miikkaj

Espa ebbi look-a-like valmistuu hitaasti mutta epävarmasti. Paneeliverhoilu vielä päälle niin rupeaa olemaan pöydän näköinen. Sitten kun jostain saisi sen pikkunatikan vielä kattoon roikkumaan niin tuo olisi varmaan ihan hyvä viritelmä :)


Macex

Kestääkös noi muovivadit varmasti ilman alapuolista tukea roikkua tuossa? Mietin, että kun kasvi itsessään tulee ja vesi, että pitää varmaan olla aika jäykkä vati, ettei vääntyile ja tipu?

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

PP

Vati kestää miten vaan käsin nostamisen vettä täynnä joten miksi ei kestäisi tuossa, kun tukea on moninkertaisesti.

sorrii

Miksi hyvät veljet rakennatte noin korkean???
Mä tein viime kesänä parvekkeelleni rst-hyllyyn ebbin bilteman betonin sekoittamiseen tarkoitetuista 90l altaista. Kasvatusastian sahasin matalammaksi ehkä vähän ulkonäkösyistäkin, mutta myös maksimoidakseni kaiken valon kasvin tyveä myöten. Reunoihin niittasin vahatut puulistat samaan tyyliin kuin vanhemmissa lasikuitusoutuveneissä, ja kokeen vuoksi testasin pu-liimankin siinä (toimii)
Vaikka mä laitoin kasvatusastian n.70cm matalalle (pohja) niin loppukesästä korkeimmat latvat jäi varjoon. Parvekkeella kuitenkin sivu on ylös asti auki...

Kyllähän kaikki saatavilla oleva auringonkin valo kannattaa ottaa, vaikka joku natikka siinä päällä olisikin. Vai onko tää tarkoitus pistää kasvihuoneeseen, kattoikkunan alle tai ulos????

Tok on mukava työskentelykorkeus ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

miikkaj

Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 16, 2011, 20:09:12 ip
Miksi hyvät veljet rakennatte noin korkean???
Mä tein viime kesänä parvekkeelleni rst-hyllyyn ebbin bilteman betonin sekoittamiseen tarkoitetuista 90l altaista. Kasvatusastian sahasin matalammaksi ehkä vähän ulkonäkösyistäkin, mutta myös maksimoidakseni kaiken valon kasvin tyveä myöten. Reunoihin niittasin vahatut puulistat samaan tyyliin kuin vanhemmissa lasikuitusoutuveneissä, ja kokeen vuoksi testasin pu-liimankin siinä (toimii)
Vaikka mä laitoin kasvatusastian n.70cm matalalle (pohja) niin loppukesästä korkeimmat latvat jäi varjoon. Parvekkeella kuitenkin sivu on ylös asti auki...

Kyllähän kaikki saatavilla oleva auringonkin valo kannattaa ottaa, vaikka joku natikka siinä päällä olisikin. Vai onko tää tarkoitus pistää kasvihuoneeseen, kattoikkunan alle tai ulos????

Tok on mukava työskentelykorkeus ...


Eihän tuossakaan ole astian pohjan etäisyys lattiasta kuin 65 cm. Pöytätaso on 80 cm. Toki siinä olisi ehkä se 10 cm varaa nipistää pois, ja vielä on tehtävissäkin. Täytyy huomenissa katsoa josko jokaisesta jalasta sen verran nappaisi pituutta vielä hiiteen. Mutta jonkun verran saa jäädä puuhailutilaakin tuonne reson ja altaiden pohjan väliin ettei nyt missään 5 cm raossa tarvi letkuja sitten ronklata.

Tuota muoviastian kestävyyttä epäilin itsekin, kysyinhän samaa asiaa espalta tuossa jo aiemmin. Mutta kyllä tuo istuu sen verran jämptisti tuohon että mitään tukea ei tarvitse. Oli nimittäin tarkoitus alapuolelle laittaa 2x2 kulkemaan pöydän pituussuunnassa tukemaan kaikkien altaiden alapintoja mutta olisi ihan turhaa tilanvientiä vain. Eihän astioissa kuitenkaan käytännössä ikinä tule olemaan sitä 10 litraa vettä mikä sen tilavuus on, eikä se kasvi nyt niiiin paljon paina että tarvisi esim. muovin halkeamista pelätä millään tapaa.

Tämä mun pöytä on tarkoitus käyttää siirtymäkauden ebbinä ennen kasvihuonekauden alkua plus sitten pelastaa kesän jälkeen muutama kasvi talvielelyä varten. Kesäksi tämä siis muuttuu normaaliksi säilytystasoksi vain.

jeQQ

Mä tulen tekemään tarkoituksella korkean, koska parvekkeen seinä on sen verran korkeahko..

miikkaj

Noh, sen verran vielä pöytää edellisestä kuvasta muutin että nappasin 10 cm korkeudesta pois. Ei tehnyt yhtään pahaa, työskentelykorkeus on vielä kohtuullinen ja alaskin jäi tilaa. Nyt korkeus siis 70 cm lattiasta pöytätasoon.

Tässä kuvaa nykytilanteesta. Puuttuu vielä oleelliset, eli letkut. Kulmalistat käyn hakemassa huomenna että saa nuo paneelien päädyt peittoon.


jeQQ

Mitä tollanen paneeliverhoilu maksaa? Vai ostanko suoraan kuusiliimalevyä..

Espa

helmikuu 19, 2011, 08:12:47 ap #15 Viimeisin muokkaus: helmikuu 19, 2011, 12:49:47 ip käyttäjältä Espa
tuostahan tuli komee! väri tekee ihmeitä. olis pitänyt itsekkin pyyhkäistä pähkinää pintaan ennen istutuksia :) noh kesällä sit.

Olen täysin varma asiasta ettei noi laatikot petä. vaatii kymmeniä kiloja painoa että laatikko painuisi läpi kannesta. Ainakin omasta rakenteesta tuli niin jäykkä etten katsonut tarpeelliseksi laittaa lisää tukia. Niitä voi tietty lisätä myöhennin jos tuli virhe arvio.

Liimalevystä ei saa niin nättiä. Mulla meni 60mm panelia 25200mm. Siitä voi laskea suuntia.
Mun ebin koko on syvyys 55 leveys 87 ja korkeus 59.

edit:
Korjasin tuon lauta määrän. Piti kertoman kahdella niin sai oikean määrän, eli reilu 25m meni tavaraa pintoihin.

miikkaj

Ja mä käytin 95 mm paneelia, sitä meni hyvin tarkkaan 32 metriä, yhtään yli 3 cm hukkapalaa ei jäänyt. Kuusipaneeli maksaa noin 90 cnt metriltä.

Kokonaiskustannus pöydälle tähän mennessä paneelit 30 e, runkotavara 10 e, levytaso 7 e, vadit 10 e ja sävytetty lakka 15 e = 72 euroa.

sorrii

Noistapa tuli idea!
Mä rakensin joskus mökille ulos terassille tiskipöydän samaan tapaan, paitsiettä pöytätaso oli oikea RST-tiskipöytä ja toi alaosa kestopuuta; seinämät valmiista 60x60 laatoista. Eipä oo juuri kukaan tuolla pöydällä tiskannut. Itse jonkun kalan oon siinä perannut.
Waude: Jospa kokeilisin tehdä siitä ebbin ulos!

Ongelma, jonka takia ei oo tullut kokeiltua vesiviljelyä mökillä (jossa muuten olisi tiet enemmän tilaa kuin 48m2 kaksiossa + 3m2 parvekkeella): ei ole verkkosähköä! Aurinkosähkö olisi, ja aika tehokas Canonin 100W paneeli. Toimisikohan digitaaliset ajastimet 12V virralla??? Ainahan johdot ja pistokkeet voi rakennella. Ja digiajastimessa on kuitenkin se kello pattereilla ... Tietääkö joku???
Toinen ongelma on tiet, että 12V virralla johtojen vastushäviöt on aika suuret, jos ja kun joutuu vetään ainakin 10m jatkoa, että pääsee aurinkoon...
Siinäkin voisi joku sähkö-ingenjörare neuvoa, että jotta mitens reagoisi ohjausboxi, jos ottaisi virran rosvoliittimellä suoraan peneelilta?? Pitäisi vaan ajastaa pumppu toimimaan vain valoisaan aikaan. Varmaan ne kasvit kestäisi olla hämärän ja pimeän ajan "passiivihydrossa" ....

Tästä projekti kesäksi ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Espa

Hyvin on ainakin mulla pärjännyt yön yli ilman kastelua. Kuivahtaapa juuret hitusen sillä välin.
Korjasin tuon tavaran määrän tuonne ylös...

jeQQ

Eli paneelit ovat jopa halvempaa kuin liimalevy. Omasta mielestä liimalevystä saa ihan hemmetin nättiä, jos sen käsittelee oikeilla aineille. Puun syyt ja saumaton taso iskee meitsiin kyllä. 8) Pitänee harkita myös muita päällysteitä. Ylimmän tason voisin laminoida, kun laminaattia on tallilla hieman ylimääräistä..

Kiitoksia lisätiedoista jälleen! ;) Varmaan kuukauden sisään aloitan oman rakentamisen, laittelen sitten kuvia. Tulee hieman vielä poikkeamaan näistä.