tammikuu 10, 2025, 18:17:36 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


M;kko 2011-2014

Aloittaja M;kko, maaliskuu 23, 2011, 14:21:50 ip

« edellinen - seuraava »

Aku

Hienoja kasveja, etenkin C. lanceolatum! :D Se kuuluu myös omiin suosikkeihini erikoisten lehtiensä takia. Onko noilla huonekasvichileillä ollut jonkinlaista lisävalaistusta?

M;kko

Lainaus käyttäjältä: ABK - helmikuu 22, 2012, 16:49:38 ip
Hienoja kasveja, etenkin C. lanceolatum! :D Se kuuluu myös omiin suosikkeihini erikoisten lehtiensä takia. Onko noilla huonekasvichileillä ollut jonkinlaista lisävalaistusta?


Kiitos! Lance on ollut koko talven lounaaseen antavan ikkunan edessä ilman lisävaloa. Se ei tunnu kovin paljoa valoa tarvitsevan, mikä tekee siitä kiitollisen talvehditettavan. Nyt siinä on pari kukkaakin, eli viihtynee hyvin. Toinen lance on ollut autotallissa noin 5 °C:ssa, erittäin hämärässä ja janossa. Sekin on ainakin melkein hengissä! ;) Limo oli lokakuusta noin vuoden vaihteeseen asti 320W loistareiden alla, sen jälkeen sekin on viihtynyt ikkunalla ilman lisävaloa.

M;kko

Viime viikolla kukkakuvia, tänään marjoja.

Elikkäs HIP HIP HURRAA!! Ensimmäiset Flexun marjat ovat nähneet loistoputkien valon! Kyllästyivät todennäköisesti siihen, että niitä on päivittäin tökitty sormilla ja kaikilla sitä pienemmillä käteen osuneilla objekteilla. Suurimmassa kasvissa on yksi marjan raakile, eräässä toisessa kaksi. Oli jo aikakin, sillä kukkia on ollut aikalailla runsaasti, kuten tuosta kolmannesta kuvasta voi päätellä. Kukat ovat vielä aika kestämättömiä, eli ovat kauneimmillaan päivän, toisena päivänä jo selvästi kuihtumaan päin. Varmaan siis toista sataa kukkaa on tarvittu parin marjan tekemiseksi. Toivottavasti marjat pysyvät kiinni loppuun asti!






Flexu kukkii

Myös Gala-rintamalla tapahtuu. Pitkään puskassa olleet marjat (no, yksi marja tällä hetkellä) alkavat saada lopullista väriä. Mielenkiintoista nähdä aikanaan miten siemenet itävät. Galapagoenset kun ovat toisilla kasvattajilla olleet hankalia ja toisilla helppoja.


Galan marja punastuu

M;kko

Tässä hieman väliaikatietoa itäneistä:

ANNUUM
1 Jalapeno Hercules
2 Pimenta de Espelette
3 Palermo
3 Leek
3 Ancho
1 Chilhuacle Negro
2 Guajillo

BACCATUM
3 Aji Amarillo
3 Aji Cristal
3 Guyana Baccatum
3 Aji Verde
3 Aji Banana
3 Queen Laurie
1 Jamy
2 Aji Fantasy

CHINENSE
3 Aji Panca
3 Aji Dulce
2 Orange Habanero
2 TSMB
2 Naga Morich
3 Yellow Bumpy
1 Habanero Brown Large
3 Bonda Ma Jacques
0 Habanero Golden Uganda
3 Harold St. Barts
2 Aji Chombo
2 Datil Sweet
0 Congo

PUBESCENS
1 Rocoto Peru Cusco
1 Manzano Yellow
1 Turbo Pube
2 Hyper Pube
2 Yellow Rocoto
2 Canario
1 ? pube

FLEXUOSUM
10 sitä PI-kantaa

HYBRIDIT
1 Starfish x Hot tree pepper F2

Toistetaan vielä, että Flexuja vaihdetaan/annetaan pois ja myös muita sellaisia mitä löytyy enempi kuin 2 saa kysellä.

Ja alla pari päivää vanha kuva tilanteesta. Kerrankin ei mopo karannut käsistä... (BTW Sori Chilivaari ja muut mielensäpahoittajat, mutta muutankin mieleni ja laitan kuvatekstit täst'edes kuvan ylle. Näitä tekstejä ja kuvia kun skrollaillaan ylhäältä alas, niin kuvan alla olevat tekstit ei vaan toimi. Jos kerran hesarikin muuttuu tabloidiksi, niin kai tämäkin sallitaan?)


Ja sitten se mopo karkasi, eli eilen vielä innostuin täydentämään listaa pääosin villien puolelta. Myöhäinen istutus ei sinänsä noilla haittaa, kun ei niiltä odoteta kovaa satoa, onpahan vaan mukava seurata niiden kasvua ja ihailla eksoottisia kukkia. Ehkä niistä pari marjaakin ehtii tulla.

CAP 470 C. Eximium
Chokoladka C. Annuum
CGN 19198 # 2 C. Sp
CO 1225 C. Eximium
Ulupica Large C. Cardenasii var pendulum
CGN 21502 C. Eximium
CGN 19198 C. Eximium
CGN 22795 C. Praetermissum
CAP 215 C. Microcarpum
Yellow Adjoema C. Annuum


Tiemuh

maaliskuu 02, 2012, 14:58:11 ip #44 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 02, 2012, 20:00:51 ip käyttäjältä Tiemuh
Todella hyvän näköiset kasvit ja kasvatuslista. Tulee ihan omani mieleen.

J.K - Siis listasta tulee omani mieleen ;)

bluesman

 Hyvä kompakti lista. Ainoa joka saattaa tuottaa ongelmia on mielestäni Aji chombo joka on todella myöhäinen. 2010 sain juuri ja juuri maistiaiset ehkä n. 10 podista tai alle. Vasta talvetettuna ja kasvarissa ebbissä toisena vuotenaan tuotti ehkä 30 podia ja saman verran jäi kypsyteltäviä. Muuten tosi hyvänmakuinen ja hedelmäinen.
Hyvät eximiumit tulossa.

M;kko

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 02, 2012, 14:58:11 ip
Todella hyvän näköiset kasvit ja kasvatuslista. Tulee ihan omani mieleen.


Heh, oiskohan tietyillä siemenvaihdoilla osuutta asiaan!

Lainaus käyttäjältä: bluesman - maaliskuu 02, 2012, 16:21:47 ip
Hyvä kompakti lista. Ainoa joka saattaa tuottaa ongelmia on mielestäni Aji chombo joka on todella myöhäinen.

Hyvät eximiumit tulossa.


Myöhäinen on. Viime kaudella ehdin saada vain yhden podin chombosta. En muista oliko se sen väärti, että joutui odottelemaan niin kauan. Tän kauden jälkeen menee tiukkaan harkintaa tuleeko uudelleen kasvatettavaksi (eli siis jääkö talvehditukseen). Muistaakseni se kukkikin todella vähän, eli lienee vähän satoava, vaikka ehtisikin. Maku saa olla todella hyvä, että kompensoi noita huonoja puolia. Let's see...

Rupes tekee villejä mieli, kun muidenkin päiväkirjoissa on mainintoja. Chacot on parin kasvin varassa ja praetermissumejakin vain yksi. Eli tänä vuonna painotus flexuissa (jotka tosin lienee yleisimpien kasvien listalla tänä vuonna kiitos sinun ;)) ja eximiumeissa. Vähän polttelis saada 'oikea' cardenasii eli joku muukin kuin talvehditettu CAP1530, joka näyttää enemmän olevan ehkä kuitenkin eximium. Kellokukkaisia, varmoja cardenasiita näyttää vaan olevan aika vähän liikkeellä.

Tiemuh

Itsellä on myös mielenkiintoa tähän C.cardenasiin. Onneksi minulla on kahta erikannan isomarjaista Ulupicaa, jossa molemmissa on komeat kellokukat. Voi olla että jopa isommat kuin perus cardenasiissa, mutta vaikea sanoa mitään varmaa kun en niiden kellokukkia ole livenä nähnyt.

M;kko

VAROITUS: Seuraavassa sekavaa tajunnanvirta-tyyppistä kirjoittelua C. Eximium ja C. Cardenasii chileihin liittyen!

Kelloissakin on eroja. Ne Ulupica Largen kukat mitä olen nähnyt ovat olleet jotenkin kuperia, eli ei täysin tasoon avautuvia vaan hieman suppuun jääviä. Tällaisia edustaa myös Fatalii's Growing Guiden kuva cardenasiista (http://fatalii.net/chile/kuvat/DSCN6705.jpg). Samoin tällainen on myös CAP 1530, jota on epäilty eximiumiksi mieluummin kuin cardenasiiksi. Mahdollisesti tuo Fataliin kuva onkin juuri ko. lajikkeesta? Toisaalta, kasvattamani CAP 1530 on huomattavasti vähemmän karvainen ja selvästi sirompi kuin CGN 24332, joka ilmeisesti on eximium eikä buforum, joksi sitä usein mainostetaan. (Minulla ei tällä hetkellä ollut muuta hyvää eximiumia vertailua varten) Eli CAP 1530 on vaikea suoralta kädeltä luokitella kummaksikaan. Tosin epäselväksi on minulle jäänyt ovatko karvaisuus ja kasvutapa vain lajikkeiden ominaisuuksia, joilla ei ole merkitystä lajia määritettäessä.

Mats Petterssonin kasvattaman PI 590507 C. Cardenasii kukat (http://petterssononline.com/habanero/images/2003/155_5557.jpg) taas ovat ihan eri tavalla kellomaisia.

Leen kasvattamilla 904750136 C. Cardenasii (http://img90.imageshack.us/img90/6630/img1280m.jpg) kukan terälehdet menevät rullalle ja kukan muoto on siten ihan omanlaisensa. Tosin Leen mukaan CGN 20497 C. Cardenasii tekee myös samaa.

Eli kysymys kuuluu, kuinka 'kellomainen' eximiumin kukan pitää olla ollakseen cardenasii? Ja oliko näillä kahdella mitään muuta eroa?

Chilivaari

maaliskuu 05, 2012, 12:46:13 ip #49 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2012, 12:59:54 ip käyttäjältä Chilivaari
Ensinnäkin: Rullavat terälehdet eivät ole mikään tuntomerkki. Sitä tapahtuu esim. baccatumeilla jossakin ilmankosteudessa/lämpötilassa tai muusta syystä. Tosin tätä ei tapahdu kaikille vierekkäin oleville yhtä aikaa. Joillakin on suurempi taipumus kääntää terälehtien päitä. Tuosta löytyi yksi esimerkki, jossa tosin kaikki terälehdet eivät ole samalla tavalla. Paljon selkeämpiä olen nähnyt, mutta kuvaa en nyt löytänyt.
http://chilivaari.blogspot.com/2011/05/honteloa-kasvua.html


Ulupica largen kukka on minulla jopa enemmän sulkeutunut kello, kuin Fataliin esimerkkikuvassa.
http://chilivaari.blogspot.com/search/label/Ulupica%20large
Nyt kun se on kukkinut toista kuukautta, ilmenee, että yhdessä oksassa on täysin valkoisia kukkia, myös nuput ovat valkoisia, toisessa heikosti sinisävyisiä ja kolmannessa ulkopinnalta sinijuovaisia, samassa kasvissa. Vaihtelu taitaa olla lajiominaisuus. Kukat tuoksuvat nyt melko voimakkaasti. Ainakin metrin päästä sen haistaa hyvin.

Tiemuh

Ei minulla mitään täydellistä tai ainoaa oikeaa vastausta ole, tuskin edes mitään kunnollista, mutta yritetään. Eximium ja cardenasii ovat todella lähellä toisiaa ja risteytyvät keskenään täydellisen helposti. Tiede on kehittynyt niiden löytämisen jälkeen, ja vanhat nimeämiskäytännöt ovat varmasti vielä nykyrasitteena. Eli niitä on saatettu nimittää hieman miten sattuu. En tiedä onko tulkintani oikea tai edes järkevä, mutta itse pidän cardenasiina juurikin tuollaista Mats Petterssonin kuvan kaltaista kellokukkaista cardenasiita. Se ainakin näyttää oikealta. Koska nuo kaksi lajia risteytyvät niin herkästi keskenään on suurin osa cardenasii muodoista ja osa eximiumeista hybridejä, vakiintuneita tai vakiintumassa olevia. Lisäksi on vielä tämä eximium var. tomentosum, jota pidetään (jutkut tutkijat) kuitenkin jopa omana lajina eikä yhtenä eximiumin lajikkeena. On myös joitain pubescenseja joiden itsepölyttymistä on epäilty, kuten cardenasiinkin. Olisikin hieno saada kasvamaan kaikki erilaiset cardenasiit ja päästä kunnolla niitä vertailemaan keskenään. Jos tälläistä itsepölyttymättömyyttä näiden lajien sisällä on, on ne muodot kuitenkin varsin hyvin piilossa. Tällä tarkoitan sitä että helpommin pölyttyvät ovat varmasti suunnattomasti laajemmalle levinneitä. Tässä vielä pari linkkiä itselläni kasvavien isomarjaisten cardenasiiden kukkiin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11060.msg193300#msg193300 ja tässä toisesta http://chiliwiki.fi/images/d/d1/Sivuprofiilikuva_c.cardenasiin_kaltaisesta_Ulupica_Largen_kellomaisesta_kukasta.jpg

M;kko

Chilivaarille, oikeassa olet. Tarkastelin ensimmäisenä vastaan tulleen flexun kukkia ja kyllähän silläkin joissain kukissa oli terälehdet hieman käpristyneet. Tosin vain pari lehteä, eivätkä kovin merkittävästi, mutta etsimällä varmaan löytäisi parempiakin esimerkkejä. Tämä ominaisuus voinee löytyä kaikista chileistä, mutta eri asia on jos joku laji/lajike tekee sitä jatkuvasti. Eikä se kellomaisuuskaan ole hyvä tuntomerkki, kun tietyllä tavalla kellomaiselta kukka näyttää aina kun se ei ole täysin auki. Nämä seikat vaikeuttavat huomattavasti tunnistusta, sillä parinkaan kuvan perusteella ei voi sanoa millaiset kukat ovat kun ne on täysin auki. Pitää vaan uskoa kasvattajaa joka sanoo, ettei ne tuon enempää aukea.

Tiemuhin chiliwiki kuvan kukka näyttää kieltämättä 'oikealta' cardenasiin kellolta, mutta siinäkin taustalla näkyy toinen kukka, joka tuo puben ei-täysin-auki-olevan kukan mieleen. Mutta mikäli nämä yleisesti kasvatuksessa olevat cardenasiit ja eximiumit ovat todella vakiintumattomia risteytymiä, niin silloinhan niitä pitäisi pistää paljon kasvamaan ja valita aina itseään miellyttävät variaatiot. Tästä toiminnasta Tiemuhin kasvit ovat hyviä esimerkkejä. Täten ajan kanssa saataisiin luotua ehkä jotain puhtaampaa kellokukkaista chiliä, oli sen nimi sitten mikä vaan.

Ja pah, flunssa painaa päälle. Lääkityksenä kuuma, parillakin tapaa polttava Baileys-Naga-kaakao!! NAM!!

Tiemuh

Pistetäämpä nyt sitten vielä linkki tuohon toisesta kulmasta kuvattuu Ulupica Largeni kukkakuvaa (isomarjainen C.cardenasii) http://chiliwiki.fi/index.php?title=Tiedosto:Ulupican_kukka.jpg, kun kerran linkittelemään aloin. Edellisen kuvan taustalla tosiaan näyttäisi olevan hieman pubemaisempi kukka, mutta kyllä ne kaikki tässä kasvissa jäävät kelloiksi, eivätkä aukea sen enempää.

Kellot ovat kuitenkin erilaisia kuin esimerkiksi tässä Chilivaarin Ulupica Largessa, jonka siemenet ovat samaa perää kuin minun purppurainen variaationi. Matsoin lisää Matsin kuvia ja huomasin hänellä olleen myös saman kaltaisen variaation kuin Chilivaarin kukassa, mutta tällä vanhalla kutsumanimellä "Rocopica". http://petterssononline.com/habanero/images/2009/IMG_8841.jpg

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 06, 2012, 13:07:11 ip... huomasin hänellä olleen myös saman kaltaisen variaation kuin Chilivaarin kukassa, mutta tällä vanhalla kutsumanimellä "Rocopica".

Rocopica se olikin siihen aikaan kun sen sain.
Siemeniä tilatessani harkitsin hetken Rocopican tilausta, mutta jätin sen väliin. Ekstrasiemeninä tuli sitten Ulupica Large, enkä sitä käyttänyt, kun en tiennyt, mikä se oli. Siemenet unohtuivat laatikon pohjalle. Vuosi oli jotakin -07 tai -08.

M;kko

Omat Ulupica Larget on Fataliilta vuonna alkuvuodesta 2010 tilattu, eli ehkä sukupolven tai pari vakiintuneempaa sorttia. Näistäkin tuli pari erinäköistä kasvia, joista kuvia tuolla villit osion eximium -ketjussa.

Ja kuin osoittaakseen mietiskelyni kukkien kellomaisuudesta täysin turhiksi, oma rakas rhomboni on ruvennut tekemään epätyypillisen tasomaisia kukkia... Ehkä nämä pohdinnat on syytä toistaiseksi pistää taka-alalle hautumaan.




Tiemuh

Muistelisin Fataliin kasvattaneen Rocopicaa/Ulupica Largea vain parina vuotena, mutta tarkemmin en tiedä koska on siemeniä siitä kerännyt. Kaikki hänen kasvinsa vaikuttivat olevan kyllä varsin saman näköisiä keskenään, eli lienee kyseessä sama kasvi ja sen pistokkaat, tai sitten hänellä on ollut F1 siemeniä tai hillitön tuuri kun on sattunut samanlaisia kasveja. Luulen kuitenkin että hänen myymät siemenensä ovat kaikki samaa polvea.

JK    Empä ole muuten nähnyt noin aukinaista kukkaa rhombossa. Hieno!

Aku

Ohhoh, ompas tuo kukka kaunis... Eipä välttämätti rhomboksi tunnistaisi, jollei nimeä olisi mainittu :)

M;kko

^ Kyllä rhombo pitää aina tunnistua, kun ei noita keltakukkaisia monta ole. Ja se toinen näyttää vielä vähemmän tuolta... ;)

Kohta pääsen nautiskelemaan ensimmäisen galapagoensen podin. On muuten aika karvainen kaveri. Oikea superpubescens!



Tasmanian Red Hab #1 tekee myös jo satoa. Podi on aluksi vihreä, tummuu sitten melkein mustaksi ja kypsyessä siihen tulee mukaan punaista. Tuo podin muoto on ehkä selvimmin chinensemäinen ominaisuus kasvissa.

Aku

Lainaus käyttäjältä: M;kko - maaliskuu 09, 2012, 14:57:51 ip
^ Kyllä rhombo pitää aina tunnistua, kun ei noita keltakukkaisia monta ole. Ja se toinen näyttää vielä vähemmän tuolta... ;)


Äh, kyllähän mä normaalin rhombon kukan tunnistan. Viittasin vaan tuohon poikkeukselliseen kukkaan  ;)

M;kko

Vähän off-topic. Eilen meni multiin 11 lajia tomaatteja, 3 ensimmäistä istutettiin jo about kuukausi sitten. Chilit ovat tykänneet olla 840 väristen loistareiden alla, mutta tomaatit eivät. Ne pari, jotka ovat olleet ikkunalla, ovat paljon terveemmän oloisia, kuin loistareiden valossa kasvaneet. Tosin hieman venähtäneitä. Ehkä ikkunalla on ollut mukavan viileää? Oletan tuon kasvimäärän kuitenkin takaavan sen, että loppukesästä pysytään tomaattienkin suhteen omavaraisina! ;)

Samaan aikaan ensimmäisten tomaattien kanssa kylvetty ananaskirsikka ei ole lähtenyt, olisiko siemenet olleet liian vanhoja. Nyt niitäkin tuli laitettua 3 lajia ja yksi tomatillokin, joka on uusi tuttavuus minulle.

Eiliset kylvöt käsittivät myös Amurin- ja Japaninvaahteroiden siementen iskemisen kylmään. Ensimmäistä kertaa puuvartisia olen siemenistä tekemässä, saa nähdä mitä siitäkin seuraa.

Ja sitten takaisin pääasiaan....
Pubet kasvavat, isoimmat kukkivat ja tekevät jo podejakin. Yhdessä huomasin 3 nuppua, jotka kasvavat samasta kasvupisteestä. Enpä ole pubeilla aikaisemmin moista havainnut. Lajike on mysteeri, kun kylväessä järjestelmä petti ja unohdin mitä siemeniä ko. purkkiin olikaan mennyt. DOH!!

Flexut kukkivat aina vaan ja niissä on enemmän kukkia kuin missään koskaan kasvattamassani chilissä. Tuntuu siltä, että turvatakseen suvun jatkumisen kasviparkojen pitää tehdä tuhottomasti kukkia, kun marjojen kehittyminen on niin heikkoa (vaikka kuinka penslaa eri yksilöiden välillä).

Ensimmäiset baccat (Guyana ja Aji Cristal) ovat myös aloittaneet kukinnan. Ja annuumit eivät ole paljoa perässä...

Ei kuvia tällä kertaa, kun kamera pitää seuraa huollossa olevalla objektiiville.