tammikuu 09, 2025, 21:51:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tupakan kasvatus

Aloittaja chilimieli, maaliskuu 24, 2011, 23:45:28 ip

« edellinen - seuraava »

Poltatko?

Kyllä, säännöllisesti.
56 (30.3%)
Kyllä, silloin tällöin.
21 (11.4%)
Kyllä, harvoin, erityistilanteissa.
21 (11.4%)
En.
74 (40%)
Valintani on rimbaramba.
6 (3.2%)
Mistä noita tupakan kasvatajia oikeni tulee?
9 (4.9%)
Pitäisikö Suomen lakeja muutenkin muuttaa?
2 (1.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 185

Juhis

Kauankos saa odotella kunnes tietää että idättely meni mönkään  :D

El Borracho

syyskuu 22, 2012, 14:40:16 ip #161 Viimeisin muokkaus: syyskuu 22, 2012, 15:05:41 ip käyttäjältä El Borracho
Malta ny vähän vielä... Hitto kun ei ole tullut aiemmin oikein merkittyä noita juttuja ylös... Aiemmista viesteistä löytyi kumminkin tieto, että olin kylvänyt (tai ainakin maininnut asiasta) 6. maaliskuuta, seuraava maininta 16. maaliskuuta jossa puhun jo lähes 100% itävyydestä. Eli jos hyvin menee, parissa viikossa vois näkyä kasvua. -Vaikkei näkyisi, kannattaa ehkä silti malttaa vielä hetki ennen kuin nakkaa idätykset bioastiaan. Tupakansiemenet tuntuu itävän kaikki lähes samaan aikaan etenkin jos ne ovat samasta lähteestä kotoisin. Parin vuorokauden sisään itää omien kokemuksieni mukaan kaikki jotka ovat itääkseen.

Koska Foorumin Johto on vaitonaisuudellaan hyväksynyt tupakkapäivyrini "Muut kuin paprikakasvit" -osioon, sekä suoraa kannustustakin on tullut, taidan aloitella viimeistään siinä vaiheessa kun laitan uusista lajikkeista siementuotantoa pystyyn. -Jos sitten koettaisi merkata päivälleen itämisistä ja vähän idätysmenetelmistä.

Hitto, olen tehnyt tavallaan turhaa työtä tuon tupakan kanssa, kun selvittelin asiaa niin savuketupakkaa ei edes juuri hiosteta. Se vain kuivataan ja notkistetaan sen verran ettei murene käsiin. -Näin väitetään. Suomeksi kirjoitettu materiaali lähtee liikkeelle ajatuksesta että tupakka hiostetaan aina, mutta piippu- ja sikaritupakalle eri lämpötiloissa.
Syy tähän lienee se, että ilmeisesti sätkänkäärintä joskus -43 ei ollut aivan yhtä muodikasta kuin piipun poltto? M.Jortikka(-43) ei mainitse sanallakaan savuketupakasta.
M.J.Turusen "Suuri piippukirja"(-78) -teoksessakaan ei puhuta savuketupakasta mutta syy tähän on ilmeinen.

E: Siementuotantoon tarkoitettujen tupakoiden kasvattaminen talvella on suorastaan kerettiläistä, koska M.Jortikan mukaan siemenkasvit valitaan pellolla niistä, jotka ensiksi kukkivat. Tällä ymmärtääkseni varmistetaan jälkeläistenkin nopea kehitys kun Suomen kasvukausi on hieman liian lyhyt tupakalle. Eli tarkoitus on jalostaa mahdollisimman "nopea" kanta. Aion silti kasvatella siementupakoita erikseen pienissä määrissä koska tällä varmistan siementen saannin vaikka kasvatukset menisivät muuten yhtä huonosti kuin tänä kesänä, kun yksikään kasvi ei ehtinyt kypsyttää siemeniään pellolla.

Tuon ajatuksen pohjalta aion kuitenkin pitää päiväkirjaa eri lajikkeista, jolloin saan tietoa mikä lajikkeistani kypsyy nopeimmin siemenestä siemeniin. Tästä voi sitten päätellä hieman mitä ylipäänsä kannattaa kasvattaa. Ja hyvän kauden osuessa kohdalle aion ilman muuta noudattaa M.Jortikan neuvoa ensimäiseksi kukkivista.

Juhis

Ei minulla idätyksissä mitenkään kiire ole. Olen vain menossa parin viikon päästä viikoksi pois, jolloin muu perheestäni on kotona. Ajattelen vain että pitääkö heidän hoitaa koulimiset ja summuut hommat kun olen poissa.

El Borracho

Kyllä ne sielä idätysastiassa menee vielä viikon itämisen jälkeen. Ei kannata aivan itämisen jälkeen koulia, kun vahingoittuvat herkästi. Itse noudattaisin tätä;

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - marraskuu 03, 2011, 21:25:21 ip

Kylvöä suosittelen tosiaan tuonne maalis-toukokuulle, jolloin kasvit kasvattavat helposti parikin satoa, eli ensimmäinen sato valmistuu maaliskuisista ja toinen toukokuisista siemenistä. Tällöin saa pienemmän määrän kypsyteltäväksi kerralla. Satoa nimittäin voi tulla muutamastakin kasvista suhteellisen paljon.
Sadonkorjuun jälkeen voi jättää maaliskuiset vielä pystyyn, sillä kasvit kasvattavat uusia lehtiä melko nopeasti (sadonkorjuu sillä edellytyksellä, että kasvit ovat tuulaantuneet/kellastuneet).Uutta lehtisatoa varten lannoitus aloitetaan alusta.
Yhtä satoa varten istutukset tosiaan kannattaa sijoittaa viimeistään toukokuun alkuun, aikaisempi istutus toki suotavaa.

Kylvö tapahtuu sirottelemalla siemenet mullan PÄÄLLE, astia peitetään kelmulla.
Pidetään kosteana siihen asti, että idut tunkeutuvat maahan, tämän jälkeen sumuttelua.
Taimet kannattaa koulia viimeistään toisen kunnon lehtiparin ilmestyttyä, sillä pienet siemenet kasvavat helposti vierivieressä kimppuun ja juuristo leviää taimilla nopeasti.
Koulinta kannattaa suorittaa esim. hammastikkua käyttäen ahtaaseen kasvaneessa idätyksessä (mikäli on innostunut idättelemään reilumman satsin), jolloin tikulla nostetaan pintamultaa taimen alta varovasti ja taimi asetetaan "paakkuineen" uuteen multaan. Harvemmassa oleviin taimiin käy esim. lusikka.
Lannoitus aloitetaan parin viikon päästä kasvun alkamisesta.
Kukkaterhut poistetaan jo ennen kukkien avautumista, mikäli tahdotaan pelkkää lehtisatoa, kasvi kukkii helposti uudelleen vielä loppukesästäkin, joten heinäkuussa ilmestyneet nuput voidaan jättää paikalleen siementuotto-mielessä.



Ja jos sulla on tulossa "liikaa" taimia, koulimista voi lykätä silläkin että poistaa idätysastiasta heikoimmat, jättäen muutaman vahvimman kasvamaan.

El Borracho


Valoa. Noista pitäisi kerätä siemenet kunhan kypsyvät. Argentinean Sylvesteriksestä keräsin ensimäisen kodan. Dark Virginia keskellä kohta kukkimassa, kaksi Argentinean Sylvesteristä sivuilla kypsymässä. Seassa isompia vaaleita lehtiä jotka kuuluvat Burley Variationille joka ei vielä kuki.


Kesän saalis. Noilla naruilla on yhteensä 13 metriä tupakkaa. Yksinasumisen iloihin kuuluu se, ettei tarvitse keskustella olohuoneen sisustuksesta kenenkään kanssa. Elukkaa taas ei voisi vähempää kiinnostaa.


Tässä aikaisemmasta erästä(näkyvät narulle ripustettuna jossakin aikaisemmassa kuvassa) hiostettuja. Iso lasipurkillinen täynnä. Ilmankosteus purkissa n. 65-70%. Lämpötilaa en tiedä, mutta kyllä nuo ihan tupakalta tuoksuvat. Nuo ovat olleet purkissa nyt viikon. Keittiövaa'an mukaan tuossa kasassa on (piippua ja kirjaa lukuunottamatta) n.310 grammaa tupakkaa. Melko kosteaa se on, mutta kyllä totakin hetken polttelee. Siinä on tosiaan aikaisemmin kerättyjä heikompia lehtiä, joten kasassa on sekaisin aivan kaikkea mitä olen kasvattanut.

chilimieli

Minkälaisella onnistumisprosentilla sait omasi hiostumaan purkissa?
Omista hiostuksista muistaisin joihinkin iskeneen pieniä vihertäviä läikkiä, jotka yhdistin homeeseen.
Myöhemmällä tarkastelulla jäi epävarmaksi oliko hometta, sillä joidenkin tuoreidenkin lehtien johtimien haarakohdissa oli vastaavaa vihreyttä. ??? Saattoi olla kohtaan tiivistynyttä lehtivihreää.. ::)



Ensikesäksi olisi ratkoitus istuttaa noin 100 kasvia palstalle aurinkoa ottamaan.

El Borracho

Kyllä se tuntuisi onnistuvan, kunhan kosteus on tarpeeksi pieni ja muistaa selata lehdet aina välillä läpi. Omiinikin on hometta iskenyt, mutta sitä on tullut lähinnä sellaisiin lehtiin jotka ovat syystä tai toisesta muutoinkin lahonneet purkkiin. Vallankin kovasti rypyssä olevat lehdet oikein imee kosteutta muhimaan. Homehtuneet lehdet olen heittänyt aina pois kun niitä tulee vastaan, lopputupakka säilyy kumman hyvänä tämän jälkeen.

Mun tupakoissa home on harmaata ja karvaista. Purkista nousee avattaessa paha, hieman hapan haju joka poistuu kun homeiset lehdet poistaa. Kun tupakka on hiostettu ja silputtu, se kannattaa kuivattaa hyvin. Lähes kuivaksi. Unohdin sellaista pientä tupakkasilppua lasipurkkiin ja jouduin heittämään kaiken pois kun sitä hometta oli aivan joka paikassa.
Toivotan ratkoituksellesi onnea. Pyritkös savuke-, piippu- vai sikaritupakkaan?

chilimieli

Ihan noista tuottamistani virginialaisista tarkoitus tuottaa savuketupakkaa. Tosiaan jos niitä muita siemeniä on yhtään yli tarpeen, niin tuottaisin mielelläni niistä testierän ensikesäksi.

El Borracho

Eiköhän noista jotakin liikene kunhan kypsyvät. Etenkin noita olisi toivottavasti tulossa runsaasti mitä olen jo kasvattanut, viimeksi tilattuja heikommin kun en ole niitä itsekään ehtinyt kasvattaa. Lähipäivinä laittanen niitä pienet erät itämään. En ole kyllä varma ehtiikö niistä siemenet enää kypsyä maaliskuulle?

Ulkomaansivuilta luin että savuketupakka koostuisi mielellään Virginiasta, Burleysta ja turkkilaisesta suhteessa 40%-40%-10% +10%jotakin muuta, saadaksesi yksilöllisen maun.

Lueskelin myös savuketupakan jatkojalostuksesta ja jäin siihen käsitykseen ettei sitä juuri hiostettaisi. Lämpökuivataan kellertävänruskeaksi ja sitten "venteytys" ja silpuksi?

Mistäs sitä rakentaisi tupakankuivausladon, jonka lämpötila olisi nostettavissa hitaasti tarpeen mukaan 4-5 päivän ajan 20c->80c?

Juhis

Virginiassa jo pientä itämisen merkkiä. Tiheästi näkyy silmukkaa tulevan. Havanassa en ole vielä huomannut. Onnekkaasti sain myös tietää että ledivalaisin saapuu parin päivän sisällä jo postiin, eli tupakka saa kunnon valoa alusta asti :)

chilimieli

syyskuu 27, 2012, 01:47:50 ap #170 Viimeisin muokkaus: syyskuu 27, 2012, 01:49:58 ap käyttäjältä chilimieli
Onnittelut täältäkin.
Muistahan koulia ne taimet ajoissa omiin astioihin. ;)


Niin kuin sanoit El Borracho:
Eivät ilmeisesti kaipaa hiostusta, mutta tietääkseni hiostetaan savuketupakkaakin maun parantamiseksi. Olen lukenut myös jälkikastelun ja prässäämisen poistavan ikäviä sivumakuja. Samalla metodilla voidaan myös miedontaa tupakkaa. Käytännössä tämä tapahtuu siis lähes kuiville lehdille niin, että ne ensin kastellaan. Tämän jälkeen lehdet puristetaan  nipuissa "prässillä" (perus ruuvipenkillä) kuivahkoiksi ja taas kuivatetaan.

Kokemuksellahan se selviää, mikä on itselle paras tapa valmistaa tupakkaa.

Taidanpa laittaa syksyn ratoksi itsekin virginialaisia taas itämään. Voisi kokeilla kesää varten erilaisia tapoja parantaa lehtien tuottoa. Esimerkkeinä jaakontaika, erilaiset buusterit ja ravinneseokset. Samoin voisi vertailla että mitenkä paljon satoon vaikuttaa alalehtien karsinta ja voimakkaan typpilannoitteen käyttö ilman caliumia ja fosforia (tarkoitan sis lähes pelkän typen käyttöä  siten, että kukintaan tarvittavia ravinneosia vältellään).

Tieteeksihän tämänkin voi vetää. ;D

El Borracho

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - syyskuu 27, 2012, 01:47:50 ap
voimakkaan typpilannoitteen käyttö ilman caliumia ja fosforia (tarkoitan sis lähes pelkän typen käyttöä  siten, että kukintaan tarvittavia ravinneosia vältellään).

Tieteeksihän tämänkin voi vetää. ;D


Kerrohan sitten aikanaan kokemuksia, etenkin tupakan maun suhteen, kun esimerkiksi Jortikka nimenomaan suosittaa maun parantamiseksi vähän typpeä, ei juuri lainkaan fosforia ja runsaasti kalia. Voisi olla mielenkiintoista tietää pitääkö tuo paikkansa. Jortikka myös sanoo (kuin myös koulukirjani) että runsas typen käyttö viivyttää tuleentumista, mutta sisätiloissahan tuo ei ole ongelma.

Jos sulla on lisäksi kunnon valaistus ja muutenkin olosuhteet kunnossa, saat kokeilustasi joulukuusen...

vaahtis

Huomasin että tuo palturi tupakka iti 100% 6 päivän aikana ja virginia 7 päivän ikäisenä osa, tuo plugbox on aika kätevä idätys pömpeli hintaansa nähden.
Katotaa millasta pusikkoa saadaan aikaseks jahka ledi saapuu ja onhan tuo 250esli sekä 600w natikka kaverina tarvittaessa.
Suuret kiitokset El Borracholle siemenistä, katotaa mitä tupakit pitävät ravinteista joita sain viherpeukusta kylkiäisinä jotain not for sale root stimulatoria mutta aika näyttää.
Älä tee sitä tänään minkä voit jättää tekemättä myös huomenna

El Borracho



1. Kuvassa näkyy hieno tekninen apuväline tupakan käsittelyyn. Rakensin tuollaisen muotin jolla voidaan tupakka puristaa tiiliksi leikkaamista varten. Puristimina toimivat jostakin mukaan tarttuneet liimapuristimet. Pohjana siis toimii isompi levy, jonka päälle kehys asetetaan, tupakat kehyksen sisään ja puristus liimapuristimilla, pienempi levy mahtuu kehyksen sisään tasaamaan puristusvoimaa.
2. Kuvassa näkyy vielä puolikas tiili. Muistin vasta tässä vaiheessa, että kuvatkin olis kivoja.
3. Kuvassa näkyy tupakkaprässin toinen käyttötarkoitus; keksin että sehän toimii samalla ohjurina veitselle. Ohuimmillaan nuo rihmat taisi olla 0,5mm luokkaa. Huomattava ero vaapaalla kädellä leikattuihin.



Ja sitten; ensiksi pakko leijua tupakkamäärällä... Sätkätoppa verrokkina. Toisessakin kuvassa vähän pakko leijua... Jogurttimukiin on mitattu 30g tupakkaa eli yhden topan verran. Yhteensä tuossa on 300g, eli 10 topan verran resuja.

Hiostetun tupakan tuoksu oli voimakkaan tupakkainen mutta leikkauksen jälkeen aistittavissa on pikemminkin kuivat koivunlehdet. Maku poltettaessa hieman tupakkainen, mutta peittyy teen maun alle. Mieto. En tiedä onko tuossa nikotiinia, mutta mulla nyt muutenkin on jatkuva annostus päällä...Ehkä pitäis olla joskus puoli päivää polttamatta ja sitten kokeilla toimiiko tuo pahimpaan tuskaan. Se on kai uhrauduttava tieteen nimissä?

chilimieli

Nyt on bueno! :P
Onnea onnistumisista. ;)

El Borracho

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - syyskuu 29, 2012, 19:09:42 ip
Nyt on bueno! :P
Onnea onnistumisista. ;)


Kiitos. Tuo tupakkaerä jatkaa hiostumista jääkaapin päällä, päivittäin hämmennellen ettei pääsisi homehtumaan.

-Tupakankasvatteluni siirtyivät täten toiseen ketjuun, mutta valveutuneimmat tämän ehkä ovatkin jo huomanneet.

Juhis

Nyt on tupakat koulittu omiin purkkeihinsa, ja laitettu ledin alle! ;D Havanaa ei tarvinnut koulia kun kasvoi vain yksi, onneksi sentään se yksi :) Virginialaista koulin 3 omiin purkkeihin, ja loput joutuivat roskikseen. Pahalta tuntui heittää pois :'(

Huomenna ois lähtö italiaan viikoksi, niin pitää toivoa että vanhemmat pitää taimista huolta :) Jonkunlaista raporttia laitan sitten viikon päästä! 8)

C. Berkele

Mistäs sen tietää, kun tupakan siemenet ovat kypsiä? Mulla on vielä pari kasvia pihalla "siementymässä". Siemenkotia pukkasi aivan tajuttomat määrät. Pistän raporttia omasta rojektista kuvien kera kunhan kerkeän.

El Borracho

Olen kerännyt omistani siemenkodat siinä vaiheessa, kun ovat muuttuneet ruskeiksi ja alkavat raottua. Luulen että hieman ennen raottumista voi kerätä ettei varise siemenet peltoon.

Mulla on nyt työn alla kokeilla itävätkö pakosta vihreinä poimituista kodista otetut siemenet.

El Borracho

Huomasin Nutriforten tomaatti & mansikka-ravinteen perusosan olevan NPK -prosenteiltaan 7-5-29.
Kävi mielessäni että jos uskon Jortikan juttujen pitävän paikkansa, voisi kokeilla ihan huvikseen kasvatella nyt itävät tupakat lisäämällä tuohon perusosaan aluksi hieman typpi&kalsiumravinnetta, mutta loppujen lopuksi tarjoaisikin  pelkkää perusravinnetta?

Tällöin saisi ensiksi kasvuvaiheeseen typpeä mukaan, mutta loppuvaiheessa typen ja fosforin määrä olisi huomattavasti vähäisempi kuin kaliumin, aivan kuten Jortikka suosittelee.

Joo, taidan kasvattaa kaksi yksilöä kutakin lajiketta, ja toiselle tarjoan PKta (13-7-20) kuten chileille ja sisätupakoille tähänkin asti, toiselle em.suunnitelman mukaan Nutrifortea.

Ei näillä tupakan määrillä vielä saa selville lannoitteen vaikutusta tupakan makuun, mutta kypsymisen aikaistumisesta voisi saada viitteitä, vaikkei näin vähäistä kasvimäärää voidakaan pitää pätevänä kokeena.

Toivottavasti saan aikaiseksi merkintöjä tästäkin tupakkaplantaasin puolelle.