tammikuu 09, 2025, 22:30:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien Maailma 2005

Aloittaja -Sh-, joulukuu 09, 2004, 17:55:57 ip

« edellinen - seuraava »

-Sh-

Tuo bassinon ehdotus sointuu korvaan kivasti siitä voisi sitten tulla loppujen lopuksi tuon niminen lajike. Tänään maistoin ensimmäisen marjan kärkeä vasta ja kyllä siitä sellainen mukava polte levisi huulille, nopeasti se kuitenkin laantui siitä. Siemeniä oli marjassa todella paljon.

Tuo ristetys tapahtui kyllä ihan vahingossa kun oli 4 Lemon Droppia kasvamassa isossa saavissa ja vieressä 1 PI-441552 niin kolmeen Lemon Droppiin alkoi muodostumaan aika oudon mallia marjoja, siitä jo ajattelin että tossa on tapahtunut joku risteytys ja sitten kun marjat alkoivat vaihtaa väriä niin asia lopullisesti varmistui. Tarkoitus ei ollut kyllä edes mitään lajikkeita alkaa vielä kokeilemaan edes risteytymään mutta vahinkoja sattuu :)

Onkos se  noissa risteytys hommissa sillai että aina seuraavana vuonna uusista siemenistä idättämäni lajike on sitten F2,sitten vuosi eteenpäin ja  F3 jne.



--------------------------------------------------
Onse Chilien kasvatus vaan niin hauskaa!
--------------------------------------------------

Fatalii

Juurikin näin, kannattaa pitää siis alusta asti tarkoin huolta missä mennään, muuten tulee vain itkua ja hampaidenkiristystä... :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Lainaus käyttäjältä: "-Sh-"Tuo ristetys tapahtui kyllä ihan vahingossa kun oli 4 Lemon Droppia kasvamassa isossa saavissa ja vieressä 1 PI-441552 niin kolmeen Lemon Droppiin alkoi muodostumaan aika oudon mallia marjoja, siitä jo ajattelin että tossa on tapahtunut joku risteytys ja sitten kun marjat alkoivat vaihtaa väriä niin asia lopullisesti varmistui.


Voisitkos vähän tarkentaa? Nämä kasvit ovat siis tänä vuonna olleet vierekkäin, eikä kyseessä ole aiemmin PI-441552:n vieressä kasvaneesta Lemon Dropista otetut siemenet, joista kasvoi muuta kuin Lemon Droppia. Ymmärsinköhän oikein?

Viisaammat risteyttäjät korjatkaas, jos olen väärässä, mutta tietojeni mukaan risteytyneen siemenen kantava emohedelmä on ihan saman näköinen kuin alkuperäiset ja vasta siemenestä kasvatettu kasvi on se risteytys. Muutoinhan mun chili- ja paprikapuskissa kasvaisi kaikensorttisia mutantteja, kun ovat niin lähekkäin.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

JartsaP

Juuri näin. Eli kyseessä kyllä lienee risteytys, mutta se on tapahtunut jo aikaisemmin, ja "isäkasvi" voi olla mikä tahansa. Voi olla myös päässyt vääriä siemeniä sekaan, eikä siis olekaan risteytys vaan eri lajike.

EDITtiä pukkaa:
Lainausedelliskaudella kasvattamani Lemon Drop oli risteytynyt lajin PI-441552 kanssa, kun ne olivat vierekkäin viimevuonna ulkokasvatuksessa


Katsotaanpa vielä kerran tätä. Eli tulivatko oudon malliset ja -väriset hedelmät niihin samaisiin lemon drop-puskiiin, vai niiden jälkeläiseen? Ensin mainitussa tapauksessa ristytyminen tai sekaantuminen on tapahtunut joskus jossain aiemmin, jälkeen mainitussa tapauksessa kyse on luultavimmin arvelemastasi vierekkäisten kasvien ristipölytyksestä, ja siis uusi risteytymä.

Tätä vaan jankataan kun aika moni tuntuu luulevan, että ristipölyttyneet hedelmät ovat oitis erilaisia kuin muut saman kasvin hedelmät - vaikka todellisuudessa ero näkyy vasta niistä kasvatettujen jälkeläisten hedelmissä.

Vielä semmoistakin mietin, että jos chilit ovat niin herkkiä risteytymään naapurien kanssa, kuin mitä täällä saa ymmärtää, niin ne ovat aikamoinen poikkeus koisokasvien keskuudessa. Useimmat koisokasvit kun pölyttyvät mielellään jo ennen nupun avautumista, joten niiden risteyttäminen vaatii jopa pientä vaivannäköä. Siksipä vaikka tomaatit tulevat useimmiten aitoina siemenkylvöstä, vaikka samassa kasvarissa olisikin kasvanut montaa lajiketta. Lisäksi Capsicumien risteytyminen lajien välillä on sekin melko harvinainen ominaisuus - niiden pitää olla tavallistakin läheisempää sukua toisilleen jotta se olisi mahdollista. Ainakin Solanum -suvussa sellainen on todella harvinaista, enkä ole kuullut erityisemmin Physalistenkaan risteytyvän keskenään.

-Sh-

Viime kesänä kasvatin kahta kappaletta Lemon Drop kasveja, toinen oli kasvihuoneessa ja tämä toinen oli ulkona samassa paikassa missä nämä nykyiset Lemon drop kasvit ovat. Siemenet keräsin kummastakin sitten samaan purkkiin ja niistä idätin nämä nykyiset kasvit. Viime kesänäkin tossa ulkona Lemon Dropin vieressä kasvoi myös tämä 441552 kasvi niinkuin tänäkin vuonna joten luultavasti  se on silloin risteytynyt. Niistä tänä vuonna idättämistä siemenistä yksi oli normaali Lemon Dropin näköinen ja loput noita risteytyneitä. Mä en noista risteytymis jutuista kyllä tiedä kuinka ne tapahtuu  kunnolla voihan olla että se tuolla kasvihuoneessa viime kesänä kasvanut kasvikin oli se joka oli risteytynyt.  :wink:  

Se on aivan varmaa että mitään vääriä siemeniä ei voinut olla koska tollasta lajiketta minulla ei ole edes :D

Nike

Noi risteyttämisteoriat olisi kyllä mielenkiintoista luettavaa;tietääkö kukaan hyviä linkkejä aiheeseen?  Juuri tuo lajikkeiden "stabiloiminen" on täysi mysteeri? :shock:
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

(thietavu)

Vähän aiheesta taas sivuun... ;-)

Capsicumien kanssa on muutoinkin tuossa kukkimisessa ja hedelmien tuotossa kummastelemista... Eroja lajien välillä kun riittää! Tässä omia kokemuksiani, omissa kieltämättä aina vähemmän ideaalisissa kasvatus-oloissani (v = villilaji, pv = puolivilli):

Helposti kukkivia & itsehedelmöittyviä:
- Baccatum var. pendulum
- Annuum
- Praetermissum (pv/v)
- Chacoense (pv/v)
- Cardenasii (tyyppiä isomarjainen "Rocopica") (pv)

Melko helposti kukkivia mutta hedelmiä ei välttämättä synny / syntyy vähemmän:
- Chinense
- Frutescens
- Annuum var. glabriusculum (v)
- Baccatum var. baccatum (v)
- Schottianum/Flexuosum (v)
- Tovarii (v)

Vaikeasti kukkivia, vaativat usein kaksi eri kasviyksilöä hedelmiin:
- Pubescens

Vaikeasti kukkivia eikä hedelmiä syntynyt toistaiseksi lainkaan:
- Galapagoense (v)
- Ciliatum (v)
- Eximium & Cardenasii (v)
- sp (CGN19198) (v)

Äskeistä lukiessa kannattaa todella muistaa että kysymyksessä ovat vain omat kokemukseni noin 9 vuoden ajalta, ja monella meistä on täysin erilaisia kokemuksia. Kyse on kasvatusoloista, jotka itselläni ovat olleet aina parveke ja/tai sisäkasvatusta mullassa tai turpeessa, normaaleissa tai altakasteluruukuissa.

Onkin jo helppoa nähdä että jotkut capsicumit soveltuvat tällaiseen soveltamaani "kotikasvatukseen" hyvin (baccat ja annuumit esim.), mutta monet - etupäässä chinenset ja pubescensit - huonosti tai eivät lainkaan. Syitä voi etsiä valon vähyydestä, lannoituksesta, sisäkasvatuksen aiheuttamasta vaikeudesta kukkien pölytykseen, kosteudesta, yms. Kasvihuoneissa ja pihoilla on aivan eri chilimaailma. Sitten on vaikkapa frutescensit, jotka eivät sisäoloissa tahdo aina viihtyä, mutta parvekkeilla sitten aivan mainiosti, etenkin lasien takana...

Se hitusen mielenkiintoinen havainto tuota "taulukkoani" katsellessa syntyy, että kaikki perimältään puolivillit capsicumit tuntuvat viihtyvän samoissa oloissa annuumien ja perus-baccatumien kanssa, ja ovat siten sisäkasvatuksessakin helppoja ja satoisia.

Vastaavasti, kaikki aidosti villit lajit pitävät selvästi erilaisista kasvuoloista, ja tuottavat joko vähemmän tai eivät jopa lainkaan satoa! Pahimmillaan tämä näkyy muutamalla lajilla jotka eivät samassa turpeessa / mullassa, samalla hoidolla ja lannoituksella suostu edes kukkimaan. Niille pitääkin tässä ehtiessä miettiä jotain uutta. Hirveästi en ole vain uskaltanut noiden kasviyksilöiden kanssa "kokeilla", koska siementen puuttuessa kasvin kuolema olisi paha menetys - ja isoista harvinaisuuksista puhutaan...

Pubescens eli "Rocoto" onkin lopulta aivan oma lukunsa. Esim. Fataliin kasvarissa ne voivat loistavasti ja tuottavat järjettömiä satoja. Omissa oloissani on lottovoitto saada kasveista edes muutamaa kukkaa. Hedelmiä ei uskalla edes toivoa. Silloin koko kasvatus alkaa mennä hitusen hölmöläisen homman puolelle, vaikka kyllähän noita kasveja ilokseen katselee muutoinkin... Silti, onnistuminen sadossakaan tuskin harmittaisi ketään meistä. Sisäoloissa siinä vain on haastetta.

Chilien hoito-ohjeisiin ja suosituksiin täällä Infernossa täytyykin lähitulevaisuudessa laittaa enemmän tietoa siitä, millaisissa oloissa nuo viihtyvät. Moni välttyy silloin pettymyksiltä, ja tietää jo ennakolta ennusteen menestyksestä projektissaan... ;)

JartsaP

Heh, mä sain vain yhden rocoton itämään, sekin oli tosi myöhässä ja meinasi kuolla heti alkuunsa siemenen juututtua sirkkalehtiin. Avustamalla kuitenkin selviytyi alkuun keväällä, ja sittemmin on ollut melko huolimattomalla hoidolla, liian pienessä purkissa kasvarin pöydällä. Pituutta koko kasvilla ehkä 30cm... kukkii ja ainakin yksi raakile on jo. Ja siis tosiaan ainoa pubescens koko kasvarissa. Noh, katselin tuota risteytymätaulukkoa taas, ja huomasin että sen mukaan pubescensin pölyttäminen kyllä onnistuu miltei miltä vain chililtä, mutta useimmissa tapauksissa siemenet (sikälin kun niitä tulee) ovat itämiskelvottomia. Ja onhan mulla sentään samassa tilassa (joskaan ei ihan vieressä) oletettu ulupica / rocopica. Eli joko a)rocoto on itsepölyttynyt b)ulupica/rocopica on sen pölyttänyt, c)joku muu on sen pölyttänyt mutta siemenet eivät tule itämään, d) hedelmän alku tippuu vielä pois tai e)näen harhoja, siellä mitään alkua ole.